-
Αν σε ενδιαφέρει η Κορινθία στείλε μου πμ όποτε θες.
Οχι στα πλαίσια συνεργασίας...Φιλικά, πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζεσαι!! -
Εκτός απο την Betanet, ποιά άλλη εταιρεία έχει κάποιο 'ονομα' στο χώρο?
-
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Εκτός απο την Betanet, ποιά άλλη εταιρεία έχει κάποιο 'ονομα' στο χώρο?H Betanet παει για κλεισιμο
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Παρακαλώ όλους τους μεσίτες, μεγαλοεργολάβους, κατασκευαστές, οικονομολόγους, καταστροφολόγους, μεγαλοεπενδυτές του φόρουμ (βλ. Κουτσάν ) wannabe μεγαλοεπενδυτές (βλπ. Κούκος ), να δώσουν απάντηση στο εξής ερώτημα. Τί να κάνω ρε παιδιά να αγοράσω σπίτι ή να περιμένω κανένα μπαμ?Aναλογως την περιοχη...οι παραδοσιακα ακριβες και καλες περιοχες πιθανως να μην βιωσουν σοβαρη πτωση.Στις υπολοιπες περιοχες η πτωση των τιμων εντος του 2009 θα πρεπει να θεωρηθει βέβαιη,και απλως αναλογα με την περιοχη και την αναγκη του πωλητη, θα υπαρχει διαφοροποιηση στην εκπτωση.
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εκτός απο την Betanet, ποιά άλλη εταιρεία έχει κάποιο 'ονομα' στο χώρο?
H Betanet παει για κλεισιμο
Για αυτόν το λόγο ρωτάω...
-
Πριν ρωτήσω δικηγόρο, περίπου ποιά είναι η διαδικασία για να 'χωρίσει' κανείς οικόπεδο στα δύο? Το εν λόγω οικόπεδο είνα σε περιοχή όπου 'μισά' πωλούνται και οικοδομούνται, απ'όσο γνωρίζω (οικόπεδο: 1350μ2).
-
Ο χρήστης cavalino gr έγραψε:
Οχι στα πλαίσια συνεργασίας...Φιλικά, πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζεσαι!!Καλημέρα,
με ενδιέφερε η Κορινθία, ειδικά το Ξυλόκαστρο-Συκιά, μέχρι που κατάλαβα ότι οι ντόπιοι πάνε να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ενώ και οι υποδομές (ιδίως η ύδρευση) δεν είναι σε καλό επίπεδο. 2500 το τ.μ. ή μεζονέτα με παράθυρα ύψους 30 εκατοστών για να βγει και δεύτερη;
Θα τους δω όμως του χρόνου που θα έχει πέσει κι άλλο η ζήτηση... -
Ο χρήστης maxmara έγραψε:
Πριν ρωτήσω δικηγόρο, περίπου ποιά είναι η διαδικασία για να 'χωρίσει' κανείς οικόπεδο στα δύο? Το εν λόγω οικόπεδο είνα σε περιοχή όπου 'μισά' πωλούνται και οικοδομούνται, απ'όσο γνωρίζω (οικόπεδο: 1350μ2).Συμβόλαιο 'κάθετης ιδιοκτησίας'. Εκεί περιγράφονται και οι λεπτομέρειες για τα δικαιώματα δόμησης.
Ιδιοκτήτες του οικοπέδου στο σύνολό του παραμένουν και οι δύο, με ποσοστό 50% ο καθένας. (το γνωστό 'εξ' αδιαιρέτου'). -
Σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας λέγεται. Αλλά αυτή η λύση επιλέγεται σε περιπτώσεις που το 'χώρισμα' που αναφέρεις δεν επιφέρει άρτια και οικοδομήσιμα τμήματα. Δηλ, αν τα 'μισά' οικόπεδα δεν είναι οικοδομήσιμα, τότε κάνεις σύσταση. Παραμένει ουσιαστικά ένα οικόπεδο και ο κάθένας έχει το 'ποσοστό' (χιλιοστά) του.
Εσύ όμως, εφόσον γνωρίζεις οτι θα προκύψουν οικοδομήσιμα τα νέα τμήματα, γιατί να μην κάνεις κατάτμιση;;
Κατάτμιση είναι το οριστικό χώρισμα οικοπέδων, με την προϋπόθεση οτι προκύπτουν νέα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα!
Στην προκειμένη περίπτωση πάρε ένα τοπογραφικό του οικοπέδου (αν έχεις) και πήγαινε στην πολεοδομία να ρωτήσεις. Αν δεν έχεις, θα πρέπει να βάλεις μηχανικό να στο μετρήσει (κα΄τι που ούτως ή άλλως απαιτείται για τη συμβολαιογραφική πράξη) και πληρώνοντας την ελάχιστη αμοιβή μηχανικού (1070€) να κάνεις θεώρηση όρων δόμησης και ερώτηση για το αν προκύπτουν άρτια και οικοδομήσιμα νέα τμήματα. Σε μπέρδεψα; -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Οχι στα πλαίσια συνεργασίας...Φιλικά, πληροφορίες για οτιδήποτε χρειάζεσαι!!Καλημέρα,
με ενδιέφερε η Κορινθία, ειδικά το Ξυλόκαστρο-Συκιά, μέχρι που κατάλαβα ότι οι ντόπιοι πάνε να πουλήσουν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, ενώ και οι υποδομές (ιδίως η ύδρευση) δεν είναι σε καλό επίπεδο. 2500 το τ.μ. ή μεζονέτα με παράθυρα ύψους 30 εκατοστών για να βγει και δεύτερη;
Θα τους δω όμως του χρόνου που θα έχει πέσει κι άλλο η ζήτηση...Υπάρχουν κάφροι σίγουρα...Πάντως οι τιμές πέφτουν αλλά το τελευταίο 2μηνο κάπως η ζήτηση έχει ανέβει...Όχι πολύ. Η Κορινθία πληρώνει την εμπλοκή άσχετων (τσοπάνηδων στην κυριολεξία-δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους, αλλά εγώ δε πάω να βοσκήσω τα πρόβατά τους...δεν Ξέρω!) στις κατασκευές. Όχι σαν πελάτες-ιδιοκτήτες-πωλητές, αλλά σαν ...κατασκευαστές Υπήρχε εποχή που και σε κουρείο να μπαινες, έβλεπες πινακίδα για πώληση μαιζονεττών . Τώρα σιγά σιγά αυτοί μαζεύονται (όπως συμβαίνει σε όλους τους τομείς) αλλά τα εκτρώματα που έφτιαξαν μείναν απούλητα, μπλόκαραν την αγορά λόγω πτώσης τιμών και το χειρότερο: Τα βλέπεις και απορείς πώς καποιοι πλήρωσαν γι αυτά...
Υπάρχουν βέβαια περιοχές που μπορεί να τσιμπήσεις ευκαιρίες...Και κοντά στα μέρη που θες. Ακόμη και οικόπεδο+χτίσιμο και δεν φτάνεις στα επίπεδα Συκιάς
-
Όπως λέει και ο καβαλίνο εξαρτάται τι θες να κάνεις. Θες να τα χωρίσεις και να υπάρχει αποκλειστική κριότητα (δλδ 100%) στο κάθε ένα μέρος? Τότε αν προκύπτουν άρτια και οικοδομίσιμα μπορείς να κάνεις κατάτμηση.
Αλλιώς αν δεν προκύπτουν μπορείς να κάνεις σύσταση καθέτου ιδιοκτησίας στην οποία όμως το οικόπεδο ΔΕΝ χωρίζεται. Θα σου δώσω ένα απλό παράδειγμα: έχεις ένα οικόπεδο και θέλεις να χτίσεις μέσα σε αυτό 2 μεζονέτες ή δύο πολυκατοικίες ανεξάρτητες μεταξύ τους. Κάνεις σύσταση καθετης ιδιοκησίας κάθε μεζονέτα ή κάθε διαμέρισμα της κάθε πολυκατοικίας είναι ανεξάρτητη αυτοτελής ιδιοκτησία (δλδ μπορεί να πουληθεί χωριστά) και όλες έχουν συμμετοχή στο οικόπεδο , ποσοστό συνιδιοκτησίας δλδ. Στην περίπτωση των μεζονετών π.χ. μπορείς να ορίσεις γύρωθεν της καθεμίας και χώρο αποκλειστικής χρήσης (συνήθως κάνουν κήπο) όπου υπάρχει μόνο αποκλειστική χρήση και όχι αποκλειστική κυριότητα.
-
Προσοχή με τέτοια οικόπεδα γιατί αν το ένα μέρος υπερβεί τα μέτρα που επιτρέπεται χτίσει, τα παραπανίσια μέτρα ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ από τα μέτρα που επιτρέπεται να χτίσει ο έτερος ιδιοκτήτης.
-
Έτσι είναι όπως τα λέει ο Λεωνίδας γι'αυτό στις συμβολαιογραφικές πράξεις σύστασης καθέτου γράφεται ότι ο καθένας συμβαλλόμενος οφείλει να φέρεται με καλή πίστη και να σέβεται τα δικαιώματα δόμησης του άλλου εντός του χώρου όπου έχει αποκλειστικό δικαίωμα δόμησης κλπ
-
γι αυτό ακριβώς η σύσταση αξίζει να γίνεται ΜΟΝΟ σε περίπτωση που δε μπορούν να κοπούν 2 ή όσα επιθυμείται νέα οικόπεδα που να είναι άρτια και οικοδομήσιμα.
Καλύτερα κατάτμηση. Καθαρές και ξεκάθαρες διαδικασίες...
Μια λεπτμέρεια που δε γνωρίζει ο κόσμος:
Ας πουμε πχ πως κάνεις σύσταση, κρατώντας το ένα κομμάτι Α , πωλώντας το άλλο Β
Και ο άλλο στο Β χτίζει πριν από σένα
Και κάποια στιγμή αποφασίζεις να χτίσεις κι εσύ:Πρέπει λοιπόν
Ο μηχανικός σου ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ να κάνει αποτύπωση υφισταμένων κατασκευών (μια και το οικόπεδο εξακολουθεί να είναι ένα).
Να πληρώσεις εσύ αμοιβή μηχανικού για την αποτύπωση...Και το χειρότερο;;
Σε περίπτωση που υπάρχουν αυθαιρεσίες, μπλοκάρει Η ΔΙΚΗ σου άδεια...Σκέψου να χει κάνει αίσχη και να πέσεις σε περίπτωση που δε μπορείς να το προχωρήσεις στην Πολεοδομία...μου χει συμβεί...Κι αν έχει υπερβει τα (συμφωνηθέντα) μέτρα, απλά χτίζεις εσύ λιγότερο... -
Αρα πάω για κατάτμηση. Βασικός λόγος είναι να ξεμπλέξουμε απο τον έτερο ιδιοκτήτη. Μένει να βρώ εάν τα νέα 'μισά' οικόπεδα είναι άρτια και οικοδομήσιμα.
-
ακριβώς.
Ειδικά για την περίπτωση που θες να ξεμπλέξεις.Μπορείς έιτε να το αναθέσεις σε μηχανικό (θεώρηση όρων δόμησης) είτε να ζητήσεις απ την πολεοδομία να σου απαντήσουν (εγγράφως ΠΑΝΤΑ) εφόσον έχεις τοπογραφικό στα χέρια σου.
Σε ποιά περιοχή είναι;
-
Ο χρήστης cavalino gr έγραψε:
ακριβώς.
Ειδικά για την περίπτωση που θες να ξεμπλέξεις.Μπορείς έιτε να το αναθέσεις σε μηχανικό (θεώρηση όρων δόμησης) είτε να ζητήσεις απ την πολεοδομία να σου απαντήσουν (εγγράφως ΠΑΝΤΑ) εφόσον έχεις τοπογραφικό στα χέρια σου.
Σε ποιά περιοχή είναι;
Ντράφι, συνεταιρισμός ΠΑΝ. Αρα, λές ότι δεν χρειάζεται να ρωτήσω δικηγόρο, το σωστό είναι να κινηθώ προς Πολεοδομία -- ισως και στον συνεταιρισμό?
Thanks ξανά
-
Ο δικηγόρος μπορεί να κάνει τις διαδικασίες, ωστόσο δεν γνωρίζει τα πολεοδομικά θέματα όπως ο μηχανικός.
Αν ήταν δικό μου ή ήσουν πελάτης μου θα σου συνιστούσα να κάνεις κατάτμηση. Φυσικά το θέμα είναι να επιτρέπεται στην περιοχή - βλέπεις είναι αρκετοί παράγοντες που παίζουν ρόλο (πχ πρόσωπο σε δρόμο κτλ) και όχι μόνο η έκταση των γηπέδων που προκύπτουν...
Σε κάθε περίπτωση, επειδή δε μπορώ να σου πω αν γίνεται δίχως να ξέρω το οικόπεδο, θα σου πρότεινα να εξαντλήσεις τις διαδικασίες για κατάτμηση και αν δεν επιτρέπεται, τότε μόνο να κάνεις σύσταση
Αν μπορώ να βοηθήσω αλλιώς, χαρά μου!
-
Ο χρήστης konstantinosV έγραψε:
Έτσι είναι όπως τα λέει ο Λεωνίδας γι'αυτό στις συμβολαιογραφικές πράξεις σύστασης καθέτου γράφεται ότι ο καθένας συμβαλλόμενος οφείλει να φέρεται με καλή πίστη και να σέβεται τα δικαιώματα δόμησης του άλλου εντός του χώρου όπου έχει αποκλειστικό δικαίωμα δόμησης κλπΠερα απο την καλή πίστη, νομιζω χρήσιμο είναι να μπαίνουν ποινικές ρήτρες, ωστε οποιος αυθαιρετήσει και κλέψει τετραγωνικά απο τον αλλο, να πληρώσει τουλάχιστο κάποιο σεβαστό ποσό....!!!
-
Δεν έχω δει σε κανένα συμβόλαιο σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας μέχρις στιγμής τέτοια ρήτρα και έχω δει πολλά. Η παραβίαση της καλής πίστης δίνει νομικό πάτημα να διεκδικήσει ο παθών αποζημίωση από τα δικαστήρια...αλλά ού μπλέξεις.
ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ / ΚΑΤΟΙΚΙΕΣ