-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
50άρι βάζεις όταν το πιέζεις για πολύ ώρα και η θερμοκρασία του λαδιού είναι πάνω από πχ. 150C. Επειδή το λάδι τότε λεπταίνει πολύ (λόγω μεγάλης θερμοκρασίας) ίσως να χρειάζεται 50άρι.
Αν δεν ζεσταίνεται τόσο πολύ το λάδι δεν χρειάζεται 50άρι, ένα χλιαρό 30άρι έχει το ίδιο ιξώδες με ένα καυτό 50άρι.Και λόγω καλύτερης ροής του πιο λεπτόρρευστου θα απαγάγει καλύτερα θερμοκρασίες και θα λειτουργεί πιο δροσερά πράγμα που είναι και καλό για τον κινητήρα.
Αντώνη και όποιος άλλος ακόμα συνεχίζει να το λέει: τα σύγχρονα λάδια, τα καλά συνθετικά ακόμα και τα 0W-30 είναι πολύ ανθεκτικά (σε συνθήκες λειτουργίας συχνά είναι ισχυρότερα από τα μη συνθετικά 10W-40!!) και είναι κατάλληλα για ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ από -30 ως +50.... Και δεν το λέει ο κάθε μάστορας ούτε ο κάθε πιστοποιημένος.... το λέει ο ίδιος ο κατασκευαστής.... εσείς γιατί θέλετε να διαφωνήσετε με αυτόν;;; Άλλωστε στα σύγχρονα αυτοκίνητα με το πολύ καλά ελεγχόμενο σύστημα ψύξης κάπου στους 90-100 είναι το ψυκτικό άσχετα με το τί θερμοκρασία έχει έξω... και αυτό είναι το περιβάλλον που θα λειτουργήσει το λάδι, χειμώνα καλοκαίρι. Εκτός από το ξεκίνημα σε κρύο όπου εκεί όσο λεπτό λάδι και να βάλεις θα είναι πιο παχύ από όσο θα ήθελες (μην ξεχνάμε ότι ακόμα και το 0 σε θερμοκρασίες εκκίνησης είναι πιο παχύ από το 50 σε θερμοκρασία λειτουργίας, με μέτρηση ρευστότητας μικρότερη κατά περίπου 15 φορές!!!). Για αυτό λοιπόν προτιμάς 0W-κάτι για ελάχιστη φθορά στα κρύα ξεκινήματα και 0W-30 και όχι παραπάνω για οικονομία σε καύσιμο, μικρότερες αντιστάσεις, μέγιστη απόδοση, καλύτερη ροή και ψύξη. Αν ο κινητήρας σου δέχεται και 0W-20 ναι αλλά μιλάμε πάντα για καλό συνθετικό. Εννοείται ότι δεν παραβλέπουμε τις προδιαγραφές πχ Α1/Α5, Α3.
Μόνο αν φτάνεις σε μεγάλες θερμοκρασίες λαδιού (και εφόσον αυτό δεν σημαίνει ότι ο κινητήρας σου έχει φθορές τις οποίες κανένα λάδι δεν θα επισκευάσει) θέλεις κάτι παχύτερο (το δεύτερο νούμερο,το πρώτο πάντα λεπτό το θέλεις για το κρύο ξεκίνημα) όχι επειδή είναι πιο ανθεκτικό αλλά επειδή θα είναι το ίδιο ανθεκτικό στις υψηλότερες από το φυσιολογικό συνθήκες.
Ένας άλλος λόγος για να πας σε μεγαλύτερο δεύτερο νούμερο είναι αν προβλέπονται πολύ πλούσια μίγματα (σε πολύ σπορ ή σε πειραγμένους κινητήρες) που λόγω fuel dilution αραιώνουν τα λάδια. Τότε θα υποστείς (γιατί περί αυτού πρόκειται) το παχύτερο λάδι γιατί μόνο αυτό μπορεί να μην γίνει υπερβολικά λεπτό όταν αραιωθεί με άκαυστη βενζίνη.... και θα το αλλάξεις και νωρίτερα.Απλά για την απορία, να ρωτήσω γιατί η BMW στη Μ5 προτείνει 10-60 Castrol ?
-
Kανενας δεν λαμβανει τα cstr που πρεπει με βαση τον κατασκευταστη να εχει το μοτερ λογω ανοχων σχεδιασμου κλπ...
Ξεκινωντας απο εκει επιλεγεις λιπαντικο συνηθως.Οταν ο κατασκευαστης δηλωνει 10-60 λιπαντικο χρειαζεσαι 20cstr στους 100 βαθμους για να δουλευει ΣΩΣΤΑ η μηχανη σε νορμαλ χρηση.Να εχει την σωστη πιεση το κυκλωμα κλπ..Μετα με βαση την χρηση διαλεγουμε λιπαντικο που παλι να εχει παρομοια χαρακτηριστικα.Δεν μπορει ο κατασκευαστης να προτεινει λιπαντικο 10-60 και εσυ να βαζεις 5-40...
Επισης να πουμε και για την μειωμενη διαρκεια ζωης και χιλιομετρων που δινουν οι κατασκευαστες κινητηρων με τα λεπτα λαδια...
Ολα τα πολυβαλβιδα σπορ μοτερ συνηθως δουλευουν απο 10-40 και πανω.Κυριως 10-60.
Δεν ειναι τυχαιο αυτο. -
στην Γερμανια,Σουηδια προτεινει 10-60 η BMW ?
ή μονο στην ελλαδα?
γιατι για ελλαδα καλο ειναι..αλλα για Σουηδια...δεν ειναι.που το δινει ομως?
-
Άντε πάλι με τα 60άρια!
Ο χρήστης pilotos έγραψε:
Kανενας δεν λαμβανει τα cstr που πρεπει με βαση τον κατασκευταστη να εχει το μοτερ λογω ανοχων σχεδιασμου κλπ...
Ξεκινωντας απο εκει επιλεγεις λιπαντικο συνηθως.Οταν ο κατασκευαστης δηλωνει 10-60 λιπαντικο χρειαζεσαι 20cstr στους 100 βαθμους για να δουλευει ΣΩΣΤΑ η μηχανη σε νορμαλ χρηση.Να εχει την σωστη πιεση το κυκλωμα κλπ..Μετα με βαση την χρηση διαλεγουμε λιπαντικο που παλι να εχει παρομοια χαρακτηριστικα.Σε νορμάλ χρήση δεν θα έχεις τους ίδιους βαθμούς που θα έχεις σε σκληρή χρήση. Ο κατασκευαστής δηλώνει (ελάχιστοι, σε ελάχιστα αυτοκίνητα, οι μετατροπές είναι άλλο κεφάλαιο) 10-60 ώστε να καλύψει την σκληρή χρήση και τις ανάλογες θερμοκρασίες και κατα συνέπεια ας πούμε και το 20 cSt στους 100 βαθμούς. Αν όμως ο κινητήρας δεν πιέζεται οι θερμοκρασίες λαδιού είναι αισθητά χαμηλότερες και έτσι και τα 20cSt μπορεί π.χ. να γίνουν 40 που σημαίνει πολύ κακή ροή λαδιού.
Δεν μπορει ο κατασκευαστης να προτεινει λιπαντικο 10-60 και εσυ να βαζεις 5-40...
μπορείς, το κάνει και ο AEHaas ο οποιός αναφέρει ότι στην τελική ο σκοπός είναι κάπου 10psi/1000 στροφές (με τις θερμοκρασίες που αναπτύσει το λάδι με την διαφορετική χρήση που κάνει ο καθένας)
Επισης να πουμε και για την μειωμενη διαρκεια ζωης και χιλιομετρων που δινουν οι κατασκευαστες κινητηρων με τα λεπτα λαδια...
Έχεις στοιχεία; Ο AEHaas έχει κάνει πολλές αναλύσεις, δείτε BITOG
Ολα τα πολυβαλβιδα σπορ μοτερ συνηθως δουλευουν απο 10-40 και πανω.Κυριως 10-60.
Δεν ειναι τυχαιο αυτο.Ίσα ίσα που τα πολυβάλβιδα, ειδικά όσα έχουν και μεταβλητό χρονισμό θέλουν ψιλά λάδια (30άρι). H Honda στις μοτοσυκλέτες τις (cbr) έβγαλε λάδι (δηλαδή γράφει Honda πάνω) 10w30 για να λύσει κάποια θέματα που παρουσιάστηκαν με τα παχύτερα.
Και τέλος ένα καθόλου τυχαίο link όπου γράφει ένας καθόλου τυχαίος:
10w-60 Users please read
Συγνώμη αν έγινα κάποια στιγμή προσβλητικός, δεν ήταν καθόλου αυτός ο σκοπός μου, απλά δεν θέλω να παρασυρθεί κανείς στα άκρα (ανάλογα με την περίπτωση & χρήση άκρα είναι τα 20άρια, 50άρια και φυσικά τα 60άρια) -
Τα πολύ παχιά λάδια χρησιμοποιούνται για να καλύψουν τις πολύ ψηλές θερμοκρασίες σε κινητήρες υψηλών επιδόσεων σε συνθήκες μεγάλης πίεσης. Τα συγκεκριμένα αυτοκίνητα (Μ σειρά) αποσκοπεί και σε χρήση πίστας. Στους πχ 150 βαθμούς το 60άρι ίσως να είναι σαν το 40άρι στους 100. Αν όμως εσύ το αυτοκίνητο με τον τρόπο που το χρησιμοποιείς δεν φτάνεις τους 150 βαθμούς τότε είναι καλύτερη επιλογή να βάλεις κάποιο λάδι που στις θερμοκρασίες που το χρησιμοποιείς να έχει τις σωστές ιδιότητες.
Και μην ξεχνάμε ότι το πιο παχύ λάδι θα γίνει πιο λεπτό όταν υποδεχτεί και ολίγη άκαυτη βενζίνη (που είναι πιο πιθανό σε κινητήρες υψηλής απόδοσης που δουλεύουν με πλούσια μίγματα) οπότε ο κατασκευαστής για να το προλάβει αυτό και να το εξουδετερώσει συστήνει κάτι πιο παχύ. -
Ο χρήστης ASTRAKITCAR έγραψε:
στην Γερμανια,Σουηδια προτεινει 10-60 η BMW ?ή μονο στην ελλαδα?
γιατι για ελλαδα καλο ειναι..αλλα για Σουηδια...δεν ειναι.που το δινει ομως?
Δινει μια λίστα από λάδια ανάλογα με την θερμοκρασία. Προτείνει σαν πρώτο το 10-60 αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και 0-30. Περισσότερα στην σελίδα της Castrol
-
Ο χρήστης 21 Quadra έγραψε:
...
Απλά για την απορία, να ρωτήσω γιατί η BMW στη Μ5 προτείνει 10-60 Castrol ?Για 2 λόγους υποθέτω, το fuel dilution που αναφέρει και ο onyx (η bmw ξέρει πόσο πλούσιο το μείγμα της στην Μ5, ισως όμως και να μην είναι αυτό http://www.bobistheoilguy.com/forums/ub ... er=1020624).
Ο βασικός λόγος υποθέτω είναι ότι η bmw θεωρεί ότι όποιος έχει M5 την σκίζει οπότε και οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα μεγάλες άρα χρειάζεται 60άρι για να παίξει ο κανόνας 10psi/1000 στροφές. Φυσικά δεν την οδηγούν όλοι όπως τις αρμόζει.
Επίσης, όσοι την σκίζουν μάλλον θα παραπονεθούν στα διάφορα forum αν ο ήχος του κινητήρα χαλάσει με το σκίσιμο και σίγουρα αν παρουσιαστούν βλάβες. Όσοι οδηγούν χαλαρά μάλλον δεν θα παραπονεθούν από τα λίγα χλμ που θα βγάλει ο κινητήρας τους (με το 10w60) λόγω κακής ροής (στην δική τους περίπτωση).
Καλά, αυτή είναι μια τραβηγμένη εικασία που ίσως να έχει κάποια βάση.
Για μένα το βασικό είναι ότι η σωστή ρευστότητα εξαρτάται από την χρήση με σημείο εκκίνησης το manual (σίγουρα όταν έβαζα 10w60 το 1993 σε 106 1,4 75hp και οδηγούσα με σχεδόν τελικές στην Ιταλία λίγο ίσως λάθος ήμουν, τώρα πλέον στα 40 μου, όταν πηγαίνω σαφώς ποιό αργά (είναι και η οικογένεια μέσα), με περισσότερα κυβικά και διπλάσιους ίππους θα ήταν λάθος να βάλω ακόμα και 40άρι σύγχρονο κινητήρα)
ΥΓ
onyx, μαζί γράφαμε -
Στο ένα από τα Renault μου που φοράει τον κινητήρα F7P ( για όσους δεν ξέρουν το μοτέρ αυτό είναι/ήταν 1800cc, 137HP με κόφτη στις 7100 RPM ) δεν είναι αργό μοτέρ έτσι δεν είναι ?
λέω ήταν γιατί έχει 310.000χλμ
Μεγάλωσε με ELF συνθετικό που έλεγε η Renault μέχρι τα 48.000xlm, πλην όμως το ρουφούσε σαν νερό, είχα μια πρόταση από φίλο μηχανικό Ρενάκια για να βάλω Υacco συνθετικό στο ίδιο ιξώδες, πράγματι ως εκ θαύματος το μοτέρ σταμάτησε να - καίει - λάδια.
Έκανα άλλα 30.000χλμ με αυτό το λάδι, επειδή όμως δεν το εύρισκα όσο εύκολα ήθελα το άλλαξα με το Selenia Racing 10/60 δεδομένου ότι το μοτέρ αυτό και μέχρι τις περίπου 240.000χλμ το κακομεταχειριζόμουνα σε αισχρό βαθμό και ήτανε στους κόφτες πολλές φορές την ημέρα, με το Selenia δεν είχα κατανάλωση στο λάδι μέχρι τα 240.000χλμ περίπου οπότε και άλλαξα ρυθμούς στο μοτέρ πηγαίνοντας το νορμάλ 'η σχεδόν νορμάλ, όταν ανέβαινα στο γκάζι επάνω ήθελε 1.0 λίτρο στα 1000 χλμ, από εκεί και μετά άλλαξα λάδι λόγω σημαντικής έκπτωσης που μου έτυχε σε ELF και έβαλα το αρκετά φθηνότερο Elf 15/50 Competition,
αμέσως η κατανάλωση με το ίδιο στύλ οδήγησης ανέβηκε στο 1.5 περίπου λίτρο στα 1000 χλμ, στα 280.000 χλμ αφού έφτασε πια η ώρα για rebuild είπα να μη του βάζω λάδι με 15€ το λίτρο που έχει το Selenia ή με 7€ που είχε το ΕLF αλλά να αλλάξω και να βάζω με 17€ το 5λιτρο το ημισυνθετικό του Lidl για όσο αντέξει το μοτέρ αφού δεν με ενδιέφερε πια η αντοχή του μοτέρ αλλά και να ικανοποιήσω την περιέργεια μου για το φθηνό αυτό λάδι επειδή διάβασα τις προδιαγραφές του.
Άρχισα λοιπόν να το πιέζω και αν έσπαγε ας έσπασε, κόφτες λοιπόν σε καθημερινή βάση και μια βάναυση μεταχείρηση του μοτέρ αφού ήδη έχω έτοιμο άλλο μοτέρ, το ιξώδες του λαδιού είναι 10-40, όταν το πηγαίνω νορμάλ για μια εβδομάδα σε τσιμπάει καθόλου ( με το Elf Competition ήθελα 0.5 λίτρο την εβδομάδα ), το μοτεράκι είναι λοιπόν μια χαρά, το οδηγάω όπως παληά και δεν φοβάμαι μη σπάσει, δεν έχει θορύβους και θα το αφήσω μέχρι το καλοκαίρι που θα αλλάξω το μοτέρ.
Να υποθέσω λοιπόν ότι οι γνωστοί λαδάδες μας τα πέρνουν στεγνά και ότι στις μεγάλες αλυσίδες προσφέρουν τα ίδια λάδια με τιμές χώμα ? Μάλλον ! -
Μια χαρά λάδι λοιπόν το lidl, τουλάχιστον για σένα. Το έχω πάρει και εγώ μερικές φορές για τον πεθερό μου αλλά η αλήθεια είναι ότι αναρωτιόμουν σχετικά με το lidl και δεν βρίσκω σοβαρό λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στα προϊόντα του lidl γενικά, σίγουρα είναι από τα καλύτερα στο value for money - τιμή προς απόδοση.
Παίζει φυσικά και το άλλο σενάριο που λίγοι θα το σκεφτούν: Το ψιλότερο λάδι (40άρι αντί 50άρι) έχει καλύτερη ροή άρα οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται είναι χαμηλότερες και έτσι το λάδι δεν καίγεται (λογικά το 40άρι καίγεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από το 50άρι - τουλάχιστον όταν μιλάμε για παρόμοιες ποιότητες)
Κρίμα που δεν έχει 30άρι το lidl, που θα πάει θα φέρει (ίσως δεν τους φτιάχνει κανείς επειδή φοβούνται μην χάσουν πολλές πωλήσεις)
Κάποιος π.χ. θα ήθελε να το βάλει ακόμα και σε jaguar
Σχετική συζήτηση http://www.vegetableoildiesel.co.uk/for ... ?tid=12207 και φυσικά υπάρχουν μπόλικες αναφορές... -
-
πενασολ βαζω εγω στο εκσκαφεα.
20 λιτρα το δοχειο 50 ευρω αγορα.
20-50 ντιζελ .τα βαζω εδω και 7 χρονια και ειμαι ευχαριστημενος,ακομα δεν καιει λαδια η μηχανη και ειναι και φθηνα .
-
Ο χρήστης italakias έγραψε:
20-50 ντιζελ .τα βαζω εδω και 7 χρονια και ειμαι ευχαριστημενος,ακομα δεν καιει λαδια η μηχανη και ειναι και φθηνα .
Βάλτα και στην Lancia
-
Ο χρήστης mesastou έγραψε:
...Κάποιος π.χ. θα ήθελε να το βάλει ακόμα και σε jaguarH εταιρεία έχει πια μόνο το όνομα.... δεν ξέρω για τη χάρη αλλά σε μτχ τιμή σίγουρα δεν έχει. Ο ρυθμός απαξίωσής τους είναι τραγικός. Σε 3-4 χρόνια το αυτοκίνητο έχει κρατήσει μόνο το 30-35% της αρχικής αξίας τους. Οπότε το να έχεις Jaguar 7 ετών μπορεί για μας να ακούγεται κάπως αλλά εκεί η αξία του αυτοκινήτου αυτού είναι αστεία και ανάλογα λοιπόν του φέρεται ο ιδιοκτήτης του.... όχι σαν κι εμάς εδώ που με τα αυτοκίνητά μας των 10 και 15 ετών ακόμα αποζητάμε το καλύτερο.... λες και θα πρέπει το αυτοκίνητό μας να μας θάψει όπως λέει η έκφραση...!
-
Ο χρήστης mirage έγραψε:
Βάλτα και στην Lancia
δεν εχει φερει ακομα για βενζινη ,αμα φερει σιγουρα θα βαλω.
-
Liebherr? ή Caterpillar Komatsu μηπως?
-
Liebherr
-
LiebherrΕτσι γερμανικη αξιοπιστια και αντοχη στο χρονο
-
LiebherrΑθανατα μηχανηματα .
Εχω ενα καταψυκτη τετοια μαρκα
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε: