-
Αν το έχεις βρει σε φάση ότι μπορείς να το δοκιμάσεις πριν το αγοράσεις, δοκίμασέ το και κρίνεις! Αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, θα σου έλεγα να μη το πάρεις. Εξαρτάται αν έχεις κάνει και τίποτα άλλες μετατροπές. Αν δεν έχεις κάνει, κράτα το ελεύθερο φίλτρο, μια χαρά είσαι Από πλεονεκτήματα άντε λίγο πιο ωραίο ήχο να έχεις. Σε 307 φίλου μου μοντέλο 2002 1,600cc, δοκιμάσαμε το δικό μου βαρελάκι BMC και από διαφορές μόνο ηχητικές..
Γενικά ένα βαρελάκι σαν συντήρηση θέλει ένα καθάρισμα κάθε 8.000χλμ με 10.000χλμ κάτω από τη βρύση (όχι νερό με πίεση) και μόλις στεγνώσει ένα ψέκασμα με το λάδι που θα βρεις ή ήδη θα έχεις από το καθαριστικό κιτ για φίλτρα πχ της ΚΝ . Το ψέκασμα το κάνεις από απόσταση 15-20 εκατοστών και να είναι πολύ ελάχιστο
Όσο για τα σκασιματάκια λογικά το τελικό καζανάκι είναι. Ένα σήκωμα του αυτοκινήτου σε ένα εξατμισά ή συνεργείο θα δείξει καλύτερα.
-
οχι δεν μπορω να τη δοκιμασω. το μονο που εχει το αμαξι εχει ενα τελικο της beda που το ειχε βαλει ο προηγουμενος ιδιωκτητης (το εχω παρει μτχ περσυ). Αν θεωρειται αυτο 'βελτιωση' στην εξαγωγη τοτε εχω απο το ΦΠΕ το Φ και το Ε . Οσον αφορα την εξατμηση ειχα αλλαξει το σωληνα απο το μεσαιο μεχρι το τελικο πριν κανα 3μηνο γτ σε μια γκαζια αποσπαστηκε απο το τελικο (σαπισε στην ενωση κλασικα), αλλα αυτο καλυτερα να το συζητησουμε στο αντιστοιχο thread! Ωστε θελει καθαρισμα με ειδικο κιτ καθαρισμου το φιλτρο ε??? ποτε δεν το εχω κανει γτ δε το ηξερα! Το ειχα ελεγξει πριν κανα μηνα ομως κ ηταν πεντακαθαρο (οπτικα). Αρα τριχες βελτιωση κανει το βαρελακι. πεταμενα λεφτα! Το ιδιο μου ειπε πριν λιγο κ ο μηχανικος μου+φιλος που ειμασταν για καφε κ τον ρωτησα.
-
To καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να δώσεις κάπου και το kn και να βάλεις το εργοστασιακό χάρτινο φίλτρο... Η εξάτμιση που έχεις εφόσον είναι τελικό μόνο δεν σου δίνει τίποτα...
-
Ναι το φίλτρο που έχεις τώρα καθάριζέ το κάθε 8.000 με 10.000 χλμ, αντί να το αλλάζεις, το καθαρίζεις αυτή είναι η διαφορά. Βγάζει και η KN καθαριστικό κιτ
Το βαρελάκι σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ναι, κάνει τρίχες βελτίωση, απλά συνδυάζεται καλύτερα και με άλλα πράματα.. μη τα βγάλουμε άχρηστα τα βαρελάκια
-
Διάβασα παραπάνω για το ζήτημα της σκόνης. Αυτό να φανταστώ ότι υπάρχει σε όλους τους τύπους των φίλτρων (σκούπα, βαρελάκι, φιλτροχοάνη και ελευθέρας που μπαίνει στο φιλτροκούτι των αυτοκινήτων) αν συγκριθούν με το χάρτινο που έχουν stock τα περισσότερα αυτοκίνητα, σωστά; Σε τι έκταση εμφανίζεται το πρόβλημα και πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει στον κινητήρα;
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Διάβασα παραπάνω για το ζήτημα της σκόνης. Αυτό να φανταστώ ότι υπάρχει σε όλους τους τύπους των φίλτρων (σκούπα, βαρελάκι, φιλτροχοάνη και ελευθέρας που μπαίνει στο φιλτροκούτι των αυτοκινήτων) αν συγκριθούν με το χάρτινο που έχουν stock τα περισσότερα αυτοκίνητα, σωστά; Σε τι έκταση εμφανίζεται το πρόβλημα και πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει στον κινητήρα;Γνώμη μου, πολυυυυυυυυυ μελλοντικά και αν..Μετά από εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα..
-
παιδια καλησπερα εχω αγορασει μια σκουπα για 106 η οποια εχει μια φιλτροχοανη η οποια ειναι αλαδωτη πρεπει να την λαδωσω εγω η την αφηνω ετσι?η μαρκα ειναι racesport.
-
Ο χρήστης Costas Athan έγραψε:
Διάβασα παραπάνω για το ζήτημα της σκόνης. Αυτό να φανταστώ ότι υπάρχει σε όλους τους τύπους των φίλτρων (σκούπα, βαρελάκι, φιλτροχοάνη και ελευθέρας που μπαίνει στο φιλτροκούτι των αυτοκινήτων) αν συγκριθούν με το χάρτινο που έχουν stock τα περισσότερα αυτοκίνητα, σωστά; Σε τι έκταση εμφανίζεται το πρόβλημα και πόσο σοβαρές επιπτώσεις έχει στον κινητήρα;Συγκρίνουμε φίλτρα, ασχέτως με το πού βρίσκονται (στο μαμά φιλτροκούτι σε άλλο, σε βαρελάκι κλπ). Η χοάνη, σκούπα δεν έχουν φίλτρο αλλά συνήθως συνδέονται με κάτι που έχει.
Το καλό επώνυμο χάρτινο φιλτράρει γύρω στο 99% της σκόνης. Δηλαδή περνάει το 1%.
Το καλό 'βελτιωτικό' φίλτρο φιλτράρει γύρω στο 97,5-98% και εφόσον το έχεις συντηρήσει σωστά (αυτό ισχύει για όσα επιδέχονται συντήρηση=λάδωμα, στα φίλτρα όχι στις σκούπες ή στις χοάνες...). Άρα περνάει το 2-2,5% της σκόνης (αν το έχεις συντηρήσει σωστά).
Και λέει κανείς τι 99% τι 97,5%..... σιγά τα ωά!!
Κι όμως, αν διαιρέσουμε το 2,5% με το 1% βλέπουμε ότι στο βελτιωτικό φίλτρο περνάει 2,5 φορές περισσότερη σκόνη.... Και ξέρουμε ότι η σκόνη είναι κακό πράμα αφού χαλάει τα λάδια και άμεσα (γκρατζουνιές) και έμμεσα (χαλασμένα λάδια) τον κινητήρα. Είναι λίγη, είναι πολλή τόση σκόνη, θα μου χαλάσει τον κινητήρα και τα λάδια;;; Και πόσο συμμετέχει στην συνολική φθορά του κινητήρα;; Δύσκολο να απαντηθεί αλλά όπως και να έχει είναι 2,5 φορές περισσότερος παράγοντας φθοράς του κινητήρα από αυτό που μπορείς να πετύχεις χωρίς να δώσεις δεκάρα....! -
Οι εταιρίες που πουλάνε τέτοια φίλτρα κάνουν καμία σύσταση για το πόσο πιο συχνά πρέπει να αλλάζονται τα λάδια; Υπάρχει κάποια μελέτη για τη μεταβολή της διάρκειας ζωής του κινητήρα;
Και τέλος η αυξημένη ροή αέρα πώς επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου;
-
Και τώρα πως το βλέπω εγώ!!!!!!!!!!!!.........
Για να έχεις μεγαλύτερη δύναμη από την μαμά πρέπει.
Μεγαλύτερο κουτάλι, για περισσότερο φαΐ. Τροφοδοσία!
Μεγαλύτερο λαρίγκι για να μην στομώσεις. Εισαγωγή!.
Καλύτερο στομάχι για αποφυγή έλκοyς. Μηχανή!.
Μεγαλύτερος ‘κόλιος’, για να μην πάθεις ειλεό. Εξαγωγή μέχρι τέλος!.
Όλα τα αλα είναι ασπιρίνη στον ετοιμοθάνατο.Περισσότερη βενζίνη, ναι μπορεί να δυναμώσει, (πρόγραμμα). Ο καταλήτης?. Τα καυσαέρια?. Ο L που θα τρελαθεί?. Ο αισθητήρας ροής αέρα, που τα παίζει με τα φίλτρα των επιτήδειων καιροσκόπων?.
Αυτά λέω στους πελάτες μου, και παρότι έχω εδώ και χρόνια όλη την γκάμα, έχω πουλήσει ελάχιστα!!!!.....
Ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου, βρήκε την σωστή θέση για το φιλτροκούτι. Βρήκε την θέση να ρουφάει στεγνό και ταυτόχρονα κρύο αέρα. Συνέδεσε την πεταλούδα με αυξομειούμενο σωλήνα, για τα ping αναρρόφησης με πλήρη εφαρμογή. Τον βλάκα!!....άσχετος είναι. Δεν ρωτούσε εμάς?!!!!!....
Πάντως για τους αμετάκλητους (βελτιωτές)!, ο ‘επιτήδειος’, έχει βγάλει και ιδίας νοοτροπίας φίλτρα, που τοποθετούνται στα κλασικά φιλτοκούτια του κατασκευαστή. Κάνουν την ίδια δουλειά που κάνουν οι χοάνες, (δηλαδή δεν κάνουν την δουλειά που πρέπει!!!……) τουλάχιστον όσο προς την θέση και την αναρόφιση, καθώς και την τροφοδοσία είναι σωστά, όσο σωστά γίνετε.
Και για τους (βελτιωτές….) που έσπευσαν και το έβαλαν στα αυτοκίνητα τους ο τρόπος καθαρισμού, είναι ένας: υπάρχουν σε όλα σχεδόν τα καταστήματα με αξεσουαρ, (εκεί γίνετε η παραπληροφόρηση), δυο σπρέι. Το ένα βγάζει έναν αφρό που έχει την ιδιότητα να κάνει της ελαιώδης ουσίες υδροδιαλυτές. Το ψεκάζεις και από της δυο πλευρές. Εν συνεχεία το πλένεις με νερό και μόνον, ξεκινώντας από την πλευρά που βγαίνει ο αέρας και όχι από εκεί που μπαίνει, με ένα ντουζακι, και χλιαρό νερό.
Εν συνεχεία το ξεβγάζεις από παντού. Το φυσάς με αέρα, χωρίς να το ‘ξετινάξεις’ για να μην καταστραφούν οι ίνες του, και καταντήσει ‘κοτετσοσιρμα’!. Εν συνεχεία στο ήλιο για καμία ώρα. Εναλλακτικά προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 30 έως 40 βαθμούς, και αφού θερμανθεί πρώτα, το βάζουμε επάνω σε μια εφημερίδα, για 15 περίπου λεπτά.
Στεγνό πλέον στα χέρια μας, περνούμε το άλλο σπρέι, που συνήθως είναι σημαντικά μικρότερο, και από απόσταση 20 cm ψεκάζουμε ελαφρά όλη την επιφάνια, ΜΟΝΟΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΑΕΡΑ. Δεν το βάφουμε σαν λαμαρίνα!!!. Αυτό το σπρέι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΔΙ 10 SAE. Είναι μια ελαιώδης κολιτική ουσία, για να κρατά όσο γίνετε την σκόνη. Αν βάλουμε περισσότερο τότε θα δημιουργούμε με τον καιρό λάσπη, και βούλωμα των πόρων. Για μέσα στην πόλη, συνιστώ κάθε 5000km. Εάν πάμε στης σκόνες, ανάλογα. Είναι μια εργασία που κοστίζει 3ε , συν την εργασία.Και όσοι αγόρασαν μετ/να αυτοκίνητα, με φιλτροχοάνες και άλλες τέτοιες μακακιες, «ψώνισαν από σβέρκο», διότι ο πωλητής ήταν αυτής της σχολής!!!.....
Πάντως στα μεταχειρισμένα με 20ε το πολύ, παίρνεις το σωστό σύστημα, και περιορίζεις την εξτρα φθορά εκεί.
Και καλά δεν ξέρατε δεν ρωτάγατε?......η άγνοια πληρώνετε, η κοντοπρόθεσμα, η μακροπρόθεσμα, ΜΑ ΠΑΝΤΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΕ.
Antonis-team. -
Το αποτελεσματικότερο και οικονομικότερο ( σε αγορά και χρήση ) φίλτρο αέρα είναι το χάρτινο του κατασκευαστή.
- Στη αγορά γιατί με λίγα € έχεις καινούργιο φίλτρο που είναι και αποτελεσματικότερο.
- Στη χρήση γιατί δεν σε ταλαιπωρεί με ξεβιδώματ - καθαρισμούς - λαδώματα.
Δεν αλλάζει το A/F/R το οποίο αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου αφού το aftermarket φίλτρο είναι πιο ελεύθερο και ο L προσαρμόζει την ποσότητα καυσίμου, και όλα αυτά για να κερδίσουμε κοντά στον κόφτη 1-2 ΗΡ και 0.2 - 0.4 kg ροπής και αυτό για λίγα χλμ γιατί και αυτό το φίλτρο βρωμίζει.
Η όλη φάση είναι γιατί ακούμε περισσότερο την εισαγωγή και νομίζουμε ότι πήρε το ρημάδι 10 άλογα, άσε που αν το aftermarket φίλτρο είναι πολύ ελεύθερο και η ECU αν δεν είναι καλής και τελευταίας σχεδίασης αδυνατεί να προσαρμοστεί εντελώς και μας αφήνει να στεγνώσουμε ψηλά και να αποκτήσουμε ωραίες τρύπες στα εμβολάκια μας αν το κυνηγάμε συνέχεια.
Μια μετατροπή πρέπει να γίνεται με μελέτη και να περιλαμβάνει όλο το πακέτο της αναπνοής και τροφοδοσίας του κινητήρα.
Τα πράγματα είναι απλά, ο κινητήρας μας είναι μια μηχανή οξυγόνου και έτσι πρέπει να την αντιμετωπίσουμε, με τις ροές της, με τους συντονισμούς των κυκλοφορούντων αερίων στους αυλούς εισαγωγής / εξαγωγής της, με τους συμβιβασμούς της, αλλά το ρημάδι το marketing είναι σειρήνα, η ημιμάθεια έχει εισχωρήσει παντού και σε όλα τα επίπεδα του αυτοκινήτου, και δεν μας αφήνει σε ησυχία.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
στο βελτιωτικό φίλτρο περνάει 2,5 φορές περισσότερη σκόνη.... Και ξέρουμε ότι η σκόνη είναι κακό πράμα αφού χαλάει τα λάδια και άμεσα (γκρατζουνιές) και έμμεσα (χαλασμένα λάδια) τον κινητήρα.H οση σκονη που περναει με καποιο τετοιο φιλτρο, ειναι δυνατον να αντεξει στις θερμοκρασιες που αναπτυσονται στο θαλαμο καυσης?
-
Για τη σκόνη βλέπω η AEM να δίνει κατακράτηση 99,56 τοις εκατό για συγκεκριμένο φίλτρο (http://www.car-stuff.com/carparts/gmcsi ... O+Page%3A1) και η K&N να μιλάει για φίλτρα της που φτάνουν το 99% (http://www.knfilters.com/efficiency_testing.htm).
Από κει και πέρα υπάρχουν κιτ εισαγωγής μελετημένα για εισαγωγή ψυχρού αέρα με σωστή αρχιτεκτονική σωληνώσεων. Μάλλον η λάθος τοποθέτηση από τους βελτιωτές είναι αυτή που δημιουργεί τα προβλήματα συν του ότι η αλλαγή εισαγωγής από μόνης δεν επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα στην αύξηση ιπποδύναμης. Καλό θα ήταν μαζί με την αλλαγή να επαναπρογαμματίζεται και η ECU για να μην 'πηγαίνει χαμένος' ο πρόσθετος αέρας που εισέρχεται στον κινητήρα.
Βέβαια από όσα έχω διαβάσει εδώ μέσα, αλλά και από διάφορα άλλα άρθρα η αλλαγή μόνο της εισαγωγής μικρά οφέλη έχει σε ιπποδύναμη, οπότε όντως δεν αξίζει τον κόπο μια κοστοβόρα αλλαγή της stock εισαγωγής.
-
Εάν σε μια ‘παλάντζα’ βάλεις τα + από την μια, και τα – από την άλλη, η παλάντζα θα γύρει προς το -!!.
Τελικά πολύς τζερτζελες για το τίποτα. Δουλεύουν για το σωματείο μας!!!.
Η σκόνη μπορεί να είναι μέταλλο. Η σκόνη μπορεί να είναι πέτρα. Η σκόνη μπορεί να είναι ρητίνες, που κολάν τα ελατήρια των κυλίνδρων, και χίλια άλλα πράγματα.
ΜΗΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, αυτά στα π@π@ρια μας εάν φθαρούν, την κούπα ψάχνουμε!!. Σε κάθε αγώνα λύνουμε….
Εάν η προσωπική αξία σας δεν σας φτάνει, βάλτε και άλλες ανούσιες π@π@ριες στο αυτοκίνητο σας, για ‘πουλ-μουρ’. Της πουλάω στους ‘στόκους’ αν δεν παίρνουν από λόγια. Μέχρι και μεγαφωνικές σκαστρες διαθέτω……..μα αυτόκλητο σε αυτούς δεν βάζω!!!....θα νομίσουν ότι της πρότεινα εγώ!!, να γίνω ‘ρόμπα’?.
Τώρα για το 99,5% που διάβασα, μπορεί, μα προτού πλυθεί!!!.....και από ειδικό ακόμη.
Antonis-team. -
Σε ειδικες εκδοσεις αυτοκινητων δρομου (πχ Abarth Essesse) μπαινουν τετοια φιλτρα απο το εργοστασιο.
Δεν γνωριζουν τα αρνητικα? Ή τα αμαξια αυτα προοριζονται μονο για χρηση πιστας? -
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Σε ειδικες εκδοσεις αυτοκινητων δρομου (πχ Abarth Essesse) μπαινουν τετοια φιλτρα απο το εργοστασιο.
Δεν γνωριζουν τα αρνητικα? Ή τα αμαξια αυτα προοριζονται μονο για χρηση πιστας?
Ναι μέσα στο φιλτροκουτι. Δεν γνωρίζω το λόγω, μπορεί να έκαναν λάθος στον υπολογισμό.
Το πρόβλημα όμως είναι αλλού μάλλον. Δεν έχεις πιστή ακόμη, ότι από μια μεγάλη τρύπα, περνάει μεγαλύτερο αντικείμενο?.
Antonis-team. -
@ antonis-team:
Ο χρήστης Quadra21 έγραψε:
η ECU αν δεν είναι καλής και τελευταίας σχεδίασης αδυνατεί να προσαρμοστεί εντελώς και μας αφήνει να στεγνώσουμε ψηλά και να αποκτήσουμε ωραίες τρύπες στα εμβολάκια μας αν το κυνηγάμε συνέχεια.Αυτο θα φοβομουν περισσοτερο απο ενα ελευθερο φιλτρο και οχι το ποσο σκονη τραβάει.
Η σκονη, εστω κατα 1% αυξημενη, δε θεωρω οτι κανει ζημια στο θαλαμο καυσης γιατι λογικα εξαυλωνεται απο τη θερμοκρασια που επικρατει εντος.
Οποτε, δεν προλαβαινει ουτε καν να αναμιχθει με τα λαδιαΕτσι το σκεφτομαι εγω, χωρις να θελω να κανω τον εξυπνο. Επιπλεον, πολλες εταιριες χρησιμοποιουν απο το εργοστασιο τετοια φιλτρα σε σπορ εκδοσεις, οποτε ειναι ακομα ενα λογος για να 'αμφισβητησω' το θεμα περι σκονης. (Κουβεντα να γινεται)
-
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Δεν γνωριζουν τα αρνητικα? Ή τα αμαξια αυτα προοριζονται μονο για χρηση πιστας?
Ναι μέσα στο φιλτροκουτι. Δεν γνωρίζω το λόγω, μπορεί να έκαναν λάθος στον υπολογισμό.
Το πρόβλημα όμως είναι αλλού μάλλον. Δεν έχεις πιστεί ακόμη, ότι από μια μεγάλη τρύπα, περνάει μεγαλύτερο αντικείμενο?.
Antonis-team.είσαι πρόστυχος
-
-
Ο χρήστης saxon_747 έγραψε:
Η σκονη, εστω κατα 1% αυξημενη, δε θεωρω οτι κανει ζημια στο θαλαμο καυσης γιατι λογικα εξαυλωνεται απο τη θερμοκρασια που επικρατει εντος.
Οποτε, δεν προλαβαινει ουτε καν να αναμιχθει με τα λαδιαΤο 1% είναι αύξηση 100% δηλαδή διπλή....
Και σίγουρα κάτι περνάει και στα λάδια γιατί μόλις βλέπουν αυξημένο πυρίτιο στην ανάλυση των λαδιών σου λένε να προσέξεις το φίλτρο αέρα...
Σκουπα,βαρελακι ή φιλτροχοανη?