-
Καλησπέρα. Είμαι κάτοικος Θεσ/νίκης και ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από Σέρρες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη είναι σε πολύ καλή κατάσταση (δεκτός έλεγχος) αλλά δεν έχει ασφάλεια λόγω ακινησίας οπότε μου είπε ότι δε γίνεται να ελεγθεί σε συνεργείο Θεσ/νίκης παρά μόνο σε κάποιο των Σερρών. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά τον τεχνικό έλεγχο, τι χαρτιά θα πρέπει να έχει αγοραστής και πωλητής και σε πόσο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία αλλαγής κατόχου; Και κάτι ακόμα. Είναι μοντέλο 1999 χωρίς βιβλίο service αλλά έχει περάσει πρόσφατα ΚΤΕΟ. Να το εμπιστευθώ;
-
Καλησπέρα. Είμαι κάτοικος Θεσ/νίκης και ενδιαφέρομαι να αγοράσω ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από Σέρρες. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του ιδιοκτήτη είναι σε πολύ καλή κατάσταση (δεκτός έλεγχος) αλλά δεν έχει ασφάλεια λόγω ακινησίας οπότε μου είπε ότι δε γίνεται να ελεγθεί σε συνεργείο Θεσ/νίκης παρά μόνο σε κάποιο των Σερρών. Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται μετά τον τεχνικό έλεγχο, τι χαρτιά θα πρέπει να έχει αγοραστής και πωλητής και σε πόσο διάστημα ολοκληρώνεται η διαδικασία αλλαγής κατόχου; Και κάτι ακόμα. Είναι μοντέλο 1999 χωρίς βιβλίο service αλλά έχει περάσει πρόσφατα ΚΤΕΟ. Να το εμπιστευθώ;
-
-
Γιατί αμάξι μιλάμε;
-
Μετά τον τεχνικό έλεγχο,η μεταβίβαση γίνεται πανεύκολα στο πλησιέστερο ΚΕΠ
Άδεια κυκλοφορίας,ταυτότητες,και υπεύθυνες δηλώσεις (1 απο τον αγοραστή και 1 απο τον πωλητή),και μετά ασφάλεια που κάνεις εσυ αν το αυτοκίνητο δεν έχει -
Μάρκα; Μοντέλο;
-
Δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο σαν διαδικασία, το είχα κάνει και εγώ πρόσφατα.
Πας εργάσιμη ημέρα στις Σέρρες και αν συμφωνήσετε, κατευθείαν στο ΚΕΠ για την διαδικασία και το πέρνεις και φευγεις.ΑΝ και δεν αναφέρεις μάρκα κ μοντέλο, πιο πολύ θα έπρεπε να σε απασχολεί η κατάστασή του και το γεγονός πως δεν έχει βιβλίο service παρά η μεταβίβαση. ΟΧΙ, το ότι έχει περάσει κτεο δεν λέει τίποτα. Να το πας σε μηχανικό οπωσδήποτε πρώτα.
-
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας! Είναι SEAT Ibiza 1.4 μοντ. '97. Σίγουρα θα το πάω σε μηχανικό. Πως θα το φέρω θεσ/νίκη χωρίς ασφάλεια; Θα πρέπει να το ασφαλίσω Σέρρες; Δεν απαιτείται κάποιος χρόνος μέχρι να εκδοθεί το ασφαλιστήριο συμβόλαιο;
-
Aν το αυτοκινητο δεν εχει περασει ΚΤΕΟ δεν μπορει να γινει μεταβιβαση,αλλα ΚΤΕΟ μπορει να περασε περυσι και τωρα να ναι για πεταμα οποτε αυτο το ελεγχεις.Η ασφαλεια απ οσο ξερω βγαινει επιτοπου,μπορει να μην παρεις στα χερια σου το χαρτι αλλα αν γινει η αιτηση δεν εχεις προβλημα,βεβαια αυτο καλο θα ηταν να το κανεις με γνωστο ασφαλιστη αν εχεις.
-
Όσο αφορά την ασφάλεια...
Η ενεργοποίηση της αρχίζει στις 12 το μεσημέρι. Δεν ξέρω αν πας νωρίτερα (πριν τις 12) μπορεί να αρχίσει τότε ή πρέπει να περάσει μια μέρα.
Μπορείς να κανείς το άλλο, ΑΝ το αμάξι που θες να πάρεις έχει ήδη ασφάλεια, μπορείς να πεις στον πρώην ιδιωκτητη να μην διακόψει το συμβόλαιο του αμέσως μετα την πώληση του αυτοκινήτου, αλλα να σου δώσει περιθώριο μια μέρα.
Έτσι εσυ θα έχεις ασφάλεια για να το πας σπίτι σου και την επόμενη να το ασφαλισεις με την ηρεμία σου.
Αν το κανείς αυτο, απλά να σου δώσει μια φωτοτυπία του ασφαλιστιριου του για παν ενδεχόμενο. -
Ειπε οτι δεν εχει ασφαλεια.
-
Λάθος μου, σορρυ.
-
Λοιπόν...για να κανεις μεταβίβαση χρειάζεσαι τα ακόλουθα:
- Την άδεια του οχήματος με την προϋπόθεση να μην έχει παρακράτηση κυριότητας
- ΚΤΕΟ εν ισχύ
- Να γνωρίζεις το αφμ σου και να φέρεις την ταυτότητα σου
- Την ταυτότητα του πωλητή και το αφμ του...αν δεν είναι παρών ο ίδιος εξουσιοδότηση από αυτόν σε σένα ή εκπρόσωπο επικυρωμένη
- Παράβολο 165€ για την οικεία Νομαρχία από τράπεζες (τους αριθμούς λογαριασμών που χρειάζεται θα στα δώσουν στο ΚΕΠ που θα κάνεις την μεταβίβαση με την μορφή παραπεμπτικού)
Δεν χρειάζεται να επιδείξεις την ασφάλεια του οχήματος ή τα τέλη κυκλοφορίας!
Η διαδικασία είναι απλή -5 λεπτά- και στις επόμενες 2 εβδομάδες (1 μήνα δυστυχώς στην Αθήνα) θα έχεις την νέα άδεια οδήγησης. (Για την ακρίβεια θα έχεις μηχανογραφημένο αντίγραφο αφού έχουν ξεμείνει από ...χαρτόνια τα καμάρια αλλά λέμε τώρα)Ελπίζω να βοήθησα και...καλά χιλιόμετρα!
Μην ξεχάσεις να ζητήσεις και να δώσεις Υ.Δ. του 1599/86 από τον ιδιοκτήτη που ν' αναφέρεται από ποιον αγόρασες, τι και πόσο. Αυτό το θέλεις για την εφορία του χρόνου τόσο εσύ όσο και ο πωλητής. Αρκεί μια υπογραφή στην δήλωση δίχως επικύρωση!
-
Βοήθησες και πολύ μάλιστα.
Οπότε θα βρω μια ασφαλιστική που να έχει αντίστοιχο γραφείο και στις Σέρρες...
Όλα καλά ευχαριστώ παιδιά!
Διαδικασία αγοράς μεταχειρισμένου από άλλη πόλη.