-
Ο χρήστης mousatos έγραψε:
Η μόνη λύση είναι δημοψήφισμα.
Ποιός θέλετε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας , οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο; Ίσως η καλύτερη λύση είναι και οι δυο μαζί .
Οι δικοί μας αποτύχανε.
Άλλη σοβαρή λύση δεν υπάρχει δυστυχώς.Ακουσα ενα καλο χτες..Ας κανουμε τον Ομπραντοβιτς πρωθυπουργο και σε 5 χρονια οχι μονο θα χουμε ξεχρεωσει αλλα θα τους δανειζουμε κιολας...
-
Εγώ θέλω skye ...
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
Η μόνη λύση είναι δημοψήφισμα.
Ποιός θέλετε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας , οι Βρυξέλλες ή το Βερολίνο; Ίσως η καλύτερη λύση είναι και οι δυο μαζί .
Οι δικοί μας αποτύχανε.
Άλλη σοβαρή λύση δεν υπάρχει δυστυχώς.Ακουσα ενα καλο χτες..Ας κανουμε τον Τσακ Νόρις πρωθυπουργο και σε 5 χρονια οχι μονο θα χουμε ξεχρεωσει αλλα θα τους δανειζουμε κιολας...
Fixed
-
-
Eρχεται και γενικη απεργια μπρε!
Μακαρι μεγαλο μερος των ανεργων(και ολων εμας-ισως οχι εσας-που ειμαστε στα προθυρα) να κατεβει αλλα το σημαντικοτερο να οργανωθει με καποιο τροπο-κατα προτιμηση εξω απο τα παραδοσιακα συνδικατα(προφανως αφου αυτα ΔΕΝ καλυπτουν τους ανεργους) και να διεκδικησουν. -
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Eρχεται και γενικη απεργια μπρε!
Μακαρι μεγαλο μερος των ανεργων(και ολων εμας-ισως οχι εσας-που ειμαστε στα προθυρα) να κατεβει αλλα το σημαντικοτερο να οργανωθει με καποιο τροπο-κατα προτιμηση εξω απο τα παραδοσιακα συνδικατα(προφανως αφου αυτα ΔΕΝ καλυπτουν τους ανεργους) και να διεκδικήσουν. -
Νέο δάνειο από την Ευρώπη και το ΔΝΤ
Τη συζήτηση για τη σύναψη νέου δανείου με νέους όρους από την Ε.Ε. και ΔΝΤ προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες χρηματοδότησης που θα έχει το 2012, επιβεβαίωσε χθες ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.
Ο Πολ Τόμσεν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου επικεφαλής της αποστολής της τρόικας στην Ελλάδα.Η ίδια πηγή τόνισε ότι το θέμα συζητήθηκε κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών κρατών-μελών της Ευρωομάδας την περασμένη Παρασκευή, όπου έγιναν επίσης οι παραδοχές ότι το μνημόνιο της Ελλάδας παρουσιάζει καθυστερήσεις.
Ανάγκες 66 δισ. ευρώ
Εγινε επίσης κατανοητό από τους εταίρους -σύμφωνα με την ίδια πληροφόρηση- ότι είναι μηδαμινή πια η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές μέσα στο 2012 όταν η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 66 δισ. ευρώ.
Από αυτά, τα 39 δισ. θα καλυφθούν από τις δόσεις του δανείου των 110 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 27 δισ. θα πρέπει να αντληθούν είτε από τις αγορές είτε από τον ενιαίο μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας (EFSF). Το ίδιο στέλεχος κράτησε τα χαρτιά του κλειστά για το ύψος της πρόσθετης χρηματοδότησης προς τη χώρα μας καθώς επίσης και για το νέο χρονικό περιθώριο που θα δίνεται στην οικονομία για να ξεπεράσει την κρίση.
Σε ερώτηση αν το νέο δάνειο συνοδευτεί με ένα δεύτερο μνημόνιο συμπληρωματικό του πρώτου μνημονίου ή ένα συνολικά νέο μνημόνιο που θα καλύψει όλο το χρόνο του προγράμματος προσαρμογής από το 2010, το ίδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε ότι αυτό είναι ένα από τα αντικείμενα της διαπραγμάτευσης για το επόμενο διάστημα.
Παραδέχθηκε όμως ότι τα μέτρα θα αφορούν την κάλυψη των καθυστερήσεων σε μέτρα και αλλαγές που έχουν υιοθετηθεί αλλά δεν έχουν προχωρήσει όσο πρέπει. Τόνισε επίσης ότι θα υπάρχει και ένα πακέτο πρόσθετων μέτρων το οποίο θα καλύψει τις έως τώρα αστοχίες.
Σημαντικό θέμα χαρακτήρισε η ίδια πηγή την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, το οποίο βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας εδώ και περίπου ένα χρόνο.
Τούτο διότι η αξιοποίηση της δημόσιας κινητής και ακίνητης περιουσίας θα έχει άμεση επίδραση στην αναστολή της αυξητικής τάσης του χρέους τα αμέσως επόμενα χρόνια, ωστόσο δεν υπήρχαν ούτε και χθες απαντήσεις για το πώς μπορεί να υπάρξει επιτάχυνση σε ένα πρόγραμμα που αναζητά εν μέσω κρίσης περίπου 50 δισ. από την αγορά.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας χθες από το βήμα του συνεδρίου που οργάνωσε η «Διεθνής Διαφάνεια» έδωσε ένα στίγμα για την οικονομική πολιτική το επόμενο διάστημα. Σε μια αποστροφή του λόγου του τόνισε ότι η Ελλάδα «έχοντας υιοθετήσει εδώ και χρόνια ένα στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο έχει μπροστά της πολλά δύσκολα χρόνια».
Η τρόικα
Με τα δεδομένα αυτά προσλαμβάνει τελείως άλλη διάσταση η τέταρτη αξιολόγηση υλοποίησης του μνημονίου που αναμένεται να ξεκινήσει από σήμερα από την ηγεσία των ελεγκτών της τρόικας.
Οι «διάσημοι» πλέον κ.κ. Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και το νέο στέλεχος της ομάδας, ο Γερμανός κ. Ματίας Μορς ο οποίος αντικατέστησε τον κ. Γιούργκεν Κρέγκερ -ο οποίος με τη σειρά του είχε αντικαταστήσει στα τέλη Απριλίου τον πρόσφατα προαχθέντα σε αναπληρωτή γενικό διευθυντή Σερβάας Ντερούζ- έρχονται με τα ίδια δεδομένα που ήρθαν τον περασμένο Μάιο.
Τη σύνταξη ενός νέου μνημονίου το οποίο θα περιλαμβάνει τα στοιχεία αυτού που υλοποιείται σήμερα και παρουσιάζουν καθυστερήσεις όπως η απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, δηλαδή η επέκταση της εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων, οι συγχωνεύσεις φορέων και προσωπικού και η μείωση μισθολογικού κόστους σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που μένει ακόμη στα χαρτιά.
Μέσα σε περίπου μια εβδομάδα, μέχρι και την επόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη, αναμένεται να υπάρξουν καταρχήν δεσμεύσεις από ελληνικής πλευράς για την ολοκλήρωση, πριν από το τέλος του χρόνου, των μεταρρυθμίσεων που έχουν καθυστερήσει.
Επίσης θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα νέο πακέτο πρόσθετων μέτρων ύψους 4,5-5 δισ. ευρώ που θα καλύψει τις αποκλίσεις που μεταφέρονται φέτος από το 2010 αλλά και την πρόβλεψη για απόκλιση του τρέχοντος έτους.
Αυστηρές πολιτικές και νομικές δεσμεύσεις
Η κάλυψη από τους εταίρους των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012 φαίνεται ότι είναι το επικρατέστερο σενάριο, αντί μιας ήπιας αναδιάρθρωσης του χρέους (επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων).
Η νέα στήριξη θα παρασχεθεί υπό προϋποθέσεις και ανάληψη αυστηρών πολιτικών και νομικών δεσμεύσεων από ελληνικής πλευράς.
Στις 16 Μαΐου θα εξεταστεί αν θα πρέπει ή όχι να ζητηθούν επιπρόσθετες προσπάθειες από την Ελλάδα, τονίζει η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ.Οι χώρες της Ευρωζώνης σχεδιάζουν να υποκαταστήσουν τις αγορές το 2012, καλύπτοντας τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας, ανέφεραν χθες ευρωπαϊκές πηγές, προσθέτοντας ότι όλοι οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης (Τρισέ, Γιούνκερ, Ρεν) και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών-μελών αποκλείουν στην παρούσα φάση το σενάριο της ήπιας αναδιάρθρωσης, την οποία υποστηρίζει η Γερμανία και έχει ελάχιστους υποστηρικτές.
Σχετικά με τη συνάντηση της Παρασκευής, στο Λουξεμβούργο, τόνιζαν ότι έγινε διεξοδική συζήτηση των εταίρων με τον κ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.
Συζητήθηκε, κυρίως, ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων, που δεν κρίνεται ικανοποιητικός από τους εταίρους, αλλά και το θέμα της κάλυψης των δανειακών αναγκών της Ελλάδας για το 2012, στο πλαίσιο ενός συνολικού «πακέτου» προσαρμογής του ελληνικού προγράμματος. Το θέμα της ήπιας αναδιάρθρωσης τέθηκε επίσης, αλλά «παραμερίστηκε», τόνιζαν.
Αναφορικά με το ύψος του ποσού που θα χρειαστεί η Ελλάδα, υπογράμμιζαν ότι το θέμα παραμένει ανοικτό και θα αποτελέσει μέρος του συνολικού πακέτου μαζί με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η κυβέρνηση, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι η επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων θα είναι μια από τις βασικές συνιστώσες του προγράμματος.
Ανέφεραν επίσης ότι οι εταίροι θα δεσμεύσουν την Ελλάδα πολιτικά και κυρίως νομικά για τη χορήγηση της νέας βοήθειας, ώστε να είναι βέβαιοι πως η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει.
Δηλώσεις για το θέμα έκανε χθες στο Παρίσι και η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, σύμφωνα με την οποία οι χώρες της Ευρωζώνης θα εξετάσουν στις 16 Μαΐου (στη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ) εάν θα πρέπει ή όχι να ζητηθούν επιπρόσθετες προσπάθειες από την Ελλάδα για την τήρηση των στόχων. Πρόσθεσε ότι η συζήτηση θα γίνει με βάση έκθεση του κλιμακίου της τρόικας.
Η κα Λαγκάρντ χαρακτήρισε τη συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεμβούργο μεταξύ κορυφαίων αξιωματούχων της Ευρωζώνης και των υπουργών Οικονομικών των τεσσάρων μεγάλων χωρών μελών (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία) και της Ελλάδας ως μια «συνάντηση εργασίας» με στόχο την προετοιμασία της συζήτησης για την Πορτογαλία (έγκριση προγράμματος στήριξης) και την Ελλάδα στο Γιούρογκρουπ.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ - tdas@naftemporiki.gr
alles klar
-
παραθεση αναγνωστη, με την οποια συμφωνω απολυτα:
Να προσθέσω κάποιες σκέψεις ακόμα.
Πρώτα απ' όλα, είναι σίγουρο ότι θα δούμε τα ΜΜΕ να προσπαθούν να μας πείσουν εντέχνως ότι η κυβέρνηση συνεργασίας είναι αυτό που χρειάζεται ο τόπος.
Ο λόγος; Απλός.
Να δεσμευτεί ο Ελληνικός λαός και οι απόγονοί του χειροπόδαρα για τις όποιες αποφάσεις πάρουν οι τωρινοί πολιτικοί ηγέτες.
Είναι σαφές και το κατάλαβαν και οι ξένοι πιά ότι η πρώτη συμφωνία μνημονίου είναι αντισυνταγματική και ό,τι έχει υπογράψει ο ΓΑΠ και ο Παπακωνσταντίνου στερούνται νομιμοποίησης αν τα αμφισβητήσει μια μελλοντική κυβέρνηση, οπότε τί κάνουν τώρα;
Επαναλαμβάνουν το έργο, αλλά με πιό δυνατές ρήτρες υπέρ τους.
Θα διευκρινήσω δε, ότι είμαι σαφέστατα ενάντια σε όποια προσπάθεια μη-πληρωμής των χρεών μας. Η Ελλάδα, ό,τι χρωστάει πρέπει να τα πληρώσει μέχρι τελευταίου λεπτού.Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει έλεγχος του χρέους!
Εδώ ο μπακάλης που κρατάει τεφτέρι για 2-3 προϊόντα που αγόρασες και προσπαθεί να σε κλέψει εκ των υστέρων, δεν θα έχουν γίνει τέτοιες αλητείες σε τέτοιο χρέος με τόσες χιλιάδες κωδικούς; Είναι κάτι παραπάνω από σαφές στο μυαλό μου ότι αν ελέγξουμε το χρέος θα μειωθεί αρκετά από απλές 'αβλεψίες και λάθη'.Κάτι ακόμα: έχουν φαγωθεί όλοι να βάλουμε εμπράγματες εγγυήσεις στο χρέος και δεν βλέπω λόγο να διαφωνήσω αφού είπαμε ότι δεν είμαστε μπαταχτσήδες να μην θέλουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Από την άλλη όμως, εφόσον μπουν αυτές οι εγγυήσεις, το επιτόκιο δανεισμού πρέπει να είναι χαμηλότερο και από της Γερμανίας. Δεν είναι δυνατόν να προσφέρεις απόλυτη εξασφάλιση και να μην έχεις το καλύτερο επιτόκιο στον κόσμο. Διαφωνεί κανείς;
Και εκεί με προβληματίζει που δεν ακούω τους πολιτικούς μας ηγέτες, που διαχειρίζονται την κρίση, να το θέτουν αυστηρά το θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Θα επαναλάβω: με εμπράγματες εγγυήσεις το επιτόκιο δανεισμού πρέπει να είναι χαμηλότερο της Γερμανίας (εφόσον αυτή δεν προσφέρει αντίστοιχες εγγυήσεις παρά μόνο το όνομά της).Πάμε πιό κάτω.
Θα επαναλάβω με σαφήνεια ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα και τα ψευτοδιλλήματα εξυπηρετούν μόνο όσους διαχειρίζονται έξυπνα τους λαούς.
Τί σημαίνει ότι μόνο αυτή η κυβέρνηση μπορεί να τα βγάλει πέρα;
Γιατί να μην μπορέσει μια άλλη να τα πάει ακόμα καλύτερα;
Γιατί να συνεχίσει να κυβερνάει την χώρα μια κυβέρνηση που κάνει τα πάντα αντίθετα προς το προεκλογικό της πρόγραμμα;
Όσο και αν πονάει κάποιους η σκέψη των εκλογών, σε μια δημοκρατία πρέπει να προφυλάσσουμε το πολίτευμα περισσότερο απ' όλα. Και αυτή τη στιγμή ο ΓΑΠ και η παρέα του κυβερνάνε 'παράνομα' καθώς εκλέχθηκαν με αποδεδειγμένα ψέμματα και κάνουν όσα είπαν στον λαό ότι δεν θα κάνουν. Άρα, χωρίς νομιμοποίηση, γιατί να πρέπει να συνεχίσουν να μας κυβερνούν;
Θα είναι λάθος να αλλάξουμε κυβέρνηση; Ίσως, αλλά το να έχουμε δημοκρατικά εκλεγμένους κυβερνήτες είναι σημαντικότερο απ' όλα εφόσον θέλουμε να συνεχίσουμε να έχουμε δημοκρατία.Παρόλα αυτά, δεν είναι μόνο οι εκλογές λύση.
Σε τέτοιους εξαιρετικά δύσκολους καιρούς ίσως να είναι και ο καιρός για κάποια δημοψηφίσματα.
Δεν είναι απαραίτητο να αλλάξουμε κυβέρνηση, αν αυτή δεσμευτεί να πράξει όπως την διατάξει ο λαός.
Ας τεθούν τα ερωτήματα σε δημοψήφισμα και χωρίς εκβιασμούς του τύπου 'αν ο λαός ψηφίσει έτσι θα παραιτηθούμε' να πράξουμε κατά την βουλή του λαού.
Ας εξαντλήσει την θητεία του ο ΓΑΠ κάνοντας ό,τι ακριβώς διατάσσει ο λαός, όσο καλύτερα μπορεί.Κλείνω θυμίζοντας την τελευταία μας επιλογή.
Αυτή του μοναδικού ηγέτη, του δικτάτορα.
Πολλοί λαοί τον επιζήτησαν σε δύσκολους καιρούς και είναι μια υπαρκτή επιλογή με κάποια σημαντικά αποτελέσματα λόγω φύσης της διακυβέρνησης.
Αλλά θα ρωτήσω απλά: είμαστε έτοιμοι να διαβούμε τον Ρουβικώνα μιας τέτοιας απόφασης;
Προσωπικά όχι.http://www.capital.gr/gmessages/showTop ... 23408&pg=3
-
Βαρετό μεν, αλλά μάλλον χρειάζεται που και που μια υπενθύμιση ορισμένων βασικών πραγμάτων που βολικά τα ξεχνάμε.
-
το ελληνικό κράτος χρεωκόπησε, με την έννοια ότι για διάφορους λόγους έπαψαν να το δανείζουν οι συνήθεις πιστωτές (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια, ιδιώτες)
-
δηλαδή, ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟ για τις τρέχουσες ανάγκες του
-
αν αποφασίζαμε να διαγράψουμε μονομερώς τα χρέη μας, κηρύσσοντας παύση πληρωμών, θα έπρεπε να εκδώσουμε δικό μας νόμισμα, το οποίο θα είχε αξία όση και οι κατοχικές δραχμές σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μας με τον έξω κόσμο. Θα κόστιζε πχ ένα κιλό ψωμί 100 δρχ, αλλά ένα κιλό εισαγόμενο αλεύρι σταριού 1000 δρχ. Άρα μόνο με δική μας παραγωγή θα τα βγάζαμε πέρα, αν δεν θέλαμε να κοστίζει ένα κιλό ψωμί 2000 δρχ. Ένα ελαστικό αυτοκινήτου μπορεί να κόστιζε 3 μηνιάτικα ή και περισσότερα. Γενικά, η γερμανική κατοχή του 41 θα φάνταζε πολύ χαλαρή σε σχέση με αυτό που θα γινόταν στη χώρα
-
ΟΚ, μπορούμε να ΕΚΒΙΑΣΟΥΜΕ με διάφορους τρόπους τους πιστωτές μας, ώστε να μας κάνουν σκόντο, δεν μπορούμε όμως να λεονταρίζουμε όταν μας κρατάνε από τ' @@ γιατί θα ΠΕΘΑΝΕΙ κοσμάκης από την πείνα και την έλλειψη βασικών αγαθών έτσι και στρίψουν λιγάκι το χέρι τους
-
συνεπώς, ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε (το αποστήθισε καλά ο ΓΑΠ, σωστός αυτός που του το σφύριξε)
BTW, η αυριανή γενική απεργία υπό τις σημερινές συνθήκες είναι εξίσου σοβαρή με μια απεργία πείνας/δίψας από τους παρακάτω:
-
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Βαρετό μεν, αλλά μάλλον χρειάζεται που και που μια υπενθύμιση ορισμένων βασικών πραγμάτων που βολικά τα ξεχνάμε.-
το ελληνικό κράτος χρεωκόπησε, με την έννοια ότι για διάφορους λόγους έπαψαν να το δανείζουν οι συνήθεις πιστωτές (τράπεζες, επενδυτικά κεφάλαια, ιδιώτες)
-
δηλαδή, ΕΠΑΨΕ ΝΑ ΕΧΕΙ ΡΕΥΣΤΟ για τις τρέχουσες ανάγκες του
το 2ο δεν ειναι απολυτα ακριβες, με την εννοια οτι δεν υπαρχουν λεφτα για να πληρωσουμε ομολογα και δανεια που ληγουν (μαζι με τα τοκοχρεολυσια).
το μεγαλο προβλημα, οπως εχει ειπωθει πολλες φορες ειναι οτι ουσιαστικα τωρα ανταλλασουμε ομολογα* με ενυποθηκα δανεια. Και οχι μονο αυτο, αλλα γινεται με εξωφρενικο επιτοκιο. Δε γινεται να βαζεις ενεχυρο τη χωρα ανευ ορων και παιρνεις δανειο με 6%!!!
- τα ομολογα ειναι επενδυτικο προιον, που σαν τετοιο εμπεριεχει ρισκο. Ενα απο τα ρισκα ειναι να χρεοκοπησει ο εκδιδων
-
-
**Τίθεται θέμα επιτρόπων της Τρόικα στα υπουργεία
**Η Ευρωομάδα και η Τρόϊκα θέτουν πλέον θέμα επιτρόπων στα ελληνικά υπουργεία.
Η συζήτηση δεν είναι θεωρητική αλλά τίθεται στο...τραπέζι μετά τη διαπίστωση ότι σχεδόν τίποτα δεν προχωράει, οι δαπάνες δεν μειώνονται, τα έσοδα δεν αυξάνονται και οι μεταρρυθμίσεις δεν προωθούνται.
Αν υπάρξει και νέο Μνημόνιο είναι βέβαιο ότι οι επίτροποι θα έλθουν για να ελέγχουν τα πάντα. Άλλωστε η Ελλάδα είναι συνηθισμένη.Το 1947, όταν άρχισε το Σχέδιο Μάρσαλ, εγκαταστάθηκαν 300 αμερικανοί περίπου και τίποτα δεν κινιόταν χωρίς την υπογραφή τους. Αυτό κράτησε ως το 1952 που έφυγαν οι τελευταίοι. Έ, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Όποιος δίνει τα λεφτά θέλει και να ελέγχει...
http://greece-salonika.blogspot.com/201 ... st_10.html
Ίσως η μοναδική ελπίδα.
-
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
**Τίθεται θέμα επιτρόπων της Τρόικα στα υπουργεία
**Η Ευρωομάδα και η Τρόϊκα θέτουν πλέον θέμα επιτρόπων στα ελληνικά υπουργεία.
Η συζήτηση δεν είναι θεωρητική αλλά τίθεται στο...τραπέζι μετά τη διαπίστωση ότι σχεδόν τίποτα δεν προχωράει, οι δαπάνες δεν μειώνονται, τα έσοδα δεν αυξάνονται και οι μεταρρυθμίσεις δεν προωθούνται.
Αν υπάρξει και νέο Μνημόνιο είναι βέβαιο ότι οι επίτροποι θα έλθουν για να ελέγχουν τα πάντα. Άλλωστε η Ελλάδα είναι συνηθισμένη.Το 1947, όταν άρχισε το Σχέδιο Μάρσαλ, εγκαταστάθηκαν 300 αμερικανοί περίπου και τίποτα δεν κινιόταν χωρίς την υπογραφή τους. Αυτό κράτησε ως το 1952 που έφυγαν οι τελευταίοι. Έ, το ίδιο θα γίνει και τώρα. Όποιος δίνει τα λεφτά θέλει και να ελέγχει...
http://greece-salonika.blogspot.com/201 ... st_10.html
Ίσως η μοναδική ελπίδα.
Μπα, μην ελπίζεις. Θα τους διαφθείρουμε κι αυτούς.
-
@ σπύρο
Ναι μεν, αλλά...
Όταν βαράς διάλυση, δίνεις τα πάντα με χασούρα.
Είπα ότι σαφώς μπορούμε να τους δώσουμε ένα τίποτα, αλλά τότε θα βαρέσουμε διάλυση. Θα χάσουν κι αυτοί τα κέρατά τους, αλλά αυτός θα είναι ένας επιπλέον λόγος να μας αφήσουν σε κατάσταση αφρικανικής μπανανίας για 1-2 δεκαετίες.
Γι' αυτό καθόμαστε και τα βρίσκουμε. Τους λέμε 'δώστε μας καιρό, μειώστε το κέρδος σας, δώστε και παραπάνω λεφτά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να σας αποπληρώσουμε', μας λένε 'ΟΚ, θέλουμε όμως λίγο ήλιο, λίγη θάλασσα, λίγα ασημικά και περιορισμό των εξόδων σας για να μας επιστρέψετε κάποτε έστω αυτά που τώρα μας υπόσχεστε'.Σαν να έχεις δηλαδή έναν κακό οφειλέτη και να του κάνεις διακανονισμό, πλην όμως να του ζητάς να βάλει ενέχυρο την πόρσε του και να μην τα σπάει στα μπουζούκια κάθε Σάββατο μέχρι να σε ξεπληρώσει. Πόσο κακός είσαι δηλαδή, όταν απλώς θες να εξασφαλιστείς από το να κάνει τις ίδιες πουστιές στο μέλλον;
-
Ο χρήστης spiros έγραψε:
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να γίνει έλεγχος του χρέους!
Εδώ ο μπακάλης που κρατάει τεφτέρι για 2-3 προϊόντα που αγόρασες και προσπαθεί να σε κλέψει εκ των υστέρων, δεν θα έχουν γίνει τέτοιες αλητείες σε τέτοιο χρέος με τόσες χιλιάδες κωδικούς; Είναι κάτι παραπάνω από σαφές στο μυαλό μου ότι αν ελέγξουμε το χρέος θα μειωθεί αρκετά από απλές 'αβλεψίες και λάθη'.Ε δεν είναι ακριβώς έτσι, ούτε υπάρχουν 'αβλεψίες και λάθη' ούτε το κράτος είναι μπακάλης με τεφτέρι. Οι εκδόσεις ομολόγων τα 30 προηγούμενα χρόνια είναι γνωστές και συγκεκριμένες και δεν είναι 'χιλιάδες'. Λάθη δεν έχουν γίνει και επαχθές χρέος από δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις δύσκολα να σταθεί.
Κάτι ακόμα: έχουν φαγωθεί όλοι να βάλουμε εμπράγματες εγγυήσεις στο χρέος και δεν βλέπω λόγο να διαφωνήσω αφού είπαμε ότι δεν είμαστε μπαταχτσήδες να μην θέλουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Από την άλλη όμως, εφόσον μπουν αυτές οι εγγυήσεις, το επιτόκιο δανεισμού πρέπει να είναι χαμηλότερο και από της Γερμανίας. Δεν είναι δυνατόν να προσφέρεις απόλυτη εξασφάλιση και να μην έχεις το καλύτερο επιτόκιο στον κόσμο. Διαφωνεί κανείς;
Απόλυτα σωστό, λογικό και ηθικό...
Μόνο που εδώ που φτάσαμε δεν ελέγχουμε πλέον εμείς τη μοίρα μας αλλά οι δανειστές μας, οι οποίοι βάζουν τους δικούς τους όρους ('και αν σας αρέσει'), οι οποίοι στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση του δικού τους κέρδους και όχι την εξυπηρέτηση του σωστού, λογικού και ηθικού.
Εξάλλου και με τις εμπράγματες εγγυήσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουν τα λεφτά τους διότι άντε μετά από χρόνια δικαστικούς αγώνες (προφανώς...) και μας κατασχέσαν τη Μύκονο , τι να την κάνουν τη Μύκονο, σε ποιόν να την πουλήσουν για να πάρουν τα λεφτά τους, δεν είναι BMW 316 με 72 δόσεις που τη βγάζουν στο σφυρί... -
Ο χρήστης InFiNiTy έγραψε:
Eρχεται και γενικη απεργια μπρε!
Μακαρι μεγαλο μερος των ανεργων(και ολων εμας-ισως οχι εσας-που ειμαστε στα προθυρα) να κατεβει αλλα το σημαντικοτερο να οργανωθει με καποιο τροπο-κατα προτιμηση εξω απο τα παραδοσιακα συνδικατα(προφανως αφου αυτα ΔΕΝ καλυπτουν τους ανεργους) και να διεκδικήσουν.Γελα εσυ,αλλα πες μου..Ο ανεργος δεν εχει πραγματα να διεκδικησει?
-
Ο χρήστης faflas έγραψε:
Eρχεται και γενικη απεργια μπρε!
Μακαρι μεγαλο μερος των ανεργων(και ολων εμας-ισως οχι εσας-που ειμαστε στα προθυρα) να κατεβει αλλα το σημαντικοτερο να οργανωθει με καποιο τροπο-κατα προτιμηση εξω απο τα παραδοσιακα συνδικατα(προφανως αφου αυτα ΔΕΝ καλυπτουν τους ανεργους) και να διεκδικήσουν.Γελα εσυ,αλλα πες μου..Ο ανεργος δεν εχει πραγματα να διεκδικησει?
Το θεμα τι θα διεκδικησεις απο ενα χρεωκοπημενο κρατος.Περισσοτερα λεφτα;Περισσοτερες προσληψεις στο δημοσιο;
-
Φίλε μου, όταν θα διαδηλώσουν δίπλα-δίπλα ο εργαζόμενος στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, στον ΟΛΠ, στο Οικονομικών και ο άνεργος, τι ακριβώς θα διεκδικήσει ο τελευταίος;
Κατάργηση των μουφοϋπερωριών των παραπάνω για να ανοίξουν επιπλέον θέσεις εργασίας;
Καλύτερη λειτουργία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού χωρίς δωράκια και μπαξίσια για να πληρώνουν οι έχοντες και να υπάρχουν λεφτά για αναπτυξιακές δράσεις, άρα θέσεις εργασίας;
Χαμηλότερο λειτουργικό κόστος των ΔΕΚΟ, ώστε να μη φεσώνεται το κράτος και να είναι φθηνότερες οι κοινωνικές παροχές που προσφέρει;
Τάχιστη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων από τον δημόσιο τομέα, ώστε να ανοίξουν οι δουλειές και να βρει ο άνεργος δουλίτσα (αντί να σαπίζουν 6 μήνες τα εμπορεύματα στα τελωνεία και να επιβαρύνονται με μαφιόζικα χαράτσια των φορτοεκφορτωτών και των τελώνων);Κατάλαβέ το: το σύστημα στην Ελλάδα λειτουργεί υπέρ αυτού που έχει σταθερή δουλειά, όχι υπέρ του άνεργου. Υπέρ του πλούσιου ή επαρκώς βολεμένου στο κρατικό βυζί, όχι υπέρ του χαμηλόμισθου.
-
Ο χρήστης nass έγραψε:
Κάτι ακόμα: έχουν φαγωθεί όλοι να βάλουμε εμπράγματες εγγυήσεις στο χρέος και δεν βλέπω λόγο να διαφωνήσω αφού είπαμε ότι δεν είμαστε μπαταχτσήδες να μην θέλουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Από την άλλη όμως, εφόσον μπουν αυτές οι εγγυήσεις, το επιτόκιο δανεισμού πρέπει να είναι χαμηλότερο και από της Γερμανίας. Δεν είναι δυνατόν να προσφέρεις απόλυτη εξασφάλιση και να μην έχεις το καλύτερο επιτόκιο στον κόσμο. Διαφωνεί κανείς;
Απόλυτα σωστό, λογικό και ηθικό...
Μόνο που εδώ που φτάσαμε δεν ελέγχουμε πλέον εμείς τη μοίρα μας αλλά οι δανειστές μας, οι οποίοι βάζουν τους δικούς τους όρους ('και αν σας αρέσει'), οι οποίοι στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση του δικού τους κέρδους και όχι την εξυπηρέτηση του σωστού, λογικού και ηθικού.
Εξάλλου και με τις εμπράγματες εγγυήσεις δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρουν τα λεφτά τους διότι άντε μετά από χρόνια δικαστικούς αγώνες (προφανώς...) και μας κατασχέσαν τη Μύκονο , τι να την κάνουν τη Μύκονο, σε ποιόν να την πουλήσουν για να πάρουν τα λεφτά τους, δεν είναι BMW 316 με 72 δόσεις που τη βγάζουν στο σφυρί...δεν έχουν σκοπό να υποθηκεύσουν τη Μύκονο αλλά πολύ πιο σίγουρα πράγματα όπως τα έσοδα απο αποκρατικοποιήσεις εταιριών και πωλήσεις γης του Δημοσίου. ρευστό δλδ(άσχετο αλλά-ξένοι θα αγοράσουν ξένοι θα εισπράξουν-κάτι σε εικονικά τιμολόγια και τακτικές ξεπλύματος χρήματος απο τη Μαφία με αγορές γης και αντικειμένων αξίας θυμίζει)
το θέμα είναι οτι και εσύ ως δανειζόμενος πρέπει να επιδείξεις μια Α αντίσταση. πρέπει να υπάρξει πίεση να μειωθεί το επιτόκια τουλάχιστον στα επίπεδα Γερμανίας για δάνειο με εμπράγματη κατοχύρωση. είναι κάτι πολύ συγκεκριμένο και τα συγκεκριμένα φοβούνται οι πολιτικοί γιατί μπορούμε να τους αξιολογήσουμε επ'αυτών.
νομίζω οτι πρέπει να πιέσουμε και να φωνάξουμε, εμείς οι πολίτες, ώστε αυτό το θέμα να τεθεί έγκαιρα και επιτακτικά. δικαιολογίες του στυλ δεν το ξέραμε/είχαμε σκεφτεί/ τώρα είναι αργά κλπ δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές στο θέμα.
το επιτόκιο άλλωστε είναι θέμα των επόμενων γενιών οπότε είναι και ανήθικο να το πασάρουμε σε αυτές χωρίς δυνατότητα να συναποφαασίσουν. -
Μα αυτό λέω, ότι, όντας με την πλάτη στον τοίχο έτσι σκατά που τα κάναμε τόσα χρόνια, οι δυνατότητές μας για μια (θεμιτή φυσικά) 'Α αντίσταση' είναι μικρές και πρακτικά έχουμε χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων. Μακάρι να καταφέρουμε κάτι ως προς αυτό...
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
@ σπύροΝαι μεν, αλλά...
Όταν βαράς διάλυση, δίνεις τα πάντα με χασούρα.
Είπα ότι σαφώς μπορούμε να τους δώσουμε ένα τίποτα, αλλά τότε θα βαρέσουμε διάλυση. Θα χάσουν κι αυτοί τα κέρατά τους, αλλά αυτός θα είναι ένας επιπλέον λόγος να μας αφήσουν σε κατάσταση αφρικανικής μπανανίας για 1-2 δεκαετίες.
Γι' αυτό καθόμαστε και τα βρίσκουμε. Τους λέμε 'δώστε μας καιρό, μειώστε το κέρδος σας, δώστε και παραπάνω λεφτά για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και να σας αποπληρώσουμε', μας λένε 'ΟΚ, θέλουμε όμως λίγο ήλιο, λίγη θάλασσα, λίγα ασημικά και περιορισμό των εξόδων σας για να μας επιστρέψετε κάποτε έστω αυτά που τώρα μας υπόσχεστε'.Σαν να έχεις δηλαδή έναν κακό οφειλέτη και να του κάνεις διακανονισμό, πλην όμως να του ζητάς να βάλει ενέχυρο την πόρσε του και να μην τα σπάει στα μπουζούκια κάθε Σάββατο μέχρι να σε ξεπληρώσει. Πόσο κακός είσαι δηλαδή, όταν απλώς θες να εξασφαλιστείς από το να κάνει τις ίδιες πουστιές στο μέλλον;
μα δεν υπαρχει αμφιβολια οτι πρεπει να σοβαρευτουμε!
αυτο ομως δεν συνεπαγεται ξεπουλημα της χωρας με ορους που ουτε η κατοχικη Γερμανια δε μας επεβαλλε!
και μαλιστα με αποφαση ποιου? Του υ. Οικονομικων???επισης, στο να τα βρουμε, δε θα πρεπει να σημαινει οτι δεν εχουμε και εμεις αξιωσεις:
- δεν υπαρχει κανενας λογος να δουμε πως δημιουργηθηκε αυτο το χρεος. Μηπως υπαρχουν υπερτιμολογησεις και μιζες? Να το δουμε
- μηπως η Γερμανια μας χρωσταει 160δις € (χωρις τους τοκους)?
δε λεω να μη πληρωσουμε, αλλα να το κανουμε με ευθυνη απεναντι στη χωρα, οχι με λογικη Μπανανιας του 1800
ΔΝΤ, eurogroup, κούρεμα, μνημόμιο ΙΙ, σωθήκαμε!!!