-
Καλησπερα!
Εχω ενα προβλημα με το pc μου...Σηκωνει μεγαλη θερμοκρασια η CPU εχωντας αλλαξει θερμοαγωγιμες παστες κλπ και κολλαει!Βασικα απο οτι προσεξα εχει intel pentium 4, και οταν εβαζα βιντεο στο youtube ανεβαζε 100% χρηση και μετα κολλαγε...Τι μπορει να φταιει?
-
τι θερμοκρασια σηκωνει?
εβαλες λιγη παστα, καθισε καλα η ψυκτρα πανω?
σηκωνε και πριν την αλλαγη παστας μεγαλες θερμοκρασιες?
τελευταια φορα παντως που ειχαμε τετοιο περιστατικο ο επεξεργαστης πηγε στα θυμαρακια μετα απο λιγο (αν δηλαδη ειναι ζεστος ο,τι και να του κανεις)
ειχε βεβαια βγαλει κοντα στα 7 χρονια ασταματητης λειτουργιας, αλλα το οτι ηταν πολυ καιρο ζεστος απο μαλακια του ιδιοκτητη (που εβγαλε τη ψυκτρα και δε τη κουμπωσε καλα και το ειχε ετσι κατι βδομαδες) τον αποτελειωσε και μετα δεεεν
-
πρέπει να είσαι πολύ κουκουρούκου για να κάψεις επεξεργαστή. Όλα τα προβλήματα έχουν τα συμπτώματά τους και πρέπει να τα παρακολουθείς αναλόγως την περίπτωση για να βρεις τον φταίχτη. Επίσης σε μια πτώση/ανύψωση τάσης η μητρική ή το τροφοδοτικό ή κανά drive χτυπάει πρώτο, η cpu ως επί το πλείστον είναι τελευταία περίπτωση
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
δε νομιζω οτι πρεπει να κανεις defragment σε ssd (δε ξερω αν σου δινει και την επιλογη κιολας)
Σωστά νομίζεις. Δεν κάνεις ΠΟΤΕ defrag σε SSD, είτε με MLC, είτε με SLC. Εκτός του ότι δεν έχει νόημα (όλα τα cells είναι 'ισότιμα' σε πρόσβαση - ταχύτητα και χαρακτηριστικά, οπότε δεν κερδίζεις τίποτα από ένα defrag σε SSD), επιβαρύνεις με επιπλέον κύκλους διαγραφής-αντιγραφής τα cells μειώνοντας κατά ένα ποσοστό την διάρκεια ζωής τους.
Αναφορικά με την διάρκεια ζωής τους, να πω ότι έχω έναν Intel X-25M 160GB (2nd Gen) εδώ και 3 χρόνια περίπου και δεν έχω παρατηρήσει κανένα πρόβλημα.
Εκτός από προγράμματα (win7 και άλλα που χρησιμοποιώ) να πω ότι έχω και φωτογραφίες, μουσική (η οποία ενημερώνεται και ανανεώνεται συχνά πυκνά, με τα παλιά mp3 να πηγαίνουν σε backup δίσκο) και αρχεία που μου είναι απαραίτητα. Κοινώς τον χρησιμοποιώ ως ένα κανονικό σκληρό δίσκο στο λαπτοπ και όχι boot disk. Το μόνο που κάνω 1 φορά την εβδομάδα είναι να τρέχω το utility της Intel για έλεγχο και TRIM. Διαβάζει και κάνει TRIM τα 160gb του δίσκου σε περίπου 5''. Τίποτα δλδ.
Τον είχα πληρώσει λίγο ακριβά τότε αλλά αξίζει κάθε ευρώ. Τώρα που έχουν πέσει οι τιμές, νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο μπορεί να βάλει κανείς ότα χτίζει έναν ΗΥ, φτάνει να αντέχει το κόστος βέβαια. -
Ο χρήστης corsair έγραψε:
χμμμμ.... σε 2 μηχανηματα τουλαχιστον, επρεπε να το γυρισω σε IDE απλως για να μπουνε τα Win.... Δεν ξερω πως το κάνετε με AHCI απευθίας εκτος και αν κανατε τους drivers built in στο install DVD των Win7..Εμένα δεν το είχε χρειαστεί για την εγκατάσταση αλλά για το firmware update έπρεπε να κάνω αλλαγή στο bios από AHCI σε IDE.
-
τι θερμοκρασια σηκωνει?εβαλες λιγη παστα, καθισε καλα η ψυκτρα πανω?
τελευταια φορα παντως που ειχαμε τετοιο περιστατικο ο επεξεργαστης πηγε στα θυμαρακια μετα απο λιγο (αν δηλαδη ειναι ζεστος ο,τι και να του κανεις)
ειχε βεβαια βγαλει κοντα στα 7 χρονια ασταματητης λειτουργιας, αλλα το οτι ηταν πολυ καιρο ζεστος απο μαλακια του ιδιοκτητη (που εβγαλε τη ψυκτρα και δε τη κουμπωσε καλα και το ειχε ετσι κατι βδομαδες) τον αποτελειωσε και μετα δεεεν
Ετσι φαινεται οτι εχει κατσει καλα απανω η ψυκτρα!Η θερμοπαστα δεν ειχε αλλαχτει εδω και 6 χρονια και απο τοτε που την αλλαξα ξεκινησαν τα προβληματα!Θα το παω σημερα στον μαστορα μπας και βγαλει αυτος ακρη γιατι εγω δε μπορω ρε πστ μου!
-
Ο χρήστης Lippi έγραψε:
δε νομιζω οτι πρεπει να κανεις defragment σε ssd (δε ξερω αν σου δινει και την επιλογη κιολας)
Σωστά νομίζεις. Δεν κάνεις ΠΟΤΕ defrag σε SSD, είτε με MLC, είτε με SLC. Εκτός του ότι δεν έχει νόημα (όλα τα cells είναι 'ισότιμα' σε πρόσβαση - ταχύτητα και χαρακτηριστικά, οπότε δεν κερδίζεις τίποτα από ένα defrag σε SSD), επιβαρύνεις με επιπλέον κύκλους διαγραφής-αντιγραφής τα cells μειώνοντας κατά ένα ποσοστό την διάρκεια ζωής τους.
Αναφορικά με την διάρκεια ζωής τους, να πω ότι έχω έναν Intel X-25M 160GB (2nd Gen) εδώ και 3 χρόνια περίπου και δεν έχω παρατηρήσει κανένα πρόβλημα.
Εκτός από προγράμματα (win7 και άλλα που χρησιμοποιώ) να πω ότι έχω και φωτογραφίες, μουσική (η οποία ενημερώνεται και ανανεώνεται συχνά πυκνά, με τα παλιά mp3 να πηγαίνουν σε backup δίσκο) και αρχεία που μου είναι απαραίτητα. Κοινώς τον χρησιμοποιώ ως ένα κανονικό σκληρό δίσκο στο λαπτοπ και όχι boot disk. Το μόνο που κάνω 1 φορά την εβδομάδα είναι να τρέχω το utility της Intel για έλεγχο και TRIM. Διαβάζει και κάνει TRIM τα 160gb του δίσκου σε περίπου 5''. Τίποτα δλδ.
Τον είχα πληρώσει λίγο ακριβά τότε αλλά αξίζει κάθε ευρώ. Τώρα που έχουν πέσει οι τιμές, νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο μπορεί να βάλει κανείς ότα χτίζει έναν ΗΥ, φτάνει να αντέχει το κόστος βέβαια.τωρα εχουν ξεφτιλιστει οι τιμες.. μπορεις να παρεις 128 GB με 110-120 ευρω, σε ενα καλο νεοσυστατο μηχανημα του χιλιαρικου το θεωρω εγκλημα να μην μπει
επισης περα απο τις τιμες εγω για να πω και την αγια μου αληθεια περιμενα να προχωρησει και λιγο η αξιοπιστια και παρολο που δεν εχουμε φτασει ακομα στο τελειο (οχι οτι φτασαμε και ποτε με τους μηχανικους) , τα 5 χρονια εγγυηση που εχουν αρχισει και δινουν ειναι ενα αρκετα καλο σημαδι -
Ο χρήστης Mad_Max_Geo έγραψε:
τι θερμοκρασια σηκωνει?
εβαλες λιγη παστα, καθισε καλα η ψυκτρα πανω?
Ετσι φαινεται οτι εχει κατσει καλα απανω η ψυκτρα!Η θερμοπαστα δεν ειχε αλλαχτει εδω και 6 χρονια και απο τοτε που την αλλαξα ξεκινησαν τα προβληματα!Θα το παω σημερα στον μαστορα μπας και βγαλει αυτος ακρη γιατι εγω δε μπορω ρε πστ μου!
ειχες υψηλες θερμοκρασιες πριν? αν οχι εισαι μλκας που το πειραξες
ελπιζω να μην εριξες μισο κιλο λασπη επανω.. γιατι αν αυτο εκανες αυτο φταιει, στο λεω απο τωρα
ανοιξε και καθαρισε και ξαναβαλεμια παρα παρα πολυ λεπτη στρωση πρεπει να βαλεις
-
Τον είχα πληρώσει λίγο ακριβά τότε αλλά αξίζει κάθε ευρώ. Τώρα που έχουν πέσει οι τιμές, νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο μπορεί να βάλει κανείς ότα χτίζει έναν ΗΥ, φτάνει να αντέχει το κόστος βέβαια.τωρα εχουν ξεφτιλιστει οι τιμες.. μπορεις να παρεις 128 GB με 110-120 ευρω, σε ενα καλο νεοσυστατο μηχανημα του χιλιαρικου το θεωρω εγκλημα να μην μπει
επισης περα απο τις τιμες εγω για να πω και την αγια μου αληθεια περιμενα να προχωρησει και λιγο η αξιοπιστια και παρολο που δεν εχουμε φτασει ακομα στο τελειο (οχι οτι φτασαμε και ποτε με τους μηχανικους) , τα 5 χρονια εγγυηση που εχουν αρχισει και δινουν ειναι ενα αρκετα καλο σημαδιΤο σκεφτόμουν εδώ και καιρό, αλλά με προβληματίζει η χωρητικότητα.....έχω καλομάθει με τους 2 χ 640 WD με όλα τα installations στον ένα και τον δεύτερο σαν backup. Σε περίπτωση που πάρω SSD θα πρέπει να κάνω custom installations που βαριέμαι απίστευτα.
Όταν πέσουν τα 256 στα 100-120€ θα το σκεφτώ σοβαρά, τουλάχιστον να μπορώ να βάλω το Steam με όλα τα παιχνίδια εκεί.
-
η χαμηλή χωρητικότητα είναι ο μόνος αποτρεπτικός παράγοντας των ssd πλέον αν και 160gb φτάνουν άνετα στους περισσότερους για να βάλουν το λειτουργικό τα προγράμματα τους και τα όποια παιχνίδια παίζουν...εκτός και αν έχουν 20 μαζί... εκεί πάω πάσο!
Προσωπικά έχω μπει στον πειρασμό εδώ και καιρό...αυτό που με αποθαρρύνει είναι η διαδικασία τοποθέτησης φορματ κλπ! Βαριέμαι...θα θέλει ένα πρωινό ΣΚ ολόκληρο για να το παραμετροποιήσω όπως θέλω....βέβαια (φαντάζομαι) θα εντυπωσιαστώ εφεξής με την ταχύτητα!
Μόλις το αποφασίσω θα ζητήσω γνώμες για το ποιον ssd να πάρω! -
Ο χρήστης spyros.s έγραψε:
η χαμηλή χωρητικότητα είναι ο μόνος αποτρεπτικός παράγοντας των ssd πλέον αν και 160gb φτάνουν άνετα στους περισσότερους για να βάλουν το λειτουργικό τα προγράμματα τους και τα όποια παιχνίδια παίζουν...εκτός και αν έχουν 20 μαζί... εκεί πάω πάσο!
Προσωπικά έχω μπει στον πειρασμό εδώ και καιρό...αυτό που με αποθαρρύνει είναι η διαδικασία τοποθέτησης φορματ κλπ! Βαριέμαι...θα θέλει ένα πρωινό ΣΚ ολόκληρο για να το παραμετροποιήσω όπως θέλω....βέβαια (φαντάζομαι) θα εντυπωσιαστώ εφεξής με την ταχύτητα!
Μόλις το αποφασίσω θα ζητήσω γνώμες για το ποιον ssd να πάρω!Πέρα από τα παιχνίδια που αν έχεις 6-7 μόνο από 5-6 GB έκαστο κάτι κάνεις, θέλεις και κανένα vmware για πειράματα και δοκιμές με π.χ 2 virtual machines, βάλε και τα υπόλοιπα ψιλολόγια εκτός των windows, μόνιμα με το άγχος του χώρου θα είσαι.
Για μένα τα 256 είναι το minimum.....512 Giga το ιδανικό
-
Ο χρήστης dimik έγραψε:
Το σκεφτόμουν εδώ και καιρό, αλλά με προβληματίζει η χωρητικότητα.....έχω καλομάθει με τους 2 χ 640 WD με όλα τα installations στον ένα και τον δεύτερο σαν backup. Σε περίπτωση που πάρω SSD θα πρέπει να κάνω custom installations που βαριέμαι απίστευτα.
Όταν πέσουν τα 256 στα 100-120€ θα το σκεφτώ σοβαρά, τουλάχιστον να μπορώ να βάλω το Steam με όλα τα παιχνίδια εκεί.
εμενα το οριο μου ηταν τα 128 σε αυτη τη τιμη και τωρα ηρθε η ωρα
περιμενα ομως σχεδον 2 χρονια για αυτη τη δουλεια και πες τον ενα χρονο ημουν στρατο οποτε παει στο διαολο, ομως δε λεει να το καθυστερεις κι αλλο.. ηδη εχει αρχισει να παλιωνει το υπολοιπο pc.. στο τελος θα εβαζα στο επομενο
οταν καποιοι εβαζαν λειτουργικα σε 60ρηδες σκληρους ή ακομα και 80αρηδες ηταν οντως ταλαιπωρια
τωρα καποια πραγματα πρεπει να τα εγκαθιστας σε συμβατικο , δε μπορει να γινει αλλιως , βεβαια 2-3 παιχνιδακια σε παιρνει και στον 120αρη
με 256 εγω δε θα ειχα κανενα απολυτως θεμα, αλλα βαριομουν να περιμενω και δεν ηθελα να δωσω το 200αρι + ευρω
επειδη κι εγω παντως ειχα και εχω (σαν 2ο πλεον) 640 WD caviar black, σου λεω οτι καμια απολυτως σχεση
Μόλις το αποφασίσω θα ζητήσω γνώμες για το ποιον ssd να πάρω!ενα πρωινο σαββατου (κι εγω τοτε το εκανα ) το θες αυτο ειναι αληθεια , αλλα δεν ειναι και τοσο τραγικο
στη τελικη βαλε μονο τα βασικα να τελειωνεις και στη πορεια βαζε οτι χρειαστεις
αυτη τη στιγμη παντως κοιτας μεταξυ vertex 4 και samsung 830
-
Καλά κι εγώ έτσι έλεγα ότι βαριόμουν κλπ κλπ. μέχρι που τον έβαλα και είδα το άγιο φως το αληθινό.
ssd: installation windows/προγράμματα/ό,τι θέλω να πηγαίνει γρήγορα.
λοιπά drives: games, vmware, data κλπ κλπβρε λες να βάλω το FSX στον ssd?
-
Αυτοί έχουν σχεδόν 1€ το gb...λογική τιμή! Απλά τα 128 μου φαίνονται οριακά και τα 256 ακριβά!
Θα ήθελα τα 256 με κάνα 150άρι!
Είμαι και για κάρτα γραφικών τώρα που φθηναίνουν...πολλά λεφτά ρε γαμώτο για τα χόμπι μας... -
ναι ειναι πολλα, αλλα εγω τα δινω λιγα λιγα οποτε δε μου φαινονται..
κανοντας μια ανασκοπηση..
οθονη ειχα απο πριν: **200 ** ευρω (αν και μου την ειχε παρει δωρο η γυναικα, αλλα ας τη μετρησουμε γιατι ειναι βασικο)
cpu/mobo/ram/hdd/psu: **580 **ευρω (εκει τα σκασα χοντρα)
νεα gpu μετα απο κανα 6μηνο/7μηνο: **240 ** ευρω
νεο κουτι μετα απο 1.5 χρονο αγορας του pc : **100 ** ευρω
ssd μετα απο 2.5 χρονια αγορας του pc: **130 ** ευρωπεριφερειακα απο πριν: ποντικι **100 **ευρω, ηχεια **60 ** (αν και αυτα τα χω απο το '06) , xbox conroller **20 ** ευρω , πληκτρολογιο **30 ** ευρω
μας κανουν μια σουμα σχεδον 1.5Κ pc νταααξει.. καλα ειναι αλλοι χαλανε περισσοτερα
και τα σκασα σιγα σιγα κρατωντας και πραγματα απο το παλιο μου μηχανακι που αντικατεστησα στη συνεχεια -
και σε μένα αν τα βάλω κάτω πολλά θα βγουν και είμαι και σε στενότητα:
Από αρχές του χρόνου:
ένας wd black edition 750gb κανα 120άρι
phenom 975 160 ευρώ
νεο m/b 130 ευρω
μνήμες 8gb κανα 70άρι
ένα γνησιο nod32 με 3 άδειες ένα 40άρι
βάλε την noctua d14 και κάτι ανεμιστήρες κουτιου από την ίδια εταιρία κανα 120άρι
(τα υπόλοιπα τα είχα πληρώσει τέλη του 2008 1300€ οπότε κράτησα psu-κουτί και το σετ πληκτρολόγιο ποντικι λοτζιτεκ 5000 που ειχα συν τα ζ-2300 της ιδιας εταιρείας σε ηχεία)
οθόνη δεν θέλω διότι το έχω μόνιμα σε 46άρα
Είδες πόσα τρελά λεφτά βγαίνει χωρίς να τα βλέπω διότι τα έδινα λίγα λίγα;
Οπότε καταλαβαίνεις γιατί το σκέφτομαι ειδικά όταν το μηχάνημα είναι υπεραρκετόγια τις υπάρχουσες ανάγκες μου και απλά ψάχνω για το καλύτερο!
Η πλάκα είναι ότι τα παλιά μου αν και άριστα με τα κουτιά τους δεν μπορώ να τα πουλήσω πλέον παρόλο που ήταν κορυφαία στην εποχή τους(το καλύτερο mb asus τότε συμβατο με όλα τα φενομ2 και 4gb μνήμη από τις ακριβές συν την 4870)!
Τα βλέπω να φτιάχνουν το πισι του εξοχικού στο τέλος... -
καλα κι εγω δεν εχω πουλησει, αν και την επομενη φορα ισως το σκεφτω γιατι θα γεμισω κουτια στο τελος..
επισης αν πουλαγα το υπαρχον pc θα εριχνα και το κοστος του μελλοντικουπαντως ssd αυτη τη στιγμη αξιζει imho
-
Δεν αγοράζει κανείς παλιά παρά μόνο αν τα πουλήσεις σε τιμή χάρισμα...η κάρτα γραφικών που ανέφερα, το mb και οι μνήμες ξεπέρασαν τα 500€ στην εποχή τους. Να μην πάρω πίσω το 20% της αξίας τους αφού είναι στα κουτιά τους και προσεγμένα; Όλοι κοιτάνε να στα πάρουν με 50€ όλα! Με τόσα προτιμώ να τα βλέπω!
-
καλα εννοειται οτι πουλας ξεφτιλα, εγω να σου πω την αληθεια δε νιωθω και καλα να πουλαω ακριβα τετοια πραγματα για αυτο και οποτε πουλαω κατι φευγει αμεσα, ομως το να μεινω και με 3ο κουτι (κουτι ολοκληρο δεν εχω πουλησει ακομα) θα ειναι μελλοντικα προβλημα..
εκτος και αν κανω τον c2d media pc (που τοτε θα ειναι σχεδον 10 χρονων ) , δωσω τον i5 στη γυναικα οταν θα μεινουμε μαζι και παρω εγω τον επομενο
λοιπον για να σου αλλαξω τη γνωμη για τους ssd
(ξεπερνα τα αργα μου bios και δες ποσο γρηγορα φορτωνει το λειτουργικο και πώς ανοιγει ο chrome λες και ηταν minimized ) -
ουσιαστικά είσαι στα windows σε 15-20 δευτερόλεπτα! Πολύ καλά! Άνοιξε και τον browser στο φτερό!
Περί Η/Υ (+ ηλεκτρ. gadgets και νέας τεχνολογίας) [#17]