-
Ο χρήστης nEK έγραψε:
αλληθινη ειναι? -
Απλά έχω περιέργεια αν ένα παλιό ψυγείο πχ καίει 20% παραπάνω, 50%, 100% σε σχέση με ένα σύγχρονο με καλύτερες μονώσεις, καλύτερα κομπρεσεράκια κλπ κλπ.
Μήπως δηλαδή τελικά η τάξη Α κλπ ειδικά για ψυγεία (που όπως αναφέρθηκε δεν καίει όπως ένα πλυντήριο κλπ) δεν έχει τόσο διαφορά που να αξίζει να το σχολιάζουμε. -
delete
-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Μήπως δηλαδή τελικά η τάξη Α κλπ ειδικά για ψυγεία (που όπως αναφέρθηκε δεν καίει όπως ένα πλυντήριο κλπ) δεν έχει τόσο διαφορά που να αξίζει να το σχολιάζουμε.
**Μήπως είναι τέχνασμα για να κινηθεί η βιομηχανία ? **
Ακριβώς έτσι είναι.
Tα έχω πει και παλιότερα και για τον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά χαρακτηρίστηκα γραφικός. -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Απλά έχω περιέργεια αν ένα παλιό ψυγείο πχ καίει 20% παραπάνω, 50%, 100% σε σχέση με ένα σύγχρονο με καλύτερες μονώσεις, καλύτερα κομπρεσεράκια κλπ κλπ.
Μήπως δηλαδή τελικά η τάξη Α κλπ ειδικά για ψυγεία (που όπως αναφέρθηκε δεν καίει όπως ένα πλυντήριο κλπ) δεν έχει τόσο διαφορά που να αξίζει να το σχολιάζουμε.Η διαφορές στην κατανάλωση (ηλεκτρισμού, νερού) και στο θόρυβο που δημιουργείται κατά την λειτουργία των συσκευών (όπου εφαρμόσιμο) είναι εύκολα διαθέσιμες στην ετικέτα που συνοδεύει τη κάθε συσκευή.
Συνήθως η κατανάλωση ηλεκτρισμού αυξάνεται κατά 20% σε κάθε αλλαγή κατηγορίας. Δηλαδή ανάμεσα σε δύο κατά τα άλλα όμοιες συσκεύες, η μία κατηγορίας Α και η άλλη κατηγορίας Β, η πρώτη καταναλώνει 20% λιγότερο.
Τα παραπάνω αφορούν συσκευές προς πώληση. Για να γίνει σύγκριση με παλαιότερες συσκευές ήδη σε χρήση θα πρέπει να είναι γνωστή η κατανάλωσή των.
...
Για τα κλιματιστικά -και από άτομο σχετικό με το 'άθλημα'- μπορώ να σου πω ότι ουσιαστική διαφορά του ψυκτικού υγρού R410 που έχουμε σήμερα απ' το R407 δεν υπάρχει...
Παρολ' αυτά, η ΕΕ επέμενε να υιοθετηθεί πάραυτα το 410 για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος !
...Το άτομο σχετικό με το 'άθλημα' δεν είναι και τόσο σχετικό
Το R407C με το R410A όντως έχουν μικρές διαφορές στις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον (το R410A έχει ελαφρώς μεγαλύτερη συνεισφορά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου από το R407C) αλλά το R407C δεν έχει απαγορευθεί.
Απαγορεύθηκε η χρήση του R22 (ορθότατα) σε καινούργιες συσκευές από το 2010 και η χρήση του σαν συμπλήρωμα σε υπάρχουσες συσκευές από το 2015.Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στη χρήση των R134A, R407C, R410A, and R417A - τα συνηθέστερα ψυκτικά υγρά, το τελευταίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν συμπλήρωμα σε κυκλώματα με το R22 όταν αυτό θα απαγορευθεί εντελώς. Πρακτικά καμιά σοβαρή εταιρία την τελευταία δεκαετία δεν χρησιμοποιεί το R22.
Λυπάμαι αν τα γεγονότα καταρρίπτουν θεωρίες συνομωσίας
-
Μείωση της κατανάλωσης για τα ψυγεία μεταξύ κλάσης 20% είναι ΑΜΕΛΗΤΕΑ σε ετήσια βάση,σε κουζίνες/θερμοσίφωνες κλπ ναι υπάρχει διαφορά.
Οσο για το φρεον ναι υπάρχει διαφορά αλλά πίστεψέ με είναι λιγότερο βλαβερό για το περιβάλλον απ τις εταιρίες που συνεχίζουν να τρώνε τα συκώτια της γης σε ορυκτό πλούτο και κατανάλωση ενέργειας προκειμένου να παράγουν συσκευές μιας χρησης με μέσο όρο ζωής τα 10 χρόνια.
Εχω ψυγείο 17 ετών και δεν συμπλήρωσα ποτέ φρέον,αρα το φρεόν δεν πειράζει τπτ και να χαλάσουν ορισμένες συσκευές και να έχουν διαρροή κλάιν μάιν μπροστά στα εργσοστάσια της Ευρώπης που παράγουν και μολύνουν τον αέρα με........οξυγόνο
Τα αμερικάνικα παράγουν μονοξείδιο(μούντζα εμότικον) -
Παντως το αμερικανικο ψυγειο που εχει και μετασχηματιστη σιγουρα καιει περισσοτερο αν ο μετασχηματιστης ειναι συνεχεια σε λειτουργια .
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Παντως το αμερικανικο ψυγειο που εχει και μετασχηματιστη σιγουρα καιει περισσοτερο αν ο μετασχηματιστης ειναι συνεχεια σε λειτουργια .Ποιό οικονομικά σου έρχεται πάλι απ το να αλλάζεις ψυγείο κάθε 7ετία ή να συμβιβάζεσαι με ψυγείο που αντί να παγώνει τα βράζει
-
Απ ότι βλέπω στις ίδιες τιμές περίπου τα ψυγεία άνω κατάψυξης έχουν μεγαλύτερο χώρο ψύξης,για ποιό λόγο ο κόσμος προτιμάει τα κάτω κατάψυξης?
Χώρια που έχουν και λιγότερες θέσεις στις πόρτες -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Απ ότι βλέπω στις ίδιες τιμές περίπου τα ψυγεία άνω κατάψυξης έχουν μεγαλύτερο χώρο ψύξης,για ποιό λόγο ο κόσμος προτιμάει τα κάτω κατάψυξης?
Χώρια που έχουν και λιγότερες θέσεις στις πόρτεςΠονεμένη ιστορία .Συνήθως οι ψυγειοκαταψύκτες (κάτω κατάψυξης) μπορούν να κατεβάσουν θερμοκρασία -25 , έναντι των -12 των ψυγείων (άνω κατάψυξη ). Ο άλλος λόγος είναι ότι η συντήρηση στους ψ/κ είναι πιο άμεσα προσβάσιμη στην νοικοκυρά έναντι του καταψύκτη (κάτω) που ανοίγεται πιο σπάνια . Επίσης είναι μόδα ο ψ/κ και ειδικά ο ανοξείδοτος .
-
Ποια η διαφορά μεταξυ -12 και -25 στην κατάψυξη,υπάρχει ανάγκη για τόσο χαμηλή θερμοκρασία,δηλ στους -12 δεν μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει τρόφιμα για ένα εξάμηνο ή και για ένα χρόνο?
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Ποια η διαφορά μεταξυ -12 και -25 στην κατάψυξη,υπάρχει ανάγκη για τόσο χαμηλή θερμοκρασία,δηλ στους -12 δεν μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει τρόφιμα για ένα εξάμηνο ή και για ένα χρόνο?Φυσικά και μπορεί , αν και δεν είμαι ειδικός . Γι αυτό γράφω για 'πονεμένη ιστορία ' .
-
Ο χρήστης dea@735 έγραψε:
Ποια η διαφορά μεταξυ -12 και -25 στην κατάψυξη,υπάρχει ανάγκη για τόσο χαμηλή θερμοκρασία,δηλ στους -12 δεν μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει τρόφιμα για ένα εξάμηνο ή και για ένα χρόνο?
Φυσικά και μπορεί , αν και δεν είμαι ειδικός . Γι αυτό γράφω για 'πονεμένη ιστορία ' .
Μάλιστα,άρα αν εξαιρέσουμε τον παράγοντα 'μόδα' και ίσως την ανάγκη για λίγο μεγαλύτερο όγκο κατάψυξης τα κανονικά ψυγεία άνω κατάψυξης είναι καλύτερα.
Από ένα πρόχειρο μάτι που έχω ρίξει βλέπω ότι η Hitachi(αλλά και τα αμερικάνικα) επιμένει στα κλασσικά ψυγεία κι έχει απείρως μεγαλύτερους χώρους απ τα υπόλοιπα στις ίδιες τιμές. -
πέρυσι αγόρασα ένα ge δίπορτο (όχι ντουλάπα) και είμαι ικανοποιημένος. Πολύ καλή ψύξη και τεράστιοι χώροι.
-
Ο χρήστης hondkyr έγραψε:
πέρυσι αγόρασα ένα ge δίπορτο (όχι ντουλάπα) και είμαι ικανοποιημένος. Πολύ καλή ψύξη και τεράστιοι χώροι.Διπορτο τι,ψυγειο ή ψυγειοκαταψυκτη?
Μήπως ξερεις χώρα κατασκευής? -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
Ποια η διαφορά μεταξυ -12 και -25 στην κατάψυξη,υπάρχει ανάγκη για τόσο χαμηλή θερμοκρασία,δηλ στους -12 δεν μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει τρόφιμα για ένα εξάμηνο ή και για ένα χρόνο?Υπάρχει μεγάλη διαφορα.
Διπλάσια ίσως και τριπλάσια χρονική διάρκεια διατήρησης (δεν θυμάμαι καλα διότι έχω πάρει καινούριο εδώ και δύο χρόνια)
Βέβαια με τον μικρότερο καταψύκτη δεν έχεις και χώρο για να διατηρήσεις κάτι επί μακρόν.
Βέβαια έχουν πολλά ακόμα πλεονεκτήματα, ασφαλείας και ευχρησίας
Πχ ελέγχουν ηλεκτρονικά την θερμοκρασία και όχι στο περίπου.
Εάν κοπεί για μεγάλο διάστημα το ρεύμα ελέγχουν την πτώση της θερμοκρασίας εσωτερικά και σε ειδοποιούν με ηχητικό σήμα αν υπερβεί κάποια διαφορα ότι ενδέχεται να υπάρχει αλλοιωση σε ορισμένα τρόφιμα.
Πριν πας στο σούπερ μάρκετ έχει μπουτόν το οποίο κάνει το ψυγείο να δουλεύει σε φουλ ψύξη, ώστε όταν γυρίσεις και το γεμίσεις με τρόφιμα να μην αποροφήσουν αυτά την ψύξη και έχουν πρόβλημα τα ήδη υπάρχοντα όπως και να ψυχθούν γρηγορότερα αυτά που βάζεις.
Κάνει πολύ πιό γρήγορα παγάκια. κλπ κλπ
Μειονέκτημα:αντε να σερβίρεις παγωτό από αυτές τις θερμοκρασίες, δεν κόβεται ούτε με πριονοκορδέλλα. -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
δηλ στους -12 δεν μπορεί κάποιος να αποθηκεύσει τρόφιμα για ένα εξάμηνο ή και για ένα χρόνο?Φυσικά και μπορεί , αν και δεν είμαι ειδικός .
Όχι!
Στην κλίμακα με τα αστέρια, οι -12 ºC αντιστοιχούν σε 2 αστεράκια. Σε αυτή τη θερμοκρασία μπορείς να αποθηκεύσεις κατεψυγμένα τρόφιμα για 1 μήνα το μέγιστο. Στους -18 ºC (3 ή 4 *) τα τρόφιμα διατηρούνται έως 1 χρόνο, μέχρι την ημερομηνία λήξης τους.
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
πέρυσι αγόρασα ένα ge δίπορτο (όχι ντουλάπα) και είμαι ικανοποιημένος. Πολύ καλή ψύξη και τεράστιοι χώροι.
Διπορτο τι,ψυγειο ή ψυγειοκαταψυκτη?
Μήπως ξερεις χώρα κατασκευής?κλασσικό ψυγείο (γαλλικού τύπου). Η χώρα κατασκευής είναι ηπα
-
Οι ντουλάπες κατά την γνώμη μου δεν είναι βολικές
Πρώτον πιάνουν πολύ μεγάλο χώρο και δεύτερον ο καταψύκτης τους είναι στενός και δεν βολεύει.
Εχω έναν ξάδελφο που πήρε και κάθε φορά που τον επισκέπτομαι του πηγαίνω τούρτα παγωτό και πάντα με βρίζει γιατι δεν χωράει στην κατάψυξη, προσπαθει δε να την βάλει διαγώνια.
Οι μεγάλοι ευρωπαικοί ψυγειοκαταψύκτες είναι πιο βολικοί, εαν όμως έχετε κοντή συζυγο πάρτε και μια σκαλίτσα με δυό τρία σκαλοπάτια στην κουζίνα για να μην σας φωνάζει συνέχεια να βγάζετε ή να τοποθετείτε τρόφιμα στα υψηλά ράφια.
Και μιά συμβουλή για τους νεώτερους που εξοπλίζουν τώρα σπίτι λόγω γάμου.
Πάρε το μεγαλύτερο ψυγείο που βγαίνει. το ψυγείο δεν το αλλάζεις τακτικά (εγω το άλλαξα στα 20 χρόνια -Siemens ελληνικό- και λειτουργει τέλεια ακόμα, στα πεθερικά μου) αλλά οι ανάγκες πάντα αυξάνονται. -
Ας καταθεσω κι εγω τις εμπειρειες μου ...
Απο ψυγεια:
Το πρωτο μας ηταν ενα phillips 12 κ.π. αγορασμενο γυρω στα τελη της δεκαετιας του ...60.Παρεδωσε το πνευμα ή μαλλον σαπισαν οι λαμαρινες του (απο ψυξη ηταν αετος μεχρι που βγηκε απο τη πριζα) το 2008.
Η μανα μου στο μεταξυ πηρε ενα σουπερ ντουπερ μεηντ ιν ουσα Τζενεραλ Ελεκτρικ γυρω στο 1990 το οποιο κατεληξε αποθηκη παπουτσιων σε τρια χρονια και μετα απο απειρα ταξιδια στο σερβις.Στη συνεχεια πηρε ενα Πιτσος Ελληνικης κατασκευης το οποιο εργαζεται ανελλειπως μεχρι τωρα (καλυπτοντας τις παγιες και διαρκεις αναγκες του νοικοκυριου της) μετα απο δικη μου παροτρυνση μιας και ειχα παρει το 1985 ενα Πιτσος διπορτο το οποιο πλεον εκτελει χρεη εφεδρικου (για μπυρες καρπουζια κλπ ογκωδη) στο σπιτι μου μετα το γαμο μου, και το δωρο του κουνιαδου μου ενα no frost Whirlpool Ιταλικο που μεχρι τωρα τα σπαει.Aπο Κουζινες:
Η πρωτη μας ηταν μια Eskimo αγορασμενη το 1964 η οποια δουλεψε μεχρι το 1988 ως κυρια και μεχρι το 1995 περιπου ως εφεδρικη.Το 1988 αντικατασταθηκε απο τη μητερα μου με μια Miele της οποιας ο φουρνος τρυπησε (!!!) τεσσερα χρονια μετα και εδωσε τη θεση της σε μια ημιεντοιχιζομενη Πιτσος 8680Ρ Ελληνικης Κατασκευης η οποια εργαζεται κανονικα ως η κυρια κουζινα στο σπιτι μου.Απο πλυντηρια ρουχων:
Το πρωτο μας ηταν ενα Phillips Eλληνικης κατασκευης που αγοραστηκε το 1975 και δουλεψε μεχρι το 1995.Αντικατασταθηκε απο ενα επισης Phillips μεχρι το 2005 και μετα απο ενα Whirlpool Iταλικο το οποιο δουλευει ως τα σημερα στο σπιτι της μητερας μου.Εγω αγορασα το 2000 εν τω μεταξυ ενα Bosch το οποιο κατεληξε στο 'παλιατζης, υπογεια καθαριζω αυλες ομορφαινω' για να δωσει το 2004 τη θεση του σε ενα Koerting μεηντ ιν Τζερμανυ το οποιο εργαζεται ως τα σημερα...
Απο πλυντηρια πιατων:
Η μητερα μου δεν ηθελε ποτε τετοιο και ετσι το μοναδικο ειναι το δικο μου ενα Πιτσος αγορασμενο το 1999 το οποιο εργαζεται κανονικα ως τα σημερα συνεπικουρουμενο απο ενα μικρο Carad στο μπαρμπεκιου...Επισης στο σπιτι εχουμε δυο καταψυκτες ενα ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ απο το 1981 (!!!!) κι εναν Εlectrolux απο το 1990 οι οποιοι δουλευουν αψογα.
Συμπερασματικα:
Τα Ελληνικα μας ηταν αψογα και εβγαλαν στο πολλπλασιο τα λεφτα τους.
Δυστυχως τα φιρματα απο οπου κι αν προερχονταν ηταν για πεταμα.
Ειδικα το ψυγειο της ge ηταν η απολυτη αποτυχια....
Τεραστιο RESPECT σε Phillips και ΠΙΤΣΟΣ, τα Whirlpool απλα ανεκτα, η Miele μας πρεπει να ηταν περιπτωση μιας και του αδερφου μου δουλευει τελεια επι μια δεκαετια ....
Λευκές οικιακές συσκευές:Πλυντήρια-Κουζίνες-Ψυγεια....