-
Άσκηση-ερώτηση για τους φίλους μηχανικούς του φόρουμ:
Έστω μονοκατοικία 150 τετραγωνικών με πιλοτή και δυνατότητα για χτίσιμο άλλου ενός ορόφου από πάνω.
Τα σενάρια για πάνω είναι δυο.
α)Διαμέρισμα ίδιο ακριβώς με το από κάτω συν ένα πολύ μικρό δώμα από πάνω
β)Διαμέρισμα διόροφο με 150 κάτω και άλλο ένα μικρότερο μέρος 30-40 τμ πάνω, συνδεόμενα με εσωτερική σκάλαΠοιό είναι -κατ' εκτίμηση- το κόστος άδειας και εν συνεχεία το κόστος χτισίματος (υλικά, εργατικά κλπ) για τις δυο αυτές περιπτώσεις;
-
Δεν ξέρω να σου απαντήσω σε αυτό που θέλεις αλλά θα σου έλεγα να εκμεταλλευτείς όσα περισσότερα τμ μπορείς. Μπορεί αργότερα να αλλάξουν τίποτα κανονισμοί και να τα χάσεις. Οπότε καταρχήν θα ήμουν εναντίον του δώματος αφού μπορείς να έχεις 30-40τμ.
Επίσης δεν ξέρω τι θέλεις να τα κάνεις, αν θέλεις να μείνεις εσύ και πόσα τμ χρειάζεσαι αλλά 190τμ είναι αρκετά και αν θέλεις μπορεί να βγει κι άλλο ένα διαμέρισμα. Θα μπορούσες δηλαδή να μοιράσεις τον όροφο σε δύο διαμερίσματα εκ των οποίων το ένα να επικοινωνεί με το επάνω. Έτσι έχεις ένα πιο μικρό 50-70τμ για ενοικίαση ή για άλλο μέλος της οικογένειας ή για τους γονείς όταν μεγαλώσουν κλπ κι ένα πιο μεγάλο 80-100 συν 30-40 από πάνω =110-140τμ. -
Καλά αυτό εννοείται απλά δεν έχω κάτσει να τσεκάρω χαρτιά, συντελεστές κλπ γιατί μας είχε πει ένας σοφός ότι πρέπει να υπολογίσουμε και τα τ.μ από το κλιμακοστάσιο, σκάλες κλπ. Περισσότερο ρωτάω για την άδεια και χοντρικά για το κόστος κτισίματος.
-
Χοντρικα για την κατασκευη πολλα μπορουν να επιρεασουν την τιμη οπως αναφερεται πιο πανω για την πολυκατοικια και πραγματα που δεν τα λαμβανουμε υποψιν οπως μπαζωμα εξωτερικων χωρων και διαμορφωση αυτου...Γενικα ομως μπορω να σου πω μια τιμη γυρω στα 1000-1200 ευρω/τ.μ για συμβατικη κατασκευη χωρις δλδ υπερβολες σε εξοδα για πλακακια, κουφωματα, κουζινες, μπανια κτλ που μπορουβ να εκτοξευσουν το κοστος. Το τελευταιο καιρο βεβαια πολλοι μηχανικοι ειδικευονται σε λυσεις μεταλλικων κτιριων η παρομοιων που μπορουν να μειωσουν το κοστος κατασκευης χωρις παραλληλα να μειωνεται η ποιοτητα.
Σιγουρα αλλα παιδια θα σου πουν πιο λεπτομερη ποσα και ποσα χρειαζεσαι για την αδεια που εγω δεν το γνωριζω...
-
Aδεια φίλε μου , βγάζεις μόνος σου .
Γιά τις μελέτες και τις επιβλέψεις θα αποτανθείς σε μηχανικό , ο οποίος θα στα εξηγήσει αναλυτικά .
Επειδή είναι προσθήκη πιθανόν να έχεις θέμα με τα στατικά σου και επίσης θα έχεις αυξημένο κόστος εργασίας στο μπετόν . -
Ο χρήστης EDDIE_147 έγραψε:
.......... Έστω μονοκατοικία 150 τετραγωνικών...................
Ποιό είναι -κατ' εκτίμηση- το κόστος άδειας και εν συνεχεία το κόστος χτισίματος (υλικά, εργατικά κλπ) για τις δυο αυτές περιπτώσεις;Ενδεικτικά, τo κόστος μιάς αξιοπρεπούς-σύγχρονης κατασκευής 200 τμ, ανεξάρτητα αν στην περίπτωσή σου θα ειναι 'μεζονέτα' ή 2 διαμερίσματα και εφόσον υπάρχει ήδη 1ος όροφος, κυμαίνεται απο 220-250.000€, μαζί με τα έξοδα για άδεια - συμβολαιογραφικά και (αναλόγως) εφορία, τα οποία συνήθως υπολογίζονται στο 6-8% περίπου του παραπάνω ποσού.
Για την άδεια θα χρειαστείς αυτά τα δικαιολογητικά, που σημαίνει ότι θα προπληρώσεις τις αμοιβές για μελέτες κλπ που περιγράφονται.
Και το πλέον σημαντικό για να ξεκινήσεις είναι αυτό:........... Επειδή είναι προσθήκη πιθανόν να έχεις θέμα με τα στατικά σου και επίσης θα έχεις αυξημένο κόστος εργασίας στο μπετόν .
-
Επιπλέον υπάρχει και ο ΚΕΝΑΚ που τα αλλάζει όλα και ως προς τις μελέτες και το κόστος .
Η εποχή που ο μηχανικός 'έβγαζε άδεια' και την μελέτη και την κατασκευή την έκαναν ο μπατζανάκης και ο κουμπάρος που έχουν κτίσει και ξέρουν , μας τελείωσε προ τριμήνου .Γιά κόστος με όλα υπολόγιζε ότι μπορείς να δείς και το 3 μπροστά από το εξαψήφιο νούμερο .
-
Ο χρήστης dbekos έγραψε:
.......... Έστω μονοκατοικία 150 τετραγωνικών...................
Ποιό είναι -κατ' εκτίμηση- το κόστος άδειας και εν συνεχεία το κόστος χτισίματος (υλικά, εργατικά κλπ) για τις δυο αυτές περιπτώσεις;Ενδεικτικά, τo κόστος μιάς αξιοπρεπούς-σύγχρονης κατασκευής 200 τμ, ανεξάρτητα αν στην περίπτωσή σου θα ειναι 'μεζονέτα' ή 2 διαμερίσματα και εφόσον υπάρχει ήδη 1ος όροφος,** κυμαίνεται απο 220-250.000€**, μαζί με τα έξοδα για άδεια - συμβολαιογραφικά και (αναλόγως) εφορία, τα οποία συνήθως υπολογίζονται στο 6-8% περίπου του παραπάνω ποσού.
Για την άδεια θα χρειαστείς αυτά τα δικαιολογητικά, που σημαίνει ότι θα προπληρώσεις τις αμοιβές για μελέτες κλπ που περιγράφονται.
Και το πλέον σημαντικό για να ξεκινήσεις είναι αυτό:........... Επειδή είναι προσθήκη πιθανόν να έχεις θέμα με τα στατικά σου και επίσης θα έχεις αυξημένο κόστος εργασίας στο μπετόν .
Λιγα λες, βεβαια στην περιπτωση του εντι επειδη δεν παει σε εκσκαφες και θεμελιωσεις, υπογεια (που εχουν πολλα μπετα και εξοδα) και με προϋποθεση οτι δεν εχει προβλημα στα στατικα του, ισως ειναι ρεαλιστικο το παραπανω νουμερο, αν και απο την μικρη μου πειρα σε εκδοσεις αδειων τα 200τ.μ. μπορουν να σου κοστισουν αρκετα πανω απο 300.000.Σε μονοκατοικια που εκανα επιβλεψη περυσι με ενα φιλο μου επισης μηχανικο παρομοια τετραγωνικα αλλα με κατασκευη απο το μηδεν σε οικοπεδο στα Κιουρκα ο προυπολογισμος ηταν 440.000.
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Εννοείται ότι θα μιλήσω με μηχανικό αλλά ήθελα να έχω μια χοντρική εκτίμηση κόστους (πιο πολύ για την άδεια)
-
Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μιλήσεις με μηχανικό, ώστε να έχεις μια εικόνα κόστους. Αν ο σκελετός σου είναι νέος και δεν απαιτείται ενίσχυση (είναι δλδ ικανοποιητική η πρόβλεψη ορόφου που έγινε κατά τη μελέτη), το κόστος μπορεί να κρατηθεί αρκετά κάτω από τα νούμερα που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δίχως ενισχύσεις και φυσικά χωρίς θεμελιώσεις, κατά τη γνώμη μου μπορείς να κρατηθείς στα 180 με 220 χιλιάρικα. Φυσικά ρόλο παίζει και τι θέλεις να κάνεις...Αν πάλι απαιτούνται ενισχύσεις, τότε μη διστάσεις να ρίξεις όσα λεφτά απαιτηθούν σε αυτό τον τομέα.
Συμβουλή: υπάρχουν (δυστυχώς) αρκετοί μηχανικοί που θα σου πουν την ευχάριστη απάντηση. Ότι δλδ δεν απαιτείται καμία ενίσχυση κτλ. Μακάρι να είναι 'έτσι, όμως σε συμβουλέυω να μην μείνεις στον πρώτο μηχανικό που θα στο πει αυτό. Δυστυχως πολλοί συνάδελφοι έχουν νοοτροπία παλαιότερων δεκαετιών... Γενικά ο μηχανικός που θα ρθει, θα το δει και θα σου απαντήσει άμεσα 'στο πόδι' ή με μια μελέτη 2 ημερών στα σχέδια, θα πρέπει να σε βάλει σε σκέψεις...
-
Το σπίτι είναι κατασκευής '90 και -απ' όσο ξέρω- υπήρχε εξ' αρχής πρόβλεψη για επέκταση άλλου ή και άλλων ορόφων.
Τα νούμερα που μου έχουν πει (διαφορετικά άτομα σε κάθε μια από τις δυο περιπτώσεις) είναι 20.000 για άδεια (που μου φάνηκε πολύ) και 50.000 για χτίσιμο σε επίπεδο γιαπιού (μπετά και κάποιες βασικές εγκαταστάσεις) με πρόβλεψη για κάπου πάνω από 100.000 για συνολικό κόστος. Καλά ξέρω ότι αν βάλω και τη χέστρα της πριγκήπισσας Σίσσυς θα θέλω άλλα 30.000 μόνο για το μπιντέ. Μιλάω για μια μέση κατάσταση. -
έχεις κάποιο λόγο να βιαστείς?
το οικονομικό περιβάλλον μου φαίνεται οτι απέχει πάρα πολύ απο το να σηκώνει τέτοιες αποφάσεις και ενέργειες.
μήπως να πάρεις κάτι έτοιμο αλλού? -
Δεν υπάρχει βιασύνη. Λόγω γενικότερης κατάστασης ναι μεν τα υλικά έχουν ακριβύνει αλλά τα εργατικά έχουν μειωθεί πολύ.
Πάντως από αρκετές εναλλακτικές που έχω εξετάσει αυτή είναι η φτηνότερη (αν το δει κανείς μακροπρόθεσμα). Με τα χρήματα που θα κοστίσει δεν βρίσκεις ούτε διαμέρισμα με τα μισά τετραγωνικά. -
Προφανώς είναι η μακράν η φτηνότερη αφού δεν πληρώνεις το βασικότερο κόστος και αυτό είναι η γη .
Γενικά έχε υπ' όψη σου ότι όλες οι δουλειές δεν είναι ίδιες και ότι θα πρέπει να εμπιστευθείς κάποιον μηχανικό , συνήθως όχι τον φτηνότερο , ούτε τον ακριβότερο .
Η άδεια λόγω ΚΕΝΑΚ έχει ακριβύνει και γιά το κόστος υπολόγιζε 1200-1500 Ε / τμ .
Στην δουλειά αυτή πάντα υπολογίζεις παραπάνω γιατί έχεις απρόβλεπτα και αυξήσεις και στην τελική αν σου κοστίσει φτηνότερα είσαι χαρούμενος .
Αν ξεκινήσεις με χαμηλότερη πρόβλεψη γιατί 'δεν φτιάχνεις ανάκτορο' , είναι σίγουρο ότι θα μπεις σε περιπέτειες και όχι στο σπίτι σου . -
Αν ξεκινήσεις με χαμηλότερη πρόβλεψη γιατί 'δεν φτιάχνεις ανάκτορο' , είναι σίγουρο ότι θα μπεις σε περιπέτειες και όχι στο σπίτι σου .
Εννοείται...
Απλά υπάρχει και το αντίθετο άκρο να φας τη φόλα κάποιου χ απατεωνίσκου που θα σε χρεώσει χρυσάφι και να αγνοήσεις άλλη επιλογή. Το ποσό αυτό που ανέφερα για την άδεια είναι πολύ πριν εποχής ΔΝΤ και πρόσφατων εξελίξεων... -
Το σπίτι είναι κατασκευής '90 και -απ' όσο ξέρω- υπήρχε εξ' αρχής πρόβλεψη για επέκταση άλλου ή και άλλων ορόφων......Η κατασκευή που ζήτησες στο αρχικό σου post, περί τα 170 τμ, και πάντα με την προυπόθεση ότι 'πατάς' απλώς στο υφιστάμενο και συνεχίζεις, χωρίς παρεμβάσεις, ειναι δύσκολο να κοστίσει κάτω απο 200.000 € με το κλειδί στο χέρι.
Εκτός αν ειναι τόσο φτηνοκατασκευή το υπάρχον, οπότε ίσως φτάνουν τα 150-160.00€, εφόσον τυχόν 'φρου-φρου' στο καινούριο θεωρηθούν αταίριαστα και ως εκ τούτου περιττά. Αλλά πχ 120.000€ max που σου είπαν ......Edit: Αυτό που έγραψες περί πριγκιπικής χέστρας , υπονοώντας προφανώς μια πολυτελή κατασκευή, θα εκτίναζε τον προυπολογισμό στα 1.600€/τμ και παραπάνω. Πάντα αναφερόμενος σε 'κοινούς θνητούς' , στα 1.100€/τμ περιλαμβάνεται πχ ένα πλήρες και μοντέρνο μπάνιο 6τμ, κόστους 2.500€ αλλά- αν επιθυμείς να διαθέσεις 1.300€/τμ- το φτιάχνεις με 5.000€. Και πάει λέγοντας σε όλη την κατασκευή.
-
Για να είμαι πιο ακριβής μου είπαν ότι με 50.000 φτάνεις level γιαπί και για ολοκληρωμένο σπίτι με τα πάντα μέσα θα φτάσει τις 150.000. Οπότε πάνω κάτω τα ίδια λέμε.
Για την άδεια δεν σχολίασε κάποιος το νούμερο που ανέφερα. -
Για να είμαι πιο ακριβής μου είπαν ότι με 50.000 φτάνεις level γιαπί και για ολοκληρωμένο σπίτι με τα πάντα μέσα θα φτάσει τις 150.000. Οπότε πάνω κάτω τα ίδια λέμε.
Για την άδεια δεν σχολίασε κάποιος το νούμερο που ανέφερα.Για 150 + 40 μ2, χωρίς την αμοιβή του τοπογραφικού (εφόσον δεν έχει διαφοροποιηθεί το οικόπεδο, μπορεί ο μηχανικός να αντιγράψει το υπάρχον της οικ. άδειας), η άδεια φτάνει περίπου στις 20.000 € (Μελέτη ΚΑΙ Επίβλεψη). Τάξη μεγέθους πάντοτε, βάσει προγράμματος υπολογισμού αμοιβών. Αν βάλεις τα τετραγωνικά με ακρίβεια, κλιμακοστάσια, Η/Χ κτλ, η τιμή μπορεί να αλλάξει κατά το πολύ 2.000 €.
Σε αυτό υπολόγισε περίπου 250 ημερομίσθια ΙΚΑ πέραν της άνω τιμής.
Ο διαχωρισμός γιαπί και αποπερατωμένο είναι άκυρος κατά τη γνώμη μου. Το φτιάχνεις για να το τελειώσεις, επομένως τι λόγο έχουν οι διαχωρισμοί;
Γνώμη μου: βρες έναν μηχανικό που να κάνει προσθήκες καθ' ύψος. Δεν κάνουν όλοι...Πες του να σου πει ένα αρχικό κόστος στατικού ελέγχου υπάρχοντος (μαζί με τις απαιτούμενες δοκιμές αντοχής από πιστοποιημένα εργαστήρια) και αφού ο άνθρωπος βγάλει τα συμπεράσματά του σχετικά με την αντοχή του κτιρίου και κάνει τα στατικά του (γιατί αν απαιτούνται επεμβάσεις, τότε το κόστος αυτών μπορεί να ποικίλει πάρα πολύ ανά περίσταση), τότε μόνο μπορείς να μιλήσεις για κόστος κατασκευής. Πίστεψέ με, το να σου υπολογίσει κάποιος τα μπετά σε όγκο (αυτά που προκύπτουν αν προεκτείνεις προς τα πάνω τον υπάρχοντα σκελετό) και να τα πολλαπλασιάσει με μια τιμή σκυροδέματος είναι πολύ απλοϊκό.
-
Σ' ευχαριστώ πολύ Θύμιο. Πολύ κατατοπιστικός. Ο υπολογισμός έγινε από οικοδόμο και όχι μηχανικό εξ΄ού και το απλοϊκό του θέματος.
-
Σκέψου και να κάνεις την επέκταση με μεταλλική κατασκευή. Ελαφρότερη και ταχύτερη. Δεν θα είναι όμως και φθηνότερη, εκτός αν απαιτείται ενίσχυση της υπάρχουσας για να πέσουν τα επιπλέον μπετά.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ