-
Το βασικό πρόβλημα αν καταλαβαίνω καλά είναι ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιείται από την αστυνομία για το σκανάρισμα των φωτογραφιών έχει κάποιες απαιτήσεις, τις οποίες η αστυνομία δεν κατάφερε να εξηγήσει ούτε στους φωτογράφους, μέσω των τεχνικών προδιαγραφών φωτογραφίαςπου δημοσιοποίησε, ούτε όμως και στους αστυνομικούς που παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά. Έτσι, τόσο οι μεν όσο και οι δε προσπαθούν να μάθουν ποιες είναι οι αποδεκτές φωτογραφίες μέσω 'δοκιμής και επαλήθευσης', η οποία φυσικά θα δώσει κάποτε αποτέλεσμα αλλά μέχρι τότε ταλαιπωρεί τον κόσμο.
Παρατήρησα σήμερα ότι η αστυνομία έχει κάνει κάποιες διορθώσεις στο αρχείο με τις τεχνικές προδιαγραφές που είχε στο site, και είναι πράγματι πιο εύχρηστο. Παρ'όλα αυτά, εξακολουθεί να έχει αρκετά αδύνατα σημεία, π.χ.
- Οι διαστάσεις της φωτογραφίας πρέπει να είναι 40x60, δηλαδή να έχουν λόγο πλευρών 2:3. Στο αρχείο με τις προδιαγραφές καμία φωτογραφία δεν έχει λόγο 2:3.
- Στο αρχείο αναφέρεται ότι 'το φόντο θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο ή με ομοιογενή χρωματισμό', ενώ στην αστυνομία δέχονται μόνο λευκό η 5% γκρι φόντο.
Από την άλλη και οι φωτογράφοι χρεώνουν υπέρογκα ποσά (άκουσα για 6-15 ευρώ) για μια φωτογραφία που δεν απαιτεί καν επένδυση σε εξοπλισμό. Εγώ έβγαλα τη δική μου μόνος μου, χρησιμοποιώντας μια απλή ψηφιακή μηχανή της σειράς, ένα τρίποδα κι ένα slave flash (αλλά γινόταν και χωρίς αυτό), και μετά με λίγες διορθώσεις στο photoshop ήταν έτοιμη. Την έδωσα για εκτύπωση σε φωτογραφείο. Την πρώτη φορά η αστυνομία την απέρριψε, γιατί το φόντο ήταν κιτρινωπό (είχα ποζάρει μπροστά σε έναν κίτρινο τοίχο), τη δεύτερη φορά πόζαρα μπροστά στο ψυγείο που είναι άσπρο και τη δέχτηκαν κανονικότατα. Συνολικό κόστος 0.5 ευρώ για 6 φωτογραφίες και περίπου 3ώρες για να βρώ τις κατάλληλες ρυθμίσεις και να κάνω την επεξεργασία. Ο επαγγελματίας φωτογράφος που βγάζει συστηματικά τέτοιες φωτογραφίες δε βλέπω γιατί να χρειάζεται πάνω από 15 λεπτά επεξεργασίας.
Επίσης υπάρχουν και αρκετές ενστάσεις σχετικά με το ότι τυπώνουμε ψηφιακές φωτωγραφίες, τις οποίες μετά η αστυνομία τις ξανασκανάρει, με όλους αυτούς τους περιορισμούς, αντί να στέλνουμε απ'ευθείας το αρχείο.
-
τι κρίμα βρε παιδιά που σας τα έφαγαν τσάμπα
εμένα το διαβατήριο λήγει 26/12/06
κρίμα κρίμα -
Ο χρήστης wannabe έγραψε:
κρίμα κρίμαΦιλαράκι μην παίζεις με τον πόνο μας...
Από το 2002 μέχρι σήμερα έχω βγάλει 3 (τρία) διαβατήρια και αν θέλω να ξαναταξιδέψω στο εξωτερικό θα πρέπει να βγάλω κι άλλο -
απο τον περασμενο νοεμβρη ειχα προγραμματισει με την γυναικα μου και κατι φιλους ενα ταξιδι στο Μεξικο απο το οποιο μολις σημερα επεστρεψα.
εγω ως τελειομανης αμεσως εσπευσα να ανανεωσω το διαβατηριο μου πληρωνοντας τα παραβολα κλπ και τελικα αν θελω να ταξιδευσω μετα την 31/12/ 2006 πρεπει να ξαναπληρωσω τα περιπου 50 ευρω παραβολα [25 για τα παλια] συν τις νεες φωτο.
η γυναικα μου που το αμελησε λιγο τελικα πηγε αρχες Ιανουαριου και εβγαλε το νεο που θα ισχυει για 5 χρονια ομως προηγουμενως αναγκαστηκε να βγαλει τρεις φορες φωτο αφου οι πρωτες δυο ηταν εκτος προδιαγραφων και νεα ταυτοτητα αφου η προηγουμενη ηταν προ 20ετιας και με ορθογραφικα λαθη.
μαλιστα στο λονδινο που αλλαξαμε πτηση στον ελεγχο διαβατηριων ο υπαλληλος αφιερωσε λιγο περισσοτερο χρονο για να το περιεργαστει αφου οπως μου ειπε δεν ειχε δει ξανα τα νεα ελληνικα διαβατηρια τα οποια ειναι αρκετα ωραια με τις αρχαιοελληνικες παραστασεις που φερουν σαν φοντο στο εσωτερικο τους.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Το βασικό πρόβλημα αν καταλαβαίνω καλά είναι ότι το μηχάνημα που χρησιμοποιείται από την αστυνομία για το σκανάρισμα των φωτογραφιών έχει κάποιες απαιτήσεις, τις οποίες η αστυνομία δεν κατάφερε να εξηγήσει ούτε στους φωτογράφους, μέσω των τεχνικών προδιαγραφών φωτογραφίαςπου δημοσιοποίησε, ούτε όμως και στους αστυνομικούς που παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά. Έτσι, τόσο οι μεν όσο και οι δε προσπαθούν να μάθουν ποιες είναι οι αποδεκτές φωτογραφίες μέσω 'δοκιμής και επαλήθευσης', η οποία φυσικά θα δώσει κάποτε αποτέλεσμα αλλά μέχρι τότε ταλαιπωρεί τον κόσμο.Παρατήρησα σήμερα ότι η αστυνομία έχει κάνει κάποιες διορθώσεις στο αρχείο με τις τεχνικές προδιαγραφές που είχε στο site, και είναι πράγματι πιο εύχρηστο. Παρ'όλα αυτά, εξακολουθεί να έχει αρκετά αδύνατα σημεία, π.χ.
- Οι διαστάσεις της φωτογραφίας πρέπει να είναι 40x60, δηλαδή να έχουν λόγο πλευρών 2:3. Στο αρχείο με τις προδιαγραφές καμία φωτογραφία δεν έχει λόγο 2:3.
- Στο αρχείο αναφέρεται ότι 'το φόντο θα πρέπει να είναι ομοιόμορφο ή με ομοιογενή χρωματισμό', ενώ στην αστυνομία δέχονται μόνο λευκό η 5% γκρι φόντο.
Από την άλλη και οι φωτογράφοι χρεώνουν υπέρογκα ποσά (άκουσα για 6-15 ευρώ) για μια φωτογραφία που δεν απαιτεί καν επένδυση σε εξοπλισμό. Εγώ έβγαλα τη δική μου μόνος μου, χρησιμοποιώντας μια απλή ψηφιακή μηχανή της σειράς, ένα τρίποδα κι ένα slave flash (αλλά γινόταν και χωρίς αυτό), και μετά με λίγες διορθώσεις στο photoshop ήταν έτοιμη. Την έδωσα για εκτύπωση σε φωτογραφείο. Την πρώτη φορά η αστυνομία την απέρριψε, γιατί το φόντο ήταν κιτρινωπό (είχα ποζάρει μπροστά σε έναν κίτρινο τοίχο), τη δεύτερη φορά πόζαρα μπροστά στο ψυγείο που είναι άσπρο και τη δέχτηκαν κανονικότατα. Συνολικό κόστος 0.5 ευρώ για 6 φωτογραφίες και περίπου 3ώρες για να βρώ τις κατάλληλες ρυθμίσεις και να κάνω την επεξεργασία. Ο επαγγελματίας φωτογράφος που βγάζει συστηματικά τέτοιες φωτογραφίες δε βλέπω γιατί να χρειάζεται πάνω από 15 λεπτά επεξεργασίας.
Επίσης υπάρχουν και αρκετές ενστάσεις σχετικά με το ότι τυπώνουμε ψηφιακές φωτωγραφίες, τις οποίες μετά η αστυνομία τις ξανασκανάρει, με όλους αυτούς τους περιορισμούς, αντί να στέλνουμε απ'ευθείας το αρχείο.
Kαι επισης οταν πληρωνει κανεις ενα επαγελματια για ενα αγαθο και το αγαθο δεν πληρει τις προδιαγραφες τοτε εχεις δικαιωμα να το επιστρεψεις.
Και εγω και η κορη μου βγαλαμε φωτο για το διαβατηριο. Ο τοπικος φωτογραφος μας χρεωσε 15 δολ το ατομο. Και φυσικα μας ειπε οτι αν υπαρχει προβλημα με την φωτο τοτε να παμε πισω και θα την ξαναβγαλει (φυσικα δωρεαν).Ενδεικτικα και τα Αμερικανικα διαβατηρια αλλαξανε λιγακι αλλα φυσικα δεν μου ειπε κανενας να το αλλαξω στην ψυχρα. Απλως φυσικα θα εχω και το καινουργιο οταν ανανεωσω. Ενδεικτικα πανω απο 15 χρονων το διαβατηριο εδω βγαινει για 10 χρονια. Κατεβαζουμε το εντυπο σε pdf το συμπηρωνουμε και στελνουμε μεσω ταχυδρομειου. Κοστος ειναι 67 δολ.
http://travel.state.gov/passport/get/re ... w_833.html
Επισης το καινουργιο διαβατηριο ειναι αυτο που λεμε βιομετρικο.
http://travel.state.gov/passport/eppt/eppt_2788.html
Νικος
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
κρίμα κρίμαΦιλαράκι μην παίζεις με τον πόνο μας...
Από το 2002 μέχρι σήμερα έχω βγάλει 3 (τρία) διαβατήρια και αν θέλω να ξαναταξιδέψω στο εξωτερικό θα πρέπει να βγάλω κι άλλοΚαλά, ΠΑΡΕΑ παίρνουμε αναβολές από το στρατό;;;
Ομοίως πήρα τρία κι εγώ, και αν θέλω να ταξιδέψω τα Χριστούγεννα (πχ για να πάω στην... ΕΛΛΑΔΑ!!!) θα πρέπει να πάρω 'ΤΑ τρία' και να βγάλω τέταρτο...
-
1)Γιατι χρειάστηκες 3 ώρες;Ο τρίποδος ειναι απαραίτητος;
2)Σε τι χαρτί ζητησες να στις τυπωσουν; -
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
1)Γιατι χρειάστηκες 3 ώρες;Ο τρίποδος ειναι απαραίτητος;
2)Σε τι χαρτί ζητησες να στις τυπωσουν;- Για ρύθμιση ταχύτητας, διαφράγματος, ένταση φλας, θέση slave flash κλπ ώστε να βγει η φωτεινότητα και το χρώμα καλό. Το πιο δύσκολο ήταν να μην κάνει σκιές στο φόντο. Και μετά για crop στο photoshop ώστε να βγουν οι διαστάσεις όπως τις θέλει η αστυνομία. Επίσης έκανα και μια μικρή επεξεργασία στο photoshop για να φύγουν οι σκιές από το φόντο, αν και κανονικά δεν προβλέπεται. Τρίποδο δε χρειάζεται αν έχεις κάποιον να σε φωτογραφίσει. Γενικά αν έχεις ένα βοηθό όλα είναι πιο απλά.
- Το στάνταρ ματ χαρτί που τυπώνει το minilab.
edit: για την εκτύπωση, έκανα crop σε διάσταση 4χ6 sto photoshop, και μετά έβαλα 3 φωτογραφίες 4χ6 σε ένα νέο (κενό) αρχείο με διαστάσεις 10χ15. Στο φωτογραφείο ζήτησα εκτύπωση σε 10χ15. έτσι βγαίνουν ακριβώς 4χ6 οι διαστάσεις της εκτυπωμένης φωτογραφίας.
-
Σημερα καταθεσα και εγω φωτο,υπευθυνη δηλωση και παραβολα για εκδοση διαβατηριου.Αν ολα πανε καλα την Πεμπτη θα το εχω στα χερια μου.Οι φωτο στοιχισαν 10
-
Πρέπει και εγώ να πάω μέσα στην εβδομάδα για να βγάλω.
-
Παίδες, η εμπειρία σας για το χρόνο έκδοσης ποιά είναι?
Στα αστυνομικά τμήματα γίνεται της ?
-
Δενξερω αν το εχει πει ηδη καποιος παντως αν δεν ειναι αναγκη μη βγαλετε ακομα διαβατηριο θα βγουν αλλα μετα τον Ιουνιο, ετσι εχω ακουσει, αν μπορειτε ταξειδεψτε με ταυτοτητα.
-
Με το κλασσικό διαβατήριο μπορούμε να ταξιδέψουμε όσο θέλουμε μέχρι τις 31/12/06..(αν φυσικά το διαβατήριο μας λήγει νωρίτερα χρειαζόμαστε καινούργιο)..
-Πήγα για το δικό μου χθές, μάζεψα τα απαραίτητα έγγραφα. Μπήκα στο Α.Τ Παλλήνης και περίπου σε μισή ώρα είχα ξεμπερδέψει. Να είναι καλά ένας νεαρός αστυνομικός που με κάλυψε όσο πήγα να φέρω την αναβολή που την είχα ξεχάσει και δεν ξαναπερίμενα στην ουρά. (Ετσι για να λέμε και τα σωστά).
-Μου είπαν ότι το Σάββατο θα είναι έτοιμο,αλλά θα πάω να το παραλάβω τη Δευτέρα.
-Μέχρι να πάρουμε το νέο διαβατήριο μπορούμε να ταξιδέψουμε κανονικά, ακόμα και αν έχουμε κάνει αίτηση.
-Μην το αφήνετε πολύ αν το θέλετε για τις διακοπές του Πάσχα
-
Μια ερώτηση: όσοι κάνουν τώρα αιτήσεις για διαβατήριο (χωρίς να έχουν στην κατοχή τους παλιό) θα πάρουν το κλασσικό παλιό διαβατήριο που θα λήγει 31.12.06 ή αυτό το νέου τύπου; Με ενδιαφέρει να βγάλω άμεσα καθώς μου το ζητούν από τα Πανεπιστήμια του εξωτερικού που έχω κάνει αιτήσεις και επειδή προγραμματίζω ένα ταξιδάκι (χώρια που αν με δεχτεί κάποιο Πανεπιστήμιο θα φύγω το καλοκαίρι για εξωτερικό).
-
Kotetsi το νέο θα πάρεις.
-
Τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν και το απόγευμα?
(ΚΕΠ το κάναμε το forum... )
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν και το απόγευμα?(ΚΕΠ το κάναμε το forum... )
Για έκδοση διαβατηριών στο Α.Τ Παλλήνης που πήγα μου είπαν μέχρι τις 8.30 είναι η τελευταία ώρα κατάθεσης. 9.00 το κλείνουν..
Μην πας απογευμα, έχει πολύ κόσμο..
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν και το απόγευμα?(ΚΕΠ το κάναμε το forum... )
Και απόγευμα και Σαββατοκύριακο
-
Τα αστυνομικά τμήματα λειτουργούν και το απόγευμα?
(ΚΕΠ το κάναμε το forum... )
Και απόγευμα και Σαββατοκύριακο
Catalyst Κυριακές είναι κλειστά.
-
Tο πηρα σημερα!
maxmara εδωσα τα δικαιολογητικα στις 3-4-06 και σημερα,6-04-06 το παρελαβα.
kotetsiεγω δεν ειχα διαβατηριο και πηρα νεου τυπου.
Οταν ανεφερα οτι απο τον Ιουνιο θα αλλαξουν παλι (τσιπακι) μου ειπαν οτι μεχρι στιγμης δεν εχουν τετοια ενημερωση.Το δικο μου ληγει το 2011.Για δειτε και αυτο:Ονομα/Name
**BΑΣΙΛΕΙΟΣ
VASILEIOS **
Kαλα ,Βασιλέιο με λενε στα αγγλικα;Ωχ!!Τωρα προσεξα οτι γραφει τοπος γεννησης:TRIPOLI GRC .Αντε να πεσω σε κανα περιεργο και να με ρωτα για τον Καντάφι!!
ΝΕΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ