-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Ο έλεγχος δεν γίνεται για να μάθει ο καθένας την κατάσταση του αυτοκινήτου του, αλλά για να μην κυκλοφορούν χάροι χωρίς αναρτήσεις, καταλύτες, φρένα, φώτα κλπ+1
Κανονικά θα έπρεπε να είναι δωρεάν, αλλά αυτό είναι άλλη υπόθεση.
-1. Δωρεάν δεν υπάρχει. (μιλώντας για τα δημόσια ΚΤΕΟ προφανώς) Το κόστος θα βαρύνει είτε τους χρήστες, είτε το γενικό σύνολο, οπότε τώρα είναι πιο δίκαιο.
-
Ο χρήστης ellinas.odigos έγραψε:
Όταν κάνεις εξετάσεις αίματος, τις κάνεις για να δεις το σήμερα και γνωρίζεις εκ των προτέρων ότι τα αποτελέσματα δεν είναι πανάκεια. Το ΚΤΕΟ θεωρείται λοιπόν ως προληπτικός έλεγχος.Ως ένα υποχρεωτικό τσεκάπ, δεν είναι άσχημο αρκεί τα λεφτά που δίνεις να ανταποκρίνονται στην υπηρεσία που αγοράζεις και στη γνώση που ΔΙΚΑΙΟΥΣΕ ΝΑ ΛΑΒΕΙΣ. Πολλά ΚΤΕΟ λειτουργούν στη λογική της ξεπέτας και του εύκολου πλουτισμούΣυμφωνώ εν μέρει με τον συλλογισμό σου, αλλά το θέμα είναι πόσοι από τους 5 εκ. ιδιοκτήτες οχημάτων το υιοθετούν. Εσύ πόσους θα υπολόγιζες?
Σύμφωνα πάντως με αποτέλεσμα έρευνας του πανεπιστημίου Κρήτης προκύπτει ότι το 50% των οχημάτων δεν συντηρούνται όσο πρέπει ή κυκλοφορούν με σημαντικά επικίνδυνες βλάβες. Τρομερό αν σκεφθείς ότι ενδέχεται να αποτελούν κινητό κίνδυνο για άνθρωπο και περιβάλλον. Προχθές στο σύνταγμα κλάπηκαν 20 όπλα και αισθανθήκαμε όλοι άβολα διότι ο κίνδυνος ήταν άγνωστος και κατ΄επέκταση μη μετρήσιμος, σκέψου τώρα στα 5 εκ. οχήματα.
Ο έλεγχος δεν γίνεται για να μάθει ο καθένας την κατάσταση του αυτοκινήτου του, αλλά για να μην κυκλοφορούν χάροι χωρίς αναρτήσεις, καταλύτες, φρένα, φώτα κλπ
+1
Βλέπω ότι υπάρχει ενδιαφέρον να το συζητήσουμε οπότε θα δώσω μια οπτική γωνία.
Όταν μιλάμε για ΚΤΕΟ μιλάμε για ένα σύστημα που εκ φύσεως το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να βεβαιώσει την κατάσταση ενός οχήματος ΣΗΜΕΡΑ. Όταν ο επόμενος έλεγχος είναι σε 2 χρόνια, ή ακόμα και τον άλλο μήνα, πολλά μπορεί να έχουν συμβεί και το αυτοκίνητο μπορεί να έχει γίνει φονικό όπλο μέχρι τότε. Μπορεί να το πήρες και να έκανες άλματα, μπορεί να μπήκες στην πίστα και να βγήκες χωρίς λάστιχα και φρένα, μπορεί χίλια δυο. Άρα λοιπόν η βεβαίωση του ΚΤΕΟ δεν μπορεί να αποδείξει ότι το αυτοκίνητό σου είναι 'άξιο να κυκλοφορεί', όχι 20 μήνες μετά τον έλεγχο αλλά ούτε 1 εβδομάδα μετά. Το μόνο που μπορεί να αποδείξει είναι ότι κάποιος σου πήρε κάποια χρήματα για να σου πει ότι το αμάξι σου ήταν ΟΚ όταν το είδε.
Ένα το κρατούμενο.
Αν λοιπόν δεν στέκει να περνάμε ΚΤΕΟ για το κράτος (=για τους άλλους), για ποιον να περνάμε? Μα, για εμάς τους ίδιους, δε μένει και κανένας άλλος! Για να δούμε εμείς οι ίδιοι πόσο 'ΟΚ' είναι το αμάξι μας. Μα, θα μου πεις, κάθε 2 χρόνια? Τι να το κάνω? Εγώ το πάω για σέρβις κάθε 6 μήνες το αργότερο και στάνταρντ μετά από κάθε track day. Τηρώ το πρόγραμμα του κατασκευαστή υπερ-ευλαβικά, τσεκάρω τα πάντα, κι αλλάζω τα πάντα πολύ πριν την ώρα τους. Άρα δεν έχει κανένα νόημα ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ να μου πει κάποιος τρίτος τη γνώμη του για την κατάσταση του αμαξιού μου, ειδικά όταν οι μηχανικοί μου έχουν ειδικευτεί επάνω στο συγκεκριμένο αμάξι ενώ ο 'τρίτος' (του ΚΤΕΟ) όχι. Πληρώνω που πληρώνω αυτούς, να πληρώσω και τον άλλο να κάνει ΤΙ?... No, thanks, δεν αξίζει.
Δύο τα κρατούμενα.
Αν το δεις από αυτή την οπτική γωνία [που φυσικά δεν ισχύει για όλους] είναι σαν να λέει το κράτος στους π.χ. σεσημασμένους τοξικομανείς ότι πρέπει να πληρώνουν Χ ευρώ για να κάνουν εξετάσεις AIDS κάθε δύο χρόνια!! Το μόνο που θα πετύχει είναι να τους παίρνει κάποια χρήματα, το αν θα έχουν γίνει φορείς από την επόμενη κιόλας μέρα δε θα το ξέρει κανείς μας. Αντίστοιχα και με το αυτοκίνητο.
Με αυτά στο μυαλό, τα 40 ή τα 50 ευρώ για όποιον φροντίζει να διατηρεί το αμάξι του σαν καινούργιο είναι money for nothing ενώ για το κράτος σε καμία περίπτωση δε μπορούν να εγγυηθούν ότι το αμάξι θα είναι 'άξιο να κυκλοφορεί' μερικές μέρες ή μήνες μετά τον έλεγχο. Από την άλλη, για όποιον το κυκλοφορεί είτε χωρίς να ξέρει σε τι κατάσταση βρίσκεται είτε γνωρίζοντας πως βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και χρειάζονται μερικά χιλιάρικα να το 'φέρει στα ίσα του', τα οποία δεν είναι διατεθημένος να δώσει, είναι επίσης τσάμπα χρήματα τα οποία αν μη τι άλλο θα προτιμούσε να δώσει στο συνεργείο του. Παίζουν, δε, και λαδώματα, οπότε για ποια 'εξασφάλιση' μιλάμε? Και σιγά την ευθύνη που παίρνει το ΚΤΕΟ όταν σου λέει ότι ΣΗΜΕΡΑ το σαραβαλάκι σου είναι ΟΚ, σε περίπτωση που σε σταματήσει μεθαύριο μπάτσος ενώ κυκλοφορείς με 3 ρόδες!!!
Κάποιος που κάνει τα σέρβις του κανονικά κι ελέγχει το αμάξι στο συνεργείο του δε θα έπρεπε να χρειάζεται να κάνει τίποτα παραπάνω. Όπως σου βγάζουν κάρτα καυσαερίων και σου σφραγίζουν το service book εφόσον είσαι ΟΚ, έτσι θα μπορούσαν να σου σφραγίζουν και μια 'Κάρτα Τεχν. Ελέγχου Οχήματος' ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ. Γιατί να τρέχεις και να πληρώνεις τρίτο να το κάνει, όταν έτσι κι αλλιώς η γνωμάτευση του κάθε τρίτου δε μπορεί να εγγυηθεί ότι 'αύριο' δε θα το έχεις κάνει καγκουρώ στις μετατροπές ή 'στρατηγό Λη' στα άλματα? Επίσης πολλά συνεργεία (και το δικό μου) σε καλούν κάθε χρόνο για δωρεάν τεχνικό έλεγχο 20-τόσων σημείων. Σε συμφέρει, και τους συμφέρει βέβαια και αυτούς [αφού έτσι μπορεί ν' ανοίξουν δουλειές αν βρουν κάτι]. Αν όλα ΟΚ, ας σου σφραγίζουν την 'Κάρτα Τεχν. Ελέγχου' του οχήματος και τέλος. Δεν τους εμπιστεύεσαι? Είσαι ελεύθερος να το πας αλλού. Αν είναι να παίξει λάδωμα, ΠΑΝΤΟΥ μπορει να παίξει.
Μια οπτική γωνία είναι αυτή, βέβαια, και λογικό είναι να πουν μερικοί 'ΟΚ, τι μπορεί να γίνει όμως με όλους αυτούς που κυκλοφορούν με αμάξια που βρίσκονται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και δεν τα πάνε ποτέ στο συναργείο?' ή, ξέρω γω, 'καλύτερα να περνάνε από έλεγχο κάθε 2 χρόνια μερικά αμάξια, παρά ποτέ'...
Ξέρω ότι δε μιλάω και ιδιαίτερα δημιουργικά (δηλαδή να προτείνω κάποια ολοκληρωμένη λύση που να τους καλύπτει όλους) αλλά ξεκίνησα με στόχο απλώς να δείξω γιατί το κόσοτς των 40 και των 50 ευρώ μπορεί να θεωρηθεί υπερβολικό από μια μερίδα οδηγών. Το άλλο, το δουλεύω. Αν και δεν πιστεύω ότι και καλύτερη λύση να έχει να προτείνει κάποιος, το κράτος θα πει 'όχι' στα εύκολα χρήματα που βγάζει μέσω των ΚΤΕΟ...
Αλήθεια εσύ με ποιο κριτήριο θα επέλεγες ΚΤΕΟ ?
Για εμένα που προσπαθώ να το φροντίζω ευλαβικά και πέρα από την προγραμματισμένη συντήρηση που του κάνω, με το που θα ακούσω τον παραμικρό θόρυβο, θα αισθανθώ τον παραμικρό κραδασμό που δε θα μου αρέσει, κλπ, θα πάω στο μηχανικό μου να δούμε τι είναι, το ΚΤΕΟ είναι άλλο ένα 'αναγκαίο' κακό. Από τη μία, λοιπόν, δε με ενδιαφέρει ΚΑΘΟΛΟΥ ό,τι έχουν να μου πουν για το αμάξι μου, κι από την άλλη θέλω να χάσω όσο το δυνατό λιγότερο χρόνο και χρήμα για να μου το πουν [γραπτά προφανώς] ώστε για να μη μπλέξω σε περίπτωση ελέγχου. Καλώς ή κακώς, αυτά είναι τα δικά μου κριτήρια.
-
Σου παραθέτω κάποια στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί από ΜΜΕ και αφορούν χαρακτηριστικά στόλων και συμπεριφορών, διότι πιστεύω ότι θα εξυπηρετήσουν τη συζήτηση.
- 5,5εκ οχήματα ο στόλος της Ελλάδος, με μέση ηλικία τα 15 έτη, εκ των οποίων το 1εκ περίπου συμβατικής τεχνολογίας, κυκλοφορίας προ του 1990, + 1εκ φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία με μέση ηλικία τα 18 έτη.
- Το 50% απέχει απο διαδικασίες τεχνικού ελέγχου και τακτικής προληπτικής συντήρησης. το δε 5% αγνοεί πλήρως την έννοια προληπτικός τεχνικός έλεγχος.
- 23000 τροχαία δυστυχήματα στα οποία ουδέποτε ελέγχθηκε αν η τεχνική κατάσταση των εμπλεκόμενων οχημάτων προκάλεσε ή συντέλεσε το ατύχημα. Μόνο στα Τέμπη.......
- 8,5 μετακινήσεις ημερησίως μόνο στην Αττική.
- το 70% της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του περιβάλλοντος συντελείται από την κάυση ορυκτών καυσίμων, βενζίνη, πετρέλαιο,κλπλ
- 700.000 μεταχειρισμένοι καταλύτες εξάγονται ετησίως από τη χώρα μας με σκοπό την αποσυναρμολόγηση, ανακύκλωση ή ταφή τους. Παραδόξως επανεισάγονται και προωθούνται στα συνεργεία ως ελαφρώς μεταχειρισμένοι για να αγορασθούν εν συνεχεία από το δόλιο έλληνα οδηγό που στην πληοψηφία των περιπτώσεων έχει άγνοια της άγνοιας του.
- τα τελευταία 5 έτη παρουσιάζεται έξαρση των αναπνευστικών λοιμώξεων στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας μας.
8.Το μέσο κόστος συντήρησης και κυκλοφορίας ενός οχήματος ανέρχεται στα 1500 περίπου ετησίως. - Κλιματικές αλλαγές, ......τις βιώνουμε όλοι μας. Τα αρνητικά αποτελέσματα αρχικώς τα περιμέναμε σε μερικές δεκαετίες , σύμφωνα όμως με τελευταίες ανακοινώσεις επιστημόνων μιλάμε πλέον για χρόνια.
Σου αναφέρω τα στοιχεία για να αντιληφθείς ότι εσύ καλά πράττεις αλλά αποτελείς όπως και εγώ άλωστε κουκίδα στον παγκόσμιο χάρτη και ακριβώς εκεί στοχεύει το κάθε μέτρο στην εξισορρόπηση μεταξύ μας.
Το ΚΤΕΟ μπορεί να αποτελεί για εσένα εξαναγκασμό αλλά παρ΄όλα αυτά παράγει έργο (έστω μικρό) και για αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συζητάμε για μηδενικές αξίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρήζει βελτίωσης και επιπλέον ελέγχου.
-
Ο χρήστης ellinas.odigos έγραψε:
Το ΚΤΕΟ μπορεί να αποτελεί για εσένα εξαναγκασμό αλλά παρ΄όλα αυτά παράγει έργο (έστω μικρό) και για αυτό σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να συζητάμε για μηδενικές αξίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι χρήζει βελτίωσης και επιπλέον ελέγχου.Το μόνο σίγουρο έτσι όπως το βλέπω εγώ είναι ότι πληρώνεις [ακόμα κι όταν δε θα έπρεπε], ενώ το ΚΤΕΟ που σε τσέκαρε καμία ευθύνη δε φέρει αν κυκλοφορείς την άλλη μέρα με after-market xenon που φωτίζουν τον ουρανό, με εξάτμιση που ακούγεται 5 τετράγωνα, με φτερούγα από F1 και με κλούβια αμορτισέρ. Μόνο και μόνο η παραπάνω λίστα που παραθέτεις δείχνει πόσο επιφανειακός και εισπρακτικός είναι ο ρόλος των ΚΤΕΟ, που παρά τα τόσα χρόνια που υπάρχουν και λειτουργούν επικρατεί η παραπάνω εικόνα στο στόλο οχημάτων της χώρας μας. Κάτι θα έπρεπε να μας λέει αυτό, και σίγουρα όχι ότι 'τα 2 χρόνια παραείναι μεγάλο διάστημα, να τα κάνουμε 1'.
Πολύ καλύτερα, imho, θα ήταν να γινόντουσαν αιφνιδιαστικοί 10-λεπτοι έλεγχοι από κινητές μονάδες ΚΤΕΟ (όπως γίνονται αλκοτέστ), και να τσέκαραν τα βασικά - λάστιχα, φρένα, φώτα, καυσαέρια, παράνομες μετατροπές, κλπ. Αν το κρίνουν απαραίτητο από εκεί και πέρα σε στέλνουν να περάσεις φουλ ΚΤΕΟ. Μόνο έτσι θα πάψουν σιγά-σιγά να κυκλοφορούν αμάξια που αποτελούν κίνδυνο-θάνατο στους δρόμους. Και φυσικά πρέπει να βρεθεί λύση και για το λάδωμα.Ερώτηση: O μέσος όρος ηλικίας των οχημάτων στη χώρα μας είναι, λέει, τα 15 χρόνια. Ο μέσος όρος ηλικίας των ΙΧ που κυκλοφορούν ποιος είναι?
-
Ο χρήστης nidosan έγραψε:
Πολύ καλύτερα, imho, θα ήταν να γινόντουσαν αιφνιδιαστικοί 10-λεπτοι έλεγχοι από κινητές μονάδες ΚΤΕΟ (όπως γίνονται αλκοτέστ), και να τσέκαραν τα βασικά - λάστιχα, φρένα, φώτα, καυσαέρια, παράνομες μετατροπές, κλπ. Αν το κρίνουν απαραίτητο από εκεί και πέρα σε στέλνουν να περάσεις φουλ ΚΤΕΟ. Μόνο έτσι θα πάψουν σιγά-σιγά να κυκλοφορούν αμάξια που αποτελούν κίνδυνο-θάνατο στους δρόμους. Και φυσικά πρέπει να βρεθεί λύση και για το λάδωμα.
Συμφωνώ με αυτό, αρκεί να γίνεται σε συνδυασμό με τους τυπικούς ελέγχους ΚΤΕΟ.
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Πολύ καλύτερα, imho, θα ήταν να γινόντουσαν αιφνιδιαστικοί 10-λεπτοι έλεγχοι από κινητές μονάδες ΚΤΕΟ (όπως γίνονται αλκοτέστ), και να τσέκαραν τα βασικά - λάστιχα, φρένα, φώτα, καυσαέρια, παράνομες μετατροπές, κλπ. Αν το κρίνουν απαραίτητο από εκεί και πέρα σε στέλνουν να περάσεις φουλ ΚΤΕΟ. Μόνο έτσι θα πάψουν σιγά-σιγά να κυκλοφορούν αμάξια που αποτελούν κίνδυνο-θάνατο στους δρόμους. Και φυσικά πρέπει να βρεθεί λύση και για το λάδωμα.
Συμφωνώ με αυτό, αρκεί να γίνεται σε συνδυασμό με τους τυπικούς ελέγχους ΚΤΕΟ.
θα συμφωνήσω και εγώ με την ιδέα των αιφνιδιαστικών ελέγχων, πάντα όμως σε σσυνδυασμό με τους τακτικούς, διότι μόνο έτσι προκύπτει η διαφορετικότητα του ελέγχου των ΚΤΕΟ (όταν προκύπτει) με τη διασπορά και τον ΤΑΚΤΙΚΟΤΑΤΟ έλεγχο τους.
Κατά τα άλλα, όλοι πληρώνουμε από τη μέρα που ερχόμαστε σε αυτή τη ζωή, το θέμα επαναλαμβάνω είναι εκεί όπου πληρώνεις να παίρνεις επιστρεφόμενη αξία. Μεγαλύτερη αξία σήμερα από την ανθρώπινη ασφάλεια δεν υπάρχει, γι΄αυτό θα πρέπει ΟΛΟΙ μας να αναζητούμε την πραγματικότητα στο ΚΤΕΟ και όχι να λαδώνουμε για να ωραιοποιείται απλά η πραγματικότητα.
Με τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ τα τελευταία χρόνια φαίνεται ότι κάτι παέι να αλλάξει προς το καλύτερο, δεν αρκεί όμως χρειάζεται η συμβολή του Κράτους από την πλευρά του ελεγκτή. Επίσης θα πρέπει να αναλογιστούν την ευθύνη τους όλοι, είτε πρόκειται για ΚΤΕΟ, έιτε για τα συνεργεία (και εκεί υπάρχει πολύ βρώμα) έιτε για τον απλό κάτοχο οχήματος που επιδιώκει με το κουκουλόσημο να κουκουλώσει την βλαβερή κατάσταση του οχήματός του. -
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους μας.
Θα συμφωνήσω με τον nidosan σχεδόν σε όλα. Το κτέο είναι εισπρακτικός μηχανισμός και τίποτα παραπάνω.Άμα είσαι σωστός και προοληπτικός με τα service σου και με την συντήρηση του οχήματός σου δεν έχεις πρόβλημα και ούτε χρειάζεσαι κτέο.Θα διαφωνήσω με τον ellinas.odigos γιατί όλοι ξέρουν για την κατάσταση του αυτοκινήτου τους και δεν χρειάζεται να πάνε σε κτέο για να τους πουν ότι χρειάζονται λάστιχα και τα συναφή.Καλά τα στατιστικά αλλά δεν πιάνουν τόπο. Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω τον ellinas.odigos (χωρίς να θέλω να σε προσβάλλω προς θεού κουβέντα κάνουμε) πόσα αυτοκίνητα κόβονται την ημέρα στα κτέο?Στατιστικά υπάρχουν?Πόσοι επανέλεγχοι γίνονται? Γιατί και εγώ σε ιδιωτικό πέρασα και μου βγάλαν μερικές παρατηρήσεις (δευτερεύουσες) τις οποίες όμως υποχρεούμαι εγώ να διορθώσω μέσα σε διάστημα 2 μηνών αν θυμάμαι καλά χωρίς να χρειάζεται επανέλεγχος στο κτέο. Και καλά εγώ είμαι ψείρας με το αμάξι μου και πήγα και τα κοίταξα όλα.Κάποιος άλλος θα έκανε τα ίδια ή θα το άφηνε για το επόμενο service? Εξάλλου υπάρχουν όρια σύμφωνα με τα οποία βγαίνουν οι ελλείψεις. Άμα περάσεις οριακά δεν σημαίνει ότι δεν έχεις και πρόβλημα!κτέο όμως θα περάσεις...Ένα άλλο σημείο που θέλω να σταθώ είναι πως οι μηχανικοί μου κοιτάζουν κάθε μέρα 30 αμάξια ίδια με τα δικά μου.Σε ποιόν να έχω εμπιστοσύνη?Σε αυτούς που γνωρίζω χρόνια και έχουν εμπειρία πάνω στο ίδιο αμάξι με το δικό μου ή σε ελεγκτές που κοιτάνε 200 οχήματα την ημέρα με μία διαδικασία τυφλοσούρτη?Δεν έχω κανά πρόβλημα με τους ελεγκτές μια χαρά ήταν οι άνθρωποι με γνώσεις και πτυχία και από όλα. Θα αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε τί εννοώ. Ένας φίλος μου πήγε να περάσει κτέο στο ιδιωτικό του Μοσχάτου. Κόπηκε για ευθυγράμμιση. Πήγε στην αντιπροσωπεία το μετρήσανε είδαν μια μικρή διαφορά (που δεν δικαιολογεί όμως να κοπεί),το ρυθμίσανε, το μετρήσανε και πήγε ξανά για κτέο.Δωρεάν ο επανέλεγχος αλλά ξανακόπηκε με την ίδια τιμή.Ξανά τα ίδια.Το αμάξι του είπαν στην αντιπροσωπεία πως έχει ρυθμιζόμενες κάμπερ και εργοστασιακά βγαίνει έτσι.Ο ελεγκτής που να γνωρίζει κάτι τέτοιο. Το αμάξι στο δρόμο εν τω μεταξύ πάει χαρτί.Πές μου εσύ τώρα ποιόν να πιστέψεις...Από τη μία έχει και ο ελεγκτής δίκιο (αυτό του βγάζει το μηχάνημα) από την άλλη ο επίσημος αντιπρόσωπος σου λέει πως είναι εντάξει.Ο φίλος μου πήγε για επανέλγχο σε άλλο ιδιωτικό, δεν θα πω που, και πέρασε χωρίς κανένα πρόβλημα.Τώρα τί έφταιγε δεν ξέρω.Πάντως ταλαιπωρία...Τέλος πάντων είπα πολλά και το ζουμί είναι ένα:χρειαζόμαστε κτέο νοοτροπίας.Αν όλοι κάναμε καλή συντήρηση στα οχήματά μας δεν θα χρειαζόμασταν ούτε κτέο ούτε ελέγχους,ούτε τίποτα.It's all abnout the money.Το υπουργείο βγάζει λεφτά,οι διεκπεραιωτές βγάζουν λεφτά για να σου περάσουν ότι σαράβαλο θες και οι ιδιοκτήτες κερδίζουν λεφτά από τα λίγα service που θα κάνουν,από τα λάστιχα που δεν θα αλλάξουν και από τα φρένα που δεν θα δουν...Δυστυχώς όμως την πληρώνουμε όλοι μας...
Νά'μαστε καλά και να έχουμε μια καλή χρονιά. -
Εχω έναν πυροσβεστήρα που γράφει Ετος λήξης:2009 ...πρέπει να πάρω καινούριο; Περνάω Ιαν 09.
-
Ο χρήστης elteo έγραψε:
Εχω έναν πυροσβεστήρα που γράφει Ετος λήξης:2009 ...πρέπει να πάρω καινούριο; Περνάω Ιαν 09.Λογικά πρέπει να γράφει και τον μήνα στην πινακίδα ελέγχου. Αν δεν έχει πινακίδα ελέγχου τότε αυτός που στον πούλησε είναι αλμπάνης. Αν είναι από αυτούς της κακιάς φωτιάς (κυριολεκτικά ) που δίνουν πακέτο με φαρμακείο, τρίγωνο, καλώδια ρεύματος, μια δωδεκάδα μανταλάκια, μια σιδερώστρα κ.λ.π. ανακύκλωσε τον και πάρε ένα κανονικό πυροσβεστήρα.
-
Ο χρήστης kostasfz6 έγραψε:
Το κτέο είναι εισπρακτικός μηχανισμός και τίποτα παραπάνω.Άμα είσαι σωστός και προοληπτικός με τα service σου και με την συντήρηση του οχήματός σου δεν έχεις πρόβλημα και ούτε χρειάζεσαι κτέο.Με το ίδιο σκεπτικό:
Οι έλεγχοι ασφάλειας στα αεροδρόμια είναι απλά χάσιμο χρόνου και τίποτα άλλο. Αν είσαι φιλήσυχος και νομοταγής πολίτης, δεν πρόκειται να ανέβεις στο αεροπλάνο με μαχαίρια, βόμβες ή ΑΚ-47 λες και θα το ρίξεις στον πύργο του ΟΤΕ και επομένως δεν χρειάζεσαι έλεγχο.Το πρόβλημα δεν είναι τα οχήματα που είναι σε καλή κατάσταση αλλά αυτά που δεν είναι. Το κράτος πρέπει να επιβάλλει όμως σε όλα τα οχήματα να περάσουν τον έλεγχο γιατί ακριβώς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων ποιό είναι εντάξει και ποιό όχι.
-
Ο χρήστης tazio έγραψε:
Εχω έναν πυροσβεστήρα που γράφει Ετος λήξης:2009 ...πρέπει να πάρω καινούριο; Περνάω Ιαν 09.
Λογικά πρέπει να γράφει και τον μήνα στην πινακίδα ελέγχου. Αν δεν έχει πινακίδα ελέγχου τότε αυτός που στον πούλησε είναι αλμπάνης. Αν είναι από αυτούς της κακιάς φωτιάς (κυριολεκτικά ) που δίνουν πακέτο με φαρμακείο, τρίγωνο, καλώδια ρεύματος, μια δωδεκάδα μανταλάκια, μια σιδερώστρα κ.λ.π. ανακύκλωσε τον και πάρε ένα κανονικό πυροσβεστήρα.
Nαι του κ@λου είναι. Δεν με νοιάζει να χω καλό. Το χω ασφαλισμένο. Αστο να καεί!
Σκέτο 2009 λέει. Είμαι τσίπης κ δεν θέλω να πετάξω ευρώ για αυτό τον λόγο.
Θα πάρω του φάδερ μάλλον. -
Γράψε με μαρκαδόρο 12/ πριν το 2009.
'Έτσι τον πουλάνε' -
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Το κτέο είναι εισπρακτικός μηχανισμός και τίποτα παραπάνω.Άμα είσαι σωστός και προοληπτικός με τα service σου και με την συντήρηση του οχήματός σου δεν έχεις πρόβλημα και ούτε χρειάζεσαι κτέο.
Με το ίδιο σκεπτικό:
Οι έλεγχοι ασφάλειας στα αεροδρόμια είναι απλά χάσιμο χρόνου και τίποτα άλλο. Αν είσαι φιλήσυχος και νομοταγής πολίτης, δεν πρόκειται να ανέβεις στο αεροπλάνο με μαχαίρια, βόμβες ή ΑΚ-47 λες και θα το ρίξεις στον πύργο του ΟΤΕ και επομένως δεν χρειάζεσαι έλεγχο.Καμία σχέση το ένα με το άλλο, Γιώργο. Το παράδειγμά σου θα είχε κάποια -μικρή έστω- σχέση με το σύστημα των ΚΤΕΟ έτσι όπως υφίσταται στην πράξη αν οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροδρόμια γινόντουσαν υποχρεωτικά κάθε Χ χρόνια από την ημερομηνία εκδόσεως του διαβατηρίου σου και στο ενδιάμεσο διάστημα σε άφηναν να περνάς χωρίς να σε ελέγχουν.
Το πρόβλημα δεν είναι τα οχήματα που είναι σε καλή κατάσταση αλλά αυτά που δεν είναι. Το κράτος πρέπει να επιβάλλει όμως σε όλα τα οχήματα να περάσουν τον έλεγχο γιατί ακριβώς δεν μπορεί να ξέρει εκ των προτέρων ποιό είναι εντάξει και ποιό όχι.
Καλές οι θεωρίες, η πράξη είναι το πρόβλημα.
Μερικές ερωτήσεις για σένα:
- Αυτός που το κρατάει σε τέλεια κατάσταση [και τα σκάει στα συνεργεία κάθε τόσο για να το κάνει αυτό] είναι λογικό να πρέπει να πληρώνει άλλα 50 ευρώ κάθε 2ετία και να χάνει κι άλλο χρόνο από τις δουλειές του?
- Αρκεί ο έλεγχος του ΚΤΕΟ κάθε 2 χρόνια? Έχει κάποιο νόημα για ένα όχημα που ο κάτοχός του το σκυλοκακομεταχειρίζεται και δεν το φροντίζει καθόλου, οπότε μπορεί ακόμα κι από μέρα σε μέρα να του βγει off?
- Θεωρείς ότι παίρνει καμιά ευθύνη το ΚΤΕΟ που στο 'πέρασε' με λάδωμα αν την επόμενη εβδομάδα μείνεις από φρένα και πάρεις στο λαιμό σου ένα σωρό κόσμο?
- Αν ο ΚΤΕΟτζής στο βγάλει προβληματικό επειδή δεν ξέρει το σωστό κάμπερ για τους τροχούς σου (βλ. παράδειγμα του Κώστα, πιο πάνω) ενώ στην αντιπροσωπεία στο βγάζουν τέλειο, τι κάνεις?
- Όταν κυκλοφορείς στους δρόμους νοιώθεις ότι ευτυχώς χάρη στα ΚΤΕΟ κυκλοφορούν ελάχιστα οχήματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι κλειδωμένα σε κάποιο γκαράζ μέχρι να 'συμμορφωθούν' με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή & του νόμου?
Σκέψου πάντως να πας Μέγαρα 2 φορές το μήνα και να περιμένεις το ΚΤΕΟ να σου πει 1 φορά κάθε 2 χρόνια ότι θες φρένα και λάστιχα....
[edit]
Μια και αναφέρθηκε κάτι για φαρμακεία: Τα φαρμακεία που αγοράζετε από μαγαζιά του στυλ Praktiker σε κάποια σετάκια που κυκλοφορούν (μαζί με τρίγωνο, πυροσβεστήρα, κλπ) γνωρίζετε τι έχουν και τι πρέπει να έχουν μέσα προτού τα πληρώσετε? Τα 'συντηρείτε'? Αγόρασε ένας φίλος ένα τέτοιο κιτ και το 'φαρμακείο' (o Θεός να το κάνει...) το μόνο που είχε μέσα ήταν 2 ματηλάκια με ιώδιο και λίγο μπαμπάκι, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων. Και νόμιζε ότι αγόρασε φαρμακείο... -
Καμία σχέση το ένα με το άλλο, Γιώργο. Το παράδειγμά σου θα είχε κάποια -μικρή έστω- σχέση με το σύστημα των ΚΤΕΟ έτσι όπως υφίσταται στην πράξη αν οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροδρόμια γινόντουσαν υποχρεωτικά κάθε Χ χρόνια από την ημερομηνία εκδόσεως του διαβατηρίου σου και στο ενδιάμεσο διάστημα σε άφηναν να περνάς χωρίς να σε ελέγχουν.
Κι όμως, έχει σχέση! Η συχνότητα/'βάθος' των ελέγχων εξαρτάται από το πόσο πολύ (και τι 'κόστος' -όχι μόνο χρηματικό- είσαι διατεθημένος να πληρώσεις) αυστηρό πρέπει να είναι το φιλτράρισμα.
Στο παράδειγμα με τις πτήσεις όπου είναι πολύ σημαντικό να μην περάσει κάποιος με έναν χαρτοφύλακα που κάνει 'τικ-τοκ', δεν αρκεί ο τυχαίος δειγματοληπτικός (ή περιοδικός) έλεγχος και πρέπει να ελέγχονται όλοι και όλα. Και πάλι όμως, στα αεροδρόμια στις ΗΠΑ γίνεται δειγματοληπτικά και πιο εξονυχιστικός έλεγχος (βλ. κολονοσκόπηση) σε επιβάτες που πληρούν κάποια χαζά κριτήρια (λχ. αν πληρώσεις με μετρητά ή πετάς one way, λες και ο τρομοκράτης θα σκεφτόταν 'τι να το κάνω το εισητήριο μετ'επιστροφής, αφού μόνο στη πρώτη πτήση θα ανέβω' )
Ένα αυτοκινητιστικό ανάλογο θα ήταν λχ. τα Rallye να περνάνε πιο συχνά έλεγχο *('πιτσιρίκος ιδιοκτήτης, μεγαλύτερη πιθανότητα να το πειράξει, βγάλει το καταλύτη κλπ') *ενώ τα Volvo stationwagon πιο αραιά ('οικογενειάρχης, ήσυχος, παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια κλπ').Μερικές ερωτήσεις για σένα:
(1)- Αυτός που το κρατάει σε τέλεια κατάσταση [και τα σκάει στα συνεργεία κάθε τόσο για να το κάνει αυτό] είναι λογικό να πρέπει να πληρώνει άλλα 50 ευρώ κάθε 2ετία και να χάνει κι άλλο χρόνο από τις δουλειές του?
(2)- Αρκεί ο έλεγχος του ΚΤΕΟ κάθε 2 χρόνια? Έχει κάποιο νόημα για ένα όχημα που ο κάτοχός του το σκυλοκακομεταχειρίζεται και δεν το φροντίζει καθόλου, οπότε μπορεί ακόμα κι από μέρα σε μέρα να του βγει off?
(3)- Θεωρείς ότι παίρνει καμιά ευθύνη το ΚΤΕΟ που στο 'πέρασε' με λάδωμα αν την επόμενη εβδομάδα μείνεις από φρένα και πάρεις στο λαιμό σου ένα σωρό κόσμο?
(4)- Αν ο ΚΤΕΟτζής στο βγάλει προβληματικό επειδή δεν ξέρει το σωστό κάμπερ για τους τροχούς σου (βλ. παράδειγμα του Κώστα, πιο πάνω) ενώ στην αντιπροσωπεία στο βγάζουν τέλειο, τι κάνεις?
(5)- Όταν κυκλοφορείς στους δρόμους νοιώθεις ότι ευτυχώς χάρη στα ΚΤΕΟ κυκλοφορούν ελάχιστα οχήματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι κλειδωμένα σε κάποιο γκαράζ μέχρι να 'συμμορφωθούν' με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή & του νόμου?Η διαδικασία του ΚΤΕΟ είναι ουσιαστικά ένα φίλτρο, και περιγράφεται από τη θεωρία ηθμών. Δυστυχώς τέλειο φίλτρο δεν υπάρχει. Δηλαδή να κόβει το 100% των 'σκάρτων' αυτοκινήτων, να μην έχει false positive ή false negatives, να μην επιφέρει καθυστέρηση/έξοδα σε όσους είναι εντάξει (pass) κλπ.
Έτσι, για το #1 αυτό δυστυχώς είναι το αναγκαίο κόστος που πρέπει να περάσει κάποιος που είναι εντάξει, απλώς και μόνο για να αποδειχτεί (όχι σε αυτόν, που το ξέρει ήδη) ότι είναι εντάξει. Μια πρόταση για να βελτιώναμε τα πράγματα εδώ θα ήταν το 'χωρίς επιπλέον κόστος σε περίπτωση επανελέγχου' να μετατραπόταν σε κάποιο χρηματικό 'πρόστιμο' που να χρηματοδοτούσε εν μέρει το κόστος ελέγχου των pass αυτοκινήτων.
Το #2 εξαρτάται από το πόσο αποφασισμένοι είμαστε ως κοινωνία (μέσω του νομοθέτη) να εξαφανίσουμε τα χρέπια από τους δρόμους. Το 'αν έχει νόημα' που ρωτάς, για ποιόν είναι, γι αυτόν που κυκλοφορεί με το σάπιο χωρίς να νοιάζεται ή για όλους εμάς τους υπόλοιπους; Αν αυτόν δεν τον νοιάζει, πρέπει εμείς να τον εντοπίσουμε (μέσω του ΚΤΕΟ) και να τον αναγκάσουμε να 'νοιαστεί'.
Το #3 πάλι εξαρτάται από το πόσο αυστηρό έλεγχο θέλουμε/είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε. Για παράδειγμα, στο τεστ των φρένων θα μπορούσε να προστεθεί έλεγχος των σωληνώσεων με το μάτι, high pressure leak test, υποχρεωτική αντικατάσταση ανά Χ χρόνια κλπ. Αντίστοιχα όμως όλα αυτά θα κόστιζαν και θα αργούσαν πολύ παραπάνω.
Στα αεροπλάνα όμως ανάλογοι έλεγχοι γίνονται, τα διαστήματα service είναι πολύ συντομότερα και πιο εξονυχυστικά (στα 'μεγάλα service' κάνουν κυριολεκτικά βίδες όλο το αεροσκάφος). Γι αυτό και συνολικά, ένα τυπικό επιβατικό αεροπλάνο είναι τάξεις μεγέθους πιο αξιόπιστο από το μέσο αυτοκίνητο. Κοστίζει όμως αντίστοιχα και πολύ παραπάνω!Το #4 είναι πρόβλημα της υλοποίησης και όχι της 'φιλοσοφίας' του ΚΤΕΟ. Οι ελεγκτές πρέπει να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι, με πιο σωστό εξοπλισμό κλπ για να αποφεύγονται τέτοια ευτράπελα.
Όσον αφορά το #5, να κάνω κι εγώ μερικές ερωτήσεις με τη σειρά μου. Κατ'αρχάς δεν ρωτώ καν αν συμφωνείς ότι πρέπει να κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα-φορτηγά-μοτοσυκλέτες, το θεωρώ αυτονόητο.
-Πιστεύεις ότι μπορούμε να βασιστούμε μόνο στη καλή θέληση των ιδιοκτητών για να γίνει αυτό;
Υποθέτω πως όχι. Άρα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιο ελεγκτικό μηχανισμό.
-Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να γίνεται αυτός ο έλεγχος; Μπορεί να είναι περιοδικός ή τυχαίος. Αν διαλέξουμε (μόνο) το δεύτερο, τότε αν είναι αρκετά 'αραιός' για να μην ενοχλεί τους περισσότερους σωστούς οδηγούς, δυστυχώς θα περνάνε και πολλά χρέπια 'απαρατήρητα'. Αν είναι αρκετά 'πυκνός', θα είναι στατιστικά πιθανότερο να περνάς τυχαίο έλεγχο ξανά και ξανά πολύ συχνά. Αντίστοιχο είναι το δίλλημα και με τους τακτικούς ελέγχους. Πολύ σπάνια; -->Μεγάλα διαστήματα που μπορεί να κυκλοφορεί ένα επικίνδυνο όχημα πριν να πιαστεί. Πολύ συχνά -->Μεγάλο κόστος και ενόχληση στο σύνολο των οδηγών.
-Ναι, αλλά είναι ανάγκη να γίνεται αυτός ο έλεγχος; Πώς αλλιώς να γίνει; Φαντάσου από τα ΚΤΕΟ να έπαιρναν τηλέφωνο τους ιδιοκτήτες:- '-Ναι, καλησπέρα σας, από το ΚΤΕΟ Καλοχωρίου τηλεφωνώ, σχετικά με 'ΛΛΛ 0000' όχημα, είστε ο κύριος Τιμονίδης, ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος;
-Μάλιστα, ο ίδιος.
-Κάνουμε τον ετήσιο τεχνικό έλεγχο. Είναι σε καλή κατάσταση;
-Αρίστη!
-Ωραία, ευχαριστώ πολύ. Γειά σας!'*
Προφανώς δεν μπορεί να δουλέψει αυτό. Άρα πρέπει να περάσουμε όλοι από έλεγχο -ακόμη και όσοι είμαστε εντάξει- ακριβώς γιατί δεν είναι αυτό γνωστό εκ των προτέρων.
-Ο έλεγχος αυτός έχει ένα αναγκαίο κόστος. Ποιός πιστεύεις ότι πρέπει να το επιβαρυνθεί; Το 'κανείς' δεν είναι απάντηση. Εγκαταστάσεις, μηχανήματα, προσωπικό κλπ. πρέπει να πληρωθούν. Θα το πληρώσει ο ενδιαφερόμενος χρήστης (Τι χρησιμοποιεί θα ρωτήσεις; Το δικαίωμα να κυκλοφορεί ένα όχημα στους δημόσιους δρόμους) ή το γενικό σύνολο μέσω των φόρων τους, ακόμα και αυτοί που δεν έχουν/χρησιμοποιούν αυτοκίνητο; Εγώ θεωρώ το πρώτο πιο δίκαιο.
-Σίγουρα δεν υπάρχει άλλη λύση; Στις άλλες χώρες τι κάνουν; Απ'οσα ξέρω, είτε τα έχω διαβάσει, είτε τα έχω ζήσει εκ πρώτης όψεως, το ίδιο κάνουν παντού και μάλιστα πιο αυστηρά. Τουλάχιστον σε ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία κλπ.Εντέλει, μην νομίζεις ότι έχω κάποιο βίτσιο να υπερασπίζομαι τα ΚΤΕΟ έτσι όπως είναι τώρα ή απολαμβάνω να πληρώνω. Το θεωρώ όμως αναγκαίο κακό που πρέπει να υποστούμε όλοι οι οδηγοί, ελλείψη κάποιου άλλου (μαγικού?) τρόπου.
- '-Ναι, καλησπέρα σας, από το ΚΤΕΟ Καλοχωρίου τηλεφωνώ, σχετικά με 'ΛΛΛ 0000' όχημα, είστε ο κύριος Τιμονίδης, ιδιοκτήτης του εν λόγω οχήματος;
-
Ο χρήστης zorz έγραψε:
Καμία σχέση το ένα με το άλλο, Γιώργο. Το παράδειγμά σου θα είχε κάποια -μικρή έστω- σχέση με το σύστημα των ΚΤΕΟ έτσι όπως υφίσταται στην πράξη αν οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροδρόμια γινόντουσαν υποχρεωτικά κάθε Χ χρόνια από την ημερομηνία εκδόσεως του διαβατηρίου σου και στο ενδιάμεσο διάστημα σε άφηναν να περνάς χωρίς να σε ελέγχουν.
Κι όμως, έχει σχέση! Η συχνότητα/'βάθος' των ελέγχων εξαρτάται από το πόσο πολύ (και τι 'κόστος' -όχι μόνο χρηματικό- είσαι διατεθημένος να πληρώσεις) αυστηρό πρέπει να είναι το φιλτράρισμα.
Στο παράδειγμα με τις πτήσεις όπου είναι πολύ σημαντικό να μην περάσει κάποιος με έναν χαρτοφύλακα που κάνει 'τικ-τοκ', δεν αρκεί ο τυχαίος δειγματοληπτικός (ή περιοδικός) έλεγχος και πρέπει να ελέγχονται όλοι και όλα. Και πάλι όμως, στα αεροδρόμια στις ΗΠΑ γίνεται δειγματοληπτικά και πιο εξονυχιστικός έλεγχος (βλ. κολονοσκόπηση) σε επιβάτες που πληρούν κάποια χαζά κριτήρια (λχ. αν πληρώσεις με μετρητά ή πετάς one way, λες και ο τρομοκράτης θα σκεφτόταν 'τι να το κάνω το εισητήριο μετ'επιστροφής, αφού μόνο στη πρώτη πτήση θα ανέβω' )
Ένα αυτοκινητιστικό ανάλογο θα ήταν λχ. τα Rallye να περνάνε πιο συχνά έλεγχο *('πιτσιρίκος ιδιοκτήτης, μεγαλύτερη πιθανότητα να το πειράξει, βγάλει το καταλύτη κλπ') *ενώ τα Volvo stationwagon πιο αραιά ('οικογενειάρχης, ήσυχος, παίρνει στα σοβαρά την ασφάλεια κλπ').Κι όμως δε βλέπω τι σχέση έχει το 'με πληρώνεις για να ελέγχω το αμάξι σου κάθε 2 χρόνια και στο μεταξύ είσαι ελεύθερος να το κάνεις ό,τι γουστάρεις' με αυτό που γίνεται στις αεροπορικές πτήσεις. Η μέρα με τη νύχτα είναι. Το να θεωρεί κάποιος τη λογική του πρώτου αστεία και εισπρακτική [πράγμα που αποδεικνύεται ότι ισχύει και στην πράξη, τουλάχιστον στη χώρα μας, από το τι κυκλοφορεί στους δρόμους και το τι πληρώνουμε για να περάσουμε ΚΤΕΟ] δε σημαίνει ότι διαφωνεί με τη λογική του δεύτερου. Παράδειγμα που να ακολουθεί τη λογική των ΚΤΕΟ σου έδωσα πιο πάνω.
Μερικές ερωτήσεις για σένα:
(1)- Αυτός που το κρατάει σε τέλεια κατάσταση [και τα σκάει στα συνεργεία κάθε τόσο για να το κάνει αυτό] είναι λογικό να πρέπει να πληρώνει άλλα 50 ευρώ κάθε 2ετία και να χάνει κι άλλο χρόνο από τις δουλειές του?
(2)- Αρκεί ο έλεγχος του ΚΤΕΟ κάθε 2 χρόνια? Έχει κάποιο νόημα για ένα όχημα που ο κάτοχός του το σκυλοκακομεταχειρίζεται και δεν το φροντίζει καθόλου, οπότε μπορεί ακόμα κι από μέρα σε μέρα να του βγει off?
(3)- Θεωρείς ότι παίρνει καμιά ευθύνη το ΚΤΕΟ που στο 'πέρασε' με λάδωμα αν την επόμενη εβδομάδα μείνεις από φρένα και πάρεις στο λαιμό σου ένα σωρό κόσμο?
(4)- Αν ο ΚΤΕΟτζής στο βγάλει προβληματικό επειδή δεν ξέρει το σωστό κάμπερ για τους τροχούς σου (βλ. παράδειγμα του Κώστα, πιο πάνω) ενώ στην αντιπροσωπεία στο βγάζουν τέλειο, τι κάνεις?
(5)- Όταν κυκλοφορείς στους δρόμους νοιώθεις ότι ευτυχώς χάρη στα ΚΤΕΟ κυκλοφορούν ελάχιστα οχήματα που κανονικά θα έπρεπε να είναι κλειδωμένα σε κάποιο γκαράζ μέχρι να 'συμμορφωθούν' με τις προδιαγραφές του κατασκευαστή & του νόμου?Η διαδικασία του ΚΤΕΟ είναι ουσιαστικά ένα φίλτρο, και περιγράφεται από τη θεωρία ηθμών. Δυστυχώς τέλειο φίλτρο δεν υπάρχει. Δηλαδή να κόβει το 100% των 'σκάρτων' αυτοκινήτων, να μην έχει false positive ή false negatives, να μην επιφέρει καθυστέρηση/έξοδα σε όσους είναι εντάξει (pass) κλπ.
Και το παράδειγμα που ανέφερα πιο πάνω ένα 'φίλτρο' είναι: Να υποχρεώσουμε τους τοξικομανείς να κάνουν εξετάσεις AIDS κάθε 2 χρόνια ώστε να ξέρουμε αν κυκλοφορούν φορείς ανάμεσά μας. Υπάρχουν χρήσιμα 'φίλτρα', και άλλα που στην πράξη και επί της ουσίας δεν εξασφαλίζουν σχεδόν τίποτα, δε λειτουργούν ανταποδoτικά, κι απλά γεμίζουν κάποιων τις τσέπες. Αυτά, θα έπρεπε να μας προβληματίζουν και όχι να λέμε 'απ' το ολότελα, καλή και η Παναγιώταινα'.
Έτσι, για το #1 αυτό δυστυχώς είναι το αναγκαίο κόστος που πρέπει να περάσει κάποιος που είναι εντάξει, απλώς και μόνο για να αποδειχτεί (όχι σε αυτόν, που το ξέρει ήδη) ότι είναι εντάξει. Μια πρόταση για να βελτιώναμε τα πράγματα εδώ θα ήταν το 'χωρίς επιπλέον κόστος σε περίπτωση επανελέγχου' να μετατραπόταν σε κάποιο χρηματικό 'πρόστιμο' που να χρηματοδοτούσε εν μέρει το κόστος ελέγχου των pass αυτοκινήτων.
Το #2 εξαρτάται από το πόσο αποφασισμένοι είμαστε ως κοινωνία (μέσω του νομοθέτη) να εξαφανίσουμε τα χρέπια από τους δρόμους. Το 'αν έχει νόημα' που ρωτάς, για ποιόν είναι, γι αυτόν που κυκλοφορεί με το σάπιο χωρίς να νοιάζεται ή για όλους εμάς τους υπόλοιπους; Αν αυτόν δεν τον νοιάζει, πρέπει εμείς να τον εντοπίσουμε (μέσω του ΚΤΕΟ) και να τον αναγκάσουμε να 'νοιαστεί'.
Το #3 πάλι εξαρτάται από το πόσο αυστηρό έλεγχο θέλουμε/είμαστε διατεθειμένοι να υποστούμε. Για παράδειγμα, στο τεστ των φρένων θα μπορούσε να προστεθεί έλεγχος των σωληνώσεων με το μάτι, high pressure leak test, υποχρεωτική αντικατάσταση ανά Χ χρόνια κλπ. Αντίστοιχα όμως όλα αυτά θα κόστιζαν και θα αργούσαν πολύ παραπάνω.
Στα αεροπλάνα όμως ανάλογοι έλεγχοι γίνονται, τα διαστήματα service είναι πολύ συντομότερα και πιο εξονυχυστικά (στα 'μεγάλα service' κάνουν κυριολεκτικά βίδες όλο το αεροσκάφος). Γι αυτό και συνολικά, ένα τυπικό επιβατικό αεροπλάνο είναι τάξεις μεγέθους πιο αξιόπιστο από το μέσο αυτοκίνητο. Κοστίζει όμως αντίστοιχα και πολύ παραπάνω!
Το #4 είναι πρόβλημα της υλοποίησης και όχι της 'φιλοσοφίας' του ΚΤΕΟ. Οι ελεγκτές πρέπει να είναι καλύτερα εκπαιδευμένοι, με πιο σωστό εξοπλισμό κλπ για να αποφεύγονται τέτοια ευτράπελα.
Απ΄ ότι κατάλαβα έχεις να προτείνεις κι εσύ ένα σωρό αλλαγές στο υπάρχον σύστημα, άρα τελικά δε σε ικανοποιεί ούτε εσένα έτσι όπως υφίσταται. Η διαφορά μας είναι ότι εγώ κρίνω το ΚΤΕΟ από το τι μου εξασφαλίζει στην πράξη για τα οχήματα με τα οποία μοιράζομαι το δρόμο [=τίποτα, σε βάθος χρόνου] και το τι μου κοστίζει [too much, κατά την ταπεινή μου άποψη - ειδικά το 10ρικο για την 'κάρτα ελέγχου καυσαερίων'], ενώ εσύ το κρίνεις με βάση την αδυναμία σου να σκεφτείς μια καλή και ολοκληρωμένη εναλλακτική και λες 'από το τίποτα, καλό είναι κι αυτό, όσο κι αν κοστίζει' (αν κόστιζε 100 ευρώ και ήταν κάθε 1 χρόνο τι θα έλεγες? Αν ήταν κάθε 6 μήνες? Αν ήταν κάθε 5 χρόνια?...).
Όσον αφορά το #5, να κάνω κι εγώ μερικές ερωτήσεις με τη σειρά μου. Κατ'αρχάς δεν ρωτώ καν αν συμφωνείς ότι πρέπει να κυκλοφορούν στους δημόσιους δρόμους καλοσυντηρημένα αυτοκίνητα-φορτηγά-μοτοσυκλέτες, το θεωρώ αυτονόητο.
Να κάνεις όσες ερωτήσεις θέλεις, αλλά πρώτα θα ήθελα να μου απαντήσεις εσύ το #5.
Εντέλει, μην νομίζεις ότι έχω κάποιο βίτσιο να υπερασπίζομαι τα ΚΤΕΟ έτσι όπως είναι τώρα ή απολαμβάνω να πληρώνω. Το θεωρώ όμως αναγκαίο κακό που πρέπει να υποστούμε όλοι οι οδηγοί, ελλείψη κάποιου άλλου (μαγικού?) τρόπου.
ΟΚ. Δοκίμασε τώρα να ξεκινήσεις λίγο διαφορετικά:
- Κανείς δε θέλει να πεθάνει στο δρόμο επειδή 'έτυχε' να οδηγεί κινούμενη βόμβα χωρίς να το ξέρει.
- Ο 'έλεγχος από το κράτος κάθε 2 χρόνια' δε μπορεί να 'σώσει' όποιον δεν ενδιαφέρεται να συντηρεί το αμάξι του όπως πρέπει. Σε 2 χρόνια ένα αμάξι μπορεί να έχει γίνει ερείπιο δεκάδες φορές, ανάλογα με τη χρήση. Τα 2 χρόνια είναι συχνότητα που απλά δε μπορεί να θεωρηθεί 'υπερβολικά κουραστική' από την πλειοψηφία των οδηγών. Όχι όμως ότι είναι και αρκετή για να 'πιάσει' την πλειοψηφία των σαράβαλων. των παράνομων μεταρτροπών, κλπ.
- Η υπάρχουσα κατάσταση στους δρόμους κάτι λέει για το πόσο καλά λειτουργεί το σύστημα των ΚΤΕΟ στην πράξη.
- Δε μπορεί ο κάθε τεχνικός ΚΤΕΟ να γνωρίζει το κάθε αμάξι και τις ιδιαιτερότητές του [σε αντίθεση με τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία, των οποίων οι μηχανικοί έχουν εκπαιδευτεί στο κάθε μοντέλο ξεχωριστά].
- Λάδωμα... Ο μεγάλος εχθρός για εσένα που θες να πιστεύεις ότι όποιο αμάξι έχει κάρτα ΚΤΕΟ είναι αξιο να μοιράζεται το δρόμο μαζί σου.
- Γιατί να δίνεις 40 και 50 ευρώ για έλεγχο ρουτίνας 20 λεπτών που μπορεί να τον έχεις κάνει προχθές και στο εξουσιοδοτημένο συνεργείο της εμπιστοσύνης σου? Γιατί να μη μπορεί να βεβαιώσει ΑΥΤΟ ότι το αμάξι σου είναι όπως πρέπει κι ότι το έχεις προσεγμένο και νόμιμο με βάση κάποια λίστα ελέγχων??
- Ποιος θα έχει την ευθύνη αν εσύ προχθές πέρασες ΚΤΕΟ, χθες έβγαλες τα λάστιχά σου off στην πίστα, και σήμερα καρφώθηκες στον προφυλατκτήρα μου όταν σταμάτησα στο κόκκινο φανάρι? Το ΚΤΕΟ?!.... Μήπως πρέπει να καταλάβει ο καθένας μας ότι είναι Ο ΙΔΙΟΣ υπεύθυνος γι αυτό που οδηγεί και καλά θα κάνει να μην περιμένει να περάσει ΚΤΕΟ μετά από άλλα 2 χρόνια για να του πουν τι άλλο να διορθώσει στο αμάξι του? Και μήπως το ότι προχθές πέρασε ΚΤΕΟ δε λέει απολύτως τίποτα σήμερα?
Άλλος, 'μαγικός' τρόπος ελέγχου φυσικά και μπορεί να βρεθεί - και εύκολα μάλιστα, αν βάλουμε κάτω όλες μας τις ιδέες. Το θέμα είναι ποιον συμφέρει ν' αλλάξει το υπάρχον σύστημα και μαζί και τα οικονομικά μεγέθη που αυτό περιλαμβάνει.
-
[edit]
Μια και αναφέρθηκε κάτι για φαρμακεία: Τα φαρμακεία που αγοράζετε από μαγαζιά του στυλ Praktiker σε κάποια σετάκια που κυκλοφορούν (μαζί με τρίγωνο, πυροσβεστήρα, κλπ) γνωρίζετε τι έχουν και τι πρέπει να έχουν μέσα προτού τα πληρώσετε? Τα 'συντηρείτε'? Αγόρασε ένας φίλος ένα τέτοιο κιτ και το 'φαρμακείο' (o Θεός να το κάνει...) το μόνο που είχε μέσα ήταν 2 ματηλάκια με ιώδιο και λίγο μπαμπάκι, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων. Και νόμιζε ότι αγόρασε φαρμακείο...Μια φορά το χρόνο, κάθε Ιούλιο, αλλαγή όλου του περιεχομένου του φαρμακείου και έλεγχος του πυροσβεστήρα κάθε χρόνο και αναγόμωση κάθε δυο, όπως είναι οι κανονισμοί. Αν και τα τελευταία δυο χρόνια έκανα τρεις αναγομώσεις γιατί ο πυροσβεστήρας χρειάστηκε σε αυτοκίνητα τρίτων. Μια φορά στα Μέγαρα και μια σε 'κανονικό' δρόμο. Ο δεύτερος δε, ούτε ευχαριστώ δεν είπε. Μάλλον θεωρεί δεδομένο να του σβήνουν άλλοι τη φωτιά στο δικό του αυτοκίνητο.
-
Καλή Χρονιά σε όλους μας και από εμένα,
Το θέμα με το ΚΤΕΟ θεωρώ ότι είναι ένα καρέ του θέματος . Το βασικό θέμα είναι η αντίληψη περί αυτοκίνησης που διαθέτει ο καθένας μας. Όπως προείπα είμαστε όλοι κουκίδες στο χάρτη, το θέμα είναι πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας από εμάς τη θέση του, ατομικά ή συνολικά, αν το συμμερίζεται συνολικά προσπαθεί να ισορροπεί συνεχώς ανάμεσα στο δικάιωμα και την υποχρέωση του , αν όμως στερείται αντίληψης το αφήνει στους άλλους να το κάνουν και μετά περηφανεύεται ως ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ότι ξεγέλασε το σύστημα, τώρα το αν σκοτωθεί ή σκοτώσει είναι κάτι που δεν τον απασχολεί διότι πολύ απλά είναι υποχρέωση των ΑΛΛΩΝ και όχι δική του και αυτό δυστυχώς περνάει ως κληροδότημα κουλτούρας στους επόμενους και πάει λέγοντας....
Κανείς λοιπόν, δεν μπορεί να εξασφαλίσει σήμερα ότι ,
-
Δεν λαδώνει κάποιος για να πάρει δίπλωμα. Γιατί να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο ? Διότι πολύ απλά στερείται αντίληψης, θεωρεί ως γνήσιος ελληνάρας ότι αυτός ξέρει.......
-
Οι πάμπολοι και αγνώστου προηγούμενης ταυτότητας έμποροι μεταχειρισμένων δεν εισάγουν μεταχειρισμένα οχήματα νεκροφόρες και ότι με ένα γυαλισματάκι, λαδωματάκι, γαργάλιμα του κοντέρ, κλπ τα πωλούν έπειτα στον ΕΛΛΗΝΑΡΑ που εξαντλείται στο περιτύλιγμα και όχι στο περιεχόμενο, στην ουσία.
-
Ο super-duper μηχανικάρας με χρόνια εμπειρίας στην πλάτη δεν έχει βγάλει ή και συνεχίζει να βγάζει νεκροφόρες στο δρόμο. Θυμίζω την έρευνα ελληνικού περιοδικού αυτοκινήτου, σύμφωνα με το αποτέλεσμα 4 στα 10 συνεργεία, 40%, (Πιστοποιημένες Κάθετες μονάδες & εξουσιοδοτημένα) δεν αντιλήφθηκαν τον τζόγο στο σύστημα διεύθυνσης. Φυσικά και εγώ ο ανυποψίαστος (διότι δεν είμαστε όλοι minus στη μηχανολογία) μπορεί να έχω πληρώσει και το 1000ρικάκι στο κατά τα άλλα πιστοποιημένο Service.
-
Ο γνήσιος σύγχρονος ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ οδηγός προτιμάει να αλλάξει τα ακατάλληλα λάστιχα ή τον καταλύτη, παρά να πάει στην Αράχωβα να πουλήσει μούρη με το ¨καλοσυντηρημένο¨ όχημα.
5.Το νέφος που ρουφάμε όλοι μας μικροί και μεγάλοι δεν είναι αποτέλεσμα ¨κακής αντίληψης¨ των εμπλεκόμενων ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΩΝ οδηγών, επισκευαστών, προμηθευτών, κλπ και όχι απαραίτητα έλλειμμα νόμου.
-
Τα θανατηφόρα αποτελέσματα της αυτοκίνησης περιορίζονται μόνο μεταξύ των χρηστών και εντός συνόρων ή ότι είναι φαινόμενο ατομικό και όχι κοινωνικό και δεν επηρεάζουν δυσμενώς όλους μας.
-
Το αυτοκίνητο στην σημερινή εποχή και στο πλαίσιο που κυκλοφορεί δεν αποτελεί θανατηφόρο όπλο στο χέρι του κάθε υποψιαζόμενου ή ανυποψίαστου, μικρού ή μεγάλου, νέου ή παλαιού οδηγού & ιδιοκτήτη.
-
Τα ΚΤΕΟ θα σταματήσουν να τα πέρνουν αν δεν σταματήσει πρωτίστως να το επιδιώκει η πλειοψηφία δυστυχώς των επαγγελαμτιών και μη εμπλεκόμενων στην Ελλάδα. Ομοίως και για τα Ιδιωτικά, η μόνη διαφορά είναι ότι αυτά προυποθέτουν λόγω νεότητος πιο σύγχρονη και σωστή λειτουργία και το μόνο που χρειάζεται είναι αυστηρότερος έλεγχος τους. Ποιο κράτος όμως μπορεί να ελέγξει τα ιδιωτικά από την στιγμή που λειτουργεί το ίδιο δημόσιο ΚΤΕΟ χωρίς εξοπλισμό, π.χ. στη ναυαρχίδα των δημοσίων στου χολαργού δεν υπάρχει αμορτισερόμετρο. Γιατί να έχει το συνεργείο από την άλλη θα μου πεις και θα έχεις δίκιο, αφού δεν ελέγχεται...
Σε κάθε περίπτωη όσοι πολίτες προσπαθούν να τηρούν ευλαβικά βασικούς κανόνες ασφάλειας στην αυτοκίνηση (μακάρι να είναι αρκετοί), επιδεικνύουν αυξημένο αίσθημα αυτοσεβασμού και σεβασμού των άλλων, και για αυτό δικαιούνται και θα πρέπει να επιζητούν τακτικότερο και αυστηρότερο έλεγχο των ΚΤΕΟ που ασκούν τον έλεγχο όλων των οχημάτων από μηχανάκι έως οτιδήποτε κυκλοφορεί στο δρόμο. Μόνο έτσι θα επιβεβαιώνεται ή θα απορρίπτεται η επικινδυνότητα της θέση μας , με αντικειμενική, αδιάβλητη και αμερόληπτη διαδικασία τακτικού τεχνικού ελέγχου.
Αν δεν προκύπτει ολοκληρωμένη εικόνα του πλαισίου που συμμετέχει κανείς, δεν μπορεί να προκύπτει και η αντίστοιχη εικόνα της συμμετοχής του.
Όταν δεν υπάρχει αντικειμενική εικόνα αγνοείται τυχόν πρόβλημα που μπορεί να εγκυμονεί κίνδυνο και ακόμη πεισσότερο τη λύση του.Από την άλλη τα στατιστικά περί αυτοκίνησης πιάνουν πάτο στην ελλάδα και εκεί δημιουργούνται σοβαρότατα ερωτηματικά διότι τα αποτελέσματα για τη χώρα μας είναι ολίγον ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ......παρόλο που τα ξέρουμε ΟΛΑ...ως ¨σύγχρονοι οδηγοί¨ , εκτός και αν δεν αποτελεί πρόβλημα το ότι πληρώνουμε ακριβά κάθε τρόπο, με χρήμα και απώλεια υγείας ή ανθρώπινης ζωής .
Τα ΚΤΕΟ λοιπόν καλώς υπάρχουν, εμείς πρέπει να αντιληφθούμε όμως τα όρια της υποχρέωσης και του διακαιώματος μας.
-
-
Το ερώτημα δεν είναι αν καλώς ή κακώς υπάρχουν αλλά αν έτσι όπως λειτουργει ο θεσμός στη χώρα μας κοροϊδευόμαστε ή όχι και πώς θα έπρεπε να διαμορφώσουμε το υπάρχον σύστημα [ή κάποιο που θα το αντικαταστήσει/συμπληρώσει - αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο] για να έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε να έχουμε.
Για να απαντηθεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε να εξετάσουμε αν η συχνότητα [και η προβλεψιμότητα] των ελέγχων επαρκεί ή απλά 'βολεύει', αν πρέπει να είναι η ίδια για όλα τα αυτοκινητα, ανεξαρτήτως π.χ. ιστορικού (ηλικίας, κατάστασης, παράνομων μετατροπών, κλπ), αν η εξειδίκευση του προσωπικού και ο εξοπλισμός αρκούν ώστε να μη γίνονται λάθη, αν τα ΚΤΕΟ μπορούν να κάνουν ελέγχους που δε μπορούν να κάνουν με υπευθυνότητα τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία [και άρα είναι ο μόνος λογικός τρόπος να βρεθεί αν ένα αμάξι είναι 'σωστό'], αν το κόστος των ελέγχων (π.χ. της μέτρησης των καυσαερίων) είναι λογικό ή κάποιος θησαυρίζει από κάτι που δε θα έπρεπε ν' αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης, αν υπάρχει ανταποδοτικότητα και γι αυτόν που το έχει εντελώς παρατημένο και δεν ξέρει σε τι κατάσταση είναι το αμάξι που οδηγεί αλλά και γι αυτόν που ξοδεύεται και το διατηρεί σε άριστη κατάσταση, κατά πόσον περνούν αυτοί που πρέπει να περνούν και κόβονται αυτοί που πρέπει να κόβονται, αν προσέρχονται όλοι όσοι θα έπρεπε να προσέρχονται για έλεγχο, και, τελικά, γιατί κυκλοφορούν τόσα χρέπια και τόσοι κάγκουρες στους δρόμους μας.
Κατά τ' άλλα συμφωνώ με τα περισσότερα από τα παραπάνω.
-
[quote='nidosan']
Το ερώτημα δεν είναι αν καλώς ή κακώς υπάρχουν αλλά αν έτσι όπως λειτουργει ο θεσμός στη χώρα μας κοροϊδευόμαστε ή όχι και πώς θα έπρεπε να διαμορφώσουμε το υπάρχον σύστημα [ή κάποιο που θα το αντικαταστήσει/συμπληρώσει - αν ποτέ γίνει κάτι τέτοιο] για να έχουμε τα αποτελέσματα που θα θέλαμε να έχουμε.Το είπαμε σε προηγούμενη συζήτηση,
ο θεσμός ΚΤΕΟ χρήζει άμεσης βελτίωσης, εξέλιξης και προπάντων ουσιαστικού ελέγχου.
Από εκεί και πέρα όμως λειτουργεί και ως μπούσουλας για αρκετούς σήμερα διότι δεν εξηγείται αλλιώς η επισκεψιμότητα στα συνεργεία για προετοιμασία πριν το ΚΤΕΟ.Η Λύση είναι μία ΚΕΝΤΡΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ των πάντων και σε όλα που σχετίζονται με την τεχνική κατάσταση της αυτοκίνησης, προτείνω ορισμένες ιδέες παρακάτω,
-
Δημοσίευση, αντιπαραβολή και σύγκριση ΟΛΩΝ των στατιστικών κάθε ΚΤΕΟ σε τακτική βάση, θα προκύπτει έτσι ποιο ΚΤΕΟ απορρίπτει τεχνικούς ελέγχους και σε τι ποσοστό και ποιο όχι, ποιο συνεργάζεται με 'μόνιμους πελάτες' (διεκπαιρεωτές, εμπόρους, εταιρίες ενοικιάσεως, κλπ) και ποιο όχι, ποιο τηρεί διαδικασίες εσωτερικού ελέγχου και στην τελική ποιο έχει τεχνική επάρκεια ώστε να μετρά ΣΩΣΤΑ.
-
Τήρηση και εποπτεία Μητρώου οχημάτων από το ΥΜΕ, θα προκύπτει πόσα οχήματα ελέγχθησαν και πότε. Σήμερα στην ελλάδα υπολογίζεται αποχή άνω του 50% των κυκλοφορούντων οχημάτων από τον τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ.
-
Υποχρεωτικός εξοπλισμός όλων των συνεργείων επισκευής με μετρητικό εξοπλισμό αντίστοιχο των ΚΤΕΟ ώστε να μιλάνε επιτέλους στον ίδιο κώδικα επικοινωνίας. Ποιο συνεργείο μπορεί σήμερα να επισκευάζει φρένα αν δεν μπορεί να τα μετρήσει ?, αντίστοιχα στα τζογόμετρα, αμορτισερόμετρα, φωτόμετρα, κλπ
-
Σύσταση μητρώου & αυστηρού ποινολογίου για συνεργεία παντός τύπου & ΚΤΕΟ, όταν προκύπτει ότι δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους σωστά να μην την κάνουν καθόλου, να κλείνουν δια παντώς και να αλλάζουν επάγγελμα.
-
ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματος σε ηλεκτρονική μορφή, όπου σε κάθε επισκευή, συντήρηση, ΚΤΕΟ, έλεγχος τροχαίας, ή οποιαδήποτε άλλη μορφή επέμβασης κρίνεται σκόπιμο θα φορτώνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία και θα συνοδεύουν το όχημα μέχρι το τέλος κυκλοφορίας του.
-
Συμφωνώ μαζί σου, για πρόγραμμα επιβράβευσης των συνετών ιδιοκτητών και αντίστοιχα ποινών για τους ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ, ίσως να εξυπηρετεί και στον εξορθολογισμό χρεώσεων τελών κυκλοφορίας & ασφαλίστρων. Ένα καλοσυντηρημένο όχημα κοστίζει πολύ λιγότερα στο περιβάλλον και στη ζωή όλων μας.
-
Έλεγχος των πάσης φύσεως εισαγωγών εξαρτημάτων, ανταλλακτικών, αξεσουάρ κλπ που πωλούνται ελεύθερα στο εμπόριο. Π.χ. Τι να το κάνουμε αν πλημμυρίζει για χρόνια η αγορά από (α)διάφορους 'ειδικούς' επισκευαστές σε μεμβράνες, xenon, αμορτισέρ, μπούκες, σκάστρες, κλπ και έπειτα βγαίνει οδηγία για έλεγχο στα ΚΤΕΟ, τότε είνα αργά, πέταξε το πουλί....
-
Κλείσιμο όλων των δημοσίων ΚΤΕΟ άμεσα (τα ιδιωτικά σήμερα είναι περισσότερα και πιο εξελιγμένα) διότι επηρεάζουν δυσμενώς τον θεσμό και δεν επιτρέπουν την εξέλιξή του. Τα δημόσια ΚΤΕΟ λειτουργούν ακόμη με μολύβι και χαρτί. Δεν μπορούν να παράγουν στατιστικά και γι' αυτό το λόγο επηρεάζεται η λειτουργία τους διαρκώς από στοιχεία λαμογιάς, επίκινδυνης για τη δημόσια ασφάλεια και υγεία. Από την άλλη υπάρχει και η νοοτροπία του ΕΛΛΗΝΑΡΑ που λέει, αν δεν μου το περάσεις την άλλη φορά θα πάω σε άλλο ΚΤΕΟ και δεν θα ξανάρθω και ενθαρύνει έτσι την διαιώνιση του κακού ΚΤΕΟ και τη σύσταση 'κακής πελατείας'.
-
Μητρώο και έλεγχος ΟΛΩΝ των προμηθευτών εξοπλισμού συνεργείων & ΚΤΕΟ σχετικά με την αξιοπιστία των μηχανημάτων που πωλούν και των service που κάνουν σε αυτά, οι περισσότεροι σήμερα δεν γνωρίζουν καν την μετρητική ικανότητα του εξοπλισμού που αγοράζουν και έπειτα πωλούν σε πελάτες τους. Τα δε εργοστάσια παραγωγής στην Ευρώπη έχουν αντιλειφθεί πλήρως το χάος της ελληνικής πραγματικότητας και πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες στους τελικά ανίδεους μηχανικούς που αναζητούν μόνο χαμηλό κόστος αγοράς τους και τίποτα παραπάνω.
-
Διεργαστηριακούς έκτακτους - αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε συνεργεία και ΚΤΕΟ για να διαπιστώνεται το καθολικό επίπεδο των μετρήσεων και των υπηρεσιών που παράγουν στους ανυποψίαστους και ανήξερους οδηγούς.
Τα παραπάνω είναι κάποια μέτρα που σκέφτηκα σε πολύ λίγο χρόνο αλλά θεωρώ ότι θα συμβάλλουν αρκετά στον εξορθολογισμό εφαρμογής του θεσμού. Σε άλλα κράτη της ΕΕ τηρούνται εδώ αρκετά από τα παραπάνω και για αρκετά χρόνια, στην Ελλάδα όμως έχουμε μια πάρα πολύ σημαντική δυσκολία ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ, που δυστυχώς συντηρούμε και διαχειριζόμαστε προς ιδίον όφελος όλοι μας.
Καταλήγω στο ότι η πρώτη σημαντική αλλαγή πρέπει να είναι στη νοοτροπία μας. Ίσως μέσω του παρόντος forum να πρέπει να ενθαρυνθούν και οργανωθούν ενέργειες προς αυτήν τη κατεύθυνση, συλλογή απόψεων, ταξινόμηση, ψηφοφορία, δημόσια κατάθεση στους αρμόδιους κρατικούς φορείς και φυσικά παρακολούθηση των όποιων εξελίξεων. Και όλοι εμείς από την άλλη θεματοφύλακες της ζωής μας......
-
-
Καλημέρα και καλή χρονιά!
Θα συμφωνήσω με τις προτάσεις του ellinas.odigos. Δυστυχώς όμως θα πρέπει να αλλάξει πρώτα όπως είπες η νοοτρόπία μας και αυτό είναι δύσκολο γιατί εξυπηρετούνται πολλά συμφέροντα. Οι υπάλληλοι των δημοσίων κτέο για παράδειγμα από την στιγμή που άνοιξαν τα ιδιωτικά έχουν αφήσει τις δεύτερες πολυκατοικίες τους στα μπετά και προσπαθούν από τα φορτηγά να τις τελειώσουν...Επίσης δεν υπάρχει ομοιογένεια στον έλεγχο ανά κτέο.Η νομοθεσία είναι η ίδια αλλά κάποια κτέο είναι πιο ελαστικά από κάποια άλλα με αποτέλεσμα να δημιουργείται θέμα. Αν ένα κτέο σε κόψει για ένα λαμπάκι δεν θα ξαναπάς γιατί είναι αυστηροί. Αν ένα άλλο σε περάσει θα μείνεις ευχαριστημένος και θα δυσφημίσεις το πρώτο που πήγες. Έτσι και το πρώτο κτέο δεν πρόκειται να ξανακόψει για ένα λαμπάκι γιατί βλέπει πως χάνει πελατεία...Και τα ιδιωτικά κτέο επιχειρήσεις είναι και θέλουν να έχουν κερδοφορία.Όταν όμως έχεις κτέο που περνάει κάθε τί χωρίς έλεγχο, είτε είναι δημόσιο είτε ιδιωτικό, τότε κάνεις ζημιά σε αυτόν που θέλει να κάνει σωστά τη δουλειά του.Αν όμως εσύ επειδή είσαι σωστός κόβεις τα 10 από τα 15 αυτοκίνητα που έρχονται για έλεγχο και οι άλλοι τα περνάνε τότε σύντομα θα μείνεις χωρίς δουλειά.Αν όμως ελέγχονταν και τα δύο κτέο σωστά και τα πρόστιμα για 'ελλειπής' ελέγχους ήταν τσουχτερά τότε κάτι θα μπορούσε να γίνει αφού το ρίσκο να σε κλείσουν και να χάσεις την άδεια λειτουργίας σου σε σχέση με την επένδυση που θα έχει κάνει το κτέο θα είναι πολύ μεγάλο.Πάντως με την έναρξη λειτουργίας των ιδιωτικών κτέο πιστεύω πως είμαστε σε καλό δρόμο...Μακάρι τα πράγματα να γίνουν στο μέλλον καλύτερα
ΚΤΕΟ -Πότε?