-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Μήπως δεν είναι τυχαίο το ότι στη μυθιστοριογραφία και στην ποίηση βγάλαμε άξιους διεθνώς αναγνωρισμένους εκπροσώπους μόνο πριν την δεκαετία του 80;
Όχι, γιατί μετά τα 80ies ήρθε το ΠΑ.ΣΟ.Κ...
ΣΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΚΑΝΩ ΠΛΑΚΑ ε;
.
Καλά, δεν είναι τόσο αστείο. Ο τρόπος έκφρασης των ηγετών (σε κάθε επίπεδο και τομέα) μιας κοινωνίας επηρρεάζει τον τρόπο έκφρασης των μελών της σε μεγάλο βαθμό.
Άλλο το επίπεδο λόγου των πχ Γ. Μαύρου., Γ. Παπανδρέου, Κ. Καραμανλή και άλλο αυτό των ηρώων της Αλλαγής με τα συνθηματικά ελληνικά ή με τις κούφιες παρόλες των Λαλιώτη και Σία.
G60POWER, ας μην πιστούμε τώρα από αυτό το θέμα. Είναι άσχετο με τη γλώσσα.Πολύ σωστά.
Σκέψου δηλαδή για να επιλέξει ο κόσμος 20 χρόνια τους 'ήρωες της αλλαγής' και το 'Λαλιώτη και σία', τι σαβούρα ήταν το 'αντίπαλο δέος'.
Δε θα μπορούσαν καν να αρθρώσουν λόγο. -
'Όπως έκανε η Αγγλία,όπως έκανε η Γερμανία,όπως έκανε όπως έκανε...'
Στ'αρνητικά είμαστε οι πρώτοι μιμητές.Δεν άκουσα κανενα να λέει όπως έφτιαξε βιομηχανίες η Αγγλία και η Γερμανία.Όπως οι μισθοί είναι υψηλότεροι απο τη Ελλάδα.Δε λαμβάνουμε ως παράδειγμα την περιβαλλοντική ευαισθησία άλλων χωρών.Την κοινωνική πολιτική.Πήγαινε να παρκάρεις σε γωνία δσε μια Ευρωπαϊκή χώρα...Πήγαινε να σπάσεις ένα καρτοτηλέφωνο...Νησάφι.Κι εγώ όταν πήγαινα στο σχολείο μισούσα τα αρχαία,τη φιλοσοφία,την Ιστορία.Γιατί όμως;Διότι η καθηγήτρια μου στην Α'Λυκείου έμπαινε στην τάξη για να κάνει χαβαλέ.Βλέπετε ήταν αναρχικιά.Έλειπε μια εβδομάδα απο το σχολείο-κι εμείς πανυγυρίζαμε-επειδή την έτρεχαν στα δικαστήρια για κατάληψη σπιτιού.Την είχε φωτογραφία στο 'σαλόνι' της η Ελευθεροτυπία.Το χειμώνα του 1989.Στη Γ'Λυκείου-πήγαινα Α'Δεσμη-στην ιστορία έμπαινε ο καθηγητής και μιλούσε για ποδόσφαιρο.Πώς να αγαπήσω την Ιστορία;Τώρα όμως έχω γίνει καλός πελάτης των εκδόσεων 'Κάκτος','Ζήτρος' κ.α.Ξαφνικά ανακάλυψα οτι ο Αριστοτέλης δεν είναι τόσο δυσνόητος όσο λένε.Δεν είναι παραμυθάκι βέβαια αλλά είναι κατανοητός.Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα για χάρη της απλοποίησης.Ακόμα και για σουβλάκια τηλεφωνούμε να μάς τα φέρουν στο σπίτι.Έλεος.Και η δυσκολία βοηθάει το μυαλό.Και οι Έλληνες το έχουμε στο αίμα μας να φιλοσοφούμε.Να κάνουμε πατέντες...Και το πρόβλημα χρειάζεται.Ας προβληματιστούμε επιτέλους και σε κάποιο θέμα.Όλα έτοιμα τα θέλουμε.Χωρίς να διδαχθούμε κάτι σωστά το αποκυρήσουμε...Πάντως εμένα τα πρότυπα μου δεν είναι οι Άγγλοι ούτε οι Γερμανοί...
-
ολα σωστα αυτα που λες.. Εχεις δικιο.
Μονο αν γινεται να αφησουμε τα σουβλάκια να μας τα φερνουν σπιτι...
-
Ο χρήστης Funis έγραψε:
Να πας να τα πάρεις μόνος σου.Δε θα πάθεις τίποτα.Θα δεις και λίγο κόσμο...
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Να πας να τα πάρεις μόνος σου.Δε θα πάθεις τίποτα.Θα δεις και λίγο κόσμο...
Μπαστα!! Πλακα εκανα!!
Παντως αμα θελω να δω κοσμο θα παω σε μια πλατεια, στην Αλεξανδρας, καπου. Οταν θελω σουβλάκια, απλά θελω σουβλάκια! Σπιτι μου με τις πυτζαμες!!
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Θεωρώ το πολυτονικό μια γλωσσική μορφή που κακώς καταργήθηκε.Ποια είναι η γνώμη σας για την προαιρετική έστω χρήση του;
Σήμερα το πολυτονικό θεωρείται παράτυπος και λανθασμένος γλωσσικός τύπος, αφού απαγορεύεται η χρήση του στα σχολεία και στις δημόσιες υπηρεσίες.
Προσωπικά το να διαγράφεις έναν βασικό γλωσσικό τύπο με μονοκονδυλιά ενός υπουργού, όπως έγινε στη δεκαετία του 80 (της γνωστής γλωσσικής ένδειας των τότε αποφασιζόντων), είναι τουλάχιστον εγκληματικό όσον αφορά τη διατήρηση της γλωσσικής κληρονομιάς ενός λαού. Οι μοναδικοί, απ' όσο γνωρίζω, που διέγραψαν/τροποποίησαν με τέτοιο τρόπο τη μορφή του γραπτού τους λόγου ήταν οι Τούρκοι με απόφαση του Κεμάλ.Συμφωνώ απόλυτα με αυτό... Ψήφισα το Α.
Εξάλλου το πολυτονικό είναι ένα εργαλείο για τον σωστότερο τρόπο ομιλίας...
(αν το δούμε χρηστικά, όπως το βλέπουνε πολλοί) -
Ο χρήστης Funis έγραψε:
Παντως αμα θελω να δω κοσμο θα παω σε μια πλατεια, στην Αλεξανδρας, καπου. Οταν θελω σουβλάκια, απλά θελω σουβλάκια! Σπιτι μου με τις πυτζαμες!!
Μέχρι το 1993 περίπου δεν υπήρχαν 'delivery'...Πηγαίναμε μόνοι μας και τα πέρναμε.Τρώγαμε και τότε σουβλάκια...
-
Ο χρήστης downhill έγραψε:
Μέχρι το 1993 περίπου δεν υπήρχαν 'delivery'...Πηγαίναμε μόνοι μας και τα πέρναμε.Τρώγαμε και τότε σουβλάκια...
εγω το 1993 ημουνα πολυ πιτσιρικι!! Τελος παντων, σου ειπα οτι συμφωνω σε αυτα που λες. Αυτο βεβαια ΔΕΝ σημαινει οτι οταν μπορει η ζωη μας να γινει πιο ευκολη πρεπει σονυ και καλα να την κανουμε δυσκολη μονο και μονο για ιδεολογικους λογους!!
-
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Ποιο διαχωρισμο?Δεξια και ρασο απο ανεκαθεν ηταν αδερφακια,τωρα θα τα τσουγκρισουν?Πιστεύω ότι τέτοιες υπεραπλουστευτικές και διαστρεβλωτικές ατάκες μόνο σύγχυση επιφέρουν.
Δεν αποτελούν επ' ουδενί επιχείρημα.
Δεν έχουν καμιά θέση στο σήμερα.
Τις ξεστόμισαν πρώτοι διάφοροι γνωστοί και μη εξαιρεταίοι λαϊκιστές, αριβίστες και καιροσκόποι, αριστερίζουσας προέλευσης (οι τιμητές του λαϊκισμού και της δημαγωγίας)Επίσης το 'από ανέκαθεν' είναι λάθος. Λέμε σκέτο 'ανέκαθεν'...
Δεν ξέρω από πολυτονικό, αλλά θα ήθελα να εφαρμοστεί, μιας και εμπλουτίζει την γλώσσα μας σε αυτόυς τους δύσκολους καιρούς.
Εξάλλου πιστεύω ότι δεν αποτελεί καμιά απόλυτως τροχοπέδη στον 'εκσυγχρονισμό' και την 'ανάπτυξη' η πολυπλοκότερη γλώσσα.
Μάλλον εφαλτήριο για τα παραπάνω αποτελεί. -
Ο χρήστης G60POWER έγραψε:
Κοιτα να δεις pai mei kai fygame....δεν χαραμιζω το χρονο μπαινοντας σε διαδικασια 'μαχης'.Βιβλια υπαρχουν απειρα,μπορειτε να διαβαστε και να διασταυρωστε εσεις τα στοιχεια που μας προσφερει η ιστορια.Για να το πετυχεις ομως αυτο θα πρεπει να αποβαλεις το θρησκευτικο φανατισμο (οσο θα κανεις συζητηση με εναν μουσουλμανο αλλο τοσο θα κανεις και με εναν χριστο-δουλο! απλα σε μας ο φανατισμος επισκιαζεται απο ποιο σικ συμπεριφορα ))
Κοίτα να δεις κάτι
Σε ό,τι αφορά τα βιβλία, έχω να σου πώ κάτι.
Ο Pai Mei σπούδασε ένα αντικείμενο συνιφασμένο με την ιστορία.Λοιπόν επειδή σπούδασε σε πανεπιστήμιο πράγματα που σχετίζονται άμεσα με αυτά που γράφει εδώ, καλά θα κάνεις να είσαι ΠΑΡΑ πολύ προσεκτικός σε αυτά που γράφεις.
Το ότι διάβασες βιβλία (λέμε τώρα) εμένα δεν μου λέει ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα...
-
Ο χρήστης Δημήτριος έγραψε:
Ποιο διαχωρισμο?Δεξια και ρασο απο ανεκαθεν ηταν αδερφακια,τωρα θα τα τσουγκρισουν?
Ωχ...
Μου φαίνεται ότι είσαι από εκείνους τους αριστερολάγνους λαϊκιστές, που υπερασπίζονται μια σοσιαλιστική πασοκική απάτη...
(μπορεί να κάνω και λάθος)Αφού 'μπορεί και να κάνεις και λάθος', γιατί το γράφεις;; για να δημιουργείς εντυπώσεις;; Μπορείς να τοποθετηθείς επί της ουσίας; Κάνει λάθος;; λέει ψέματα;;
@edit
-
Ο χρήστης TRAVELLER έγραψε:
Αφού 'μπορεί και να κάνεις και λάθος', γιατί το γράφεις;; για να δημιουργείς εντυπώσεις;; Μπορείς να τοποθετηθείς επί της ουσίας; Κάνει λάθος;; λέει ψέματα;;Μπάι δε γουέι ...
και μένα μου φαίνεσαι χρυσαυγίτης του 'Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών' και χουντικός .
(μπορεί να κάνω και λάθος)Το λέω αφού αυτό που έγραψε είναι πάρα πολύ ύποπτο.
Δημοφιλής ατάκα που περιγράφει μια εντελώς παρωχημένη κατάσταση, η οποία δεν έχει καμιά θέση στην σύγχρονη πραγματικότητα. Την πετάνε σαν άσσο από το μανίκι (πετάνε και άλλα τέτοια ωραία), μόλις τους στριμώχνεις, ή όταν θεωρούν ότι τους βολεύει να τα ξεστομίσουν, προκειμένου να ξελασπώσουν...Όσο για το άλλο κάνεις μεγάλο λάθος...
Εξάλλου έχεις διαβάσει (έτσι πιστεύω) και άλλες δημοσιεύσεις μου σε θέματα αντιλόγου. Δεν πιστεύω να έβγαλες αυτό το συμπέρασμα.Επίσης τοποθετήθηκα επί της ουσίας. Ψήφισα το Α.
Σε ό,τι αοφρά το 'παράπλευρο θέμα', συμφωνώ (αν και δεν έχω το ίδιο δικαίωμα λόγου) με τον pai mei. -
Και βέβαια δεν το πιστεύω απλώς διαφωνώ με το να λέμε ο ένας για τον άλλο χαρακτηρισμούς έτσι, ελαφρά τη καρδία. Είμαστε κάμποσες εκατοντάδες ενεργοί χρήστες θα υπάρχουν και κάμποσες εκατοντάδες διαφορετικές γνώμες και απόψεις, όχι κατ' ανάγκη ύποπτες.
Αλλωστε δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει 'υποπτη άποψη'.
Πάντως θα πάει μακριά η βαλίτσα σε τούτο το θέμα , ειλικρινά εύχομαι να μη 'σκοτωθούμε'. -
Και βέβαια δεν το πιστεύω απλώς διαφωνώ με το να λέμε ο ένας για τον άλλο χαρακτηρισμούς έτσι, ελαφρά τη καρδία. Είμαστε κάμποσες εκατοντάδες ενεργοί χρήστες θα υπάρχουν και κάμποσες εκατοντάδες διαφορετικές γνώμες και απόψεις, όχι κατ' ανάγκη ύποπτες.
Αλλωστε δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει 'υποπτη άποψη'.
Πάντως θα πάει μακριά η βαλίτσα σε τούτο το θέμα , ειλικρινά εύχομαι να μη 'σκοτωθούμε'.Ίσως να υπερέβαλλα. Αντέδρασα φανατισμένα μπροστά σε έναν φανατικό (τον G60POWER).
Θα τροποποιήσω το post μου.
-
Σκέψου δηλαδή για να επιλέξει ο κόσμος 20 χρόνια τους 'ήρωες της αλλαγής' και το 'Λαλιώτη και σία', τι σαβούρα ήταν το 'αντίπαλο δέος'.
Δε θα μπορούσαν καν να αρθρώσουν λόγο.Όπως λέμε 'Για να βλέπει ο πολύς κόσμος σαβουροτηλεόραση, σκέψου πόσο μεγάλη αηδία είναι αυτή που δεν βλέπει'.
-
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δε θα μπορούσαν καν να αρθρώσουν λόγο.Όπως λέμε 'Για να βλέπει ο πολύς κόσμος σαβουροτηλεόραση, σκέψου πόσο μεγάλη αηδία είναι αυτή που δεν βλέπει'.
Καλό, αλλά συγκρίνεις ανόμοια πράγματα.
Εκτός βέβαια αν πιστεύεις ότι πρέπει να μαζευόμαστε καμια 100στη 'επαϊοντες' από κάθε forum και να βγάζουμε κυβερνήσεις. -
Εγώ να κάνω μια αφελή ερώτηση? Αν υποθέσουμε οτι υπάρχει παράλληλα και το πολυτονικό πώς αυτό θα οδηγήσει στον εμπλουτισμό της γλώσσας? Θα δημιουργήσει αυτόματα καινούργιες λέξεις? Θα δημιουργήσει σύγχρονη επιστημονική ορολογία? Θα μας βγάλει αυτόματα από την αποβλάκωση της τηλεόρασης? Θα μας κάνει λιγότερο αδιάφορους για την κοινωνία μας? Θα πάψει να θεωρείται η κομπίνα και ο κομπιναδόρος, η μίζα και ο μιζαδόρος μαγκιά και μάγκας?
Η συζήτηση βέβαια έχει ξεφύγει από το πολυτονικό. Διαβάζω δημοσιεύσεις για καντηλανάφτες, χριστό-δουλους, υποτιμητικά σχόλια για τα θρησκευτικά και πολιτικά πιστεύω άλλων μελών και για ακόμα μια φορά απογοητεύομαι... -
Στο βαθμό που μου αναλογεί, ζητώ συγγνώμη φίλε 'mirage'.
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Αν υποθέσουμε οτι υπάρχει παράλληλα και το πολυτονικό πώς αυτό θα οδηγήσει στον εμπλουτισμό της γλώσσας? Θα δημιουργήσει αυτόματα καινούργιες λέξεις? Θα δημιουργήσει σύγχρονη επιστημονική ορολογία? Θα μας βγάλει αυτόματα από την αποβλάκωση της τηλεόρασης? Θα μας κάνει λιγότερο αδιάφορους για την κοινωνία μας? Θα πάψει να θεωρείται η κομπίνα και ο κομπιναδόρος, η μίζα και ο μιζαδόρος μαγκιά και μάγκας?Θα μπορούσε να κάνει κάτι από τα παραπάνω η περαιτέρω απλοποίηση της γλώσσας μας;
Πχ, ένα μόνον ο, ένα ι, ένα ε, καθόλου τόνοι, ο τοίχο - του τοίχο - τοίχο, το τούβλο - του τούβλο - τούβλο;Ή η υιοθέτηση του Λατινικού αλφαβήτου; Το έκαναν και οι Τούρκοι.
Πολυτονικό: προαιρετική χρήση ναι ή όχι;