-
Σιγουρα αν ειχα να επιλεξω μεταξυ Κηφησιας κ Πτολεμαιδας θα διαλεγα το πρωτο ,δεν ξερω ομως τι θα εκανα αν ειχα να επιλεξω μεταξυ Καματερου κ Πτολεμαιδας, για να μιλαμε για τα ιδια πραγματα
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
Καρδίτσα τα σπάει. Έχει και τη λίμνη δίπλα, όλα τα λεφτά. Βέβαια και εκεί το parking είναι ένα μεγάλο θέμα στο κέντρο, αλλά Καρδίτσα λίγο έξω από την πόλη θα έμενα εύκολα
Αν θελεις να παρκαρεις μπροστα στο καφε, ναι. Αν εισαι διατεθημενος να περπατησεις 5 λεπτα, μια χαρα ειναι. Ασε που ολοι εχουν ποδηλατα εκει (#1 πολη στην ελλαδα σε ποδηλατοδρομους).
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Το Αγρινιο και η Καρδιτσα εχουν 150 κατοικους, 25 μπακουρους και καθολου γυναικες;Κατ' αναλογια, ναι. Παραδειγματα ελληνικης επαρχιας που δεν ειναι δα και ονειρικος προορισμος.
Η καθημερινοτητα στην Καρδιτσα δεν εχει σχεση με τη λιμνη Πλαστηρα. -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Το Αγρινιο και η Καρδιτσα εχουν 150 κατοικους, 25 μπακουρους και καθολου γυναικες;
Κατ' αναλογια, ναι. Παραδειγματα ελληνικης επαρχιας που δεν ειναι δα και ονειρικος προορισμος.
Η καθημερινοτητα στην Καρδιτσα δεν εχει σχεση με τη λιμνη Πλαστηρα.Την ξερεις ή απλα εχεις ακουσει;
-
Το ξερω φυσικα. Εχω σπιτι σε διπλανο... χωριο.
Εσυ το ξερεις ή το εχεις ακουσει; -
Ο χρήστης dstou έγραψε:
Γεννήθηκα σε ένα εντελώς αγροτικό χωριό στη μέση του κάμπου, ούτε βουνό ούτε θάλασσα. Εκεί έζησα τα πρώτα 5 χρόνια της ζωής μου μέχρι που γίναμε πρωτευουσιάνοι. Αυτή τη στιγμή στο χωριό μου υπάρχουν 140 μόνιμοι κάτοικοι, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία είναι γέροντες. Το σχολείο έχει κλείσει από το 1983, στο ίδιο σχολείο ο πατέρας μου σαν δάσκαλος τη δεκαετία του '60 είχε 85 μαθητές, και την δεκαετία του '30-'40 είχε 160!Στο χωριό μου αυτή τη στιγμή υπάρχουν 15 νέοι 25-45 ετών ανύπανδροι. Όλοι τους έχουν εργασία και καλές σχετικά αποδοχές/περιουσία, αλλά δεν υπάρχει καμμία νύφη για παντρειά, όλες έχουν λακήσει και οι λιγοστές που υπήρχαν έτσι κι' αλλιώς δεν ήθελαν να ακούσουν για παντρειά στο χωριό τους, προτιμούσαν να πάνε στην πόλη και ας είναι ο άντρας τους ο τελευταίος βιομηχανικός εργάτης.
Είμαι απολύτως σίγουρος ότι αν αυτοί ήταν στην πρωτεύουσα του νομού ή στην Αθήνα θα είχαν αποκατασταθεί οικογενειακώς σε μεγάλο βαθμό. Πέρισυ ένας συγχωριανός μας παντρεύτηκε μία Αλβανίδα, αλά Σούγκαρ τάουν-οι γαμπροί. Μία από τις απαιτήσεις της νύφης ήταν να μετοικήσουν σε πόλη. Ήδη πριν το γάμο είχαν εγκατασταθεί στην πρωτεύουσα του νομού, και στο χωριό έρχονται μόνο τις Κυριακές για να δούν τα γερόντια.
Τα παιδιά μου όταν πάμε χωριό σκυλοβαριούνται, μετά από μερικά χρόνια δεν θα έρχονται καθόλου.
Ο τόπος αργοσβήνει και σε λίγες δεκαετίες (2-3) μάλλον δεν θα έχει κανέναν μόνιμο κάτοικο, η δε βασική του δραστηριότητα (γεωργία-κτηνοτροφία) πάει κατά διαόλου.Παρόλο που περιμένω ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΩΣ τις ολιγοήμερες διακοπές στον τόπο καταγωγής μου το Πάσχα και το καλοκαίρι, σε καμμία περίπτωση δεν σκέφτομαι να μετοικήσω μόνιμα εκεί, παρά το γεγονός ότι η Αθήνα με κουράζει και την έχω βαρεθεί. Δεν αντέχεται αυτή η επαρχία με τίποτα, και αυτό το στυλ της επαρχίας είναι ο κανόνας.
ΙΜΟ τα κεφαλοχώρια με τουρισμό, εισοδήματα, γκομενάκια (έστω και πρόσκαιρα, έστω και εισαγωγής ), ανεπτυγμένη αγορά, ωραία σπίτια, καλό καιρό, θάλασσα (ή έστω χιονοδρομικό), κομπλέ αεροπορική, οδική και ακτοπλοική συγκοινωνία κ.α. χαρωπά είναι οι απλά οι μετρημένες εξαιρέσεις στον κανόνα της μετριότητας.
ΑΝ όμως αποφασίσετε όλοι σας να φύγετε από τα μεγάλα κέντρα, τότε ακόμα και αυτά τα κουτσοχώρια θα γίνουν ιδανικός τόπος διαμονής..
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Είχαμε και μια νεουορκέζα για μια 10ετία, αλλά μετά μας έφυγε...
Οταν αρχισε το sex & the sity να υποθεσω;
Όχι, όταν τσάκωσαν αυτήν κ τον άντρα της με κάτι μπάφους ΝΑ, με το συμπάθειο.
-
Μια κουβέντα μόνο : δεδομένου ότι περί ορέξεως κολοκυθόπιτα κλπ κλπ και τελειωμό δεν έχει η κουβέντα, το μόνο γεγονός το οποίο έχουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί (επιθυμούσε) να μετακινηθεί προς τα μεγάλα αστικά κέντρα εγαταλείποντας τα 'ονειρικά' χωριά του...Αυτό είναι δεδομένο του οποίου αμφισβήτηση δε χωρεί και το πιο απλό πράγμα που μας λέει είναι ότι η ζωή στην επαρχία ούτε είναι, ούτε ήταν και τόσο ειδυλλιακή, ως σύνολο-πακέτο, ώστε οι κάτοικοί της να επιθυμούν(-ούσαν) κατά λεφούσια να πάνε στην Αθήνα...Δεν γίνεται τόσα εκατομμύρια, για τόσα πολλά χρόνια, να μην βλέπουν τη μύτη τους και να εγκαταλείπουν τον πανέμορφο τόπο που μεγάλωσαν και όπου έχουν 'έτοιμους' δεσμούς, υλικούς και κοινωνικούς, για να πάνε και να εγκατασταθούν κάπου αλλού, ας πούμε κάπως στο άγνωστο, και μετά να μείνουν για πάντα εκεί...Σίγουρα κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...
Επίσης, για άλλη μια φορά όταν λέμε 'Αθήνα', μιλάμε για ένα τεράστιο χώρο με τα προάστια, από Εκάλη έως Βουλιαγμένη και από Χαϊδάρι έως Παλλήνη όπου μπορείς να συναντήσεις ΤΑ ΠΑΝΤΑ...Ο καθένας μας έχει τη δική του 'Αθήνα'...
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Το Αγρινιο και η Καρδιτσα εχουν 150 κατοικους, 25 μπακουρους και καθολου γυναικες;
Κατ' αναλογια, ναι. Παραδειγματα ελληνικης επαρχιας που δεν ειναι δα και ονειρικος προορισμος.
Η καθημερινοτητα στην Καρδιτσα δεν εχει σχεση με τη λιμνη Πλαστηρα.Εσένα, να ξέρεις, σε περιμένω στην γωνία. Όταν θα έχεις 2 - 3 παιδίά, θα κάθομαι σε μια γωνία με τους άλλους μάπετ-γέρους, θα σε βλέπουμε κ θα γελάμε στα μούτρα σου.
-
Ο χρήστης pro έγραψε:
Καρδίτσα τα σπάει. Έχει και τη λίμνη δίπλα, όλα τα λεφτά. Βέβαια και εκεί το parking είναι ένα μεγάλο θέμα στο κέντρο, αλλά Καρδίτσα λίγο έξω από την πόλη θα έμενα εύκολα
Αν θελεις να παρκαρεις μπροστα στο καφε, ναι. Αν εισαι διατεθημενος να περπατησεις 5 λεπτα, μια χαρα ειναι. Ασε που ολοι εχουν ποδηλατα εκει (#1 πολη στην ελλαδα σε ποδηλατοδρομους).
Αφού τα περισσότερα είναι στον πεζόδρομο και στην παλιά αγορά. Δεν γίνεται(και να ήθελα) να παρκάρω μπροστά. Τα κρέατά τους όμως τα σπάνε. Και πίνουν και την ίδια ποσότητα ρακί που πίνουμε εμείς εδώ, οπότε υπάρχει καλός κώδικας επικοινωνίας
-
Ο χρήστης kyr80 έγραψε:
ΑΝ όμως αποφασίσετε όλοι σας να φύγετε από τα μεγάλα κέντρα, τότε ακόμα και αυτά τα κουτσοχώρια θα γίνουν ιδανικός τόπος διαμονής..Μόνο που το γαϊδούρι του Χότζα όταν έμαθε να μην τρώει ψόφησε. Και ας είχε ωραία θέα και καθαρό αέρα.
Πόλη, χωριό... ο καθένας όπως τη βρίσκει. Το θέμα είναι να έχει τα 'μέσα'. Όποιος έχει περιουσία ή άκρες, είτε του αρέσει να τρώει σούσι, είτε ντομάτα με τυρί, είτε του αρέσει να βλέπει από το ρετιρέ τα φώτα της λεωφόρου, είτε τις κορυφές των δέντρων από το σαλέ του, περνάει καλά.
Για τους υπόλοιπους... μπορούμε να 'ανεβαίνουμε' όσο τρώμε οι μεν την πόλη στη μούρη και οι δε το χωριό, λέγοντας τι χάλια που περνάνε οι 'άλλοι'.Αν είχα πολλά φράγκα δε θα έμενα πουθενά. Θα έμενα όπου ήθελα, όσο ήθελα και μετά αλλού. Δε θέλω 'πατρίδες' ίσα για να ξεχνάω τη φτώχεια μου.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Η καθημερινοτητα στην Καρδιτσα δεν εχει σχεση με τη λιμνη Πλαστηρα.Εσένα, να ξέρεις, σε περιμένω στην γωνία. Όταν θα έχεις 2 - 3 παιδίά, θα κάθομαι σε μια γωνία με τους άλλους μάπετ-γέρους, θα σε βλέπουμε κ θα γελάμε στα μούτρα σου.
Δεν καταλαβαινεις οτι δε βαζω χερι στα γουστα του καθενος. Φυσικα υπαρχουν (ελαχιστοι ισως, αλλα υπαρχουν) ειδυλλιακοι προορισμοι που αναλογα με τη φαση που βρισκεται ο καθενας μας μπορουν να του προσφερουν περισσοτερα (ή μαλλον διαφορετικα) απο την πρωτευουσα. Αλλα ξερεις αυτα τα κλισε περι επιστροφης στη φυση (χωρις το γ@μησι) σε θεμα αποκεντρωση βαρετο, σαν εκθεση ιδεων της πρωτης λυκειου, μου φαινονται αστεια, οπως και τα βολικα επιχειρηματα που αφηνουν απ' εξω αληθειες κι επιβεβαιωμενες αποστομωτικες στατιστικες.
-
Ο χρήστης koutsan έγραψε:
... το μόνο γεγονός το οποίο έχουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί (επιθυμούσε) να μετακινηθεί προς τα μεγάλα αστικά κέντρα εγαταλείποντας τα 'ονειρικά' χωριά του...Αυτό είναι δεδομένο του οποίου αμφισβήτηση δε χωρεί και το πιο απλό πράγμα που μας λέει είναι ότι η ζωή στην επαρχία ούτε είναι, ούτε ήταν και τόσο ειδυλλιακή, ως σύνολο-πακέτο, ώστε οι κάτοικοί της να επιθυμούν(-ούσαν) κατά λεφούσια να πάνε στην Αθήνα......Σίγουρα κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...
Το γεγονός είναι ότι ΟΛΗ η προσοχή του Ελληνικού 'συστήματος' διακυβέρνησης δόθηκε στην Αθήνα κ η υπόλοιπη Ελλάδα αφέθηκε τελείως στο έλεος κάποιων Μαυρογιαλούρων.
Αν υπήρχαν έργα υποδομής κι αν εμείς εδώ στην ωραία Ελληνική ύπαιθρο δεν ψοφάγαμε σαν τις μύγες, σκοτωμένοι στους δρόμους και στα ανύπαρκτα νοσοκομεία, θα μιλούσαμε όπως σε άλλες χώρες, μακρινές, όπου η πρωτεύουσα λέγεται έτσι γιατί κάποια πρέπει να είναι και πρωτεύουσα κ υπάρχουν δεκάδες πόλεις της υπόλοιπης χώρας που προσφέρουν τα ίδια - μερικές και (διαφορετικά) καλύτερα. Το Ελληνικό 'σύστημα', είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι τριτοκοσμικό κ σε τριτοκοσμικές μόνον χώρες απαντάται. Κι εμείς το συντηρούμε, συνωστιζόμενοι στας Αθήνας...
Όποιος τ' ακούει αυτά και με μουντζώνει, ας ρωτήσει τον κύριο Asimov που είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και που το Υπουργείο Γεωργίας - όπως κι αν το λένε τώρα. Και μετά να σκεφτεί που θα περίμενε να είναι... -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Εσυ το ξερεις ή το εχεις ακουσει;Εγω απο αυτα που εχω δει, ειναι οτι και κοσμος κυκλοφορει, και αγορα υπαρχει, και δραστηριοτητες διαφορες μπορεις να κανεις στον ελευθερο χρονο σου (που σιγουρα 8α εχεις) και κοντινες ομορφες διαδρομες μπορεις να κανεις. Αν θελεις να μιζεριασεις, το κανεις και στην καρδιτσα πινοντας ολη μερα τσιπουρα, αλλα και σε οποιαδηποτε πολη. Αν δεν θελεις ομως, εχεις επιλογες.
-
Και που θα επρεπε να ειναι ρε Ηλια για να χουμε καλο ρωτημα; Γιατι να ειναι ξερω γω στα Τρικαλα και οχι στην Αμαλιαδα; Γιατι να μην ειναι στο Ηρακλειο και παλι γιατι οχι στις Σερρες;
Ειναι στην Αθηνα γιατι η Αθηνα ειναι το κεντρο, γιατι καλως ή κακως εχει μια θεση στρατηγικη που ηταν κι ο λογος που την καναν πρωτευουσα. Γιατι η Ελλαδα εχει τοσες γεωγραφικες ιδιαιτεροτητες που το συστημα που εφαρμοζεται στο εξωτερικο και που προτεινεις ΔΕ γινεται να εφαρμοστει παρα μονο αν η επιστημη δωσει λυσεις σαν αυτες που λεγαμε προηγουμενως
Χρειαζομαστε ενα κεντρο και αυτο για πολλους λογους ειναι η Αθηνα (και μπορει να ειναι μονο η Αθηνα).
Για τι υποδομες (νοσοκομεια κλπ) εχεις ενα δικιο αλλα δεν ειναι αυτος ο λογος που ο κοσμος εφυγε απο την επαρχια και οι νεοι δε θελουν να ξαναγυρισουν σ΄αυτη.
Νομιζεις τον εφηβο τον καιει το νοσοκομειο.... -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
... το μόνο γεγονός το οποίο έχουμε είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί (επιθυμούσε) να μετακινηθεί προς τα μεγάλα αστικά κέντρα εγαταλείποντας τα 'ονειρικά' χωριά του...Αυτό είναι δεδομένο του οποίου αμφισβήτηση δε χωρεί και το πιο απλό πράγμα που μας λέει είναι ότι η ζωή στην επαρχία ούτε είναι, ούτε ήταν και τόσο ειδυλλιακή, ως σύνολο-πακέτο, ώστε οι κάτοικοί της να επιθυμούν(-ούσαν) κατά λεφούσια να πάνε στην Αθήνα...
...Σίγουρα κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας...
Το γεγονός είναι ότι ΟΛΗ η προσοχή του Ελληνικού 'συστήματος' διακυβέρνησης δόθηκε στην Αθήνα κ η υπόλοιπη Ελλάδα αφέθηκε τελείως στο έλεος κάποιων Μαυρογιαλούρων.
Αν υπήρχαν έργα υποδομής κι αν εμείς εδώ στην ωραία Ελληνική ύπαιθρο δεν ψοφάγαμε σαν τις μύγες, σκοτωμένοι στους δρόμους και στα ανύπαρκτα νοσοκομεία, θα μιλούσαμε όπως σε άλλες χώρες, μακρινές, όπου η πρωτεύουσα λέγεται έτσι γιατί κάποια πρέπει να είναι και πρωτεύουσα κ υπάρχουν δεκάδες πόλεις της υπόλοιπης χώρας που προσφέρουν τα ίδια - μερικές και (διαφορετικά) καλύτερα. Το Ελληνικό 'σύστημα', είτε μας αρέσει είτε όχι, είναι τριτοκοσμικό κ σε τριτοκοσμικές μόνον χώρες απαντάται. Κι εμείς το συντηρούμε, συνωστιζόμενοι στας Αθήνας...
Όποιος τ' ακούει αυτά και με μουντζώνει, ας ρωτήσει τον κύριο Asimov που είναι το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και που το Υπουργείο Γεωργίας - όπως κι αν το λένε τώρα. Και μετά να σκεφτεί που θα περίμενε να είναι...Αυτό είναι μια τελείως άλλη κουβέντα που ουδόλως επηρεάζει τις επιλογές μας στην πραγματική ζωή.Το πώς θα έπρεπε να είναι και το γιατί δεν είναι έτσι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρει κανένα μας τη στιγμή που πάει να 'δομήσει' τη ζωή του και να πάρει 2-3 σχετικές αποφάσεις : αυτά τα δεδομένα έχει μπροστά του με αυτά θα αποφασίσει...Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν η ελληνική επαρχία είναι ελάχιστα ελκυστική στη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδας και αυτό δεν αμφισβητείται όσο και να αραδιάζονται τα - γνωστά σε όλους - πλεονεκτήματα της ζωής στην επαρχία.
Είναι φανερό ότι αυτά ενδιαφέρουν ελάχιστα. -
Ο χρήστης pro έγραψε:
Εσυ το ξερεις ή το εχεις ακουσει;Εγω απο αυτα που εχω δει, ειναι οτι και κοσμος κυκλοφορει, και αγορα υπαρχει, και δραστηριοτητες διαφορες μπορεις να κανεις στον ελευθερο χρονο σου (που σιγουρα 8α εχεις) και κοντινες ομορφες διαδρομες μπορεις να κανεις. Αν θελεις να μιζεριασεις, το κανεις και στην καρδιτσα πινοντας ολη μερα τσιπουρα, αλλα και σε οποιαδηποτε πολη. Αν δεν θελεις ομως, εχεις επιλογες.
Εχεις αλλα πολυ λιγοτερες. Και απειρως λιγοτερες σε ανθρωπους που ειναι και το πιο σημαντικο.
-
Γράφονται υπέροχα πράγματα και μεγάλες αλήθειες απο τις 'αντιμαχόμενες' πλευρές .
Προσωπικά δηλώνω ότι ανήκω στους υποστηρικτές της εγκατάστασης σε μεγαλουπόλεις, προφανώς και ιεραρχημένα: Αθήνα - Θεσσαλονίκη .
Δικαιολογητικές σκέψεις δεν παραθέτω, έχουν γραφτεί στα προηγούμενα posts απο άλλους 'ομοιδεάτες'!
Την επαρχία την εχω ζήσει και, ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω, χωρίς να παραβλέπω και ορισμένα πλεονεκτήματά της ! -
Οι δημοσιεύσεις του cmarin και του Ηλία με καλύπτουν απόλυτα.
-
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
Και που θα επρεπε να ειναι ρε Ηλια για να χουμε καλο ρωτημα; ....Πάντως ΟΧΙ στο κέντρο μιας πρωτεύουσας 5 εκ, κράτους συνολικού πληθυσμού 10 εκ με αγροτική οικονομία, ρε μάστορα!
Αυτό είναι μια τελείως άλλη κουβέντα που ουδόλως επηρεάζει τις επιλογές μας στην πραγματική ζωή....
Είπα μόνον τι είναι σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, με λίγα λόγια και δίχως ανάλυση.
...εχεις επιλογες.
Εχεις αλλα πολυ λιγοτερες. Και απειρως λιγοτερες σε ανθρωπους που ειναι και το πιο σημαντικο.
Κι εδώ είναι που κάνεις το μεγαλύτερο λάθος, ειδικά για τους ανθρώπους, αλλά ποιός είμαι εγώ να προσπαθήσω να σε πείσω?
Στην πραγματικότητα ο καθένας υποστηρίζει τις επιλογές του και δεν θα παραδεχτεί ποτέ το δίκαιο του άλλου. Η αλήθεια είναι ότι η επιλογή έχει να κάνει με την παιδεία του καθενός και με τον ορίζοντά του, και δυστυχώς οι Έλληνες είμαστε κατά βάση απαίδευτοι και με ρηχό ορίζοντα. Και, σαν να μην έφτανε αυτό, τελευταία βάλαμε κ παρωπίδες, στενεύοντάς τον κιόλας...
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)