Navigation

• ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
    • ΑΓΩΝΕΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
    • CLASSIC
    • ΤΙΜΕΣ
    • VIDEO
    • 4ΤΡΟΧΟΙ
    • Register
    • Login
    • Search
    • Unread
    • Recent
    • Popular
    L
    • Profile
    • Following 0
    • Followers 0
    • Topics 1
    • Posts 16
    • Best 1
    • Groups 0

loukoumas

@loukoumas

2
    Profile views
    16
    Followers
    0
    Following
    Joined Last Online

loukoumas Unfollow Follow

Best posts made by loukoumas

• RE: Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα

@antonakis said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:

Φιλοσοφικές ερωτήσεις στην Ελλάδα.
      Ρωτάς τεχνικά ποιος είναι πιο παράνομος. Μάλλον αυτός που προσπερνάει από δεξιά.

Το είδα και στη φετεινή έξοδο... Αριστερή/μεσαία λωρίδα με 120-100 και η δεξιά κενή για χιλιόμετρο και βάλε.

Αυτοκίνητα σε ΑΔΕΙΟ δρόμο, να κινούνται μόνα τους στη μεσαία λωρίδα, επειδή έτσι. Αυτό το δικαιολογώ σε σημεία που η ασφαλτος στη δεξιά έχει γίνει χάλι από τα φορτηγά, αλλά αλλού γιατί?

Γιατί είναι παράνομος αυτός που «προσπερνάει» από δεξιά σε αυτή την περίπτωση που αναφέρω; Στον ΚΟΚ η προσπέραση νοείται ελιγμός, με το να κινούμαι απλώς στην λωρίδα που ο ίδιος ο ΚΟΚ συνιστά (δηλαδή την δεξιά) δεν κάνω «προσπέραση», αφού δεν πραγματοποιώ «ελιγμό».

Δεν βρίσκω ούτε λογικό, ούτε νόμιμο να εξαναγκάζομαι σε ελιγμούς επειδή κάποιος άλλος οδηγός δεν τηρεί τον ΚΟΚ.

posted in Περί αυτοκίνησης
      L
      loukoumas

Latest posts made by loukoumas

• RE: Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα

@antonakis said in Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα:

Φιλοσοφικές ερωτήσεις στην Ελλάδα.
      Ρωτάς τεχνικά ποιος είναι πιο παράνομος. Μάλλον αυτός που προσπερνάει από δεξιά.

Το είδα και στη φετεινή έξοδο... Αριστερή/μεσαία λωρίδα με 120-100 και η δεξιά κενή για χιλιόμετρο και βάλε.

Αυτοκίνητα σε ΑΔΕΙΟ δρόμο, να κινούνται μόνα τους στη μεσαία λωρίδα, επειδή έτσι. Αυτό το δικαιολογώ σε σημεία που η ασφαλτος στη δεξιά έχει γίνει χάλι από τα φορτηγά, αλλά αλλού γιατί?

Γιατί είναι παράνομος αυτός που «προσπερνάει» από δεξιά σε αυτή την περίπτωση που αναφέρω; Στον ΚΟΚ η προσπέραση νοείται ελιγμός, με το να κινούμαι απλώς στην λωρίδα που ο ίδιος ο ΚΟΚ συνιστά (δηλαδή την δεξιά) δεν κάνω «προσπέραση», αφού δεν πραγματοποιώ «ελιγμό».

Δεν βρίσκω ούτε λογικό, ούτε νόμιμο να εξαναγκάζομαι σε ελιγμούς επειδή κάποιος άλλος οδηγός δεν τηρεί τον ΚΟΚ.

L
      loukoumas
    • Οδήγηση στη δεξιά λωρίδα

Καλησπέρα.

Σύμφωνα με τον ΚΟΚ πρέπει να κινούμαστε στην δεξιά λωρίδα κυκλοφορίας και να χρησιμοποιούμε την μεσαία και την αριστερή αποκλειστικά για προσπεράσεις.

Τι πρέπει να κάνουμε στην περίπτωση που κινούμαστε στην δεξιά λωρίδα με το όριο ταχύτητας (π.χ. 130 χλμ/ώρα), ο δρόμος μπροστά μας είναι άδειος, αλλά υπάρχει όχημα που κινείται με πιο μικρή ταχύτητα στην μεσαία λωρίδα;

Τον προσπερνάμε κινούμενοι στην λωρίδα μας ή πρέπει να βγούμε στην αριστερή (αλλάζοντας δύο λωρίδες) και μετά να επιστρέψουμε πάλι στην δεξιά;

Ευχαριστώ.

L
      loukoumas
    • RE: Σχετικά με προσπέραση

Ο χρήστης nickthetrib έγραψε:

Τσέκαρες αν όντως στο σημείο απαγορεύεται η προσπέραση;

Από το Κιάτο μέχρι και το Αίγιο που τσέκαρα σχεδόν σε όλη τη διαδρομή απαγορεύεται η προσπέραση. Το ατύχημα έγινε λίγο μετά το Κιάτο, οπότε και ήταν σε σημείο που απαγορευόταν η προσπέραση και επομένως τον ήπιαμε δυστυχώς.

L
      loukoumas

Εντάξει παιδιά, δεν θέλω να τσακωθώ με κανέναν. Έπρεπε να το θέσω εξαρχής το πρόβλημα, αλλά δεν ήθελα να σας προϊδεάσω. Τελοσπάντων, δεν το βλέπω να το κυνηγάμε το θέμα. Ρωτήσαμε και σε δικηγόρο και μας απέτρεψε να το συνεχίσουμε. Υπάρχει λέει δεδικασμένο για παρόμοιο θέμα (δεν μας το εξήγησε αναλυτικότερα), σε σημείο που απαγορεύεται η προσπέραση οφείλεις να κρίνεις μόνος σου εάν και εφόσον μπορούν να σε προσπεράσουν για να τους αφήσεις. Εάν γίνει το οτιδήποτε, φέρεις και εσύ ευθύνη γιατί οδηγούσες επάνω στο έρεισμα χωρίς σοβαρό λόγο (δεν νοείται σοβαρός λόγος η προσπέραση από τη στιγμή που απαγορεύεται).

Οπότε μείον ενάμιση χιλιάρικο από το πουθενά (πάλι καλά να λέμε που δεν έγινε και τίποτα χειρότερο).

L
      loukoumas

Τι δουλειά είχες σταματημένος πάνω στη Μεσογείων; Ένα κάθετο στενό ή ένα στενό πιο μέσα σε χάλαγε; Και δεν έκλεισες και τον καθρέφτη σου. Ότι να 'ναι είσαι.

Ανέβηκε η θερμοκρασία της μηχανής στο θεό ξαφνικά, αγχώθηκα και δεν είχα την πολυτέλεια να ψάξω θέση για παρκάρισμα. Θεώρησα ότι δεν θα με ξυρίσει κάποιος αν σταματήσω δεξιά, στο ύψος της Αγ. Παρασκευής είναι άπειροι σταματημένοι κάθε φορά.

Πολύ κριτική πάντως, για άσχετα με το θέμα μας πράγματα. 😕

L
      loukoumas

Κάτι βασικό.
      Στα σημεία με χώρο για 2 αυτοκίνητα και κολονάκια στον Κόρινθο Πατρα, έχει σήμανση ότι επιτρέπεται το προσπέρασμα και ας έχει συνεχόμενη γραμμή κάτω.

Νομίζω ότι σε όσα σημεία έχει κολωνάκια απαγορεύεται η προσπέραση, αλλά μπορεί να κάνω και λάθος. Μεθαύριο που θα κατέβω θα τσεκάρω γενικά και αυτό που λες και ειδικά το σημείο που τράκαρε ο δικός μου ξανά για να επιβεβαιώσω αν όντως απαγορευόταν ή επιτρεπόταν η προσπέραση.

L
      loukoumas

Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
      Αν τον ρώτησαν τέτοιο πράγμα είναι πονηροί απλά. Να εμποδίσεις προσπέραση ούτε επιτρέπεται, ούτε είναι σώφρων. Το θέμα είναι αν επιτρέπεται η κίνηση στο έρεισμα/ΛΕΑ. Βάσει ΚΟΚ δεν πρέπει να πατήσει στο έρεισμα, εκτός αν υπάρχει ανάγκη. Όμως στα πλαίσια πνεύματος συνεργασίας στον δρόμο όλοι διευκολύνουμε με αυτόν τον τρόπο όποιον θέλει να περάσει, από την στιγμή που υπάρχει ορατότητα και δεν υπάρχει κίνδυνος.

Στην περίπτωσή σας φταίει καθαρά αυτός που πραγματοποίησε την λεγόμενη διακοπή πορείας, αυτός δηλαδή που έκλεισε τον άλλον.

Δεν τον ρώτησαν τίποτα. Στη δήλωση του ατυχήματος ο δικός μου είπε «οδήγουσα στο έρεισμα για να με προσπεράσει ο άλλος και ξαφνικά έκοψε δεξιά και έπεσε πάνω μου» και ο άλλος ακούσαμε ότι είπε «προσπερνούσα το άλλο αυτοκίνητο και έκοψα δεξιά το τιμόνι γιατί κάτι πετάχτηκε μπροστά μου».

Παντως αυτο με την συνυπαιτιότητα μου φαινεται εντελως κουφο!
      Σε περιπτωσεις που ενα αυτοκινητο ειναι παρανομα παρκαρισμενο και εμπλεκεται σε τροχαιο,
      η τροχαια κοβει κληση για παρανομο παρκαρισμα, αλλα ποτε δεν εχω ακουσει οτι η ασφαλιστικη δεν τον καλυπτει και του χρεωνει συνυπαιτιοτητα.
      Εκτος και αν αυτος που εκανε την προσπεραση δηλωσε οτι ο αλλος επεσε πανω του και οχι αυτος!!!!

Μου έχουν ξηλώσει καθρέφτη, ενώ ήμουν σταματημένος στην Μεσογείων και η ασφαλιστική του άλλου έβγαλε συνυπαιτιότητα 80-20, γιατί είχα σταματήσει παράνομα. Δεν το έψαξα περαιτέρω, γιατί ήταν μικρό το ποσό και δεν άξιζε να ασχοληθώ για το 20% της τιμής ενός καθρέφτη.

L
      loukoumas

Ο χρήστης tsaltinho έγραψε:

Νομιζω οτι το παρακατω ειναι ακρως κατατοπιστικο.

•     Έρεισμα υπάρχει για τον ίδιο λόγο που υπάρχει και η ΛΕΑ (βλέπε Εικόνα 5). ΠΡΟΣΟΧΗ!!  η ΛΕΑ και το ΕΡΕΙΣΜΑ έχουν την αριστερή γραμμή συνεχή, επομένως απαγορεύεται να οδηγούμε δεξιά της συνεχούς γραμμής, Παρά ταύτα  -στο έρεισμα μόνο- για να διευκολύνουμε την κυκλοφορία και ιδιαίτερα τα προσπεράσματα άλλων οχημάτων και με την προϋπόθεση ότι αριστερά από το έρεισμα χωράει μόνο ένα όχημα (βλέπε εικόνα 5), μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στιγμιαία το έρεισμα για να μας προσπεράσουν και στην συνέχεια να επανέλθουμε στην λωρίδα κυκλοφορίας . Προσέξτε γιατί στο έρεισμα οδηγούν πολύ συχνά στην επαρχία αγροτικά μηχανήματα ή και μικρές μοτοσικλέτες, παράνομα μεν αλλά το κάνουν όμως

Αν στην ασφαλιστικη δηλωσε οτι ηταν συνεχεια αριστερα, σου βγαζει συνυπαιτιότητα.
      Αν δηλωσε οτι εκανε δεξια για να τον προσπερασουν ειναι καθολα ΝΟΜΙΜΟΣ ΑΝ αυτο στην εθνικη οδο θεωρειται ερεισμα και οχι ΛΕΑ.
      Και το λεω αυτο γιατι για κανενα λογο ( ουτε για προσπεραση) δεν πρεπει να κινειται κανεις στη ΛΕΑ.
      Μηπως το συγκενικο σου προσωπο εχει μικτη ασφαλεια, και γι αυτο η ασφαλιστικη του του βγαζει την συνυπαιτιότητα....?

Το συγγενικό μου πρόσωπο δήλωσε ότι κινείτο επάνω στο έρεισμα για όση ώρα τον προσπερνούσαν αυτοκίνητα (που αυτό είναι και η πραγματικότητα δηλαδή, δεν το δήλωσε στο ξεκούδουνο). Επίσης, δεν έχει μικτή ασφάλεια.

Από εκεί και πέρα, η ασφαλιστική του άλλου δεν έδωσε μεγάλη βάση στο «πόση ώρα οδηγούσες πάνω στο έρεισμα», αλλά περισσότερο στο «γιατί τους άφηνες να προσπεράσουν, αφού απαγορευόταν». Προφανώς όχι με αυτή τη διατύπωση, αλλά μέσες άκρες αυτή ήταν η απάντηση, ότι δεν έπρεπε να μπει στο έρεισμα για να προσπεράσουν, από τη στιγμή που απαγορευόταν η προσπέραση.

Γι' αυτό ρώτησα εξαρχής τι γράφει ο ΚΟΚ σε αυτή την περίπτωση. Έχουμε ρωτήσει σε τρεις τροχαίες, σε τέσσερις σχολές οδηγών και έχουμε ξεσκιστεί να το ψάχνουμε, πριν πάμε σε δικηγόρο, αλλά άκρη δεν έχουμε βγάλει για το αν υπάρχει περίπτωση σε ενδεχόμενο δικαστήριο να βρούμε το δίκιο μας.

L
      loukoumas

Ο χρήστης tsaltinho έγραψε:
      Βασικά, ΜΙΑ ειναι η λωριδα κυκλοφοριας στην εθνικη οδο Κορινθου - Πατρων. Η αλλη μια που υπαρχει με συνεχομενη γραμμη, ειναι ΛΕΑ. Οποτε οποιος απο εδω σου το παιζει πονηρος του στυλ, κανε στην ακρη να περασουμε, ουσιαστικα σου ζητουν να παρανομησεις κι εσυ περα απο την δικη τους παρανομια ( υπερβαση οριου ταχυτητας & παρανομη προσπεραση), καθως η ΛΕΑ χρησιμοποιειται μονο σε συγκεκριμενες συνθηκες.
      Επειδη ομως στην συγκεκριμενη Εθνικη οδο ειναι περιεργες οι συνθηκες και οι καφροι που οδηγουν πολλοι, καλο θα ειναι να αφηνεις οποιονδηποτε θελει να σε προσπερασει ΜΟΝΟ σε σημεια που δεν κινδυνευεις ο ιδιος.
      Προχτες εγω κινουμενος προς Πατρα, κινδυνεψα απο εναν παππου γιατι δοκιμασε να με προσπερασει ( του ειχα αφησει χωρο για προσπεραση) σε σημειο που υπηρχε στροφη και στενευε ο δρομος λογω εργων,

Δεν είναι ΛΕΑ η δεξιά λωρίδα στην Πατρών-Κορίνθου, έρεισμα είναι. ΛΕΑ νοείται μόνο σε αυτοκινητόδρομους με 3 λωρίδες.

Τελοσπάντων, αυτό το πράγμα που γίνεται στα ελληνικά φόρουμς, που κάποιος ρωτάει κάτι και οι άλλοι αρχίζουν υπερανάλυση για άλλα άσχετα θέματα (στην προκειμένη για να κάνουν μαθήματα οδηγικής συμπεριφοράς) με ξεπερνάει. Ωστόσο, ας το αναλύσω λίγο περισσότερο, γιατί το αρχικό μου ερώτημα δεν ήταν και τόσο υποθετικό και ίσως καταλάβετε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως νομίζετε ότι οφείλουν να είναι:

Συγγενικό μου πρόσωπο οδηγούσε με 70 χλμ/ώρα πάνω στο έρεισμα σε σημείο της ΝΕΟ Πατρών-Κορίνθου σε σημείο που είχε κολωνάκια, το όριο ήταν 70 και η προσπέραση απαγορευόταν. Ο λόγος που οδηγούσε πάνω στο έρεισμα ήταν γιατί ήθελε να πηγαίνει αργά και για να αφήνει τους άλλους να προσπερνάνε, επομένως έκανε αυτό που οι περισσότεροι εδώ θεωρείτε ότι οφείλει να κάνει. Κάποιος από αυτούς που τον προσπερνούσαν θεώρησε ορθό να κόψει το τιμόνι δεξιά, επάνω στην προσπέραση (υποστήριξε ότι κάποιο ζωντανό πετάχτηκε μπροστά του, ο συγγενής μου δεν είδε κάτι). Το αποτέλεσμα ήταν 3.500 ευρώ ζημιά (ευτυχώς δεν υπήρξε τραυματισμός).

Το ωραίο είναι όταν βγήκε η εκτίμηση της ασφαλιστικής: Η ασφαλιστική του άλλου (που δεν είναι στον φιλικό) βγάζει συνυπαιτιότητα για το συγγενικό μου πρόσωπο, γιατί υποστηρίζει ότι απαγορεύεται να οδηγείς επάνω στο έρεισμα σε σημείο που απαγορεύεται η προσπέραση, αν δεν συντρέχει σημαντικός λόγος, βλάβη κλπ. Το ακόμα πιο αστείο είναι ότι ο «δικός μας» ασφαλιστής συμφωνεί με την ασφαλιστική του άλλου ως προς την συνυπαιτιότητα.

Επειδή, λοιπόν, νομική κάλυψη δεν υπάρχει, είπα να ρωτήσω σε ένα φόρουμ οδήγησης σχετικά με το τι ορίζει ο ΚΟΚ στην περίπτωση προσπέρασης σε σημείο που απαγορεύεται η προσπέραση (για να δούμε αν αξίζει να πληρώσει δικηγόρο από την τσέπη του) και αντί να μου απαντήσετε, πέφτετε να με φάτε. Τι να πω...

L
      loukoumas

Έγραψα και παραπάνω στον Κόρινθο-Πάτρα αν κάτσεις σωστά δεχόμενος το προσπέρασμα, αυτός που σε προσπερνάει ίσα που πατάει τη διπλή διαχωριστική και εσύ ούτε ΚΑΝ πλησιάζεις μπαριέρες (πόσο μάλλον να τις αγκαλιάσεις).

Συγνώμη, λάθος μου, μόλις παρατήρησα ότι δεν διευκρίνησα στο πρώτο post μου, ότι μιλάω για τα σημεία στα οποία υπάρχουν κολωνάκια, όχι για όλο το μήκος της ΝΕΟ Πατρών-Κορίνθου. Στα σημεία με τα κολωνάκια δεν υπάρχει διπλή διαχωριστική γραμμή και, ναι, στα σημεία που έχει κολωνάκια πολλές φορές στενεύει τόσο ο δρόμος που όταν αφήνεις να σε προσπερνάνε βρισκόμενος στο έρεισμα πλησιάζεις πολύ κοντά στα κιγκλιδώματα.

θέτω τη ζωή μου σε κίνδυνο για να διευκολύνω τους άλλους

ακόμα κι αν κοντέψω να αγκαλιάσω τα κιγκλιδώματα;

τι ψευτης που εισαι..

Δεν σε καταλαβαίνω. Αν θες μοιράσου τη σκέψη σου, με ένα σκέτο «ψεύτης» δεν βγαίνει κάτι.

L
      loukoumas
    • ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
      • ΕΛΛΑΔΑ
      • ΚΟΣΜΟΣ
      • ΕΚΘΕΣΕΙΣ
      • ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 4Τ
      • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
    • ΔΟΚΙΜΕΣ
      • TEST
      • ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ