-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Μιας και λέγαμε για άσπρα - μαύρα πουκάμισα πιο πριν, πέτυχα αυτό στο αρχείο της ΕΡΤ και θυμήθηκα την κουβέντα μας.Συγκρινεις ανομοια πραγματα .Προσπαθεις να ισοφαρισεις παραβατικες κ εγκληματικες συμπεριφορες , με ιστορικα γεγονοτα που δεν εχουν καμια σχεση .
-
Αν δεν προέτρεχες θα καταλάβαινες ότι κάνω ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο
-
Αν διαβάσεις προηγούμενες σελίδες της θεματικής ενότητας, θα δεις ότι όχι μόνον είναι κατά του ρεζιλικιού με την οπλοκατοχή και οπλοχρησία, αλλά τονίζει σε πάρα πολλά σημεία ότι το μαύρο πουκάμισο ΔΕΝ είναι παράδοση για την Κρήτη. Είμαι βέβαιος ότι παρέθεσε αυτήν την φωτογραφία για να δείξει ότι ο Κρης αντάρτης μόνο μαύρα δε φορούσε...
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Αν διαβάσεις προηγούμενες σελίδες της θεματικής ενότητας, θα δεις ότι όχι μόνον είναι κατά του ρεζιλικιού με την οπλοκατοχή και οπλοχρησία, αλλά τονίζει σε πάρα πολλά σημεία ότι το μαύρο πουκάμισο ΔΕΝ είναι παράδοση για την Κρήτη. Είμαι βέβαιος ότι παρέθεσε αυτήν την φωτογραφία για να δείξει ότι ο Κρης αντάρτης μόνο μαύρα δε φορούσε...Ακριβώς
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Αν διαβάσεις προηγούμενες σελίδες της θεματικής ενότητας, θα δεις ότι όχι μόνον είναι κατά του ρεζιλικιού με την οπλοκατοχή και οπλοχρησία, αλλά τονίζει σε πάρα πολλά σημεία ότι το μαύρο πουκάμισο ΔΕΝ είναι παράδοση για την Κρήτη. Είμαι βέβαιος ότι παρέθεσε αυτήν την φωτογραφία για να δείξει ότι ο Κρης αντάρτης μόνο μαύρα δε φορούσε...
Ακριβώς
Παρολω που ειμαι υποχρεωμενος να αναγνωρισω το λαθος μου , χαρηκα που απλως παρερμηνευσα τα γραφομενα σου .
-
Κανένα πρόβλημα, για όνομα του Θεού!
Κατά τα άλλα, το έμαθα σήμερα και στεναχωρήθηκα πολύ:
Η Κρήτη θρηνεί. Έσβησε το απόγευμα της Τετάρτης (28η Νοεμβρίου) ο μεγάλος λαϊκός ποιητής της Κρήτης,Γιώργης Σταυρακάκης ή Μιχαλόμπας. Η μοίρα, ο θεός, επέλεξαν ευτυχώς να μη ταλαιπωρηθεί για καιρό, χτυπημένος από την επάρατο νόσο. Ο Γιώργης με την Ανωγειανή καταγωγή αλλά και με την επαφή που είχε πάντα με τη φύση, δικαιολογούν απόλυτα το ύφος του γραπτού του λόγου. Καθάρια σκέψη…Μια σκέψη που κάθε φορά που έκφραζε με μαντινάδα, άγγιζε τη τελειότητα και κατά συνέπεια την επιτυχία.
Κατά τη γνώμη μου, επρόκειτο για έναν από τους σημαντικότερους μαντιναδολόγους του καιρού μας (ναι, η αυθεντική λαϊκή ποιητική δημιουργία είναι ζωντανή όσο ποτέ στην Κρήτη). Οι μαντινάδες του έγιναν μεγάλες δισκογραφικές επιτυχίες εδώ και δεκαετίες, και μπήκαν στο στόμα του κάθε μερακλή. Παρακάτω παραθέτω ορισμένες από τις μαντινάδες που κατά καιρούς έχει πει, αν και για να είμαι ειλικρινής ορισμένες από αυτές δεν ήξερα πως είναι δικές του, και το έμαθα μόλις τώρα με αφορμή το θάνατό του.
Δε θα βρείτε ιδιαίτερα περίτεχνα νοήματα στις μαντινάδες του: Η ομορφιά τους έγκειται στην απλότητα τους και στην άριστη χρήση της Κρητικής διαλέκτου. Προσωπικά, εγώ βρίσκω όμορφες τόσο τις πιο 'στοχαστικές' μαντινάδες όσο και τις 'απλές', αρκεί το αισθητικό αποτέλεσμα να έχει αυτό το 'κάτι', που όμως είναι αδύνατο να προσδιορίσω. Μια όμορφη εικόνα, μια όμορφη λέξη, μια 'δυνατή' ρίμα, ή ένα ωραίο νόημα, είναι όλα τους στοιχεία που μπορούν να κάνουν μια μαντινάδα να με αναστατώσει.
Ενδεικτικά λοιπόν, ορισμένες από τις μαντινάδες του:
*Ποιός τόπος είναι πλια κρυφός, από το νου του ανθρώπου
που σε 'βαλα μα φαίνεται στην όψη του προσώπουΘέ' μου τσι τόσες σου χαρές, πως τσι χεις μοιρασμένες
εγώ να ζω με δανεικές και να γλεντώ με ξένεςΒιόλα μου γοργομάδησε, ρίξε τσ ανθούς σου χαμε
να ξεθυμάνει η μυρωδιά που βγάνεις και πλαντά με**Όταν σε βλέπω η άνοιξη μές την καρδιά μου μπαίνει
κι ας είναι απ όξω τα βουνά κι κάμποι χιονισμένοι **Πληγή π ανοίγει ο χωρισμός δεν τηνε κλειούνε οι χρόνοι
γιατί πατούνε οι θύμησες απάνω και ματώνειΈσβησε αέρας το κερί που κράτουνα στη χέρα
κι είναι για μένα η ζωή σκοτίδι νύχτα μέραΕδά που φεύγεις ασκιανέ και δροσερέ μου αέρα
σ' ό,τι δεντρί κι ανέ σταθώ θα λιάζομαι όλη μέραΟ κόσμος που ονειρεύτηκα μόνο τσ'αυγής ταιριάζει
γι'αυτό 'χω και την πεθυμιά να φύγω οντέ χαράζει * -
ego ekeino pu xero einai oti poloi emanouhl mixahl poli foriete aoto to hl sthn krhth. exalou den xero oti ta arxaia pou vrikan sti thalasa ta rixan epitides oi evreoi gia na tin parousiasoun san evraiki , afou me thn xronologisei eykola apokaliptete mia tetia apati.na nai kala oi anthropi alla gia thn katagvgi tous xlomata pragmata
-
Το αδηφάγο κήτος...
-
Αν μπορώ να καταλάβω καλά, με τη δυσκολία που έχω στο να διαβάζω greeklish, υποστηρίζεις οτι οι Κρήτες ειναι απόγονοι των Εβραίων... Μάλιστα...
Το οτι υπάρχουν δηλαδή πολύ πριν από τους Εβραίους δε σου λέει τίποτα? -
Τι λέγαμε φίλε taurus; Το αδηφάγο κήτος...
-
εγω δεν ειμαι σιγουρος οτι εννοει αυτο
νομιζω οτι θελει να πει πως οι εβραιοι προσπαθουν να κανουν τους κρητικους να φανουν σαν εβραιοιτο διαβασα 5-6 φορες βεβαια μεχρι να καταληξω στο παραπανω.. κ παλι δεν ειμαι σιγουρος
-
Ο χρήστης skullone έγραψε:
Τι λέγαμε φίλε taurus; Το αδηφάγο κήτος...Νταξ, όταν το πόσταρες, έγραφα το δικό μου, δεν είχα προλάβει να το δω...
-
Ο χρήστης skye έγραψε:
εγω δεν ειμαι σιγουρος οτι εννοει αυτο
νομιζω οτι θελει να πει πως οι εβραιοι προσπαθουν να κανουν τους κρητικους να φανουν σαν εβραιοιτο διαβασα 5-6 φορες βεβαια μεχρι να καταληξω στο παραπανω.. κ παλι δεν ειμαι σιγουρος
Έλα ξανά και δοκίμασε μετά από 4-5 duvel...
-
Eγώ(φτου μου εγωίσταρε,άκου ''εγω'') νομίζω ότι θέλει να πει ότι οι Εβραίοι βαρέθηκαν να ζουν στο Ισραήλ και λένε να την κάνουν σιγά σιγά για την Κρήτη που είναι και νησί,έχει ωραίες παραλίες,''καλιέργειες'' και άλλα καλούδια.
-
εγω λεω να βαλουμε στοιχημα
το ξαναδιαβασα, ειμαι σιγουρος οτι εχω δικιο (μαλλον)
-
Εγώ (είπαμε φτου μου) θα ήθελα πολύ να το ξαναδιαβάσω,αλλά την πρώτη φορά που το έκανα στραβώθηκα και δεύτερη den leei!
-
δεν λεο ποιοι ειναι πιο αρχαιοι και ποιοι πιο νεοι , ρωταω γιατι τοσες καταληξεις σε ηλ γιατι οι εβραιοι ισχυριζονται οτι η κρητη ειναι εβραικη ποια η καταγωγη του ελ. βενιζελου κλπ. πολλα τα ερωτιματα φιλε
-
Τους Σήφηδες (=Ιωσήφ) ξέχασες
Είναι νομίζω κοινό χαρακτηριστικό κάποια ονόματα να κυριαρχούν κατά τόπους.
-
Ο χρήστης dkit42001 έγραψε:
πολλα τα ερωτιματα φιλεε τι αστειευεσαι τωρα
-
Γιουπιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιιι!!!
Κρήτη: όπλα, βεντέτα και άλλες ιστορίες.