-
Μήπως γνωρίζεται ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρεθούν σημάδια από σωβάδες και μπογίες σε πλακάκια? Είδα ότι υπάρχουν κάποια ειδικά καθαριστικά τα οποία όμως είναι πολύ όξινα και φοβάμαι μη καταστρέψουν τα πλακάκια. Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι αντίστοιχο; Το κακό είναι πως όλα τα δωμάτια έχουν πλακάκια και είναι πολύ μπελάς να τριφτούν όλα με βούρτσα για να καθαρίσουν.
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Μήπως γνωρίζεται ποιος είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αφαιρεθούν σημάδια από σωβάδες και μπογίες σε πλακάκια? Είδα ότι υπάρχουν κάποια ειδικά καθαριστικά τα οποία όμως είναι πολύ όξινα και φοβάμαι μη καταστρέψουν τα πλακάκια. Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι αντίστοιχο; Το κακό είναι πως όλα τα δωμάτια έχουν πλακάκια και είναι πολύ μπελάς να τριφτούν όλα με βούρτσα για να καθαρίσουν.Τα χημικά δεν καταστρέφουν τα πλακάκια, αλλά την αναπνοή σου (είναι 'επιθετικά' -και είναι 'βασικά' όχι 'όξινα') και γενικά θέλουν προσοχή στη χρήση τους (δες τις οδηγίες χρήσης από ένα και θα καταλάβεις).
Αν τα πλακάκια είναι λεία, καλή λύση είναι μεταλική σπάτουλα (στοκαδόρος, ή η 'ατσαλίνα' των μπογιατζήδων) ή ξύστρα. Αν τη χειριστείς με προσοχή, θα σου κάνουν τα πλακάκια λαμπίκο (όχι όμως τους αρμούς). -
Ένα που βρήκα εγώ της Isomat, είχε νομίζω PH 0,5! Δοκίμασα με σπάτουλα, καθαρίζει μεν αλλά είναι αρκετός μπελάς Θα συνεχίσω όμως μάλλον έτσι. Thanks για την βοήθεια.
-
Ο χρήστης axel12p έγραψε:
Ένα που βρήκα εγώ της Isomat, είχε νομίζω PH 0,5! Δοκίμασα με σπάτουλα, καθαρίζει μεν αλλά είναι αρκετός μπελάς Θα συνεχίσω όμως μάλλον έτσι. Thanks για την βοήθεια.Την σπατουλα θα την δεσεις στην ακρη ενος σκουποξυλου (με ταινια ) κ θα γινει παιχνιδακι το καθαρισμα , δεν χρειαζεται να εισαι στα γονατα που οντως ειναι μπελας .
-
Θυμόσαστε τα πατζούρια που επισκευάζω/αλλάζω στο χωριό ε?
Λοιπόν...
Έμαθα από την πεθερά μου ( ) ότι όλα τα σπαστά πατζούρια που βρίσκονται στον νότιο τοίχο (συνολικά 4 παράθυρα 1,50Χ90) είναι τα αυθεντικά (!!! !!!) παράθυρα του σπιτιού, από το 1889!!!!
Τα συγκεκριμένα δεν είχαν σοβαρά προβλήματα, εκτός από σκουριασμένους μεντεσέδες και βίδες που είχαν χαλαρώσει. Και που αλλάχτηκαν.
Είναι δυνατόν να αντέξει το ξύλο τόσο καιρό? Χωρίς ιδιαίτερη, μέχρι τώρα, φροντίδα?!
Τα πατζούρια απ' έξω είναι, βέβαια, άγρια, και θέλουν τρίψιμο και 2 χέρια xyladecor για να συνέλθουν. Από μέσα όμως είναι σε εκπληκτική κατάσταση. Είναι φτιαγμένα από καρυδιά.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Τα πατζούρια απ' έξω είναι, βέβαια, άγρια, και θέλουν τρίψιμο και 2 χέρια xyladecor για να συνέλθουν. Από μέσα όμως είναι σε εκπληκτική κατάσταση. Είναι φτιαγμένα από καρυδιά.
ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ πως ούτε να διανοηθείς να τ'αλλάξεις. Τέτοια ξύλα δεν τα βρίσκεις πουθενά πλέον.
Τα εσωτερικά (τζαμλίκια) είναι σε επίσης λειτουργικά, φαντάζομαι. Ε, αν θές καλύτερη μόνωση, βάλ'τους διπλά τζάμια. Ισως όμως να χρειαστούν ενίσχυση και οι μεντεσέδες τους, λόγω του αυξημένου βάρους.
-
Τα εσωτερικά είναι φτιαγμένα το 1976. Και είναι σε πολύ καλή κατάσταση επίσης. Και δεν τα αλλάζω ούτε αυτά.
Το πρόβλημα που φαίνεται να υπάρχει είναι στην κάσα. Έχους ρωγμές. Θα τις καλύψω με στόκο ξύλου και θα τις περάσω, πάλι, με xyladecor. Αν χρειαστεί, μπορώ να αλλάξω μόνο τις κάσες?
-
φυσικά μπορείς ν αλλάξεις μόνο τις κάσες, όμως ο στόκος θα βελτιώσει την εικόνα σημαντικά...κατά τη γνώμη μου μη το κάνεις χωρίς σοβαρό λόγο..
120 χρονών κουφώματα;;; νομίζεις θα βρεις τέτοιο ξύλο πουθενά;;Κι αν το βρεις, έχεις ιδέα πόσο θα το πληρώσεις;;
-
120 χρονών είναι μόνο τα πατζούρια. Και το καλοκαίρι θα τα καυεβάσω και τα τρίψω/βάψω. Φυσικά αλλαγή όλων των μεντεσέδων και των βιδών.
Οι κάσες και τα τζαμιλίκια είναι του 1976.
Αυτό θα κάνω. Θα καλύψω τις ρωγμές με στόκο και θα τις περάσω με xyladecor για να αντέξουν όσο περισσότερο γίνεται.
-
Αλλαγή κάσας μόνο -και δη ξύλινης: μεγας μπελάς + μερεμέτια (ίσως και χοντρά) + αντε να βρεις τον κατάλληλο μάστορα. Μαραγκοί έχουν μείνει πλεον ελάχιστοι. Η συντριπτική τους πλειονότητα είναι πλέον απλοί συναρμολογητές.
Επισκευή κάσας. Ο ξυλόστοκος είναι μια λύση, αλλά αν η κάσα έχει γερές ρωγμές δε θα κάνει και πολλά πράγματα. Θέλει λίγο ψάξιμο, να βρεις κάποιο είδος ρητίνης που να γεμίσει τις ρωγμές και να τις σταθεροποιήσει. Έχω ένα παρόμοιο προϊόν σπίτι, αλλά ανάθεμά με κι'αν θυμάμαι τη μάρκα ή τον τύπο του... -
Μάστορας υπάρχει και πολύ καλός. Όταν χρειαστεί.
Κατ' αρχήν θα τους κάνω μια πολύ καλή συντήρηση και βλέπω. Πάντως αλλαγή δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω!!! 120 χρόνων και αντέχουν!!!
-
μάλλον στην περιοχή έχει καλό κλίμα και χαμηλή υγρασία, σωστά;
-
Οχι! Είναι η δεύτερη, μετά την Κέρκυρα, περιοχή με την περισσότερη βροχή!
Αλλά αυτά τα πατζούρια είναι προστατευμένα από το διπλανό σπίτι, και βλέπουν Νότια, ενώ οι επικρατούντες άνεμοι είναι Βόρειοι. Αυτό μάλλον τα σώζει τόσα χρόνια!
-
τι είπες τώρα...τότε πάμε στο άλλο άκρο!
Ξέρεις...σα τις παλιές προκυμαίες! Το ξύλο είναι μονίμως μούσκεμα και δε διαβρώνεται! -
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Θυμόσαστε τα πατζούρια που επισκευάζω/αλλάζω στο χωριό ε?Λοιπόν...
Έμαθα από την πεθερά μου ( ) ότι όλα τα σπαστά πατζούρια που βρίσκονται στον νότιο τοίχο (συνολικά 4 παράθυρα 1,50Χ90) είναι τα αυθεντικά (!!! !!!) παράθυρα του σπιτιού, από το 1889!!!!
Τα συγκεκριμένα δεν είχαν σοβαρά προβλήματα, εκτός από σκουριασμένους μεντεσέδες και βίδες που είχαν χαλαρώσει. Και που αλλάχτηκαν.
Είναι δυνατόν να αντέξει το ξύλο τόσο καιρό? Χωρίς ιδιαίτερη, μέχρι τώρα, φροντίδα?!
Στην φωτο ειδα παραθυρα σε αριστη κατασταση , μαλλον ειναι καστανια κ ειναι αθανατο ξυλο ,ρωτα παλι την πεθερα σου, αν οι σχεσεις σας εξακολουθουν να ειναι καλες
Σου εχω απαντησει για την αντοχη του ξυλου ,ειναι το υλικο με την μεγαλυτερη διαρκεια ζωης σε σχεση με το σιδερο κ το τσιμεντο
Η αληθεια δεν βρισκεται στην πλειοψηφια ,αλλα δεν ειναι συνετο να προσπαθεις να την επιβαλεις .
Ενα ασταρι μεταλλου θελουν κ χρωμα ,ισως ,αν εχω χρονο να σου δωσω κανα -δυο αποχρωσεις με φωτο ,γιατι με περιγραφη δεν θα βγαλεις ακρη
Δεν μπορεις να βαλεις διπλα τζαμια στα ηδη υπαρχοντα . -
Στην φωτό ήταν τα μπροστινά παράθυρα, που είναι του '76. Τα παλιά είναι στο πλάι του σπιτιού και δεν φαίνονται στην φωτό.
Αν αλλάξω κάσα, μπορώ να αλλάξω και τα εσωτερικά παράθυρα και να βάλω διπλά τζάμια!
-
Παρακολουθώ τη συζήτηση, έχω εντυπωσιαστεί με τα πατζούρια, αλλά αυτό που πραγματικά με ανησυχεί, είναι μήπως έχει την ίδια αντοχή και η πεθερά...
-
-
ΜΑΣΤΟΡΕΜΑΤΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ