-
Ο χρήστης tryphon έγραψε:
Είναι γεγονός ότι απ'όλες τις χώρες της κρίσης εργατικό δυναμικό μεταναστεύει σε άλλες που δεν είναι σε κρίση.
Σε όλους τους τομείς, όχι μόνο σε απόλυτα εξειδικευμένους, πολλοί δε κάνουν δουλειές άσχετες με το αντικείμενό τους για να ζήσουν. Το ίδιο θα έκανα και εγώ αν ήταν ανάγκη. Σίγουρα δεν θα καθόμουνα να κλαίω ότι δεν βρίσκω δουλειά και ότι η αγορά εργασίας είναι άσχημη.
Φακτ οφ λαιφ, σορρυ.Από τις λίγες φορές που βλέπω ειλικρινή δημοσίευση από εσένα.
Το να κάθεσαι και να κλαις σίγουρα δεν είναι παραγωγικό, φακτ οφ λάιφ, ωστόσο, εξίσου είναι και ότι αν δε βρεθείς (από την αρχή-όχι τώρα που έχεις ζήσει και έχεις φτιάξει τη ζωή σου αλλιώς) σε μια κατάσταση δεν μπορείς να ξέρεις πραγματικά πως θα αντιδρούσες. Προς το παρόν, άλλωστε, όπως παραδέχεσα ο ίδιος, δεν έχεις ανάγκη οπότε όλα καλά.
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Είναι γεγονός ότι απ'όλες τις χώρες της κρίσης εργατικό δυναμικό μεταναστεύει σε άλλες που δεν είναι σε κρίση.
Σε όλους τους τομείς, όχι μόνο σε απόλυτα εξειδικευμένους, πολλοί δε κάνουν δουλειές άσχετες με το αντικείμενό τους για να ζήσουν. Το ίδιο θα έκανα και εγώ αν ήταν ανάγκη. Σίγουρα δεν θα καθόμουνα να κλαίω ότι δεν βρίσκω δουλειά και ότι η αγορά εργασίας είναι άσχημη.
Φακτ οφ λαιφ, σορρυ.Από τις λίγες φορές που βλέπω ειλικρινή δημοσίευση από εσένα.
Το να κάθεσαι και να κλαις σίγουρα δεν είναι παραγωγικό, φακτ οφ λάιφ, ωστόσο, εξίσου είναι και ότι αν δε βρεθείς (από την αρχή-όχι τώρα που έχεις ζήσει και έχεις φτιάξει τη ζωή σου αλλιώς) σε μια κατάσταση δεν μπορείς να ξέρεις πραγματικά πως θα αντιδρούσες. Προς το παρόν, άλλωστε, όπως παραδέχεσα ο ίδιος, δεν έχεις ανάγκη οπότε όλα καλά.
Ασ'τα αυτά, απάντησε επί του θέματος, κάθεσαι και κλαις η βρίσκεις δουλειά όποια και να είναι όπου και να είναι.
-
Μα ακριβως ενω ξερουν οτι θα εχουν καλη αμοιβη δεν προτιμανε τη μορφωση.. σαν βιοπορισμο, ισως κατι λεει αυτο.
Αυτο λεει οτι στην χωρα τους δεν χρειαζεται να εχεις πτυχιο για να βγαζεις τα προς το ζειν.
Υπαρχουν ανθρωποι που δεν γουσταρουν πανεπιστημιο ομως οι γονεις ξοδευουν... τελικα τους βισματωνουν στο δημοσιο και μετα λεμε οτι δεν εχουμε καλους... επιστημονες στο Δημοσιο...
Το δημοσιο εχει καλους επιστημονες,σε μεγαλο βαθμο (βεβαιως χωρις καμια γνωση της αγορας ή εμπειρια στην πραγματικη ζωη,απλως καλους πτυχιουχους).Το ερωτημα ειναι..τι τους κανει,πως τους αξιοποιει.Σφραγιδοπατητές τους κανει!Θα μπορουσε να εχει ενα ρομποτ να παταει σφραγιδες αντι να ζηταει πχ πτυχιουχους χημικους.
Για μενα τωρα, ναι εγινα μηχανικος οταν στο ΤΕΕ ηταν γραμμενοι 18.000 τωρα ειναι 120.000...
Απλη απορία:Δηλαδη αν τοτε ηταν πχ 200.000 οι μηχανικοι,εσυ θα γινοσουνα οδοντίατρος/μασερ/κηπουρος/ζιγκολό και οχι μηχανικος;
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Μα ακριβως ενω ξερουν οτι θα εχουν καλη αμοιβη δεν προτιμανε τη μορφωση.. σαν βιοπορισμο, ισως κατι λεει αυτο.
Αυτο λεει οτι στην χωρα τους δεν χρειαζεται να εχεις πτυχιο για να βγαζεις τα προς το ζειν.
Σωστός!
Το δημοσιο εχει καλους επιστημονες,σε μεγαλο βαθμο (βεβαιως χωρις καμια γνωση της αγορας ή εμπειρια στην πραγματικη ζωη,απλως καλους πτυχιουχους).Το ερωτημα ειναι..τι τους κανει,πως τους αξιοποιει.Σφραγιδοπατητές τους κανει!Θα μπορουσε να εχει ενα ρομποτ να παταει σφραγιδες αντι να ζηταει πχ πτυχιουχους χημικους.
Εγώ πάντως, όσους επιστήμονες του δημοσίου γνωρίζω, και μάλιστα πολύ καλά, δεν βάζουν ούτε σφραγίδες.
Κυριολεκτικά δεν κάνουν τίποτα, δεν το λέω καθ' υπερβολήν. -
Εγω γνωριζω ουκ ολιγους που εργαζονται , αλλα κυριοτερα σε μελετες ανευ νοηματος.
Μεχρι δε να παραδοθουν αυτες (σε καποιον αρμοδιο που δεν δινει δεκαρα τσακιστη) ειναι ηδη πολλαπλά ανεπικαιρες.
Το δημοσιο πρεπει να μαθει να ζηταει συγκεκριμενα-ρεαλιστικά- πραγματα απο τον εαυτο του,συγκεκριμενα αποτελεσματα,και σε συγκεκριμενο χρονο. -
η αμεση απαιτηση των δανειστων ειναι η μεγαλυτερη δυνατη εμπραγματη εξασφαλιση των δανεικων...
η διαδικασια αυτη βασιζεται εν πολλοις στην θεωρεια του 'λεφτα υπαρχουν'
η αλλη εκδοχη ειναι να ενδυναμωθει αναπτυξιακα η χωρα για να μπορεσει να παραξει πλουτο ωστε να ξεπληρωσει τα δανεικα.η απαντηση στην ανεργια δεν ειναι η μεταναστευση,η χωρα εχει προσφερει για δεκαετιες, στο παρελθον, το πιο αξιολογο παραγωγικο δυναμικο της.
τα οποια προσκαιρα ωφεληματα για τους εργαζομενους μεταναστες, αποτελουν μακροπροθεσμα ελλειμμα στον κοινωνικο, οικονομικο, πολιτιστικο κορμο της χωρας.ειναι στο χερι των διευθυντηριων των βρυξελλων οχι να παρεχουν επι πλεον δανεικα περαν αυτων που συμφωνηθηκαν αλλα να δημιουργησουν στους ιδιωτες επενδυτες (ακομη και στους χαμενους απο το PSI) την σιγουρια οτι (παρ ολα τα προβληματα) η ελλαδα αποτελει μελος της ΟΝΕ και ως μελος απολαμβανει ολα τα προνομια και τις υποχρεωσεις που απορρεουν...
ειναι δυνατον να αποκαλεις την κορη σου πουτανα και να την πλασαρεις για νυφη...?
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Για μενα τωρα, ναι εγινα μηχανικος οταν στο ΤΕΕ ηταν γραμμενοι 18.000 τωρα ειναι 120.000...
Απλη απορία:Δηλαδη αν τοτε ηταν πχ 200.000 οι μηχανικοι,εσυ θα γινοσουνα οδοντίατρος/μασερ/κηπουρος/ζιγκολό και οχι μηχανικος;
Κοιτα εαν ισχυε αυτο που λες θα εβλεπα τι επαγγελμα ειχε ζητηση και θα το σπουδαζα... αλλα ακομα και τοτε που αποστρατευτικα προτιμησα να παω εξω για δουλεια αφου δεν υπηρχαν κεφαλαια για προσωπικη σταδιοδρομια σαν μηχνικος εργολαβος κ.λ.π. η ΜΟΜΑ τοτε μου εδεινε 15000 χλ μισθο και εξω πηρα 60000. εφυγα λοιπον με οριζοντα 2 ετων αλλα η ζωη τα εφερε ετσι και ξεμεινα για πολυ περισσωτερα. αλλα ακομα και μετα την επιστροφη και μετα το 2004 ξαναεφυγα... αφου δεν ειχα πολιτικες ακρες (και δεν ηθελα να εχω στην τελικη) για το παρτυ που γινοτανε.
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας την έχουμε ήδη προπληρώσει με τις σπουδές των παιδιών μας. Απλά, όπως φαίνεται, την καρπώνονται οι ξένοι πλέον!Έχεις αναλογιστεί το κόστος εξέλιξης που θα είχε ενα κινητό, ενα EV, ενα Drone ή κάτι παρόμοιο. Ποιος θα το πληρώσει. Κάποιος ΕΛ Elon Musk πχ.
Ακόμα και SW να αναπτύξεις για κάτι θές κάμποσα λεφτά.
-
Ο χρήστης 224.v έγραψε:
Κοιτα εαν ισχυε αυτο που λες θα εβλεπα τι επαγγελμα ειχε ζητηση και θα το σπουδαζα... αλλα ακομα και τοτε που αποστρατευτικα προτιμησα να παω εξω για δουλεια αφου δεν υπηρχαν κεφαλαια για προσωπικη σταδιοδρομια σαν μηχνικος εργολαβος κ.λ.π. η ΜΟΜΑ τοτε μου εδεινε 15000 χλ μισθο και εξω πηρα 60000. εφυγα λοιπον με οριζοντα 2 ετων αλλα η ζωη τα εφερε ετσι και ξεμεινα για πολυ περισσωτερα. αλλα ακομα και μετα την επιστροφη και μετα το 2004 ξαναεφυγα... αφου δεν ειχα πολιτικες ακρες (και δεν ηθελα να εχω στην τελικη) για το παρτυ που γινοτανε.
Δεν ξερω αν ειναι τοσο απλο οσο το παρουσιαζεις
Το οτι εφυγες για καλυτερα λεφτα ΟΚ,αλλα το να επιλεξεις σπουδες με μοναδικο κριτηριο την ζητηση δεν ειναι βεβαιο οτι θα σε οδηγησει σε επιτυχια,καταρχην δεν κανουμε ολοι ολες τις δουλειες καλα,κατα δευτερον.. μπαινεις σε μια σχολη,οταν την τελειωσεις μαζι με το στρατιωτικο, μπορει πλεον μεγαλη ζητηση να εχουν οι εκπαιδευτες δελφινιων και η δικη σου ειδικοτητα να μην εχει θεσεις εργασιας ουτε στο Περου -
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας την έχουμε ήδη προπληρώσει με τις σπουδές των παιδιών μας. Απλά, όπως φαίνεται, την καρπώνονται οι ξένοι πλέον!
Έχεις αναλογιστεί το κόστος εξέλιξης που θα είχε ενα κινητό, ενα EV, ενα Drone ή κάτι παρόμοιο. Ποιος θα το πληρώσει. Κάποιος ΕΛ Elon Musk πχ.
Ρε παιδιά για να ανοίξεις εταιρεία στην Ελλάδα θες day 1 ένα σκασμό λεφτά σε δικηγόρους, λογιστές κλπ για κατασταστικά, άδειες και λοιπές γραφειοκρατικές ιστορίες, και το βασικότερο θέλεις 400 ευρώ το μήνα ΤΕΒΕ χωρίς να έχεις υπαλλήλους ακόμα και αν έχεις ζημία. Επίσης, ο υπάλληλος που στο χέρι παίρνει 1000, εσένα σου κοστίζει 2000 με όλες τις εισφορές. Ποια start-up εταιρεία βγαίνει με τέτοια έξοδα χωρίς επιδοτήσεις;
-
Ο χρήστης farenight έγραψε:
Την ανάπτυξη υψηλής τεχνολογίας την έχουμε ήδη προπληρώσει με τις σπουδές των παιδιών μας. Απλά, όπως φαίνεται, την καρπώνονται οι ξένοι πλέον!
Έχεις αναλογιστεί το κόστος εξέλιξης που θα είχε ενα κινητό, ενα EV, ενα Drone ή κάτι παρόμοιο. Ποιος θα το πληρώσει. Κάποιος ΕΛ Elon Musk πχ.
Ρε παιδιά για να ανοίξεις εταιρεία στην Ελλάδα θες day 1 ένα σκασμό λεφτά σε δικηγόρους, λογιστές κλπ για κατασταστικά, άδειες και λοιπές γραφειοκρατικές ιστορίες, και το βασικότερο θέλεις 400 ευρώ το μήνα ΤΕΒΕ χωρίς να έχεις υπαλλήλους ακόμα και αν έχεις ζημία. Επίσης, ο υπάλληλος που στο χέρι παίρνει 1000, εσένα σου κοστίζει 2000 με όλες τις εισφορές. Ποια start-up εταιρεία βγαίνει με τέτοια έξοδα χωρίς επιδοτήσεις;
Αυτή που θα φτιάξει ο spiros με τον ξμαρρ και τον dimitris_f...
-
^ Αν τη χρηματοδοτήσεις
-
Θα το έκανα, αλλά με τέτοιο στελεχιακό δυναμικό η επιτυχία είναι 100% σίγουρη, σίγουρη όσο κι ο θάνατος.
Θα 'τανε σαν να κλέβω εκκλησία...
Και στο κάτω κάτω της γραφής, ας σας εκμεταλλευτεί κάνας άλλος, δεν θέλω να φάω την υπεραξία της εργασίας σας...Να κονομήσει και κάνας άλλος... -
Μ' αρέσει που είσαι και σίγουρος για της γνώσεις και το πόσα μπορούν να κάνουν ατόμα στα forumzzzz
-
Χωριό που φαίνεται...
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Επειδή δεν είμαι εντελώς φρέσκος στην αγορά και η ανάπτυξη βιομηχανικών προϊόντων (για άλλους, δυστυχώς, όχι για εμένα) κάποια στιγμή με απασχόλησε αρκετά στη δουλειά μου, δέχομαι ότι απαιτούνται επενδύσεις (κυρίως σε επίπεδο πιστοποίησης) αλλά ανάλογα με το είδος του προϊόντος πιστεύω μπορεί και να μην είναι τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογούν τη μίζερη εικόνα που έχουμε οι περισσοτεροι για τις δυνατότητες μας.
Όσο για τα προϊόντα που γράφεις λυπάμαι αλλά ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα... σκεφτόμαστε απευθείας το μαραθώνιο και δε σκεφτόμαστε ότι για να ξεκινήσεις να περπατάς πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις να κουνηθείς μπουσουλώντας.
Προτού φτάσεις σε επίπεδο αεροπλάνου ας κάτσεις να σχεδιάσεις έναν αισθητήρα ή μια ειδική εφαρμογή SW που ενσωματώνει ήδη υπάρχουσα τεχνολογία σε έναν τομέα που εκ των πραγμάτων ο κινέζος ή ο ινδός δεν παίζει μπάλα και σου λέω γω αν γίνεται ή δε γίνεται και με τι κόστος...
Άλλωστε τί ακριβώς πιστεύεις ότι κάνουν οι Ελβετοί και οι Γερμανοί (δε δουλεύουν όλοι στο cern ); Ο σοβαρότερος Γερμανός κατασκευαστής αισθητηρίων που ξέρω (στον τομέα μου) ενσωματώνει τεχνολογία αμερικάνικης πολυεθνικής (που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταγωνιστεί από μόνος του) σε ένα πακέτο για ειδική εφαρμογή που κανένα προϊόν από αναπτυσσόμενη χώρα δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί (επειδή γνωρίζει πολύ καλά τις ειδικές απαιτήσεις της εφαρμογής αυτής). Είναι δε ένα μικρό βιοτεχνο/εργοστασιάκι σε ένα κωλοχωριό στην επαρχία και απασχολεί 100 άτομα. Παίρνει το τσιπάκι με 5 δολλάρια (από τα οποία τα 4.99 είναι η υπεραξία που καρπώνεται η πολυεθνική) και μέσα σε 3 μέρες το βάζει σε ένα πακέτο που αξίζει 500. Σαν και αυτόν υπάρχουν άλλοι 10000 και είναι η ραχοκοκκαλιά της Γερμανικής οικονομίας.Πάρε ένα παράδειγμα μιας βαρβάτης Ελληνικής εταιρίας που δε μασάει να επενδύσει σε έναν τομέα που θα μπορούσαμε άνετα να τους πάρουμε και τα σώβρακα και πες μου γιατί δε θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 100 τέτοιες εταιρίες που να απασχολούν χιλιάδες μηχανικούς πέρα από τα μονοσωλήνια και τα μπετά...
http://www.selmacontrol.com/ -
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Επειδή δεν είμαι εντελώς φρέσκος στην αγορά και η ανάπτυξη βιομηχανικών προϊόντων (για άλλους, δυστυχώς, όχι για εμένα) κάποια στιγμή με απασχόλησε αρκετά στη δουλειά μου, δέχομαι ότι απαιτούνται επενδύσεις (κυρίως σε επίπεδο πιστοποίησης) αλλά ανάλογα με το είδος του προϊόντος πιστεύω μπορεί και να μην είναι τέτοιου μεγέθους που να δικαιολογούν τη μίζερη εικόνα που έχουμε οι περισσοτεροι για τις δυνατότητες μας.
Όσο για τα προϊόντα που γράφεις λυπάμαι αλλά ακριβώς εκεί είναι το πρόβλημα... σκεφτόμαστε απευθείας το μαραθώνιο και δε σκεφτόμαστε ότι για να ξεκινήσεις να περπατάς πρέπει πρώτα να δοκιμάσεις να κουνηθείς μπουσουλώντας.
Προτού φτάσεις σε επίπεδο αεροπλάνου ας κάτσεις να σχεδιάσεις έναν αισθητήρα ή μια ειδική εφαρμογή SW που ενσωματώνει ήδη υπάρχουσα τεχνολογία σε έναν τομέα που εκ των πραγμάτων ο κινέζος ή ο ινδός δεν παίζει μπάλα και σου λέω γω αν γίνεται ή δε γίνεται και με τι κόστος...
Άλλωστε τί ακριβώς πιστεύεις ότι κάνουν οι Ελβετοί και οι Γερμανοί (δε δουλεύουν όλοι στο cern ); Ο σοβαρότερος Γερμανός κατασκευαστής αισθητηρίων που ξέρω (στον τομέα μου) ενσωματώνει τεχνολογία αμερικάνικης πολυεθνικής (που εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να ανταγωνιστεί από μόνος του) σε ένα πακέτο για ειδική εφαρμογή που κανένα προϊόν από αναπτυσσόμενη χώρα δεν μπορεί να τον ανταγωνιστεί (επειδή γνωρίζει πολύ καλά τις ειδικές απαιτήσεις της εφαρμογής αυτής). Είναι δε ένα μικρό βιοτεχνο/εργοστασιάκι σε ένα κωλοχωριό στην επαρχία και απασχολεί 100 άτομα. Παίρνει το τσιπάκι με 5 δολλάρια (από τα οποία τα 4.99 είναι η υπεραξία που καρπώνεται η πολυεθνική) και μέσα σε 3 μέρες το βάζει σε ένα πακέτο που αξίζει 500. Σαν και αυτόν υπάρχουν άλλοι 10000 και είναι η ραχοκοκκαλιά της Γερμανικής οικονομίας.Πάρε ένα παράδειγμα μιας βαρβάτης Ελληνικής εταιρίας που δε μασάει να επενδύσει σε έναν τομέα που θα μπορούσαμε άνετα να τους πάρουμε και τα σώβρακα και πες μου γιατί δε θα μπορούσαμε να φτιάξουμε 100 τέτοιες εταιρίες που να απασχολούν χιλιάδες μηχανικούς πέρα από τα μονοσωλήνια και τα μπετά...
http://www.selmacontrol.com/Πολύ καλά τα ερωτήματά σου, αλλά για να βγει κάποιο συμπέρασμα, θα πρέπει να μας πεις την εταιρεία (ο σοβαρότερος Γερμανός κατασκευαστής αισθητηρίων) στην οποία αναφέρεσαι και τα προϊόντα της, ώστε να υπολογίσουμε τα κόστη, μπας και βγάλουμε κάνα συμπέρασμα γιατί δεν επενδύει κάποιος σε κάτι σαν αυτό που αναφέρεις.
Κι επειδή είναι ηλεκτρονικό προϊόν, βρήκα κάτι σχετικό, εδώ.
-
Σε καμια χωρα ενας ιδιωτης δεν βαζει κεφαλαια για να αναπτυξει κατι εντελως σουπερ-καινουριο και σουπερ-μαματο.
Ακομα και τα λεγομενα startup-funds στις ΗΠΑ ερχονται μετα,οταν εχει φανει φως στο βαθος του τουνελ.
Κινητα τηλ,ιντερνετ και αλλα πολλα,ειναι ολα γεννημα-θρεμα κρατικης χρηματοδοτησης,μετά ηρθαν οι ιδιωτες και τα απογειωσαν. -
Ο χρήστης Panosss έγραψε:
Πολύ καλά τα ερωτήματά σου, αλλά για να βγει κάποιο συμπέρασμα, θα πρέπει να μας πεις την εταιρεία (ο σοβαρότερος Γερμανός κατασκευαστής αισθητηρίων) στην οποία αναφέρεσαι και τα προϊόντα της, ώστε να υπολογίσουμε τα κόστη, μπας και βγάλουμε κάνα συμπέρασμα γιατί δεν επενδύει κάποιος σε κάτι σαν αυτό που αναφέρεις.
Τι να 'υπολογίσεις', ρε συ Πάνο, έτσι στο φτερό;
Πάρε παράδειγμα, ωστόσο, από μια Ελληνική εταιρία, προσαρμοσμένη στα Ελληνικά δεδομένα που κάνει το ίδιο σε αντίστοιχο τομέα (στο επίπεδο που μπορούμε/θα μπορούσαμε γενικότερα) και πάει εξαιρετικά καλά έχοντας ακόμα λιγότερους υπαλλήλους στο κομμάτι της παραγωγής:
http://www.uteco.gr/ -
Ένας αισθητήρας δεν είναι τεχνολογία αιχμής ούτε κάτι σούπερ-καινούριο και σούπερ-μαμάτο.
(εκτός φυσικά, αν πρόκειται για κάποιον αισθητήρα σούπερ-καινούριο και σούπερ-μαμάτο , που δεν νομίζω)
Αν φυσικά αναφέρεσαι στο δικό μου ποστ.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ...