-
Ο Steve ειμαι εγω ο sbr και το ανοιγω γιατι οταν απαντω στο φορουμ σε θεματα οικονομιας γραφω σεντονια και η αληθεια ειναι πως δεν μου φτανουν. Ειπα να ανοιξω αυτο το Θεμα για να λεω και να αναλυω με βαση τα οσα ξερω απο καποιες γνωσεις που αποκτησα οταν σπουδαζα στα οικονομικα και απο οσα διαβαζω στο διαδικτυο. Θελω και να μιλησω για καποια οικονομικα βασικα που ισως βοηθησουν οσους το επιθυμουν για να καταλαβουν καποια πραματα περι οικονομιας βασικα. Οπως τα γνωριζω και εγω που το ξεκαθαριζω δεν ειμαι καθηγητης, ουτε εχω καποιον αλλο σκοπο περα απο την ενημερωση και την προσωπικη αποψη επι της οικονομιας. Θα ηθελα να ευχαριστησω, απο καρδιας, τα παιδια της Διαχειρισης του Φορουμ για την φιλοξενεια.
Για οσους δεν ξερουν. Δεν γνωριζω καλα την Ελληνικη Γλωσσα λογω του οτι μεχρι τα 12 ημουν στην Αμερικη (Ελληνικη Καταγωγη εχω) και με τους τονους δεν εχω προσαρμοστει και με την ορθογραφια. Δεν απαξιωνω την Ελληνικη γλωσσα. Αν ομως κουραζω χωρις τονους, δεν υπαρχει προβλημα να μου πει οποιος εχει δυσκολια, εστω και ενας να εχει δυσκολια, θα προσπαθησω να γραφω με τονους.
Να μην διστασει δλδ να μου το πει. Απο την πλευρα μου δεν θα δυσανασχετισω ουτε εξωτερικα ουτε μεσα μου. -
Ο Steve ειμαι εγω ο sbr και το ανοιγω γιατι οταν απαντω στο φορουμ σε θεματα οικονομιας γραφω σεντονια και η αληθεια ειναι πως δεν μου φτανουν. Ειπα να ανοιξω αυτο το Θεμα για να λεω και να αναλυω με βαση τα οσα ξερω απο καποιες γνωσεις που αποκτησα οταν σπουδαζα στα οικονομικα και απο οσα διαβαζω στο διαδικτυο. Θελω και να μιλησω για καποια οικονομικα βασικα που ισως βοηθησουν οσους το επιθυμουν για να καταλαβουν καποια πραματα περι οικονομιας βασικα. Οπως τα γνωριζω και εγω που το ξεκαθαριζω δεν ειμαι καθηγητης, ουτε εχω καποιον αλλο σκοπο περα απο την ενημερωση και την προσωπικη αποψη επι της οικονομιας. Θα ηθελα να ευχαριστησω, απο καρδιας, τα παιδια της Διαχειρισης του Φορουμ για την φιλοξενεια.
Για οσους δεν ξερουν. Δεν γνωριζω καλα την Ελληνικη Γλωσσα λογω του οτι μεχρι τα 12 ημουν στην Αμερικη (Ελληνικη Καταγωγη εχω) και με τους τονους δεν εχω προσαρμοστει και με την ορθογραφια. Δεν απαξιωνω την Ελληνικη γλωσσα. Αν ομως κουραζω χωρις τονους, δεν υπαρχει προβλημα να μου πει οποιος εχει δυσκολια, εστω και ενας να εχει δυσκολια, θα προσπαθησω να γραφω με τονους.
Να μην διστασει δλδ να μου το πει. Απο την πλευρα μου δεν θα δυσανασχετισω ουτε εξωτερικα ουτε μεσα μου. -
**Παραγωγικοι Συντελεστες **
Τι ειναι οι παραγωγικοι συντελεστες. Ειναι στοιχεια απαραιτητα για να παραχθουν αγαθα και να γινει παροχη υπηρεσιων. Υπαρχουν οι Βασικοι παραγωγικοι συντελεστες και αυτοι μας ενδιαφερουν και αυτοι ειναι και η λυση αλλα και το προβλημα στην οικονομια. Ποιοι ειναι αυτοι: Φυση - Εργασια - Κεφαλαιο.
[spoiler=:1n9xn2bm]Φυση: εννοουμε οτι μας παρεχει η φυση, το εδαφος και το υπεδαφος. Οτι μπορουμε δλδ να παρουμε απο τα προηγουμενα. Δλδ, ο αερας, ο ηλιος, τα προιοντα που μας δινει η αγροτικη καλλιεργεια (φρουτα, λαχανικα κλπ), προιοντα που μας δινει το υπεδαφος (διαφορα μεταλλευματα, πετρελαιο - υδρογονανθρακες κλπ), το νερο (το μεταλλικο για παραδειγμα απο υπογειες πηγες).
Εργασια: στην εργασια εχουμε δυο μορφες. Την σωμματικη και την πνευματικη. Και με τον ορο εργασια εννοουμε την σωματικη ή πνευματικη προσπαθεια που καταβαλει ο ανθρωπος Κατα την παραγωγικη διαδικασια, εναντι αμοιβης. Δλδ, οταν σκαβω σε μια εταιρια δημοσιων εργων επηδει με εχουν προσλαβει και με αμοιβουν, τοτε παρεχω των παραγωγικο συντελεστη Εργασια. Εργαζομαι. Οταν ομως ειμαι στον κηπο του σπιτιου μου και για να περασω ομορφα την ωρα μου, σκαβω τον κηπο, αυτο δεν θεωρειται εργασια. Λυπει το στοιχειο της παραγωγικης διαδικασιας.
**Κεφαλαιο:εδω τα πραγματα ειναι λιγο μπερδεμενα ισως στο μυαλο μου, ισως λογο του οτι το ακουμε να το επικαλουνται συχνα πολιτικοι και το μυαλο μας παει στο Χρημα. Κατα την γνωμη μου φυσικα ειναι και το χρημα (υπαρχει μια διαφοροποιηση στους οικονομολογους, αλλα δεν νομιζω να ειναι τετοια που να μην εντασεται το χρημα στον Παραγωγικο συντελεστη Κεφαλαιο).
Ομως δεν ειναι μονον αυτο Κεφαλαιο. Ειναι και καθε μεσο που χρησιμοποιουμε για να παραξουμε **αλλα αγαθα ή υπηρεσιες. Δλδ κεφαλαιο ειναι ο μηχανολογικος και τεχνολογικος (κομπιουτερς, ρομποτς) εξοπλισμος που απαιτειται ειτε για την παραγωγη τελικων προιοντων (αυτοκινητο), ειτε προιοντων που ειναι απαραιτητα, για την παραγωγη αλλων προιοντων (πορτες αυτοκινητων, κινητηρες) κλπ. Τα μεταφορικα μεσα μιας επιχειρησης αποτελουν κεφαλαιο, τα κτηματα, δλδ τα χωραφια, που εχει αγορασει η επιχειρηση για να στεγασει γραφεια και χωρους παραγωγης κλπ. Κεφαλαιο θεωρουνται και τα εργαλεια που χρησιμοποιουμαι στην παραγωγικη εργασια.
Βλεπουμε λοιπον οτι οικονομικα ο ορος κεφαλαιο, μπορει να διαφερει, απο τον πολιτικο ορο που χρησιμοποιειται και που καμια φορα το δαιμονοποιει.
Για εμενα το κεφαλαιο ειναι σαν το μαχαιρι. Μπορει να βοηθησει στην κοινωνικη ευημερια του λαου, μπορει ομως και να βοηθησει στην οικονομικη ευημερια μιας ομαδας εις βαρους του κοινωνικου συνολου. Η χρηση του λοιπον, το καθιστα απο πολυτιμο εργαλειο αναπτυξης για ολους, σε οπλο κατα της ευημεριας των πολλων και εργαλειο για την αυξηση και την διατηρηση της οικονομικης δυναμης καποιων λιγων.
Οι παραγωγικοι συντελεστες αυτοι, που ονομαζονται Βασικοι Παραγωγικοι Συντελεστες, δλδ η Φυση, η Εργασια και το Κεφαλαιο, μεσω της παραγωγικης διαδικασιας μας δινουν τα αγαθα και τις υπηρεσιες.
Παραγωγικη Διαδικασια, ειναι η διαδικασια κατα την οποια συνδιαζουμε και χρησιμοποιουμε σε Διαφορες Ποσοτητες και Συνδιασμους τους Παραγωγικους Συντελεστες για την παραγωγη αγαθων και υπηρεσιων.Ολα ειναι ομορφα. Εχουμε τους παραγωγικους συντελεστες, εχουμε την παραγωγικη διαδικασια, παμε λοιπον να παραγουμε. Δεν Γινεται ετσι απλα. Οι παραγωγικοι συντελεστες που μας δινουν αγαθα εχουν ενα θεμα. Δεν ειναι Ανεξαντλητοι. Ειναι Ποσοτικα Περιορισμενοι κατα κυριο λογο και κατα δευτερο υπαρχει και το ζητημα της Ποιοτητας τους. Δλδ, δεν ειναι ανεξαντλητο το πετρελαιο, οι υδρογονανθρακες, το Καθαρο το Ποσιμο νερο, η Καλιεργισιμη γη, τα Μεταλλευματα κλπ.
Το βασικο λοιπον προβλημα των παραγωγικων συντελεστων ειναι η Δεδομενη Ποσοτητα τους σε δεδομενες χρονικες στιγμες. Μπορει να αυξηθει, αλλα μακροπροθεσμα και ισως τελευταια με την βοηθεια της τεχνολογιας. Γιατι ομως εχουμε επικεντρωθει τοσο στην ποσοτητα των παραγωγικων συντελεστων. Γιατι υπαρχει στην ζυγαρια της οικονομιας ενα αλλο θεμα. Ειναι οι αναγκες των ανθρωπων. Αναγκη για τροφη, ενδυση, μετακινηση, επικοινωνια κλπ. Ειδικα καποιες αναγκες ειναι Ακορεστες. Δλδ, δεν ικανοποιουνται διαχρονικα. Μπορει να ικανοποιηθουν για λιγο, αλλα θα προκυψουν ξανα. Χαρακτηριστικο η αναγκη για Τροφη. Οταν φαμε θα την ικανοποιησουμε, μετα ομως απο λιγο, θα επανεμφανιστει και θα χρειαστουμε νεα Ποσοτητα Τροφης.
Αρα, δημιουργειται το Βασικο Προσβλημα που καλειται να αντιμετωπισει η Οικονομικη Επιστημη και αυτο ειναι η Στενοτητα των Παραγωγικων Συντελεστων σε σχεση με τις Αναγκες των Καταναλωτων. Δλδ οι παραγωγικοι συντελεστες δεν βρισκονται σε επαρκεια, σε σχεση με τις ποσοτητες των αγαθων που πρεπει να παραχθουν για να καλυψουν πληρως και ολες τις αναγκες των Καταναλωτων.
Να κανω μια διευκρινηση. Αυτο που πρεπει να κοιταξει η οικονομικη επιστημη ειναι πως να καλυψει τις Αναγκες των Καταναλωτων. Υπαρχουν διαφορων ειδων αναγκες (βασικες, κλπ). Μην μπερδευτουμε. Για να καλυφθουν αυτες οι αναγκες πρεπει να παραχθουν Αγαθα. Για να παραχθουν αυτα τα αγαθα θα πρεπει να χρησιμοποιησουμε ποσοτητες απο τους Παραγωγικους Συντελεστες: Φυση, Εργασια, Κεφαλαιο. Αρα, σε μια οικονομια ενος κρατους, πρεπει να δουμε ποιους και σε τι ποσοτητα παραγωγικους (βασικους παραγωγικους) συντελεστες εχουμε, σε τι ποσοτητα μπορουμε με τους δεδομενους παραγωγικους συντελεστες να παραγουμε αγαθα, **ποια αγαθα θα παραγουμε και ποιες αναγκες θα καλυψουμε. **
Δεν μπορουμε να καλυψουμε σε μια οικονομια ενος κρατους, ολες τις αναγκες των καταναλωτων. Λογω της Στενοτητας ή της Ανεπαρκειας καποιου ή καποιων Παραγωγικων Συντελεστων. Μπορει να μην επαρκει η Φυση, ή να μην επαρκει η Εργασια ή να μην επαρκει το Κεφαλαιο. Οποτε, η οικονομικη επιστημη θα μελετησει σε ποιες ποσοτητες και με ποιους συνδιασμους θα χρησιμοποιηθουν οι Διαθεσιμοι παραγωγικοι συντελεστες για την καλυτερη δυνατη ικανοποιηση των αναγκων των καταναλωτων - πολιτων του κρατους.
Τωρα, η Στενοτητα αυτη των παραγωγικων συντελεστων ειναι που αφενος αποτελει αντικειμενο μελετης της οικονομικης επιστημης (**δεν εχει βρεθει τροπος λυσης **γιατι για παραδειγμα, δεν εχουμε βρει τροπο να παραγουμε πετρελαιο), αποτελει και το οτι αναλογα με τις αναγκες των καταναλωτων σε μια χωρα και τους διαθεσιμους παραγωγικους συντελεστες, η τιμη των τελευταιων καθοριζεται ψηλα ή χαμηλα. Δλδ, σε μια χωρα οπου εχουμε μεγαλο πληθυσμο, δλδ τον παραγωγικο συντελεστη Εργασια, λογικο θα ειναι αν η παραγωγικη διαδικασια ειναι περιορισμενη γιατι δεν υπαρχει σε μεγαλη ποσοστητα η Φυση ή το Κεφαλαιο, η τιμη της Εργασιας να ειναι χαμηλη.
Συμπυκνωμενα, πιθανως ατελως, γιατι δεν ειμαι καθηγητης, προσπαθησα να δωσω μια εικονα για τα θεμελια της Οικονομιας. Παραγωγικοι Συντελεστες και Στενοτητα τους σε σχεση με τις ακορεστες και πολλες αναγκες των καταναλωτων. Αυτη η στενοτητα η ανεπαρκεια των παραγωγικων συντελεστων ειναι που δημιουργει το οικονομικο προβλημα που μελεταται διαχρονικα. Προτεινονται διαφορες λυσεις, οικονομικες θεωριες, ως προς το ποιες αναγκες των καταναλωτων θα καλυφθουν, πως θα συνδιαστουν οι διαθεσιμοι παραγωγικοι συντελεστες και σε ποιες ποσοτητες την στιγμη που οι ποσοτητες δεν ειναι ανεξαντλητες σε δεδομενικη χρονικη στιγμη.[/spoiler:1n9xn2bm]
Εδω ειναι που μαλιοτραβιουνται οι οικονομολογοι σχετικα με το ποιες αναγκες πρεπει να καλυφθουν, αν σπαταλουνται παραγωγικοι συντελεστες για παραγωγη αγαθων που δεν ειναι τοσο απαραιτητα την στιγμη που θα μπορουσαν να παραχθουν με τους ιδιους παραγωγικους συντελεστες ποιο απαραιτητα αγαθα για τις αναγκες των πολιτων - καταναλωτων.
Ετσι τα αντιλαμβανομαι. Θα εχουμε και συνεχεια. -
Υπάρχει και ένας τέταρτος παραγωγικός συντελεστής: η επιχειρηματικότητα ήτοι η ανθρώπινη ικανότητα συνδυασμού των τριών άλλων παραγωγικών συντελεστών (εργασία, γη και κεφάλαιο) για την παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών με σκοπό το κέρδος.
-
Άλλη μια θεώρηση για τον 4ο συντελεστή από το βιβλίο της Πολιτικής Οικονομίας της Γ' Λυκείου έκδοσης 1985:
Πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι υπάρχει και ένας τέταρτος συντελεστής της παραγωγής που τον ονομάζουν επιχειρηματικότητα. Σαν επιχειρηματικότητα εννοούν την δραστηριότητα εκείνη η οποία αναλαμβάνει να συνδυάσει και να συντονίσει τους άλλους τρεις συντελεστές για να γίνει η παραγωγή.
-
PS: Μην πάρετε στραβά την υπόδειξή μου καθηγητά Steve
Απλώς εποφθαλμιώ εκείνη τη θέση βοηθού καθηγητή
-
Ο χρήστης Red Spirit έγραψε:
PS: Μην πάρετε στραβά την υπόδειξή μου καθηγητά SteveΑπλώς εποφθαλμιώ εκείνη τη θέση βοηθού καθηγητή
Σε αναβαθμιζω σε Καθηγητη! Εγω το ειπα, ειμαι ενα απλος χομπιστας με τα οικονομικα. Δεν ειμαι καθηγητης. Ο καθηγητης λειπει σε αδεια ανευ χρονικου οριου Οτι κανω λαθος, οτι παραλειπω, οτι θες να συμπληρωσεις, οτι δικο σου θες να γραψεις, ελευθερα. Το θεμα ειναι ανοιχτο για ολους με την ευγενικη φιλοξενεια του Φορουμ, της Διαχειρισης (τα παλικαρια ειναι απο το λιγο που ειμαι στο φορουμ, δικαιοι, χωρις μονοφθαλμες σκεψεις). Ποτε δεν μου κανανε παρατηρηση για την ποσοτητα των οσων γραφω αλλα ουτε για το περιεχομενο τους. Για να πω την αληθεια καποιες φορες που ημουν εντονος στην κριτικη μου προς καποιους Ελληνες καλιτεχνες ευαισθητους στα λογια για τα ανθρωπινα δικαιωματα, αλλα που ποτε δεν πηγαν στα νησια να δουνε μονον τα προσφυγοπουλα (ας μην βοηθουσαν οπως αλλοι ξενε καλλιτεχνες που μεχρι και απο Αμερικη ηρθαν και βοηθουσαν), στην εντονη αυτην κριτικη μου, περιμενα να δεχθω παρατηρησεις. Η Διαχειριση δεν με περιρισε, εκανε καποια παρατησηση κλπ, σε τπτ.
Προσπαθω βεβαια να ειμαι προσεκτικος για να μην φερω σε αυτην την θεση τα παιδια της Διαχειρισης. Δεν αντιλαμβανομαστε παντα το ιδιο κοινωνικο θεμα με τον ιδιο τροπο και δεν εκφραζομαστε επισης το ιδιο. Να ειναι καλα που την αγανακτηση μου, μου επιτρεπουν να την εκφραζω και την λαμβανουν υποψην. Και δεν γλυφω. Αναδυκνειω μια συμπεριφορα της Διαχειρισης που με εκανε να νιωσω οτι δεν περιοριζομαι. Δεν εχω προθεση αυτο να το Καταχραστω.
Δεν το μονοπωλω το θεμα. Οτι γνωριζεις το γραφεις. No problem.
Τωρα με αφορμη τον 4ο Βασικο Παραγωγικο Συντελεστη, οντως ο Επιχειρηματιας αναλαμβανει να αποφασισει με την βοηθεια της οικονομικης επιστημης να οργανωσει την παραγωγικη διαδικασια. Θα αποφασισει ποιους παραγωγικους συντελεστες θα χρησιμοποιησει, σε τι ποσοτητα και με ποιους συνδιασμους.
Στην οικονομικη επιστημη αυτην την εχει ο Επιχειρηματιας ο οποιος συντελει την Επιχειρηματικοτητα. Η επιχειρηματικοτητα μπορει να εφαρμοστει ειτε απο ιδιωτες, Ιδιωτικη Επιχειρηματικοτητα, ειτε απο το Κρατος, Κρατικη Επιχειρηματικοτητα. Δηλαδη τον ρολο του επιχειρηματια μπορει να τον διατελεσει ο Ιδιωτης ή το Κρατος. Αργοτερα στα οικονομικα μοντελα, θα δουμε οτι στην Κεντρικα Προγραμματισμενη Οικονομια το κρατος ειναι σε ολα επιχειρηματιας, λογω του οτι δεν υπαρχει το Δικαιωμα της Ατομικης Ιδιοκτησια των βασικων παραγωγικων συντελεστων.
Στον Καπιταλισμο, των ρολο του Επιχειρηματια τον εχουν οι ιδιωτες, οι πολιτες λογω της υπαρξης του δικαιωματος της ατομικη ιδιοκτησιας. Στο Μεικτο Οικονομικη Συστημα, οπου και εκει εχουμε την ατομικη ιδιοκτησια, το κρατος εχει σε εναν μικρο βαθμο τον ρολο του επιχειρηματια. Ο βαθμος αυτος ειναι τοσος, ωστε να μην αναπτυχθει στην οικονομια ο Κρατισμος. Αυτο παραταρειται στην Σοσιαλδημοκρατια. Βεβαια στην Σοσιαλδημοκρατια που ειναι το αγαπημενο μου οικονομικο - πολιτικο συστημα, το κρατος παρεμβαινει στην αγορα προς οφελος του καταναλωτη, οπου δει οτι υπαρχουν στρεβλωσεις. Αισχροκερδια, ολιγωπολεια κλπ. Εχει σαν προτεραιοτητα το κοινωνικο κρατος, την προστασια των εργαζομενων ως προς τις αποδοχες τους, τις εργασιακες τους σχεσεις με την εργοδοσια και τις συνθηκες εργασιες.
Στον Σοσιαλισμο οπου και εκει εχουμε την ατομικη ιδιοκτησια, το κρατος εχει μεγαλυτερο βαθμο στην επιχειρηματικοτητα. Τωρα, επηδει υπαρχουν διαφορα ειδη σοσιαλισμου και δεν γνωριζω πολλα, βαζω τα βασικα χαρακτηριστικα και οσα γνωριζω. Επισης **θεωρητικα **ο Σοσιαλισμος ειναι ο Προδρομος του Κομμουνισμου. Στον Σοσιαλισμος εχουμε μια Μεταβαση απο την Ατομικη Ιδιοκτησια στην Κρατικη Ιδιοκτησια και στην Κεντρικα Προγραμματισμενη Οικονομια. Η μεταβαση γινται οργανωμενα και σε βαθος χρονους.
Απο προσωπικη εμπειρια, υπαρχουν σοσιαλιστικα οικονομικα συστηματα, που δεν προχωρησαν στο κομμουνισμο. Ειχαν μεγαλο κρατος, δημοσιο τομεα, δεν βοηθουν πολυ την ιδιωτικης επιχειρηματικοτητα. Στον αντιποδα, εδιναν μεγαλη σημαστια στην αναπτυξη του κοινωνικου κρατους.
Το επομενο post μου θα ειναι για τα ειδη των οικονομικων συστηματων για να γινουν ποιο κατανοητα τα παραπανω.
Εν συντομια εχουμε 3 βασικα: **Καπιταλισμος **- Κεντρικα Προγραμματισμενη Οικονομια (πολιτικη εκφανση ειναι ο Κομμουνισμος) και την Μεικτη Οικονομια. Εχουμε και τον Οικονομικο Εθνικο Σοσιαλισμο που πολιτικα εκφραστηκε απο την Ναζιστικη Γερμανια. Ξερω οτι η εννοια Εθνικο Σοσιαλισμος μπορει να προκαλεσει δυσφορια, ομως πρεπει να αναφερθει περιλιπτηκα απο την οικονομικη του πλευρα. -
Για να μην σπαταλάς άδικα το χρόνο σου δεν μας λες καλύτερα πόσο μεγάλη ιδιοφυία ήταν ο Λένιν?
Αφού εκεί θα καταλήξουμε στο τέλος. -
Ότι ήταν, ήταν!!! Ηγέτες σαν αυτόν βγαίνουν κάθε 100 χρόνια και αν...
-
Ο χρήστης Megane98hp έγραψε:
Για να μην σπαταλάς άδικα το χρόνο σου δεν μας λες καλύτερα πόσο μεγάλη ιδιοφυία ήταν ο Λένιν?
Αφού εκεί θα καταλήξουμε στο τέλος.Ναι. Μαντικες ικανοτητες. Ξερεις που θα καταληξω. Πιθανολογω εχεις μια προκταλημενη διαθεση. Και μεγαλη εμπιστοσυνη στις προγνωσεις σου. Λοιπον ακου. Θα κουραστω. Αν αντεξεις, κατσε να δεις που θα καταληξω. Προσεχε μονον μην καταληξεις εσυ και το χασεις το τελος. Μου αρεσει να παιζω με τις λεξεις καμια φορα.
Αυτη η λεξη Καταληγω εχει πολλες εννοιες. Την παω:
Καταλήγω
φτάνω στο τέρμα, τελειώνω σε ένα σημείο
(μεταφορικά) έχω μια συγκεκριμένη έκβαση, με θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα
(μεταφορικά) αποβαίνω, καταντώ, φτάνω σε μια κατάσταση μειωτική
γίνομαι κάτι διαφορετικό από ό,τι ήμουν προηγουμένως
(γλωσσολογία) τελειώνω σε
πεθαίνω
https://el.wiktionary.org/wiki/καταλήγω -
Ο χρήστης REALZEUS έγραψε:
Ότι ήταν, ήταν!!! Ηγέτες σαν αυτόν βγαίνουν κάθε 100 χρόνια και αν...Οτι ηταν μια μεγαλη ιστορικη φυσιογνωμια ηταν. Αλλα αν πω, πως δεν ξερω τι λεει ο Λενινισμος δεν θα με πιστεψει κανεις.
Ειπαμε στην Ελλαδα ολα τα εκτος δρομου λεγονται τζιπ (Jeep) και ολα τα ταχυπλοα κρις κραφτ (Cris craft). Επηδει πολλοι δεν ξερουν την λεξη εκτος δρομου, οτι βλεπουν το λενε τζιπ, εννωοντας εκτος δρομου. Τζιπ ομως ειναι μαρκα αυτοκινητου (Jeep). Επισης επηδει δεν ξερουν την λεξη ταχυπλοο σου λενε ειναι κρις κραφτ. Και αυτο, ειναι μαρκα ταχυπλωων (Cris craft).
Δλδ για αυτους ολα τα εκτος δρομου ειναι....τζιπ. Ή μπορει για αυτους να ειναι τζιπ αλλα QQ. Τζιπ για αυτους σημαινει εκτος δρομου. Ε και στα πολιτικα, ενα ξερουν. Λενιν, Σταλιν, Μαρξ, Κομμουνιστης. Και μολις διαβασουν κατι που δεν το ξερουν, πετανε ενα απο αυτα. -
Εγώ πάλι δεν είμαι σαν εσένα. Κάνω βέβαια διάβασμα αλλά όχι όσο κάνεις εσύ. Είμαι της πράξης περισσότερο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εκεί ήθελες να ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ. Δεν πιστεύω ότι είναι κακό το τί πιστεύει ο κάθε ένας. Αν ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ κάπου αλλού ρε φίλε, θα είμαι ο πρώτος που θα πει 'Ναι είμαι λάθος' Δεν έχω παρωπίδες σαν μερικούς ανθρώπους που πιστεύουν σε κάτι και παίζουν την ίδια και την ίδια κασέτα κι όποιος δεν είναι μαζί τους είναι εχθρός.
Τι έλεγα λοιπόν? Πράξη λοιπόν. Η πράξη λοιπόν και ένας σοβαρός λόγος που δεν χρειάστηκε να κάνω 'βαθύ' διάβασμα για τον Κομμουνισμό, είναι ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που επισκεύτηκα το Βερολίνο. Τόσο το ανατολικό, όσο και το δυτικό. Κι εκεί αγαπητέ είδα στην πράξη τί εστί ... βερύκοκο. Είδα απίστευτα πράγματα στο Ανατολικό. Πείνα!!!! Παντού το κόμμα!!! Είδα 'δεμένους', φοβισμένους ανθρώπους. Κι αν ήταν ΟΛΟΙ έτσι, όπως λέει και ο κομμουνισμός, δε θα με πείραζε. Αμ δεν ήταν.
Μπορώ να σου γράψω και ιστορίες πραγματικές από ένα αγαπημένο μου θείο, πρώην κομμουνιστή, ο οποίος ήταν στα καράβια τη δεκαετία του 70 και του 80 και έχει πάει Οδησσό και είδε τι γινόταν. Είχαν εργάτες και τους πλήρωναν με κουπόνια (δεν υπάρχει χρήμα στον κομμουνισμό, έτσι δεν είναι?) και απέτυχαν ΚΑΙ σε αυτό παταγωδώς.Το ρεζουμέ φίλε μου ξέρεις ποιό είναι? Το δικό μου το αδιάβαστο μυαλό, σε σχέση με σένα, μου λέει ότι είτε σου αρέσει είτε όχι ο κομμουνισμός είναι κάτι εντελώς ουτοπικό. Είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. ΑΔΥΝΑΤΟ!!!! Κι όπου εφαρμόστηκε είχε καταστροφικές συνέπειες. Άλλο τα βιβλία άλλο η πράξη.
Γιατί το λέω αυτό?
α) γιατί δεν μπορείς με κανένα τρόπο να επιβάλεις σε κανένα τι δουλειά θα κάνει, τί θα τρώει και σε ποιές ποσότητες.
β) είναι αδύνατον σε ένα καθεστώς, είτε κομμουνισμός, είτε καπιταλισμός είτε οπουδήποτε αλλού, να μην υπάρχει κάποιο(α) κάποια κέντρα αποφάσεων, πράγμα που συνεπάγεται ότι κάποιοι θα έχουν από λίγο έως πολύ, διαφορετική ζωή από το λαό. Είναι απλή λογική, το βλέπουμε παντού γύρω μας. Άνθρωποι που αποκτούν δύναμη δεν κάνουν ότι οι υπόλοιποι.Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για όλους τους άλλου. Δημοκράτες, Βασιλιάδες, συντηρητικούς, σοσιαλιστές κλπ κλπ. Πάντα οι λίγοι θα ζουν καλύτερα. ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ.
Τα βιβλία μπορούν να λένε ότι θέλουν!!!
Εσύ τώρα, γράψε μου ένα κατεβατό τύπου: ο Μάρξ έγραψε, ο Λένιν είπε, ο τάδε στοχαστής συμπέρανε, μα τι μου λες εμένα αν διαβάσεις στην 256 σελίδα θα δεις ότι ο κομμουνισμός δεν είναι έτσι... κλπ κλπ για να μου πεις ότι δεν ξέρω τί μου γίνεται και όπως λες, να παίξεις με τις λέξεις που τόσο πολύ σου αρέσει!!!
ΥΓ Εννοείται ότι θα περιμένω να δω που θα καταλήξεις αγαπητέ!!! Σε προκαλώ, κάνε με να ανακαλέσω ότι έχω μαντικές ικανότητες!!!
-
Αγαπητέ Steve πέρα από τα αστεία, το θέμα το αντιμετωπίζω σοβαρά και με γνώμονα τις οικονομικές σπουδές επιπέδου ΤΕΙ και σχολείου που έκανα.
- Λοιπόν θα κάνω ένα σύντομο σχόλιο για όσα αναφέρεις για τα οικονομικά συστήματα - και ειδικά το σοσιαλδημοκρατικό σύστημα κοινωνικής πολιτικής:
Το κράτος δεν είναι πανίσχυρο, δεν μπορεί δηλαδή να αναγκάσει το οικονομικό σύστημα να συμπεριφερθεί κατά τον επιθυμητό τρόπο. Πχ αν σε μια χώρα υπάρχει ανεργία (καλή ώρα η Ελλάδα της κρίσης σήμερα), δεν είναι βέβαιο ότι η οικονομική πολιτική θα την εξαλείψει, παρότι μπορεί να την μειώσει. Το οικονομικό σύστημα έχει την δική του δυναμική συμπεριφορά και μερικά μόνο επηρεάζεται από την οικονομική πολιτική. Αν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική κατάσταση στο βαθμό που επιθυμούσαν, τότε οι κυβερνήσεις θα άλλαζαν σπάνια!
Αυτά βέβαια ίσχυαν για εμάς πριν την επιβολή των Μνημονίων, ως το 2010 περίπου. Τώρα την οικονομική πολιτική την αποφασίζουν για προβληματικές οικονομίες που δεν παράγουν και άρα δεν εξάγουν - εν πολλοίς η ΕΚΤ το ΔΝΤ, τα πανίσχυρα Τραστ και γενικά τα ισχυρά οικονομικά κράτη (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα ή Ρωσία). Επομένως η οικονομική θεωρία ως προς την εφαρμογή οικονομικής και δει κοινωνικής οικονομικής πολιτικής, έχει από τα πράγματα ξεπεραστεί! Εκτός αν μιλάμε για χώρες πολύ πλούσιες σε ορυκτό πλούτο, πετρέλαιο κλπ ή που είχαν προ πολλού προνοήσει να λύσουν θέματα φορολογίας ή ασφαλιστικό, πχ Σουηδία, Νορβηγία.
-
- Παρέλειψα να ξεκαθαρίσω ένα βασικό πράγμα:
Η δική μου κοσμοθεωρία χοντρικά ασπάζεται ένα φιλελεύθερο καπιταλιστικό σύστημα με μειωμένο, όσο το δυνατόν, κράτος και ελεύθερη διακίνηση αγαθών, ιδεών και υπηρεσιών κατά το Αμερικανικό γενικά πρότυπο.
Είμαι, όμως, ως γνήσια δημοκρατικό άτομο, ανοιχτός σε οποιαδήποτε συζήτηση και να ακούσω προσεκτικά ό,τι θέση θέλετε αρκεί αυτή να γίνεται κόσμια και με επιχειρήματα
-
Εγώ πάλι δεν είμαι σαν εσένα. Κάνω βέβαια διάβασμα αλλά όχι όσο κάνεις εσύ. Είμαι της πράξης περισσότερο. Εξακολουθώ να πιστεύω ότι εκεί ήθελες να ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ. Δεν πιστεύω ότι είναι κακό το τί πιστεύει ο κάθε ένας. Αν ΚΑΤΑΛΗΞΕΙΣ κάπου αλλού ρε φίλε, θα είμαι ο πρώτος που θα πει 'Ναι είμαι λάθος' Δεν έχω παρωπίδες σαν μερικούς ανθρώπους που πιστεύουν σε κάτι και παίζουν την ίδια και την ίδια κασέτα κι όποιος δεν είναι μαζί τους είναι εχθρός.
Τι έλεγα λοιπόν? Πράξη λοιπόν. Η πράξη λοιπόν και ένας σοβαρός λόγος που δεν χρειάστηκε να κάνω 'βαθύ' διάβασμα για τον Κομμουνισμό, είναι ότι θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό που επισκεύτηκα το Βερολίνο. Τόσο το ανατολικό, όσο και το δυτικό. Κι εκεί αγαπητέ είδα στην πράξη τί εστί ... βερύκοκο. Είδα απίστευτα πράγματα στο Ανατολικό. Πείνα!!!! Παντού το κόμμα!!! Είδα 'δεμένους', φοβισμένους ανθρώπους. Κι αν ήταν ΟΛΟΙ έτσι, όπως λέει και ο κομμουνισμός, δε θα με πείραζε. Αμ δεν ήταν.
Μπορώ να σου γράψω και ιστορίες πραγματικές από ένα αγαπημένο μου θείο, πρώην κομμουνιστή, ο οποίος ήταν στα καράβια τη δεκαετία του 70 και του 80 και έχει πάει Οδησσό και είδε τι γινόταν. Είχαν εργάτες και τους πλήρωναν με κουπόνια (δεν υπάρχει χρήμα στον κομμουνισμό, έτσι δεν είναι?) και απέτυχαν ΚΑΙ σε αυτό παταγωδώς.Το ρεζουμέ φίλε μου ξέρεις ποιό είναι? Το δικό μου το αδιάβαστο μυαλό, σε σχέση με σένα, μου λέει ότι είτε σου αρέσει είτε όχι ο κομμουνισμός είναι κάτι εντελώς ουτοπικό. Είναι αδύνατο να εφαρμοστεί. ΑΔΥΝΑΤΟ!!!! Κι όπου εφαρμόστηκε είχε καταστροφικές συνέπειες. Άλλο τα βιβλία άλλο η πράξη.
Γιατί το λέω αυτό?
α) γιατί δεν μπορείς με κανένα τρόπο να επιβάλεις σε κανένα τι δουλειά θα κάνει, τί θα τρώει και σε ποιές ποσότητες.
β) είναι αδύνατον σε ένα καθεστώς, είτε κομμουνισμός, είτε καπιταλισμός είτε οπουδήποτε αλλού, να μην υπάρχει κάποιο(α) κάποια κέντρα αποφάσεων, πράγμα που συνεπάγεται ότι κάποιοι θα έχουν από λίγο έως πολύ, διαφορετική ζωή από το λαό. Είναι απλή λογική, το βλέπουμε παντού γύρω μας. Άνθρωποι που αποκτούν δύναμη δεν κάνουν ότι οι υπόλοιποι.Τα ίδια βέβαια ισχύουν και για όλους τους άλλου. Δημοκράτες, Βασιλιάδες, συντηρητικούς, σοσιαλιστές κλπ κλπ. Πάντα οι λίγοι θα ζουν καλύτερα. ΣΤΗ ΠΡΑΞΗ.
Τα βιβλία μπορούν να λένε ότι θέλουν!!!
Εσύ τώρα, γράψε μου ένα κατεβατό τύπου: ο Μάρξ έγραψε, ο Λένιν είπε, ο τάδε στοχαστής συμπέρανε, μα τι μου λες εμένα αν διαβάσεις στην 256 σελίδα θα δεις ότι ο κομμουνισμός δεν είναι έτσι...** κλπ κλπ για να μου πεις ότι δεν ξέρω τί μου γίνεται **και όπως λες, να παίξεις με τις λέξεις που τόσο πολύ σου αρέσει!!!
ΥΓ Εννοείται ότι θα περιμένω να δω που θα καταλήξεις αγαπητέ!!! Σε προκαλώ, κάνε με να ανακαλέσω ότι έχω μαντικές ικανότητες!!!
Στο Μεικτο Οικονομικη Συστημα, οπου και εκει εχουμε την ατομικη ιδιοκτησια, το κρατος εχει σε εναν μικρο βαθμο τον ρολο του επιχειρηματια. Ο βαθμος αυτος ειναι τοσος, ωστε να μην αναπτυχθει στην οικονομια ο Κρατισμος. Αυτο παραταρειται στην Σοσιαλδημοκρατια. Βεβαια στην Σοσιαλδημοκρατια που ειναι το αγαπημενο μου οικονομικο - πολιτικο συστημα, το κρατος παρεμβαινει στην αγορα προς οφελος του καταναλωτη, οπου δει οτι υπαρχουν στρεβλωσεις. Αισχροκερδια, ολιγωπολεια κλπ. Εχει σαν προτεραιοτητα το κοινωνικο κρατος, την προστασια των εργαζομενων ως προς τις αποδοχες τους, τις εργασιακες τους σχεσεις με την εργοδοσια και τις συνθηκες εργασιες.
Στον Σοσιαλισμο οπου και εκει εχουμε την ατομικη ιδιοκτησια, το κρατος εχει μεγαλυτερο βαθμο στην επιχειρηματικοτητα. Τωρα, επηδει υπαρχουν διαφορα ειδη σοσιαλισμου και δεν γνωριζω πολλα, βαζω τα βασικα χαρακτηριστικα και οσα γνωριζω. Επισης **θεωρητικα **ο Σοσιαλισμος ειναι ο Προδρομος του Κομμουνισμου. Στον Σοσιαλισμος εχουμε μια Μεταβαση απο την Ατομικη Ιδιοκτησια στην Κρατικη Ιδιοκτησια και στην ΚεντρικαΞερεις κατι. Μου σερνεις οτι μου σερνεις, χωρις να εχεις διαβασει τι δηλωνω πως ειμαι. Εκτος αν τα εχεις διαβασει και Ή δεν καταλαβες τι σημαινει ΣοσιαλΔημοκρατης ή δεν σε νοιαζει και θες να γραφεις ιστοριες. Περιμενε τον Μαρξ και τον Λενιν. Οπου να 'ναι ερχονται. Κολλησαν στα μπλοκα.
Και το θα καταληξεις, το λεω γιατι, εδω και 100 χρονια ανθρωποι εχουν καταληξει στον αλλο κοσμο πολλοι, μην εχοντας συμφωνησει αν ο καπιταλισμος ειναι καλυτερος ή ο κομμουνισμος. Με αυτην την εννοια στο ειπα. Μην περιμενεις εδω καταλληξη. Ουτε εγω περιμενω. Και ουτε το παω αν ειναι καλος ο κομμουνισμος. Δεν μπορω να μιλησω πολυ για κατι που κατεχω λιγο. Για την ΣοσιαλΔημοκρατια μου αρεσει να μιλω και για τα κακα του Καπιταλισμου. Σημερα δεν κυβερναει ο Κομμουνισμος. Γιατι στο τελος θα ακουσω οτι για τα σημερινα φταιει ο Κομμουνισμος. Σας γδερνουν οι νεοφιλελευθεροι με τις τραπεζες τους και το γουσταρετε σκεφτομενοι πως αν εβγαινε το ΚΚΕ θα ηταν χειροτερα; Ε υπαρχουν και αλλα οικονομικα συστηματα. Ειμαι Κομμουνιστης μηπως παλι;
Μπορει ο λογος μου να θυμιζει ή σε καποια σημεια ή να ταυτιζεται με τον Κομμουνισμο. Αλλα αν θες να μαθεις, ΟΧΙ απο εμενα, ανοιξε στην wikipedia χτυπα την λεξη Σοσιαλδημοκρατια και θα δεις τι και πως.
Και διαβαζε με πριν με κρινεις. Δεν ειναι δημοκρατικο να με κρινεις χωρις να με διαβαζεις. Αν κουραζεσαι να με διαβαζεις, μη με κρινεις.
Δλδ εσυ λες πχ οτι εισαι ΟΦΗ το γραφεις, και βγαινω και λεω, 'α ωραιος Ολυμπιακος εισαι ρε μαγκα'. Αυτο πας και μου κανεις. -
Ρε φίλε χαλάρωσε. Κουβέντα κάνουμε. Είμαι σε κάτι λάθος? Εδώ είμαι δεν πάω πουθενά. Σου είπα, αν είμαι λάθος θα το πω. Τόσο προσβλητικό είναι για σένα να σου πει κάποιος ότι είσαι κομμουνιστής? Γιατί αρπάζεσαι? Άνοιξες ένα θέμα και αρχίζεις να γράφεις για κεφάλαια και δε ξέρω γω τι, σε διαβάζω να τα χώνεις συστηματικά στο καπιταλισμό και δεν θυμάμαι να έχεις γράψει κάτι ενάντια στον κομμουνισμό. Μην κάνεις σα να σε έβρισα. Την άποψή μου είπα.
-
Ο χρήστης Red Spirit έγραψε:
Αγαπητέ Steve πέρα από τα αστεία, το θέμα το αντιμετωπίζω σοβαρά και με γνώμονα τις οικονομικές σπουδές επιπέδου ΤΕΙ και σχολείου που έκανα.- Λοιπόν θα κάνω ένα σύντομο σχόλιο για όσα αναφέρεις για τα οικονομικά συστήματα - και ειδικά το σοσιαλδημοκρατικό σύστημα κοινωνικής πολιτικής:
Το κράτος δεν είναι πανίσχυρο, δεν μπορεί δηλαδή να αναγκάσει το οικονομικό σύστημα να συμπεριφερθεί κατά τον επιθυμητό τρόπο. Πχ αν σε μια χώρα υπάρχει ανεργία (καλή ώρα η Ελλάδα της κρίσης σήμερα), δεν είναι βέβαιο ότι η οικονομική πολιτική θα την εξαλείψει, παρότι μπορεί να την μειώσει. Το οικονομικό σύστημα έχει την δική του δυναμική συμπεριφορά και μερικά μόνο επηρεάζεται από την οικονομική πολιτική. Αν οι κυβερνήσεις μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομική κατάσταση στο βαθμό που επιθυμούσαν, τότε οι κυβερνήσεις θα άλλαζαν σπάνια!
Αυτά βέβαια ίσχυαν για εμάς πριν την επιβολή των Μνημονίων, ως το 2010 περίπου. Τώρα την οικονομική πολιτική την αποφασίζουν για προβληματικές οικονομίες που δεν παράγουν και άρα δεν εξάγουν - εν πολλοίς η ΕΚΤ το ΔΝΤ, τα πανίσχυρα Τραστ και γενικά τα ισχυρά οικονομικά κράτη (ΗΠΑ, Γερμανία, Κίνα ή Ρωσία). Επομένως η οικονομική θεωρία ως προς την εφαρμογή οικονομικής και δει κοινωνικής οικονομικής πολιτικής, έχει από τα πράγματα ξεπεραστεί! Εκτός αν μιλάμε για χώρες πολύ πλούσιες σε ορυκτό πλούτο, πετρέλαιο κλπ ή που είχαν προ πολλού προνοήσει να λύσουν θέματα φορολογίας ή ασφαλιστικό, πχ Σουηδία, Νορβηγία.
Λογιστικη σπουδαζεις Red; Αν θες μου απαντας, δεν ειναι ανακριτικου τυπου η ερωτηση. Ετσι με αφορμη το οτι ειπες πως σπουδαζεις στα ΤΕΙ. Παρομοια μαθηματα εχω κανει. Και εχω κανει και λογιστικη. Τεσπα. Φιλε μου, ξεκινας απο ενα δεδομενο. Οτι με την κυριαρχηση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ να σου βαλω και την Παγκοσμια Τραπεζα, η οικονομικη επιστημη δεν εχει ας πουμε αξια. Θα εκφραστω με βαση τα λιγα που γνωριζω οπου κανω λαθος κλπ ενταξει, ερασιτεχνικα μιλαμε, δεν θα λυσουμε εμεις το οικονομικο.
Λοιπον, το ΔΝΤ η ΕΚΤ και η Παγκ Τραπεζα ειναι προιοντα ενος οικονομικου μοντελου, της οικονομικης επιστημης. Του Αμιγους Καπιταλισμου ή αν θες του Νεοφιλελευθερισμου. Βασικη αρχη του αμιγους καπιταλισμου ποια ειναι; Η Ελευθερη Οικονομια. Δλδ, οι επιχειρησεις να δραστηριοποιουνται ελευθερα, χωρις κανεναν περιορισμο. Ο οποιοσδηποτε περιορισμος θα μπει απο μονος του, απο την αγορα. Δηλαδη, το κρατος να μην ελεγχει τις δραστηριοτητες των επιχειρησεων. Ειδα οτι εγραψες για Πανισχυρα Τραστ. Αυτο ειναι ενα χαρακτηριστικο της ελευθερης αγορας ή αλλιως της ελευθερης οικονομιας. Ενωνονται μεγαλες επιχειρησεις ή ακολουθουν μια κοινη πολιτικη για να αποφυγουν τον μεταξυ τους ανταγωνισμο που θα τις οδηγησει σε ζημιες. Ετσι, η αγορα απο ελευθερη, γινεται ελεγχομενη απο τα Τραστ. Ετσι οποιος νομιζει οτι μπορει να υπαρχει ελευθερη οικονομια ας το ξανασκεφτει. Ασυδοτη οικονομια υπαρχει οπου αυτα τα τραστ, τα επιχειρηματικα μεγαθηρια κανονιζουν απο τις τιμες των αγαθων, μεχρι τους μισθους που θα δινους στους εργαζομενους.
[spoiler=:nor4lc3y]Με την παγκοσμιοποιηση εγινε η απελευθερωση του τραπεζικου κλαδου. Δλδ, αφεθηκαν οι τραπεζες ελευθερες να δανειζουν οπου θελουν, οσο θελουν. Το ξερεις οτι αν πεσει πολυ χρημα στην αγορα, μεσω χαμηλοτοκων δανειων, θα παρει ο κοσμος δανεια, θα αρχισει να αγοραζει προιοντα. Αυτοκινητα, σπιτια, φαγητο πολυ, υπηρεσιες, θα πηγαινει ταξιδια κλπ. Η αυξημενη αγορα αγαθων, δλδ η αυξημενη ζητηση, φερνει αυξηση της προσφορας, δλδ των πωλησεων. Ομως η αυξηση της ζητησης που ειναι αποτελεσμα του οτι πεφτει χρημα στην αγορα, φθηνο χρημα απο τις τραπεζες, ανεβαζει και τον πληθωρισμο, γιατι η αυξηση της ζητησης, οδηγει σε αυξηση των τιμων των αγαθων, δλδ του πληθωρισμου. Στον αντιποδα ομως του πληθωρισμου, εχουμε αναπτυξη γιατι οι επιχειρησεις πουλανε, αυξανουν της παραγωγη, ζητανε εργατες για να μπορεσουν οι επιχειρησεις να αυξησουν την παραγωγη, οποτε με την αναπτυξη, μειωνεται και η ανεργια. Υπαρχει μια ζυγαρια. Οταν μειωνεται η ανεργια, αυξανεται ο πληθωρισμος. Τα νεοφιλελευθερα κρατη δεν θελουν μεγαλο πληθωρισμο. Η Γερμανια, εχει θεσει για ολα τα μελη - κρατη της ΕΕ ως οριο πληθωρισμου, μαλλον δεν εχει θεσει, αλλα δεν θελει μεγαλο πληρθωρισμο. Ειναι μια εμμονη που εχει. Τεσπα. Λοιπον οσο αυξανεται η αναπτυξη, αυξανονται οι τιμες των αγαθων (αναλυσα παραπανω το πως και γιατι) δλδ ο πληθωρισμος, Αλλα, μειωνεται η ανεργια.
Αρα το να ριξεις φθηνο χρημα στην αγορα ειναι καλο. Βοηθας στην αναπτυξη. Η αυξηση ομως του πληθωρισμου για πολυ καιρο, οδηγει τις τιμες καποιων αγαθων σε υψηλα επιπεδα και ετσι δημιουργουνται οι λεγομενες Φουσκες. Παραδειγμα, τα ακινητα που στην περιοδο της αναπτυξης (10ετους) συνεχεια ανεβαιναν οι τιμες τους και ειχαμε την φουσκα των ακινητων. Και οταν εσκασε ξερουμε ολοι ποσο πονεσαμε.
Γιατι τα λεω ολα αυτα. Γιατι οι τραπεζες αφεθηκαν ελευθερες να υπεραδανειοτουν, χωρις επισης δυνατες εγγυησεις και τι εγινε με την απελευθερωση του τραπεζικου κλαδου;
1ον. Ειχαμε μια ανεξελεγκτη για εμενα ανοδο των τιμων των αγαθων και των υπηρεσιων και
2ον Ειχαμε πολλα επισφαλη δανεια.
Αντι τα κρατη να χαραξουν οικονομικη πολιτικη, την οικονομικη πολιτικη την χαραξαν για μια 10ετια οι τραπεζες. Μετα επηδει ειδαν πως δεν μπορουν να παρουν πισω τα επισφαλη δανεια και επηδει επρεπε να κλεισουν, οπως ολες οι Επιχειρησεις Στην Ελευθερη Οικονομια, αντι να κλεισουν, στραφηκαν στους πολιτικους που επι μια 10ετια κανανε τα στραβα ματια. Και τους ειπαν, τα λεφτα που δωσαμε χωρις σοβαρες εγγυησεις και δεν μπορουμε να τα παρουμε πισω, θα μας τα δωσετε εσεις. ΑΝ λειτουργουσε ο νεοφιλελευθερισμος, οι πολιτικοι επρεπε να πουνε στις τραπεζες, Να Προσεχαν οταν εδιναν δανεια με την σεσουλα και να πανε να κλεισουν, οπως ολες οι επιχειρησεις.
Αντ' αυτου Ξεχασαν τα περι Νεοφιλελευθερισμου, Καπιταλισμου κλπ και δωσανε στις τραπεζες για τα χαμενα τους λεφτα, λεφτα απο τους Φορολογουμενους. Και ετσι μπηκανε μεσα τα Κρατη, για να μην μπουνε μεσα οι Τραπεζες. Χρωσταμε εμεις, γιατι δεν ηθελαν οι τραπεζες να χρεωκοπησουν ως οφειλαν στο συστημα της ελευθερης οικονομιας.
Η Ελευθερη Οικονομια φιλε μου, στην πραγματικοτητα κατερευσε. Αν δεν ξεζουμιζαν τον κοσμο για να σωσουν τις τραπεζες με την καταρευση των τραπεζων, θα κατερρες οι πολυδιαφημιζομενη Ελευθερη Αγορα, Ελευθερη Οικονομια και Καπιταλισμος.
Αν ειχαμε σοσιαλδημοκρατια, το κρατος θα ηλεγχε την ποσοστητα του χρηματος που θα επεφτε στην αγορα οπως γινοταν παλια, που τα κρατη μεσω των Εθνικων Κεντρικων Τραπεζων οπως η Τραπεζα της Ελλαδας, ελεγχαν τις τραπεζες για να μην εχουμε αυτες τις σημερινες Φουσκες στις τιμες και τις καταρευσεις τραπεζων και επιχειρησεων. Ελευθερη οικονομια χωρις κρατικο παρεμβατισμο οπου πανε να δημιουργηθουν τραστ, ολιγοπωλια, εναρμονισμενες πολιτιες τιμων, καταληγει απο ελευθερη, σε ασυδωτη. Και τρανο παραδειγμα ασυδοσιας που συνεχιζεται, ειναι η λειτουργια των τραπεζων.
Οποτε, για εμενα, ξεπερασμενο ειναι το καπιταλιστικο μοντελο, που το εσωσαν με σοσιαλιδημοκρατικο τροπο. Οι τραπεζες που πηραν Δημοσιο Χρημα για να σωθουν θα επρεπε να εχουν στο βαθμο που σωθηκαν με Δημοσιο Χρημα να Κρατικοποιηθουν. Οχι να γινουν κρατικες. Αν π.χ. το κρατος εδινε 20 δις σε μια τραπεζα, η τραπζεα να εδινε π.χ. το 20% στο κρατος. Καπως ετσι τα αντιλαμβανομαι με τα λιγα που ξερω.[/spoiler:nor4lc3y]
Οι τραπεζες στον Καπιταλισμο τι δουλεια ειχαν να παρουν Δημοσιο χρημα; Ξερεις καμια αλλη Ιδιωτικη Επιχειρηση που δεν παει καλα, να της δινει λεφτα το κρατος για να μην κλεισει; Οπου θελουν εφαρμοζουν τον Καπιταλισμο και οπου πανε να πονεσουν γυρνανε σε σοσιαλιστικες μεθοδους οι Τιμητες του Καπιταλισμου. Καλοι σοσιαλιστες αποδυκνυονται τελικα οι καπιταλιστες. Με λεφτα των πολιτων σωσανε τις τραπεζες. Πολυ καπιταλιστικο μετρο. -
Ρε φίλε χαλάρωσε. Κουβέντα κάνουμε. Είμαι σε κάτι λάθος? Εδώ είμαι δεν πάω πουθενά. Σου είπα, αν είμαι λάθος θα το πω. Τόσο προσβλητικό είναι για σένα να σου πει κάποιος ότι είσαι κομμουνιστής? Γιατί αρπάζεσαι? Άνοιξες ένα θέμα και αρχίζεις να γράφεις για κεφάλαια και δε ξέρω γω τι, σε διαβάζω να τα χώνεις συστηματικά στο καπιταλισμό και δεν θυμάμαι να έχεις γράψει κάτι ενάντια στον κομμουνισμό. Μην κάνεις σα να σε έβρισα. Την άποψή μου είπα.Δεν με νοιαζει να με πεις οτι θελεις. Ψεματα να μην ειναι. Αυτο με πειραζει. Οταν λεω οτι ειμαι σοσιαλδημοκρατης και θες να με λες κομμουνιστη, το προβλημα μου θα ηταν το ιδιο αν ημουν κομμουνιστης και με ελεγες σοσιαλδημοκρατη.
Δλδ να συμφωνησω επηδει σωνει και καλα το θες, πως ειμαι κατι που δεν ειμαι; Ε ειναι προσβλητικο αυτο για εμενα.
Με τους κομμουνιστες δεν εχω προβλημα. Σε καποια δεν συμφωνω. Εχουμε ομως και κοινα. Με τους καπιταλιστες δεν εχουμε κανενα.
Τελικα κανεις πως δεν καταλαβαινεις. Τεσπα. Δεν λες απλως την αποψη σου. Βασικα λες ψεματα. Μετα λες οτι σε ενοχλησαν αυτα που γραφω γιατι δεν λεω για τον κομμουνισμο. Και να σου πω και κατι; Αν δεν αντεχεις την κριτικη στο αγαπημενο σου οικονομικο συστημα, αστο ρε παιδι μου. Αστο. Δεν το σκωνεις.
Κανε μια λιστα, να ξερω τι θες να γραφω. Δημοκρατικος ε; Ξεχιλιζεις. -
Άντε πάλι τα ίδια. Να μην συμφωνήσεις με το ζόρε φυσικά. Κι άμα έχεις όρεξη και διάθεση μου εξηγής γιατί έχω λάθος. Άμα δεν έχεις όρεξη να εξηγάς, γράψε με εκεί που δεν πιάνει μελάνι!!!
Οικονομική Θεώρηση (Steve)