-
Καλέ μου Νικόλα, τα τρία με τέσσερα εκατοστά του χιλιοστού που είναι η σκλήρυνσης, πόσο μπορούν να πλανιαριστούν και να παραμείνουν?. Κατά συνέπια χρειάζεται αναζώτοση. Και αυτή έχει κόστος. Κατά συνέπια η προσφυγή σε με/νο είναι συμφέρουσα.
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Ρεκτιφιέ επιφ. βολάν είναι ~30 ευρώ. Με θερμική κατεργασία δεν ξέρω τι παίζει.
Το μεταχ/νο (ΑΝ βρω για RC) μπορεί κανείς να μου εγγυηθεί ότι θα είναι λιγότερο φθαρμένο από αυτό που φοράω τώρα κι ότι θα αξίζει τα λεφτά του?Αν κατάλαβα καλά, εσύ δεν πιστεύεις στο ρεκτιφιέ επιφανείας, σωστά?....
(ως τρόπο εξαφάνισης των κραδασμών κατά το ξεκίνημα με χαμηλές στροφές)
Ή πιστεύεις υπό προϋποθέσεις?Επανέρχομαι στη ντίζα.
Χθες πήρα μια να τη μελετήσω λίγο (και 'κανιβαλίσω' για να πάρει ενισχυμένο συρματόσχοινο). Το βαρίδι στο άκρο που πιάνει στο δίχαλο πραγματικά θα ήθελα να ήξερα το σκεπτικό με το οποίο έχει μπει όπως έχει μπει....Επίσης η 'καμπάνα' που κοντράρει στο δίχαλο έχει πολύ χώρο για γράσο μέσα της (για να μην έχει μεγάλη τριβή η 'μπίλια' με την οποία τερματίζει το συρματόσχοινο από εκείνη την πλευρά, και να μπορεί να παίρνει εύκολα γωνίες) και μια τάπα στην άκρη - θα μπορούσαν κάλλιστα να τη στέλνουν γεμάτη με γράσο.
-
Το με/νο το παίρνεις στο χέρι και το βλέπεις. Εσύ θα πεις εάν σου κάνει.
Στην πλάνη και όχι στο ρεκτιφιέ γίνετε η δουλεία. Το ‘δέσιμο’ στο συγκεκριμένο μηχάνημα, συνήθως σε μαγνητική πλάκα, μπορεί και να τον ξεζυγίσει, μπορεί μετά να καβαλάς ένα κομπρεσέρ…. Με συνέπιες στον στρόφαλο. Μια σωστή δουλειά έχει κόστος. Πλάνισμα και περισσότερο η ‘βαφή’.
Σίγουρα το κάνουμε στα αγωνιστικά, και με άλλες διεργασίες, ελάφρωμα, λείανση, αναζοτοση, επαναφορά σημείων, ζύγισμα. Μετά από μελέτη και υπολογισμούς. Δεν αξίζει για ένα ιχ.Στης ντιζες τα βαρίδια μπαίνουν για να απορροφούν τον συντονισμό, και να μην γίνονται χορδές κιθάρες.
Για το γρασάρισμα από τα εργοστάσια που είναι πλημμελές, έχω ακούσει, πως οι μεταφορείς, κατάφεραν διεθνώς να περάσουν, ότι οποίο λιπαντικό δεν είναι ‘κλισμένο’ δεν θα μπαίνει. Σκοπός είναι, για να μην συμβάλλει σε περίπτωση πυρκαγιάς κατά την μεταφορά.
Υπάρχει και περίπτωση στης επί παραγγελία (φτιαχτές) να ζητήσεις να σου βάλουν και γρασαδόρο. Τώρα με το τυφλόν δεν είναι συνηθισμένο.
Προσοχή, καλή λίπανση στης αρθρώσεις, εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Όπως και τα μέρη που συνδέετε η ντίζα, να είναι καθαρά και λεία.
Εάν τα σημεία αυτά δεν είναι όπως πρέπει, καταστρέφουν και το σετ συμπλέκτη, με τους τριγμούς που προκαλούν κατά την σύμπλεξει.
Εάν έχεις κραδασμούς κατά την εμπλοκή στης χαμηλές στροφές, έχεις στραβό πλατό. Βγάλτω σύντομα για να μην αποκτήσεις και πρόβλημα στο σασμάν.
Φιλικά
ΑΝΤΩΝΗΣ. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Το με/νο το παίρνεις στο χέρι και το βλέπεις. Εσύ θα πεις εάν σου κάνει.Στην πλάνη και όχι στο ρεκτιφιέ γίνετε η δουλεία. Το ‘δέσιμο’ στο συγκεκριμένο μηχάνημα, συνήθως σε μαγνητική πλάκα, μπορεί και να τον ξεζυγίσει, μπορεί μετά να καβαλάς ένα κομπρεσέρ…. Με συνέπιες στον στρόφαλο. Μια σωστή δουλειά έχει κόστος. Πλάνισμα και περισσότερο η ‘βαφή’.
Σίγουρα το κάνουμε στα αγωνιστικά, και με άλλες διεργασίες, ελάφρωμα, λείανση, αναζοτοση, επαναφορά σημείων, ζύγισμα. Μετά από μελέτη και υπολογισμούς. Δεν αξίζει για ένα ιχ.'Ρεκτιφιέ επιφανείας' εννοώ αποκατάσταση της επιφάνειας του βολάν ('flywheel re-surfacing') όπως κι αν γίνεται αυτή και με ότι κι αν περιλαμβάνει.
Δεν ξέρω αν εδώ την κάνουν διαφορετικά απ' ότι συνηθίζεται:
http://www.youtube.com/watch?v=f7AjwdIW ... ure=relmfuΕάν έχεις κραδασμούς κατά την εμπλοκή στης χαμηλές στροφές, έχεις στραβό πλατό.
Γίνεται να στραβώει το πλατώ ΑΦΟΥ το έχεις βάλει? Όταν πρωτοάλλαξα δεν είχα κραδασμούς. Εκτός κι αν ήταν ελάχιστα στραβό (από πέσιμο? ) και αυτό προκάλεσε ανομοιόμορφη φθορά στα υπόλοιπα με τον καιρό - τι λες?
Κραδασμούς μόνο και μόνο λόγω 'αγριέματος' επιφανείας βολάν δεν παίζει να έχεις?
(αν όχι, τι διορθώνει η αποκατάσταση της επιφανείας του?)Στης ντιζες τα βαρίδια μπαίνουν για να απορροφούν τον συντονισμό, και να μην γίνονται χορδές κιθάρες.
Για το γρασάρισμα από τα εργοστάσια που είναι πλημμελές, έχω ακούσει, πως οι μεταφορείς, κατάφεραν διεθνώς να περάσουν, ότι οποίο λιπαντικό δεν είναι ‘κλισμένο’ δεν θα μπαίνει. Σκοπός είναι, για να μην συμβάλλει σε περίπτωση πυρκαγιάς κατά την μεταφορά.
Υπάρχει και περίπτωση στης επί παραγγελία (φτιαχτές) να ζητήσεις να σου βάλουν και γρασαδόρο. Τώρα με το τυφλόν δεν είναι συνηθισμένο.
Προσοχή, καλή λίπανση στης αρθρώσεις, εκεί ξεκινά το πρόβλημα. Όπως και τα μέρη που συνδέετε η ντίζα, να είναι καθαρά και λεία.
Εάν τα σημεία αυτά δεν είναι όπως πρέπει, καταστρέφουν και το σετ συμπλέκτη, με τους τριγμούς που προκαλούν κατά την σύμπλεξει.Ενδιαφέρον αυτό για το γρασάρισμα - το μεγαλύτερο μέρος του προβλήματος στη δική μου περίπτωση πιστεύω ότι σχετίζεται με αυτό και την κατασκευή του τέλος της ντίζας.
Στα αγωνιστικά να υποθέσω ότι δεν μπαίνει βαρίδι? (Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό ως προς αντοχή κλπ?)
-
Μία από τις ιδιότητες του μαντεμιού ( τα απλά βολάν στα αυτοκίνητα μαζικής παραγωγής είναι μαντεμένια ) είναι η επιφανειακή δημιουργία σκληρής στιβάδας που δημιουργείται κατά την ψύξη του υλικού μετά την χύτευση, κάτι σαν την βαφή των ατσαλιών, οπότε δεν χρειάζεται και δεν γίνεται επιφανειακή βαφή.
Όταν γίνεται θερμική κατεργασία στο μαντέμι είναι για να φεύγουν οι τάσεις που συσσωρεύονται κατά την μηχανουργική κατεργασία, δεν γίνεται για σκλήρυνση.
-
Γίνεται να στραβώει το πλατώ ΑΦΟΥ το έχεις βάλει? Όταν πρωτοάλλαξα δεν είχα κραδασμούς. Εκτός κι αν ήταν ελάχιστα στραβό (από πέσιμο? ) και αυτό προκάλεσε ανομοιόμορφη φθορά στα υπόλοιπα με τον καιρό - τι λες?
Το πλατό στραβώνει από τις υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύσονται επάνω από τις τριβές κυρίως κατά το μποτιλιάρισμα, με την ίδια διαδικαδία στραβώνουν και οι δίσκοι στα φρένα, συνεχές ζέσταμα πέρα από τα όρια της θερμοχωρητικότητας του υλικού ( εξαρτάται από το πάχος του ) πχ οι δίσκοι με 30mm πάχος στραβώνουν λιγότερο έως καθόλου από δίσκους με 22mm πάχος με την ίδια εξωτερική διάμετρο.
Το ίδιο συμβαίνει και στα βολάν, υπάρχουν μοτέρ με ελαφρά κινούμενα μέρη, πχ στρόφαλος, μπιέλες, και την αδράνεια που χρειάζεται το μοτέρ την πέρνουν από βαρύ σφόνδυλο / πλατό, ακόμα και για ομαλή λειτουργία του κινητήρα αν αυτός έχει τραχιά λειτουργία, οπότε εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα, σε άλλα μοτέρ συμβαίνει το αντίθετο, έχουν βαρειά κινούμενα μέρη και ελαφρύ σφόνδυλο / πλατό οπότε εκεί με το παραμικρό ζόρι έχουν στραβώματα στο πλατό.
Ο συντονισμός κινητήρα / σύστημα μετάδοσης / αμάξωμα, πρέπει να είναι έξω από την αντίληψη του επιβάτη, και βέβαια δεν πρέπει να συμπίπτει με τον συντονισμό της ανάρτησης που είναι κάτω από 10ΗΖ, γιατί το αυτοκίνητο γίνεται κουραστικό έως και επικίνδυνο αν συμπέσουν οι παραπάνω συντονισμοί.
Επίσης τα χωρίς γνώση και μελέτη ελαφρώματα στο βολάν μπορούν πολύ εύκολα να μετατρέψουν το βολάν σε πριονοκορδέλα που μπορεί να κόψει ακόαμ και στη μέση το αμάξωμα, και μαζί τα πόδια του οδηγού.
**Σημείωση: ** η τραχιά λειτουργία, ο θόρυβος και μέρος των κραδασμών προέρχονται από τους παλμούς της εισαγωγής και όχι από το ζύγισμα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα, περισσότεροι κραδασμοί στον κινητήρα από ότι ήταν καινούργιο το αυτοκίνητο προέρχονατι από μεταγενέστερες επεμβάσεις στα διάφορα μηχανικά του μέρη, ο λόγος που οι κατασκευαστές λένε ότι σε κάθε αφαίρεση του βολάν χρειάζονται καινούργιες βίδες για τη στήριξη του είναι αυτός ακριβώς, στο να μη διαλυθεί το βολάν στα εξ΄ ών συνετέθει με όλέθρια αποτελέσματα.
-
Ευχαριστώ.
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
**Σημείωση: ** η τραχιά λειτουργία, ο θόρυβος και μέρος των κραδασμών προέρχονται από τους παλμούς της εισαγωγής και όχι από το ζύγισμα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα, περισσότεροι κραδασμοί στον κινητήρα από ότι ήταν καινούργιο το αυτοκίνητο προέρχονατι από μεταγενέστερες επεμβάσεις στα διάφορα μηχανικά του μέρη, ο λόγος που οι κατασκευαστές λένε ότι σε κάθε αφαίρεση του βολάν χρειάζονται καινούργιες βίδες για τη στήριξη του είναι αυτός ακριβώς, στο να μη διαλυθεί το βολάν στα εξ΄ ών συνετέθει με όλέθρια αποτελέσματα.
Όσον αφορά τους κραδασμούς (κάτι σα 'μπουμπουνητό') κατά το ξεκίνημα, είναι αρκετά αισθητοί αν πάω να ξεκινήσω με κάτω από 1200-1300 στροφές. Με 1500 δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε και υπάρχει τραχιά λειτουργία σε οποιαδήποτε άλλη φάση πέραν του ξεκινήματος από στάση. Από επεμβάσεις στη μετάδοση το μόνο που έχω κάνει όπως έγραψα και σε προηγούμενο ποστ είναι ένα μπλοκέ, τίποτε άλλο.
Δυστυχώς δεν έχω καμια φωτό που να φαίνεται το πόσο φθαρμένο είναι το βολάν - μόνο την παρακάτω, απ' όταν είχα αλλάξει δισκοπλατώ.
Τα ερωτήματα που έχω είναι τα εξής:
- Αξίζει να κοιτάξω άλλες εναλλακτικές όσον αφορά δισκοπλατώ, εκτός της 'μαμίσιας' επιλοηής (Valeo)?
- Το resurfacing του βολάν σε συνδυασμό με νέο πλατώ θα λύσει το πρόβλημα του τραντάγματος κατά το ξεκίνημα? Τι να προσέξω αν το κάνω?
Επίσης η 'καμπάνα' που κοντράρει στο δίχαλο έχει πολύ χώρο για γράσο μέσα της (για να μην έχει μεγάλη τριβή η 'μπίλια' με την οποία τερματίζει το συρματόσχοινο από εκείνη την πλευρά, και να μπορεί να παίρνει εύκολα γωνίες) και μια τάπα στην άκρη - θα μπορούσαν κάλλιστα να τη στέλνουν γεμάτη με γράσο.
Να μια φωτό στην οποία φαίνεται καλύτερα πώς είναι η 'καμπάνα' και η 'μπίλια' (μισή...) που τρίβεται στο εσωτερικό της (όπου μπορεί να μπει μπόλικο γράσο):
-
Αν βλέπω καλά στη φωτό, υπάρχει κατσάρωμα στην επιφάνεια του βολάν, αυτό καθαρίζει με resurfacing του βολάν και καινούργιο δισκόπλατο όπως λες, και βέβαια με καινούργιες βίδες στο βολάν αφού θα αφαιρεθεί για να φρεζαριστεί.
-
Ευχαριστώ. Ελπίζω με τα παραπάνω (συν τη ντίζα) να στρώσει η μετάδοση.
Θα κοιτάξω να φωτογραφίσω το βολάν προτού πάει για resurfacing και να το ποστάρω, αν ενδιαφέρει.Δισκοπλατώ αξίζει να δω για κάτι καλύτερο ποιοτικά από τη μαμίσια επιλογή (Valeo 826345)? Όχι να σηκώνει μεγαλύτερες ροπές, απλά ως ποιότητα/αντοχή...
-
Νίκο μου, από την φωτώ, δεν βλέπω ‘μελιτζανιά’ σημεία και φαγώματα αφύσικα, που να χρίζουν αντικατάστασης στον σφόνδυλο. Άσε που αυτό το πλατό δεν πλανίζετε από τα συνήθη μηχανήματα.
Α. -
To βολάν εννοείς, έτσι? (προφανώς μιλάμε για εξειδικευμένα μηχανήματα και ανθρώπους)
Το πλατώ θα αλλαχθεί, το μόνο ερώτημα είναι αν αξίζει να το ψάξω για κανένα Sachs (π.χ.) αντί να βάλω πάλει το ίδιο Valeo.΅Για ντίζα θα πάω στους δικούς σου (θυμάσαι κανένα όνομα?).
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
To βολάν εννοείς, έτσι? (προφανώς μιλάμε για εξειδικευμένα μηχανήματα και ανθρώπους)
Το πλατώ θα αλλαχθεί, το μόνο ερώτημα είναι αν αξίζει να το ψάξω για κανένα Sachs (π.χ.) αντί να βάλω πάλει το ίδιο Valeo.΅Για ντίζα θα πάω στους δικούς σου (θυμάσαι κανένα όνομα?).
Δεν νομίζω ότι ξεχωρίζουν για τα ιχ, οι δυο μάρκες ποιοτικά.
Δεν θυμάμαι όπως σου έγραψα ονόματα. Πάντως η χαρτογράφηση μου είναι καλή……
Α. -
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Ευχαριστώ.**Σημείωση: ** η τραχιά λειτουργία, ο θόρυβος και μέρος των κραδασμών προέρχονται από τους παλμούς της εισαγωγής και όχι από το ζύγισμα στα κινούμενα μέρη του κινητήρα, περισσότεροι κραδασμοί στον κινητήρα από ότι ήταν καινούργιο το αυτοκίνητο προέρχονατι από μεταγενέστερες επεμβάσεις στα διάφορα μηχανικά του μέρη, ο λόγος που οι κατασκευαστές λένε ότι σε κάθε αφαίρεση του βολάν χρειάζονται καινούργιες βίδες για τη στήριξη του είναι αυτός ακριβώς, στο να μη διαλυθεί το βολάν στα εξ΄ ών συνετέθει με όλέθρια αποτελέσματα.
Όσον αφορά τους κραδασμούς (κάτι σα 'μπουμπουνητό') κατά το ξεκίνημα, είναι αρκετά αισθητοί αν πάω να ξεκινήσω με κάτω από 1200-1300 στροφές. Με 1500 δεν καταλαβαίνω τίποτα, ούτε και υπάρχει τραχιά λειτουργία σε οποιαδήποτε άλλη φάση πέραν του ξεκινήματος από στάση. Από επεμβάσεις στη μετάδοση το μόνο που έχω κάνει όπως έγραψα και σε προηγούμενο ποστ είναι ένα μπλοκέ, τίποτε άλλο.
Έχω Citroen C4 με τον ίδιο κινητήρα με το δικό σου. Αγοράστηκε καινούριο και κάπου στα 15000 χιλιόμετρα άρχισε και μένα να κάνει αυτά τα μπουμπουνητά. Αλλαξα δίσκο πλατώ και δέν διορθώθηκε το πρόβλημα οπότε το μόνο που μένει είναι το βολάν.
Δέν ξέρω τί έφταιξε, πάντως σε μερικές ανηφόρες αναγκάστικα να πατινάρω πολύ το συμπλέκτη γιατί λόγω ηλ. γκαζιού θέλει πολλές στροφές για να ξεκινήσει αλλιώς σβήνει. Πάντως πρέπει να έχει μια ευαισθησία στο θέμα ο συγκεκριμένος κινητήρας.
Το αμάξι τώρα είναι χωρίς πινακίδες και σκοπεύω να το βγάλω πάλι με το νέο έτος, μήν πληρώνω τζάμπα τέλη για μερικούς μήνες.
Πές μου μόνο τι θα κάνεις με το βολάν ωστε άν έχει επιτυχία να το κάνω και γώ (κοινώς είσαι το πειραματόζωο )
-
Φίλε nidosan πιστεύω ή μάλλον ειμαι σιγουρος οτι η τοποθέτηση πιο'' δυνατού''πλατό θα λύσει σε μεγαλο βαθμό το πρόβλημά σου.Τουλάχιστον στους κραδασμούς απο συνέπεια στρέβλωσης αφού θα υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή σε θερμοκρασίες και καταπονήσεις,όπως σωστά ειπαν ο Αντωνης και ο 21 Quadra.Δωσε κατι παραπάνω και βαλε ενα racing σετ συμπλέκτη αφού και παρκαρεις σε ανηφόρα και ''κυνηγάς'' τα ''κατεβάσματα''. Απο κει και πέρα η ντίζα σου θα πρέπει κατα την ταπεινή μου γνώμη να αντικατασταθεί με μια αλλη που δεν θα έχει βαρίδι και θα είναι πιο ενισχυμένη.
Αν ''ελάφρωνες'' και λίγο το πόδι σου στον συμπλέκτη ...ακόμα καλύτερα! -
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Έχω Citroen C4 με τον ίδιο κινητήρα με το δικό σου. Αγοράστηκε καινούριο και κάπου στα 15000 χιλιόμετρα άρχισε και μένα να κάνει αυτά τα μπουμπουνητά. Αλλαξα δίσκο πλατώ και δέν διορθώθηκε το πρόβλημα οπότε το μόνο που μένει είναι το βολάν.
Δέν ξέρω τί έφταιξε, πάντως σε μερικές ανηφόρες αναγκάστικα να πατινάρω πολύ το συμπλέκτη γιατί λόγω ηλ. γκαζιού θέλει πολλές στροφές για να ξεκινήσει αλλιώς σβήνει.
...
Πές μου μόνο τι θα κάνεις με το βολάν ωστε άν έχει επιτυχία να το κάνω και γώ (κοινώς είσαι το πειραματόζωο )
Πολύ πιθανό να έχει να κάνει με το ελαφρωμένο βολάν που έχει ο EW10J4S. Αν είναι όντως έτσι, δύσκολο να δοθεί λύση διαρκείας με αυτό που θέλω να κάνω εγώ...
Εννοείται πως θα ενημερώσω αφού γίνω 'πειραματόζωο'.
Αυτό με το γκάζι και τις στροφές δεν το έχω διαπιστώσει στο δικό μου (που όμως είναι και αισθητά ελαφρύτερο από το C4 VTS), χαλαρά ξεκινάει στις ανηφόρες..
Φίλε nidosan πιστεύω ή μάλλον ειμαι σιγουρος οτι η τοποθέτηση πιο'' δυνατού''πλατό θα λύσει σε μεγαλο βαθμό το πρόβλημά σου.Τουλάχιστον στους κραδασμούς απο συνέπεια στρέβλωσης αφού θα υπάρχει μεγαλύτερη ανοχή σε θερμοκρασίες και καταπονήσεις,όπως σωστά ειπαν ο Αντωνης και ο 21 Quadra.Δωσε κατι παραπάνω και βαλε ενα racing σετ συμπλέκτη αφού και παρκαρεις σε ανηφόρα και ''κυνηγάς'' τα ''κατεβάσματα''. Απο κει και πέρα η ντίζα σου θα πρέπει κατα την ταπεινή μου γνώμη να αντικατασταθεί με μια αλλη που δεν θα έχει βαρίδι και θα είναι πιο ενισχυμένη.
H ντίζα θα αλλαχθεί οριστικά με ισχυρότερη / πιο σωστά σχεδιασμένη.
Για 'racing' σετ συμπλέκτη (όχι κανένα τετράφτερο... ) το συζητάμε, αν και φοβάμαι μήπως το θέμα δεν είναι τόσο το πλατό όσο το βολάν.... -
Πιστεύω οτι ηταν κατατοπιστικοί τα παιδιά παραπάνω για το βολάν.Βρές ενα στα μεταχειρισμένα .
-
Όσον αφορά το βολάν του EW10J4S, σε φίλους με RC με περισσότερα χλμ απ' το δικό μου δεν έχει παρουσιάσει το παραμικρό.
Πιθανότερος παράγοντας διαφοροποίησης ότι εγώ παρκάρω συχνά σε δρόμο με μεγάλη κλίση κι αναγκάζομαι να κρατάω μέρος του βάρους με πατινάρισμα. Συμπέρασμα: Πιθανώς να φταίει η επιφάνεια του, που έχει 'κατσαρώσει' πιο σύντομα απ' ότι συνήθως (η φωτό που έβαλα νωρίτερα είναι 20κάτι μηνών κι από τότε έχω κάνει άλλες 10.000 χλμ περίπου).
Μτχ/νο βολάν, αν βρω από άλλο EW10J4S, το φοβάμαι καθότι δε μπορώ να ξέρω σε τι κατάσταση βρίσκεται ακόμα κι αν η επιφάνεια του φαίνεται πιο λεια απ' του δικού μου (αν π.χ. έχει αρπάξει έστω και λίγο κι αν θέλει ζύγισμα). Μου φαίνεται πιο δύσκολο να λυθεί έτσι το πρόβλημα απ' το να πάω το δικό μου για καθάρισμα και ζύγισμα. Μπορεί να κάνω και λάθος, και να είμαι τυχερός με κάποιο μτχ/νο, αλλά το 'δένω' ότι θα είμαι?..
Κάτι για το οποίο δεν είμαι βέβαιος 'από πρώτο χέρι' πάντως είναι πόσο καλή δουλειά κάνουν εδώ στην Ελλάδα όσον αφορά καθάρισμα-ζύγισμα....
-
Όσο ποιο καλά το καθαρίσει ο πα/ζης, τόσο ποιο εύκολα θα το διαλέξεις!.
Βαλε μια ρίγα στην θέση της διαμέτρου, για να δεις εάν έχει από κάτω της κενά. Εάν είναι λιγότερο από 0,05 (με ένα φιλερ), είναι κάλο.
Προτιμώ τον σφόνδυλο του δικού σου μοντέλου. Ο λόγος είναι ότι ένας ελαφρωμένος σφόνδυλος, έχει μεν ‘μπαμ’, μα στην αλλαγή η ροπή λόγο μικρότερης αδράνειας του σφονδύλου, υστερεί στο ‘άρπαγμα’ στης χαμηλές στροφές. Δεν βοηθάει την δύναμη της μηχανής.
Α. -
Για ενισχυμένη ντίζα θα δω μήπως παω αύριο ή Δευτέρα-Τρίτη αν δεν προλάβω.
Για δισκοπλατώ ... το μαμα Valeo το έχω βρει με τρομερά διαφορετικές τιμές... από 169 εδώ (υποτίθεται καινούργιο), ως 288 έξω (εδώ)!... Ανάθεμα κι αν ξέρεις τι παίρνεις δηλαδή! Το ψάχνω και για άλλα πάντως (όχι no-name).
-
Δες και εδώ
http://www.RPC.grκαι εδώ
http://www.renparts.grΣημ. Το ελαφρωμένο βολάν δεν προσφέρει τίποτα σε καθημερινό αυτοκίνητο, απεναντίας μπορεί να ταλαιπωρήσει τα κουζινέτα βάσης, έως και να κόψει στρόφαλο ( είναι μεγάλο πρόβλημα στα 6κύλιδρα αυτού του είδους τα ελαφρώματα, βολάν, τροχαλίες στροφάλου κλπ )
Κομμένη ντίζα συμπλέκτη: Τι φταίει, αλλαγή, εναλλακτικές