-
Πήγα στα Carefour και είχε αφρογαλιέρα σαν την aeroccino αλλά την έλεγε κάπως αλλιώς.Με 54 ευρά.Αλλά μάλον θα πάρω την aeroccino για να είμαι σίγουρος...
Έχω την απλή macchinetta οπότε αν πάρω και την aeroccino θα είμαι κομπλέ -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Επέστρεψα.http://img403.imageshack.us/g/img1352k.jpg/
Ο μόλις δεύτερος καφές παρασάγγας καλύτερος από τον πρώτο και γενικά καλός θα έλεγα.
Που δίδονται τοσο γρήγορα και επιτυχή, μαθήματα φωτογραφίας;
-
-
Μου φαίνεται ότι σε κάποιον, κόπηκε η μιλιά απ τη χαρά του!
Εκτός αν έχει πέσει με τα μούτρα στις εκχυλίσεις και τα cooling flush -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Επέστρεψα.Ειλικρινα ειχαμε αρχισει να ανησυχουμε http://img403.imageshack.us/g/img1352k.jpg/
Ο μόλις δεύτερος καφές παρασάγγας καλύτερος από τον πρώτο και γενικά καλός θα έλεγα.
Ειδικα Ιταλικου
Εδω μονο για εσπρεσσο πιστευω να υπαρχει τοπικο που μπορει να σε εξυπηρετησει κ να εχεις την ευκαιρια να αναπτυξεις την τεχνικη σου για τους Τουρκικους -
Ιδού τα στάδια παρασκευής cappuccino που προτείνω
1/Σύνεργα ..
2/ Ποσότητα γάλα μισό-μισό εβαπορέ-φρέσκο, απο το ψυγείο..
3/ Αποτέλεσμα μετά απο 1 λεπτό χτύπημα με το μιξεράκι..
4/ Μετά την τοποθέτηση στα μικροκύματα για 35 sec..
5/ Espresso έτοιμος για να μετατραπεί σε cappuccino ..
6/ Τελικό αποτέλεσμα...
Στην υγειά μας
Edit: Εχω φτιάξει και καλύτερους, αλλά με 'έφαγαν' οι χρόνοι για τη φωτογράφηση -
@μπαρμπαΓιώργο:
Έχεις γίνει παράξενος γεροξεκούτης, καλά τα 'λεγα εγώ.Η εκχύλιση είναι ονειρώδης, αργή και κρεμώδης (έστω και με φυσαλίδες) . Έχει βέβαια το χαρακτηριστικό άρωμα της μόκας (κάτι προς το καμένο), όμως αν στους Ιταλοί αρέσει, εμένα περισσεύει.
Αυτό που άλλαξα στη δεύτερη προσπάθεια, ήταν το ότι πίεσα λίγο με το κουταλάκι τον καφέ πριν ρίξω το τελικό 'βουναλάκι'. Ενώ την πρώτη φορά έβγαινε πιτσιλιστό νερό, τη δεύτερη έβγαινε αργά, σαν πυκνός αφρός. Αμφιβάλλω για το αν είναι εφική η κρέμα επιπέδου μηχανής, αλλά η γεύση είναι ικανοποιητικότατη. Ειδικά για γραφείο, σκίζει.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
................
Αυτό που άλλαξα στη δεύτερη προσπάθεια, ήταν το ότι πίεσα λίγο με το κουταλάκι τον καφέ πριν ρίξω το τελικό 'βουναλάκι'. Ενώ την πρώτη φορά έβγαινε πιτσιλιστό νερό, τη δεύτερη έβγαινε αργά, σαν πυκνός αφρός. Αμφιβάλλω για το αν είναι εφική η κρέμα επιπέδου μηχανής, αλλά η γεύση είναι ικανοποιητικότατη. Ειδικά για γραφείο, σκίζει. -
Ειδικά για γραφείο, σκίζει
Το παλεψα κ εγω δυνατα αλλα οι αποτυχιμενες προσπαθειες ηταν τοσες πολλες ,ωστε τελικα συνηδητοποιησα οτι απλως εχανα χρονο κ χρημα .Αγορασα λοιπον ενα μηχανακι με λιγα χρηματα κ με ελαχιστες κινησεις εχω εναν αξιοπρεπεστατο εσπρεσσο στο γραφειο
Καπου αναφερθηκες σε συναδελφους ,οι δικοι μου ηταν ολοι φανατικοι του εσπρεσσο ,μεχρι που τους προτεινα να αγορασουμε απο κοινου μια μηχανη κ τοτε ανακαλυψα οτι δεν τους ενδιεφερε καθολου το θεμα .Η λεξη συναδελφος ειναι μια πολυ πονεμενη ιστορια Τωρα πινουν εσπρεσσο απο το καφενειο που υπαρχει στη δουλεια κ πληρωνουν ανω των 40 ευρω εκαστος τον μηνα .ΥΓ περιμενω ενα εξαιρετικο χαρμανι εσπρεσσο θα ενημερωσω οταν το παραλαβω
-
Εγώ έχω το θέμα ότι οι άντρες δεν πίνουν τέτοια πράματα, ενώ κάποιες γυναίκες προτιμούν το έτοιμο κι εύκολο αγοραστό κυπελάκι των 2,5 ευρώ.
Από την άλλη, αν έφτιαχναν καφέ κάποιοι συνάδελφοι κι άφηναν μετά τη μηχανή χάλια, θα σπαζόμουν πολύ. Κι άντε να 'μαλώσεις' συνάδελφο, ειδικά γυναίκα. Και μάλιστα για θέμα νοικοκυριού. Είσαι ψόφιο κρέας μετά, θα σε θάβουν μέχρι και για τη μεριά της χωρίστρας σου.
Μόκα, μόκα κι άγιος ο Θεός. 'Ανδρικό' σκεύος, καίει, λερώνει, πικρίζει.
Όσο για το οικονομικό σκέλος του θέματος, σε άλλη υπόθεση και για 1,5 ευρώ το τρίμηνο (!) κάποιοι δεν έκαναν την κίνηση.
-
Λοιπόν αρκετα είπαμε (προς το παρόν) για την macchineta, ας πούμε χονδρικά και γιά το πώς λειτουργούμε τις περίφημες HX με Ε61 γιατι μάλλον θα αρχίσουν οι ερωτήσεις.
Εχώ εξηγήσει σε προηγούμενο ποστ την βασικη αρχη λειτουργίας τους.
Το ερώτημα που τίθεται λοιπόν είναι πώς επιτυγχάνουμε την αρχική σωστη θερμοκρασία εκχύλισης και τι είναι το cooling flush.
Ας υποθέσουμε ότι έχουμε αφήσει την μηχανή να ζεσταθει και να σταθεροποιηθει καλά για 45 λεπτά.
Ρέουμε νερό από το γκρούπ.
Παρατηρούμε την ροη του νερου και περιμένουμε μεχρι να σταθεροποιηθει και να ρέει ήρεμα.
Μόλις γινει αυτό αρχίζουμε να μετράμε δευτερόλεπτα ( το 'ένας cappuccino, δύο cappuccino, κλπ κάνει καλή και ακριβή δουλειά ώστε να μην χρειάζεται χρονόμετρο )
Ας πούμε ότι μετρήσαμε 5 δευτερόλεπτα.
Κλείνουμε το νερό και ξεκινάμε άλεση, κατανομή, ταμπινγκ.
Κουμπώνουμε το πορταφίλτερ και ξεκινάμε την εκχύλιση.
Αν ο καφες είναι πικρός αυξάνουμε τα δευτερόλεπτα του cooling flush
Αν είναι ξυνός μειώνουμε.
Ετσι βρίσκουμε τον καταλληλο χρόνο ( ανάλογα με το είδος και το καβούρδισμα του κάθε καφέ μπορούμε να κανουμε fine tunning αυξάνοντας ή μειώνοντας τον χρόνο μας, αρα στην πραγματικότητα την θερμοκρασία.
Κρισιμος παραγων είναι, η άλεση, η κατανομή και το τάμπινγκ να γίνονται σταθερά στον ίδιο περίπου χρόνο. (αυτό προϋποθετει λίγη εμπειρία)
Απο εκει και ύστερα, εαν δεν καθυστερούμε μπορούμε να κάνουμε εκχυλίσεις στη σειρά.
Τι γίνεται όμως αν πχ καθυστερήσουμε την εκχύλιση για πχ 9 λεπτά;
Αφαιρούμε νερο τα ίδια δευτερόλεπτα του cooling flush που έχουμε βρεί, αλλά το νερο που θα βγει μέχρι να σταθεροποιηθουν οί ροές για να ξεκινήσουμε τη μέτρηση, θα ειναι σαφώς λιγότερο. -
δεν ισχύει το 60ml/25 sec ?
-
Ο χρήστης dmitspan έγραψε:
δεν ισχύει το 60ml/25 sec ?Tι σχέση έχει αυτό; Σαφέστατα και ισχύει.
Υ.Γ. Διόρθωσα το προηγούμενο ποστ, ώστε να γίνει πιό καταννοητό.
-
τώρα μάλιστα είπα κ γω θα σκίσουμε τα πτυχία μας που με τόσο κόπο πήραμε
τι είναι το cooling flush? αυτό που αφήνουμε να τρέξει νερό πριν την πρώτη εκχύλιση για να φύγουν οι ατμοί και να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία ε?
-
Συγνώμη για την παρένθεση αλλά μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει την ορολογία στους καφέδες espresso (oro, rosso, bar, κτλ).
Είμαι στα πρόθυρα αγοράς Brikka και χειροκίνητου μύλου Zassenhaus. Με βλέπω σαν τον Βέγγο στο 'Ψηλά τα χέρια Χιτλερ' που είχε το μύλο του καφέ και γύριζε, γύριζε, γύριζε και που και που έτρωγε και κανένα σπυρί (τώρα καφέ ή ρεβύθι).Υ.Γ. για την παρασκευή κρέμας γενικά (και κυρίως στα 'μπρίκια') παίζει ρόλο και το ποσοστό Robusta που περιέχει ο καφές. Ο Arabica άρωμα και ο Robusta κρέμα.
-
τώρα μάλιστα είπα κ γω θα σκίσουμε τα πτυχία μας που με τόσο κόπο πήραμετι είναι το cooling flush? αυτό που αφήνουμε να τρέξει νερό πριν την πρώτη εκχύλιση για να φύγουν οι ατμοί και να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία ε?
Ναι Δημήτρη, cooling flush είναι το άδειασμα από το γκρούπ του νερου με υψηλότερη θερμοκρασία (και οχι μόνο) ώστε να πετύχουμε σωστη θερμοκρασία εκχύλισης.
Στις ΗΧ αφήνουμε να τρέξει το νερο με τις φυσσαλίδες του ατμού μέχρι να σταθεροποιηθει ο χορός της ροής και το νερό να κυλάει τελείως ήρεμα, ακριβώς την στιγμή που θα αρχίσει να συμβαίνει αυτό, προσθέτουμε κάποια Χ δευτερολεπτα ροής επιπλεόν, τα οποία έχουμε βρεί να ισχύουν για την μηχανή αλλά και τον ρυθμό μας.
Στην πραγματικότητα στις ΗΧ φέρνουμε την θερμοκρασία του νερου χαμηλώτερα απο την θερμοκρασία εκχύλισης, ώστε όσο θα αλέθουμε, κατανέμουμε και πιέζουμε αυτή να φτάσει τότε, την σωστή θερμοκρασία εκχύλισης.
Γι αυτό και είναι βασικό να κάνουμε τις κινήσεις αυτές στον ίδιο περίπου χρόνο. και όχι την μία φορα να το κάνουμε βιαστικά και την άλλη να κωλυσιεργούμε. -
ninja, ( ) καλοριζικη!!!
Φωτος αμεσα!!
-
Καλημέρα...
Η αφρογαλιέρα που σας έλεγα http://img101.imageshack.us/img101/6688/cremoccino.jpg
Στο Carrefour την έχουν στα 54 ευρώ...Την ονομάζουν cremoccino...
Να πάρω αυτή ή να πάρω την aeroccino; -
Για 14 ευρώ διαφορά εγω θα πήγαινα στο aeroccino που είναι και δοκιμασμένη λύση
Με το RB ο χρόνος του tamping μειώθηκε στο 1/3 περίπου,και ο καφές πιο καλά στρωμένος
-
Περί καφέ και καφετιέρων (κυρίως Espresso!)