-
@ kon5 ===> Για όλα όσα έγραψες λοιπόν και στα 2 πόστ σου, το νού σου ..... !!!
-
Πρόσεξε Κωνσταντίνε:
αν το αγαθόν τέκνον ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ να δίνει ενοίκιο στον/στη σύζυγο ή να τον/την βάλει να μένει στο ακίνητο στο οποίο έχει την επικαρπία ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ, σημαίνει ότι...το ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ ή τέλος πάντων είναι η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ!Η επιλογή αυτή πρέπει να είναι σεβαστή από τους γονείς του, όχι να το έχουν το παιδί τους στο χέρι και να του στίβουν τ'@@ ή το λαιμό αν δεν 'εγκρίνουν'.
Αυτό που χρειάζεται είναι να προστατεύεται το παιδί από εν θερμώ αποφάσεις χωρίς δυνατότητα επιστροφής, πράγμα που η ψιλή κυριότητα αποτρέπει σε, θεωρώ, ικανοποιητικότατο βαθμό.
Ο χρήστης octavia699 έγραψε:
Και αν πεθάνει αυτός με τη ψιλή κυριότητα ο επικαρπιοτής δεν κερδίζει τίποτα;Όποιος έχει την ψιλή κυριότητα ή την επικαρπία, εφόσον ο άλλος (που αντίστοιχα έχει την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα) πεθάνει, αυτομάτως -ο πρώτος- αποκτά την πλήρη κυριότητα, εκτός αν υπάρχει στο αρχικό συμβόλαιο διαφορετική πρόβλεψη.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Πρόσεξε Κωνσταντίνε:
Η επιλογή αυτή πρέπει να είναι σεβαστή από τους γονείς του, όχι να το έχουν το παιδί τους στο χέρι και να του στίβουν τ'@@ ή το λαιμό αν δεν 'εγκρίνουν'.Αν εσύ έχεις κάνει το Βέγγο μια ζωή για να του δώσεις σπίτι-α και αυτός σπιτώσει κανένα τσαντίρι θα σου πω εγώ μετά
Βέβαια σε αυτήν την περίπτωση μάλλον εμείς κάτι δεν θα κάναμε καλά οπότε
Προϋπόθεση είναι βέβαια να κάνουμε παιδιά γιατί δεν βλέπω οπότε μάλλον θα τα φάμε σε καλή ζωή με τους ρεμπεσκέδες φίλους μας
-
Είναι ζωή του/της.
Αν βέβαια υποφέρει πολύ και φαίνεται, υπάρχουν και τα συμβόλαια θανάτου. -
Υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασης του δικαιώματος ενάσκησης της επικαρπίας (ενοχικό δικαίωμα) αντί για την ίδια την επικαρπία (εμπράγματο) η οποία είναι αμεταβίβαστη ((πλην αντίθετης συμφωνίας).
Αυτό μάλιστα τώρα πια είναι 2πλή π@τσα για τον μεταβιβάζοντα καθώς με τον ν. 3842/2010 φορολογείται πλέον (πχ για τα εισπραττόμενα μισθώματα) αυτός που έχει την επικαρπία και όχι αυτός που έχει το δικαίωμα ενάσκησης...Οπότε μια χαρά μπορούν να πιάσουν εν θερμώ κότσο το παιδάκι σας
-
Κοστίζει και δεν είναι για πάντα. Μάλιστα, όσο περισσότερο διαρκεί η μεταβίβαση, τόσο περισσότερο τσούζει.
Αυτό με τον φόρο...καλή πληροφορία. Θα το πω στην κόρη, να προσέχει περισσότερο.
Άρθρο;
-
Η ενάσκηση της επικαρπίας κοστίζει ; Δεν κοστίζει.
Με ιδιωτικό συμφωνητικό γίνεται, μεταβίβαση ενοχικού δικαιώματος είναι. -
To οποίο δικαίωμα ενάσκησης επικαρπίας νομίζω είναι και κατασχετό?
Γι΄αυτό λέμε κρατάμε εμείς την επικαρπία και έχουμε κεφάλι και τσέπη ήσυχη. Μόλις την κάνουμε για άλλο κόσμο ας γίνει ό,τι θέλει.
ΜανοςΚ κόρη έχεις? Δούλευε να ετοιμάσεις προίκα
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κοστίζει και δεν είναι για πάντα. Μάλιστα, όσο περισσότερο διαρκεί η μεταβίβαση, τόσο περισσότερο τσούζει.Αυτό με τον φόρο...καλή πληροφορία. Θα το πω στην κόρη, να προσέχει περισσότερο.
Άρθρο;
Άρθρο 8 παρ.2 του ν. 3842/2010
Από την ΠΟΛ.1135/4.10.2010 Κοινοποίηση άρθρων του ν. 3842/2010 (ΦΕΚ 58 Α')
Με την παράγρ. 2 του άρθρου αυτού αντικαταστάθηκε το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 20 του ΚΦΕ. Με την τροποποίηση αυτή, καταργείται η φορολόγηση του εισοδήματος από ακίνητα που αποκτούν τα πρόσωπα στα οποία έχει μεταβιβαστεί με οριστικό συμβόλαιο το ενοχικό δικαίωμα ενάσκησης επικαρπίας. Στην περίπτωση αυτή, ανεξάρτητα από τη σύνταξη ή μη συμβολαίου μεταβίβασης του ενοχικού δικαιώματος ενάσκησης επικαρπίας κάποιου ακινήτου σε τρίτο πρόσωπο, το εισόδημα αυτού εξακολουθεί να αποκτά ο κύριος ή ο επικαρπωτής του ακινήτου.
-
Δεν χρειάζεται συμβόλαιο συμβολαιογραφικό, εφορία κλπ;
Προκειμένου να καταλογίζεται στο εισόδημα άλλου το νοίκι ή άλλη πρόσοδος από το ακίνητο;
Αυτό συνηθίζεται απ' όσο ξέρω και μάλλον σε αυτό αναφέρεται ο νόμος.Αν μιλάμε για απλό χαρτί, μόνο για δέσμευση των 2 μερών, ΟΚ.
Δηλαδή, αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, μπορεί κάποιος να καταθέσει ιδιωτικό έγγραφο στην εφορία και να πει 'το ακίνητο τάδε κυριότητας εμού του ιδίου το εκμεταλλεύεται ο άνεργος αδελφός μου, καταλογίστε σε αυτόν τα έσοδα του ακινήτου ως εισόδημα και φορολογήστε τον ανάλογα';
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
ΜανοςΚ κόρη έχεις? Δούλευε να ετοιμάσεις προίκαΠάνε αυτά που ξέρατε.
Τώρα προίκα δίνουν τα αγόρια. -
Δυστυχώς βλέπω συχνά σε μικροαστικές οικογένειες την εξωφρενική (κατ΄εμέ) νοοτροπία κτίζω διόροφο για τα παιδιά μου, και εγώ στα γεράματα κατεβαίνω στο ισόγειο-υπόγειο.
Πονηρό.Έχω περίπτωση φιλικού ζευγαριού που η κοπέλα είναι έγκυος και θέλουν να φύγουν από το 2άρι που μένουν σε κάτι μεγαλύτερο που να φιλοξενεί οικογένεια.
Για 80-90 τετραγωνικά μέσα στην Αθήνα (όχι Κολωνάκια κλπ) αλλά νεόδμητο τους ζητάνε αστρονομικά ποσά (~300.000). Κοινώς θα πρέπει να φορτωθούν με δάνεια για μια ζωή και πάλι αν μπορέσουν.
Αν υπήρχε όμως μια μονοκατοικία που θα μπορούσαν να χτίσουν από πάνω άλλον ένα όροφο με 100-150.000, τότε δεν νομίζω να τους πείραζε αν απο κάτω έμενε ο κουνιάδος ή τα πεθερικά. Προσπερνάω το κοινωνικό aspect του θέματος (γιατί μπορεί να πέσεις και σε @ίδι γείτονα που να σε στείλει σε νευρολόγο) και λεω ότι δεν είναι πονηρό αλλά πρακτικό.Από εκεί και πέρα μπαίνει το δίλημμα στα ίδια λεφτά. 3άρι προϊστορικό χωρίς πάρκινγκ, αυτόνομη θέρμανση κλπ (τέτοιο αγοράζεις με 150.000) ή καινούριο οροφοδιαμέρισμα 150τμ με πεθερικά ή κουνιάδο από κάτω;
Προσέξτε μόνο γιατί και στο προϊστορικό μπορεί να παίξει γείτονας ζονκ, χειρότερος από τις 7 θανάσιμες πεθερές του MEGA μαζί.Μακάρι να ήταν όλοι large με μπαμπάδες κονομημένους να παρείχαν από μισό μύριο στο κάθε παιδί να παίρνουμε και ένα σπιτάκι στην Πάρο για εξοχικό με τα ρέστα...
-
Ο χρήστης kon5 έγραψε:
To οποίο δικαίωμα ενάσκησης επικαρπίας νομίζω είναι και κατασχετό?Γι΄αυτό λέμε κρατάμε εμείς την επικαρπία και έχουμε κεφάλι και τσέπη ήσυχη. Μόλις την κάνουμε για άλλο κόσμο ας γίνει ό,τι θέλει.
ΜανοςΚ κόρη έχεις? Δούλευε να ετοιμάσεις προίκα
Ακόμα και το ίδιο το εμπράγματο δικαίωμα της επικαρπίας μπορεί να υποθηκευτεί και να κατασχεθεί ακόμα και αν έχει συμφωνηθεί αμεταβίβαστη.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Δεν χρειάζεται συμβόλαιο συμβολαιογραφικό, εφορία κλπ;
Προκειμένου να καταλογίζεται στο εισόδημα άλλου το νοίκι ή άλλη πρόσοδος από το ακίνητο;
Αυτό συνηθίζεται απ' όσο ξέρω και μάλλον σε αυτό αναφέρεται ο νόμος.Αν μιλάμε για απλό χαρτί, μόνο για δέσμευση των 2 μερών, ΟΚ.
Δηλαδή, αν δεν ισχύουν τα παραπάνω, μπορεί κάποιος να καταθέσει ιδιωτικό έγγραφο στην εφορία και να πει 'το ακίνητο τάδε κυριότητας εμού του ιδίου το εκμεταλλεύεται ο άνεργος αδελφός μου, καταλογίστε σε αυτόν τα έσοδα του ακινήτου ως εισόδημα και φορολογήστε τον ανάλογα';
ΜανοςΚ κόρη έχεις? Δούλευε να ετοιμάσεις προίκα
Πάνε αυτά που ξέρατε.
Τώρα προίκα δίνουν τα αγόρια.Τα μπερδεύεις : με το ιδιωτικό συμφωνητικό μεταβιβάζεται η ενάσκηση = ενοχικό δικαίωμα με ό,τι απορρέει σε δικαιώματα και υποχρεώσεις από το ενοχικό δίκαιο. Παλιά το έκαναν κατά κόρον για να γλυτώσουν την εφορία αλλά το ΝΣΚ νομίζω σε γνωμοδότησή του είχε ζητήσει να γίνεται η μεταβίβαση της ενάσκησης με συμβολαιογραφικό έγγραφο προκειμένου ο έχων την ενάσκηση να είναι και ο υπόχρεος φορολογικά. Το ιδιωτικό συμφωνητικό ίσχυε φυσικά αλλά δεν απήλασσε τον μεταβιβάζοντα της φορολογίας.
Πλέον με τον 3842/2010 αυτό έχει χάσει την αξία του αφού ούτως ή άλλως φορολογικά υπόχρεος είναι ο έχων την επικαρπία και όχι την ενάσκηση, όπως και συμφωνηθεί αυτό (ιδιωτικό ή συμβολαιογραφικό έγγραφο). Γι αυτό άλλωστε μπήκε η διάταξη , λόγω εκτεταμένης φοροαποφυγής.Αυτό σημαίνει ότι το ιδιωτικό συμφωνητικό έχει αξία μεταξύ των συμβαλλομένων και όχι για την εφορία.
-
Είχα την εντύπωση ότι εξαρχής (χωρίς γνωμοδότηση δηλαδή) ίσχυε αυτό για το συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Άλλωστε, ο μοναδικός λόγος να το κάνει κάποιος, ήταν να αποφύγει τη φορολόγηση στο εισόδημά ΤΟΥ.
Το να μεταβιβάσει κάποιος τη δυνατότητα αυτή χωρίς άλλο όφελος, πλην του ατομικού οφέλος του/της συζύγου ας πούμε, βρωμάει τόσο πολύ που υπό κανονικές συνθήκες [θα πρέπει να] γίνεται αντιληπτό από το 'θύμα'. -
Οποιοδήποτε αίτημα για μεταβίβαση περιουσιακού στοιχείου (είτε πλήρους, είτε ψιλής κυριότητας, είτε επικαρπίας, είτε ανάληψη ενοχικής υποχρέωσης) από τον/ην σύντροφο βρωμάει από μακριά, παρ'όλα αυτά εσύ ο ίδιος έγραψες ως 'πλεονέκτημα' της επικαρπίας ότι είναι αμεταβίβαστη και μίλησες για αποφάσεις εν θερμώ που μπορεί κάποιος να πάρει. Ε και για την επικαρπία υπάρχει ο τρόπος να παρθεί μια κακή απόφαση εν θερμώ και ας βρωμάει από μακριά όσο θέλει.
Αν κάποιος 'έχει' οι τρόποι να του τα φάνε είναι άπειροι, ο μόνος που μπορεί να τον προστατέψει είναι το νιονιό του και όχι ο γονιός τους.
-
Δεν διαφωνώ με το τελευταίο.
-
Παρομοίως .
-
Η μεταβίβαση με συμβολαιογραφικη πράξη της επικαρπιας για συγγεκριμενο χρόνο έχασε και αυτή τη δυνατότητα στα παιδιά για πόθεν εσχες??? επίσης μια παλιά πρακτική ήταν η δωρεά αιτία θανάτου.ισχύει ακόμα;
-
Σωστός ο Koutsan. Εμάς βέβαια μας ενδιαφέρει να προστατευθεί ο γονιός
-
Ο χρήστης Dodger έγραψε:
Θα συμφωνήσω και εγώ με την τοποθέτηση του koutsan.
Δυστυχώς βλέπω συχνά σε μικροαστικές οικογένειες την εξωφρενική (κατ΄εμέ) νοοτροπία κτίζω διόροφο για τα παιδιά μου, και εγώ στα γεράματα κατεβαίνω στο ισόγειο-υπόγειο.
Πονηρό.
Ουσιαστικά αυτό που επιθυμούν είναι να έχουν κοντά τα παιδιά να τους κάνουν γεραμάτα, και στα @@ τους οι ανάγκες των παιδιών.
Στα @@ τους αν δεσμεύουν τα παιδιά όσον αφορά την πόλη, την χώρα, το αισθητικό κομμάτι της οικοδομής.Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω γιατί ένας νέος έχει την ωριμότητα να διαθέτει σπίτι, και όχι να διαχειριστεί σωστά 300 χιλιάρικα.
Αν είναι ρεμπεσκές μπορεί κάλλιστα να πουλήσει και το ακίνητο...Όχι πάντα, οι περισσότεροι γονείς έχουν την επικαρπία και τα παιδιά την υψηλή κυριότητα. Οπότε, ούτε να το πουλήσουν μπορούν. Όταν πεθάνουν οι γονείς, δε θα τους νοιάζει τι θα κάνει το καμάρι τους...
Αυτή η αντίληψη (ή νοοτροπία) είναι που ξεχωρίζει τους Έλληνες και την Ελλάδα στο θέμα οικογένεια, όμως καταφέραμε και αυτόν τον θεσμό να τον ισοπεδώσουμε, κάνοντας τα παιδιά φλώρους και άβουλα όντα. Δε μιλάω για τη πλειοψηφία, αλλά για πάρα πολλές περιπτώσεις. Επίσης, μου κάνει εντύπωση που λέτε ότι δεν καταλαβαίνετε αν ένας νέος έχει ωριμότητα, κτλ. Ρε παιδιά, που ζείτε; Που έχετε μεγαλώσει; Εδώ πάνε 30 χρονών και ακόμα μένουν με τη μαμά και τον μπαμπά (και μιλάω για ΠΡΟ κρίσης εποχή), δεν ξέρουν να μαγειρεύουν μακαρόνια, ούτε να πλένουν τα σεντόνια τους... εδιτ: για να μην πω για το θέμα πανελληνίων. Δε ξέρουν ποια σχολή θέλουν να περάσουν, τι θέλουν να γίνουν (έστω μια ιδέα) και θα διαχειριστούν 300 χιλιάρικα;;; Η χαρά της πουτάνας θα είναι (τουλάχιστον το κάθε αγόρι)...
Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του Dodger, απο την αρχή ως το τέλος...
300 χιλιάρικα λίγοι 20άρηδες έχουν την εκπάιδευση απο την οικογένειά τους και συνεπώς τη σύνεση-ωριμότητα να τα διαχειριστούν σωστά. Στο 90% των περιπτωσεων θα γινόταν καπνός μέσα σε μηνες εως λίγα χρόνια...!!!
@Nozomi
Ναι, υπάρχει μια αλήθεια σ΄αυτό που λες, αλλα δε βρίσκω και τίποτα κακό στο να θελουν οι γονείς να τους γηροκομήσουν τα παιδιά τους...! Στο κάτω-κάτω για οικογένεια μιλάμε....Αλλωστε, εκτος απο την ανατροφή των παιδιών, σε περιπτωσεις σαν αυτή που περιγράφεις, οι παππουδες αναλαμβάνουν κατα κάποιο τρόπο και την... ανατροφή των εγγονιών, γεγονός που βολέυει και τα παιδιά και αποτελεί σημαντική βοήθεια, σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις. Δηλαδή σε μένα για παραδειγμα, εκτός απο το οτι με μεγάλωσαν οι γονείς μου (πρωτότυπο...? ), τώρα με βοηθάνε με τα δικά μου παιδιά, αφου η συζυγος κι εγω δουλεύουμε, ενω τα ωραρια μας είναι ο,τι να 'ναι και ο παιδικός σταθμός δεν καλύπτει όλες τις αναγκες μας. Υπάρχουν δε φορές, που μας τα κρατάνε για να πηγαίνουμε τις βόλτες μας οι δυο μας, πράγμα που το έχουμε αναγκη που και πού εγω και η γυναίκα μου. Ε τί σκατά....? Οταν ερθει η ώρα 'αυριο-μεθαύριο', η απαίτηση που θα έχουν να τους γηροκομήσουμε θα είναι υπερβολική...??Σημ. Βεβαια εμεις δεν είμαστε 'πάνω-κατω', αλλα τα σπίτια μας είναι σχετικά κοντά.....Μαλιστα, στη δική μου περίπτωση, αντίθετα με αυτό που περιγράφεις, όταν ξεκινήσαμε το σπίτι αποφασίσαμε να το κάνουμε λίγο μικρότερο και να αφιερωσουμε κάποια τ.μ σε εναν χωρο ανεξάρτητο (νομιμότατο, φαινεται στην άδεια ), ο οποίος θα μπορέι μελλοντικά, εφόσον παραστεί αναγκη, να μετατραπεί σε γκαρσονιέρα και να στεγάσουμε όποιον ανήμπορο χρειαστεί...
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ