-
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Γνωρίζω επίσης περίπτωση ατόμου που χρειάστηκε κάποια στιγμή 1000€ (για κάποια υποχρέωση), τα τράβηξε από ΑΤΜ με την πιστωτική, τα επέστρεψε τέλος του μήνα, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.Για την ακρίβεια πλήρωσε και περίπου 10-15€ τόκο.
-
Για το κατάστημα υπάρχει κόστος 1-2% σε προμήθεια το οποίο όμως είναι ασήμαντο σε σχέση με το περιθώριο κέρδους που είναι 10-100% στα περισσότερα προϊόντα, επομένως πουλάει στην ίδια τιμή είτε πληρώσεις μετρητά είτε με κάρτα. Για τον αγοραστή συμφέρει η κάρτα γιατί πληρώνει 1 μήνα αργότερα όλο το ποσό και δεν πληρώνει τίποτα παραπάνω. Η τράπεζα, πέρα από την προμήθεια του εμπόρου, ελπίζει οτι κάποια φορά δεν θα πληρώσεις όλο το ποσό και θα σου πάρει τόκους.
Οι άτοκες δόσεις για το κατάστημα έχουν κόστος γιατί ή θα πρέπει να περιμένει μήνη-μήνα να εισπράξει το ποσό από την τράπεζα (άρα δανείζεται τελικά περισσότερο αφού όλοι χρωστάνε έτσι κι αλιώς) ή εισπράτει την επόμενη ημέρα το ποσό από την τράπεζα αλλά μειωμένο με τους τόκους (ουσιαστικά δανείζεται). Για το αγοραστή και πάλι δεν έχει κανένα κόστος, αρκεί να πληρώνει κάθε μήνα ολόκληρο το λογαρισμό του. Σε αλυσίδες καταστημάτων, που μιλάς με τον υπάλληλο και δεν υπάρχει δυνατότητα για άλλη τιμή με μετρητά, δεν υπάρχει λόγος να μην πληρώσεις με άτοκες δόσεις (όπου υπάρχουν). Σε μικρές επιχειρήσεις που μπορείς να κάνεις παζάρια, θα μπορούσες νομίζω να ζητήσεις περίπου 5% χαμηλότερη τιμή, όμως σε αυτές λίγα προϊόντα προσφέρονται με άτοκες δόσεις και συνήθως είναι προϊόντα-κράχτες και ο έμπορος ίσως διστάσει να σου το πουλήσει φθηνότερα. Φυσικά αν αγοράσεις χωρίς απόδειξη θα πληρώσεις μετρητά......
-
-edit-
-
Παίδες άλλο ρώτησα εγώ
Αν δεν έχω μετρητά πάνω μου και πληρώσω ένα λογαριασμό σε εστιατόριο ή ψώνια σ ένα μαγαζί χωρίς δόσεις, το ποσό αυτό θα μου πιστωθεί αυτούσιο χωρίς τόκο ή θα το τραβήξει κατευθείαν απτον συνδεδεμένο λογαριασμό; -
Το δεύτερο θα γινόταν με χρεωστική κάρτα.
Με πιστωτική, αν πληρώσεις όλο το υπόλοιπο του μήνα μέχρι την ημερομηνία λήξης του λογαριασμού δεν θα χρεωθείς καθόλου τόκους.
-
Ωραία, αν είναι δλδ 50€ θα πληρώσω κ γω 50€
-
Ο χρήστης StavrosG έγραψε:
*εχω όμως χρεωστική ο 'γάτος' (γιατί νομιζα πως θα τη γλυτωσω με αυτην), γιατί έκανα 2-3 αγορές μέσω νετ, αλλα κάθε φορά που τη 'φορτίζω' 30άρια μεσω web banking, μου κρατάει προμηθεια 2 ευρώ η καλή μου τραπεζούλα, οπότε συντομα θα πάει στον κάδο με τα υπόλοιπα πλαστικά, για ανακύκλωση.....
Αυτό δεν είναι χρεωστική, είναι prepaid. Η 'κανονική' χρεωστική είναι συνδεδεμένη με τον λογαριασμό ταμιευτηρίου σου και τον χρεώνει απευθείας. Και δεν έχει προμήθειες.
Exεις απόλυτο δίκιο....Prepaid είναι κι εκ παραδρομής την είπα χρεωστική..!
Χωρίς πλάκα, ο μόνος τρόπος να βγεις κερδισμένος από την πιστωτική είναι να εξοφλείς (πχ. με πάγια εντολή) ολόκληρο το ποσό σε κάθε λογαριασμό, οπότε πρακτικά δανείζεσαι λεφτά για ~1 μήνα με έξοδα της τράπεζας. Ολα τα άλλα είναι χασούρα.
..................τα παντα ειναι θεμα χρησης κ καταναλωτικης συμπεριφορας.............
Μπορείς να επιτύχεις στην εκάστοτε αγορά σου έκπτωση μεγαλύτερη από το όφελος των τόκων 1 μήνα + την αναλογούσα προμήθεια της κάρτας (αν υπάρχει, πράγμα σπάνιο); Αν ναι, χρησιμοποιείς μετρητά. Αν όχι και αν α) η πιστωτική δεν αλλάζει τις καταναλωτικές σου συνήθειες (να ξοδεύεις περισσότερα από πριν) και τη θεωρείς ως μέσο διευκόλυνσης συναλλαγών και όχι ως μέσο δανεισμού και β) την εξοφλείς εμπρόθεσμα, τη χρησιμοποιείς.
Όσοι πιστεύουν πως δεν έχουν αυτές τις 'ικανότητες', καλό είναι να χρησιμοποιούν μετρητά και να μένουν μακριά από τις πιστωτικές γιατί προφανώς δεν κάνουν γι αυτές (και όχι το ανάποδο ).Όλα είναι θέμα χρήσης-κατάχρησης. Και εμένα μου έλεγαν στην αρχή μην βάλεις κινητό με συμβόλαιο, αλλά πρόσεχα και ουδέποτε είχα πρόβλημα (και με βόλεψε αφάνταστα να μην τρέχω να αγοράζω κάρτες όταν ξέμενα).
Τώρα αν κάποιος νομίζει ότι 'έχω 3 πιστωτικές=έχω 5,000€ στο πορτοφόλι' ενώ δεν έχει αντίστοιχα μηνιαία εισοδήματα, αυτός θα έχει πρόβλημα.
Θα μου πείτε ποιός δεν την πατάει, ε σας λέω, ότι κάποιοι δεν την πάτησαν όλα αυτά τα χρόνια...Εννοειται οτι δεν πληρωνουμε συνδρομη ,ειμαστε συνεπεις στην εξωφληση των λογαριασμων για να μην επιβαρυνθουμε με τοκους , δεν δανειζομαστε ποτε χρηματα απο τα ΑΤΜ κ χρησιμοποιουμε την καρτα οπου κ οταν μας συμφερει .
Για το αγοραστή και πάλι δεν έχει κανένα κόστος, αρκεί να πληρώνει κάθε μήνα ολόκληρο το λογαρισμό του.
ΟΚ, αλλά όπως καταλαβαίνεις δεν είναι τόσο πολλά για 1000€, και είναι προτιμότερο απ' το να δανείζεσαι από συγγενείς-φίλους....
Φυσικά αν δεν πληρώσεις **ολόκληρο **το ποσό στο τέλος του μήνα, αρχίζουν τα ληστρικά επιτόκια του 22-25%.Μάγκες, εγω βλέπω προυποθέσεις κόντρα σε προυποθέσεις, 'αν' και ξανά 'αν' , 'δεν' και 'δεν', 'ποτε' και 'μην' κλπ, κλπ....Ε, αυτά εξω στην πραγματική ζωή δεν τα τηρούν οι τραγικά περισσότεροι, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Στο ερώτημα αν τρώνε όλοι οι πελάτες το καπέλο, η απάντηση είναι οχι....Κάνω εκπτωσούλα στο μετρητοίς, ακόμη και σε ποσά κάτω των 10 ευρώ. Βεβαια, ο στόχος των τραπεζών όλα αυτά τα χρόνια ηταν αυτός ακριβώς. Να πάρουν αρχικά οι περισσότεροι πιστωτικές καρτες, ωστε όσοι απομείνουν χωρίς, να αναγκαστούν να πάρουν και αυτοί αφου δεν θα είχαν όφελος απο τα μετρητά....Οσοι περισσότεροι οι κάτοχοι, τόσα περισσότερα τα πιθανά θύματα, που θα κανανε κακοδιαχείριση και θα πληρωνανε τα κερατιάτικα....Ασε που απο ενα σημείο και μετά το πραγμα πάει μόνο του για τους πολλούς...'Ε, αφου όλοι έχουν, εγω δεν θα βγάλω.....;;;' 'Αυτοί ειναι οι χαζοί κι εγω ο έξυπνος..;'
-
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Η πιστωτική κάρτα είναι ένα πολύ βολικό μέσο πληρωμών, για αγορές σε φυσικά καταστήματα και online, χρησιμοποιήστε την άφοβα.Υπάρχουν 2 κίνδυνοι:
-Να νοιώσεις ότι με την κάρτα είναι το πορτοφόλι σου πάντα γεμάτο (ενώ δεν είναι) και να κάνεις αγορές που θα δυσκολευτείς να πληρώσεις όταν έρθει ο λογαριασμός. Επειδή δεν βγαίνουν μετρητά από το πορτοφόλι δεν έχεις αίσθηση τι ξοδεύεις, αυτό το παθαίνουν συνήθως (αλλά όχι αποκλειστικά) οι γυναίκες. Η λύση είναι να χρησιμοποιείς την κάρτα με προσοχή, σκεπτόμενος οτι πληρώνεις με μετρητά. Άλλωστε, με την ίδια λογική, όταν κάποιος πρωτοπάρει κινητό μπορεί να κάνει του κόσμου τα τηλεφωνήματα και του έρθει ένας λογαριασμός 4ψήφιος, αυτό δεν σημαίνει οτι κινδυνεύουμε από τα κινητά.
Δεύτερος κίνδυνος είναι να χρησιμοποιήσεις την κάρτα σαν τρόπο δανεισμού, με αναλήψεις μετρητών από τα ΑΤΜ. Οι τόκοι είναι εξοντωτικοί, οι δόσεις πληρώνονται με νέες αναλήψεις, συχνά από δεύτερη ή τρίτη κάρτα και γρήγορα χάνεται ο έλεγχος. Αυτό το έπαθαν οι μισοί έλληνες. Πρόσφατα οι Τράπεαζες περιόρισαν το ποσό που μπορείς να κάνεις ανάληψη σε 1 μήνα (πχ μέχρι 300€), αν το είχαν κάνει νωρίτερα μπορεί να είχαν σωθεί κάποιοι.
Ααα, δηλαδή μόνο καρκίνο δεν προκαλεί.....!!! Οι μισοί Ελληνες το έπαθαν....;; Δηλαδή όσοι σχεδόν είχαν πιστωτικές κάρτες..! (εκτος κι αν εννοείς οι μισοι απο αυτούς που είχαν πιστωτικές κάρτες, αλλα δεν πιστέυω να το πιστεύεις οτι ηταν μόνο οι μισοί....). Και πρόσφατα περιόρισαν τα ποσά ανάληψης οι Τράπεζες...;; Γιατί...; Για το καλό των Ελλήνων....;;; Απο πατριωτισμό, αλτρουισμό κλπ άραγε....;; Κι αν δεν είχε έρθει η κρίση...;; (ποιά κριση δηλαδή, η καταστροφή...). Απ΄οτι μαθαίνω επίσης οι Τράπεζες περιόρισαν και τα δάνεια...(για τους ίδιους λόγους να υποθέσω...;;) Κάποιοι τη λέξη περιόρισαν θα την έβαζαν σε '' υπονοώντας οτι τα κόψανε, εγω τη αφήνω εκτός, γιατί όντως αυτό έχει γίνει κι ετσι έπρεπε να είναι πάντα. Αλλά τα τελευταία 10 χρόνια όλοι (απο επιχειρηματίες μέχρι την τελευταία νοικοκυρά) δανείζονταν ασύστολα ποικιλοτρόπως (δάνεια, πιστωτικές, επιταγές, κλπ) και χωρίς μέτρο, παρασυρόμενοι άλλοτε απο την καταναλωτική μανία και την διάθεση για καλοπέραση κι αλλοτε απο τη ματαιοδοξία, τον υπερμετρο ανταγωνισμό, κλπ, κλπ, κλπ.....
Για ποιά 'σύνεση' και για ποιό 'μέτρο' λέτε λοιπόν....;; Ξέρετε για τί είδους αρετές μιλάτε και μάλιστα για θέμα που αφορά το χρήμα και τα υλικά αγαθά....;; Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας έχει τέτοια παιδεία...;; Εσεις απο την εικόνα γύρω σας διαπιστώνετε οτι είναι εύκολα ή σωστά διαχειρίσιμο το θέμα 'πιστωτική κάρτα'....;; Αυτό το συμπερασμα βγάζετε...;; Κι ας μην αρχίσουμε να μετράμε τις υπερβάσεις, απο τύπους που είχαν 159 κάρτες και πάνω για να πούμε οτι πρόκειται για λίγες και μεμονομένες περιπτώσεις......
Δεν είναι λοιπόν φίλε Θαναση αρκετοί οι λόγοι που αναφέρεις παραπάνω....; Δηλαδή τί αλλο θα έπρεπε να συμβαίνει....;;ΕDIT....Διαβάστε εδω viewtopic.php?f=13&t=12700&hilit=%CE%BA%CE%AC%CF%81%CF%84%CE%B1&start=60 τί έγραφα το 2005 για το θέμα αυτό και δεν έχω αλλάξει αποψη καθόλου. Την εποχή της... κρίσης δηλαδή, όπως θα διαπιστώσετε απο την γκρίνια πολλών απο εμας....ξανά Επίσης στην επόμενη (6η) σελιδα έχει ενδιαφέρουσες απόψεις συμφορουμιτών, ενω φαντάζομαι θα έχει και σε αλλες, απλά εγω σταμάτησα σ΄αυτή......
Κατ αρχήν, αφού άντεξες τόσες πιέσεις και τηλέφωνα από τράπεζες και τόσα ποστ από το 2005 δεν μπορώ να σου αλλάξω γνώμη εγώ, άλλωστε δεν έχω και κάποιο λογο να το κάνω...
Η άποψη η δική μου για τις κάρτες ήταν η ίδια και το 2005 και πιό νωρίς (απλά δεν υπάρχει κάπου γραμμένη). Έχω κάρτα από τότε, έχω κάνει διάφορες αγορές (και πολύ περισσότερες με μετρητά, εννοείται) και δεν έχω πληρώσει ούτε ευρώ επιπλέον. Εγώ τη συνιστώ την κάρτα και σήμερα, αρκεί να είσαι ενημερωμένος, άλλωστε έχει περάσει η φάση της καταναλωτικής μανίας και όλοι πλέον κάνουμε μετρημένες αγορές.Τη ζημιά με τις κάρτες στην ελλάδα την έχουν κάνει οι ίδιες οι τράπεζες γιατί τις προωθήσανε σαν τρόπο εύκολου δανεισμού και όχι σαν μέσο συναλλαγών που είναι στην πραγματικότητα. Απο την αρχή, οι περισσότεροι πήρανε κάρτα με σκοπό να τη χρεώσουν με αναλήψεις για να καλύψουν επείγουσες τρέχουσες ανάγκες τους και όχι για να συναλλάσσονται. Λογικό ήταν με τα εξωφρενικά επιτόκια πολλοί να μην μπορέσουν να τις ξεπληρώσουν. Οι τράπεζες βέβαια θα έπρεπε να τους είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους πριν τις πάρουν στα χέρια τους, αλλά πως να γίνει αυτό όταν η κάρτα έρχεται με courier μετά από ένα τηλεφώνημα ή όταν οι υπάλληλοι κάθε τράπεζας πιέζονται να πουλήσουν κάρτες σε όποιον μπαίνει στην τράπεζα;
Επίσης, δεν χρειάζεται κάρτα για να παρασυρθείς:
Οι μισοί έλληνες (δεν εννοώ 10.000.000 / 2 ...σχήμα λόγου είναι) αγόρασαν αυτοκίνητο με 0 προκαταβολή, πρώτη δόση σε Χ+Ψ χρόνια, άτοκα, με δώρο το AC κλπ κλπ και το αποτέλεσμα γνωστό: πολλά αυτοκίνητα κατασχέθηκαν και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν να πληρώσουν, ακόμη και για αυτοκίνητα που έχουν τρακάρει, όλοι έχουμε ακούσει διάφορες πονεμένες ιστορίες. Ε, δεν φταίνε οι κάρτες γι αυτό. -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Υπαρχει σουπερ μαρκετ /outlet/εστιατοριο που κανει εκπτωση οταν πληρωνεις με μετρηταΟχι αντιθετως υπαρχουν πιστωτικες που δινουν επιστροφη (1-5%) για αγορες απο supermarket
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Υπαρχει σουπερ μαρκετ /outlet/εστιατοριο που κανει εκπτωση οταν πληρωνεις με μετρητα
Οχι αντιθετως υπαρχουν πιστωτικες που δινουν επιστροφη (1-5%) για αγορες απο supermarket
Γιατι 1-5%, 6% ακριβως εχω επιστροφη απο βασιλοπουλο ,θανοπουλο κ 3% απο σκλαβενιτη κτλ
300+ ευρω τον χρονο επιστροφη δεν το θεωρω καθολου ευκαταφρονητο ποσον . -
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
Παίδες άλλο ρώτησα εγώ
Αν δεν έχω μετρητά πάνω μου και πληρώσω ένα λογαριασμό σε εστιατόριο ή ψώνια σ ένα μαγαζί χωρίς δόσεις, το ποσό αυτό θα μου πιστωθεί αυτούσιο χωρίς τόκο ή θα το τραβήξει κατευθείαν απτον συνδεδεμένο λογαριασμό;Για να στο τραβηξει απο σ/νο λογ/μο πρεπει να εχεις δωσει εντολη (παγια) ,πιστευω να ξερεις τι εχεις υπογραψει
Αν οχι, οταν ερθει ο λογαριασμος ,θα πληρωνεις το ποσον **νεο υπολοιπο **κ οχι αυτο που λεει **ελαχιστη καταβολη ** -
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
...., οταν ελθει ο λογαριασμος ,θα πληρωνεις ΠΑΝΤΟΤΕ το ποσον νεο υπολοιπο κ οχι αυτο που λεει **ελαχιστη καταβολη **
Ακριβώς αυτό.
-
Όλοι ενημερώθηκαν αφού όλοι υπέγραψαν κάτι που είχε σελίδες γραμματάκια που υποτίθεται διαβάσανε...Όσοι κάνουν ότι δεν κατάλαβαν και κάνουν το λάθος να τα θεωρούν χαρισμένα λεφτά είναι άξιοι της τύχης τους.... Το ίδιο ισχύει με κάθε μορφής δανεισμό...
Για μένα η πιστωτική αποτελεί τη διευκόλυνση του να έχεις λεφτά οποτεδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε νόμισμα χωρίς να πρέπει να πηγαίνεις στο ΑΤΜ και να κουβαλάς λεφτά μαζί σου. Και τίποτα παραπάνω.
Όταν ζούσα στο εξωτερικό λεφτά από ΑΤΜ είναι ζήτημα αν έπαιρνα μια φορά το μήνα, όλα με την κάρτα. Βενζίνη, σούπερ μάρκετ και οτιδήποτε εμπορικό με κάρτα. Ακόμα και παρέα στο εστιατόριο ο καθένας πλήρωνε με κάρτα το μερίδιό του. Κι αν κάποιος πλήρωνε μετρητά τα έπαιρνα εγώ αν κόντευα να ξεμείνω και χρέωνα την κάρτα. Μόνο στα fast food πλήρωνα με μετρητά κι αυτό για ταχύτητα και ευελιξία. -
Ο χρήστης ThanasisN έγραψε:
Κατ αρχήν, αφού άντεξες τόσες πιέσεις και τηλέφωνα από τράπεζες και τόσα ποστ από το 2005 δεν μπορώ να σου αλλάξω γνώμη εγώ, άλλωστε δεν έχω και κάποιο λογο να το κάνω... Oντως..!
Η άποψη η δική μου για τις κάρτες ήταν η ίδια και το 2005 και πιό νωρίς (απλά δεν υπάρχει κάπου γραμμένη). Έχω κάρτα από τότε, έχω κάνει διάφορες αγορές (και πολύ περισσότερες με μετρητά, εννοείται) και δεν έχω πληρώσει ούτε ευρώ επιπλέον. Εγώ τη συνιστώ την κάρτα και σήμερα, αρκεί να είσαι ενημερωμένος, άλλωστε έχει περάσει η φάση της καταναλωτικής μανίας και όλοι πλέον κάνουμε μετρημένες αγορές. Είσαι απο τις εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα φίλε μου .Κι αυτό δεν το λέω εγω...Το έχει δειξει η πραγματικότητα...Αλλοτε σε μεγάλο βαθμό, με μεγάλη απώλεια χρημάτων κι αλλλοτε σε μικρότερο, με μικρότερα και σε πρωτη ανάγνωση ασήμαντα ποσά...Τη ζημιά με τις κάρτες στην ελλάδα την έχουν κάνει οι ίδιες οι τράπεζες γιατί τις προωθήσανε σαν τρόπο εύκολου δανεισμού και όχι σαν μέσο συναλλαγών που είναι στην πραγματικότητα. Απο την αρχή, οι περισσότεροι πήρανε κάρτα με σκοπό να τη χρεώσουν με αναλήψεις για να καλύψουν επείγουσες τρέχουσες ανάγκες τους και όχι για να συναλλάσσονται. Οχι, διαφωνώ...!! Δεν είναι μέσο συναλλαγών η πιστωτική κάρτα. Είναι αυτό ακριβώς που λες οτι δεν είναι...Εύκολος τρόπος δανεισμού!!!!!! Οπως ακριβώς το λέει η λέξη! Πίστωση...!!! Εχει ενδιαφέρον πως αν τη γκουγκλίσεις, το πρωτο αποτέλεσμα που θα εμφανίσει θα είναι η ιστοσελίδα της mastercard http://www.mastercard.com/gr/personal/e ... redit.html, όπου μεταξύ άλλων λέει και το εξης.....
Τι είναι πίστωση;
***Πίστωση είναι μια συμφωνία μεταξύ ενός οργανισμού που δανείζει (όπως μια τράπεζα, κατάστημα ή εταιρεία πιστωτικής κάρτας) και εσάς, του δανειολήπτη. Μέσω αυτής της συμφωνίας, αποκτάτε χρήματα σε μετρητά, στην τράπεζά σας ή μέσω μιας πιστωτικής κάρτας, για δική σας χρήση. Οι όροι της αποπληρωμής, συμπεριλαμβανομένων των επιβαρύνσεων για τόκους, συνήθως καθορίζονται εκ των προτέρων και διέπονται από τους όρους μιας συμφωνίας που έχει συναφθεί μεταξύ εσάς και της τράπεζας που χορηγεί την πίστωση. ***
Μαλλον λοιπόν η χρεωστική είναι αυτό που περιγράφεις και καθόλου η πιστωτική....
Επίσης, δεν χρειάζεται κάρτα για να παρασυρθείς:
Οι μισοί έλληνες (δεν εννοώ 10.000.000 / 2 ...σχήμα λόγου είναι) αγόρασαν αυτοκίνητο με 0 προκαταβολή, πρώτη δόση σε Χ+Ψ χρόνια, άτοκα, με δώρο το AC κλπ κλπ και το αποτέλεσμα γνωστό: πολλά αυτοκίνητα κατασχέθηκαν και πολλοί περισσότεροι υποφέρουν να πληρώσουν, ακόμη και για αυτοκίνητα που έχουν τρακάρει, όλοι έχουμε ακούσει διάφορες πονεμένες ιστορίες. Ε, δεν φταίνε οι κάρτες γι αυτό. Οχι, αλλα αυτό είναι αποτέλεσμα του λάθους σκεπτικού που διέπει και τους περισσότερους με τις κάρτες. Αλλη μια παρόμοια παγίδα είναι και η ιστορία με τα αυτοκίνητα, τα στεγαστικά δάνεια, τις ηλεκτρικές συσκευές (τομείς που πρωτοστάτησαν στο πανηγύρι και λόγω είδους 'κόβουν' πολύ χρήμα) ενω στη συνέχεια ακολουθησε πλήθος αλλων καταναλωτικών αγαθών... -
Ο χρήστης Nozomi έγραψε:
Γνωρίζω επίσης περίπτωση ατόμου που χρειάστηκε κάποια στιγμή 1000€ (για κάποια υποχρέωση), τα τράβηξε από ΑΤΜ με την πιστωτική, τα επέστρεψε τέλος του μήνα, και ούτε γάτα ούτε ζημιά.
Αν είχε χρεωστική, δεν θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του και να γλυτώσει τα 'ψίχουλα' 10-15 ευρώ που τελικά πληρωσε λόγω ανάληψης μέσω ΑΤΜ....;;
Για μένα η πιστωτική αποτελεί τη διευκόλυνση του να έχεις λεφτά οποτεδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε νόμισμα χωρίς να πρέπει να πηγαίνεις στο ΑΤΜ και να κουβαλάς λεφτά μαζί σου. Και τίποτα παραπάνω.
Όταν ζούσα στο εξωτερικό λεφτά από ΑΤΜ είναι ζήτημα αν έπαιρνα μια φορά το μήνα, όλα με την κάρτα. Βενζίνη, σούπερ μάρκετ και οτιδήποτε εμπορικό με κάρτα. Ακόμα και παρέα στο εστιατόριο ο καθένας πλήρωνε με κάρτα το μερίδιό του. Κι αν κάποιος πλήρωνε μετρητά τα έπαιρνα εγώ αν κόντευα να ξεμείνω και χρέωνα την κάρτα. Μόνο στα fast food πλήρωνα με μετρητά κι αυτό για ταχύτητα και ευελιξία.Αν κάποιος θέλει να έχει κάρτα με αυτό το σκεπτικό που περιγράφεις, τότε θα πρέπει να έχει χρεωστική και
οχι πιστωτική. Για να έχει 'ανάγκη' απο πιστωτική, σημαίνει οτι δεν έχει μετρητά (εστω αρκετά για τις ανάγκες ή 'ανάγκες' του) ωστε να τροφοδοτεί το λογαριασμό του, άρα χρειάζεται την πιστωτική για να δανείζεται απο την Τραπεζα, εστω και για ενα μηνα... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Για μένα η πιστωτική αποτελεί τη διευκόλυνση του να έχεις λεφτά οποτεδήποτε, οπουδήποτε και σε οποιοδήποτε νόμισμα χωρίς να πρέπει να πηγαίνεις στο ΑΤΜ και να κουβαλάς λεφτά μαζί σου. Και τίποτα παραπάνω....Αν κάποιος θέλει να έχει κάρτα με αυτό το σκεπτικό που περιγράφεις, τότε θα πρέπει να έχει χρεωστική και
οχι πιστωτική. Για να έχει 'ανάγκη' απο πιστωτική, σημαίνει οτι δεν έχει μετρητά (εστω αρκετά για τις ανάγκες ή 'ανάγκες' του) ωστε να τροφοδοτεί το λογαριασμό του, άρα χρειάζεται την πιστωτική για να δανείζεται απο την Τραπεζα, εστω και για ενα μηνα...Όντως αφού ποτέ δεν δανείζομαι και έτσι ποτέ δεν πληρώνω τόκους και αφού τα πληρώνω όλα στην ώρα τους και δεν αγοράζω πράματα για τα οποία δεν έχω ήδη τα λεφτά για να πληρώσω δεν πρέπει να είμαι καλός πελάτης πιστωτικής!
Και έχεις απόλυτο δίκιο, χρεωστική θέλω. Μόλις μου δώσει η τράπεζά μου κάρτα χρεωστική που να έχει την αναγνώριση από όλα τα μαγαζιά και υπηρεσίες σε όλον τον κόσμο όπως πχ μια Visa ή Mastercard τότε ευχαρίστως. Μέχρι τότε όμως... και επειδή όμως δεν έχουν συμφέρον να το κάνουν ε λοιπόν τους εκμεταλλεύομαι.... και μου αρέσει!Η πιστωτική όμως μου προσφέρει και μια εξασφάλιση ότι αν χρειαστώ λεφτά που δεν έχω μου προσφέρεται ένα περιθώριο 1-1,5 μήνα για να τα ρυθμίσω δωρεάν. Δηλαδή να μεταφέρω λεφτά από τον περισσότερους λογαριασμούς κλπ.
Επίσης για αγορές από το διαδίκτυο δέχονται πιστωτικές αλλά όχι πάντα χρεωστικές.
Η χρεωστική σε αυτά υστερεί και εφόσον η πιστωτική είναι δωρεάν την προτιμώ αφού κερδίζω και τους τόκους του 1-1,5 μήνα στα λεφτά μου. -
Ο χρήστης Spartan έγραψε:
Αν είχε χρεωστική, δεν θα μπορούσε να κάνει τη δουλειά του και να γλυτώσει τα 'ψίχουλα' 10-15 ευρώ που τελικά πληρωσε λόγω ανάληψης μέσω ΑΤΜ....;;Προφανώς δεν είχε 1000€ στην άκρη, αλλιώς θα έκανε ανάληψη από το τραπεζικό του λογαριασμό.
Αν κάποιος θέλει να έχει κάρτα με αυτό το σκεπτικό που περιγράφεις, τότε θα πρέπει να έχει χρεωστική και
οχι πιστωτική. Για να έχει 'ανάγκη' απο πιστωτική, σημαίνει οτι δεν έχει μετρητά (εστω αρκετά για τις ανάγκες ή 'ανάγκες' του) ωστε να τροφοδοτεί το λογαριασμό του, άρα χρειάζεται την πιστωτική για να δανείζεται απο την Τραπεζα, εστω και για ενα μηνα...Δεν είναι ανάγκη, ούτε με εισαγωγικά ούτε χωρίς. Διευκόλυνση (και ενίοτε κέρδος) είναι.
Πέρα από αυτό που έγραψε ο Onyx, ότι δηλαδή κερδίζεις 1 με σχεδόν 2 μήνες (τα λεφτά μπορεί να τα έχεις ήδη, απλώς τα κρατάς στο καταθετικό σου λογαριασμό παραπάνω), μπορείς να κάνεις άτοκες δόσεις (κερδίζοντας ακόμα παραπάνω, αν ο πωλητής δεν είναι διατεθειμένος να σου κάνει έκπτωση αν πληρώσεις με μετρητά). Επίσης, μερικές πιστωτικές δίνουν έκπτωση από ~1% (σε όλες τις αγορές) έως 4-5% (σε συγκεκριμένα καταστήματα), είτε με τη μορφή πόντων, μιλίων κλπ, είτε με απευθείας πίστωση (το καλύτερο). Αν λοιπόν κάνεις τις πάγιες αγορές σου (τρόφιμα, καύσιμα, πάγιοι λογαριασμοί κλπ, πράγματα που θα πλήρωνες έτσι κι αλλιώς) με την κάρτα αντί για μετρητά, κερδίζεις χωρίς κόπο ένα μικρό μεν αλλά καλοδεχούμενο ποσοστό έκπτωσης.
Επιπλέον, αρκετές πιστωτικές έχουν έξτρα προνόμια όπως δωρεάν επιπλέον εγγύηση για συσκευές που αγοράζεις, ασφάλεια ταξιδιού κλπ. Χώρια που είναι μερικά πράγματα (λχ ενοικίαση αυτοκινήτου σε ταξίδι) που γίνονται μόνο με πιστωτική.
Σίγουρα, η πιστωτική κάρτα είναι επικίνδυνο εργαλείο αν κάποιος είναι ασυνεπής, γιατί σου επιτρέπει προσωρινά να ζεις με λεφτά που δεν έχεις. Αν όμως έχεις το μυαλό σου στο κεφάλι, είναι πολύ χρήσιμη και ενίοτε κερδοφόρα για τον κάτοχο.
-
+100000 για την 'εξυπνη' χρηση της πιστωτικης....οπως την περιεγραψαν οι προηγουμενοι... ισως ειμαι και εγω εξαιρεση αλλα δεν εχουν 'κερδισει οι τραπεζες' απο μενα τα τελευταια 30 χρονια που τις χρησιμοποιω... αλλα και απο την υπολοιπη οικογενεια.. ολοι εχουν μπει στο τριπακι να εκμεταλευονται τις τραπεζες και οχι το αντιθετο...
-
-edit-
-
Ερώτηση
Πως γινεται και σήμερα πριν λίγο ο αδερφός μου (που ειναι στον Τειρεσια) να λάβει μεσω ταχυδρομείου πιστωτική καρτα (με πολυ μικρο οριο οκ, αλλά πιστωτική) ** από την τράπεζα στην οποια εχει ακόμα απλήρωτα φέσια **;
Να τους βγάλουμε στο γυαλί ; Δεν εχουν βάλει μυαλό ακόμα ;
Τραπεζικές απορίες & Τραπεζικό σύστημα