-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Η μουριά δεν αποκλείεται (με την παραοδοχή ότι θα την κλαδεύω επιμελώς). Αλλά κοιτάω να δω τι άλλες επιλογές υπάρχουν...
Καλή ακούγεται η τζιτζιφιά...
Οι αμυγδαλιές τι λένε; Έχει κανείς εμπειρία;
Θα ήταν ωραία και μια μουσμουλιά αλλά είναι αειθαλής
Το να βαλεις μια ομπρελα γιατι το εχεις αποκλεισει .Δεν ειναι οτι καλυτερο να γεμισεις τον κηπο σου μουριες .
Μπορεις να φυτεψεις τα δεντρα που προτιμας περιφερειακα ,θα σου προτεινα καρποφορα .]Ηαμυγδαλια δεν ειναι καλη επιλογη γιατι εκτος των αλλων γεμιζει κ τετρανυχο κ θα ξυνεται ολη η οικογενεια ολο το καλοκαιρι
Έχω αρκετά δέντρα γενικά...απλά είναι δύο ακόμη που θα χρειαστεί να προσθέσω για λόγους σκιάς.
Έχω ήδη μια ομπρέλα, αρκετά μεγάλη (3,5 m). Αλλά η εμπειρία μου έχει δείξει ότι μια ομπρέλα κάνει απλώς σκιά - δεν έχει καμία σχέση με τη δροσιά που προσφέρει ένα δέντρο. Μπορεί να είναι η ιδέα μου, αλλά νομίζω ότι ισχύει..
Ίσως βάλω μια μηλιά - είχα μία παλιά και απ' όσο θυμάμαι, επειδή τα μήλα είναι και σχετικά σκληροί καρποί, δεν είχαμε μεγάλο πρόβλημα με έντομα και ζουμιά....κάποια γνώμη;
-
τελικα δεν εβγαλα τα ξεραμενα leyland και να φυτεψω νεα , οπως ειχα δημοσιευσει πριν τα χριστουγεννα , και σκεφτομαι
να το κανω τωρα την δευτερα.
το χωμα ομως εκει που θα γινει η μεταφυτευση ειναι λασπη , ειναι σε χαμηλωτερο σημειο και δεν στραγγαει ευκολα.
φανταζομαι οτι οταν ανοιξω τους λακους και τους αφησω λιγο θα γεμισουν νερο.
θα ειναι σωστη η μεταφυτευση ? η να την αφησω για αργοτερα? γιατι βλεπω και αρκετες βροχες να ερχονται ολη την επομενη βδομαδα .δεχομαι ταχυριθμα μαθηματα κλαδεματος ελιας πεστε κανα κολπο παιδια.
μονο τις κληματαριες και τις τριανταφυλλιες εχω κλαδεψει ως τωρα.γεωπονε ακους?
-
Μην την αρχίσεις ακόμα, άσε να στεγνώσει λίγο το έδαφος. Και να πας τώρα, δε θα μπορείς να το δουλέψεις. Και λέω να το δουλέψεις, γιατί θα το σκάψεις, θα το ανακατέψεις, θα περιμένεις να αεριστεί, να το δει φως, (σαν φρεζάρισμα) και μετά θα φυτέψεις. Έχεις δουλειές
Για τις ελιές αφαίρεσε βλαστούς οι οποίοι είναι κεντρικοί και εμποδίζουν τον αερισμό και την είσοδο του φωτός. Αν το ξεκινήσεις λίγο αργότερα θα μπορείς να διακρίνεις τους ανθοφόρους οφθαλμούς ώστε να μην αφαιρείς βλαστούς που θα έχουν καρπό. Μερικές σελίδες πίσω είχαν μπει κάποιες φωτογραφίες κλαδευμένων δέντρων. -
χρονη ευχαριστω για την απαντηση.
αλλα , δεν μπορεσα να κρατηθω απο ενα καρο λογους , και σημερα το πρωι φυτεψα 14 λειλαντ.
αφησα 4 -5 λακους που ηταν πιο πολυ λασπωδες και θα φυτεψω αριζονας για πιο πολυ εγγυηση οτι θα αντεξουν, αλλα λιγο αργοτερα.
μεγαλωσα παρα πολυ τους λακους και απομακρυνα το χωμα που ειχαν τα παλια και οπου χρειαστηκε προσθεσα νεο καλο.
ειχαν αρκετα μεγαλη μπαλα χωματος και αρκετες ριζες οποτε ελπιζω ολα να πανε καλα.
αυτο που προσεξα και τωρα ειναι οτι δεν εχουν ριζα να πηγαινει κατευθειαν κατω αλλα εχουν μια η δυο ριζες που πηγαινουν πλαγια, ειναι δυνατον?
αυτο ειναι το φυσιολογικο και γι αυτο αναφερουν οτι πεφτουν ευκολα? η ειναι καποια παρενεργεια του φυτωριου και μετα οι
ριζες τραβανε κανονικα κατω?
λιπασμα δεν ριχνω με τιποτα , προς το καλοκαιρι μονοπολυ λιγο καποιο απο αυτα που ειχες προτεινει.
μυκητοκτονο τι προτεινεις? και με ποιο τροπο ? ριζοποτισμα η ψεκασμο?
μεχρι τωρα εφαρμοζα ριζοποτισμα μια φορα τον μηνα , πλην χειμερινων μηνων.
υπαρχε προβλημα σε μεγαλυτερη δοση μηκυτοκτονου?
και τελευταιο προτεινε μου ενα καλο βιβλιο για κλαδεμα ελιας.
ευχαριστω. -
Καλημερα εχω 1 χωρο μπροστα απο το σπιτι μηκους 30μ και πλατους 4 εως 6μ και ηθελα να φυτεψω κανενα κλιμα να βαλουμε λιγο σπιτικο κρασακι και ισως να φαμε και κανενα σταφυλακι.Το προβλημα ειναι οτι εμαθα οτι τα αμπελια τα φυτευουν τον Γεναρη,αν ειναι οντως ετσι χασαμε,αν ομως προλαβαινω ακομα ξερει κανεις σε τι αποσταση πρεπει να τα βαλω 1,5μ ειναι καλα?κι απο ποικιλιες τι παιζει πρεπει να μαθω τι ευδοκιμει στην περιοχη για μουστο?
Ευχαριστω. -
Ο χρήστης spyros έγραψε:
Καλημερα εχω 1 χωρο μπροστα απο το σπιτι μηκους 30μ και πλατους 4 εως 6μ και ηθελα να φυτεψω κανενα κλιμα να βαλουμε λιγο σπιτικο κρασακι και ισως να φαμε και κανενα σταφυλακι.Το προβλημα ειναι οτι εμαθα οτι τα αμπελια τα φυτευουν τον Γεναρη,αν ειναι οντως ετσι χασαμε,αν ομως προλαβαινω ακομα ξερει κανεις σε τι αποσταση πρεπει να τα βαλω 1,5μ ειναι καλα?κι απο ποικιλιες τι παιζει πρεπει να μαθω τι ευδοκιμει στην περιοχη για μουστο?
Ευχαριστω.1 μετρο με 1,20 καλα ειναι κ μπορεις να το φυτεψεις τωρα .Το κενο μεταξυ των δυο σειρων ,εξαρταται απο το πλατος του μηχανηματος που διαθετεις για το σκαλισμα ,αν κ η ταση ειναι μονο χορτοκοπη κ συμφωνω απολυτως με αυτο .
Δεν μας ειπες περιοχη ??????
Αποψη μου ειναι οτι μπορεις να αξιοποιησεις καλυτερα τον χωρο γιατι το σπιτικο κρασακι ειναι ενας μυθος που εχει καταριφθει προ πολλου ,προεχει ομως να κανεις το κεφι σου . -
Καταρχην σ'ευχαριστω για την απαντηση,η περιοχη ειναι στον Βαρναβα Αττικης και αν θελεις πες μου τι αλλο μπορω να κανω για να αξιοποιησω αυτον τον χωρο,αυτην την στιγμη ειναι χερσος και καθε ανοιξη κοβω τα χορτα αλλα αυτα ξαναγινονται και κυκλοφορουν και πολλα φιδια και επειδη εχω μικρα παιδια που παιζουν εξω θελω να κανω κατι αλλα οχι να βαλω γκαζον ας πουμε.Σε συνεχεια αυτου του χωρου εχω 1 μικρο μποστανι που φυτευω ντοματες,αγγουρια,πιπεριες,κολοκυθια και μελιτζανες με μεγαλη επιτυχια θα ελεγα αν και ειμαι τελειως ασχετος.
-
Παιρνω σαν δεδομενο οτι το πλατος ειναι 6μετρα κ οτι ο χωρος αυτος χωριζεται απο το μποστανι .
Θα ξεκινουσα με λωτο /μηλια η κυδωνια κ θα συνεχιζα με βυσινιες /κερασιες (εχεις το υψομετρο) κ θα τελειωνα με αμυγδαλια κορομηλια η δαμασκηνια .Ενα καλο πλακακι (με μικρα κενα μεταξυ τους ) για να φτιαξεις διαδρομο ,
Πως το βλεπεις σαν ιδεα .Μιλαω για δυο σειρες δεντρων κ ξεκινας απο τα 2,5 μετρα αποσταση μεταξυ τους κ καταληγεις στα 3+ η αν δεν σου αρεσει τα φυτευεις σε παραλληλη γραμη .
-
Οι κορομηλιές είναι από τα πολύ αγαπημένα μου δέντρα. Υπέροχα άνθη, ωραίοι καρποί, όμορφο φύλλωμα και καλή σκιά.
Ωστόσο μία που είχα κάποτε, γέμιζε βρωμούσες στον κορμό της (σε εποχή που ούτε άνθη ούτε καρπούς είχε - το καλοκαίρι!). Έχει κανείς καμιά ιδέα (1) αν ήταν τυχαίο ή αν γενικώς οι κορομηλιές τραβάνε τέτοια έντομα - ήταν το μόνο που τις άρπαζε σε όλο τον κήπο και (2) πώς μπορεί να τις ξεφορτωθεί κανείς; Ασβέστωμα ίσως;
Τέλος έχει κανείς πρόσφατη εμπειρία με μηλιές; Πως τα πάνε με την 'έλξη' εντόμων; Είχαμε μία παλιά, αλλά εχουν περάσει αρκετά χρόνια και δεν θυμάμαι...απλά σα να έχω την εντύπωση ότι επειδή τα μήλα είναι σχετικά σκληροί καρποί, δεν έχουν μεγάλο πρόβλημα....
Ευχαριστώ προκαταβολικά για τη βοήθεια στην αναζήτηση του ιδανικού φυλλοβόλου δέντρου που κάνει τουλάχιστον στοιχειώδη σκιά (πλην μουριάς).
-
στης μηλιες υπαρχει σκουλικι που τρωει τον κορμο του δεντρου
-
Εμένα μου φαίνεται παράξενο που πιο πάνω λέτε πως οι μουριές μαζεύουν έντομα. 6 μουριές σε 3 σπίτια, καμία δεν έχει έντομα, και το λέω γιατί αράζω συχνά από κάτω για ξάπλες τα καλοκαίρια...
-
Μήπως είναι άκαρπες (αρσενικές);
-
Παιρνω σαν δεδομενο οτι το πλατος ειναι 6μετρα κ οτι ο χωρος αυτος χωριζεται απο το μποστανι .
Θα ξεκινουσα με λωτο /μηλια η κυδωνια κ θα συνεχιζα με βυσινιες /κερασιες (εχεις το υψομετρο) κ θα τελειωνα με αμυγδαλια κορομηλια η δαμασκηνια .Ενα καλο πλακακι (με μικρα κενα μεταξυ τους ) για να φτιαξεις διαδρομο ,
Πως το βλεπεις σαν ιδεα .Μιλαω για δυο σειρες δεντρων κ ξεκινας απο τα 2,5 μετρα αποσταση μεταξυ τους κ καταληγεις στα 3+ η αν δεν σου αρεσει τα φυτευεις σε παραλληλη γραμη .
Φιλε μου σ΄ευχαριστω,προλαβαινω να τα φυτεψω τωρα?σ΄ενα αλλο σημειο του κηπου που εχω γκαζον ειχα φυτεψει και 1 κοκκινη κορομηλια πριν 4 χρονια αλλα δεν εχει μεγαλωσει καθολου και θελω να την βγαλω,η γυναικα μου θελει να φυτεψω 1 μανολια αλλα δεν ξερω αν πιανει γιατι τον χειμωνα εχουμε αρκετες παγωνιες.
-
Ο χρήστης spyros έγραψε:
Φιλε μου σ΄ευχαριστω,προλαβαινω να τα φυτεψω τωρα?σ΄ενα αλλο σημειο του κηπου που εχω γκαζον ειχα φυτεψει και 1 κοκκινη κορομηλια πριν 4 χρονια αλλα δεν εχει μεγαλωσει καθολου και θελω να την βγαλω,**η γυναικα μου θελει να φυτεψω 1 μανολια **αλλα δεν ξερω αν πιανει γιατι τον χειμωνα εχουμε αρκετες παγωνιες.
Με τον προσηκοντα σεβασμο τα συγχαρητηρια μου στην συζυγο για το καλο της γουστο .
Η Μανολια αντεχει στα κρυα με το εδαφος εχει μεγαλο προβλημα (αειθαλης με ασπρα ανθη ) δεν αναπτυσεται αν το εδαφος εχει πολυ ασβεστη κ αυτο που εγραψες για την κορομηλια με προβληματισε
Ναι μπορεις να τα φυτεψεις τωρα αλλα θελουν περισσοτερη φροντιδα ,οχι λιπασμα
Εννοειται οτι η Μανολια ειναι στην καλη πλευρα του σπιτιου ,οπως κ οτι στα κενα μεταξυ των δεντρων μπορεις να φυτεψεις διαφορα φυτα/βοτανα ,θυμαρι ,ριγανη ,θρουμπι ,ματι της θαλασσας ,φασκομηλο (του δασους) κ στις γωνιες καποια ροδια /συκια .
Καλη επιτυχια -
οταν λες θελουν περισσοτερη φροντιδα τι εννοεις,ποτισμα η τιποτε αλλο,επισης γιατι οχι λιπασμα τι θα βαλω στον λακο οταν τα φυτευω δεν θα βαλω τουλαχιστον λιγη κοπρια?
Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια -
Kυριως ποτισμα ,προσοχη στην μεταφορα αν ειναι με μπαλα κ φυτεμα αμεσως αν ειναι χωρις μπαλα .Λιπασμα μπορεις να βαλεις στο κατω μερος του λακου αλλα να το καλυψεις με χωμα .Την κοπρια να την αποφευγεις αν δεν ειναι αποστειρωμενη .
Δεν ειμαστε εκτος εποχης αλλα εξαρταται ,τι θερμοκρασιες θα μας δωσει ο Μαρτιος . -
Εννοειται οτι η Μανολια ειναι στην καλη πλευρα του σπιτιου ,οπως κ οτι στα κενα μεταξυ των δεντρων μπορεις να φυτεψεις διαφορα φυτα/βοτανα ,θυμαρι ,ριγανη ,θρουμπι ,ματι της θαλασσας ,φασκομηλο (του δασους) κ στις γωνιες καποια ροδια /συκια .
Καλη επιτυχιαΕχθες φυτεψα μια ροδια και μια συκια οχι στο εδαφος ( καταραμένη πόλη ) αλλα σε αρκετα μεγάλες γλαστρες , πιο πολυ για διακοσμητικες αλλα αν κανουν και κανα καρπο γιατι οχι
-
έχω την εντύπωση ότι κάνουν βαθιές ρίζες (και η συκιά και η ροδιά), οπότε ίσως κάποια στιγμή χρειαστούν μεταφύτευση σε κανονικό έδαφος..
-
Δυστυχώς αυτη τη στιγμη δεν υπαρχει αλλος χωρος στον κηπο για να φυτευτει κανονικα ενα δεντρο , οποτε τα εβαλα σε γλαστρες και ελπιζω να τα πάνε καλα.
Προχθες κλαδεψα τις λεμονιες ελαφρια , αφαιρεσα ομως αρκετα φυλλα τα οποια ειχαν μολυνθει απο τον φυλλοκνιστη και δυστηχως σχεδον ολα ηταν νεαρη βλαστηση .
Σημερα ειδα οτι και ο γειτονας κλαδευε τις δικες του λεμονιες και απο οτι ειδα εκεινου ηταν σε χειροτερη κατασταση και απο τον φυλλοκνιστη και απο ψωρα τα καταραμενα εχουν προσβαλει σχεδον ολα τα οπωροφόρα της γειτονιας -
Ο χρήστης otso έγραψε:
...μυκητοκτονο τι προτεινεις? και με ποιο τροπο ? ριζοποτισμα η ψεκασμο?
μεχρι τωρα εφαρμοζα ριζοποτισμα μια φορα τον μηνα , πλην χειμερινων μηνων.
υπαρχε προβλημα σε μεγαλυτερη δοση μηκυτοκτονου?
και τελευταιο προτεινε μου ενα καλο βιβλιο για κλαδεμα ελιας.
ευχαριστω.Υπάρχουν στο εμπόριο διάφορα διασυστηματικά μυκητοκτόνα με προστατευτική και θεραπευτική δράση (benomyl, οξυχλωριούχος χαλκός κ.λπ.). Ψεκάζουμε μετά από κλάδεμα-ψαλίδισμα και προληπτικά μία φορά το μήνα κατά την περίοδο της ανάπτυξης. Αργότερα ανάλογα και με τις ενδείξεις.
Ρίξε μια ματιά για βιβλία σε αυτό και σε
αυτό. Το δεύτερο διδάσκεται τώρα στη γεωπονική του Α.Π.Θ.στης μηλιες υπαρχει σκουλικι που τρωει τον κορμο του δεντρου
Σωστός! eriosoma lanigerum.
κηπος-φυτά