-
Λίγο επιθετικό σε κόβω με το 'καλημέρα' φίλε γιωργος2. Χαλάρωσε, συζήτηση κάνουμε.
Εκτός κι αν έχεις κι άλλο user name κι αυτό το έφτιαξες για 'κόντρες'...Ο χρήστης γιωργος2 έγραψε:
αν το διαγραμα λεει οτι πρεπει να αλλαξω στις 3000 π.χ
σε κατηφορα θα αλλαξω στις 2000 ενω σε ανηφορα στις 4000.Το διάγραμμα σε βοηθάει να δεις που πρέπει ν' αλλάξεις σχέση για να έχεις τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ. Αν θες ακόμα και σε κατηφόρα τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση θα κάνεις αυτό που προκύπτει από το διάγραμμα. Αν δεν τη θες, άλλαζε και στις 1500 - αρκεί να μην πέσεις κάτω από τις στροφές του ρελαντί.
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Λίγο επιθετικό σε κόβω με το 'καλημέρα' φίλε γιωργος2. Χαλάρωσε, συζήτηση κάνουμε.
Εκτός κι αν έχεις κι άλλο user name κι αυτό το έφτιαξες για 'κόντρες'...αν το διαγραμα λεει οτι πρεπει να αλλαξω στις 3000 π.χ
σε κατηφορα θα αλλαξω στις 2000 ενω σε ανηφορα στις 4000.Το διάγραμμα σε βοηθάει να δεις που πρέπει ν' αλλάξεις σχέση για να έχεις τη ΜΕΓΙΣΤΗ ΔΥΝΑΤΗ ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ. Αν θες ακόμα και σε κατηφόρα τη μέγιστη δυνατή επιτάχυνση θα κάνεις αυτό που προκύπτει από το διάγραμμα. Αν δεν τη θες, άλλαζε και στις 1500 - αρκεί να μην πέσεις κάτω από τις στροφές του ρελαντί.
το διαγραμμα δεν μου λεει τιποτα εμενα.δεν εχω αλλο user name και κοντρες κανω μονο στα φαναρια και στο ξυρισμα.
-
σε καποιους τουρμπατους που ψοφανε ψηλα,μπορει να χρειαστει να αλλαξεις νωρις
και οταν εχεις αυτοκινητο που δεν ψοφαει ψηλα με κοφτη στις 7.000, αλλαζεις στις 6900κατι κι οχι στις 6500 γιατι τοτε θα πεις σιγουρα αντιο ζωη
αν εχεις και ψηφιακο ταχυμετρο με καλη ανανεωση, δες σε ποια χλμ μπανει ο κοφτης και αλλαζε με βαση αυτο
-
Έχει δίκιο ο γιώργος2 αν και δεν είναι και τόσο δραματικά τα πράγματα.
Προσέξτε, αν έχουμε πρώτη, επιταχύνουμε και στα 50χλμ. βάλουμε 2α, με το που θα κουμπώσουμε 2α δεν θα έχουμε 50χλμ. αλλά σχεδόν 60. Αν είναι κατηφόρα θα έχουμε ας πούμε 65 και αν είναι ανηφόρα ας πούμε 55. Δεν είμαι σίγουρος αν σε πολύ έντονη ανηφόρα μπορούμε να πέσουμε και κάτω από τα 50χλμ.
Κατά συνέπεια αυτό μας αλλάζει λίγο τους υπολογισμούς και μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι στην πράξη, τουλάχιστον σε ίσιο ή κατηφορικό δρόμο πρέπει να αλλάζουμε λίγο πιο γρήγορα από το θεωρητικώς ιδανικό! Αλλά πλέον πάμε σε πολύ λεπτομέρειες αποκλειστικά για κοντρόβιους.@Evgenios Ισχύει αυτό που λες και με τη ροπή αν μιλάμε για την ροπή στον ΤΡΟΧΟ. Εγώ αναφερόμενος στη ροπή εννούσα αυτήν του στροφάλου.
-
σε μια κοντρα και να ψοφαει το αμαξι σου ψηλα 1η και 2α τις σπας μεχρι τελους(πολλαπλασιαζουν πολυ τη ροπη σου)..
απο 3η και μετα μπορει να μη χρειαστει να φτασεις κοντα στον κοφτη(βλεπε 1.8Τ 20VT που πεθαινει ψηλα)) -
@ γιωργος2
Το ότι δε σου λένε τίποτα τα διαγράμματα (ποιον μου θυμίζει αυτό να δεις... που γράφει ξεκινώντας τις προτάσεις με μικρό αρχικό γράμμα, δε βάζει καθόλου τόνους, χρησιμοποιεί αγγλικό ερωτηματικό, το 'δηλαδή' το γράφει 'δλδ', συμμετέχει στα ιδια topic που γράφεις κι εσύ από χθες που 'ξεκίνησες', έχει το ίδιο ύφος, κλπ... ) το μόνο που δείχνει είναι ότι σου λείπει το απαραίτητο υπόβαθρο. Αν έχεις το χρόνο κάνε τον κόπο να κάνεις αυτό που πρότεινε ο Ευγένιος κι ότι δεν καταλαβαίνεις σίγουρα όλο και κάποιος θα βρεθεί να στο εξηγήσει.Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Προσέξτε, αν έχουμε πρώτη, επιταχύνουμε και στα 50χλμ. βάλουμε 2α, με το που θα κουμπώσουμε 2α δεν θα έχουμε 50χλμ. αλλά σχεδόν 60. Αν είναι κατηφόρα θα έχουμε ας πούμε 65 και αν είναι ανηφόρα ας πούμε 55.Στην **κατηφόρα **ναι, ίσως έχει αυξηθεί λίγο η ταχύτητά μας (ανάλογα την κλίση, την ταχύτητα που κινούμαστε, και το πόσο χρόνο θέλουμε ν' αλλάξουμε). Αλλά στην **ανηφόρα **και στην **ευθεία **με το που πατήσουμε συμπλέκτη για να περάσουμε στην επόμενη σχέση δε θα υπάρχει επιτάχυνση [από τον κινητήρα] αλλά ελαφρύ φρενάρισμα [από την αντίσταση του αέρα ή και τη βαρύτητα] οπότε η ταχύτητά μας αν μη τι άλλο δε θα αυξηθεί.
-
@ γιωργος2
Το ότι δε σου λένε τίποτα τα διαγράμματα (ποιον μου θυμίζει αυτό να δεις... που γράφει ξεκινώντας τις προτάσεις με μικρό αρχικό γράμμα, δε βάζει καθόλου τόνους, χρησιμοποιεί αγγλικό ερωτηματικό, το 'δηλαδή' το γράφει 'δλδ', συμμετέχει στα ιδια topic που γράφεις κι εσύ από χθες που 'ξεκίνησες', έχει το ίδιο ύφος, κλπ... )κι εγω τα κανω ολα αυτα που περιγραφεις....
-
Ο χρήστης QsisVTS έγραψε:
@ γιωργος2
Το ότι δε σου λένε τίποτα τα διαγράμματα (ποιον μου θυμίζει αυτό να δεις... που γράφει ξεκινώντας τις προτάσεις με μικρό αρχικό γράμμα, δε βάζει καθόλου τόνους, χρησιμοποιεί αγγλικό ερωτηματικό, το 'δηλαδή' το γράφει 'δλδ', συμμετέχει στα ιδια topic που γράφεις κι εσύ από χθες που 'ξεκίνησες', έχει το ίδιο ύφος, κλπ... )κι εγω τα κανω ολα αυτα που περιγραφεις....
Μήπως έχεις και την ίδια IP με τον άλλο σου εαυτό, δε μπαίνεις ταυτόχρονα με αυτόν, και μήπως διαφωνείς μαζί του που και που για να μας μπερδέψεις?!....
-
@ nidosan
δεν ξερω με ποιον με μπερδευεις ουτε με ενδιαφερει,μαλλον καποιος εχθρος σου θα ειναι.σου απαντησα και σε προηγουμενη δημοσιευση αποτι θυμαμε.ΤΕΛΟΣ -
Ο χρήστης γιωργος2 έγραψε:
@ nidosan
δεν ξερω με ποιον με μπερδευεις ουτε με ενδιαφερει,μαλλον καποιος **εχθρος **σου θα ειναι.σου απαντησα και σε προηγουμενη δημοσιευση αποτι θυμαμε.ΤΕΛΟΣBtw, έτσι το γράφει το 'απ' ότι'. Μία λέξη και χωρίς τόνο.
'Εχθρός' για ποιο λόγο?... Μια παρέα είμαστε, το αν έχουμε διαφορετικές άποψεις σε κάποια θέματα από τη στιγμή που συζητάμε πολιτισμένα δεν έχει καμία σημασία.Κάτι επί του θέματος? Τα διάβασες τα προηγούμενα?
-
Προσέξτε, αν έχουμε πρώτη, επιταχύνουμε και στα 50χλμ. βάλουμε 2α, με το που θα κουμπώσουμε 2α δεν θα έχουμε 50χλμ. αλλά σχεδόν 60. Αν είναι κατηφόρα θα έχουμε ας πούμε 65 και αν είναι ανηφόρα ας πούμε 55.
Στην **κατηφόρα **ναι, ίσως έχει αυξηθεί λίγο η ταχύτητά μας (ανάλογα την κλίση, την ταχύτητα που κινούμαστε, και το πόσο χρόνο θέλουμε ν' αλλάξουμε). Αλλά στην **ανηφόρα **και στην **ευθεία **με το που πατήσουμε συμπλέκτη για να περάσουμε στην επόμενη σχέση δε θα υπάρχει επιτάχυνση [από τον κινητήρα] αλλά ελαφρύ φρενάρισμα [από την αντίσταση του αέρα ή και τη βαρύτητα] οπότε η ταχύτητά μας αν μη τι άλλο δε θα αυξηθεί.
Mα με το που κουμπώνουμε την επόμενη σχέση όλη η αποθηκευμένη ενέργεια στο στρόφαλο κλπ. του κινητήρα καθώς πέφτουν οι στροφές του λόγω της μακρύτερης νέας σχέσης πάει στο δρόμο και μας επιταχύνει. Τουλάχιστον αυτό έχω παρατηρήσει στα Opel που έχουμε, που αμφότερα βέβαια έχουν βαρύ βολάν (αν το λέω καλά). Και στα 2 η 1η 'σπάει' στα 50, με το κούμπωμα 2ας σε ευθεία όμως το κοντέρ δείχνει 60 λόγω αυτής της μαζεμένης ενέργειας που περνάει στους τροχούς.
Χαρακτηριστικά σε κατηφόρα κατά την αλλαγή από 1η σε 2α μπορώ εύκολα να έχω 4.500+ σαλ. στη 2α ενώ σε ανηφόρα συνήθως με το κούμπωμα της 2ας έχω ~4000σαλ. Πρόκειται για μια σχετικά σημαντική διαφορά νομίζω. -
Ο χρήστης nickolas έγραψε:
Προσέξτε, αν έχουμε πρώτη, επιταχύνουμε και στα 50χλμ. βάλουμε 2α, με το που θα κουμπώσουμε 2α δεν θα έχουμε 50χλμ. αλλά σχεδόν 60. Αν είναι κατηφόρα θα έχουμε ας πούμε 65 και αν είναι ανηφόρα ας πούμε 55.
Στην **κατηφόρα **ναι, ίσως έχει αυξηθεί λίγο η ταχύτητά μας (ανάλογα την κλίση, την ταχύτητα που κινούμαστε, και το πόσο χρόνο θέλουμε ν' αλλάξουμε). Αλλά στην **ανηφόρα **και στην **ευθεία **με το που πατήσουμε συμπλέκτη για να περάσουμε στην επόμενη σχέση δε θα υπάρχει επιτάχυνση [από τον κινητήρα] αλλά ελαφρύ φρενάρισμα [από την αντίσταση του αέρα ή και τη βαρύτητα] οπότε η ταχύτητά μας αν μη τι άλλο δε θα αυξηθεί.
Mα με το που κουμπώνουμε την επόμενη σχέση όλη η αποθηκευμένη ενέργεια στο στρόφαλο κλπ. του κινητήρα καθώς πέφτουν οι στροφές του λόγω της μακρύτερης νέας σχέσης πάει στο δρόμο και μας επιταχύνει. Τουλάχιστον αυτό έχω παρατηρήσει στα Opel που έχουμε, που αμφότερα βέβαια έχουν βαρύ βολάν (αν το λέω καλά). Και στα 2 η 1η 'σπάει' στα 50, με το κούμπωμα 2ας σε ευθεία όμως το κοντέρ δείχνει 60 λόγω αυτής της μαζεμένης ενέργειας που περνάει στους τροχούς.
Τώρα κατάλαβα σε τι αναφέρεσαι Νικόλα. Θεωρείς ότι κουμπώνεις την επόμενη σχέση χωρίς ν' αφήσεις γκάζι, ή τέλος πάντων προτού προλάβουν να πέσουν οι στροφές του κινητήρα στο επίπεδο που θα έπρεπε για να μη 'διαμαρτυρηθεί' ο συμπλέκτης κατά το άφημά του πεντάλ, οπότε και επιταχύνεις λίγο λόγω της 'κλωτσιάς' που θα φας εξαιτίας της στροφορμής που θα χάσειι το βολάν, ο στρόφαλος κλπ. Στην πραγματικότητα η 'κλωτσιά' αυτή δεν κάνει τη διαφορά που αναφέρεις, κάτι που φαίνεται και στα σχετικά γραφήματα ταχύτητας-χρόνου ή ταχύτητας-απόστασης κατά το '0-100km/h', '0-1000m', κλπ. Κάνει κάποια διαφορά [υπό την έννοια ότι κερδίζεις λίγα από τα χαμένα δέκατα που δεν έφτανε δύναμη στους τροχούς ενώ περνούσες π.χ. από 2α σε 3η] αλλά όχι μεγάλη. Και βέβαια με αυτό τον τρόπο ο συμπλέκτης σου θα παραδώσει το πνεύμα πολύ νωρίτερα.
-
Είναι αργά για πολλές αναλύσεις, αλλά μην ξεχνάτε ότι την αυξημένη κινητική ενέργεια που έχει αποθηκεύσει ένα βαρύ βολάν και την οποία θα στη δώσει στην αλλαγή σαν πιο γερό κλότσιμα, θα πρέπει να του την ξαναδώσει ο κινητήρας κατά το ανέβασμα των στροφών με την επόμενη σχέση. Συνολικά, λοιπόν, ένα βαρύ βολάν δε βοηθά στην επιτάχυνση: Όσο σε βοηθά η 'κλωτσιά' να κερδίσεις λίγα δέκατα, τόσο σου στοιχίζει το πιο αργό ανέβασμα των στροφών του κινητήρα, εξαιτίας ενός βαρύτερου βολάν.
-
Απλά στην κατηφόρα θα σε φρενάρουν λιγότερο οι αντιστάσεις και δεν θα πέσουν τόσο οι στροφές στον χρόνο που θα κάνεις να αλλάξεις ταχύτητα. Από τη στιγμή όμως που πατάς συμπλέκτη τέρμα η επιτάχυνση, αρχίζει η επιβράδυνση.
Τα σημεία όμως αλλαγής όπως προκύπτουν από το διάγραμμα συνεχίζουν να ισχύουν. Απλά στην πράξη μπορείς (αν δεν έχεις φτάσει στον κόφτη και είτε ανηφόρα είτε κατηφόρα αλλά λιγότερο σε κατηφόρα) να κρατήσεις την προηγούμενη ταχύτητα λίγο πιο πάνω από τις συνιστώμενες στροφές για να μην πέσουν οι στροφές μετά την αλλαγή πολύ. Στα περισσότερα αυτοκίνητα παραγωγής όμως η πρώτη και συνήθως και η 2α θέλουν ανέβασμα μέχρι τον κόφτη έτσι κι αλλιώς γιατί η απόσταση 1η-2α και 2α-3η είναι αρκετά μεγάλη και οι καμπύλες δεν τέμνονται. Αλλιώς αλλάζεις στο σημείο τομής (ή όπως είπαμε λίγο μετά από αυτό). -
θα συμφωνησω με τον Γιωργο 2 στο οτι σε μια κοντρα εκμεταλευομαστε εως την τελευταια στροφη του κινητηρα ακριβως στο οριο η λιγο πριν δηλ 100 με 200 στροφες πριν τον κοφτη που ειναι το ιδανικο για την εκμεταλευση ολης της ροπης σε διαρκεια επιταχυνσης .Εκτος ομως απο την πρωτη σχεση που συνηθως δεν την τερματιζουμε λογο στο οτι η ροπη παει περιπατο απο το σπιναρισμα και πιανουμε κοφτες χωρις επιταχυνση οποτε χανουμε χρονο η ακομα και ξεκινησουμε ομαλα παλι θα εχουμε απωλεια χρονου επιταχυνσης.Με ενα lanch control ισως ειναι καλυτερα ομως ειδικα την πρωτη σε ενα δυνατο ροπατο μοτερ χωρις βοηθημα στην μεταδοση ποτε δεν τερματιζουμε την πρωτη!
ΡΟΠΗ