-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τι γίνεται, αδέλφια, στην Αθήνα; Πεινάτε στ' αλήθεια; Γιατί αν μόνο το λεωφορείο των 11 πήρε 11 αρνιά (και την παρέα τους) από τον Πύργο και άλλα 8 από την Αμαλιάδα, δεν τολμώ να υπολογίσω πόσα κοπάδια της περιοχής θα μεταναστεύσουν, συνολικά, για Αθήνα. Φυσικά, δωρεάν....
Πείνα και των γονέων.... επειδή φέτος δεν θα τιμήσουμε την Ηλεία από κοντά θα έρθουν τα αρνάκια σε εμάς.... την Μ. Πέμπτη καθώς από την Μ. Τετάρτη θα αρχίσει η αποψίλωση του οικογενειακού στόλου (-8 αρνάκια παρακαλώ και ένα κατσικάκι ... ΑΡΕ μάνα πολλές υποχρεώσεις πάλι....)
3 Εξ αυτών θα σουβλιστούν με άκρα μυστικότητα σε κήπο της Α. Γλυφάδας με την βοήθεια γείτονα εξ Αμφίσσης (ο οποίος δεν ξέρει καλή δηλωτή σε τετραδα και έχω βαρεθεί να βάζω τις ξέρες στο αφτί )Βέβαια για να λέμε του στραβού το δίκιο είναι παράνομο να τα σφάζουμε μόνοι μας και να μεταφέρουμε είτε με ΚΤΕΛ έίτε με ΙΧ αυτοκίνητο αλλά τι να κάνουμε ρε γαμώτο...... εδώ οι άλλοι τα φέρνουν από το εξωτερικό τα σφάζουν στο δρόμο τα κάνουν Ελληνικά... οπότε και για μας μικρό το κακό καθώς και υγιές είναι το ζώο και από την στιγμή που το τρώμε εμείς οι ίδιοι προσέχουμε πολύ στην σφαγή (εδώ δεν χρειάζεται bull bar όπως στα μοσχάρια.... θέλει πνευμόνια για το φούσκωμα)
Καλά για σύγκριση γευστικότητας μεταξύ των εκτροφή για ιδία βρώσιν και αυτών που πουλάνε στα κρεωπολεία, ούτε για ανέκδοτο -
Ο χρήστης tazz έγραψε:
Η αγαπημένη ατάκα του μέσου κατοίκου της Αθήνας: 'Δεν δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις εύρεσης εργασίας στην επαρχία, να φύγουν μερικοί, να ησυχάσουμε'. . . .
προσωπικά δεν με ενδιαφέρει να φύγουν μερικοί, αρκεί να φύγω εγώ. πώς όμως; με τι προϋποθέσεις και με τι κίνητρα; δε ζητάω να έρθει το κράτος και να μου βρει δουλειά, αλλά ας δημιουργήσει έστω τις προϋποθέσεις για αξιοπρεπή ποιότητα ζωής στην επαρχία (νοσοκομεία, πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.). γιατί το να ζητάμε από ένα νέο ζευγάρι (κακά τα ψέματα, αν ζωντανέψει ποτέ η επαρχία, αυτό θα οφείλεται σε νέους ανθρώπους, με προοπτική να μείνουν εκεί, οι ίδιοι και τα παιδιά τους, σε βάθος χρόνου) να πάει να μείνει σε κάποιο ορεινό χωριό π.χ. και να προσφέρουμε ως λύση στην έγκυο τη μεταφορά της στο μαιευτήριο με ελικόπτερο του ΕΚΑΒ, είναι σαν να τους καταδικάζουμε...
ρε φιλε χαλαρωσε ποιο ορεινο χωριο κ ποια ελικοπτερα ΕΚΑΒ λες τωρα. μου μαζευτηκατε 5 εκατ ανθρωποι στην Αθηνα με την προφαση οτι έχει δουλεια κ καλύτερες ευκαιριες??το που θα μείνετε το ρωτήσατε??δηλ τοσες μεγαλες πολεις οπως Λαρισα, Ιωαννινα, Ηρακλειο, Βόλος (οι Κρητικοι φευγουν κ αυτοι για Αθηνα) πιστευεις οτι δεν είναι ετοιμες απο υποδομη κ προσφορα εργασιας να φιλοξενησουν 1 εκατ. τουλαχιστον Αθηναιους? Ειδικα στη Λαρισα που μενω κ εγω, εξελισσεται σε μεγαλουπολη, έχει εδω κ 3-4 χρόνια που συνηδητοποιησα εργασιακά, πολλές ευκαιρίες εργασιας κ οσον αφορα μέρος για κατοικία αφθονο. Χτίζονται καθε μέρα καινουργιες πολυκατοικιες κ μονοκατοικίες.κ δεν σας μιλαω για αποσταση απο το κεντρο κ ευκολιες μετακινησης. Οσον αφορά το αν έχει εργασία κ αν έχει χρήμα σαν πόλη κοίταξε μόνο πόσα άτομα μαζευει στο Αλκαζαρ! σε αναλογία τον περισσοτερο κοσμο.κ μιλαμε για 15ευρω εισητηριο. ενδεικτικα στο λεω. τα μαγαζια νυχτερινα κ απογευματινα ειναι τιγκα καθε μερα.θελω να σου αποδειξω οτι εσεις οι Αθηναιοι απο μονοι σας σνομπαρετε την επαρχια.κ θεσεις εργασιας υπάρχουν, κ βιομηχανια, κ νυχτερινα μαγαζια, κ αθλητισμος κ ... κ..ολα δουλευουνε ΡΟΛΟΪ.ειλικρινα η Λαρισα κ η κάθε επαρχιωτικη πολη δεν εχει τιποτα να ζηλεψει απο μια μεγαλουπολη.δεν μας λειπει τιποτα.ασε που οι μετακινησεις κεντρο-προαστια μας έχουν σωσει την ζωη!!!!ενα μεγαλο μπραβο κ στο Δημαρχο που φτιαχνει συνεχεια. Ας ακολουθήσουν κ αλλες μεγαλες πολεις το παραδειγμα όπως ο Βολος, το Ηρακλειο, οι Σερρες, Ιωαννινα κλπ. κ να δουμε μετά τι δικαιολογία των Αθηναιων.
-
Κατ' αρχήν...ήρεμα παίδες!!
Κατά δεύτερον....Ποιοί Αθηναίοι?!!! Η Αθήνα κατοικείται από Έλληνες που προέρχονται από ΟΛΗ την Ελλάδα!Γηγενείς ζήτημα είναι αν έχουν μείνει 200.000 νοματαίοι!!!!
Οσο για τις δικαιολογίες!ΣΥΜΦΩΝΩ!
Εχοντας γεννηθεί και μεγαλώσει εδω μας είναι δύσκολο να πάρουμε την απόφαση να φύγουμε για κάπου που δεν ξερουμε [μιλάω για όσους έχουμε γεννηθεί εδω όχι για όσους ήρθαν από άλλες πόλεις]!!!Η υποδομή της επαρχίας δεν είναι το πρόβλημα!
Το πρόβλημα είναι η δύναμη της συνήθειας και ο φόβος του άγνωστου!!!Και βεβαια υπάρχουν μεγάλες πόλεις στη Ελλάδα που προσφέρουν τα πάντα!
Μέσα στους τελευταίους 8 μήνες, 3 άτομα από το Φόρουμ έφυγαν από την Αθήνα για τις ιδιαίτερες πατρίδες τους!!!
Σημάδι? -
είμαι περίεργος, ο προαστιακός θα αποκεντρώσει την Αθήνα (τουλάχιστον ως προς το κατοικείν);
τι λέτε, θα μετακομίσουν κάποιοι κάπου μεταξύ Αθήνας-Κιάτου (Κορινθίας) ή Αθήνας-Χαλκίδας ενώ η δουλειά τους θα ήταν στην Αθήνα (μεταφορά με σιδηρόδρομο) ;
-
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
είμαι περίεργος, ο προαστιακός θα αποκεντρώσει την Αθήνα (τουλάχιστον ως προς το κατοικείν);τι λέτε, θα μετακομίσουν κάποιοι κάπου μεταξύ Αθήνας-Κιάτου (Κορινθίας) ή Αθήνας-Χαλκίδας ενώ η δουλειά τους θα ήταν στην Αθήνα (μεταφορά με σιδηρόδρομο) ;
ένας συνάδελφος μου πχ έιναι έτοιμος............
το σπίτι στο Βραχάτι χτίστηκε και από Ιούνιο ξενοικιάζει από Γλυφάδα... στα σχέδια του είναι να παίρνει κάθε μέρα τον Προαστιακό και να διαβάζει εφημερίδα μεχρι την κιφησίας αντί του Γλυφάδα - Μαρούσι που κάνει τώρα κάθε - μέρα -
Ο χρήστης cpp έγραψε:
είμαι περίεργος, ο προαστιακός θα αποκεντρώσει την Αθήνα (τουλάχιστον ως προς το κατοικείν);
τι λέτε, θα μετακομίσουν κάποιοι κάπου μεταξύ Αθήνας-Κιάτου (Κορινθίας) ή Αθήνας-Χαλκίδας ενώ η δουλειά τους θα ήταν στην Αθήνα (μεταφορά με σιδηρόδρομο) ;
το σπίτι στο Βραχάτι χτίστηκε και από Ιούνιο ξενοικιάζει από Γλυφάδα... στα σχέδια του είναι να παίρνει κάθε μέρα τον Προαστιακό και να διαβάζει εφημερίδα μεχρι την κιφησίας αντί του Γλυφάδα - Μαρούσι που κάνει τώρα κάθε - μέραΠαιδιά, μιλάτε για ανθρώπους που θα μένουν εκτός και θα δουλεύουν εντός. Δεν είναι ανάπτυξη της επαρχίας αυτό, είναι επέκταση των τειχών της πρωτεύουσας.
Για μένα, το πρόβλημα κι ο λόγος που δείχνουμε κάθε μέρα και περισσότερο εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού συγκεντρωμένο στα αστικά κέντρα, είναι μέσα στο μυαλό μας. Δεν είναι ο φόβος του άγνωστου (ποιού άγνωστου, ένα τσιγάρο δρόμος είναι η Ελλάδα απ' άκρη σε άκρη), είναι ίσως η μικρή εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας, που δεν μας αφήνει να κάνουμε το βήμα. Η Αθήνα, όπως και κάθε μεγάλη πόλη, λειτουργεί σαν ένα μεγάλο καταφύγιο: Μπήκες μέσα; Χάθηκες. Κανένας δεν ξέρει πραγματικά ποιός είσαι, τι κάνεις, από που έρχεσαι και που πας. Στο χωριό σου (η τη μικρή επαρχιακή πόλη) είσαι διάφανος: Είσαι αναγνωρίσιμος παντού, ο τυχαίος πελάτης στο μαγαζί σου μπορεί να γνωρίζει πως έγινε το προξενιό του παππού και της γιαγιάς σου. Και, το βασικότερο, δεν μπορείς να 'το παίξεις'. Ενώ αν ζεις Αθήνα, σκας με SLK κι είσαι αυτό που δηλώνεις.
Η Αθήνα προσφέρει πολιτισμό, ψυχαγωγία, διασκέδαση. Αλλά όλα αυτά είναι δίπλα μας. Και, αλήθεια, προτιμώ να δουλεύω όλο το χρόνο 5 λεπτά από το σπίτι μου και να πηγαίνω όποτε μου κάνει κέφι για το κάτι παραπάνω στην Αθήνα. Δυο - τρεις ώρες κι έφτασες! Μακριά είναι; Εδώ στα μπουζούκια πρέπει να πας στις 10 και το πρόγραμμα αρχίζει στις 12! Ξεκινάμε μαζί με τον ξάδελφο από το σπίτι στις 9 (αυτός μένει Χολαργό κι εγώ στο χωριό μου) και συναντιόμαστε πριν αρχίσει το πρόγραμμα. -
ωραίος...
-
Προσθέστε με κι εμένα στους αποκεντρωμένους. Γυρίζοντας από την ξενητιά ανέβηκα στην Αλεξανδρούπολη όπου είμαι εδώ και 6 μήνες (ακριβώς σαν σήμερα!). Οι εντυπώσεις άριστες με εξαίρεση το πρόβλημα παρκαρίσματος που δυστυχώς υπάρχει και την κοινωνική μου απομόνωση (που θα βελτιωθεί σταδιακά)! Σε σχέση με Λιβαδειά και Κύμη όπου έχω επίσης ζήσει καμία σύγκριση πρόκειται πλέον για πόλη. Άλλοι άνθρωποι, άλλη παιδεία, άλλες κοινωνικές δομές, πολλή νεολαία λόγω φοιτητών και στρατιωτών και ευχάριστο κλίμα με κόσμο να κυκλοφορεί. Ο καιρός καλύτερος από ό,τι περίμενα αλλά ήταν ειδική χρονιά όπως μου είπανε.
Γρήγορα, εύκολα, χαλαρά με ελεύθερο χρόνο, θάλασσες, ποτάμια, βουνά, αθλήματα, κινηματογράφοιx2 (σηκώνει βελτίωση) και θέατρο. Και χαμηλή εγκληματικότητα!
Εμπορικά: γνωστές αλυσίδες ηλεκτρικών και επίπλων, πολλά μαγαζιά (τιμές δεν ξέρω να κρίνω), πολλοί χώροι κοινωνικής συνεύρεσης. που καλύπτουν τις περισσότερες ανάγκες (ναι θα ήθελα κι ένα live jazz bar αλλά τέλος πάντων.....)
Μεταφορές/επικοινωνία: αξιοπρεπείς δρόμοι, αεροδρόμιο και με χομπίστες, τραίνα, λεωφορεία, καράβια, εύκολη επίσκεψη ξένης χώρας! Κάπως μακριά από όλα τα συνηθισμένα μέρη.... Συμπαθέστατοι ραδιοσταθμοί αλλά ελπίζω καλύτερα. Αποτελεσματικότητα ΟΤΕ που με εντυπωσίασε, οργάνωση αλλά οριακή επάρκεια ΕΛΤΑ.
Βασικά προσπαθώ να βρω λόγους για τους οποίους θα ήθελα να ήμουν αλλού και εκτός από οικογένεια και φίλους δε βρίσκω κάτι.... -
Κύμη?!!Πότε?Σε τι υπηρεσία ήσουνα βρε onyx! ???!!!! Και δεν σε είδα ποτέ!!!
Ηλία έχεις δίκηο!Ο φόβος μας είναι η βασική αιτία!
Αλλά επιμένω ότι αν είναι να γυρίσεις στην ιδιαίτερη πατρίδα σου είναι πιο εύκολο από το να πάς σε μια άγνωστη πόλη!Ειδικά όταν έχουν περάσει και τα χρόνια και το βόλεμα έχει κάνει την εμφάνιση του!!! -
Κατάθεση προσωπικής εμπειρίας: Ο φίλος προτίμησε να μείνει Αθήνα (όπου η προηγούμενη δουλειά που ξεκίνησε, πάτωσε) και να δουλεύει στη Χαλκίδα. Η (καλή) δουλειά που παράτησε στον τόπο του, ερήμωσε. Πριν από 2 χρόνια κάποιος αγόρασε τις εγκαταστάσεις του και σήμερα θησαυρίζει.
ΥΓ. Δεν είναι ο μόνος, μόνο από τους συμμαθητές μου έχω μερικές δεκάδες παραδείγματα. Το κακό είναι ότι έφυγαν οι πιο έξυπνοι, αυτοί που θα μπορούσαν να στηρίξουν την εξέλιξη του τόπου. Και τυχερός είναι όποιος βρίσκει για τη δουλειά του ανθρώπους με μερικά χρόνια προϋπηρεσία στην Αθήνα...
-
Η αλήθεια είναι ότι κάποιες επαρχιακές πολεις προσφέρουν επίπεδο ζωής αντίστοιχο ή καλυτερο της Αθήνας. Τον τελευταίο καιρό όμως περνάω τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας στο Νομό Φωκίδας, λόγω μετάθεσης (που επέλεξα). Δυστυχώς εδώ συμβαίνει το αντίθετο. Φτώχεια και μιζέρια παντού τριγύρω, σε σημείο ν΄αναρωτιέσαι πόσα χρόνια πίσω έμειναν οι άνθρωποι. Πολύ κακή νοοτροπία, αμορφωσιά, νεοπλουτισμός από κάποιους (λίγους, γιατί πλούτος με την ευρεία έννοια δεν υπάρχει), κουτοπονηριά από όλους σχεδόν. Εντάξει ο Έλληνας είναι λαμόγιο, το ήξερα και πριν. Την ωμή αλήθεια όμως τη διαπίστωσα εδώ. Οι αεριτζήδες, μικροαπατεώνες, κακοί επαγγελματίες αφθονούν. Δεν τους κατηγορώ ή μάλλον τους αναγνωρίζω την απόσταση από το κέντρο (αποφάσεων, κουλτούρας, πλούτου, ευκαιριών).
Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες. Η Αθήνα είναι μια μαύρη τρύπα που μας καταναλώνει όλους. Διέξοδοι υπάρχουν. Πόλεις όπως η Λαρισα, η Αλεξανδρούπολη (το ακούω συνέχεια από φίλους), τα Χανιά (παρομοίως), τα Τρίκαλα (η καταγωγή μου) και άλλες, προσφέρουν επίπεδο επαρχίας και ποικιλία Αθήνας. Όμως η ελληνική επαρχία, πέρα από τα αστικά κέντρα, είναι παρωχημένη σε σκέψη και νοοτροπία. Είναι, εν πολλοίς, 'φτηνή', ασουλούπωτη, αγράμματη και παλαιάς κοπής, ίσως κι επειδή οι νέοι την αφήνουν και φεύγουν. Είπα παραπάνω 'τις εργάσιμες'. Πέρα από πρακτικούς λόγους, ο τόπος δε με 'κρατάει' τις άλλες μέρες. Με κουράζει η ζωή εδώ, όπως με κούραζε και στην Αθήνα (ή μάλλον αλλιώς, αλλά το ίδιο έντονα). Ήδη άρχισα να σκέφτομαι την επόμενη μετακίνησή μου (ελπίζω όχι μετά από περισσότερα από 2 χρόνια...). Λυπάμαι που το λέω, άλλα περίμενα και άλλα βρήκα. Ελπίζω η απογοήτευσή μου να μη με ξαναστείλει στην Αθήνα σε 2 χρόνια -
Ίσως πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία στις λεπτομέρειες. Αυτό που αναφέρει ο Asimov, γιατί εμένα μου θυμίζει και Αθήνα; Νομίζω ότι τα ίδια ισχύουν και εδώ, μόνο που πρέπει να προσέξεις λίγο καλύτερα: Πχ, οι λίγοι νεόπλουτοι είναι αναλογικά περισσότεροι (και είναι μαζεμένοι στα ίδια μέρη) οπότε αν πηγαίνεις μόνο εκεί, διαμορφώνεις λανθασμένη άποψη.
Ας δούμε για λίγο, πχ τη σερβιτόρα του 'in' bar (βάλτε όποιο θέλετε). Αν προσέξουμε πόσοι της 'την πέφτουν' καθημερινά (και δεν μπορεί να τους βρίσει γιατί θα χάσει τη δουλειά της) και σε πόσους πρέπει να 'κάτσει', μέχρι τελικά να φύγει (μόνη της η διωγμένη), ίσως ανακαλύψουμε μιαν άλλη πλευρά του σχήματος. Στα 'κωλόμπαρα', στα πατσατζίδικα, στα σουβλατζίδικα κι αλλού, βρίσκεις κι άλλες. Και, εν τέλει, μιλώντας με λατζέρα, έστω και εστιατορίου πολυτελείας, μπορεί και να μείνουμε με το στόμα ανοικτό.
Αυτά στην επαρχία δεν υπάρχουν, γιατί δεν υπάρχει χώρος να κρυφτούν. Αυτό που βλέπεις είναι αυτό που είναι: Η πραγματικότητα. -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Κατ' αρχήν...ήρεμα παίδες!!Κατά δεύτερον....Ποιοί Αθηναίοι?!!! Η Αθήνα κατοικείται από Έλληνες που προέρχονται από ΟΛΗ την Ελλάδα!Γηγενείς ζήτημα είναι αν έχουν μείνει 200.000 νοματαίοι!!!!
Κοίταξε φίλε μου πως ειναι τα πράγματα! Το ξέρω οτι οι δημότες της Αθηνας ειναι γύρω στα 300.000 αλλά θέλω να μου απαντησει καποιος που εφυγε απο την επαρχία για Αθηνα. Τι παραπάνω βρήκε στην Αθήνα κ αν άλλαξε νοοτροπία. γιατι ο 'χωριατης' απότι ξέρω εγω΄μια ζωή χωριάτης θα μεινει.ο Αλβανος επίσης(δεν ειμαι ρατσιστης- σημειωση), ο Πακιστανός επίσης. επομενως αν βγάλεις ολους αυτούς που μετακινήθηκαν στην πρωτευουσα τόσες δεκαετιες τι σου μένουν? Βγαίνει στην ουσία μια μικρή πόλη.δεν μπορω επίσης να καταλάβω γιατί υπάρχει αυτός ο φόβος μετακίνησης. Δηλ πειτε μου τι σας ευχαριστεί περισσοτερο στην Αθηνα? Οι μετακινήσεις (θελεις 1+ ωρα να πας απο Γλυφαδα στο κεντρο?ενω η αποσταση κανονικα ειναι 15 λεπτα?) ή μήπως οι ευκαιρίες εργασίας (ανθρωποι στοιχειώνονται σε γραφεία με τον βασικο μισθο αντε λιγο παραπανω κ νομίζουν οτι έχουν καλή ποιοτητα ζωης). Ποιοτητα ζωης δεν ειναι το καταστημα X ρουχων-καλλυντικων που θα έχεις παραπανω απο μια επαρχιωτικη πολη, αλλά το πάρκο διπλα στην κατοικία σου για να παίξουν τα παιδακια σου οταν με το καλο φτιαξεις οικογενεια.η εκκλησια 2 τετραγωνα πιο κατω που θα πας με ηρεμια την Κυριακη να κοινωνησεις, το γυμναστηριο που ειναι 3 τετραγωνα πιο μακρια να γυμναστεις. οι ευκολίες μετακίνησης (10 λεπτα απο το κεντρο με τα πόδια), οι Δημοσιες Υπηρεσίες που ναι μεν 'έχει' ουρά αλλά σε 1 ώρα το πολυ είσαι καθαρός-ειναι κ δίπλα σου, τα γηπεδα τεννις, ποδοσφάιρου 5Χ5, Ιππικος ομιλος, κολυμβητήριο, cinemas. Αυτό για μένα είναι Ποιότητα Ζωής. Κ απο φύση όσο θελεις. Η Λάρισα (γεννηθηκα κ μεγαλωσα εδώ με αποχή σε Αγγλία κ Θεσσαλονίκη για 6 χρόνια) κ ο Βόλος επίσης είναι μέσα στην φύση. Ειδικα ο Βόλος συνδυαζει βουνό, θαλασσα, κ μεγαλουπολη.η Λαρισα έχει παραλία 35χλμ μακριά, κ για αν επιθυμεις βουνο πηγαινεις στο Πηλιο (40 λεπτά απόσταση), Περτουλι (1+ ώρα), Ολυμπος(1 ώρα), Αμπελάκια (45λεπτα), Λιμνη Πλαστήρα (Ελβετια της ελλαδας-1 ωρα μακρια) Μετέωρα (45 λεπτα) κ.α.
Απο διασκεδαση μπορω να σας πω οτι μόνο απο τα νυχτερινα μαγαζιά για τα οποία φημιζομαστε σε όλη την Ελλαδα (6-7 μπουζουκια), 3-4 clubs (υστερουμε λιγακι ) και καμια 150 καφέ μπαρ σύνολο, για μια πολη 200.000 με 35.000 φοιτητες στο ΤΕΙ Λαρισας με Ιατρικη Θεσσαλιας, κ 30.000-50.000 στρατιωτικους είναι ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ.
Όσο για τιμές μπορω να πω οτι ο καφές σε κυριλε καφέ στοιχίζει 3,5 Ευρω, το ποτο 6-8 σε clubs κ σε μπουζουκια η φιάλη 80-100.Καθολου χαμηλες τιμες που σημαινει οτι ο κοσμος έχει χρήμα γιατι δουλεύει. Κ απλά δουλεύει παραπανω απο εναν Αθηναιο κάνοντας 2η απογευματινη δουλεια οπουδηποτε η ένα ΣΚ δουλευοντας σενα μαγαζι.ο Αθηναιος λόγω σπατάλης κ ελλειψης χρόνου δεν θα μπορέσει για 2η δουλεια με τπτ.κ αυτο έχει βαθειές ρίζες κ οφείλεται στην δυσκολια μετακίνησης.επομενως απαντάω στον Χ αν επιμείνει οτι στην Αθηνα έχεις καλύτερες αποδοχές.Μπορω να σας βρώ παρα πολλους λόγους για να μετακινηθείτε απο την Αθήνα σε μια επαρχιώτικη πολη.δεν μίλησα για χωριά.εκει θα πας οταν συνταξιοδοτηθεις, πολλά χρόνια αργότερα.κ αυτην θα είναι μια καλή κίνηση αλλά μεταγενέστερα.Επίσης όποιος έχει προσόντα κ όρεξη για δουλειά ποτέ δεν χάνεται.είναι κανόνας της ζωής που τον εφαρμόζω προσωπικα κ δεν έχω βγει μεχρι τώρα χαμένος.κάνω 2 δουλειες, ίσως αρχίσω κ 3η αν βρω χρόνο, αλλα ζω ήρεμα, χωρίς αγχος, με τον αθλητισμο μου κ ολα τα περι διασκέδασης...ΣΥΓΝΩΜΗ για το μεγάλο πόστ.ας το διαβάσει ο Δημαρχος Λάρισας αυτό κ θα είμαι ευτυχής.χεχεχεχε (όχι δεν ειμαι χωμένος στα πολιτικά)
-
Ililia:
Σωστά, δεν μπορούν να κρυφτούν. Κάτι όμως μου λέει ότι στην Αθήνα, ναι λόγω του μεγέθους της, της πυκνότητάς της και των αποστάσεων, μπορείς να κρυφτείς εσύ. Εδώ μαζί με τους άλλους εκτίθεσαι κι εσύ κι έχεις σαφώς λιγότερες επιλογές κοινωνικών επαφών, αξιοπρεπών κοινωνικών επαφών. Κοινώς: δεν έχεις την πολυτέλεια να διαλέξεις τους φίλους σου, ασε που εισαι εύκολο θύμα του πανίσχυρου τοπικού κατεστημένου της λαμογιάς με το οποίο ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ συναλλασεσαι...
Παράδειγμα; Από τη δουλειά μου. Προϊσταμαι ενός μικρού ΝΠΔΔ της περιοχής. Είναι απίστευτο το πως προσπαθούν οι ντόπιοι να κερδοσκοπήσουν έναντι του δύσμοιρου ελληνικού κράτους. Συχνότατα με παρα-(αλλά και προ-)σκηνιακές μεθόδους. Αντί να εκμεταλλευτούν τη γνώση που θέλουμε να τους προσφέρουμε, κοιτάνε να εκμεταλλευτούν (να ρουφήξουνε, καλύτερα ) τους, λιγοστούς μας, πόρους. Κι εσύ, που θέλεις να κανεις σωστά τη δουλειά σου αναλώνεσαι σε διαμάχες με τα τοπικά μονοπωλια και τραστ...
Ξέφυγα μάλλον. Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι ένας τόπος δεν πρέπει να είναι πολύ μεγάλος (όπως η Αθήνα) αλλά ουτε και πολύ μικρός. Στην Αθήνα δε ζεις, αλλά και στο χωριό μιζεριάζεις, γίνεσαι στόχος και κυρίως δεν έχεις επιλογές σε ανθρώπους. Το ενδιάμεσο ψάχνω και μάλλον αυτό είναι το ιδανικό... -
Ο χρήστης Asimov έγραψε:
... Κάτι όμως μου λέει ότι στην Αθήνα, ναι λόγω του μεγέθους της, της πυκνότητάς της και των αποστάσεων, μπορείς να κρυφτείς εσύ...... Η Αθήνα, όπως και κάθε μεγάλη πόλη, λειτουργεί σαν ένα μεγάλο καταφύγιο: Μπήκες μέσα; Χάθηκες. Κανένας δεν ξέρει πραγματικά ποιός είσαι, τι κάνεις, από που έρχεσαι και που πας.....
Το ενδιάμεσο; Ίσως. Ίσως όμως και να φταίει ότι αυτοί που έχουν μείνει στα χωριά δεν είναι ακριβώς οι 'καλύτεροι του χωριού'. Έχεις απόλυτο δίκαιο για το κατεστημένο, αλλά σκέψου τη διαφορά στα μεγέθη. Ας πούμε, θέση στην Αθήνα, με τις ίδιες αναλογικά αρμοδιότητες που έχει η δική σου στο μικρότερο μέρος. Εκεί, μάλλον, είσαι κομματικό στέλεχος και ακολουθείς πιστά τη γραμμή που σου δίνεται. Βέβαια, συναλλάσσεσαι με 'ανώτερους' ανθρώπους. Επιλογές.
Στην πορεία, πάντως, βρίσκεις ανθρώπους για παρέα. Φαντάσου ότι κάτι αντίστοιχο παθαίνουμε όλοι, εγώ γυρίζοντας μετά από 6 χρόνια απουσίας βρέθηκα σαν άγνωστος, όλοι μου οι παιδικοί φίλοι είχαν φύγει. Μόνο το τοπίο ήταν το ίδιο, αλλά όχι ακριβώς, μια και είχε αλλάξει ο τρόπος που το κοιτούσα. Μου πήρε χρόνο να έλθω στα ίσια μου (και να βρω νέους ανθρώπους για επικοινωνία), αλλά το ίδιο είχε συμβεί και σε όλες τις προηγούμενες μετακινήσεις μου.... -
... Κάτι όμως μου λέει ότι στην Αθήνα, ναι λόγω του μεγέθους της, της πυκνότητάς της και των αποστάσεων, μπορείς να κρυφτείς εσύ.
..... Η Αθήνα, όπως και κάθε μεγάλη πόλη, λειτουργεί σαν ένα μεγάλο καταφύγιο: Μπήκες μέσα; Χάθηκες. Κανένας δεν ξέρει πραγματικά ποιός είσαι, τι κάνεις, από που έρχεσαι και που πας.....
Τελικά όχι απλώς συμφωνούμε, λέμε και τα ίδια! Φοβερό
Κι έχεις δίκιο για τις αναλογίες. Βέβαια στην Αθήνα θα ήμουν (ακόμα) χαμηλά στην ιεραρχία και δε θα με άγγιζε τόσο το πρόβλημα... Επίσης, υπάρχει ποικιλία στην προσφορά και δεν είναι τόσο εύκολο να σε εκβιάσει ένα κατεστημένο (ή τέλος πάντων, ίσως, βρίσκεις δικαιολογίες για να το αποφύγεις).
Πάντως η εμπειρία μου είναι μικρή και σε λίγους τόπους. Ίσως τα κριτήριά μου να μην είναι άριστα. Στο μέρος που είμαι εγώ μπορεί τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα απ' ότι σ' αυτό που ζεις εσύ (αν και το αντίθετο ακούγεται, no offence και θέμα άλλου topic ).
Όμως δεν παύω να είμαι κάποιος που ξεκίνησα να περάσω 2-3 χρόνια στην επαρχία με όνειρα κι ελπίδες και (μέχρι τώρα) δεν είμαι ευχαριστημένος ίσως και απογοητευμένος... Ίσως πάλι το πρόβλημα να είναι ευρύτερο... Δεν ξέρω ή μάλλον έχω τις υποψίες μου, αλλά και αυτό είναι θέμα άλλου topic -
το σπίτι στο Βραχάτι χτίστηκε και από Ιούνιο ξενοικιάζει από Γλυφάδα... στα σχέδια του είναι να παίρνει κάθε μέρα τον Προαστιακό και να διαβάζει εφημερίδα μεχρι την κιφησίας αντί του Γλυφάδα - Μαρούσι που κάνει τώρα κάθε - μέραΠαιδιά, μιλάτε για ανθρώπους που θα μένουν εκτός και θα δουλεύουν εντός. Δεν είναι ανάπτυξη της επαρχίας αυτό, είναι επέκταση των τειχών της πρωτεύουσας.
Γενικοτερα συμφωνω με τους περισσοτερους εδω, το μονο που υποβαλω ενσταση ειναι αυτο. Γιατι μεχρι στιγμης ενα μεγαλο προβλημα της ελληνικης υπαιθρου (σιχαινομαι τη λεξη επαρχια) ειναι οτι συνηθως οι κατοικοι της και ιδιως οσοι βγαζουν καποια χρηματα, τα καταναλωνουν σε Αθηνα- Θεσσαλονικη. Ρουχα; Πανεπιστημιο; Σινεμα; Διασκεδαση; Ηλεκτρικα; ΟΛΑ! Με τον (οποιο) προαστειακο, για πρωτη φορα θα αναστραφει αυτη η ταση. Θα δουλευει ο Χ φιλος του cpp στην Αθηνα, αλλα θα καταναλωνει στην Κορινθο. Οπου αν αναπτυχθει πληθυσμιακα πρωτα θα ανοιξουν και το Χ σουπερμαρκετ και η Ψ αλυσιδα ηλεκτρικων ή το Ζ μουλτιπλεξ και θα τον κρατανε για διασκεδαση, ψωνια κλπ σε τιμες Αθηνας ή Θεσσαλονικης. Και μαλιστα θα υπαρχει πληθυσμιακη αναπτυξη χωρις να επιβαρυνει το δεικτη ανεργιας του νομου. Μαλλον θα συντελεσει στο να μικρυνει αυτος.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Γενικοτερα συμφωνω με τους περισσοτερους εδω, το μονο που υποβαλω ενσταση ειναι αυτο. Γιατι μεχρι στιγμης ενα μεγαλο προβλημα της ελληνικης υπαιθρου (σιχαινομαι τη λεξη επαρχια) ειναι οτι συνηθως οι κατοικοι της και ιδιως οσοι βγαζουν καποια χρηματα, τα καταναλωνουν σε Αθηνα- Θεσσαλονικη. Ρουχα; Πανεπιστημιο; Σινεμα; Διασκεδαση; Ηλεκτρικα; ΟΛΑ! Με τον (οποιο) προαστειακο, για πρωτη φορα θα αναστραφει αυτη η ταση. Θα δουλευει ο Χ φιλος του cpp στην Αθηνα, αλλα θα καταναλωνει στην Κορινθο. Οπου αν αναπτυχθει πληθυσμιακα πρωτα θα ανοιξουν και το Χ σουπερμαρκετ και η Ψ αλυσιδα ηλεκτρικων ή το Ζ μουλτιπλεξ και θα τον κρατανε για διασκεδαση, ψωνια κλπ σε τιμες Αθηνας ή Θεσσαλονικης. Και μαλιστα θα υπαρχει πληθυσμιακη αναπτυξη χωρις να επιβαρυνει το δεικτη ανεργιας του νομου. Μαλλον θα συντελεσει στο να μικρυνει αυτος.Ειδικά στην Κόρινθο στην περιοχή του νέου σιδ/κού σταθμού έχουν ανοίξει τον τελευταίο καιρό 2 μεγαλο-σούπερ μάρκετ και ετοιμάζεται τρίτο, ενώ ετοιμάζεται και σινεπλέξ. Μέσα στην πόλη έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται (σιγά σιγά) και αλλυσίδες ρούχων και καλλυντικών...
Όπως τα λέει ο φίλος greo δλδ... -
Έχω ένα κόλλημα, το καταλαβαίνω αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Ελπίζω να με συγχωρήσετε.
Θεωρώ ότι ο βέλτιστος τρόπος εξέλιξης, ανόδου, ανάπτυξης η όπως αλλιώς το πούμε μιάς περιοχής είναι η εξέλιξη της παραγωγής. Θα προτιμούσα ο Νομός Βασιλομπουμπούνας να άρχιζε να παράγει κάτι (οτιδήποτε, από λαχανάκι βρυξελλών μέχρι βελόνες η συμβουλευτικές υπηρεσίες) παρά να φτάσει ένα γρήγορο τραίνο και να φέρει ανθρώπους να ζουν εκεί και να παράγουν αλλού. Αυτό, συνήθως, φέρνει προβλήματα (και, λίγο τραβηγμένα, περιθωριοποιεί τους ντόπιους). Στον (πλουσιότατο από πριν) Ν. Κορινθίας, πχ, οι τιμές των ακινήτων πολλαπλασιάστηκαν, το κόστος ζωής επίσης. Οι 'νέες' επιχειρήσεις που περιγράφει ο φίλος kubiak είναι επιχειρήσεις που, χωρίς να παράγουν τίποτα, παίρνουν χρήμα από την περιοχή, με μόνη προσφορά την υπο- (και κακοπληρωμένη) απασχόληση λίγων, σχετικά, ανθρώπων, οι οποίοι μάλιστα δεν εξελίσσονται μέσα από την δουλειά τους, στην πλειοψηφία τους δλδ δεν μαθαίνουν και τπτ καινούριο. Τα μεγάλα καταστήματα δεν θα έπρεπε να θεωρούνται πηγές ανάπτυξης: Συγκεντρώνουν τεράστιο πλούτο, προωθούν μόνο τα προϊόντα που 'συμφέρουν' (εμάς; ), στραγγαλίζουν τους παραγωγούς ΚΑΙ τη βιομηχανία. Δείτε, για παράδειγμα, τα τελευταία 'γεγονότα' με τα γιαούρτια: Άκουσε κανένας για ζημιά στα πολυκαταστήματα; Η ΦΑΓΕ κλονίστηκε, η ζημιά της είναι τεράστια και αυτοί ούτε που κατάλαβαν τπτ, ούτε καν τους ανέφερε κανείς. Σαν να μην είναι από εδώ, σαν να μην τους αγγίζει τπτ... -
Έλα βρε συ, είναι λίγο μονόπλευρο αυτό...
Από το να ερημώνει μία περιοχή πληθυσμιακά είναι καλύτερο να αναπτύσσεται (πληθυσμιακά). Από εκεί και πέρα η αύξηση στον αριθμό του πληθυσμού θα έχει και αρνητικά και θετικά. Είναι όλα θέμα διαχείρισης της ανάπτυξης που προκύπτει. Οι μεγάλες αλυσίδες προσφέρουν νέες θέσεις εργασίας απορροφώντας ένα κομμάτι της πίτας. Όπως όμως αναφέρθηκε πιο πριν, χρήμα που παράγεται αλλού (π.χ. Αθήνα) θα εισέρχεται σε μία περιφερειακή πόλη (π.χ. Αγ. Θεόδωροι). Συνεπώς, από την νέα πίτα (τη διευρυμένη δλδ), που προκύπτει, μερίδιο θα έχουν και οι μεγάλες αλυσίδες όπως είπα, αλλά και οι μικρότεροι.Και μην ξεχνάς ότι επωφελούνται όχι τόσο τα αστικά κέντρα αλλά και οι δορυφόροι αυτών, συν ότι ανακουφίζεται και γίνεται πιο βιώσιμη η μεγαλούπολη.
Όσον αφορά το κόστος ζωής, αυτό δυστυχώς έχει ξεφύγει εδώ και πολύ καιρό σχεδόν παντού (και τηρουμένων των αναλογιών)...
Αποκέντρωση: από τη θεωρία στην πράξη (Αθήνα vs. Επαρχία)