-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
...Το μεγαλο προβλημα ομως Ηλια ,εινα τα ζιζανιοκτονα ,ηδη η περιοχη σου πληρωνει ακριβα το τιμημα με κατακορυφη αυξηση των κρουσματων καρκινουΟι έλεγχοι που λέγαμε???
Ξέρετε ότι υπάρχουν στα κατ/τα φυτοφαρμάκων προϊόντα φυτοπροστασίας που πωλούνται ακόμα 5 - 6 χρόνια μετά την ... κατάργησή τους λόγω επικινδυνότητας? (Παράδειγμα εύκολο, το γραμοξόν)
Τεσπα, βγαίνουμε εκτός θέματος.
Τα βιολογικά είναι λύση, η ένστασή μου έγκειται στο κατά πόσο ένα υβρίδιο μπορεί να πουλιέται σαν 'βιολογικό προϊόν' μόνον επειδή δεν έχει (ας δεχτούμε ότι δεν έχει) κατάλοιπα φυτοφαρμάκων. Ας τα πούνε 'χωρίς κατάλοιπα', ή 'βιολογικά μεγαλωμένα', αλλά 'βιολογικά προϊόντα'? Και να τα συγκρίνουμε με 'εκείνα του παππού απ' το χωριό'? -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Εγώ θα έλεγα να κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση, αλλά ποιός να τους εγκαλέσει?
Εδώ πληρώνονται ολόκληρες υπηρεσίες για να κάνουν ελέγχους κ έλεγχοι δεν γίνονται, τι να πεις γενικά κ τι να πεις όταν 'τους την λες' κι ακούς 'δεν παίρνουμε δείγματα γιατί δεν υπάρχει εργαστήριο να ελεγχθούν'...Το εργαστήριο που κάνει αναλύσεις προϊόντων από την Ηλεία είναι αν δεν απατώμαι αυτό Εργαστήριο Υπολειμμάτων Φυτοπροστατευτικών στην Πάτρα. Επίσης οι έλεγχοι γίνονται και στα σημεία πώλησης. Φυσικά αυτό δε σημαίνει πως όλα λειτουργούν άψογα ..., σίγουρα όμως δε βρίσκονται και στο μηδέν.
-
Εγώ ψωνίζω τακτικά από τη βιολογική λαϊκή και έχω δει ότι άλλα προϊόντα (πχ καρότα, μήλα) έχουν καλύτερη γεύση, ενώ σε άλλα (πχ λάχανο, μπρόκολο) όχι. Έχω πέσει επίσης σε έλεγχο στη λαϊκή όπου έλεγχαν αν ο παραγωγός πουλούσε μόνο τα προϊόντα στα οποία είχε πιστοποίηση και τι ποσότητες είχε στον πάγκο.
-
Ο χρήστης TGD έγραψε:
Εγώ ψωνίζω τακτικά από τη βιολογική λαϊκή και έχω δει ότι άλλα προϊόντα (πχ καρότα, μήλα) έχουν καλύτερη γεύση, ενώ σε άλλα (πχ λάχανο, μπρόκολο) όχι. Έχω πέσει επίσης σε έλεγχο στη λαϊκή όπου έλεγχαν αν ο παραγωγός πουλούσε μόνο τα προϊόντα στα οποία είχε πιστοποίηση και τι ποσότητες είχε στον πάγκο.Η πιστοποιηση δεν σημαινει ντε κ καλα νοστιμια .Μπορει κ ενα συμβατικο προιον να ειναι νοστιμο ,αρκει να κοπει στην ωρα του (ωριμο) κ να φτασει στο πιατο σου πριν αφυδατωθει .
Επισης ,βασικος παραγοντας για την γευση ενος προιοντος ,ειναι το εδαφος ,κλιμα κ η ποικιλια .πχ δεν μπορει η Λαρισα ,οσες πιστοιησεις κ να κανει να βγαλει λαδι που να φτασει σε γευση κ αρωμα αυτο της τροιζηνιας η της ημιορεινης Κορινθιας ,ουτε η θηβα να βγαλει (πιστοποιημενα)φασολια με την νοστιμια των Πρεσπων . -
Σχετικά με την νοστιμιά μια παρατήρηση ακόμα: Τα καρότα Θήβας είναι ποιό νόστιμα (φρέσκα/τραγανά) από τα βιολογικά Ιταλίας. Στο ερώτημα φρέσκα ή βιολογικά συνήθως προτιμώ το 1ο
Μια είδηση που νομίζω πως ταιριάζει εδώ : Οι µέλισσες εξαφανίζονται χωρίς να αφήνουν ίχνη
... ο κυριότερος λόγος είναι τα παρασιτοκτόνα
-
Στην εκπομπη του την περασμενη εβδομαδα ο Φυντανιδης ειχε θεμα τα βιολογικα... ηταν πολυ ενδιαφερουσα.... δεν ξερω που μπορω να την βρω για να την δω ολη.... ξερει καποιος αν η ΕΡΤ εχει αρχειο ωστε να την ψαξει καποιος...??
-
Ειναι παλια ιστορια κ ειχε αποδοθει στα ραδιοκυματα, τα οποια συμφωνα με ερευνα αποπροσανατολιζουν τις μελισσες .
-
Ο χρήστης cmarin έγραψε:
Για τις ελιές, που η συγκομιδή γίνεται 1 φορά το χρόνο είναι σχετικά εύκολο. Για άλλα προϊόντα (λαχανικά) καθημερινής συγκομιδής, πόσο εύκολο είναι να γίνει έλεγχος.
Το πρόβλημα, που έχει εντοπιστεί εδώ στην Κρήτη, είναι ότι 'ανακατεύουν' την παραγωγή με μη βιολογικής καλλιέργειας ιδίου είδους. Έτσι στο χωράφι όλα είναι ρολόι, αλλά στην λιανική γίνεται χαμός.οχι δεν ειναι ευκολο να γινει ελεγχος για ελιες... ή τελοσπαντων δε γινεται και μπορει να υπαρξει και κει ανακατεμα
επισης ειναι δυσκολο να εχει καποιος 'βιολογικο' χωραφι και ολοι οι γυρω του να εχουν συμβατικα, πρεπει να ειναι δυσκολο να παραμεινει καθαρο
-
Ο χρήστης ΓΙΩΡΓΟΣ123 έγραψε:
Ειναι παλια ιστορια κ ειχε αποδοθει στα ραδιοκυματα, τα οποια συμφωνα με ερευνα αποπροσανατολιζουν τις μελισσες .Δεν είναι και τόσο παλιά... και δεν έχει αποδοθεί μόνο στα ραδιοκύματα, αλλά κυρίως στα φυτοφάρμακα και τις μονοκαλλιέργειες...
Αλλά στην ουσία δεν ξέρουμε τι γίνεται...
-
Όλα τα φυτοφάρμακα που υπάρχουν στα κανονικά αγροτικά προϊόντα περιέχουν ουσίες που συσσωρεύονται στον οργανισμό. Το οτι είναι κάτω από το όριο (το πως έχει καθοριστεί είναι εντελώς σχετικό) δεν σημαίνει οτι αποβάλλονται από τον οργανισμό μας. Αντιθέτως συσωρεύονται και οδηγούν με μαθηματική ακριβεια σε μελλοντικά προβλήματα.
Εγώ πιστεύω οτι τα βιολογικά προϊόντα είναι καλό να τα χρησιμοποιούμε γιατί μειώνουμε τις τοξίνες που συσσωρεύονται στον οργανισμό μας. Με βάση ένα άρθρο για τις τοξίνες που διάβασα (http://www.dromostherapeia.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=542:2010-02-09-00-31-38&catid=81:amgeneral&Itemid=80) υπάρχουν 3 ειδών τοξίνες οι ενδογενείς τοξίνες, εξωγενείς τοξίνες και οι ψυχικές τοξίνες. Αυτό που δεν έχω βρει πουθενά είναι σε τι ποσοστό σε σχέση με τα υπόλοιπα είδη τοξινων και σε σχέση με τους υπόλοιπους επι μέρους παράγοντες μπορεί κάποιος να είναι επηρεασμένος-μολυσμένος και πόσο θα βελτιώθεί η υγεία του με την κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων. Το μόνο που γράφουν οι περισσότεροι είναι για την μείωση του στρες που είναι και η πιο εύκολη λύση. Στο λένε... δεν μπορείς να το κάνεις συνήθως... και αυτοί είναι ήσυχοι ότι κάτι έκαναν. -
ο οργανισμός έχει μηχανισμούς αποτοξίνωσης όπως γράφει και το άρθρο που παραθέτεις. Το αν συσσωρεύονται ή όχι εξαρτάται από τον αν το ισοζύγιο είναι θετικό ή αρνητικό.
Όπως και να είναι οι τοξίνες είναι ως κάποιο βαθμό αναπόφευκτες αλλά όσες λιγότερες λαμβάνουμε τόσο καλύτερα εφόσον οι δυνάμεις του οργανισμού μπορούν να χρησιμοποιηθούν αλλού, όπως ο ίδιος οργανισμός κρίνει.
Βιολογικά τρόφιμα