-
Εφοσον λεμε οτι καποια στιγμη οι ηλικιωμενοι ανθρωποι συμπεριφερονται σαν μωρα,σε ποια φαση περνανε απο την ηλικια 20-25 για να δουμε ποτε οι 50αρηδες των ελληνικων αγωνων θα ξαναεπιταχυνουν
(να ξερουμε και εμεις δηλαδη.... ) -
Oταν φτασουμε 80,ελπιζω με το κοψιμο της οδηγησης,να μην μας κοψουν και το forum!
Παντως,με αυστηρη επανεξεταση καθε χρονο,δεν βρισκω τον λογο να κοψει καποιος την οδηγηση.Αλλωστε,τα μειωμενα αντανακλαστικα,τα αναπληρωνουμε με την εμπειρια μας...
-
Αφήστε αφήστε...Εγώ τι να πώ που η γιαγιά μου είναι 80 χρονών και οδηγεί ακόμα..Αλλά και τι αυτοκίνητο? Golf GT 1.8 του '92...Αν και τώρα τέλευταία της το παίρνω εγώ...χιχιχιχι
-
Μωρέ ας φτάσουμε στα 80 αρτιμελείς και αυτοδύναμοι...
-
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Παντως,με αυστηρη επανεξεταση καθε χρονο,δεν βρισκω τον λογο να κοψει καποιος την οδηγηση.
Βλέπεις να γίνεται κάτι τέτοιο στην Ελλάδα;
Αλλωστε,τα μειωμενα αντανακλαστικα,τα αναπληρωνουμε με την εμπειρια μας...
Αυτό δηλαδή πως ακριβώς γίνεται;
Αν χρειαστεί ξαφνικά ο παππούς να φρενάρει επειδή πετάχτηκε μπροστά του ένα παιδάκι (ας πηγαίνει και με 30) πως ακριβώς θα τον βοηθήσει η εμπειρία του; -
Ο χρήστης sailo έγραψε:
Αφήστε αφήστε...Εγώ τι να πώ που η γιαγιά μου είναι 80 χρονών και οδηγεί ακόμα..Αλλά και τι αυτοκίνητο? Golf GT 1.8 του '92...Αν και τώρα τέλευταία της το παίρνω εγώ...χιχιχιχι115 άλογα????
-
Οι οδηγοί γίνονται πιο απρόσεκτοι με την πάροδο του χρόνου και ειδικά σε μετακινήσεις μέσα στην πόλη ή σε επαρχιακούς που τους 'ξέρουν καλά'. Αυτό σε συνδυασμό με τα μειωμένα αντανακλαστικά και ενδεχόμενο παλιμπαιδισμό μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Σχετικά με το αν θα θέλαμε να μας πάρουν το δίπλωμα σε κάποια ηλικία, το επιχείρημα είναι άτοπο. Αν π.χ. θέλω να τιμωρηθεί ο ασυνήδητος που παραβιάζοντας ΣΤΟΠ παρέσυρε και σκότωσε μοτοσυκλετιστή, θα πρέπει να υποστώ την ίδια τιμωρία. Δικαιολογία θα βρώ (κρυμμένο σήμα, δεν είχε φώτα το δίκυκλο, κλπ), αλλά ο νόμος είναι νόμος. Τελεία.
Όσο για την αυστηρή ετήσια επανεξέταση, έχω να αντιπροτείνω το εξής: Ας γίνεται πρώτα αυστηρή (και αντικειμενική) εφ'άπαξ εξέταση στους νέους οδηγούς και τότε ίσως αποκτήσει νόημα και ένα τέτοιο μέτρο.
-
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Αλλωστε,τα μειωμενα αντανακλαστικα,τα αναπληρωνουμε με την εμπειρια μας...
Αυτό δηλαδή πως ακριβώς γίνεται;
Αν χρειαστεί ξαφνικά ο παππούς να φρενάρει επειδή πετάχτηκε μπροστά του ένα παιδάκι (ας πηγαίνει και με 30) πως ακριβώς θα τον βοηθήσει η εμπειρία του;Με το περασμα των χρονων,μαθαινεις να παρατηρεις σε μεγαλυτερο ευρος,πιο περιμετρικα.'Διαβαζεις' καλυτερα τις συνθηκες του δρομου και γυρω απο αυτον.
Αλλωστε,οπως λες,ο ηλικιωμενος θα πηγαινει ηδη με 30χλμ/ωρα.Και αυτο,αποτελεσμα εμπειριας ειναι.Τωρα εσυ κινεισαι ποτε με 30χλμ/ωρα;
Γενικα,η εμπειρια βοηθα να προσαρμοζομαστε καλυτερα και ταχυτερα στις εκαστοτε συνθηκες. -
Ο παππούς μου είχε ουκ ολίγα ατυχήματα στα χρόνια που οδηγούσε, πήγαινε αέρα πατέρα και γενικά στο χωριό είχε το παρατσούκλι 'ο ραλλίστας'.
Πριν τρία χρόνια , στα 75 του, τούμπαρε με το Renault 4L που είχε, και τη γλίτωσε με μόλωπες και 3 σπασμένα πλευρά.
Πάλι καλα βέβαια..
Απο τότε δεν τον αφήνει η μητέρα μου και οι θείοι μου να αγοράσει καινούριο (πάλι καλα) αλλά μια μέρα που τον πήγαινα με το αμάξι στον γιατρό λέει: 'Που λες Αστέρη, χτες είδα στον ύπνο μου ότι είχα πάρει καινούριο αμάξι και το έβγαλα βόλτα. Τώρα που δεν έχω δε μπορώ να κάνω τίποτα πια.' -
Ο χρήστης hrdoukas έγραψε:
Δυστυχώς, το αν θα συνεχίσει να οδηγεί κάποιος μετά από κάποια ηλικία εναπόκειται σχεδόν αποκλειστικά στο αίσθημα ευθύνης του καθενός.Σωστά. Αν βέβαια το μυαλό μας τότε έχει γίνει 'τυρόπιτα' άντε να καταλάβουμε ότι αυτό που επιμένουμε να κάνουμε είναι το πλέον επικίνδυνο (ειδικά για τρίτους) .
-
Γιατι να εχει γινει 'τυροπιτα' το μυαλο;Καποιες λειτουργιες μπορει να υπολειτουργουν αλλα ειδικα το μυαλο,δεν νομιζω.Δεν εχω δει τετοια δειγματα.Αναφερομαι σε ηλικιες μεχρι 75-80 χρονων.
Εχω την εντυπωση οτι αναφερομαστε καπως απαξιωτικα και υποτιμητικα για αυτες τις ηλικιες,τελειως αδικα.ΥΓ.Δεν ειμαι 77.Ειμαι το '77!!!
-
Ο χρήστης tsoukas77 έγραψε:
Γιατι να εχει γινει 'τυροπιτα' το μυαλο;Καποιες λειτουργιες μπορει να υπολειτουργουν αλλα ειδικα το μυαλο,δεν νομιζω.Δεν εχω δει τετοια δειγματα.Αναφερομαι σε ηλικιες μεχρι 75-80 χρονων.
Εχω την εντυπωση οτι αναφερομαστε καπως απαξιωτικα και υποτιμητικα για αυτες τις ηλικιες,τελειως αδικα.ΥΓ.Δεν ειμαι 77.Ειμαι το '77!!!
Ο πεθερός μου είναι 70κάτι και μέχρι το εγκεφαλικό οδηγούσε μια χαρά.
Και μετά το εγκεφαλικό συνέχισε να οδηγάει...
Και όταν έκανε την C180 μπίλιες συνέχισε να οδηγάει...
Και τώρα με το Golf GT 4motion ακόμα οδηγάει...Το ότι τα χάπια που πέρνει τον κάνουν να φαίνεται σαν να είναι σε λήθαργο δεν το πτοεί καθόλου.
Ούτε λόγος βέβαια για να σταματήσει. -
Εδω ερχομαι εγω και ρωταω, γιατι δεν τον δινεις στεγνα στην αστυνομια πριν σκοτωσει καποιον στον δρομο (που μπορει να ειναι καποιος απο εμας ή καποιος δικος σου? Εχει εγκεφαλικο, μπορει ανα πασα στιγμη να ξαναπαθει, και παιρνει φαρμακα που δεν του επιτρεπουν να οδηγει με ασφαλεια, και ολα αυτα εν γνωσει σου. Οταν θα γινει το ατυχημα, να δω πως θα νιωσεις.
-
Να παρει την αστυνομια και να πει τι;
Δεν ειναι καταλληλος να οδηγήσει;
Ποιος θα ασχοληθεί και πως; -
'O ταδε οδηγει συχνα υπο την επηρεια φαρμακων που δεν του επιτρεπουν να οδηγει με ασφαλεια. Ελατε μαζεψ'τε τον'.
Ή 'ο ταδε ειναι Χ χρονων, το διπλωμα του εχει ληξει και συνεχιζει να οδηγει χωρις να κανει ανανεωση (αν ισχυει αυτο, δεν γνωριζω) επειδη κανενας γιατρος δεν προκειται να τον ξαναβγαλει ικανο για οδηγηση λογω του εγκεφαλικου που εχει παθει'.
απλο δεν ειναι?
-
Ο χρήστης kacey έγραψε:
'O ταδε οδηγει συχνα υπο την επηρεια φαρμακων που δεν του επιτρεπουν να οδηγει με ασφαλεια. Ελατε μαζεψ'τε τον'.Αν δεν πιάσουν κάποιον 'επ αυτοφώρω', σε κάποιον έλεγχο, να οδηγεί υπο την επήρεια φαρμάκων μπορούν να βασιστούν στην 'καταγγελια' κάποιου τρίτου; Αν ήτανέτσι όποιος δε γούσταρε τον γείτονά του θα τον ρουφιάνευε στην Τροχαία λέγοντας οτι οδηγεί φτιαγμένος.
Ή 'ο ταδε ειναι Χ χρονων, το διπλωμα του εχει ληξει και συνεχιζει να οδηγει χωρις να κανει ανανεωση (αν ισχυει αυτο, δεν γνωριζω) επειδη κανενας γιατρος δεν προκειται να τον ξαναβγαλει ικανο για οδηγηση λογω του εγκεφαλικου που εχει παθει'.
απλο δεν ειναι?
Εκτός από αυτές τις περιπτώσεις όμως υπάρχουν και οι άλλες (που νομίζω οτι είναι και οι περισσότερες) με τους παππούδες που έχουν κανονικά δίπλωμα (ανανεωμένο με 'λαδάκι' απο 'δω κι απο 'κεί) και κυκλοφορούν νομιμότατα
-
λοιπόν ένας θείος του πατέρα μου οδηγούσε μέχρι τα 93...
ναι καλα ακούσατε...
τον έχουν πετύχει να πηγαίνει μες την μέση με 15 χλμ/ώρα σε κεντρικό δρόμο του βόλου και απο πίσω νταλίκα να κορνάρει ανελέητα...αυτός το χαβά του, δεν πρέπει και να την πήρε πρέφα...
στα 93 λοιπόν, αποφάσισε να μην ανανεώσει το δίπλωμα γιατί ντράπηκε τον γιατρό...
τώρα είναι 95 και στις γιορτές δήλωσεότι κακώς δεν ανανέωσε το δίπλωμα, και οτι θα μπορούσε άνετα να οδηγήσει μέχρι τα 100...
εκτός του ότι το βλέπω να μας θάβει όλους, τι αντανακλαστικά να έχει αυτός ο άνθρωπος.....
υπάρχει γιατρός που θα του ανανέωνε το δίπλωμα ρε γμτ..?
-
Ο χρήστης face έγραψε:
λοιπόν ένας θείος του πατέρα μου οδηγούσε μέχρι τα 93...ναι καλα ακούσατε...
......................................................αντε πες ενα μεγαλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ στο μπαρμπα για το πολυ καλο DNA που σου κληροδοτησε,
και ασε τις πονηριες συνονοματε.. -
Δωσε του την βαρκουλα να παει μια τελευταια βολτα...
-
Εγώ πάλι πιστεύω ότι πρέπει να τους αφαιρείται το δίπλωμα. Μπορεί να είναι επικίνδυνοι και για τον εαυτό τους και για τους άλλους....
Παππού τέρμα το αμάξι, γέρασες!!!!!