-
Στην θέση σου θα έκανα μία μικρή πατεντούλα δοκιμής.
Εξηγούμαι:
Φαντάζομαι ότι απο τα 3 χρόνια σκληρής ή άτσαλης χρήσης, πέρα απο το βολάν, μπορεί να έχει αλλοιωθεί (ελαφρά ίσως) και κάποιο σημείο. Επίσης φαντάζομαι ότι η ζημιά γίνεται στον τερματισμό, γιατί εκεί χάνει την ευθεία όπως φαίνεται απο την φωτογραφία.
Θα έκανα μία χαρακιά σε μία λεπτή λαμαρινένια ροδελίτσα και τα την έβαζα στην εσοχή απο το δίχαλο που βγαίνει απο το σασμάν. Λογικά με 4-5 πατήματα θα πάρει και την καμπύλη ώστε να εφαρμόσει καλά στην εσοχή. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχαινα μικρότερη διαδρομή κατά 1 χλστ και ίσως μειωνόταν η καμπύλη...
Το συρματόσχοινο μπορεί να τραβήξει τόνους σε ευθεία γραμμή, αλλά αν συνεχώς κάνει γωνίες θα σπάσει πρώτα το ένα συρματάκι...και μετά τα υπόλοιπα ένα ένα, μέχρι να μείνουν 4-5...που δεν θα μπορούν να σηκώσουν το βάρος της εργασίας τους και θα σπάσουν με την μία όλα μαζί. Η λίπανση θα προτιμούσα να γίνεται με γρασάκι στο σημείο επαφής του δίχαλου του σασμάν με το μεταλλικό 'παπαράκι'.
Μου κάνει εντύπωση ότι το παπαράκι που είναι μέσα στο δίχαλο με την κυρτή υποδοχή δεν αλλάζει θέση είτε είναι πατημένος ο συμπλέκτης, είτε όχι...Αυτή η διαφορά που φαίνεται στην φωτογραφία, είναι σίγουρο ότι κάνει την ζημιά. -
Ο χρήστης tsargy έγραψε:
Μου κάνει εντύπωση ότι το παπαράκι που είναι μέσα στο δίχαλο με την κυρτή υποδοχή δεν αλλάζει θέση είτε είναι πατημένος ο συμπλέκτης, είτε όχι...Αυτή η διαφορά που φαίνεται στην φωτογραφία, είναι σίγουρο ότι κάνει την ζημιά.
Είναι λίγο μ@λ@κία η σχεδίαση του μηχανισμού αυτού (βλ. παρακάτω πώς περίπου είναι σε τομή) για αμάξι στο οποίο ο συμπλέκτης 'τρώει ξύλο' συχνά...
Κανονικά θα έπρεπε τα διάφορα μέρη του μηχανισμού να κινούνται τελείως ελεύθερα το ένα μέσα στο άλλο... αλλά....
Πιστεύω ότι το καλύτερο θα είναι να να τον αντικαταστήσω με κάτι πιο σωστά σχεδιασμένο - ίσως κάποιο ρουλεμανάτο μηχανισμό ώστε το συρματόσχοινο να δέχεται μόνο διαμήκεις δυνάμεις.
-
Θεωρώ ότι είναι πολύπλοκο χωρίς λόγο...ή δεν μπορώ να βρω τον λόγο...
Πάντως αν το κάνεις με ρουλμανάκι, να πουλήσεις την πατέντα -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Μήπως είναι Κινέζικες ?
Καλημέρα.
2) μήπως της βάζει χωρίς να της γρασάρει με ένα γράσο διαρκείας?.
3) μήπως το πλατό που έβαλε είναι περισσότερα κιλά από αυτό που πρέπει?.
4) γρασάρει το πεντάλ του συμπλέκτη τακτικά (ανά σέρβις) για να αποφύγει τους ‘τριγμούς’?.
5) γρασάρει τον κάθετο άξονα που συνδέετε η νότιζα με το δίχαλο, για να μην κάνει συνεχείς στρεβλώσεις?.Αν όλα αυτά τα κάνει και τα έχει ελέγξει, περιμένω για να δώσω άλλη λύση οριστική
antonis-team.
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Καλημέρα.
2) μήπως της βάζει χωρίς να της γρασάρει με ένα γράσο διαρκείας?.
3) μήπως το πλατό που έβαλε είναι περισσότερα κιλά από αυτό που πρέπει?.
4) γρασάρει το πεντάλ του συμπλέκτη τακτικά (ανά σέρβις) για να αποφύγει τους ‘τριγμούς’?.
5) γρασάρει τον κάθετο άξονα που συνδέετε η νότιζα με το δίχαλο, για να μην κάνει συνεχείς στρεβλώσεις?.Αν όλα αυτά τα κάνει και τα έχει ελέγξει, περιμένω για να δώσω άλλη λύση οριστική
Καλησπέρα Αντώνη,
Το δισκοπλατώ που φοράει το αμάξι είναι το ίδο με το μαμίσιο [της Valeo] και το πετάλι δε θέλει και ιδιαίτερη δύναμη, οπότε οι δυνάμεις που ασκεί στο συρματόσχοινο δεν έχουν αυξηθεί. Ως προς αυτό είμαστε ΟΚ. Ως προς το μοχλικό του πεταλιού επίσης πρόβλημα ουδέν (ούτε τριγμοί ούτε 'γρατζούνισμα' κατά το μέσα-έξω, ούτε τίποτα). Η ντίζα έρχεται γρασαρισμένη από αυτή την άκρη. Από την άλλη άκρη όμως φαίνεται ότι το γρασάσρισμα στο δίχαλο όπου θυλικώνει η πλαστική 'καμπάνα' [η οποία πρέπει να μπορεί να παίρνει άνετα γωνίες σε σχέση με το δίχαλο, σαν να ήταν 'ρουλεμανάτη' η σύνδεση τους] δεν επαρκεί... Ισως αυτό είναι που ζορίζει πλαγίως τη ντίζα στο σημείο που τελειώνει το πρεσαριστό 'στοπ' κατά τη σύμπλεξη-αποσύμπλεξη...Τα προβλήματα ξεκίνησαν μόλις 5000 χλμ αφού μου την είχαν αλλάξει [χωρίς να έχει σπάσει] και πολύ αμφιβάλλω αν τη γράσαραν σ' εκείνο το σημείο (μου είχαν λύσει όλη την πεταλιέρα για να την αλλάξουν και έφαγαν μισή μέρα στο εξουσιοδοτημένο που το πήγαινα τότε - σημάδι ότι ήξεραν καλά τι κάνουν ).
Ενδεχομένως με καλύτερο γράσο (?) να μην είχε θέμα. Δε μπορώ να είμαι όμως βέβαιος ότι κάτι τέτοιο θα λύσει οριστικά το πρόβλημα... Θα ήμουν πιο ήσυχος με άλλο μηχανισμό και ίσως [αλλά όχι απαραίτητα] παχύτερο συρματόσχοινο.
[EDIT]
Ευχαριστώ και πάλι όλους για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια. -
Πες την οριστική λύση Αντώνη!...
-
Ο χρήστης coupeas έγραψε:
Πες την οριστική λύση Αντώνη!...
Ερχόμενος από Αθήνα, στρίβουμε αριστερά στο φανάρι στην Σπύρου Πάτσι. Τρίτο και πέμπτο στενό αριστερά στης αντίστοιχες γωνίες, υπάρχουν δυο ιδικά μαγαζιά για ντιζες. Πρέπει να έχεις μαζί σου μια ντιζα, έστω και κομμένη, όλα τα κομμάτια.
Ζητάς να σου φτιάξουν ντιζα ενισχυμένη για αγωνιστική χρήση. Κόστος από 25 έως 35ε, και αυτόματες 55.Το εξωτερικό περικάλυμμα, είναι ‘μπλεντε’ πλεχτό. Εσωτερικά υπάρχει σωλήνας από τεφλόν. Μέσα σε αυτόν ολισθαίνει το σύρμα, από χάλυβα, τυλιγμένο και αυτό με τεφλόν. Δεν είναι σημαντικά χονδρότερο, για να αποφύγουμε την δυσκαμψία. Έχει την δεκαπλάσια ελκτική αντοχή.
Εμείς βάζουμε πλατό ‘φτιαχτά’ στα αγωνιστικά. Μπορεί αυτά από τα 180 κιλά που παράγονται να τα κάνουμε 500. Εκεί τριπλασιάζετε το βάρος του πεντάλ, και πρέπει να αντέχει το σύρμα. Η δίσκοι μας ξεροί, μεταλλικοί, χωρίς ελατήρια, ‘σκορτσάρουν’ χοντρά, έχουν αμεσότητα εμπλοκής. Στον αγώνα ‘πατινάρουμε’ τον συμπλέκτη ηθελημένα, για να διατηρούμε της στροφές της μηχανής κατά περιπτοση, στο μάξιμουμ της ροπής της, δεν καταστρέφονται εύκολα. Το σύστημα της ντιζας σε έναν ιδιώτη, μπορεί να κρατήσει και στον πενταπλό χρόνο – χιλιόμετρα. Θα απόσβεση τα χρήματα του.
Του λέτε ότι έρχεστε από μακριά, και σας τον φτιάχνει επί τόπου. !
Φτιάχνουν και μαρκούτσια αεροπορικού τύπου.
Για τους επαγγελματίες με μεγάλα μηνύματα, και επαγγελματικά μαρκούτσια και ντίζες είναι ‘ταμάμ’!!!!....
Έχουν από ότι ξέρω και ιστοσελίδες για παραγγελία, μα πρέπει να τους στήλης την παλιά, δεν έχουν πίνακες.
Τώρα, μαζί τους συνεργάζομαι 30+ χρόνια…… δεν ξέρω ούτε τα μικρά τους ονόματα !!!!!...... ξέρουν τα πάντα για εμένα, έχουμε γεράσει μαζί με τους μπαμπάδες!..... πάντα πάω από εκεί.
Πιθανόν ο καλός μας φίλος 21 Quadra, να ξέρει ονόματα…….
Φιλικά
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Ερχόμενος από Αθήνα, στρίβουμε αριστερά στο φανάρι στην Σπύρου Πάτσι. Τρίτο και πέμπτο στενό αριστερά στης αντίστοιχες γωνίες, υπάρχουν δυο ιδικά μαγαζιά για ντιζες.
Ευχαριστώ.
Θα κοιτάξω να περάσω κάποια στιγμή από βδομάδα να το δούμε μήπως μου τη φτιάξουν αυτοί αυτή που θέλω.
Όταν λες 'ερχόμενος', από ποιο δρόμο εννοείς?Ζητάς να σου φτιάξουν ντιζα ενισχυμένη για αγωνιστική χρήση. Κόστος από 25 έως 35ε, και αυτόματες 55.Το εξωτερικό περικάλυμμα, είναι ‘μπλεντε’ πλεχτό. Εσωτερικά υπάρχει σωλήνας από τεφλόν. Μέσα σε αυτόν ολισθαίνει το σύρμα, από χάλυβα, τυλιγμένο και αυτό με τεφλόν. Δεν είναι σημαντικά χονδρότερο, για να αποφύγουμε την δυσκαμψία. Έχει την δεκαπλάσια ελκτική αντοχή.
Μια χαρά είναι το κόστος, δεδομένου ότι τη μαμίσια τη βρίσκω 35 ευρώ.
Το 'δεκαπλάσια ελκτική αντοχή' χωρίς να είναι σημαντικά παχύτερο το συρματόσχοινο πώς επιτυχγάνεται? Είναι τόσο μάπα ο χάλυβας που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές των κατασκευαστών και τόσο καλύτερος [χωρίς να είναι ακριβότερος] αυτός που χρησιμοποιούν οι ντιζο-ειδικοί?
Το σημαντικότερο πάντως πιστεύω ότι είναι να μη δέχεται πλάγιες στρεβλώσεις, το οποίο είναι θέμα τρόπου στήριξης του μπροστά άκρου.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Θα κοιτάξω να περάσω κάποια στιγμή από βδομάδα να το δούμε μήπως μου τη φτιάξουν αυτοί αυτή που θέλω.
Όταν λες 'ερχόμενος', από ποιο δρόμο εννοείς? -
Επειδή έχασα επισόδεια,για να καταλάβω το αμάξι τι κάνει κόβει ντίζες συνέχεια?
-
Ούτε 2 σελίδες δεν είναι τα επεισόδια που έχασες Μάκη, αν διαβάσεις την προηγούμενη θα καταλάβεις.
dog80 ευχαριστώ για το χάρτη.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ούτε 2 σελίδες δεν είναι τα επεισόδια που έχασες Μάκη, αν διαβάσεις την προηγούμενη θα καταλάβεις.dog80 ευχαριστώ για το χάρτη.
Ωραία,με το που βάλεις καινούρια ντίζα (αλλά και γενικότερα) ο συμπλέκτης είναι σκληρός?(λογικά ναί )
-
Ο χρήστης G60 έγραψε:
με το που βάλεις καινούρια ντίζα (αλλά και γενικότερα) ο συμπλέκτης είναι σκληρός?(λογικά ναί )Μόνο όταν άλλαξα δισκοπλατώ (προ διετίας) είχε μαλακώσει το πετάλι για λίγο καιρό και σύντομα απέκτησε τη σκληρότητα που είχε και πριν. Με την αλλαγή ντίζας όσες φορές την άλλαξα δεν αλλάξε καθόλου η αίσθηση του πεταλιού.
Αυτά που είναι διαφορετικά τώρα σε σχέση με όταν ήταν 'του κουτιού' το αμάξι είναι η φιθορά στο βολάν (και άρα και λίγο η διαδρομή του δίχαλου) και το γράσο στο δίχαλο εκεί που πιάνει η 'καμπάνα' της ντίζας. Τα υπόλοιπα είναι ίδια, το μόνο άλλο που έχω κάνει στη μετάδοση είναι το μπλοκέ, που δεν έχει σχέση.
-
To πρόβλημα είναι στο πλατώ και μην ψάχνεσαι άδικα.
Πιθανότατα έβαλες Valeo ανακατασκευής,είναι από αυτά που φέρνουν τα λαμόγια (άρε πούστη κ@λοέλληνα) και τα πουλάνε σε τιμή σοκ για να φαίνονται φθηνότεροι αλλά δεν λένε στον πελάτη ότι είναι ανακατασκευής.
Μετά τους πηδάνε οι αντιπροσωπείες,καλά σας κάνουν μ@υνόπανα.
πάνε σε μια αντιπροσωπεία και πάρε το γνήσιο και διευκρίνησέ τους ότι θες καινούριο κι όχι ανακατασκευής,οι τιμές πέσανε πολύ και οι εμπόροι έξω πάνε πίπα κ@λο . -
Γνήσιο Valeo είναι Μάκη, από Γκαγκαστάθη στη Θεσσαλονίκη (http://www.rpc.gr), το έβρισκα 220 εδώ, 200 εκεί και το πήρα από κει μια και κάτι φίλοι από το PS Club είχαν βάλει παραγγελία διάφορα άλλα πράγματα και τα φέραμε όλα μαζί. Ο μηχανικός που το πήγα να το βάλω είναι φίλος, το τσέκαρε κι αυτός και δεν παίζει να έχει γίνει πουστι@ σε αυτό το θέμα.
-
Valeo είναι αλλά και τα ανακατασκευής δεν τα ξεχωρίζεις.
Πάντως ο Γκαγκαστάθης είναι γαμώ τα παιδιά και υπάρχει περίπτωση να είναι ανακατασκευής και να το 'εσπρωξε' και η ίδια η valeo.
Οπως και να έχει το πρόβλημα σου είναι στο πλατώ και πας και νέο σετ συμπλέκτη -
Ο χρήστης G60 έγραψε:
υπάρχει περίπτωση να είναι ανακατασκευής και να το 'εσπρωξε' και η ίδια η valeo.Καλά, αν παίζουν τέτοιες φάσεις, με επώνυμους προμηθευτές νσ ρισκάρουν τη φήμη τους βγαίνοντας εκτός προδιαγραφών για να κερδίσουν κάτι παραπάνω, ζήτω που καήκαμε!
Δισκοπλατώ σκοπεύω ν' αλλάξω έτσι κι αλλιώς ταυτόχρονα με το ρεκτιφιέ επιφανείας που θα κάνω στο βολάν.
Ξαναλέω όμως ότι το πετάλι δεν θέλει περισσότερη δύναμη απ' όση ήθελε με το πρώτο σετ δισκοπλατώ που φορούσε το αμάξι. Διαφορετικά κι εγώ αυτό θα ήταν το πρώτο που θα σκεφτόμουν ότι φταίει. -
Τρία θεματάκια που έχω στο μυαλό μου αυτή τη στιγμή:
-
To βαρίδι στο άκρο προς το δίχαλο, μεταξύ (Α) και (Β) να το κρατήσω σε αυτή που θα φτιάξω? Είναι τόσο σημαντικό αυτό που κάνει? (προφανώς δεν το έβαλαν για πλάκα, αλλά και προφανώς θα μπορούσαν να την είχαν σχεδιάσει καλύτερα τη ντίζα)
-
Πώς θα είναι το άκρο που πιάνει στο δίχαλο για να έχει πλήρη ελευθερία περιστροφικής κίνησης ως προς αυτό. Να βασιστώ σε γρασάρισμα ή να σχεδιάσω πιο σωστή (π.χ. ρουλεμανάτη) στήριξη, κι ας είναι λίγο 'overkill'?
-
Αν παχύνει το συρματόσχοινο, ίσως να μη χωράει να μπει από την πλευρά του πεταλιού στο αυλάκι που έχει ο βραχίονας που κρέμεται από το επάνω μέρος του μοχλικού του πεταλιού - ίσως ο βραχίονας αυτός να πρέπει να γίνει customized (=να πάρω έναν να τον 'κανιβαλίσω' λίγο - με την καλή έννοια)
-
-
Ξεχάστηκα με την ενότητα, διότι δεν είχα τιγκάρει την ‘ενημέρωση’!.
Διάβασα το ‘κενό’.
Τα valeo δεν είναι επισκευασμένα, είναι ανακατασκευής. Α0ΥΣ ΤΑΟΥΣ λέγονται, (δεν ξέρω πώς γράφετε γερμανικά). Όλα τα φθαρμένα τμήματα δεν επισκευάζονται, αντικαθιστούνται. Της περισσότερες φορές μόνον το καβούκι παίρνουν. Μάλιστα αυτά ελέγχονται όλα. Όχι κάθε μερικά κομμάτια που γίνετε στα αμιγώς καινούργια. Είναι και καλά και φτηνά. Δεν ακολουθείται η τακτική του τροχού και της πλάνης, που εφαρμόζετε στην Ελλάδα, αποτέλεσμα της απαίτησης συναδέλφων, όσο ποιο φτηνά το ποιο καλά….. για αυτούς…..
Πάμε στον σφόνδυλο – βολάν.
Αυτός έχει επιφανειακή βαφή, και αποδεικνύετε από τα επιφανειακά τριχοειδή ρήγματα, που βλέπουμε επάνω του. Δεν θα συνιστούσα πλάνη. Θα πρότεινα έναν με/νο, η στην καλύτερη καινούργιο.
για να έχει πρόβλημα με μια δυο αλλαγές σετ συμπλέκτη, μάλλον το κουράζεις καλέ μου φίλε. Αν έτσι διασκεδάζεις, χαλάλι σου!.
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Η κούραση στην οποία αναφέρεσαι περισσότερο έχει να κάνει με το ότι αναγκάζομαι να παρκάρω/ξεπαρκάρω σε δρόμο με μεγάλη κλίση παρά με τις φάσεις κατά τις οποίες το απολαμβάνω (και το ζορίζω...) σε καμια στριφτερή διαδρομή έξω απ' την πόλη.
Σετ δίσκο-πλατώ-ρουλεμάν μια φορά έχω αλλάξει ως τώρα (σε 6.5 χρόνια).
Νέο βολάν κάνει κοντά 650 ευρώ.Επειδή το ρεκτιφιέ επιφανείας είναι αρκετά συνηθισμένο, αλλά λες ότι δεν το συνιστάς, θα μπορούσες να εξηγήσεις λίγο αυτά που γράφεις περί επιφανειακής βαφής κλπ? (νομίζω θα ενδιαφέρουν κι άλλους)
Ευχαριστώ.
Κομμένη ντίζα συμπλέκτη: Τι φταίει, αλλαγή, εναλλακτικές