-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Είναι περίπου σαν τους παθητικούς ομοφυλόφιλους. Από πόσες φορές και πάνω πρέπει να... δοκιμάσεις για να ανήκεις στο 'κλαμπ';Η διαφορά είναι ότι στο κάπνισμα δεν σε ρωτάει κανείς αν θέλεις, και δυστυχώς αντίθετα από την πιο πάνω περίπτωση -σε αυτή τη χώρα τουλάχιστον- δεν μπορείς να πεις ΟΧΙ.
Aλλο ρωτησα, αλλο απαντησες.
Το αρθρο αναφερει:
Οι παθητικοί καπνιστές έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αποβιώσουν από καρδιακό νόσημα σε σχέση με εκείνους που είναι εκτεθειμένοι σε χαμηλά επίπεδα του καπνού τρίτων
Μπορεις να μου εξηγησεις τη διαφορα?
Εχουμε πει να αφησουμε τα ασχετα παραδειγματα.
Το μονο που καταλαβα απο το παραδειγμα σου ειναι οτι η αντιπαθεια σου για το καπνισμα ειναι ιδια με την αντιπαθεια σου στην ομοφυλοφιλια. Δηλαδη, εκτος απο αντικαπνιστης εισαι και ομοφοβικος.
Ακυρο παραδειγμα, γι'αυτο λεω να τα αφησουμε καλυτερα. -
Πολλες φορες κατα την μεταφραση το κειμενο χανει το νοημα του , εγω αυτο που καταλαβαίνω ειναι οτι παθητικους καπνιστες εννοεί αυτους που καθημερινα ειναι υποχρεωμενοι να αναπνευουν καπνο π.χ το παιδι μεσα στον κλειστο χωρο του σπιτου οταν καπνιζουν οι γονεις και ο καθημερινος του αερας ειναι μολυσμενος , ενω στην αλλη περιπτωση εναν εργαζόμενο ο οποιος για 8 ωρες δουλευει σε χωρο οπου κατα διαστηματα υπαρχει καπνος π.χ σε μια εταιρεια οπου ο καθενας καπνιζει στο γραφειο του , παλι υπαρχει μολυσνη στον αερα αλλα δεν ειναι αμεση , ετσι το ερμηνεύω .
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Το μονο που καταλαβα απο το παραδειγμα σου ειναι οτι η αντιπαθεια σου για το καπνισμα ειναι ιδια με την αντιπαθεια σου στην ομοφυλοφιλια. Δηλαδη, εκτος απο αντικαπνιστης εισαι και ομοφοβικος.
Ακυρο παραδειγμα, γι'αυτο λεω να τα αφησουμε καλυτερα.Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, ακριβώς επειδή δεν με υποχρεώνουν να λαμβάνω μέρος στο γλέντι. Δυστυχώς με τους καπνιστές δεν μπορώ να το πω αυτό.
-
Τι σημαινει 'παθητικος καπνιστης'? Η μαλλον πως ορίζεται?
Δηλαδη, απο ποσα τσιγαρα μου καπνο πρεπει να εισπνευσεις για να θεωρεισαι παθητικος καπνιστης?Το αρθρο διαχωριζει τους παθητικους καπνιστες απο εκεινους που ειναι εκτεθειμενοι σε χαμηλα επιπεδα του καπνου τριτων, και δε μπορω να καταλαβω τη διαφορα τους.
Ξεστραβώσου και διάβασε:
*«Το «υψηλό» επίπεδο έκθεσης ισούται με διαβίωση με καπνιστή και έκθεση δευτεροπαθώς στον καπνό σε καθημερινή βάση. Περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν υψηλά επίπεδα έκθεσης, σύμφωνα με το τεστ σιέλου. *
-
Ακυρο παραδειγμα, γι'αυτο λεω να τα αφησουμε καλυτερα.Δεν έχω απολύτως κανένα πρόβλημα με τους ομοφυλόφιλους, ακριβώς επειδή δεν με υποχρεώνουν να λαμβάνω μέρος στο γλέντι. Δυστυχώς με τους καπνιστές δεν μπορώ να το πω αυτό.
Δεν ειπα οτι εχεις προβλημα με τους ομοφυλοφιλους, αλλα με την ομοφυλοφιλια.
Και μαλλον δεν εχω αδικο αφου, συμφωνα με το παραδειγμα σου, ομοφυλοφιλια και καπνισμα ειναι το ιδιο κατακριτεα. (Aσχετα με το αν κανεις δε σε αναγκαζει να μετεχεις στο 'γλεντι')Ξεστραβώσου και διάβασε:
*«Το «υψηλό» επίπεδο έκθεσης ισούται με διαβίωση με καπνιστή και έκθεση δευτεροπαθώς στον καπνό σε καθημερινή βάση. Περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην μελέτη είχαν υψηλά επίπεδα έκθεσης, σύμφωνα με το τεστ σιέλου. *
Ευγενεστατος...
Θα μπορουσε βεβαια και ο Χρηστος να 'ξεστραβωθει' αλλα προφανως ουτε και αυτος διαβασε το συγκεκριμενο σημειο. (Αλλιως θα μου απαντουσε με το ιδιο quote)Οι παθητικοι καπνιστες εκτιθεστε σε καθημερινη βαση στον καπνο?
Θεωρειτε πως ανηκετε στους '1 στους 5' με υψηλα επιπεδα εκθεσης?
Δηλαδη, καθε μερα περνατε πολλες ωρες σε μπαρ, εστιατορια κτλ? -
...
...
...
...
...
...
...
...
-
σαξον τι ακριβώς θελεις να αποδείξεις;
-
θα εκανες παρεα με 5 ομοφυλοφιλους η θα εκανες με 5 καπνιστες;
-
Έλα ρε συ ιταλακια. Ευκολακι είναι αυτό!
Εγώ θα έκανα(έχω κάνει και κάνω) παρέα και με τις δυο πενταδες. Στη μεν πρώτη δεν θα τουσ επετρεπα να με πηδηξουν αν ερχοντουσαν επίσκεψη στο ΣΠΙΤΙ ( η να τους πηδηξω ανάλογα το ρόλο) στη μεν δεύτερη δεν θα τους επέτρεπα να καπνίζουν ΣΠΙΤΙ μου (μόνο στη βεράντα). Αν τώρα μιλάμε για βραδυνη έξοδο στη μεν πρώτη πεντάδα δεν θα πήγαινα μαζί της σε γκει μπαρ και στη δεύτερη δεν θα πήγαινα καθόλου. Έξοδος μόνο σε ανοικτούς χώρους αν θέλουν.
Η 'απομόνωση' δημιουργεί αισθήματα κατωτεροτητας στους καπνιστές. Και αυτό είναι μόνο ένα. Όταν περάσετε Απεναντι θα δείτε... -
Ο χρήστης Joe Bar Team έγραψε:
σαξον τι ακριβώς θελεις να αποδείξεις;Συμφωνω οτι ο καπνος μου σε ενοχλει. Υπαρχουν μαλιστα ατομα που ενοχλουνται υπερβολικα (κατα τη γνωμη μου) Αναβεις πχ τσιγαρο και ο αλλος , 50 μετρα μακρυα, ενοχλειται. Παρ'ολα αυτα, σεβαστο.
Συμφωνω οτι επιβαρυνει τον οργανισμο. Οτι εχει αρνητικες επιπτωσεις στην υγεια κτλ.
Συμφωνω οτι το καπνισμα θα πρεπει να απαγορευτει στο χωρο εργασιας και σε δημοσιους κλειστους χωρους γενικα (εκος απο μπαρ, κλαμπ κτλ) Ιδιαιτερα στην εργασια, οι ωρες που ο μη καπνιστης 'ανεχεται' τον καπνο ειναι πολλες.
Διαφωνω ομως με την εντυπωση οτι εαν πας για ενα ποτο για 2-3 ωρες, θεωρεισαι παθητικος καπνιστης και κινδυνευει σοβαρα η υγεια σου. Παθητικος καπνιστης κατα τη γνωμη μου ειναι ο μπουζουξης στο κεντρο που εργαζεται 8 ωρες, καθημερινα. Παθητικος καπνιστης ειναι καποιος που συγκατοικει με ενα καπνιστη και αναγκαζεται να καπνιζει παθητικα ολη την ημερα ή καποιος του οποιου ο συναδελφος καπνιζει ασταματητα κατα τη διαρκεια της 8ωρης (και βαλε ) εργασιας του.
Καποιος ομως σε ενα μπαρ εκτειθεται περιστασιακα, συγκεκριμενες (λιγες) μερες, συγκεκριμενες (λιγες) ωρες. Μπορει να ενοχλειται, αλλα δεν ειναι παθητικος καπνιστης.
Επισης, δε βλεπω το λογο να απαγορευτει καθολικα στα συγκεκριμενα κατατηματα. Θα ηθελα, ο καταστηματαρχης και συνεπως ο πελατης, να εχει δυνατοτητα επιλογης.
Αυτη τη στιγμη οι μη καπνιστες (δυστυχως και αδικως), δεν εχουν επιλογη.
Θα επρεπε να καταλαβαινουν λοιπον πως το ιδιο αδικο θα ηταν και για τους καπνιστες η μη υπαρξη επιλογης. -
εχει κολλήσει η βελόνα στο 'παθητικος καπνιστής'...
πέραν του θεματος οτι ειναι βλαβερό για την υγεία (που ευτυχώς το αντιλαμβάνεσαι ) ειναι και το θεμα της ενόχλησης είτε απο τη σκοπιά του αναπνευστικού (που δε σημαίνει οτι θα πάθει καρκίνο την επομενη μέρα, ωστόσο ειναι πολλοί οπως πχ εγώ που έχουν προβλημα οταν εκτεθούν σε καπνο) ειτε απο την απαίσια μυρωδιά που αφήνει πίσω του (το οποιο ειναι αλληλένδετο με το 1ο σημείο μιας κ δεν ειναι σπάνιο να στειλεις στα άπλυτα τα ρουχα που φορούσες το προηγούμενο βραδυ).
ωστοσο, σκεψου να υπήρχε η ελευθερία και στις υπολοιπες εκδηλώσεις των ανθρώπων πόσο θα ενοχλούσουν κ εσύ.
πχ να μπορεί ο καθένας να κυκλοφορεί με την τσαπού του όξω και να έρχεται να στην ακουμπάει παντού επάνω σου
πχ να εχει ο καθένας το σκυλι του κ να το χώνει σε οποιο κατάστημα θελει και να αρχίσει αυτό να σε καβαλαει-γλυφει-τσαπιζει
πχ να εχει μια βουβουζέλα κ να κάθεται διπλα στο αυτί σου κ να τη φυσάει ολη την ώρα (που περα απο την ενοχληση φέρνει κ προβλημα ακοής)
χρειάζεται να συνεχίσω;
δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θελουμε, συνήθως μαλιστα οι νομοι βασίζονται σε αυτούς που ενοχλούνται και όχι στην προσωπική απολαυση.
πόσο δυσκολο ειναι να το καταλαβετε αυτο;
-
Ότι θα έχουμε εμφύλιο ανάμεσα σε καπνιστές και μη καπνιστές είναι σίγουρο. Φαίνεται κι από δώ μέσα.
Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτά που 'βλάπτουν σοβαρά την υγεία' (ξεπερνώντας την ενόχληση - που είναι για μένα πιο σημαντικός παράγοντας), σήμερα τουλάχιστον, είναι το ΔΝΤ, η ΕΚΤ, το Μνημόνιο και... και......
Όπως και νά 'χει, όντας αμετανόητος καπνιστής, μετά την... καπνοαπαγόρευση, με βλέπω να απολογούμαι κάπως έτσι: -
πέραν του θεματος οτι ειναι βλαβερό για την υγεία (που ευτυχώς το αντιλαμβάνεσαι ) ειναι και το θεμα της ενόχλησης είτε απο τη σκοπιά του αναπνευστικού (που δε σημαίνει οτι θα πάθει καρκίνο την επομενη μέρα, ωστόσο ειναι πολλοί οπως πχ εγώ που έχουν προβλημα οταν εκτεθούν σε καπνο) ειτε απο την απαίσια μυρωδιά που αφήνει πίσω του (το οποιο ειναι αλληλένδετο με το 1ο σημείο μιας κ δεν ειναι σπάνιο να στειλεις στα άπλυτα τα ρουχα που φορούσες το προηγούμενο βραδυ).
Σε ολα τα παραπανω συμφωνω.
Και εμενα η μυρωδια του 'μετα', δε μου αρεσει.ωστοσο, σκεψου να υπήρχε η ελευθερία και στις υπολοιπες εκδηλώσεις των ανθρώπων πόσο θα ενοχλούσουν κ εσύ.
πχ να μπορεί ο καθένας να κυκλοφορεί με την τσαπού του όξω και να έρχεται να στην ακουμπάει παντού επάνω σουΔεν μιλησα για ελευθερια, αλλα για δυνατοτητα επιλογης: πχ ο υποτιθεμενος τυπος με την τσαπου εξω, μπορει να παει σε μια παραλια γυμνιστων....
πχ να εχει ο καθένας το σκυλι του κ να το χώνει σε οποιο κατάστημα θελει και να αρχίσει αυτό να σε καβαλαει-γλυφει-τσαπιζει
...μπορει να το βγαλει στο παρκο...
πχ να εχει μια βουβουζέλα κ να κάθεται διπλα στο αυτί σου κ να τη φυσάει ολη την ώρα (που περα απο την ενοχληση φέρνει κ προβλημα ακοής)
...μπορει να χρησιμοποιει τη βουβουζελα οσο θελει στο γηπεδο...
Ολοι οι φανταστικοι χαρακτηρες που αναφερεις, μπορουν να κανουν αυτο που θελουν (εφ'οσον ειναι νομιμο) και σε χωρους εκτος σπιτιου
δυστυχώς ή ευτυχώς δεν μπορούμε να κάνουμε ό,τι θελουμε, συνήθως μαλιστα οι νομοι βασίζονται σε αυτούς που ενοχλούνται και όχι στην προσωπική απολαυση.
πόσο δυσκολο ειναι να το καταλαβετε αυτο;
Οι περισσοτεροι νομοι ειναι μπουρδες ή τουλαχιστον θα μπορουσαν να ειναι πιο καλορυθμισμενοι.
Καταλαβαινω τι εννοεις.
Δε θελω ουτε να ενοχλω, ουτε να στερουμαι.
Θελω να υπαρχει επιλογη να καπνισω* σε ενα χωρο περα απο το σπιτι μου.
*(Και το τσιγαρο δεν ειναι παρανομο, αλλα το καπνισμα υπο συγκεκριμενες συνθηκες)Τοσο δυσκολο ειναι να το καταλαβετε αυτο?
-
ωστοσο, σκεψου να υπήρχε η ελευθερία και στις υπολοιπες εκδηλώσεις των ανθρώπων πόσο θα ενοχλούσουν κ εσύ.
πχ να μπορεί ο καθένας να κυκλοφορεί με την τσαπού του όξω και να έρχεται να στην ακουμπάει παντού επάνω σουΔεν μιλησα για ελευθερια, αλλα για δυνατοτητα επιλογης: πχ ο υποτιθεμενος τυπος με την τσαπου εξω, μπορει να παει σε μια παραλια γυμνιστων....
...μπορει να το βγαλει στο παρκο...
...μπορει να χρησιμοποιει τη βουβουζελα οσο θελει στο γηπεδο...
Ολοι οι φανταστικοι χαρακτηρες που αναφερεις, μπορουν να κανουν αυτο που θελουν (εφ'οσον ειναι νομιμο) και σε χωρους εκτος σπιτιου
ενώ ο καπνιστής ας πουμε δεν μπορεί να πάει να καπνισει αλλού και όχι εκει που βρίσκονται τα ρουθούνια κ τα πλεμόνια μου;
ξεκινάς με λαθεμένη προσέγγιση φίλε μου. οταν ο παρονομαστής ειναι η ενόχληση, ό,τι κ να βαλεις στον αριθμητή δεν το σώζεις.
τεεεεεσπα εσύ να εισαι καλά, ξερεις πόσοι εξαρτώνται (οικονομικά) απο σένα;
-
ενώ ο καπνιστής ας πουμε δεν μπορεί να πάει να καπνισει αλλού και όχι εκει που βρίσκονται τα ρουθούνια κ τα πλεμόνια μου;
Αυτο συμβαινει γιατι δεν υπαρχει επιλογη ουτε για εσενα (τον μη καπνιστη) ουτε για εμενα (τον καπνιστη)
Εαν ηξερες οτι το χ καταστημα εχει χαρακτηριστει 'καπνιστων' δε θα υπηρχε προβλημα γιατι δε θα πηγαινες.
Απο την αλλη, εαν βγαιναμε μαζι, θα μπορουσα να κανω υπομονη και να ερθω σε ενα μπαρ 'μη καπνιστων' (αμα εβλεπα τα σκουρα, θα μπορουσα να κανω ενα τσιγαρακι εξω)ξεκινάς με λαθεμένη προσέγγιση φίλε μου. οταν ο παρονομαστής ειναι η ενόχληση, ό,τι κ να βαλεις στον αριθμητή δεν το σώζεις.
Συμφωνω.
Ειδες ομως ποσο ειναι ο νομος? Ακομα και με παρονομαστη την ενοχληση σου, δε σε σωζει...
Και εχω αμφιβολιες εαν ο νεος νομος θα εφαρμοστει σωστα... Ηδη βρεθηκαν 'παραθυρακια'.τεεεεεσπα εσύ να εισαι καλά, ξερεις πόσοι εξαρτώνται (οικονομικά) απο σένα;
'ουδεν κακο αμιγες καλου'
-
καπνιστε σαν φουγαρα το κρατος θελει λεφτα
-
ναι μονο απο κει θα τα παρει.. πιο πολυ θα του κοστισουμε αν παθουμε καρκινο
και δε θα χρειαστει να ανησυχησουμε για συνταξη
-
αδερφέ σαξον τώρα κολλησες στους νομους ε;
ακομα κ αυτοί μπαινουν στον αριθμητή, δεν αλλάζει τπτ απολύτως.
το θέμα ειναι κάνεις ό,τι κάνεις απο προσωπικη βουληση κ όχι γιατί σου το επιβάλουν.
καπως έτσι οριζεται ο Ανθρωπος...
-
-
μπααα
ΤΕΛΟΣ ΤΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ [#2]