-
Προφανώς εννοείς το ποτενσιόμετρο του αισθητήρα θέσης γκαζιού (TPS). Όντως μπορεί να ευθύνεται για σβησίματα στο ρελαντί. Σίγουρα δεν πωλείται σαν ξεχωριστό ανταλλακτικό;
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Προφανώς εννοείς το ποτενσιόμετρο του αισθητήρα θέσης γκαζιού (TPS). Όντως μπορεί να ευθύνεται για σβησίματα στο ρελαντί. Σίγουρα δεν πωλείται σαν ξεχωριστό ανταλλακτικό;Ναι αυτό εννοώ το οποίο βρίσκεται στο FUEL INJECTION και όχι στο πεντάλ του γκαζίου όπως γίνεται τώρα. Από όσο γνωρίζω δεν το πουλάνε σαν ξεχωριστό ανταλακτικό.
-
Σου είπαν από αντιπροσωπία ότι δεν υπάρχει; Θεωρώ πολύ παράξενο να πρέπει να αλλάξεις όλο το σώμα ψεκασμού για ένα ποτενσιόμετρο. Για το χιλιάρη κινητήρα δε φαίνεται να ισχύει αυτό πάντως...
-
ευχαριστω παιδια
ενδιαφερον , πρωτη φορα ακουω για το TPS.
για να ξεκαθαρισω οταν ο harskouf μιλαει για < Η μόνη λύση είναι να αλλάξεις όλο το FUEL INJECTION > εννοει τα παντα? και την ECU ?
η
μονο αυτο που ειναι πανω απο την μηχανη θεσιν καρμπυρατερ?
οπως και να εχει φανταζομαι οτι ξεπερναει την σημερινη αξια του αυτοκινητου οποτε σαν λυση μαλλον ειναι ανεφικτη.
στο TPS τωρα α) που βρισκεται ?ωστε να το βγαλουμε και να το δειχνουμε και σαν ανταλλακτικο?
επισης κανει απο αλλους κινητηρες φιατ η απο αλλα μοντελα οπως πουντο?και παλι ευχαριστω.
α παιδια και κανα μαγαζι για μεταχειρισμενα.
-
Ο χρήστης otso έγραψε:
ευχαριστω παιδια
ενδιαφερον , πρωτη φορα ακουω για το TPS.
για να ξεκαθαρισω οταν ο harskouf μιλαει για < Η μόνη λύση είναι να αλλάξεις όλο το FUEL INJECTION > εννοει τα παντα? και την ECU ?
η
μονο αυτο που ειναι πανω απο την μηχανη θεσιν καρμπυρατερ?
οπως και να εχει φανταζομαι οτι ξεπερναει την σημερινη αξια του αυτοκινητου οποτε σαν λυση μαλλον ειναι ανεφικτη.
στο TPS τωρα α) που βρισκεται ?ωστε να το βγαλουμε και να το δειχνουμε και σαν ανταλλακτικο?
επισης κανει απο αλλους κινητηρες φιατ η απο αλλα μοντελα οπως πουντο?και παλι ευχαριστω.
α παιδια και κανα μαγαζι για μεταχειρισμενα.
Μιλάω για αυτό που παίζει το ρόλο του καρμπυρατέρ και βρίσκεται επάνω στη μηχανή. Δεν μιλάω για την ECU. Τα ποτενσιόμετα αυτά είναι επάνω σε αυτό το ηλεκτρονικό καρμπυρατέρ. Είχα ρωτήσει αν πωλούνται ξεχωριστά και δεν τα πουλάνε (είναι πάντως ξεχωριστό κομμάτι που βιδώνει πάνω στο INJECTION). Ο λόγος είναι ότι πρέπει να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένη θέση τα ποτενσιόμετρα ώστε να δίνουν τις σωστές τιμές τάσης (Volts) στο INJECTION. Αν μετακινηθούν, θέλουν καλιμπράρισμα μετά που δεν μπορεί να το κάνει κανείς.
Η τιμή του τότε που το είχα ψάξει ήταν περίπου 600 ευρώ. Δεν συμφέρει να το αγοράσεις καινούργιο. Είχα πάρει ένα μεταχειρισμένο αφου πριν, μαζί με τον μηχανικό, μετρούσαμε με ένα πολύμετρο τις τιμές της αντίστασης των ποτενσιόμετρων μέχρι να βρούμε κάποιο που είναι σχετικά μέσα στα όρια (τιμή του μεταχειρισμένου INJECTION περίπου 120 ευρώ τότε).
Από άλλους κινητήρες δεν ξέρω αν κάνει. Υποθέτω πως δεν κάνει. Το Uno είναι Single Point Injection (SPI). Δεν ξέρω αν τα PUNTO είναι SPI ή Multi Point Injection -
Τα Punto πρώτης γενιάς βγαίνανε σε SPI (μοντέλα 55/60) και MPI (μοντέλα 75/85) με ψεκασμό της Marelli. Σύμφωνα με το Manual της Haynes sτα Punto το TPS μπορεί να αφαιρεθεί και να ξανατοποθετηθεί ή να αντικατασταθεί. Περιγράφει και μια διαδικασία όπου υπονοεί (χωρίς να το λέει καθαρά) ότι μετά την αλλαγή ο εγκέφαλος καλιμπράρει αυτόματα το TPS (αρκεί βέβαια να μην είναι χαλασμένο και δίνει τιμές αλλού γι' αλλού). Βέβαια στο ούνο μπορεί τα πράγματα να είναι διαφορετικά.
-
Εδώ το ανταλλακτικό για Punto... πολύ ακριβό ρε γαμώτο, δεν το περίμενα...
http://www.shop4parts.co.uk/?name=store ... &sku=10001
-
κυριοι μπερδευτικα χειροτερα
το haynes του uno δεν αναφερει τιποτα για TPS
σε ενα προγραμμα που εχουν οι μηχανικοι (δεν θυμαμαι πως το λενε) και το εχει ενας φιλος μου
το βγαζει σαν ανταλλακτικο και δεινει διαγραμματα για παλμογραφο, που να βρουμε παλμογραφο ομως
και που να βρουμε και το TPS , γιατι απο οτι φωτος εχω δει απο κατι τετοια στο δικο μου δεν βρισκω τιποτα παρομοιο
τι να πω.
στο σιτροεν που ειχα ειχα το αυθεντικο εργοστασιακο μανιουαλ και ηταν ευκολο να βρω οτιδηποτε τα haynes ποτε δεν μου γεμιζαν το ματι.
ευχαριστω παιδια. -
Ο χρήστης otso έγραψε:
κυριοι μπερδευτικα χειροτερα
το haynes του uno δεν αναφερει τιποτα για TPS
σε ενα προγραμμα που εχουν οι μηχανικοι (δεν θυμαμαι πως το λενε) και το εχει ενας φιλος μου
το βγαζει σαν ανταλλακτικο και δεινει διαγραμματα για παλμογραφο, που να βρουμε παλμογραφο ομως
και που να βρουμε και το TPS , γιατι απο οτι φωτος εχω δει απο κατι τετοια στο δικο μου δεν βρισκω τιποτα παρομοιο
τι να πω.
στο σιτροεν που ειχα ειχα το αυθεντικο εργοστασιακο μανιουαλ και ηταν ευκολο να βρω οτιδηποτε τα haynes ποτε δεν μου γεμιζαν το ματι.
ευχαριστω παιδια.Πιθανόν να μην ονομάζεται TPS στο UNO, αν και ουσιαστικά παίζει αυτό το ρόλο. Το ποτενσιομετρο αυτο είναι επάνω στο ηλεκτρονικό καρμπυρατερ. Πρέπει να βγάλεις τον παπά (έτσι λέγεται το μαύρο πλαστικο της εισαγωγης του αέρα) για να εμφανιστει το καρμπυρατερ. Στο πλαι αν το ξεβιδώσεις (το καρμπυρατερ), έχει βιδωμένο το ποτενσιόμετρο. Εκεί κουμπώνει και μια φίσα με καλώδια νομίζω. Αλλα δεν μπορείς να το καλιμπράρεις και δεν θα βρεις εύκολα ανταλλακτικό. Μόνο ολόκληρο το ηλεκτρονικό καρμπυρατερ
-
Ρε παιδιά, το Uno i.e. ψεκασμό δεν έχει; Γιατί μιλάτε για ηλεκτρονικό καρμπιρατέρ;
Εφόσον έχει ψεκασμό, σίγουρα υπάρχει TPS. Ο ψεκασμός είναι αδύνατο να δουλέψει χωρίς να γνωρίζει την ακριβή θέση ανοίγματος των πεταλούδων. -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Ρε παιδιά, το Uno i.e. ψεκασμό δεν έχει; Γιατί μιλάτε για ηλεκτρονικό καρμπιρατέρ;
Εφόσον έχει ψεκασμό, σίγουρα υπάρχει TPS. Ο ψεκασμός είναι αδύνατο να δουλέψει χωρίς να γνωρίζει την ακριβή θέση ανοίγματος των πεταλούδων.Ο ψεκασμός του UNO είναι SPI. Ειναι απο τα πρώτα συστήματα και ουσιαστικά μιμείται το καρμπυρατερ. Όντως χρειάζεται να γνωρίζει τη θέση του γκαζιού, αλλά το γκάζι δεν είναι ηλεκτρονικό. Έχει συρματόσκοινο το οποίο επικοινωνεί με το INJECTION (αυτό το ηλεκτρονικό καρμπυρατερ) και απο εκεί μαθαίνει τη θέση του (με τη βοήθεια αυτού του ποτενσιόμετρου που μπορείς να το πεις TPS).
-
Πάντως στο http://eper.fiatforum.com φαίνεται ότι όντως δε δίνει το TPS χωριστά, παρά μόνο ολόκληρο το σώμα ψεκασμού! Α τους ανεκδιήγητους...
ΥΓ: Ο ψεκασμός είναι ψεκασμός, ασχέτως αν είναι απλής τεχνολογίας ή εξελιγμένος. Από τη στιγμή που έχεις μπεκ, έχεις ψεκασμό.
Το ηλεκτρονικό καρπιρατέρ είναι καρμπυρατέρ, μόνο που με ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες μπορεί να μεταβάλλει το μίγμα σύμφωνα με εντολές του εγκεφάλου (από δεδομένα αισθητήρων). Διατηρεί όμως την αρχη λειτουργίας και την περιπλοκότητα του καρπυρατέρ.Το ότι έχεις συρματόσχοινο (ντίζα) και όχι ηλεκτρονικό γκάζι δεν έχει καμία σχέση με ότι υπάρχει TPS. Τα προηγούμενα χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα μοτέρ είχε ψεκασμό, αλλά μηχανική κίνηση των πεταλούδων, με ντίζα. Όλα αυτά τα μοτέρ έχουν TPS.
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Πάντως στο http://eper.fiatforum.com φαίνεται ότι όντως δε δίνει το TPS χωριστά, παρά μόνο ολόκληρο το σώμα ψεκασμού! Α τους ανεκδιήγητους...ΥΓ: Ο ψεκασμός είναι ψεκασμός, ασχέτως αν είναι απλής τεχνολογίας ή εξελιγμένος. Από τη στιγμή που έχεις μπεκ, έχεις ψεκασμό.
Το ηλεκτρονικό καρπιρατέρ είναι καρμπυρατέρ, μόνο που με ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες μπορεί να μεταβάλλει το μίγμα σύμφωνα με εντολές του εγκεφάλου (από δεδομένα αισθητήρων). Διατηρεί όμως την αρχη λειτουργίας και την περιπλοκότητα του καρπυρατέρ.Το ότι έχεις συρματόσχοινο (ντίζα) και όχι ηλεκτρονικό γκάζι δεν έχει καμία σχέση με ότι υπάρχει TPS. Τα προηγούμενα χρόνια, η συντριπτική πλειονότητα μοτέρ είχε ψεκασμό, αλλά μηχανική κίνηση των πεταλούδων, με ντίζα. Όλα αυτά τα μοτέρ έχουν TPS.
Μα γιαυτό είπα ότι μιμείται το καρμπυρατέρ. Έχει όντως ψεκασμό από ένα μπεκ σε κεντρικό σημείο στο FIAT UNO.Αυτό που θέλω να πω είναι ότι όλο αυτό το σύστημα μοιάζει με τη λειτουργία του καρπυρατέρ αφού δεν ψεκαζει σε κάθε κύλινδρο με διαφορετικό μπεκ.
Για να μην μπερδεύουμε και τον φίλο που άνοιξε το θέμα. Όταν είχα αλλάξει αυτό το FUEL INJECTION το πρόβλημα του σβυσίματος στο ρελαντί είχε μειωθεί αρκετά (είχε παραμείνει ένα μικρό τρέμουλο στο ρελαντί, μονο όταν ήταν κρύο το αυτοκίνητο μέχρι να ζεσταθεί). Δεν είχε εξαλειφθεί αφού το FUEL INJECTION που έβαλα ήταν μεταχειρισμένο και είχε και αυτό αρχίσει να έχει πρόβλημα με τα ποτενσιόμετρα.
fiat uno , προβλημα ρελαντι