-
ΕΛΕΟΣ με τους politically correct και τους βασιλικότερους του βασιλέως!!!
Και μετά αναρωτιούνται γιατί πέφτει η δημοτικότητα των ΗΠΑ παγκοσμίως
-
Κάνω, τελευταία, επανάληψη ... Ιστορίας - αναγκαστική, αλλά μου αρέσει.
Το πόσα κοινά σημεία βρήκα μεταξύ της ... συμμαχίας της Δήλου εδώ και 2500 χρόνια και της σημερινής κατάστασης, δε λέγεται.... -
Μην τα λες δυνατα αυτα, θα στην πεσουν τιποτα ελληναρες αρχαιολατρες
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Μην τα λες δυνατα αυτα, θα στην πεσουν τιποτα ελληναρες αρχαιολατρεςΘα θεωρηθώ 'Έλλην αρχαιολάτρης' αν πω ότι δεν μπορούμε απλά να συγκρίνουμε τη συμπεριφορά των Αθηναίων πριν 2500 χρόνια με αυτή των Αμερικάνων τώρα;
Προφανώς βάσει σημερινών κριτηρίων η κατάσταση πριν 2500 χρόνια δε διέφερε σημαντικά από τη σημερινή με αντικατάσταση της λέξης 'Αθηναίος' από τη λέξη 'ΗΠΑμερικάνος'. Είμαι σχεδόν σίγουρος, όμως, ότι με τα κριτήρια της τότε εποχής η συμπεριφορά του Αθηναϊκού κράτους δεν ήταν τόσο ακραία. Διαφωνείτε σε αυτό; -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Κάνω, τελευταία, επανάληψη ... Ιστορίας - αναγκαστική, αλλά μου αρέσει.
Το πόσα κοινά σημεία βρήκα μεταξύ της ... συμμαχίας της Δήλου εδώ και 2500 χρόνια και της σημερινής κατάστασης, δε λέγεται....Μα...η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Βέβαια, κάποιοι λένε, ότι η επανάληψη είναι καρικατούρα της αρχικής κατάστασης!!
Θουκυδίδης, Πελοποννησιακός Πόλεμος, Αθηναίοι Προς Μήλιους.
Το απόλυτο reference σχετικά με τον τρόπο που βλέπει και το πως αντιμετωπίζει μια Υπερδύναμη τους γύρω της.Το αποτέλεσμα όλων των Υπερδυνάμεων, γνωστό.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
..........
Προφανώς βάσει σημερινών κριτηρίων η κατάσταση πριν 2500 χρόνια δε διέφερε σημαντικά από τη σημερινή με αντικατάσταση της λέξης 'Αθηναίος' από τη λέξη 'ΗΠΑμερικάνος'. Είμαι σχεδόν σίγουρος, όμως, ότι με τα κριτήρια της τότε εποχής η συμπεριφορά του Αθηναϊκού κράτους δεν ήταν τόσο ακραία. Διαφωνείτε σε αυτό;Ήταν απολύτως ακραία Γιώργο! Από την οπτική μεριά των Μηλίων. Γιατί από την πλευρά των Αθηναίων, ήταν φυσιολογική.
-
Ο χρήστης lokatzis έγραψε:
Είμαι σχεδόν σίγουρος, όμως, ότι με τα κριτήρια της τότε εποχής η συμπεριφορά του Αθηναϊκού κράτους δεν ήταν τόσο ακραία. Διαφωνείτε σε αυτό;Ναι, διαφωνω Αν και με καλυψε ο kouk, θα προσθετα οτι η συμπεριφορα του Αθηναικου κρατους ηταν ακομα πιο ακραια.... Ο Pai Mei ή καποιος πιο ειδικος απο μενα θα μπορουσε να μας διαφωτισει παραθετοντας σχετικη βιβλιογραφια, αλλα ειμαι σιγουρος οτι μισος σαν αυτο που ειχαν οι υπολοιποι Ελληνες για τους Αθηναιους δεν πρεπει να ξανασυναντησαμε στην Ιστορια της Ανθρωποτητας....
-
Κρητικοί, Μυκηναίοι, Αθηναίοι, Σπαρτιάτες, Μακεδόνες κλπ κλπ.
Με την σειρά τους όλοι ήταν μισητοί από τους άλλους. Με εξαίρεση τους Θηβαίους που πάντα ήταν στην λάθος μερια!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
..........
Προφανώς βάσει σημερινών κριτηρίων η κατάσταση πριν 2500 χρόνια δε διέφερε σημαντικά από τη σημερινή με αντικατάσταση της λέξης 'Αθηναίος' από τη λέξη 'ΗΠΑμερικάνος'. Είμαι σχεδόν σίγουρος, όμως, ότι με τα κριτήρια της τότε εποχής η συμπεριφορά του Αθηναϊκού κράτους δεν ήταν τόσο ακραία. Διαφωνείτε σε αυτό;Ήταν απολύτως ακραία Γιώργο! Από την οπτική μεριά των Μηλίων. Γιατί από την πλευρά των Αθηναίων, ήταν φυσιολογική.
Δε μιλάω από την οπτική μεριά ούτε των Αθηναίων ούτε των Μηλίων. Ο κάθε Μήλιος προφανώς και ήθελε να μην έχει κάποιον πάνω από το κεφάλι του. Όμως, (υποθέτω ότι) όλοι οι λαοί της εποχής 'ένοιωθαν μεγαλύτερη την ανάγκη' του να επιβληθούν του διπλανού τους με τη βία εφόσον διέθεταν την απαραίτητη δύναμη (με άλλα μέσα, π.χ. οικονομικά, μπορεί η κατάσταση να είναι τώρα χειρότερη).
Πρακτικά, μιλάω για τη γενικότερη θεώρηση της εποχής στον τότε γνωστό κόσμο περί αξίας ανθρώπινης ζωής, αναγκαιότητας για δημοκρατία, κτλ. Πόσα κράτη στον τότε γνωστό κόσμο είχαν δημοκρατικό πολίτευμα και πόσα σήμερα; -
Γιώργο, κάθε πόλη ήθελε να μεγιστοποιήσει την δύναμή της.
Δημοκρατία και Ολιγαρχία ήταν ελάσσονα ζητήματα. Η ανθρώπινη ζωή είχε, τότε, όση αξία έχει και σήμερα. Σου θυμίζω σκλάβους, εξανδραποδισμούς, σφαγές κλπ κλπ.Δεν εχουν αλλάξει και πολύ τα πράγματα. Απλά εμείς τώρα είμαστε π.χ. η Κέρκυρα της Αρχαίας Εποχής. Έχουμε κάποια πλεονεκτήματα, είμαστε και σε κάπως προνομιακή γεωγραφική θέση αλλά γενικά είμαστε Β' κατηγορίας παίκτες στην πολιτική σκηνή.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Είμαι σχεδόν σίγουρος, όμως, ότι με τα κριτήρια της τότε εποχής η συμπεριφορά του Αθηναϊκού κράτους δεν ήταν τόσο ακραία. Διαφωνείτε σε αυτό;
Ναι, διαφωνω Αν και με καλυψε ο kouk, θα προσθετα οτι η συμπεριφορα του Αθηναικου κρατους ηταν ακομα πιο ακραια.... Ο Pai Mei ή καποιος πιο ειδικος απο μενα θα μπορουσε να μας διαφωτισει παραθετοντας σχετικη βιβλιογραφια, αλλα ειμαι σιγουρος οτι μισος σαν αυτο που ειχαν οι υπολοιποι Ελληνες για τους Αθηναιους δεν πρεπει να ξανασυναντησαμε στην Ιστορια της Ανθρωποτητας....
Δεν είμαι ειδικός, οπότε μπορεί και να κάνω λάθος. Αυτή είναι η αίσθηση που μου έχει δημιουργηθεί από τα λίγα που ξέρω/έχω διαβάσει. Ευχαρίστως να αλλάξω γνώμη εφόσον μου παρατεθούν τα αντίστοιχα στοιχεία
-
Η διαφορά με τη σημερινή εποχή είναι οτι σήμερα υπάρχει και ο ΟΗΕ
(Ma ti les re si Antonis, poio sumfono? O I E! Den uparxei kanena sumfono!)
-
Και τότε υπήρχαν οι Δελφοί!
-
Εντάξει, οι μοναδικές διαφορές του τότε με το σήμερα είναι ότι:
- δεν παίρνουν τους κατοίκους στα πάτρια ως σκλάβους (έχουν ήδη πολλούς φάκιν νίγκαρς).
- δεν τσαμπουνάγανε οι παλιοί τρίχες περί ελευθερίας, δικαιοσύνης και δημοκρατίας ('σας σκίζουμε γιατί μπορούμε, σκάστε τώρα')
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Και τότε υπήρχαν οι Δελφοί!Και τωρα υπαρχουν αλλα δεν ερχεται κανενας
-
Όπα, είπαμε μια κουβέντα αλλά μην το χάσουμε κιόλας, έ;
Όσες είναι οι ομοιότητες, άλλες τόσες είναι οι διαφορές, με σημαντικότερη ότι η Αθήνα χρησιμοποίησε την υπερδύναμή της για να αναπτύξει πολιτισμό!
Για ειρήνη. Για όλους, όχι μόνο για την πάρτη της.
Όχι για να 'έχει μόνον αυτή τους πλουσιότερους ανθρώπους, τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα και όλους τους '.
Και είχε Δημοκρατία, όχι το σημερινό μπάχαλο... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Όπα, είπαμε μια κουβέντα αλλά μην το χάσουμε κιόλας, έ;
Όσες είναι οι ομοιότητες, άλλες τόσες είναι οι διαφορές, με σημαντικότερη ότι η Αθήνα χρησιμοποίησε την υπερδύναμή της για να αναπτύξει πολιτισμό!
Για καπιταλισμό. Για όλους, όχι μόνο για την πάρτη της.
Όχι για να 'έχει μόνον αυτή τους πλουσιότερους ανθρώπους, τα μεγαλύτερα αυτοκίνητα και όλους τους '.
Και είχε Δημοκρατία, όχι το σημερινό μπάχαλο...Με μια μικρή αλλαγή, μέσα είσαι!
Και η έννοια του πολιτισμού, έχει αλλάξει κάπως.
Δημοκρατία, αντίστοιχη της Αθηναϊκής πολιτείας, είναι αδύνατον να υπάρξει στις μέρες μας, λόγω μεγεθών.Εγώ πάντως διαφωνώ με το κατά πόσο ήθελαν να αναπτύξουν πολιτισμό οι ΑΘηναίοι. Να περνάνε καλά ήθελαν, γιατί πολιτισμός με δούλους κλπ, δεν γίνεται. Το ίδιο και οι σημερινοί 'Αθηναίοι'.
-
Λιάκο μ' συμφωνώ με τον Χάρη.
Τι πολιτισμό ρε συ? Να γεμίσουν τα Ταμεία τους με φόρους ήθελαν για να μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο τον στόλο τους!
Άλλωστε, και ο Παρθενώνας με λεφτά των Συμμάχων έγινε. Όταν οι Αθηναίοι αποφάσισαν, για καλύτερη ασφάλεια ( ), να μεταφέρουν τα λεφτά, από την Δήλο στην Αθήνα! -
Ο χρήστης charmak66 έγραψε:
Δημοκρατία, αντίστοιχη της Αθηναϊκής πολιτείας, είναι αδύνατον να υπάρξει στις μέρες μας, λόγω μεγεθών.Λογικό, πού να βρεις τόσους σκλάβους, άσε που έχουνε σηκώσει κεφάλι και οι γυναίκες και θέλουν να ψηφίζουν
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Δημοκρατία, αντίστοιχη της Αθηναϊκής πολιτείας, είναι αδύνατον να υπάρξει στις μέρες μας, λόγω μεγεθών.
Λογικό, πού να βρεις τόσους σκλάβους, άσε που έχουνε σηκώσει κεφάλι και οι γυναίκες και θέλουν να ψηφίζουν
Oύτε τόσους αργόσχολους που να κάθονται να μιλάνε και να ακούνε με τις ώρες (γι' αυτό τους περιορίσαμε σε 300).
ΤΙΣ ΟΙΔΕΝ?... [#2]