Review για τα Dunlop Sp Sport Maxx σε 215/45/16 86 Η
Seat Ibiza 1.2 tsi sport.
Τα προηγουμενα ελαστικα μου πρωτης τοποθετησης Bridgestone ER300 αλλαχτηκαν στα 38.000 χλμ ρυτιδιασμενα και ταλαιπωρημενα αρκετα. Οι οποιες συγκρισεις θα προσπαθησω να γινουν με βαση την εικονα των Bridgestone καινουργιων για να μην αδικησω το για μενα αξιοπρεπεστατο ER300 που βεβαια δεν εχει καμια σχεση με αυτο που υποστηριζει η εταιρια οτι ειναι.
Τοποθετηθηκαν λοιπον τα Dunlop, κυριως ως ελλειψη αλλων επιλογων, αλλα με την κρυφη αισιοδοξια οτι εφοσον το αυτοκινητο εξελιχτηκε με αυτα, θα του ταιριαζουν.
Αρχικα, στο χουφτωμα το Dunlop φανηκε πιο δεμενο σαν κατασκευη απο το ER300 αλλα με λιγο πιο μαλακο πλαινο. Συγκεκριμενα τα πλαινα του παρουσιαζαν διακυμανση στη σκληροτητα οσο πλησιαζες προς το πελμα. Γενικα στο χερι για σπορ ελαστικο θα το χαρακτηριζα μετρια σκληρο.
Μεγαλα διαμηκη αυλακια στο πελμα και συμμετρικη V δομη κατι που το κανει ομορφο στο ματι. Εντυπωση μου εκαναν τα πολυ μεγαλα εξωτερικα blocks, κοντα στο πλαινο. Αρκετα επιθετικη χαραξη λοιπον για δρομισιο ελαστικο.
Στο δια ταυτα τωρα.
Απο θεμα θορυβου κυλισης το αυτοκινητο εχει μεταμορφωθει. Θεωρητικα εχω πεσει κατα 4 db, πρακτικα η κυλιση ειναι εμφανως πιο ησυχη και πιο μπασα, κατι που δε κουραζει. Τα Bridgestone ειχαν μια πιο τραχια αισθηση γρατζουνισματος σε ηχο.
Απο θεμα ανεσης, οι μικροανωμαλιες του δρομου εχουν σχεδον εξαφανιστει, κατι που δε το περιμενεις με σκληρο αυτοκινητο. Το ελαστικο αποσβαινει πολυ καλα και σωστα μικρες ανωμαλιες, στις μετριες η αντιδραση του ειναι πολυ στρογγυλεμενη, και στις μεγαλες δε κοπαναει αλλα νιωθεις οτι δε μιλαμε για μαλακο ελαστικο σε καμια περιπτωση. Αυτο που μου εκανε εντυπωση ειναι η ικανοτητα 'φιλτραρισματος' των ανωμαλιων με βαση το ποσο μεγαλες ή μικρες ειναι. Γενικα σου δινει την αισθηση οτι συνεργαζεται καλυτερα με την αναρτηση αυτο το ελαστικο.
Απο αντισταση κυλισης εχω παρατηρησει μια ελαχιστοτατη βελτιωση ισως και αμελητεα.
Στο στεγνο τωρα, πολυ καλο και σιγουρο κρατημα, με καλυπτουν πληρως στο σβελτο cruisαρισμα που κανω συνηθως σε ανοιχτο δρομο. Η υποστροφη ισχυος εχει μειωθει κατα πολυ, και ερχεται πια οταν εισαι ηδη κοντα στο οριο και στραμπουλας το αυτοκινητο επιτηδες. Αν εισαι λιγο αγαρμπος καταλαβαινεις στο τιμονι -απο καποια πιεση και μετα- μια αισθηση μαγουλιασματος του ελαστικου για μισο δευτερολεπτο, κατι το οποιο δε συμβαινει αν εισαι προοδευτικος. Τα ER300 μαγουλιαζαν οταν ειχες φτασει στο 95% του οριου και ηδη δεν αισθανοσουν καλα. Επισης αυτα τα λαστιχα μου επιτρεπουν ακομα και κρυα να κανω πολλες μαλακιες μεσα στην πολη σε βαθμο που δε πιστευω οτι θα στριψει τοσο καλα σε γυαλι ασφαλτο και με τερμα γκαζι.
Εχω παρατηρησει ενα μικρο θεματακι που εχουν στα πρωτα μετρα ξεκινωντας αν πας να φρεναρεις σε κατηφορα και ειναι ενα κρυο βραδυ με θερμοκρασια κατω απο 6-7 βαθμους.
Στο βρεγμενο τωρα, ειναι μια χαρα, πολυ παραπανω απο οσο χρειαζεσαι για να κινηθεις σε λογικα σβελτα ορια. Ενα κλικ χειροτερα ομως απο τα ER300 κατι που δε με εκπλησσει. Δε περιμενω να βρω πολλα θερινα λαστιχα καλυτερα στο βρεγμενο απο τα ER300 και κυριως στην αντισταση στην υδρολισθηση.
Απο θεμα αισθησης στο τιμονι, εχουν την ιδια πολυ καλη πετρινη αισθηση των ER300.
**
Συμπερασμα**
-κερδισαμε σε ανεση και θορυβο κυλισης κατα ΠΟΛΥ
-κερδισαμε σε κρατημα σε καθημερινες συνθηκες και σε απολυτο κρατημα (αλλα αυτο δε με ενδιαφερει τοσο πολυ)
-στα ιδια απο αισθηση και οικονομια
-χασαμε στο βρεγμενο κατα λιγο