-
Οι ετικέτες στις φωτογραφίες έχουν μπει. Αναμένουμε νέες φωτογραφίες και συμπλήρωση των όποιων κενών ή διορθώσεις.
Για ακόμη μια φορά συγχαρητήρια στα παιδιά που τις τράβηξαν και τις ανέβασαν!
-
Ο χρήστης Α 110 ΑLPINE έγραψε:
έχω και 8μμ ταινίες τι γίνετε
Αγαπητέ Α 110 ALPINE,
Η μεταφορά παλαιών ταινιών super8 (μέ ή χωρίς ήχο) σε ψηφιακή μορφή,
είναι μία πολύ δύσκολη ιστορία...
Για την ακρίβεια είναι δύσκολη όταν δεν έχει ή δεν θέλει να διαθέσει χρήματα κάποιος.Το αντιμετώπισα το όλο θέμα, όταν θέλησα να μεταφέρω ένα τεράστιο όγκο ταινιών super8
από τα Ακρόπολις των Δεκαετιών 70, 80 ,90 σε βίντεο ή σε DVD.
( Δές σχετικά viewtopic.php?f=4&t=33056 )Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις ποιά προβλήματα υπεισέρχονται, θα σου πώ τα άκρως απαραίτητα:
- Η μεταφορά αφορά 2 κομμάτια : α) Εικόνα, β) Ηχο
- Στο κομμάτι 'Εικόνα' το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι ενώ το κινηματογραφικό φίλμ, 'τρέχει' στα 18 ή στα 24 καρρέ/δευτερόλεπτο (ανάλογα σε τί καρρέ φιλμάραμε), η εικόνα στην τηλεόραση τρέχει με 25 (PAL) ή 30 (NTSC) καρρέ/δευτερόλεπτο. Αυτό μας δημιουργεί το πρώτο μεγάλο πρόβλημα 'συγχρονισμού' που σαν οπτικό αποτέλεσμα έχει το 'τρεμόπαιγμα' της φωτεινότητας της ταινίας όταν αυτή μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή.
Για να αποφευχθεί αυτό ή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καθαρά επαγγελματικό σύστημα μεταφοράς (τα ονομαζόμενα TELECINE) ή θα πρέπει ο προτζέκτορας που θα χρησιμοποιήσουμε για την προβολή μεταφοράς να έχει δυνατότητα pitch control ώστε να μπορούμε να αυξομοιώσουμε την ταχύτητα προβολής. - Ταυτόχρονα όμως έρχεται και το κομμάτι 'ΗΧΟΣ' που άν αυξομοιώσουμε την ταχύτητα προβολής, τότε ο ήχος ή 'σερνεται' ή ακούγεται 'μικυμάους'...
Θα σε παραπέμψω (με την ελπίδα ότι τα αγγλικά σου είναι σε καλή φόρμα) στο link
http://en.wikipedia.org/wiki/Telecine
στο οποίο παίρνεις μία πρώτη ιδέα του 'πώς παίζεται το παιχνίδι'.Απο κεί και πέρα, οι δύο βασικές λύσεις που υπάρχουν είναι
- Επαγγελματικό σύστημα telecine (π.χ. σαν αυτό εδώ : http://cgi.ebay.co.uk/Telecine-540-L-TV ... 286.c0.m14 )
- Ερασιτεχνικό σύστημα χειροκίνητης μεταφοράς (που τουλάχιστον εξασφαλίζει καλή μεταφορά εικόνας) αλλά το οποίο απαιτεί προτζέκτορα μεταβλητής ταχύτητας σαν αυτό εδώ :
http://cgi.ebay.co.uk/TRANSFER-MOVIES-T ... .m63.l1177
Υπάρχει και η απλή λύση που υιοθέτησα εγώ όταν έκανα τη μεταφορά των super8 απο τα παλιά Ακρόπολις, δηλαδή, στήνεις την οθόνη προβολης (άσπρο πανί ειδικό), προβάλλεις εκεί, στήνεις μιά καλή βιντεοκάμερα σε τρίποδο (ακριβώς κάτω απο το φακό του προτζέκτορα), εστιάζεις σωστά και καδράρεις σωστά στο πανί, συνδέεις την έξοδο ήχου του προτζέκτορα με την είσοδο ήχου της βιντεοκάμερας και παίρνεις μιά σχετικά καλή μεταφορά (στην οποία όμως ΔΕΝ αποφεύγεις το flickering δηλαδή το τρεμόπαιγμα της φωτεινότητας).
Ενα πολύ καλό άρθρο για να καταλάβεις τη διαδικασία του telecine θα βρείς εδω :
http://www.nanolab.com.au/all_about_telecine.htmΤέλος, υπάρχει και η λύση να δώσεις τα φιλμάκια σε εταιρεία που κάνει μεταφορές με τελευταίας τεχνολογίας telecine, που είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ λύση.
Αν ψάξεις στο google με λέξεις ' telecine services' θα βρείς πολλές εταιρείες, ειδικά Αγγλία.
Οι τιμές παίζουν περίπου στις 15-40 λίρες το φιλμάκι (ανάλογα τί ποιότητα telecine δουλεύουν).Υπηρεσίες Telecine παρέχει (ή τουλάχιστον παρείχε) και η Ε.Ρ.Τ. , αλλά δέν ξέρω άν πλέον διατηρούν τμήμα για σούπερ8 ή μεταφέρουν μόνο 16 ή 35 mm ταινίες. Επίσης δέν ξέρω τι ποσά μπορεί να ζητούν (έως και μία περιουσία...)...
Ωρες ελεύθερες νάχεις και υπομονή.
-
Ο χρήστης CDL έγραψε:
έχω και 8μμ ταινίες τι γίνετε
Αγαπητέ Α 110 ALPINE,
Η μεταφορά παλαιών ταινιών super8 (μέ ή χωρίς ήχο) σε ψηφιακή μορφή,
είναι μία πολύ δύσκολη ιστορία...
Για την ακρίβεια είναι δύσκολη όταν δεν έχει ή δεν θέλει να διαθέσει χρήματα κάποιος.Το αντιμετώπισα το όλο θέμα, όταν θέλησα να μεταφέρω ένα τεράστιο όγκο ταινιών super8
από τα Ακρόπολις των Δεκαετιών 70, 80 ,90 σε βίντεο ή σε DVD.
( Δές σχετικά viewtopic.php?f=4&t=33056 )Για να σε βοηθήσω να καταλάβεις ποιά προβλήματα υπεισέρχονται, θα σου πώ τα άκρως απαραίτητα:
- Η μεταφορά αφορά 2 κομμάτια : α) Εικόνα, β) Ηχο
- Στο κομμάτι 'Εικόνα' το θεμελιώδες πρόβλημα είναι ότι ενώ το κινηματογραφικό φίλμ, 'τρέχει' στα 18 ή στα 24 καρρέ/δευτερόλεπτο (ανάλογα σε τί καρρέ φιλμάραμε), η εικόνα στην τηλεόραση τρέχει με 25 (PAL) ή 30 (NTSC) καρρέ/δευτερόλεπτο. Αυτό μας δημιουργεί το πρώτο μεγάλο πρόβλημα 'συγχρονισμού' που σαν οπτικό αποτέλεσμα έχει το 'τρεμόπαιγμα' της φωτεινότητας της ταινίας όταν αυτή μεταφερθεί σε ψηφιακή μορφή.
Για να αποφευχθεί αυτό ή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε καθαρά επαγγελματικό σύστημα μεταφοράς (τα ονομαζόμενα TELECINE) ή θα πρέπει ο προτζέκτορας που θα χρησιμοποιήσουμε για την προβολή μεταφοράς να έχει δυνατότητα pitch control ώστε να μπορούμε να αυξομοιώσουμε την ταχύτητα προβολής. - Ταυτόχρονα όμως έρχεται και το κομμάτι 'ΗΧΟΣ' που άν αυξομοιώσουμε την ταχύτητα προβολής, τότε ο ήχος ή 'σερνεται' ή ακούγεται 'μικυμάους'...
Θα σε παραπέμψω (με την ελπίδα ότι τα αγγλικά σου είναι σε καλή φόρμα) στο link
http://en.wikipedia.org/wiki/Telecine
στο οποίο παίρνεις μία πρώτη ιδέα του 'πώς παίζεται το παιχνίδι'.Απο κεί και πέρα, οι δύο βασικές λύσεις που υπάρχουν είναι
- Επαγγελματικό σύστημα telecine (π.χ. σαν αυτό εδώ : http://cgi.ebay.co.uk/Telecine-540-L-TV ... 286.c0.m14 )
- Ερασιτεχνικό σύστημα χειροκίνητης μεταφοράς (που τουλάχιστον εξασφαλίζει καλή μεταφορά εικόνας) αλλά το οποίο απαιτεί προτζέκτορα μεταβλητής ταχύτητας σαν αυτό εδώ :
http://cgi.ebay.co.uk/TRANSFER-MOVIES-T ... .m63.l1177
Υπάρχει και η απλή λύση που υιοθέτησα εγώ όταν έκανα τη μεταφορά των super8 απο τα παλιά Ακρόπολις, δηλαδή, στήνεις την οθόνη προβολης (άσπρο πανί ειδικό), προβάλλεις εκεί, στήνεις μιά καλή βιντεοκάμερα σε τρίποδο (ακριβώς κάτω απο το φακό του προτζέκτορα), εστιάζεις σωστά και καδράρεις σωστά στο πανί, συνδέεις την έξοδο ήχου του προτζέκτορα με την είσοδο ήχου της βιντεοκάμερας και παίρνεις μιά σχετικά καλή μεταφορά (στην οποία όμως ΔΕΝ αποφεύγεις το flickering δηλαδή το τρεμόπαιγμα της φωτεινότητας).
Ενα πολύ καλό άρθρο για να καταλάβεις τη διαδικασία του telecine θα βρείς εδω :
http://www.nanolab.com.au/all_about_telecine.htmΤέλος, υπάρχει και η λύση να δώσεις τα φιλμάκια σε εταιρεία που κάνει μεταφορές με τελευταίας τεχνολογίας telecine, που είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ λύση.
Αν ψάξεις στο google με λέξεις ' telecine services' θα βρείς πολλές εταιρείες, ειδικά Αγγλία.
Οι τιμές παίζουν περίπου στις 15-40 λίρες το φιλμάκι (ανάλογα τί ποιότητα telecine δουλεύουν).Υπηρεσίες Telecine παρέχει (ή τουλάχιστον παρείχε) και η Ε.Ρ.Τ. , αλλά δέν ξέρω άν πλέον διατηρούν τμήμα για σούπερ8 ή μεταφέρουν μόνο 16 ή 35 mm ταινίες. Επίσης δέν ξέρω τι ποσάDL μπορεί να ζητούν (έως και μία περιουσία...)...
Ωρες ελεύθερες νάχεις και υπομονή.
αγαπητέ φίλε CDL μου έκανες την καρδία περιβόλι
όπως τα εγραψες προτιμώ την μηχανή προβολής,να ακούω μαζί με τα γκάζια και τον ήχο της, να κόβετε και το φιλμ και να το κολλάω,ωραία πράγματα,ζεστά.(με καταλαβαίνεις)
πάντως ευχαριστώ για τον κόπο σου -
Ο χρήστης Α 110 ΑLPINE έγραψε:
αγαπητέ φίλε CDL μου έκανες την καρδία περιβόλι
όπως τα εγραψες προτιμώ την μηχανή προβολής,να ακούω μαζί με τα γκάζια και τον ήχο της, να κόβετε και το φιλμ και να το κολλάω,ωραία πράγματα,ζεστά.(με καταλαβαίνεις)
πάντως ευχαριστώ για τον κόπο σουΑκριβώς έτσι !!!
Τουλάχιστον εγώ, σε καταλαβαίνω α π ο λ υ τ α !
Η ιστορικότητα και αυθεντικότητα του super8, αναδεικνύεται μόνο μέσα από την παραδοσιακή μηχανή προβολής, με το κρου-κρου-κρου της γκρίφας να ακούγεται μαζί με τα γκάζια...Η μεταφορά σε ψηφιακή μορφή, νομίζω οτι μπορεί να γίνει με τον εντελώς απλό τρόπο (προτζέκτορας-πανί-βινετοκάμερα) για λογους γρήγορης 'αναφοράς' ή εύκολης κοινοποίησης σε τρίτους.
Το πλεονέκτημα όμως παραμένει υπέρ του 'οπερατέρ' που μπορεί να έχει την αποκλειστική χαρά της προβολής του πρωτότυπου...Λυπάμαι αν σου έκανα την καρδιά περιβόλι, όμως χαίρομαι αν μπόρεσα να σε αποτρέψω από σπατάλη ωρών χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα...
Άλλωστε, καλές οι ψηφιακές φωτό (πχ) αλλά οι εκτυπωμένες σε χαρτί είναι άλλο πράγμα...
Πιάνονται και τις 'φχαριστιέσαι'...Νάσαι πάντα καλά.
Κωστής -
To VIDEO της χρονιας ..............
Youtube VideoΟποιος εβαλε την Ελληνικη σημαια να σηκωσει το χερι του , και να περασει απ'τον ΣΟΑΑ για την απονομη
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Youtube VideoΟποιος εβαλε την Ελληνικη σημαια να σηκωσει το χερι του , και να περασει απ'τον ΣΟΑΑ για την απονομη
Και ΓΑΜΩ!!!!!
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Youtube Video**Οποιος εβαλε την Ελληνικη σημαια να σηκωσει το χερι του , και να περασει απ'τον ΣΟΑΑ για την απονομη **:yesiibb:
....ΓΙΑ ΡΙΞΕ ΡΕ ΜΑΣΤΟΡΑ ΚΙ ΕΔΩ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ!!
http://tispopis.blogspot.com/2009/10/ra ... l#comments
-
Αλλα και το παρτ 2
Α ....την ατιμη την Ποπιτσα ειχε παει ........ γιαυτο εγινε της Ποπης .........
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
+1000000000000000000000000
εκπληκτικο!!!!!!!
-
-
-
Εχει κι ελληνικη ιστορια .....
Youtube Video -
Ο χρήστης APR έγραψε:
Youtube Videoγνησιοι αγωνες με αληθινα αγωνιστικα αυτοκινητα.οχι οπως τωρα με τα ξενερωτα αποστειρωμενα wrc (κυριως τα τελευταια 5-6 χρονια)
fiat 131 lancia stratos -
Ο χρήστης APR έγραψε:
Youtube Video -
Τί μου θύμισες βρε παιδίμου . Τότε ήταν αγώνες με αληθινά αγωνιστικά πού τα οδηγούσαμε ,οχι σαν τα σημερινά που σχεδόν πάνε μόνα τους !
-
-
Ο χρήστης APR έγραψε:
Η σημαία έχει μπει εκεί από το Ελληνικό Club Delta HF integrale που παρακολούθησε το 3ο συνεχόμενο Rally Legend στο San Marino και έχουμε και συνέχεια για του χρόνου.
Μπορείτε να προμειθευτείτε το επίσημο DVD από το http://www.g-d.it ή να έρθετε όποια Τετάρτη βράδυ θέλετε από τα γραφεία της Λέσχης μας να τα δούμε παρέα.
www.HFintegrale.gr -
-
Γιωργο συγχαρητηρια...παραδιδεις μαθηματα ιστοριας
-
Αλλοδαπος φιλος φτιαχνει μια μινιατουρα και θελοντας να αντιγραψει σωστα ζητα (αν υπαρχουν) φωτογραφιες απο το 23ο Ραλλυ ΕΛΠΑ του 1998 με οσο το δυνατον καθαροτερα τις πινακιδες στο καπω και στις πορτες.
Ευχαριστω εκ μερους και των δυο μας.
Φωτογραφίες από τις δεκαετίες 70 και 80