-
Γεια χαρά σε όλους! Θέλω να προβώ στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου 1,400cc, έτους 2004/2005. Αξία αγοράς γύρω στα 4,000-5,000 ευρώ από ιδιώτη.
Μέσα στο 2014 -σύμφωνα με το Ε1- τα εισοδήματά μου είναι 1,655 ευρώ.
Από το αυτό το Μάιο (του 2015) εργάζομαι κανονικά και θα υπάρξει εισόδημα.
Το ερώτημα είναι: μπορώ να το αγοράσω σήμερα που μιλάμε; (τα χρήματα τα έχω είναι όμως από ανασφάλιστη εργασία και δεν φαίνονται κάπου) , καλύπτω τα τεκμήρια αγοράς, συντήρησης κλπ; (Η λύση να αγοραστεί στο όνομα των γονιών δεν με ενδιαφέρει). Ευχαριστώ.
-
Γεια χαρά σε όλους! Θέλω να προβώ στην αγορά ενός μεταχειρισμένου αυτοκινήτου 1,400cc, έτους 2004/2005. Αξία αγοράς γύρω στα 4,000-5,000 ευρώ από ιδιώτη.
Το ερώτημα είναι: μπορώ να το αγοράσω σήμερα που μιλάμε; (τα χρήματα τα έχω είναι όμως από ανασφάλιστη εργασία και δεν φαίνονται κάπου) , καλύπτω τα τεκμήρια αγοράς, συντήρησης κλπ; (Η λύση να αγοραστεί στο όνομα των γονιών δεν με ενδιαφέρει). Ευχαριστώ.
-
-
Εξαρτάτε πόσο εισόδημα θα δηλώσεις για το 2015. Το τεκμήριο του αυτοκινήτου είναι στα 2.600, πρόσθεσε σε αυτό το ποσό που θα δηλώσεις ότι αγόρασες το όχημα (σε συνεννόηση με τον πωλητή εννοείτε) συν 3.000 ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης.
Διορθώνω, το τεκμήριο υπολογίζετε και με βάση τους μήνες, οπότε θα είναι κάτω από 2.600.
-
Άρα η δήλωση του 2014 δεν «εμπλέκεται» στην αγορά του αυτοκινήτου. Το όχημα θα δηλωθεί στη δήλωση του επόμενου έτους (2015) σωστά; Αν το αγοράσω μέσα στον επόμενο μήνα (Ιούνιος 2015) με ένα μισθό (να φαίνεται) εντός του 2015, όμως συνεχίσω να εργάζομαι μέσα στο 2015 δεν τους ενδιαφέρει πως βρήκα ξαφνικά (με δηλωμένη εργασία ενός μηνός) το ποσό των 4,000-5,000 ευρώ; , αλλά καλύπτω τα παραπάνω ποσά που λες ως τεκμήριο διαβίωσης όλα καλά;, δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα με το ποσό απόκτησης/αγοράς;
-
Ναι το όχημα θα δηλωθεί του χρόνου, οι προηγούμενες δηλώσεις θα μέτραγαν αν δήλωνες παραπάνω από τα τεκμαρτά με αποτέλεσμα να μπορούσες να μαζέψεις 'περίσσια' εισοδήματα για να δικαιολογήσεις την αγορά που θα κάνεις.
Δεν νομίζω να το ψάχνει η εφορία με βάση το πότε ξεκίνησες εργασία άλλα μάλλον με βάση τα τελικά έσοδα που θα δηλώσεις για το 2015. Καλά θα κάνεις πάντως να πάρεις την άποψη κάποιου λογιστή περί του θέματος. -
Να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι λογιστής, επομένως μην σε πάρω στο λαιμό μου. Πρέπει οπωσδήποτε να ρωτήσεις λογιστή ώστε να είσαι σίγουρος. Από όσο ξέρω, πρέπει να ξεχωρίσεις 2 διαφοτερικά πράγματα:
-
Τεκμήριο αγοράς: πού βρήκες τα λεφτά να το αγοράσεις, διαφορετικά ποθεν εσχες? Μπορεί να μην έβγαλες μια την προηγούμενη χρονιά, αλλά αν τα προηγούμενα χρόνια δούλευες και ΔΗΛΩΝΕΣ εισοαδήματα, τότε μάλλον θα είσαι ΟΚ. Νομίζω ότι κοιτάνε τα εισοδήματα των τελευταίων 10 χρόνων
-
Τεκμήριο χρήσης: επειδή το αμαξάκι θέλει βενζίνες, λάδια, σερβις κτλ πρέπει να εχεις κάποιο εισόδημα για να το λειτουργήσεις. Αυτό αναφέρεται προφανώς στην περίοδο χρήσης που αναφερόμαστε, επομένως αν βρεις δουλειά τον επόμενο μήνα, είσαι ΟΚ. Αν δεν βρεις: η εφορία θα πει ότι κύριος για να έχεις το αμαξάκι, πρέπει να βρίσκεις από κάπου τα χρήματα να το χρησιμοποείς. Επομένως θα σε φορολογήσω με βάση αυτό το (τεκμαρτό) εισόδημα που πιστεύω ότι έχεις, ακόμη και αν δεν το δηλώνεις. Επομένως π.χ. τεκμαρτο εισόδημα 3000 Χ ΑΑ% (συντελεστής φορολογίας, ότι και αν είναι) και σου έρχεται το σημειωματάκι με το φόρο για πληρωμή...
-
-
Συγκεντρώνοντας τις πληροφορίες σας, το σενάριο να είχα εισόδημα τα προηγούμενα έτη (τα τελευταία δέκα) το ποσό αγοράς του αυτοκινήτου (4,000-5,000 ευρώ) έχω καλύψει το ποσό απόκτησης, σωστά;
Τώρα σχετικά με το 2015: αν καλύπτω το τεκμήριο χρήσης (με τη νέα μου εργασία) με βάση τους μήνες κατοχής, ας πούμε 7 μήνες μέσα στο 2015, έχουμε σύμφωνα με μια Online εφαρμογή που βρήκα -και εφόσον ισχύει- 1,633 ευρώ, άρα μέσα στο 2015 πρέπει να έχω εισόδημα: 1,633+3,000 (ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης) = 4,633 σωστά;
(Δεν ξέρω αν υπολογίζεται, αλλά είμαι φιλοξενούμενος στο σπίτι των γονιών μου οπότε το 3,000 μπορεί να αλλάζει;;)
(Εννοείται θα κάνω μια επαλήθευση σε λογιστή/εφορία).
Αγορά μεταχειρισμένου, περί εφορίας…