-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Στον Πόρο και στο Παλάσκας δεν επιτρέπεται η χρήση κινητού, ούτε καν η κατοχή του?κανείς οδηγίες για νέους ναυτιλλομένους?
Οι οδηγίες το Νοέμβριο του '03 που παρουσιάστηκα ήταν οι εξής:
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ η κατοχή κινητού (δεν κατάσχονται κοινώς), αλλά ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση του (κλειδώστε το στο λουκάνικο, έτσι μας είπαν). Στον Πόρο, καθάρισα αρκετές φορές καλλιόπες εκτός προγράμματος, επειδή ένας συγκεκριμένος επικελευστής με είχε σταμπάρει και με έπαιρνε από πίσω να δει πότε θα μιλήσω στο κινητό. Το πρόβλημα λύθηκε, όταν του είπα ότι έτσι και τον πετύχω έξω χωρίς στολή, θα τον φυτέψω. Άρχισε να κυνηγάει άλλους και με άφησε ήσυχο
Εν ολίγοις: πάρε κινητό μαζί σου. Κατά προτίμηση κάποιο παλιό και όσο μικρότερο γίνεται. Το παντελόνι αγγαρείας έχει μεγάλες τσέπες και δεν θα φαίνεται καθόλου. Εννοείται το έχουμε πάντα αθόρυβο. ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: βρες ταχυφορτιστή. Στον Πόρο, πρίζες έχει ΜΟΝΟ στις τουαλέτες και όχι στους θαλάμους. Οι ουρές που κάνει ο κόσμος για να φορτίσει είναι μεγάλες τα μεσημέρια, και ο ελεύθερος χρόνος όχι πάνω από 30 λεπτά. Αλλιώς, φορτίζεις βράδυ, μετά την κατάκλιση, πάλι στην τουαλέτα, με τσιγαράκι και κουβέντα. Κάποιες φορές γίνονται ντου και στις τουαλέτες, αλλά είναι αρκετά σπάνιο και πάντα προλαβαίνεις να την κοπανήσεις τρέχοντας.
Άλλο: στου Παλάσκα πρώτη μέρα, θα πάρετε ρούχα. Τα νούμερα που σου δίνουν είναι ότι να 'ναι! Φρόντισε να πάρεις σωστά νούμερα, κάνε ΜΕΓΑΛΗ ΦΑΣΑΡΙΑ αν χρειαστεί, ειδικά για τα ημιάρβυλα (αν είναι λάθος το νούμερο, πάνε τα πόδια σου...) και για τον επενδύτη, που όταν απολυθείς γίνεται πρώτης τάξεως παλτό και αξίζει να το έχεις στο νούμερό σου. Να θυμάσαι πως ό,τι δεν σου κάνει, ΕΧΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να στο αλλάξουν, αλλά ΜΟΝΟ την μέρα εκείνη. Αν πας στον Πόρο με λάθος ρούχα, έχασες!
Λουκέτα: 3 αρκούν. Ένα για την τσάντα που θα έχεις μαζί σου με τα προσωπικά σου, ένα για το λουκάνικο, και ένα ΜΑΚΡΥΛΑΙΜΟ για να κλειδώνεις το όπλο στο κρεβάτι.
Μην πάρεις πολλά πράγματα μαζί σου. Προτείνω κάλτσες και εσώρουχα, δεν θα σου φτάσουν αυτά που δίνουν και επιπλέον είναι καινούρια και γεμίζεις χνούδια. Πάρε ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια. Αν σου σακατέψουν τα πόδια τα ημιάρβυλα, θα σε αφήσουν να τα φορέσεις (ζήτησέ το!). Πάρε ένα ζευγάρι ανατομικούς πάτους να βάλεις μέσα στα ημιάρβυλα, μπορεί να σε σώσουν. Μην πάρεις μαζί σου φάρμακα, ούτε καν ασπιρίνη, κατάσχονται!
Αν έχεις πρόσφατη ακτινογραφία θώρακος, πάρτην μαζί σου. Γλιτώνεις την ακτινογραφία στου Παλάσκα. Προσοχή στον αρχίατρο εκεί μέσα: είναι πισωγλέντης του κερατά και την πέφτει άσχημα.
edit: Στον Πόρο, προσοχή στον παπά, για τον ίδιο ακριβώς λόγο. Πρώην ταγματάρχης του πεζικού (!!!), το μαστιγώνει το δελφίνι κι αυτός...Στον Πόρο ΜΗΝ μπεις σε ομάδα εργασίας (υδραυλικοί, μπογιατζήδες, ηλεκτρολόγοι, κηπουροί κλπ), όσο κι αν πιάνει το χέρι σου. Υποτίθεται γλιτώνεις από κάποια χωσίματα, αλλά τελικά το πήξιμο είναι περισσότερο. Αν μπορέσεις, χώσου στις ομάδες κωπηλασίας, πέφτει κάμποση λούφα την ώρα που οι άλλοι παρελαύνουν.
Πάντα υπάρχει μια διμοιρία με γιωτάδες. Τη μέρα που θα είναι η σειρά της στα μαγειρία, ΜΗΝ ΦΑΣ ΤΙΠΟΤΑ (βγάλτη με κωκ από την καντίνα). Κατά τα υπόλοιπα, το φαΐ είναι μια χαρά γενικώς.
Ότι άλλο θυμηθείς, ρώτα με!
-
Ο χρήστης Krusenstern έγραψε:
Αν μπορέσεις, χώσου στις ομάδες κωπηλασίας, πέφτει κάμποση λούφα την ώρα που οι άλλοι παρελαύνουν.Αυτό δέν είναι ρε Σπύρο το καράβι,που για να κάνουνε οικονομία στα καύσιμα,σβήνουν κινητήρες καί κάνουνε κουπί;
-
Μπρρρρρρ.... θεε μου, κωπηλασια.... Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΑΝΕΙ ΚΩΠΗΛΑΤΙΚΕΣ ΒΑΡΚΕΣ.... ουτε σκαρμους για να κρατανε τα κουπια δεν ειχαν. Μαλιστα ηταν τοσο σαπια τα κουπια που μερικα απλως σπασανε.
Κατα τα αλλα, στην πρωινη κληση θα ακους ενα τονο μαλακες να φωναζουνε 'ΔΕΝ ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΥΡΙΟΙ... ΠΕΤΑΜΕΕΕΕ' Φυσικα, δεν εισαι υποχρεωμενος... απλα παιξτο κουτσος
Το μεγαλυτερο μανικι ειναι η ορκωμοσια στο τελος που σε εχουνε ακουνητο για αρκετη ωρα, και οσο και αν σου φαινεται παραξενο αρκετοι λυποθυμουν σε αυτη την μαλακια (ακου εκει να σε κρατανε επι 45 ακινητο....) Φροντισε να παθεις κατι ψηλο για να την βγαλεις κυριλλε στο ασθενοφορο (και παλι μιλαω εκ πειρας, επαθα εξαρθρωση ωμου...)
- τα ναυτικα παρατηρητηρια: ειναι εγκαταστασεις radar επιφανειας, τα οποια ειναι διασπαρτα σε ολο το Αιγαιο. Οι ναυτες εκει χειριζονται τα radar, ασυρματους, κρυπτοσυσκευες, κλειδες κλπ κλπ και μιλανε απευθιας με Θαλαμο Επιχειρησεων ΠΝ δινοντας αναφορα... βεβαια δεν μπαινουν ολοι σε τετοιες θεσεις... θελει λιγο μυαλο και υπευθυνοτητα αλλα ειναι κυριλλε ετσι και μαθεις. Η διαβιωση ειναι σε σπιτια... σαν την 'Φαρμα' ενα πραγμα... διαβιωνεται και ζειτε ολοι μαζι σε ενα σπιτι.... πολυ παρειστικη φαση και οι αξιωματικοι συνηθως στο 70% ειναι ατομα που ουτε και αυτοι γουσταρουν να σε τρεχουν και να ασχολουνται μαζι σου.... ουτε πρωινες κλησεις ουτε τιποτα... αλλωστε οταν ολοιι μαζι θα ειστε το πολυ 15 ατομα καταλαβαινεις πως δεν εχεις τυπικοτητες και μαλακιτσες. Επεδιωξε για νησια...
-
και πού βρίσκεις ταχυφορτιστή?
Οι γιωτάδες τι είναι?
Αν αφήσω γένια πριν μπω, δε μπορώ μετά το τέλος της προπαίδευσης να τα ξυρίσω ή πρέπει να τα έχω μέχρι το τέλος της θητείας μου?
`Οσο για τα νούμερα ρούχων και παπουτσιών που θα μου δώσουν στο Παλάσκας, μπορώ να δοκιμάσω κάπου πιο πριν ώστε να ξέρω τι ακριβώς να μου δώσουν?
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
και πού βρίσκεις ταχυφορτιστή?Οι γιωτάδες τι είναι?
Αν αφήσω γένια πριν μπω, δε μπορώ μετά το τέλος της προπαίδευσης να τα ξυρίσω ή πρέπει να τα έχω μέχρι το τέλος της θητείας μου?
`Οσο για τα νούμερα ρούχων και παπουτσιών που θα μου δώσουν στο Παλάσκας, μπορώ να δοκιμάσω κάπου πιο πριν ώστε να ξέρω τι ακριβώς να μου δώσουν?
Ταχυφορτιστή, στα μαγαζιά με κινητά προφανώς. Τα Nokia ας πούμε, φορτίζουν τουλάχιστον με 4 διαφορετικούς φορτιστές, ή τουλάχιστον τόσους ξέρω εγώ. Ο ταχύτερος εξ αυτών, είναι ο ACP-12E. Άλλα μοντέλα, έρχονται στάνταρ με ταχυφορτιστές και φορτίζουν μέσα σε μια ώρα.
Οι γιωτάδες είναι αυτοί που παίρνουν Ι2, Ι3 ή Ι4. Κανονική θητεία είναι οι Ι1, δεν κάνουν καθόλου οι Ι5. Οι γιωτάδες ή έχουν πραγματικό πρόβλημα τα παιδιά ή είναι λουφαδόροι του κερατά. Σε κάθε περίπτωση, ΔΕΝ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ να μαγειρέψουν για σένα!
Τι παίζει με τα γένια: επιτρέπεται μούσι περιποιημένο, ολόκληρο ή 'μεξικάνικο' (μουστάκι και πηγούνι δλδ). Απαγορεύεται το 'αξύριστο μιας εβδομάδας' ας πούμε. Ακόμα κι αν έχεις μούσι, θα πρέπει στο λαιμό και στα μάγουλα να κάνει 'γραμμή'. Αν παρουσιαστείς με μούσι και βγεις φωτογραφία στην ταυτότητα με αυτό, υποχρεούσαι να το διατηρήσεις μέχρι να απολυθείς.
Το ξύρισμα στις μονάδες είναι εύκολη υπόθεση, εκτός αν πας καράβι, όπου η προσωπική υγιεινή είναι γενικώς δύσκολο πράγμα. Στον Πόρο όμως, στις 6 το πρωί γίνεται Ο ΠΑΝΙΚΟΣ στις καλλιόπες ποιος θα πρωτοξυριστεί. Αν σε ενοχλεί/δεν σου πάει το μούσι, ένα μήνα θα ταλαιπωρηθείς λιγάκι. Αλλιώς, μούσι uber alles, την ώρα που οι άλλοι κόβουν τα μούτρα τους στη βιασύνη εσύ θα πίνεις καφεδάκι
Σχετικά με τα νούμερα ρούχων κλπ, δεν μπορείς να δοκιμάσεις κάπου. Ακόμα και μέσα, υπάρχουν ρούχα και παπούτσια από διάφορους προμηθευτές και αλλάζουν τα νούμερα από τον ένα στον άλλο. Πάει ως εξής: σου δίνουν ένα άδειο λουκάνικο και περνάς από μια σειρά πάγκους, πίσω από τους οποίους κάθονται παλιοί ναύτες. Άλλος σου δίνει πουκάμισα, άλλος παντελόνια, άλλος επενδύτη, άλλος παπούτσια κλπ. Εκείνη τη στιγμή, δεν δοκιμάζεις τίποτα, περιμένουν 1000 στραβάδια σαν κι εσένα στην ουρά. Πας θάλαμο και έχεις λίγη ώρα να δοκιμάσεις. Αν κάτι δεν σου κάνει, το λες στον διμοιρίτη σου και σε πάει να το αλλάξεις.
ΠΡΟΣΟΧΗ: τόσο οι παλιοί που δίνουν τα ρούχα, όσο και οι διμοιρίτες (κελευστές από ΣΜΥΝ συνήθως, όχι πάνω από 20 ετών), βαριούνται που ζουν. Επαναλαμβάνω, ΚΑΝΕ ΦΑΣΑΡΙΑ για τα ρούχα σου. Σου είπα να επιμείνεις ειδικά για παπούτσια και επενδύτη, και ξέχασα τον πηλίσκο (ασπιρίνη). Είναι σημαντικότατο να σφηνώνει στο κεφάλι σου και να μην βγαίνει εύκολα, όχι τόσο ώστε να σου κόβει το αίμα βέβαια. Θα χρειαστεί να τρέξεις/κάνεις ασκήσεις/παρελάσεις φορώντας την ασπιρίνη, αν σου φεύγει εύκολα από το κεφάλι θα δυσκολευτείς. Θυμάμαι ναύτες στην πρωινή κλήση να τρέχουν πανικόβλητοι στο κέντρο της πλατείας στον Πόρο και να κυνηγάνε ασπιρίνες που τις πήρε ο αέρας
-
στα κανονικά παντελόνια φοράω 34 και παπούτσι ~46, οπότε να υποθέσω ότι είναι κάπου στα ίδια έτσι?
Δε μπορώ να έχω ξυριστική μηχανή επαναφορτιζόμενη ή με μπαταρίες? `Οπως είπες υπάρχουν πρίζες στις καλλιόπες. Από τώρα δλδ αν μείνω μια μέρα αξύριστος μετά κάνω μπαμ και αυτό το κάθε μέρα το βαριέμαι, απ'την άλλη με ενοχλούν και τα γένια όταν τα έχω καιρό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι φαντάζομαι θα είναι ταλαιπωρία θα με τρώνε συνέχεια..
-
Μπορείς, αλλά να την κρύβεις/κλειδώνεις με καλό λουκέτο. Εμένα μου είχαν φάει μια philishave από κλειδωμένο σακίδιο ενώ έκανα σκοπιά στις στρατιωτικές φυλακές Αυλώνα.
Γενικά να μην εμπιστεύεσαι τα λουκέτα που θα σου δώσουν. Συχνά ξεκλειδώνουν και με κλειδιά άλλων. -
[Αν παρουσιαστείς με μούσι και βγεις φωτογραφία στην ταυτότητα με αυτό, υποχρεούσαι να το διατηρήσεις μέχρι να απολυθείς.ΝΑΥΤΗ!!! Ξυρίστηκες;;;; 5 μέρες φυλακή!!!!
Θα μας τρελάνουνε ρε οι ναυταίοι!!!!
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
[Αν παρουσιαστείς με μούσι και βγεις φωτογραφία στην ταυτότητα με αυτό, υποχρεούσαι να το διατηρήσεις μέχρι να απολυθείς.
ΝΑΥΤΗ!!! Ξυρίστηκες;;;; 5 μέρες φυλακή!!!!
Θα μας τρελάνουνε ρε οι ναυταίοι!!!!
Παντού ισχύει.
και στην ΠΑ -
SirGus
Το 'παντού' ξέρεις, δεν είναι ίσο με ΠΑ+ΠΝ
Ειδικά όταν 'Στρατός Ξηράς'>ΠΑ+ΠΝ
-
αναφέρομαι στο θέμα του αν πρέπει να διατηρείς το μούσι στη θητεία
-
SirGus
Ναι, κι εγώ εκεί αναφέρομαι
-
Στο Π.Ν., το μούσι έχει κάποιο νόημα. Στα καράβια και στα υποβρύχια, το γλυκό νερό ήταν κάποτε (και είναι ακόμα σε μερικά) δύσκολη υπόθεση. Όταν λοιπον το καράβι γυρνούσε από ταξίδι, κατέβαιναν όλοι σαν ροβινσώνες στην ξηρά. Έτσι, εντάχθηκε το μούσι στα 'προβλεπόμενα'. Στην αεροπορία, δεν βλέπω ιδιαίτερο λόγο να επιτρέπεται.
Στον στρατό ξηράς, νομίζω επιτρέπεται το μουστάκι, πάλι χωρίς να καταλαβαίνω το λόγο.
-
για να είμαι ακριβής μόνο μουστάκι έχω δει.
μούσι ίσως και να μην επιτρέπεται και να είμαι λάθος
-
Στον στρατό ξηράς, νομίζω επιτρέπεται το μουστάκι, πάλι χωρίς να καταλαβαίνω το λόγο.
Αυτό πρέπει να έχει μείνει από κατι δεκαετίες πριν που οι μισοί αξιωματικοί, πολιτικοί, και λοιποί ευυπόλυπτοι πολίτες είχαν μουστάκι. Οχι αυτό του ΠΑΣΟΚ της αλλαγής , το άλλο, το 'περιποιημένο'.
Μπορεί επίσης να προβλέπεται ως φόρος τιμής στους μυστακιοφόρους ήρωες της ΕπανάστασηςΣτο Ναυτικό όντως είχε (έχει) νόημα.
Δυστυχώς υπηρέτησα πεζικό και αναγκάστηκα πριν παρουσιαστώ να ξυρίσω το μουσι μου (λες γι'αυτό να αντιπαθώ τους ναυταίους; )Πέφτω για ύπνο γιατί όσο περναει η ώρα τόσο πιο ασυνάρτητη γίνεται η σκέψη μου
-
ένας συγκεκριμένος επικελευστής με είχε σταμπάρει και με έπαιρνε από πίσω να δει πότε θα μιλήσω στο κινητό. Το πρόβλημα λύθηκε, όταν του είπα ότι έτσι και τον πετύχω έξω χωρίς στολή, θα τον φυτέψω. Άρχισε να κυνηγάει άλλους και με άφησε ήσυχοfsssssssssssssssssss............... φίδια που γράφονται............
-
επιλοχιας ειναι ο επικελευστης?
-
Ο χρήστης takinen έγραψε:
ένας συγκεκριμένος επικελευστής με είχε σταμπάρει και με έπαιρνε από πίσω να δει πότε θα μιλήσω στο κινητό. Το πρόβλημα λύθηκε, όταν του είπα ότι έτσι και τον πετύχω έξω χωρίς στολή, θα τον φυτέψω. Άρχισε να κυνηγάει άλλους και με άφησε ήσυχο
fsssssssssssssssssss............... φίδια που γράφονται............
Ε ναι, τα έχει αυτά ο αντίλογος.... Σε άλλες ενότητες γράφονται μόνο αλήθειες, δοκίμασε την τύχη σου εκεί.
επιλοχιας ειναι ο επικελευστης?
Ναι.
-
Ε ναι, τα έχει αυτά ο αντίλογος.... Σε άλλες ενότητες γράφονται μόνο αλήθειες, δοκίμασε την τύχη σου εκεί.Για τα όποια ...φίδια... δεν φταίει ο αντίλογος,
αλλά αυτοί που τα γράφουν ..... -
takinen
δεν χρειάζεται να είμαστε τόσο καχύποπτοι....εκτός κι αν είσαι ο ίδιος ο επικελευστής οπότε 'ΔΙΑΤΑΞΤΕ'...
Θητεία? Ωχωχωχ...