-
Θα ήθελα να ζητήσω την πολύτιμη γνώμη σας και για κάτι άλλο σχετικά με το αυτοκινητό μου.
Έχω αλλάξει την εξατμιση απο τους καταλύτες και μετά με άλλη πιο ελευθερη χειροποίητη. Επίσης έχω αλλάξει το φίλτρο αερα με επίσης πιο ελεύθερης ροής της K&N. Επίσης στη είσοδο άερα μετά το φιλτροκούτι και πρίν τους σένσορες οξυγόνου και θερμοκρασίας (νομίζω ότι είναι τέτιοι) υπήρχε ένα πλαστικό πλέγμα σαν δίχτυ το οποίο και έβγαλα ελπίζω πώς μόνο προστατευτικό ρόλο ειχε εκεί και επίσης ότι εμπόδιζε την πιό ελευθερη ρόη του αέρα. Υπάρχει κάτι ακόμα που θα μπορούσα να κάνω ώστε να πάρω και άλλη απο την ανεκμετάλευτη ισχύ του κινητήρα μου ?Έχω ακούσει για αλλαγή της ECU EEPROM με καινούργια η οποία διαθέτει βελτιστοποιημένα software-χαρτογράφηση. Θα το προτίνατε για το συγκεκριμένο αυτικίνητο ...έχει κάτι άλλο να δώσει αυτος ο κινητήρας ?
Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να επέμβω στον κινητήρα με ρεκτιφιέ και turbo.
Τέλος ...τί μπορώ να κάνω για να σιγάσω την εξάτμιση την οποία την ζήτησα εξ αρχής έτσι ώστε να μην κάνει θόρυβο αλλα δυστυχός όταν ελευθερώνεις μια εξάτμιση απο τα υλικά που σκόπιμα έχει για να μην κάνει θόρυβο έιναι λίγο δύσκολο να τον αποφύγεις εντελώς.
Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων για τον χρόνο που θα αφιερώσετε στο post μου.
-
Θα ήθελα να ζητήσω την πολύτιμη γνώμη σας και για κάτι άλλο σχετικά με το αυτοκινητό μου.
Έχω αλλάξει την εξατμιση απο τους καταλύτες και μετά με άλλη πιο ελευθερη χειροποίητη. Επίσης έχω αλλάξει το φίλτρο αερα με επίσης πιο ελεύθερης ροής της K&N. Επίσης στη είσοδο άερα μετά το φιλτροκούτι και πρίν τους σένσορες οξυγόνου και θερμοκρασίας (νομίζω ότι είναι τέτιοι) υπήρχε ένα πλαστικό πλέγμα σαν δίχτυ το οποίο και έβγαλα ελπίζω πώς μόνο προστατευτικό ρόλο ειχε εκεί και επίσης ότι εμπόδιζε την πιό ελευθερη ρόη του αέρα. Υπάρχει κάτι ακόμα που θα μπορούσα να κάνω ώστε να πάρω και άλλη απο την ανεκμετάλευτη ισχύ του κινητήρα μου ?Έχω ακούσει για αλλαγή της ECU EEPROM με καινούργια η οποία διαθέτει βελτιστοποιημένα software-χαρτογράφηση. Θα το προτίνατε για το συγκεκριμένο αυτικίνητο ...έχει κάτι άλλο να δώσει αυτος ο κινητήρας ?
Τέλος ...τί μπορώ να κάνω για να σιγάσω την εξάτμιση την οποία την ζήτησα εξ αρχής έτσι ώστε να μην κάνει θόρυβο αλλα δυστυχός όταν ελευθερώνεις μια εξάτμιση απο τα υλικά που σκόπιμα έχει για να μην κάνει θόρυβο έιναι λίγο δύσκολο να τον αποφύγεις εντελώς.
Ευχαριστώ και πάλι εκ των προτέρων για τον χρόνο που θα αφιερώσετε στο post μου.
-
-
Ο χρήστης Jeep-akias έγραψε:
Υπάρχει κάτι ακόμα που θα μπορούσα να κάνω ώστε να πάρω και άλλη απο την ανεκμετάλευτη ισχύ του κινητήρα μου ?
Φίλε Jeep-akias, οι μεγαλύτερες αντιστάσεις που συναντούν τα καυσαέρια στο σύστημα εξαγωγής βρίσκονται στον καταλύτη και στην πολλαπλή εξαγωγής. Για αυτό το λόγο αλλάζοντας μόνο τελικό, το μόνο κέρδος είναι στα ντεσιμπέλ.
Πιο ελεύθερο φίλτρο στο φιλτροκούτι έχω βάλει και εγώ, αλλά η διαφορά στην απόδοση είναι πολύ μικρή. Πάντως θα σου συνιστούσα να ξαναβάλεις εκείνο το προστατευτικό πλέγμα, γιατί δεν αξίζει να ρισκάρεις την υγεία του κινητήρα σου για μηδαμινά κέρδη στην απόδοση. Για τον ίδιο λόγο μην βάλεις σκούπα, γιατί το να έχεις τζιπάκι 'αλλεργικό' στη σκόνη δεν είναι πολύ κολακευτικό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις χωρίς να επέμβεις στις παραμέτρους λειτουργίας του κινητήρα. Και όταν το κάνεις αυτό χρειάζεσαι νέο πρόγραμμα, προκειμένου να προσαρμοστεί το management του κινητήρα στα νέα δεδομένα.Έχω ακούσει για αλλαγή της ECU EEPROM με καινούργια η οποία διαθέτει βελτιστοποιημένα software-χαρτογράφηση. Θα το προτίνατε για το συγκεκριμένο αυτικίνητο ...έχει κάτι άλλο να δώσει αυτος ο κινητήρας ?
Η EEPROM είναι η μνήμη που περιέχει το πρόγραμμα .Έχω ακούσει περιπτώσεις κακού προγραμματισμού, όπου καταστραφήκαν έμβολα! Για αυτό το λόγο θα σου συνιστούσα να προσέξεις που θα απευθυνθείς. Πάντως ο κατασκευαστής συνήθως σου παρέχει ένα πρόγραμμα που εξασφαλίζει αξιοπιστία και λειτουργία ακόμη και με κακές βενζίνες σαν και αυτές της χώρας μας. Τα βελτιωτικά προγράμματα προκειμένου να αποδώσουν παραπάνω, γράφονται για καλύτερη ποιότητα βενζίνης, με αποτέλεσμα με λιγότερα οκτάνια να έχεις φαινόμενα προανάφλεξης(πειράκια). Επίσης ο κινητήρας δουλεύεται λίγο πιο κοντά στα όρια του.
Γενικά αν αλλάξεις πρόγραμμα, να είσαι διατεθειμένος να χρησιμοποιείς και καλύτερη βενζίνη. Αν προβείς σε αλλαγές του τύπου εκκεντροφόροι, κομπλέ σύστημα εξάτμισης κτλ, τότε ναι, χρειάζεσαι νέο πρόγραμμα για να τα εκμεταλλευτείς πλήρως.Τέλος ...τί μπορώ να κάνω για να σιγάσω την εξάτμιση την οποία την ζήτησα εξ αρχής έτσι ώστε να μην κάνει θόρυβο...
Όπως είπες και εσύ, αν απουσιάζουν τα ηχομονωτικά υλικά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Γενικά να ξέρεις ότι για νακερδίσεις κάτι πρέπει να χάσεις κάτι. 'Κανίβαλοι' εκκεντροφόροι και τελείως ελεύθερες εξατμίσεις ναι μεν ανεβάζουν την ιπποδύναμη, αλλά χάνεις από ροπή, που είναι πολύ σημαντική σε ένα 'τζιπάκι'.
Πάντως όλες οι επεμβάσεις που αναφέρεις( εξάτμιση, φίλτρο) είναι ματαιοπονία, τα κέρδη είναι ελάχιστα, παρά τα λεγόμενα ορισμένων. Η σωστή μετατροπή κοστίζει...
Στη θέση σου, αν έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξω κάτι θα ήταν αγωνιστικός καταλύτης ελέυθερης ροής. Θα σου δώσει λίγο παραπάνω νεύρο. Τσεκάρισε όμως πρώτα ότι οι εκπομπές σου θα είναι νόμιμες. -
'Αστο όπως είναι. Για τη δουλειά που το θες, είναι ό,τι πρέπει. Δε χρειάζεται να ρισκάρεις την υγεία του κινητήρα σου μόνο και μόνο για 2-3 παραπάνω άλογα. Στο κάτω-κάτω, το αυτοκίνητό σου είναι εκτός δρόμου, όχι εργαλείο για κόντρες στη Βούτα και στα Λιμανάκια.
-
Ο χρήστης BTS έγραψε:
Φίλε Jeep-akias, οι μεγαλύτερες αντιστάσεις που συναντούν τα καυσαέρια στο σύστημα εξαγωγής βρίσκονται στον καταλύτη και στην πολλαπλή εξαγωγής. Για αυτό το λόγο αλλάζοντας μόνο τελικό, το μόνο κέρδος είναι στα ντεσιμπέλ.
Πιο ελεύθερο φίλτρο στο φιλτροκούτι έχω βάλει και εγώ, αλλά η διαφορά στην απόδοση είναι πολύ μικρή. Πάντως θα σου συνιστούσα να ξαναβάλεις εκείνο το προστατευτικό πλέγμα, γιατί δεν αξίζει να ρισκάρεις την υγεία του κινητήρα σου για μηδαμινά κέρδη στην απόδοση. Για τον ίδιο λόγο μην βάλεις σκούπα, γιατί το να έχεις τζιπάκι 'αλλεργικό' στη σκόνη δεν είναι πολύ κολακευτικό. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις χωρίς να επέμβεις στις παραμέτρους λειτουργίας του κινητήρα. Και όταν το κάνεις αυτό χρειάζεσαι νέο πρόγραμμα, προκειμένου να προσαρμοστεί το management του κινητήρα στα νέα δεδομένα.Η EEPROM είναι η μνήμη που περιέχει το πρόγραμμα .Έχω ακούσει περιπτώσεις κακού προγραμματισμού, όπου καταστραφήκαν έμβολα! Για αυτό το λόγο θα σου συνιστούσα να προσέξεις που θα απευθυνθείς. Πάντως ο κατασκευαστής συνήθως σου παρέχει ένα πρόγραμμα που εξασφαλίζει αξιοπιστία και λειτουργία ακόμη και με κακές βενζίνες σαν και αυτές της χώρας μας. Τα βελτιωτικά προγράμματα προκειμένου να αποδώσουν παραπάνω, γράφονται για καλύτερη ποιότητα βενζίνης, με αποτέλεσμα με λιγότερα οκτάνια να έχεις φαινόμενα προανάφλεξης(πειράκια). Επίσης ο κινητήρας δουλεύεται λίγο πιο κοντά στα όρια του.
Γενικά αν αλλάξεις πρόγραμμα, να είσαι διατεθειμένος να χρησιμοποιείς και καλύτερη βενζίνη. Αν προβείς σε αλλαγές του τύπου εκκεντροφόροι, κομπλέ σύστημα εξάτμισης κτλ, τότε ναι, χρειάζεσαι νέο πρόγραμμα για να τα εκμεταλλευτείς πλήρως.Όπως είπες και εσύ, αν απουσιάζουν τα ηχομονωτικά υλικά, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα.
Γενικά να ξέρεις ότι για νακερδίσεις κάτι πρέπει να χάσεις κάτι. 'Κανίβαλοι' εκκεντροφόροι και τελείως ελεύθερες εξατμίσεις ναι μεν ανεβάζουν την ιπποδύναμη, αλλά χάνεις από ροπή, που είναι πολύ σημαντική σε ένα 'τζιπάκι'.
Πάντως όλες οι επεμβάσεις που αναφέρεις( εξάτμιση, φίλτρο) είναι ματαιοπονία, τα κέρδη είναι ελάχιστα, παρά τα λεγόμενα ορισμένων. Η σωστή μετατροπή κοστίζει...
Στη θέση σου, αν έπρεπε οπωσδήποτε να αλλάξω κάτι θα ήταν αγωνιστικός καταλύτης ελέυθερης ροής. Θα σου δώσει λίγο παραπάνω νεύρο. Τσεκάρισε όμως πρώτα ότι οι εκπομπές σου θα είναι νόμιμες.Φίλε BTS έχεις δίκιο και όπως σου έχω ξαναπεί σε προηγούμενο Post μου δεν βρίσκεις επαγγελματίες έξω που να σου λένε την αλήθεια.
Η βελτίωση που παρατήρησα με την εξάτμιση ήταν πολύ μικρή αν και όχι αμελητέα. Το πλέγμα που αφαίρεσα απο την εισαγωγή αέρα δυστηχός ήταν ενσωματωμένο πανω σε αυτήν και αναγκάστηκα να το σπάσω όμως οι οπές του ήταν τόσο μεγάλες΄(στο μέγεθος περίπου του μικρού μου δακτύλου) που αμφιβάλω έαν παρακρατούσε σωματίδια (μόνο μεγάλα χαλίκια θα μπορουσε να εμποδίσει) αλλα την στιγμή που είναι μετά το φίλτρο δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπήρχε εκεί για τέτιον σκοπο.
Αυτό που πήγε στο μυαλό μου ήταν μόνο μήπως έπεζε κάποιον ρόλο στον στροβιλισμό άερα αλλά και πάλι δεν έιχε κανένα περίεργο σχήμα που να με οδηγεί σε αυτό το συμπέρασμα.
Εγώ σε γενικές γραμμές το μόνο που ήθελα απο αυτή την μετατροπή ήταν να αποκτήσω λίγη περισότερη ροπή κυρίως για να με βοηθάει στα προσπεράσματα (προσπέρασμα με ασφάλεια = καλή απόκριση στο γκάζι).Από οτι βλέπω θα αρκεστώ σε αυτό που έχω μια και τα τεκμήρια δεν καταργούνται και έτσι το όνειρο για ένα πιο γρήγορο jeep-οειδές παραμένει ...όνειρο.
Και για να σε ενημερώσω σχετικά με τις ζάντες και τα λάστιχα ....
Αλουμινίου 16χ7 αυτές που φοράνε τα GV σε όλα τα προσπέκτους (απο την μαμά suzuki φυσικά)
Ελαστικά Yokohama Geolander A/T 215/65
Ελπίζω τουλάχιστο αυτές οι επιλογές μου να ήταν εύστοχες.
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
'Αστο όπως είναι. Για τη δουλειά που το θες, είναι ό,τι πρέπει. Δε χρειάζεται να ρισκάρεις την υγεία του κινητήρα σου μόνο και μόνο για 2-3 παραπάνω άλογα. Στο κάτω-κάτω, το αυτοκίνητό σου είναι εκτός δρόμου, όχι εργαλείο για κόντρες στη Βούτα και στα Λιμανάκια.όπως λέω και στον φίλο BTS το μόνο που ήθελα ήταν περισσοτερη ροπή για να μπορώ με ασφάλεια να επιχειρώ ένα προσπέρασμα. Μπορεί να είναι jeep-ακι αλλά πανω απ'όλα τα περισότερα χιλιόμετρα της ζωής του μοιραία θα τα κάνει στην άσφαλτο και έπρεπε κάπως να ανταπεξέλθει σε αυτό.
Και ...προφανός δεν πρόκειτε να κατέβω στην βούταThanks για τις συμβουλές και τις υποδήξεις σου.
-
Ο χρήστης Jeep-akias έγραψε:
Αλουμινίου 16χ7 αυτές που φοράνε τα GV σε όλα τα προσπέκτους (απο την μαμά suzuki φυσικά)
Ελαστικά Yokohama Geolander A/T 215/65
Ελπίζω τουλάχιστο αυτές οι επιλογές μου να ήταν εύστοχες.
Σωστόοος!
Μαμίσιες αλουμινένιες... το είχα ξεγράψει λόγω του μεγάλου κόστους (τουλάχιστον στην περίπτωσή μου). Έτσι είσαι σίγουρος για όφσετ κλπ,κλπ.
Βελτίωση κινητήρα Grand Vitara Wide sport 1600cc