REGULARITY RALLΙΕS
Regularity rally σημαίνει αγώνας ακριβείας και είναι μια μορφή αναπαράστασης του παρελθόντος των ράλλυ σε σημερινό χρόνο.
Η ακριβής ορολογία προέρχεται από τη γαλλική γλώσσα. Όταν ξεκίνησαν τα ράλλυ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, η Regularite ήταν το καθεστώς διεξαγωγής τους. Kάτι που συνέβη και στο πρώτο Ακρόπολις, το 1953...
Στις ειδικές διαδρομές κάθε τέτοιου αγώνα ορίζεται συγκεκριμένη ταχύτητα διέλευσης, όχι μεγαλύτερη των 50 χλμ./ώρα. Υπάρχουν και κάποιες ειδικές, στις οποίες από ένα σημείο τους και μετά μπορεί να ισχύει και διαφορετική ταχύτητα, αν έτσι έχουν αποφασίσει οι οργανωτές. Με δεδομένο ότι το ράλλυ πραγματοποιείται σε ανοιχτό δρόμο, η προσπάθεια για τη διατήρηση της σταθερής ταχύτητας μπορεί ενίοτε να είναι πολύ δύσκολη. Μέσα στο αυτοκίνητο επιτρέπονται μόνο τα μηχανικά χρονόμετρα, ενώ πολύ σημαντικό ρόλο για την έκβαση του αγώνα παίζει η σωστή μέτρηση της ακρίβειας του οδομέτρου.
Από εκεί και πέρα, ο λόγος του συνοδηγού μπορεί να αποδειχθεί «συμβόλαιο», καθώς, μέσω των στοιχείων που διαθέτει, μπορεί να ενημερώνει συνεχώς τον οδηγό για το αν πρέπει να αφήσει ή να πατήσει το γκάζι και πόσο για τα επόμενα 100 μ.
Όπως είναι φανερό, η διαδικασία απαιτεί μεγάλη αυτοσυγκέντρωση και πειθαρχία. Παρά το δύσκολο του εγχειρήματος, υπάρχουν στην Ελλάδα εξπέρ των αγώνων ακριβείας, που ολοκληρώνουν τις ε.δ. με 1-2 δλ. απόκλιση από τον ιδανικό χρόνο. Τα ηλεκτρονικά χρονόμετρα των διοργανωτών κάνουν την υπόλοιπη δουλειά και βγάζουν την κατάταξη.
Για τα ράλλυ του είδους δεν απαιτείται ελάχιστος αριθμός συμμετεχόντων, ενώ το μικρότερο μήκος διαδρομών έχει καθοριστεί στα 500 χλμ. και ο ελάχιστος αριθμός ε.δ. στις 6. Αντίθετα με το μικτό χαρακτήρα της κατηγορίας Sporting, στα ράλλυ με ταχύτητα ακριβείας οι ειδικές διαδρομές είναι ασφάλτινες.
ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ
Για τη συμμετοχή σε αγώνα Regularity, απαιτείται δελτίο ιστορικού οχήματος Regularity FIA ή πιστοποιητικό αναγνώρισης FIVA. Στα Sporting rallies απαραίτητη είναι η αγωνιστική άδεια του πληρώματος και το δελτίο ταυτότητας ιστορικού οχήματος FIA.