-
Ο χρήστης kostakis έγραψε:
Είναι λίγο off topic αλλά ελπιζω να το δούν περισσότεροι.
Ζητείται λεξικό Αγγλοελληνικό με τεχνική ορολογία αυτοκινήτου.
Το θέλω για να μεταφράσω manualειχα ψαξει κι εγώ κατι αντιστοιχο.
Θα βρεις λεξικο με μηχανικη ορολογία στον Παπασωτηρίου, αλλά νομίζω δεν υπάρχει συγκεκριμένα για αυτοκίνητα.
Μπορούμε να βοηθήσουμε όμως μέσα από τις δικές μας γνώσεις και εμπειρία.
Ξεκίνα με τις λέξεις που σε δυσκολεύουν κι εμείς θα απανάμε όταν γνωρίζουμε κάτι. -
Ο χρήστης kostakis έγραψε:
Είναι λίγο off topic αλλά ελπιζω να το δούν περισσότεροι.
Ζητείται λεξικό Αγγλοελληνικό με τεχνική ορολογία αυτοκινήτου.
Το θέλω για να μεταφράσω manualειχα ψαξει κι εγώ κατι αντιστοιχο.
Θα βρεις λεξικο με μηχανικη ορολογία στον Παπασωτηρίου, αλλά νομίζω δεν υπάρχει συγκεκριμένα για αυτοκίνητα.
Μπορούμε να βοηθήσουμε όμως μέσα από τις δικές μας γνώσεις και εμπειρία.
Ξεκίνα με τις λέξεις που σε δυσκολεύουν κι εμείς θα απανάμε όταν γνωρίζουμε κάτι. -
Ο χρήστης kostakis έγραψε:
Είναι λίγο off topic αλλά ελπιζω να το δούν περισσότεροι.
Ζητείται λεξικό Αγγλοελληνικό με τεχνική ορολογία αυτοκινήτου.
Το θέλω για να μεταφράσω manualειχα ψαξει κι εγώ κατι αντιστοιχο.
Θα βρεις λεξικο με μηχανικη ορολογία στον Παπασωτηρίου, αλλά νομίζω δεν υπάρχει συγκεκριμένα για αυτοκίνητα.
Μπορούμε να βοηθήσουμε όμως μέσα από τις δικές μας γνώσεις και εμπειρία.
Ξεκίνα με τις λέξεις που σε δυσκολεύουν κι εμείς θα απανάμε όταν γνωρίζουμε κάτι. -
Καλυτερα να δίνεις ένα μικρό κομμάτι της πρότασης κάνοντας bold ή υπογραμμίζοντας τη λέξη που δεν καταλαβαίνεις.
-
Εγώ έχω ένα καλό λεξικό ορολογίας αυτοκινήτου Αγγλο-Γερμανο-ελληνικό και το ανάποδο. Θα σου πω πώς το λένε το απόγευμα από το σπίτι.
Επίσης μπορείς να κατεβάσεις αυτά τα λεξικά http://www.freelang.net/ για όσες γλώσσες θέλεις. Παρότι είναι γενικά λεξικά εμένα με έχουν βοηθήσει πολύ ειδικά από Γερμανικά και Γαλλικά σε Αγγλικά.
-
To βρήκα. Είναι αυτό:
http://www.papasotiriou.gr/product.gboo ... 281&deid=0
-
Κάποια στιγμή έδινε η Haynes έναν μικρό οδηγό!
Δε νομίζω ότι θα βγάλεις και πολλή άκρη.. Αν θέλεις συγκεκριμένη ορολογία τότε, go ahead, ρίχτα εδωπέρα και θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε! -
Από την YANNA του Greekrenaultclub
ABS : Anti Blocking System. Σύστημα που εμποδίζει το μπλοκάρισμα των τροχών κατά το φρενάρισμα. Περιλαμβάνει αισθητήρες που ελέγχουν την ταχύτητα περιστροφής των τροχών και δίνουν εντολή να ελαττωθεί η πίεση πέδησης που επενεργεί σ' αυτούς όταν η ταχύτητα τους τείνει να μηδενιστεί. Σύστημα εξαιρετικά χρήσιμο, διότι εκτός του ότι δίνει μικρότερες αποστάσεις φρεναρίσματος (στις περισσότερες περιπτώσεις), επιτρέπει και τον έλεγχο του αυτοκινήτου κατά το φρενάρισμα σε ολισθηρές επιφάνειες ή ακόμη και σε φρενάρισμα πανικού σε καλή άσφαλτο.
ACTUATOR : ενεργοποιητής, βαλβίδα
ADR : είναι τα αρχικά για την Ευρωπαική Συμφωνία Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων ή στα Γαλλικά : Accord europeen relatif au transport international des marchandises Dangereuses par Route
ADVANCE : προπορεία ανάφλεξης
ANODIZED (Ανονταιζντ) : βαμμένο χημικά, ανωδιομένο
ANTI-LAG : σύστημα μειωσης της υστέρησης του turbo
ASC : Automatic Stability Control, σύστημα αυτόματου ελέγχου ευστάθειας του αυτοκινήτου
ASR : Auto Slip Regulation, σύστημα ελέγχου και διατήρησης της πρόσφυσης.
AST : All Season Traction, σύστημα ελέγχου και διατήρησης της πρόσφυσης.
BAR : μονάδα πίεσης υγρών & αέρα, μπαρ
BAS : Brake Assist System, ηλεκτρονικό σύστημα υποβοήθησης φρεναρίσματος, σε περίπτωση πανικού.
BOOST : πίεση
BOOST CONTROLER : ελεγκτής πίεσης, ρυθμιστής
BUCKET : κουβάς, μπάκετ
burn out : Απότομη εκκίνηση του αυτοκινήτου από στάση, που προκαλεί σπινάρισμα των κινητήριων τροχών και... φθορά στο συμπλέκτη!
CAD : Computer Aided Design δηλ. σχεδιασμός με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή.
CAM : Computer Aided Manufacturing δηλ. παραγωγή με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Τεχνική που χρησιμοποιείται αρκετά χρόνια στη βιομηχανία αυτοκινήτου και έχει εξελιχθεί τόσο πολύ που τώρα πια όλα τα αυτοκίνητα σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή. Έτσι γίνεται δυνατός ο υπολογισμός της αντοχής του αμαξώματος σε σύνθετες καταπονήσεις (με τη βοήθεια της μεθόδου των πεπερασμένων στοιχείων), οπότε αυτό σχεδιάζεται ανάλογα, εξασφαλίζοντας μεγάλη οικονομία στα υλικά κατασκευής. Επιτυγχάνεται επίσης μεγάλη ταχύτητα και εξαιρετική ακρίβεια κατά την κατασκευή, καθώς όλες οι εργασίες εκτελούνται από μηχανές που ελέγχονται από υπολογιστή.
CARTRIGE (Καρτριτζ) : στέλεχος, καρτριτζ
CBC : Cornering Brake Control, σύστημα ελέγχου ταχύτητας του αυτοκινήτου στις στροφές, το οποίο κάνει χρήση των φρένων.
CHIP : μνήμη, τσιπ
CIRCUIT BOARD : βάση κυκλώματος
DE-LIMITER : αντι-κόφτης χιλιομέτρων
DOHC : double overhead camshaft - διπλός εκκεντροφόρος επικεφαλής
DOUBLE PISTON : διπλό έμβολο, διπλοπίστονο
DOWNPIPE : σωλήνας εξάτμισης από το turbo
DSC : Dynamic Stability Control, σύστημα ελέγχου δυναμικής συμπεριφοράς του αμαξώματος σε οριακές συνθήκες.
DUMP VALVE : εκτονωτική βαλβίδα, σκάστρα
EBD : Electronic Brake Distribution, ηλεκτρονικό σύστημα κατανομής της ισχύος των φρένων ανά τροχό.
ECE (μέτρηση κατανάλωσης) : H μέτρηση της κατανάλωσης ενός αυτοκινήτου με την τυποποιημένη μέθοδο που προβλέπεται από τους Κοινοτικούς κανονισμούς. H μέθοδος αυτή περιλαμβάνει μέτρηση της κατανάλωσης με ταχύτητα 90 χλμ/ώρα, με ταχύτητα 120 χλμ/ώρα και σε έναν τυποποιημένο «κύκλο πόλης». Οι εργαστηριακές συνθήκες που επικρατούν σε αυτές τις μετρήσεις είναι η αιτία που η κατανάλωση ECE για ένα αυτοκίνητο είναι συνήθως αρκετά μικρότερη από την κατανάλωση του ίδιου αυτοκινήτου σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας.
EGR (exhaust gas recirculation) : Με τα αρχικά αυτά αναφερόμαστε στο σύστημα επανακυκλοφορίας των καυσαερίων το οποίο έχουν πολλοί σύγχρονοι κινητήρες. Με την επανακυκλοφορία των καυσαερίων βελτιώνεται η λειτουργία του κινητήρα στις μεσαίες στροφές, αυξάνεται η ροπή και μειώνονται οι εκπομπές ρύπων (ιδιαίτερα των άκαυτων υδρογονανθράκων).
electronic climate control : Hλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα κλιματισμού, όπου ο οδηγός χρειάζεται μόνο να ρυθμίσει τη θερμοκρασία που επιθυμεί - ο βαθμός ψύξης, η ροή αέρα και ο εξαερισμός ελέγχονται αυτόματα από το ίδιο σύστημα
ERGAL : ισχυρό κράμα αλουμινίου
ESP : Electronic Stability Programme, σύστημα που ελέγχει και επαναφέρει την ευστάθεια του αυτοκινήτου, όταν αυτή χαθεί.
fading : Η τάση των φρένων να εξασθενούν κατόπιν συνεχούς χρήσης. Ονομάζεται 'σβήσιμο', αφού τα υλικά των φρένων λόγω των φυσικών ανοχών τους, δεν χάνουν απότομα την αποτελεσματικότητά τους.
flat out (αργκό) : Το 'πέρασμα' μιας στροφής με το γκάζι στο... πάτωμα.
FLY-OFF : χειρόφρενο χωρίς καστάνια
FORGED : σφυρήλατο-ενισχυμένο
g : Σταθερά που ονομάζεται επιτάχυνση της βαρύτητας. Εκφράζει το ρυθμό αύξησης της ταχύτητας ενός σώματος όταν αυτό εκτελεί ελεύθερη πτώση. Είναι ανεξάρτητη από το βάρος, τον όγκο και το υλικό του σώματος και εξαρτάται από το υψόμετρο και το γεωγραφικό πλάτος στο οποίο μετριέται. Η τιμή του g που χρησιμοποιείται συνήθως σε υπολογισμούς είναι 9,81 m/sec2
GASKET : φλάντζα
handling : Όρος που αναφέρεται σε πολλά στοιχεία της οδικής συμπεριφοράς του αυτοκινήτου, όπως στο κράτημα, αλλά και στην αίσθηση που παίρνει ο οδηγός πίσω από το τιμόνι, καθώς και στην ευκινησία και την κατευθυντικότητα του αυτοκινήτου.
HANS : Head And Neck System, Σύστημα Στήριξης Κεφαλιού. Είναι σχεδιασμένο να στηρίζεται στους ώμους των οδηγών και προστατεύει το κεφάλι τους από βίαιες κινήσεις σε περίπτωση σύγκρουσης.
IGNITION : ανάφλεξη
INJECTION : ψεκασμός
INJECTOR : ψεκαστήρας, μπεκ
INTERCOOLER : ψυγείο αέρα
ISO : το διεθνές σύστημα τυποποίησης. Είναι εξίσου έγκυρο και πλήρες όσο και το γερμανικό DIN στο οποίο είναι εξάλλου βασισμένο κατά μεγάλο μέρος.
JET-STEAM : σύστημα ενίσχυσης αναρρόφησης, διπλός κώνος
KEVLAR : είδος ανθρακονηματων
kgm : Χιλιογραμμόμετρο. Μονάδα μέτρησης της ροπής. Είναι η ροπή που ασκείται στο άκρο γύρω από το οποίο περιστρέφεται μια ράβδος μήκους ενός μέτρου, όταν στο άλλο άκρο της ασκηθεί δύναμη ίση με ένα κιλό.
LAMBDA : λάμδα σένσορας
MSR : Motor Speed Regulation, σύστημα παρακολούθησης των στροφών του κινητήρα, ικανό να μειώσει την ισχύ εφόσον απαιτηθεί από το σύστημα ελέγχου πρόσφυσης.
park assistant : Σύστημα βοήθειας παρκαρίσματος που προειδοποιεί τον οδηγό με ένα ηχητικό σήμα να υπάρχει αντικείμενο στην πορεία του αυτοκινήτου. Στην εμπρός κίνηση, ή στην οπισθοπορεία, οι υπερηχητικοί αισθητήρες του συστήματος αποστέλλουν ηχητικά κύματα και υπολογίζουν την απόσταση από το αντικείμενο ανάλογα με το ηχητικό κύμα που ανακλάται
PDC : Park Distance Control, σύστημα ελέγχου απόστασης του αυτοκινήτου από κάποιο εμπόδιο, κατά το παρκάρισμα.
QUICKSHIFT : γρήγορο πέρασμα, κοντός λεβιές
RAMPIPE : αγωγός υψηλής διοχέτευσης, χωνί
RDS (radio data system) : Τα ραδιόφωνα που είναι εξοπλισμένα με αυτό τον αποκωδικοποιητή λαμβάνουν ψηφιακές πληροφορίες όπως το όνομα του προγράμματος ή τα δελτία κυκλοφορίας TMC
ROSE-JOINTS : σφαιρικοί σύνδεσμοι, μπίλιες
SAE : Το επιστημονικό σωματείο των μηχανολόγων της βιομηχανίας μεταφορικών μέσων των ΗΠΑ. Η SAE έχει θεσμοθετήσει και το ομώνυμο σύστημα προδιαγραφών και τυποποίησης (μέτρηση ισχύος, κατανάλωσης κλπ.). Το σύστημα της SAE είναι το ίδιο έγκυρο με το γερμανικό DIN και το ευρωπαϊκό ECE, αλλά χρησιμοποιείται ελάχιστα στην Ευρώπη.
SENSOR : αισθητήρας
SILENT-BLOCKS : αθόρυβοι σύνδεσμοι, συνεμπλοκ
targa : Αμάξωμα με αφαιρούμενη σκεπή που έγινε διάσημο από την Πόρσε. Είναι παρόμοιο με το καμπριολέ μόνο που μετά την αφαίρεση της σκεπής παραμένει ένα μέρος του πλαισίου της, που έχει τη μορφή ενσωματωμένου ρολ-μπαρ από πλευρά σε πλευρά πίσω από τα καθίσματα.
TESTER : συσκευή ελέγχου
THROTTLE : πεταλούδα
THROTTLE INJECTION : πολλαπλό σύστημα ψεκασμού
TMC (traffic message channel) : H λήψη δελτίων κυκλοφορίας γίνεται από ραδιόφωνα συμβατά με TMC μέσω συστήματος RDS και είτε προβάλλονται στην οθόνη, ή αποθηκεύονται έτσι ώστε να μπορούν να ανακαλούνται μετά από μία διακοπή του ταξιδιού. Αποτελούν τη βάση της δυναμικής καθοδήγησης διαδρομών του συστήματος πλοήγησης.
TPMS (tire pressure monitoring system) : Σύστημα που παρακολουθεί την πίεση ελαστικών μέσω αισθητήρων και ενεργοποιεί μια προειδοποιητική ένδειξη αν παρατηρηθεί απώλεια πίεσης
TURBINE : συσκευή στροβιλισμού, τουρμπίνα
TURBO : στροβιλιστής, τούρμπο
WASTEGATE : πόρτα διαφυγής
WATER INJECTION : σύστημα εσωτερικού ψεκασμού νερού
WATER SPREY : σύστημα εξωτερικού ψεκασμού νερού
ABC (Active Body Control)-Mercedes
Σύστημα ενεργητικής ασφάλειας που φροντίζει για τον έλεγχο των τάσεων του αμαξώματος μέσω ενός πρωτοποριακού συστήματος αναρτήσεων.ABR (Anti Blocage de Roues)
Σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των τροχών που χρησιμοποιήθηκε από την Peugeot το 1990, αλλά όμως σύντομα αντικαταστάθηκε από το ABS.ADB-X (Automatic Differential Blocking)
Ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα του συστήματος μετάδοσης της κίνησης σε μοντέλα της BMW, ώστε η ροπή του κινητήρα να εφαρμόζεται κατ' επιλογή στον άξονα που αντιμετωπίζει 'πρόβλημα'. Το γράμμα 'X' συμβολίζει τη χρήση του συστήματος σε τετρακίνητα μοντέλα.AFU (Assistance au Freinage d'Urgence)
Σύστημα των μοντέλων της Renault που ελέγχει την ισχύ των φρένων κατά τη διάρκεια επιβραδύνσεων 'πανικού'.AGS (Adaptive Gearbox System)
Σύστημα ελέγχου των σχέσεων του κιβωτίου ταχυτήτων που βοηθά στην προσαρμογή ανάλογα με τις συνθήκες κίνησης. (BMW)AIC (Automatic Interval Command)
Σύστημα αισθητήρων βροχής στα μοντέλα της BMW που αναλαμβάνει την ενεργοποίηση των υαλοκαθαριστήρων ανάλογα με το ποσοστό της υγρασίας που ανιχνεύεται στο παρμπρίζ.AMVAR (Amortissement Variable)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της απόσβεσης των αναρτήσεων στο Peugeot 607.APS (Auto Pilot System)
Θα μπορούσε να μεταφραστεί ως σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου του οχήματος. Ουσιαστικά αποτελεί ένα μέρος των λειτουργιών των συστημάτων πλοήγησης της Mercedes.AQS (Air Quality Sensor/System)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ποιότητας του αέρα στην καμπίνα των επιβατών που έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του προγράμματος ανακύκλωσης του κλιματιστικού.ASC+T
Σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των κινητήριων τροχών σε μοντέλα της BMW.ATC (Automatic Temperature Control)
Σύστημα αυτόματου ελέγχου και διόρθωσης της θερμοκρασίας στην καμπίνα των επιβατών των μοντέλων της Rover.ATTS (Active Torque Transfer System)
Σύστημα καταμερισμού της ροπής του κινητήρα στους δύο άξονες που χρησιμοποιείται από μοντέλα της Honda.AUC (Automatische Umluft Control)
Παρόμοιο με το AQS σύστημα που χρησιμοποιείται σε μοντέλα της BMW.AWD (All Wheel Drive)
Ορολογία που χρησιμοποιείται για τα μοντέλα της Volvo που διαθέτουν σύστημα μόνιμης τετρακίνησης.BAS (Brake Assist System)
Σύστημα βελτίωσης της ισχύος των φρένων της Mercedes, αντίστοιχο με το AFU της Renault.CATS (Computer Active Technology Suspension)
Ηλεκτρονικό πρόγραμμα ελέγχου του ποσοστού της απόσβεσης του συστήματος αναρτήσεων στα μοντέλα της Jaguar.CBC (Cornering Brake Control)
Σύστημα ελέγχου της ισχύος των φρένων σε κάθε τροχό ξεχωριστά κατά τη διάρκεια φρεναρίσματος σε στροφή (BMW).CDI (Common rail Direct Injection)
Τροφοδοσία με κοινή γραμμή ψεκασμού στα μηχανικά σύνολα πετρελαίου (Mercedes).CDS (Controle Dynamique de la Stabilite)
Σύστημα ελέγχου της ευστάθειας στο Peugeot 607.CVT (Constant Variable Transmission)
Κιβώτιο ταχυτήτων συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων.DBC (Dynamic Brake Control)
Σύστημα της BMW με λειτουργία παρόμοια με τα AFU και BAS.dCi
Σύστημα άμεσου ψεκασμού με κοινή γραμμή τροφοδοσίας (Common rail) στους πετρελαιοκινητήρες των μοντέλων της Renault.DI (Direct Injection)
Σύστημα άμεσου ψεκασμού από την Opel (συνδυάζεται με υπερτροφοδότη) χωρίς κοινή γραμμή τροφοδοσίας.DI-D (Diesel Injection Direct)
Σύστημα άμεσου ψεκασμού χωρίς Common Rail για τους πετρελαιοκινητήρες της Mitsubishi.Distronic
Ηλεκτρονικό σύστημα στα μοντέλα της Mercedes, που μέσω ειδικών αισθητήρων στο εμπρόσθιο τμήμα του αυτοκινήτου, έχει τη δυνατότητα να διατηρεί μια σταθερή απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα ενεργοποιώντας το σύστημα πέδησης όποτε κρίνεται αναγκαίο.DiTD (Direct Injection Turbo Diesel)
Σύστημα άμεσου ψεκασμού χωρίς κοινή γραμμή τροφοδοσίας (Common rail) για τους υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες της Mazda.D4-D
Σύστημα άμεσου ψεκασμού σε κινητήρες με κοινή γραμμή τροφοδοσίας της Toyota.DRP (Dispositif a Retenue Programmee)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της λειτουργίας των αερόσακων της Renault (ποσοστό ενεργοποίησης ανάλογα με τη σφοδρότητα της σύγκρουσης).DSA (Dynamic Stability Assistance)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των κινητήριων τροχών στα μοντέλα της Volvo.DSA (Dual Stage Airbag)
Σύστημα ελέγχου της ενεργοποίησης των αερόσακων. Σε περίπτωση σύγκρουσης μικρής ισχύος, οι πυροκροτητές ενεργοποιούν τους αερόσακους σε ποσοστό 70%.DSTC (Dynamic Stability and Traction Control)
Εξελιγμένο σύστημα ελέγχου της οδικής συμπεριφοράς ενός οχήματος που με τη βοήθεια αισθητήρων ελέγχει την ταχύτητα του αυτοκινήτου, την επιτάχυνση, την κλίση και την πρόσφυση των τροχών φροντίζοντας να διατηρεί την κατευθυντικότητα του μοντέλου σε κάθε περίπτωση με τη χρήση των φρένων ή την ηλεκτρονική αυξομείωση της ισχύος του κινητήρα.DTI
Σύστημα άμεσου ψεκασμού των υπερτροφοδοτούμενων πετρελαιοκινητήρων της Opel. Χωρίς κοινή γραμμή τροφοδοσίας (Common Rail).Easytronic
Σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων που διατίθεται με το νέο Opel Corsa.EBA (Emergency Braking Assistance)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της λειτουργίας των φρένων σε περιπτώσεις επιβραδύνσεων 'πανικού' στα μοντέλα της Ford.EBD (Electronic Braking Display)
Ηλεκτρονικό σύστημα κατανομής της ισχύος των φρένων σε μοντέλα των εταιρειών Fiat, Nissan, Opel. (βλέπε EBV)EBV (Electronic Braking Variation)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της ισχύος των φρένων στα μοντέλα των εταιρειών Audi, Seat, Skoda και VW. To EBV έχει τη δυνατότητα να κατανέμει την ισχύ του συστήματος πέδησης στους δυο άξονες και σε κάθε κάθε τροχό ξεχωριστά ανάλογα με τις τάσεις που παρουσιάζει το αμάξωμα, διατηρώντας έτσι το αυτοκίνητο στην προβλεπόμενη πορεία του.ECC (Electronic Climate Control)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της λειτουργίας του κλιματιστικού στα μοντέλα της Opel.EDC III (Electronic Damping Command 3)
Η τελευταία και πιο προηγμένη τεχνολογικά έκδοση του συστήματος EDC.EDS (Elektronishes Differential Sperr)
Σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των κινητήριων τροχών μέσω της ηλεκτρονικής-αυτόματης ρύθμισης της λειτουργίας του συστήματος μετάδοσης της κίνησης σε μοντέλα της Audi, Seat, Skoda και VW.EPG (Enhanced Protective Glass)
Τα νέας σχεδίασης και δομής γυαλιά που χρησιμοποιούνται στα μοντέλα αποτελούνται από δύο φύλλα γυαλιού μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται μια στρώση πλαστικού. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνονται τόσο η ηχομόνωση της καμπίνας και η προστασία των επιβατών από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (ειδικά φίλτρα), όσο και η ασφάλεια που προσφέρουν τα οχήματα καθώς τα τζάμια τύπου EPG επιδεικνύουν ιδιαίτερα μεγάλη αντοχή στις συγκρούσεις ενώ δε διαλύονται σε πολλά μικρά κομμάτια όπως συνέβαινε στο παρελθόν. Διατίθεται σε μοντέλα της Peugeot, Audi, Lexus, Mercedes, Volvo κ.ά.ESBS (Electronic Stability Braking System)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των φρένων που έχει τη δυνατότητα να ρυθμίζει την κατανομή της ισχύος σε κάθε τροχό ξεχωριστά. Στις στροφές μπορεί να διαγνώσει μια επερχόμενη υπερστροφή-υποστροφή και να την αποτρέψει φρενάροντας καταλλήλως τους τροχούς του εμπρόσθιου ή οπίσθιου άξονα.ESC (Electronic Stability Control)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου της σταθερότητας στις στροφές στα οχήματα της Jaguar, αντίστοιχο του DSC της BMW.ESP (Electronic Stability Program)
Σύστημα ελέγχου της ευστάθειας του οχήματος στις στροφές. Το ESP έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη λειτουργία του ABS και μέσω αυτού να φρενάρει όποτε κρίνεται απαραίτητο κάποιον από τους τροχούς του οχήματος με στόχο να διατηρήσει στην προβλεπόμενη πορεία του. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης υποστροφικών-υπερστροφικών τάσεων του αμαξώματος.Estate
Στέισον βάγκον εκδόσεις σε μοντέλα των εταιρειών Renault, Saab και Rover.ETC (Electronic Traction Control)
Σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των κινητήριων τροχώνETS (Electronic Traction Support)
Ηλεκτρονικό σύστημα αντίστοιχο με το ETC που χρησιμοποιείται στα μοντέλα της Mercedes.FAP (Filtre A Particules)
Ειδικό φίλτρο συγκράτησης των μικροσωματιδίων που παράγονται από την καύση του καυσίμου στους πετρελαιοκινητήρες. Η ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου φίλτρου είναι η δυνατότητά του να ανανεώνεται καταστρέφοντας τα συσσωρευμένα μικροσωματίδια κάθε 500 χλμ.FIRST (Fully Intergrated Road Safety Technology)
Πρόγραμμα της εταιρείας BMW που ασχολείται με την εξέλιξη νέων συστημάτων παθητικής και ενεργητικής ασφάλειας.FMH (Πρόγραμμα Follow Me Home)
Ειδικό ηλεκτρονικό σύστημα σε μοντέλα των εταιρειών Alfa Romeo, BMW, Mercedes κ.ά. που αφήνει τα φώτα του αυτοκινήτου ανοικτά για λίγα λεπτά μετά την απομάκρυνση του κατόχου από αυτό.Geartronic
Σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων σε μοντέλα της Volvo.GPS (Global Positioning System)
Δορυφορικό σύστημα εντοπισμού της θέσεως που χρησιμοποιείται από τα συστήματα πλοήγησης των αυτοκινήτων.GT (Grand Turismo)
Αρχικά που χαρακτηρίζουν τις σπορτίφ εκδόσεις μοντέλων πολλών αυτοκινητοβιομηχανιών.GTi (Grand Turismo Injection)
Αρχικά αντίστοιχης σημασίας με τα GT, που συνοδεύουν συνήθως μοντέλα μικρότερου κυβισμού.HDi (High Diesel Injection)
Σύστημα άμεσου ψεκασμού υψηλής πιέσεως για τους πετρελαιοκινητήρες με κοινή γραμμή τροφοδοσίας του Ομίλου PSA (Peugeot-Citroen).HOT (High Output Turbo)
Υπερτροφοδότης υψηλής απόδοσης της Saab.Hypertronic
Σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων στο μοντέλο Primera της NissanIC (Inflatable Curtain)
Εξελιγμένο σύστημα πλευρικών αερόσακων οροφής.Isofix
Ειδικές βάσεις συγκράτησης για παιδικά καθίσματα που αυξάνουν την ασφάλεια. Κατασκευασμένα σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ISO (International Standardization Organization).ITS (Iflatable Tubular Structure)
Πλευρικοί αερόσακοι οροφής από την BMWJTD (uniJet Turbo Diesel)
Πετρελαιοκινητήρας υψηλής πίεσης με κοινή γραμμή τροφοδοσίας από τον Ομιλο Fiat.Keyless
Ηλεκτρονικό σύστημα εξελιγμένο από τη Mercedes σε συνεργασία με τη Siemens, που επιτρέπει το άνοιγμα των θυρών και την ενεργοποίηση του κινητήρα από απόσταση χωρίς τη χρήση κλειδιού. Χρησιμοποιείται και από τη Renault στο νέο Laguna.Litronic
Φωτιστικά σώματα τύπου Xenon από την Porsche.MPV (Multi Purpose Vehicle)
Τα συγκεκριμένα αρχικά υποδηλώνουν τον πολυχρηστικό χαρακτήρα του μοντέλου. Πιο συγκεκριμένα το MPV χαρακτηρίζει τα πολυμορφικά αυτοκίνητα.Multitronic
Εξελιγμένο ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων της Audi, που διαθέτει σύστημα συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων καθώς και 7 προϋπολογισμένες σχέσεις.OBD (On Board Diagnostic)
Ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου των καυσαερίων που διαθέτουν πολλά μοντέλα από το 2001.
Μέσω ειδικών αισθητήρων εξετάζεται η ποσότητα των βλαβερών εκπομπών ρύπων και μόλις ξεπεράσει το προβλεπόμενο από την Euro III όριο ειδοποιείται ο οδηγός ώστε να διεξάγει τεχνικό έλεγχο στο αυτοκίνητο.4Matic
Σύστημα τετρακίνησης που χρησιμοποιείται στα μοντέλα της Mercedes.Quattro
Σύστημα τετρακίνησης που χρησιμοποιείται στα μοντέλα της Audi.RDC (Reifen Druck Control)
Σύστημα ελέγχου της πίεσης των ελαστικών από την BMW.RTI (Road Traffic Information)
Πρόγραμμα παροχής πληροφοριών στα συστήματα πλοήγησης της Volvo.Selespeed
Σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων από την Alfa Romeo.
Η αλλαγή των σχέσεων γίνεται από ειδικά κουμπιά που βρίσκονται τοποθετημένα στο τιμόνι.Sequetronic
Σειριακό κιβώτιο ταχυτήτων σε μοντέλα της Mercedes.SIPS (Side Impact Protection System)
Σύστημα προστασίας των επιβατών σε περίπτωση πλευρικών συγκρούσεων στα μοντέλα της Volvo.
Περιλαμβάνει ειδικές ενισχύσεις του αμαξώματος καθώς και πλευρικούς αερόσακους.Speedgear
Κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων από τη Fiat.SRS (Supplementary Restraining System)
Μεικτό σύστημα συγκράτησης των επιβατών που ελέγχει τόσο τη λειτουργία των αερόσακων όσο και των προεντατήρων των ζωνών ασφαλείας.STC (Skid and Traction Control)
Σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των κινητήριων τροχών από τη Volvo.SUV (Sport Utility Vehicle)
Χαρακτηρισμός των μοντέλων ελεύθερου χρόνου. Πρόκειται για μοντέλα που συνδυάζουν ασφάλτινες αλλά και εκτός δρόμου οδικές αρετές.TCS (TractionControl System)
Σύστημα ελέγχου της πρόσφυσης των τροχών.Tiptronic
Ημιαυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων που χρησιμοποιείται από μοντέλα των Audi, Seat και Volkswagen.VDC (Vehicule Dynamic Control)
Σύστημα ελέγχου της ευστάθειας του αυτοκινήτου από τη Fiat.VVT-i (Variable Valve Timing-Injection)
Σύστημα μεταβαλλόμενου χρονισμού των βαλβίδων για τους κινητήρες της Toyota.WHIPS (WHIplash Protection System)
Σύστημα κυλιομένης βάσης των καθισμάτων στα μοντέλα της Volvo, που βελτιώνει τα επίπεδα ασφάλειας των επιβατών σε περιπτώσεις οπίσθιων συγκρούσεων. -
Μερικές διορθώσεις:
ABS: Anti-lock Braking System, στα αγγλικά το μπλοκάρισμα των φρένων δεν είναι block.
Cartridge: Φυσίγγιο
To Kevlar δεν αναφέρεται στις ίνες άνθρακα καθ' εαυτές αλλά στη συνθετική ρητίνη με την οποία είναι εμποτισμένες
Throttle Injection είναι ο ψεκασμός μονού σημείου.
CVT: Continuously Variable Transmission
EBD: Electronic Braking Distribution
-
Ο χρήστης 7pas100 έγραψε:
Μερικές διορθώσεις:
To Kevlar δεν αναφέρεται στις ίνες άνθρακα καθ' εαυτές αλλά στη συνθετική ρητίνη με την οποία είναι εμποτισμένεςΜικρές διορθώσεις επι διορθώσεων (επι διορθώσεων κλπ κλπ κλπ)
Οι ίνες Kevlar δεν είναι ίνες άνθρακα αλλά αρωματικά πολυαμίδια (ή αραμίδια όπως τα λένε και δεν είναι ενός είδους μόνον). Είναι πολυμερείς ενώσεις που παράγονται σε νήματα και μπαίνουν σε σύνθετα υλικά με (συνήθως) θερμοπλαστικές μήτρες...Ενά μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Quadra για την (ατέλειωτη, ρε παιδί μου ) λίστα που έλυσε πολλές απορίες!!!!
-
Ο χρήστης D-Jet έγραψε:
Μερικές διορθώσεις:
To Kevlar δεν αναφέρεται στις ίνες άνθρακα καθ' εαυτές αλλά στη συνθετική ρητίνη με την οποία είναι εμποτισμένεςΜικρές διορθώσεις επι διορθώσεων (επι διορθώσεων κλπ κλπ κλπ)
Οι ίνες Kevlar δεν είναι ίνες άνθρακα αλλά αρωματικά πολυαμίδια (ή αραμίδια όπως τα λένε και δεν είναι ενός είδους μόνον). Είναι πολυμερείς ενώσεις που παράγονται σε νήματα και μπαίνουν σε σύνθετα υλικά με (συνήθως) θερμοπλαστικές μήτρες...Ενά μεγάλο ευχαριστώ στον φίλο Quadra για την (ατέλειωτη, ρε παιδί μου ) λίστα που έλυσε πολλές απορίες!!!!
Είναι το συνδετικό υλικό των ινών άνθρακα με άλλα λόγια.
-
Όχι, Άγγελε...πολυμερή νήματα είναι, δεν είναι μήτρα. Δεν έχουν σχέση με άνθρακονήματα.
-
Κακώς είχα αυτή την εντύπωση τόσα χρόνια...ευχαριστώ για τη διευκρίνιση!
Και κάποτε που αναφερόταν υλικό κάρμπον-κέβλαρ τί εννοούσαν? Ή ήταν λανθασμένη διατύπωση?
-
Πιθανώς να ήταν με μήτρα άνθρακα και συστατικό ενίσχυσης (οπλισμός) kevlar (δύσκολο). Ακόμα μπορεί να είναι και μικτό σύνθετο υλικό με τόσο ανθρακόνημα όσο και αραμίδιο (ακόμα πιο δύσκολο).
Πιθανολογώ ότι μάλλον πρόκειται για κακή διατύπωση μόνον...Σε ένα σύνθετο υλικό, το μεγαλύτερο μέρος του φορτίου το δέχεται το συστατικό ενίσχυσης (σαν πλέγμα φαντάσου το-κάτι αντίστοιχο με το πλέγμα που βάζουν στις οικοδομές οι εργολάβοι), το οποίο στην περίπτωση του αραμιδίου έχει απίστευτη στιβαρότητα. Όταν παράγεται δε έχει τη μορφή μακαρονάδας (ονομάζεται και σπαγγέτι κιόλας!!!) από την οποία 'τραβιούνται' νήματα και ευθυγραμίζονται (μακρομόρια)! Στη φάτσα συνήθως η ίνες αραμιδίου έχουν κίτρινο χρώμα.
Η πατέντα με τα σύνθετα υλικά, πάντως, δεν είναι καινούργια... αρκεί να θυμηθούμε τα τούβλα που φτιάχνονταν από τα πρώτα χρόνια της ιστορίας του ανθρώπου, στα οποία πέρα από τον πηλό έμπαινε και σαν ενισχυτικό συστατικό άχυρο (και δούλευε μια χαρα! ) -
Θα παραθέσω ότι βρίσκω χύμα στα δικά μου Manual σε ονοματολογία εξαρτημάτων, χύμα, έτσι χωρίς πρόγραμμα.
Δείκτης λαδιού. Εngine oil dipstick
Ψυγείο Νερού Radiator
Ανεμιστήρας ( Βεντιλατέρ ) Cooling fan
Ενναλάκτης ( δυναμό ) Altenator
Δοχείο διαστολής νερού Cooling system expansion bottle
Tάπα νερού Radiator Expansion tank cap
Τάπα λαδιού Oil filler cap
Φίλτρο βενζίνης Fuel filter
Δοχείο υγρών φρένων Brake master cylinder reservoir
Φίλτρο αέρος Air Cleaner
Ψυκτικό υγρό ( παραφλού ) Coolant
Διανομέας ( Ντιστριμπιτέρ ) Ignition Distributor
Ηλεκτρονική ανάφλεξη Ignition control module
Mπαταρία Battery
Δοχείο νερού καθαριστήρων Washer reservoir
Σύρμα συμπλέκτη ( αμπραγιάζ ) Clutch cable
Κρεμαγιέρα Steering gear unit
Σώμα πεταλούδας εισαγωγής Τhrotlle casingΣύστημα στήριξης και σύνδεσης
του σύρματος του γκαζιού Throttle control linkage
Θερμοστάτης υγρού ψύξης Coolant thermostat
Eξάτμηση Exhaust
Υποπλαίσιο Subframe
Ημιαξόνιο Driveshaft
Τάπα λαδιού στο κάρτερ Sump drain plug
Δαγκάνα δισκόφρενου Brake caliper
Κάτω ψαλίδι ανάρτησης Suspension lower arm
Αντιστρεπτική δοκός Anti-roll bar
Ημίμπαρο τιμονιού Steering arm
Ντίζα αλλαγής ταχυτήτων Gearchange rod
Βάσεις σαζμάν Transmission mounting
Δοχείο βενζίνης Fuel tank
Αμορτισέρ Shock absorber
Ράβδος στρέψης Torsion bar
Ρυθμιστής πίεσης πίσω φρένων Compensator unit
Ντίζες χειρόφρενου Handbrake cables
Πίσω άξονας Rear axle
Απορροφητής παλμών αντλίας
βενζίνης Fuel pulse damper
Δοχείο υγρών υδραυλικού τιμονιού Power steering fluid reservoir
Σύστημα ψύξης Cooling system
Άξονας Shaft
Βοηθητικός άξονας Auxiliary shaft
Εκκεντροφόρος άξονας Camshaft
Κουζινέτο Bearing
Ρουλεμάν Roller bearing
Τσιμούχα εκκεντροφόρου Camshaft oil seal
Στροφαλοφόρος άξονας Crankshaft
Τσιμούχα στροφαλοφόρου Crankshft oil seal
Βολάν Flywheel
Συντήρηση Maintenance
Ελαιοπυξίδα ( κάρτερ ) Oil sump pan
Αντλία λαδιού Oil pump
Κυλινδροκεφαλή Cylinder head
Έμβολο Piston
Ελατήρια εμβόλου Piston Rings
Μπιέλα Connecting rod
Χιτώνιου κυλίνδρου Cylinder liner
Ιμάντας χρονισμού Timing belt
Τεντωτήρας (εντατήρας χρονισμού Timing belt tensioner
Γρανάζι ιμάντα χρονισμού Sprocket
Γρανάζι κίνησης του συστήματος
χρονισμού από τον στρόφαλο Crankshaft timing belt sprocket
Αλυσίδα χρονισμού Timing chain
Φλάτζα Gasket
Φλάντζα κυλινδροκεφαλής Cylinder gasket
Μπλοκ κινητήρα Crankcaseκάποια άλλη στιγμή θα συνεχίσω
-
Quadra,
χαρά στο κουράγιο σου φίλε, που κάθησες να γράψεις όλα αυτά τα όμορφα και χρήσιμα πράγματα
άσχετο: μηπως τα έχεις βρει σε Αμερικάνικη ορολογία?
γιατί το μπλοκ κινητήρα οι Αγγλοι το λενε cylinder block
Επίσης κοιτα παρακάτω τις διαφορές ανάμεσα σε Αμερικάνικη και Αγγλική γλώσσα, όσον αφορά την ορολογία αυτοκινήτου
English - American
Aerial - Antenna
Accelerator - Gas pedal
Alternator - Generator (AC)
Anti-roll bar - Sway bar
Bodywork - Sheet metal
Bonnet - Hood
Boot lid - Trunk lid
Boot (luggage compartment) - Trunk
Bottom gear - 1st gear
Bulkhead - Firewall
Cam follower or tappet - Valve lifter
Carburettor - Carburetor or carbureter or carburator
Catch - Latch or lock (as in door latch)
Choke/venturi - Barrel
Circlip - Snap-ring or Jesus clip
Clearance - Lash
Crownwheel - Ring gear (of flywheel)
Damper - Shock Absorber
Dash pot - Accelerator pump
Dazzle - Glare
Disc (brake) - Rotor/disk
Drop head coupe - Convertible
Dynamo - Generator (DC)
Earth (electrical) - Ground
Estate car - Station wagon
Exhaust manifold - Header
Flatting (Down) - Sanding
Float chamber - Float bowl
Free-play - Lash
Freewheel - Coast
Final Drive - Differential
Gudgeon pin - Piston pin or wrist pin
Gearchange - Shift
Gearbox - Transmission
Halfshaft - Axle shaft
Handbrake - Parking Brake
Hood - Soft top or convertible top
Indicator - Turn signal
Interior light - Dome lamp
Jubilee Clip - Hose Clamp
Layshaft (of gearbox) - Countershaft
Mole Wrench - Vise Grips
Motorway - Freeway, turnpike, interstate etc
Number plate - License plate
Paraffin - Kerosene
Petrol - Gasoline, gas
Propeller (prop) shaft - Driveshaft
'Pinking' - 'Pinging'
Quarter light - Quarter window
Repeater - Turn signal
Rev Counter - Tachometer
Rocker cover - Valve cover
Roof rack - Car-top carrier
Saloon - Sedan
Seized - Frozen, locked up
Side indicator lights - Side marker lights
Side light - Parking light
Silencer - Muffler
Spanner - Wrench
Sill panel (beneath doors) - Rocker panel
Spigot bush - Pilot bushing
Split pin - Cotter pin
Steering arm - Spindle arm
Sump - Oil pan
Tappet - Valve lifter, cam follower
Thrust bearing - Throw-out bearing, release bearing
Tickover - Idle
Top gear - High
Torch - Flashlight
Trackrod (of steering) - Tie-rod (or connecting rod)
Transmission - Whole drive line
Tyre - Tire
Vice - Vise
Wheel nut - Lug nut
Windscreen - Windshield
Wing/mudguard - Fender -
Όχι είναι απότα δικά μου βιβλία, είμαι μηχανικός, όμως σε βιβλίο του Haynes που είναι Άγγλοι, το μπλόκ αναφέρεται Crankcase. Το διασταύρωσα.
πχ. το αλουμίνιο οι Άγγλοι το λένε Alumunium και οι Αμερικανοί Aluminum
H τεχνική ορολογία γενικά, είναι πολύπλοκη με πολλές ονομασίες για τα ίδια εξαρτήματα/συστήματα/υλικά, πρέπει να γνωρίζεις καλά τις μηχανές, τα ηλεκτρικά/ηλεκτρονικά και όχι μόνο, αλλά και την λειτουργία των ΜΕΚ για να μπορείς εύκολα και χωρίς κόπο να βγάλεις άκρη.
Σίγουρα θα έχεις πέσει σε εγχειρίδια μεταφρασμένα by the book από άριστους χειριστές της Αγγλικής γλώσας, παντελώς όμως άσχετους με την τεχνική ορολογία, που πολλές φορές κρατάς την κοιλιά σου από τα ευτράπελα που διαβάζεις, ιδίως στις ηλεκτρικές / ηέλκτρονικές συσκευές.
-
Έγραψες **Tie-rod (or connecting rod) **
πήρα ένα στην τύχη,Το tie-rod είναι εξάρτημα της ρύθμισης σύγκλισης / απόκλισης των τροχών , το ημίμπαρο, επίσης λέγεται και steering rod, αν πρόκειται για την μπροστινή ανάρτηση, την ίδια ονομασία έχει η ίδια ράβδος που βρίσκεται στην πίσω ανάρτηση της Lancia Delta και του Mazda 323 που είναι σχεδόν ίδιες, αρθρωτό τραπέζιο το λέει η Mazda.
To Connecting rod είναι γενική ονομασία μιας συνδετικής ράβδου.Γιαυτό σου λέω, τα manual δεν γράφονται εύκολα, εγώ που γράφω τα δικά μου manual για τις μηχανές που φτιάχνω, και για αυτές που εισάγω, έχω κουραστεί αρκετά για να τα φέρω σε λογαριασμό.
-
Crankcase ειναι ο στροφαλοθαλαμος
-
Το γνωρίζουμε αγαπητέ, αλλά σε ένα μικρό μπλόκ που λείπει η κεφαλή και το κάρτερ και τα υπόλοιπα εξαρτήματα, και είναι μόνο ένα κομμάτι , το μπλόκ δηλαδή, με την λέξη Crankcase δεν μπορείς να προσδιορίσεις μόνο το case του στροφαλοφόρου άξονα, έτσι έχουν επικρατήσει οι λέξεις Crankcase ή Cylinder blog, όπως και η Cylinder block αναφέρεται μόνο σε ένα τμήμα του μπλόκ, άρα ούτε αυτή είναι σωστή, έτσι σε μεγαλύτερους κινητήρες η σωστή λέξη είναι Engine block.
Αγγλο-Ελληνικό Λεξικό με μηχανολογική ορολογία