-
Είναι σοβαρό πάντως.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
Τώρα θυμήθηκα ότι είχε ανοίξει και αυτό το τοπικό για φακούς επαφής το οποίο πήγε άπατο το κακόμοιροviewtopic.php?f=13&t=47961&p=2213612
Αφού υπάρχει το συγκεκριμένο topic ας μεταφερθούμε εκεί. Αν γίνεται ας μεταφέρει κάποιος mod τις δημοσιεύσεις μας. Δεν έχει νόημα να συζητάμε εδώ και να είμαστε εκτός θέματος.
-
από viewtopic.php?f=13&t=11556&start=750#p2457146
Ο χρήστης Άρης έγραψε:
Εγώ παίρνω μηνιαίους,** για χρήση μόνο όταν αθλούμαι**, και καταλήγω να τους κρατάω πολύ παραπάνω. Αναρωτιέμαι πόσο επικίνδυνο είναι αυτό
Kαι σε βολεύουν?
Λόγω ιδρώτα και λοιπών εννοώ.Nαι, κανένα πρόβλημα . Βλέπω τέλεια, δε μου έχουν φύγει ποτέ και όταν δεν κάνω μαλακίες ( --> δεύτερη μέρα συνεχόμενα) δεν υπάρχει καμία ενόχληση
-
9 χρόνια φοράω φακούς και μου κάνει μεγάλη εντύπωση όταν ακούω κάποιον να λέει οτι κοιμάται με τους φακούς χωρίς
πρόβλημα. Το έχω κάνει μια φορά τύφλα σουρωμένος, είχα πέσει μπρούμυτα με ρούχα και παπούτσια πάνω στο κρεβάτι
και κοιμήθηκα 9 ώρες στην ίδια στάση. Ανοίγοντας τα μάτια μου το πρωί δεν έβλεπα μπροστά μου για να πάω στο μπάνιο
και είχαν πραγματικά κολλήσει στα μάτια μου. Πολύς πόνος και δάκρυ ώσπου να τους βγάλω, σε συνδιασμό με τον
πονοκέφαλο ήταν αξέχαστο πρωινό... Θα παίζει ρόλο και το 1 λίτρο βότκα που είχα πιεί για τις εκκρίσεις των ματιών
αλλά δεν παίζει να το ξαναδοκιμάσω ούτε υπο κανονικές συνθήκες. -
Μεγαλο μαρτυριο να κοιμηθεις με φακους. Εδω τα ματια κλεινεις για λιγα λεπτα και μετα εχουν στεγνωσει και πονανε.
-
Ημίσκληρους φοράει κανείς;
Αν και δύσκολοι για να τους συνηθήσεις στην αρχή, ΑΝ τους συνηθήσεις είναι πολύ πιο εύκολοι στη χρήση από τους μαλακούς-χλαπάτσες. -
Οταν είστε εκτός σπιτιού κουβαλάτε και την θήκη με υγρό μέσα;
Αν δεν χρησιμοποιήσετε το υγρό μέσα το πετάτε ή βάζετε μεσα τους φακούς; (εγώ το πετάω)
Είδα σε βίντεο ότι αν χρειαστεί να βάλετε τους φακούς στην θήκη να μην την μετακινήσετε γιατί λέει αν την έχετε ανάποδα δεν θα έχει υγρό ο φακός μέσα...
-
αν τους εχεις μεσα στο μπουκαλακι, πρεπει να ειναι ορθιο για να ειναι και οι 2 φακοι μεσα στο υγρο.Σε περιπτωση μεταφορας του μπουκαλακιου μεσα στο αυτοκινητο φροντησε να το σφηνωσεις με καποιο χαρτι πχ γυρω-γυρω για να μην πεσει.
Εγω σε περιπτωση μεταφορας δεν βαζω υγρο καθαρισμου,αλλα φυσιολογικο ορο και το γεμιζω μεχρι πανω.Ετσι και να πεσει το μπουκαλακι οι φακοι θα ειναι παντα μεσα στο υγρο. -
Προσοχή σεντόνι (διάβασα όλο το θέμα μαζί οπότε είναι επί όλης της ύλης)
Είμαι μύωπας, έχω φτάσει μέχρι 5-6+ βαθμούς και 0.5-1.5+ αστιγματισμό. Φόρεσα γυαλιά από τότε που πήγα στο σχολείο γιατί τότε πείστηκαν οι δικοί μου ότι δεν έβλεπα. Τα μικρά παιδιά φαίνεται ότι μπορούν να «διορθώσουν» μερικούς βαθμούς μυωπίας.
Φακούς φοράω από το 1989 (πωπω, έκλεισα 23 χρόνια....). Τους φόρεσα σχεδόν με το ζόρι. Δηλαδή ο πατέρας μου πήρε για την αδελφή μου (που είναι κορίτσι, για αισθητικούς λόγους) και μετά που είδε ότι ήταν καλό πράμα πήρε και για μένα. Τους φόρεσα από περιέργεια, είδα το φως το αληθινό και από τότε είμαι ενθουσιώδης χρήστης.
Τα πλεονεκτήματα που με κέρδισαν εκτός από το ότι έβλεπα καλύτερα με σειρά που για μένα είχε σημασία. Το καλοκαίρι στη θάλασσα μπορείς να φορέσεις κοινή μάσκα θαλάσσης και βλέπεις που είναι η ομπρέλα σου και οι ημίγυμνες κορμάρες. Μαστορεύεις ιδρώνεις και δε στάζει ο ιδρώτας στα γυαλιά (το ίδιο και σε άθληση) ούτε γλυστράνε τα γυαλιά ούτε ενοχλούν να βρούνε. Μπορείς να φοράς γυαλιά ηλίου, γυαλιά σκι, κράνος. Δεν είσαι γυαλάκιας και δεν έχεις έντονα σημαδάκια στη μύτη (σκεφτείτε ότι παλιά τα γυαλιά ήταν μεγαλύτερα και συνεπώς και βαρύτερα). Φοράς ή βγάζεις το πουλόβερ σου χωρίς να πρέπει αν βγάλεις γυαλιά κλπ. Και τέλος τρως καυτή μακαρονάδα και δεν θολώνουν τα γυαλιά.
Ξεκίνησα με φακούς 1-2 χρόνων για 1-2 φορές και μία προσπάθεια ημίσκληρων (για αστιγματισμό) που τους άντεξα 1 μήνα και πάνω που τους είχα συνηθίσει αποφάσισα ότι σιχαίνομαι το υγρό (ήταν κάπως γλοιώδες…). Όπως έχω δει με τους ημίσκληρους όμως δεν έχω δει με τους απλούς. Μετά μηνιαίους που τους κρατάω λίγο παραπάνω. Βέβαια πλέον έχουν βγει και φακοί τορικοί για αστιγματισμό. Δοκίμασα και κάνει διαφορά. Αλλά είναι τα διπλά λεφτά που για μένα δεν αξίζει τον κόπο. Δεν είχα καταλάβει ότι υπάρχει και online αγορά, θα το ψάξω αλλά μάλλον τις αστείες τιμές που μου δίνει ο φίλος οφθαλμίατρος δεν τις φτάνουν. Από νωρίς μου είχαν πει ότι τα μάτια μου τεμπελιάζουν εύκολα και ποτέ δεν θα βλέπω τέλεια.Μάρκες: Η μάρκα δεν τα λέει όλα, κάθε μάρκα έχει μοντέλα ανάλογα με την διαπερατότητα. Εγώ νομίζω Bausch&Lomb all the way. Με εξαίρεση όταν ήμουν στο εξωτερικό που είχα κάνει συνδρομή σε μηνιαίους που δεν θυμάμαι μάρκα.
Για μια περίοδο ίσως 1 χρόνου το είχα γυρίσει σε γυαλιά χωρίς ιδιαίτερο λόγο (ίσως μετά από επιπεφυκίτιδα).
Επιπεφυκίτιδες μου έχουν τύχει ελάχιστες σε τόσα χρόνια και όχι σοβαρές, δηλαδή από λίγες μέρες χωρίς φακούς.Από υγρά: Bausch&Lomb για πολύ καιρό. Είναι ζήτημα αν έκανα 2-3 φορές πρωτεινικό καθαρισμό. Γενικά και το πλύσιμο με τα δάχτυλα στην παλάμη το κάνω σπάνια, μια φορά το δίμηνο αν τύχει και ενοχλήσουν. Κάποια στιγμή κάνανε κάποια ανανέωση στη σύνθεση και μου ξέραινε τα μάτια για 5-10 λεπτά περίπου 20 λεπτά μετά την εφαρμογή. Δηλαδή τους φόραγα για να βγω και στη διαδρομή με ενοχλούσαν…. Από τότε διάφορα άλλα και πλέον Nova ή Αquasoft ή ό,τι τύχει που να επιτρέπει να βάλεις τους φακούς αμέσως (παλιά με τις θήκες καταλύτες έπρεπε να περιμένεις κάποιες ώρες κλπ). Η ευκολία νίκησε όπως είπε και ο koutsan.
Έχω προσέξει ότι τον καινούργιο φακό που είναι σε υγρό B&L αν το φορέσω ως έχει ή το ξεπλύνω καλά οκ αν όμως του στάξω 2 σταγόνες άλλη μάρκα υγρό τσούζει για λίγο.
Τη θήκη την αδειάζω, την τινάζω, την γεμίζω και την έχω έτσι έτοιμη για να μπουν οι φακοί όποτε χρειαστεί. Κανονικά πρέπει να την αφήνουμε να στεγνώσει… Την βάζω μέσα στη θήκη των γυαλιών που αν κουβαλάω τσάντα την παίρνω μαζί μου. Ποτέ δε με απασχόλησε το αλφάδιασμα…. Μερικές φορές βρίσκω το φακό στο καπάκι! Πάλι μαλακός είναι και δεν ενόχλησε.
Οι φακοί σκίζονται κυρίως από το βίδωμα του καπακιού αν δεν έχουν βουλιάξει καλά στο ζουμί τους.
Αν έχω καιρό να τους φορέσω απλά τους ξεπλένω καλά.Χρήση: γενικά από το πρωί πριν φύγω από το σπίτι μέχρι το βράδυ. Σε σκαφάτες διακοπές τους κρατάω και σε μεσημεριανή σιέστα και λόγω της υγρασίας της θάλασσας δεν ενοχλούν. Αλλά δεν αντιδρούν όλα τα μάτια το ίδιο. Άλλοι τους αντέχουν ώρες άλλοι όχι. Έχει σημασία η σκόνη, καπνός (αν και με φακούς με ενοχλεί λιγότερο), κλιματισμός, θερμοκρασίες, υγρασίες και βέβαια το μάτι. Το κακό είναι ότι αν δεν οξυγονώνεται ο κερατοειδής (η διαφανής μεμβράνη που καλύπτει την έγχρωμη ίριδα πάνω στην οποία κάθεται ο φακός) αρχίζουν να δημιουργούνται αγγεία. Αυτή η νέο-αγγείωση είναι κακό πράμα γιατί επηρεάζει τη διαφάνειά του.
Ο οφθαλμίατρος μου είπε για μία που φόρεσε φακούς Ιανουάριο και της είπε τα λέμε σε 6 μήνες και όταν την ξαναείδε αυτή δεν τους είχε βγάλει από τον Ιανουάριο αφού δεν την είχαν ενοχλήσει! Αντίθετα άλλοι δεν τους ανέχονται ή τους φοράνε μόνο για λίγες ώρες.
Μετά από αλκοόλ που δημιουργεί αφυδάτωση (οπότε και ξηροφθαλμία) έχω νιώσει να ξεραίνεται (οπότε ο ύπνος με φακούς μετά από μεθύσι είναι απαγορευτικός).
Μερικοί λένε καλύτερα να αποφεύγονται στο αεροπλάνο γιατί ο αέρας ανακυκλώνεται και δεν είναι και τόσο καθαρός…. Τι να πω, είναι σχετικά ξερός αλλά μάλλον πιο καθαρός από της Αθήνας....
Με νερό μετά τσούζει. Ενώ στη θάλασσα που είναι ισότονη δεν υπάρχει θέμα. Απλά στη θάλασσα σε μακροβούτι μπορεί να σου φύγει, μπορεί και όχι.Φυσικά και οι οπτικοί είναι εναντίον των laser, θα σε χάσουνε από πελάτη! Επέμβαση μου έλεγαν, το σκέφτηκα κι εγώ, έχω και φίλους που έκαναν με καλά αποτελέσματα αλλά δεν πείστηκα. Πχ έχω δύο άσχημα σημάδια από χειρουργεία, το δέρμα μου κάνει χηλοειδή. Και που το ξέρω τι κάνει ο κερατοειδής μου….;; Και αν βλέπω πχ ένα θολό σημείο ξέρω ότι είναι τα γυαλιά ή ο φακός, το καθαρίζεις και όλα εντάξει... αν όμως είναι το μάτι τι θα κάνεις;; Και τώρα μάλλον είναι αργά, μεγαλώσαμε και αρχίζει η πρεσβυωπία. Άλλωστε η μυωπία εφόσον την έχεις συνηθίσει μια ζωή βοηθάει για κάποιες κοντινές εργασίες.
-
Ενδιαφέροντα onyx όσα έγραψες.
Και χτες φορέθηκαν λόγω ταξιδιού (και με αεροπλάνο) 16 ώρες χωρίς καμία ενόχληση. Σε νορμάλ συνθήκες φορούνται γύρω στις 10 ώρες. Πάντως έχω θέμα με την οθόνη του Η/Υ και δυστυχώς στην δουλειά τον χρησιμοποιώ αρκετά. Με κουράζει και δεν βλέπω τόσο καθαρά όσο με τα γυαλιά. Θα το θέσω στον γιατρό αύριο που θα ξαναπάω.
-
Λογικό είναι αυτό. Όσο άνετοι και να είναι οι φακοί, πιο άνετο είναι το να μη φοράς τίποτα. Και σε μένα το ίδιο συμβαίνει. Απλά φοράς γυαλιά ή κάνεις υπομονή
-
Εμπειρια απο τους Bausch&lomb η οποιας μαρκας που 'καποιοι' πτικοι λενε οτι δε χρειαζεται να τους βγαζεις το βραδυ εχουμε;;;Σιλικονατοι ειναι νομιζω... Εχω τεσταρει 2 βραδυα στον υπνο και ουτε ενοχληση ουτε τπτ μονο για καθαρισμα τους εβγαλα.Απλα κατι μου βρωμαει που και καλα δε χρειαζεται να τους βγαλεις.Ειμαι και δυσκολος στο να τους βγαζω και ξανα μανα τα ιδια οποτε βολευει απλα δεν ξερω κατα ποσο ειναι απροβληματιστοι.
-
Tέτοιους φοράω αλλά τους βγάζω το βράδι. Ο οφθαλμίατρος μου απαγόρεψε δια ροπάλου βραδινός ύπνος και φακός στο μάτι.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Πάντως έχω θέμα με την οθόνη του Η/Υ και δυστυχώς στην δουλειά τον χρησιμοποιώ αρκετά. Με κουράζει και δεν βλέπω τόσο καθαρά όσο με τα γυαλιά.Βοηθάει να βάζεις τηνοθόνη έτσι που το πάνω μέρος της να είναι στο ύψος των ματιών σου. Να την βλέπεις δηλαδή λίγο αφ'υψηλού. Έτσι τα μάτια είναι σχετικά χαμηλωμένα και υγραίνονται καλύτερα από ότι αν κοιτάς σχετικά ψηλά που πολύ μεγαλύτερο μέρος της σφαίρας του ματιού είναι ακάλυπτο από βλέφαρα.
Γενικά καλό είναι αν ξεραίνονται να έχεις και σταγόνες να βάζεις. Είναι πολύ δροσιστικές και ανακουφιστικές! -
onyx δεν με κουράζει στο σημείο να ξηραίνονται. Εχω καλή παραγωγή σε δάκρυ και το μάτι είναι πολύ δεκτικό στον φακό. Απλά τα βλέπω λίγο πιο θολά από ότι με τα γυαλιά. Εχω κανονικά 1.5 και στα δύο με 0,5 αστιγματισμό και στα δύο και ο γιατρός μου έδωσε 1.75 φακούς και στα δύο. Θα τον ρωτήσω κ αύριο που θα με δει ΜΕ τους φακούς.
-
Ο γιατρός βρήκε τέλεια την εφαρμογή των φακών στα μάτια μου. Για το πρόβλημα που ανέφερα μου είπε αν ζοριστώ πολύ να βάζω τεχνητά δάκρυα αλλά δεν θα το κάνω γιατί δεν είναι τόσο τραγικά.
για το παρακάτω ποιά η άποψή σας ;
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Οταν είμαι εκτός σπιτιού κουβαλάω την θήκη (σαν αυτήν έχω) με υγρό μέσα γιατί το μπουκάλι είναι μεγάλο και δύσκολα μεταφέρεται καθημερινά.Στο τέλος της ημέρας ποτέ δεν χρησιμοποιώ αυτό το υγρό με το οποίο έχω φουλάρει την θήκη σε περίπτωση που την χρειαστώ. Να το πετάω ή να βάζω μεσα τους φακούς για οικονομία;
-
Τυχαίνει μερικές φορές να μη φορέσω τους φακούς μέχρι και για 2 βδομάδες. Σε όλο αυτό το διάστημα τους έχω στο ίδιο υγρό και μέχρι τώρα δεν έχω πάθει τίποτα.
-
Βάζω φρέσκο υγρό όποτε τους βάλω, συνήθως πρωί και δεν το ανανεώνω πριν τους βάλω.
-
Ενα πράγμα μου την σπάει και με καθυστερεί (λίγο) : επειδή καθαρίζω τον φακό (όπως πρέπει δηλ) με το υγρό πριν τον βάλω στο μάτι αυτός κρατά υγρασία (λογικό) και αντί να βεντουζώσει στο μάτι κολλά στο δάκτυλο. Μόνο μετά από 4-5 φορές χάνει κάπως την υγρασία του και φεύγει από το χέρι. Υπάρχει κάποια συμβουλή για πιο εύκολο 'βεντούζωμα' ;
-
Δεν καταλαβαίνω τι κάνεις.
Εγώ τον βγάζω από τη θήκη του που έχει μείνει όλη νύχτα άρα καθαρό, τον στήνω στην άκρη του δαχτύλου μου, τσεκάρω αν είναι ίσια ή ανάποδα και τέλος βάζω μερικές σταγόνες. Τον τινάζω ελαφριά να φύγει το πολύ υγρό και τον βάζω στο μάτι μου.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι στο τίναγμα να γείρει και να κολλήσει η μια άκρη του στο δάχτυλο οπότε το ξεκολλάω και προχωρώ.
Περί φακών επαφής