-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν γίνεται να σέρνεται η γλώσσα στο πάτωμα για οτιδήποτε προέρχεται εκ της αλλοδαπής, από ποτά μέχρι τυριά, ρούχα και πανεπιστήμια, και μετά να σιχτιρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς που είτε δεν είναι πολύ καλοί, είτε δεν είναι πολύ φθηνοί.Είτε παφ και τάληρο, είτε 'το Lidl γιατί πουλάει 1 ευρώ το μπουκάλι το σοβινιόν ρε;'.
Πολλά απο αυτά που φτιάχνουμε είναι σκουπίδια κυριολεκτικά χωρίς λόγο ύπαρξης. Απο εκεί και πέρα νομίζω οτι στην ξενομανία φταίει και η παντελής έλλειψη ελληνικών brands (σε ολα τα προϊόντα) που να έχουν παγκόσμια απήχηση.
Πχ απο ελληνικά τυριά πέρα απο τη φέτα τι αλλο ξέρουν στο εξωτερικό. Και αμα πχ. είχαμε μια ελληνική LV/Gucci κλπ δεν νομίζω να έβλεπες την κάθε ψόφια να ξερογλείφεται για κάτι το γαλλικό/ιταλικό.
Καλώ τον EDDIE_147 να ρίξει τα φώτα του.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Πχ απο ελληνικά τυριά πέρα απο τη φέτα τι αλλο ξέρουν στο εξωτερικό.Αν δεν ήταν η Γερμανία δεν θα είχαμε τυρί να φάμε στο Ελ, το ξέρεις?
Φέτα με δελτίο κ μυζήθρα μόνο κανας Βαρδινογιάννης κ καμιά Τζούλια.Α, ρε Ελληνάρα... Γιατροί κ δικηγόροι όλοι, άντε και μηχανικοί. Τυρί να μάθει κανείς να φτιάχνει? Μπααααα....
Καλό κρασί? Ξαναμπάαααα....
Όχι ότι έχουμε απόλυτα άδικο, βέβαια. Αν πας ν' ανοίξεις ιατρείο ή γραφείο, τελειώνεις αυθημερόν. Για πάνε βγάλε άδεια για τυροκομείο, οινοποιείο, u name παραγωγική επιχείρηση. Λιγότερο θα σου πάρει να τελειώσεις το πανεπιστήμιο... -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Για την ξενομανία του έχουμε να πούμε τίποτα;
Γιατί είτε του δώσεις δίχρονο ουίσκι, είτε 12χρονο, σε ποτήρι, την ίδια ποσότητα θα πιει μακαρίζοντας τα Χάιλαντς.Τα ελληνικά κρασιά, μια χαρά είναι. Μπορεί τα κορυφαία να μην είναι κορυφαία και διεθνώς (κατά κανόνα), αλλά τα επιτραπέζια είναι σαν τα ξένα επιτραπέζια.
Ειπα
Κατα τα άλλα αυτός που πίνει τζόνυ και Haig απλό δε νομίζω να εκτιμήσει όλα αυτά που γράφεις στο Metaxa ούτε να μπορεί να ξεχωρίζει το 3αστερο Μεταξά, για μνημόσυνα, απο το 12αστερο.
Kαι μου απαντάς κλασσικά το δικό σου παραμύθι περι ξενομανίας του Έλληνα και Χάιλαντς και λοιπά χαριτωμένα όπως αυτό με τα επιτραπέζια. Τα επιτραπέζια κρασιά είναι φτηνά, πολύ φτηνά πάρα πολύ φτηνά γι αυτό σπάνια έως ποτέ φτάνουν στην εξαγωγή εκτός αν μιλάμε για καμιά Χιλή που κι αυτή το έκοψε το σπορ εδώ και λίγο καιρό. Δε νομίζω πως μας απασχολούν αυτά όπως δε με απασχολεί αυτός που θα δώσει 5-6 ευρώ για επιτραπέζιο γαλλικό ή ιταλικό κρασί και νομίζει πως κάτι κάνει.
Τα ελληνικά κρασιά δεν είναι απλά μια χαρά. Υπάρχουν πάρα πολύ καλά έως και εξαιρετικά κρασιά και πολλά με δυνατότητες να θεωρηθούν κορυφαία. Η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης στον τομέα κρασί. Διαθέτει παλαιούς αμπελώνες, ντόπιες ποικιλίες που δεν χάθηκαν απο την φυλλοξήρα και φυσικά ιδιαίτερα μεγάλη ποικίλια σε εδάφη και κλίμα για τόσο μικρή χώρα. Αν ακολουθούσαμε τα πρότυπα των Γάλλων θα είχαμε μια τεράστια ποσότητα απο ΠΟΠ κρασιά ενώ σήμερα περιοριζόμαστε σε λίγα και καλά. Το πρόβλημα του Ελληνικού κρασιού είναι πως ακόμα και σήμερα ταλαιπωρείται απο την κατάρα της κακής ρετσίνας που κατανάλωσε ο τουρίστας. Κατάρα που σημαίνει πως θεωρείται υποδεέστερο ποιοτικά και πως αν προσπαθήσεις να το πουλήσεις ακριβά, γιατί αξίζει, δε βρίσκεις αγοραστές. Φυσικά υπάρχουν κι άλλα προβληματα όπως το πως θα γράψεις το Ξινομαυρο ας πουμε με λατινικούς χαρακτήρες. Δεν υπάρχει ομοιόμορφη ονομασία και άρα δεν υπάρχει και brand για τον ξένο που είμαι σίγουρος πως δε μπορεί να ξεχωρίσεις τις διάφορες υποκατηγορίες του Chablis, το ποιο δημοφιλές Γαλλικό κρασί στην Αγγλία, αλλά όταν πάει στο bar θα παραγγείλει ένα ποτήρι Chablis γιατί αναγνωρίζει το βασικό brand.
Δυστυχώς ο Έλληνας έμαθε να μισεί την ύπαιθρο και το κράτος μας, παρόλο που δε μπορώ να ξεχάσω πόσες φορές στην Γεωγραφία μιλούσαμε για το πρόβλημα της αστυφιλίας, δε φρόντισε να κρατήσει τον αγροτικό πληθυσμό στον τόπο του. Όχι με επιδοτήσεις αλλά με εκπαίδευση και προώθηση του ελληνικού 'terroir'. Δε θα ήταν δύσκολο να καταλάβει πως σε τέτοιες αγορές δεν έχει σημασία να πιάσει την ποσόστωση στο λάδι ή στο γάλα ή δε ξέρω σε τι άλλο αλλά η ποιότητα αυτού που θα πουλήσει. Το επιτραπέζιο κρασί τότε θα ήταν κάτι σαν το Beaujolais nouveau, ένας καλός τρόπος για να να έχει καλά έσοδα γρήγορα και να επενδύσει στην ποιότητα για το υπόλοιπο της παραγωγής του.
Τέλος να τονίσω πως ο σοβαρός Έλληνας οινοποιός διαθέτει και τον εξοπλισμό αλλά πλέον και την τεχνογνωσία για να ανταγωνιστεί έπαξια στην παγκόσμια αγορά.
Δε με θεωρώ γνώστη του προβλήματος της ελληνικής υπαίθρου ο Ηλίας είναι σε θέση να γνωρίζει πολλά περισσότερα απο μένα οπότε θα περιοριστώ σε αυτή την μάλλον επιφανειακή προσέγγιση του όλου ζητήματος. -
Πάνω που πήγα να πω 'επί τέλους, κάποιοι καταλαβαίνουν', πετάς ότι ... γνωρίζω περισσότερα.
Συμφωνώ απόλυτα μ' αυτά που λες και όχι, δεν γνωρίζω περισσότερα παρά μόνον ίσως για μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική μου ενασχόληση κ τόσα χρόνια τριβή (κ ... φαγούρα). -
Αυτό που γράφεις είναι το ίδιο με αυτό που γράφω, άλλο αν δεν το κατάλαβες.
Η νοοτροπία του καταναλωτή κατευθύνει την κατανάλωση.
Το 'Μεταξά' είναι για κηδείες, το VAT 69 για ουρανοξύστες.
Το Dur για εκκλησιασμό στα Σούρμενα, το Tommy Hilfiger για πάρτυ δίπλα στην πισίνα.Ο ίδιος που θα παραγγείλει με τα κοψίδια 1 κιλό ρετσίνα, θα πάει μετά ν' αγοράσει μεσαίο γαλλικό κρασί 10 ευρώ, αντί για καλό ελληνικό στην ίδια περίπου τιμή.
Αυτή είναι η αίσθησή μου.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Πχ απο ελληνικά τυριά πέρα απο τη φέτα τι αλλο ξέρουν στο εξωτερικό.
Αν δεν ήταν η Γερμανία δεν θα είχαμε τυρί να φάμε στο Ελ, το ξέρεις?
Φέτα με δελτίο κ μυζήθρα μόνο κανας Βαρδινογιάννης κ καμιά Τζούλια.Για την ντόπια παραγωγή γαλακτος που δεν μας φτάνει λές ή κάτι αλλο
Α, ρε Ελληνάρα... Γιατροί κ δικηγόροι όλοι, άντε και μηχανικοί. Τυρί να μάθει κανείς να φτιάχνει? Μπααααα....
Καλό κρασί? Ξαναμπάαααα....
Όχι ότι έχουμε απόλυτα άδικο, βέβαια. Αν πας ν' ανοίξεις ιατρείο ή γραφείο, τελειώνεις αυθημερόν. Για πάνε βγάλε άδεια για τυροκομείο, οινοποιείο, u name παραγωγική επιχείρηση. Λιγότερο θα σου πάρει να τελειώσεις το πανεπιστήμιο...Στείλε γράμμα στην τρόικα.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Για την ντόπια παραγωγή γαλακτος που δεν μας φτάνει λές ή κάτι αλλοΓια όλα τα τυριά πλην φέτας λέω. Αν δεν κάναμε εισαγωγές τυριών από την Γερμανία, η φέτα που παράγουμε δεν θα μας έφτανε. Άσε που δεν θα είχαμε τυρί να βάλουμε στα τοστ...
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Πάνω που πήγα να πω 'επί τέλους, κάποιοι καταλαβαίνουν', πετάς ότι ... γνωρίζω περισσότερα.
Συμφωνώ απόλυτα μ' αυτά που λες και όχι, δεν γνωρίζω περισσότερα παρά μόνον ίσως για μεμονωμένες περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με την επαγγελματική μου ενασχόληση κ τόσα χρόνια τριβή (κ ... φαγούρα).Από μένα πιο πολλά αυτό είναι σίγουρο γιατί έγω παραμένω ένας θεωρητικός της πόλης που έτυχε να βρεθώ κοντά σε ανθρώπους της υπαιθρου απο μικρός και να ζήσω και ακούσω τον τρόπο που σκέφτονται και δρούν, τα προβλήμα τους και τον τρόπο αντιμετώπισης τους. Θυμάμαι είχα σοκαριστεί απο έναν κτηνοτρόφο γνωστό του πατέρα μου που έσπερνε σκληρό σιτάρι, το οποίο δε θέριζε ποτέ, για την επιδότηση και αγόραζε έτοιμη ζωοτροφή για τα πρόβατα γιατί έτσι κάνουν όλοι. Είχε δε την αίσθηση πως κατάφερνε να κλέψει και το σύστημα
@manosk
Επανερχόμαστε στο θέμα παιδεία που μας λείπει. Και είναι θλιβερό σε μια χώρα με τεράστια παράδοση στον αγροτικό τομέα να μη μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα βασικά -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Για την ντόπια παραγωγή γαλακτος που δεν μας φτάνει λές ή κάτι αλλο
Για όλα τα τυριά πλην φέτας λέω. Αν δεν κάναμε εισαγωγές τυριών από την Γερμανία, η φέτα που παράγουμε δεν θα μας έφτανε. Άσε που δεν θα είχαμε τυρί να βάλουμε στα τοστ...
Φτιάχνουν οι γερμανοί κεφαλοτύρια, κασέρια, γραβιέρες, ανθότυρα, μυζήθρες κλπ
-
Πηδάμε το θέμα, αλλά όσο είσαι εσύ κοντά δεν φοβάμαι τπτ.
Ενίοτε κόστιζε περισσότερο ο θερισμός από την αξία του προϊόντος. Αλλά έπρεπε να σπείρεις, για να 'κρατήσεις τα δικαιώματα'. Ναι, είναι παράλογο, αλλά τι δεν ήταν τέτοιο τα τελευταία χρόνια ευημερίας του Ελ?
Δες, ας πούμε, την Κρήτη κ τις επιδοτήσεις που έπαιρνε για παραγωγή ελαιολάδου κ σταφίδας. Ας μας πουν τα παιδιά απ' την Κρήτη, υπήρχαν τόσες ελιές? Έβγαζαν τόσες σταφίδες? Και, τελικά, πόσο ωφέλησαν τις καλλιέργειες οι επιδοτήσεις? Πόση σταφίδα, ας πούμε, βγάζει σήμερα η Κρήτη κ πόση έβγαζε πριν από 10 χρόνια?
Και καλά, εκεί έκλεισαν τα σταφιδεργοστάσια κ τα νοίκιασαν, κερδίζοντας περισσότερα απ' όσα κέρδιζαν όσο εργάζονταν. Αλλά αλλού, που δεν υπάρχει τουρισμός κ θάλασσα κ η γη έχει ελάχιστη αξία?Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Φτιάχνουν οι γερμανοί κεφαλοτύρια, κασέρια, γραβιέρες, ανθότυρα, μυζήθρες κλπΓιατί, μέχρι τώρα νόμιζες πως τα φτιάχνουν οι Έλληνες?
-
Αμα δεν γίνεται καμιά μπινιά με την ΠΟΠ δεν βλέπω λόγο να τα παράγει κάποιος άλλος.
Αλλο βέβαια σχολίασα αρχικά και οχι προέλευση αλλα τεσπα
-
Σκληρά τυριά και ημισκληρά μπορούν. Δεν υπάρχει ΠΟΠ γι αυτά....
Αλλά τι λέω εδώ εμείς, οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες δλδ, καταφέραν να πηδήξουν κανονικότατα το αληθινό κασέρι, αυτό που πωλείται ως ΠΟΠ αλλά απέρχει έτη φωτός συνήθως απο το πραγματικό κασέρι, και να το καταντήσουν ένα ακόμα άνοστο ημίσκληρο το οποίο όμως πασάρεται σαν 'κασέρι' και ας μη το γράφει πουθενά πάνω.
Για να μην μιλήσω για νοθευμένη φέτα με αγελαδινό απο μεγάλες εταιρείες που εξάγουν και στο εξωτερικό
Πόσο γαμάτοι είμαστε τελικά -
Είναι και θέμα του καταναλωτή να προσέχει τι παίρνει και να αποφεύγει τα μπασταρδεμένα. Αυτό που παρατηρώ πάντως σε ορισμένα τυριά είναι το μη σταθερό αποτέλεσμα παραγωγής. Πχ απο τον ίδιο παρασκευαστή κασέρι (ΠΟΠ ) θα έχει διακυμάνσεις. Φταίει η ωρίμανση ή κάτι άλλο δεν ξέρω.
-
Το πρώτο ελληνικό smartphone από τη MLS
Τη δημιουργία του πρώτου ελληνικού smartphone με λειτουργικό σύστημα Android, που καταλαβαίνει και μιλάει την ελληνική γλώσσα, ανακοίνωσε η MLS Πληροφορική.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η εταιρία, το εν λόγω κινητό τηλέφωνο ενσωματώνει πρωτοποριακές καινοτομίες που θα φέρουν επανάσταση στην επικοινωνία. Το όνομα του κινητού είναι MLS iQTalkTM, καθώς συνδυάζει τεχνολογίες αναγνώρισης φωνής (Talk) και τεχνητής νοημοσύνης (iQ) τις οποίες η MLS αναπτύσσει εδώ και χρόνια.
Ο διευθύνων σύμβουλος της MLS, κ. Ιωάννης Καματάκης, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι και περήφανοι που ολοκληρώσαμε την ανάπτυξη του πρώτου ελληνικού κινητού τηλεφώνου το οποίο ενσωματώνει άκρως ενδιαφέρουσες καινοτομίες. Προσπαθήσαμε, ώστε όλοι οι Έλληνες που θα το αποκτήσουν να απολαύσουν ένα εντελώς καινούργιο επίπεδο επικοινωνίας με το iQTalkTM και μάλιστα σε προσιτή τιμή»
http://www.euro2day.gr/news/enterprises/122/articles/709411/Article.aspx
-
Αμα πω οτι μου μοιάζει για κάτι ΟΕΜ και χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης θα είμαι κακός
-
Φασόν κινεζιά
Για να δούμε τι θα έχει. -
Ακολουθεί τηγάνι και φριτέζα με αναγνώριση ελληνικής φωνής
Δώρο η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Τομή. -
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
Αμα πω οτι μου μοιάζει για κάτι ΟΕΜ και χωρίς κανένα λόγο ύπαρξης θα είμαι κακόςOEM (Original equipment manufacturer); Τι εννοάτε ποιητά;
-
Ο χρήστης drdino έγραψε:
Φασόν κινεζιά
Για να δούμε τι θα έχει.Αναγνώριση φωνής στα ελληνικά (που λογικά θα μπορούσε να μπει σε οποιοδήποτε android) και τεχνητή νοημοσύνη που με προβληματίζει γιατί είναι απο τους όρους τραβηγμένους απο τα μαλιά (σαν το robot ενα πράμα)
Αμα είναι περήφανοι με και τέτοιο
OEM (Original equipment manufacturer); Τι εννοάτε ποιητά;
Οτι απλά πήραν μια συσκευή ετοιματζίδικη απο κάποιον ΟΕΜ.
-
Ενώ έπρεπε να κάνουν τι, να το κατασκευάσουν στην Ελλάδα?
Ελληνικές Εταιρίες παραγωγής-κατασκευής διαφορων προιόντων.