-
Θα ήθελα τα φώτα σας.
Έχω μπερδευτεί με τα πολλά ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία εφοδιάζονται πλέον τα καινούρια αυτοκίνητα.Τι ακριβώς κάνει το καθένα από αυτά τα συστήματα: ESP, VSC, ANTISPIN κλπ ?
-
Θα ήθελα τα φώτα σας.
Έχω μπερδευτεί με τα πολλά ηλεκτρονικά συστήματα με τα οποία εφοδιάζονται πλέον τα καινούρια αυτοκίνητα.Τι ακριβώς κάνει το καθένα από αυτά τα συστήματα: ESP, VSC, ANTISPIN κλπ ?
-
Θα ήθελα τα φώτα σας.
-
Απαγορεύουν στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να αναζητήσει αλλού τεχνική βοήθεια έξω από το δικό τους δίκτυο ώστε πουλάνε πανάκριβα τα βοηθητικά τους εργαλεία για τον έλεγχο των υποσυστημάτων αυτών διοργανώνοντας τεχνικά σεμινάρια που ανεβάζουν το κύρος του μάστορα στον ίδιο του τον εαυτό για να καταπιεί ευκολότερα τα χιλιάδες € των μηχανημάτων και των αναβαθμίσεων που του φορτώνουν.
Τα συστήματα αυτά λειτουργούν σε αυτοκίνητα που έχουν καλωδίωση τύπου Multiplex, εγώ την λέω Μούλτιμπλεξ, γιατί ου μπλέξ.
-
Ο χρήστης Scrooge έγραψε:
Θα ήθελα τα φώτα σας.
ESP=VSC=Electronic Stability protection ή Vehicle Stability Control. Επιτρέπει την ανάκτηση του ελέγχου του οχήματος σε περίπτωση εκτροπής του από την επιθυμητή πορεία επενεργώντας στα φρένα και στο γκάζι
ANTISPIN=ASC+= Δεν επιτρέπει στους κινητήριους τροχούς να χάσουν την πρόσφυση τους επενεργεί στο γκάζι
ABS= Το γνωστό σύστημα που δεν επιτρέπει το μπλοκάρισμα ενός ή περισσότερων τροχών σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικου
ΒΑS= Brake assist αυξάνει την δύναμη πέδησης σε απότομα φρεναρίσματα
EBD=Electronic brake distribution κατανέμει την δύναμη πέδησης στους 4 τροχούς
Για ότι άλλο ρώτα -
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
Απαγορεύουν στον ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να αναζητήσει αλλού τεχνική βοήθεια έξω από το δικό τους δίκτυο ώστε πουλάνε πανάκριβα τα βοηθητικά τους εργαλεία για τον έλεγχο των υποσυστημάτων αυτών διοργανώνοντας τεχνικά σεμινάρια που ανεβάζουν το κύρος του μάστορα στον ίδιο του τον εαυτό για να καταπιεί ευκολότερα τα χιλιάδες € των μηχανημάτων και των αναβαθμίσεων που του φορτώνουν.Τα συστήματα αυτά λειτουργούν σε αυτοκίνητα που έχουν καλωδίωση τύπου Multiplex, εγώ την λέω Μούλτιμπλεξ, γιατί ου μπλέξ.
epic fail
-
Τα περισσότερα από αυτά τα συστήματα πλέον πάνε πακέτο, είναι δηλαδή υπο-λειτουργίες του ίδιου συστήματος. Συνφέρει να τα πουλάνε σαν πολλά για να μας εντυπωσιάζουν και να πληρώνουμε. Το σύστημα αυτό δέχεται πληροφορίες από πάρα πολλούς αισθητήρες και αποφασίζει τι θα κάνει για το καλό μας...
Έτσι αν σπινάρουν οι ρόδες μας κόβει γκάζι ή πατάει και φρένο, αν μπλοκάρεις τις ρόδες τις ξεμπλοκάρει, αν οι πίσω ρόδες πάνε να μπλοκάρουν πριν τις μπροστινές τους κόβει λίγο φρένο (αλλάζει την κατανομή), αν αφήσεις γκάζι και πατήσεις απότομα το γκάζι τότε φρενάρει λίγο παραπάνω, αν γλυστράς (μούρη ή κωλιά) επιλέγει να φρενάρει επιλεκτικά κάποιους τροχούς ώστε να δημιουργήσει ροπή επαναφοράς, αν με γκάζι σπινάρει η μία ρόδα τότε φρενάρει τη μία ρόδα δρώντας σαν μπλοκέ διαφορικό, αν μια ρόδα γυρνάει πιο γρήγορα από τις άλλες σημαίνει ότι είναι ξεφούσκωτο το λάστιχο κλπ.
Ο πιο βασικός αισθητήρας είναι αυτός που ελέγχει περιστροφή των τροχών (οι κλασικοί αισθητήρες του ABS). Απλά πλέον ο εγκέφαλος μπορεί να κάνει πιο πολλούς υπολογισμούς και να επέμβει με πιο πολύπλοκους τρόπους σε γκάζι και φρένο (ξεχωριστά σε κάθε ρόδα). Για να πάρει σωστές αποφάσεις πρέπει να το έχουν προγραμματίσει σωστά (βασική προϋπόθεση που κάνει τη διαφορά) και να δέχεται τα σωστά σήματα από μερικά ή όλα από τα παρακάτω:
-θερμοκρασίες αέρα, νερού, λαδιού
-θέση τιμονιού
-επιταχυνσιόμετρα και στους 3 άξονες (επιταχύνσεις και στάση για να ξέρει αν στρίβεις, φρενάρεις, γκαζώνεις, ανηφόρα, κατηφόρα)
-θέση γκαζιού, φορτίο, χρονισμός και στροφές κινητήρα
-πάτημα φρένου κλπ κλπ.
Για να λειτουργήσουν όλα αυτά σωστά πρέπει να είναι όλοι οι αισθητήρες σε καλή κατάσταση και να στέλνουν τα σωστά σήματα... αλλιώς.... μουλτι-μπλέξ... -
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
Για να λειτουργήσουν όλα αυτά σωστά πρέπει να είναι όλοι οι αισθητήρες σε καλή κατάσταση και να στέλνουν τα σωστά σήματα... αλλιώς.... μουλτι-μπλέξ...
Λαθός, αυτό είναι το multiplex
http://en.wikipedia.org/wiki/Multiplexing -
Στο C4 πάντως το ABS είναι αυτόνομο σύστημα και μπορεί να λειτουργήσει με την aftermarket ECU.
Αντίθετα τo esp, trip computer, cruise control και speed limiter δυστυχώς θα πάρουν τον πούλο.
-
Μήπως εννοείς ότι η ecu μπορεί να ελέγξει ABS και όχι όλα τα υπόλοιπα;
-
Ο χρήστης dog80 έγραψε:
Στο C4 πάντως το ABS είναι αυτόνομο σύστημα και μπορεί να λειτουργήσει με την aftermarket ECU.Αντίθετα τo esp, trip computer, cruise control και speed limiter δυστυχώς θα πάρουν τον πούλο.
Θα βάλεις άγραφο? (όχι παράλληλο)
Δεν μπορεί ένας σωστός άγραφος να τα διαχειριστεί? -
Ναι, ο εγκέφαλος είναι άγραφος, όχι παράλληλος. Απ ότι μου είπε ο βελτιωτής υπάρχει η δυνατότητα και κάποια στιγμή μελοντικά θα μπορούν να το κάνουν να δουλέψει αλλά για την ώρα το esp και τα άλλα μένουν off.
Πάντως για το ABS και το ταμπλώ (ταχύμετρο, στροφόμετρο, χιλιομετρητής) με διαβεβαίωσε οτι θα δουλέυει, αλλά δέν ρώτησα παραπάνω λεπτομέριες.
ηλεκτρονικά συστήματα (απορία)