-
Ο χρήστης ___ έγραψε:
Ζητησα γνωμη και πηρα γνωμη. Που ειναι το κακο δηλαδη; Τωρα αν την εδωσε ο μαστορας καλως αλλα δεν ζητησα απαραιτητα τη γνωμη του μαστορα..... αν ηθελα ντε και καλα γνωμη επαγγελματια θα το πηγαινα στο συνεργειο...
Και σαν επαγγελματίας σου απαντώ!.
Όταν ακούω θορύβους από εμπρός, ανατριχιάζω.
Σίγουρα εάν μπορούσες να αποτυπώσεις το τι άκουγες, θα μπορούσα να προσανατολιστώ έτι περισσότερο. Μα αυτό είναι δύσκολο, και έτσι η επιφυλακτικότητα μου, είναι εκ πείρας δεδομένη, θέλοντας να είμαι σωστός!.
Προσθεού δεν σε πήρα όπως λέμε από την μούρη, μα προσπαθώ να οδηγήσω σωστά τους ερωτώντες. Σίγουρα κάποια πράγματα τα βρίσκω παράξενα, συχώρεσε με, μα πάντα απαντάω.
Ο συνάδελφος εάν έχεις δέσει μαζί του, δηλαδή εάν τον πάντρεψες με το όχημα σου!, θα δώσει την πλέον εμπεριστατωμένη απάντηση και σίγουρα δωρεάν!.
Σίγουρα την γνώμη του μάστορα θέλεις, και την πήρες δωρεάν!!!!!!.......
Φιλικά
Α. -
Οπωσδήποτε η ακρίβεια των απαντήσεων μου όση έχουν, δεν περικλείει λογοτεχνικά τερτίπια. Υπάρχουν πολλές οι φορές που τα γραφόμενα μου είναι of topic, και συγγνώμη που εγώ τα θεωρώ σχετικά και κατά συνέπια on topic. Πιστεύοντας πάντα ότι ολοκληρώνουν παραθέσεις.
Και απολογούμενος, (κατάντια μου) ρωτώ.
Σήμερα με τα κεσάτια, βλέπω 10 σετ φρένα την ημέρα, και 10 μπροστινά συστήματα.
Τουτέστιν 250 περίπου τον μήνα. Και κατ’ επέκταση 3000 τον χρόνο. Που στα 50+ επαγγελματικά μου χρόνια, σημαίνει 150000 οπτικοί έλεγχοι!. Διότι και με το τζογόμετρο οπτικούς ελέγχουν κάνεις ανά την υφήλιο.
Αντίστοιχα τα τακάκια που έχουν ‘φαί’ και συγκεκριμένα πίσω, δεν τα στέλνω στο τμήμα αντοχών του πολυτεχνείου. Μα σίγουρα 10 χρόνια ‘αφάγωτα’ τακάκια τα αντικαθιστώ, όταν έχω αλλάξει τα μπροστινά 5+ φορές διότι δεν ‘παίζουν’. Και εάν δεν μπορώ να ‘διαβάσω’ το χρώμα τους, καθώς και τη υφή τους, καθώς και το πάτημα στον δίσκο, τότε δεν θα έπρεπε να βρίσκομαι στην ενότητα.
Κατά συνέπεια δεν θα έπρεπε να παίρνω τον επώδυνο μηδενισμό.
Οπωσδήποτε η κρίσης μου επί τεχνικών θεμάτων είναι δεδομένη, και δεν αντέχει αστεϊσμών.
Θα παρακαλούσα να μην λάβετε υπόψη σας τα όσα of topic έχω σε αυτό το κείμενο, για να κριθώ από τους παράθετες και σας υπόσχομαι ότι εάν λάβω αρνητικά μηνύματα, δεν θα ξανά μπω.
Φιλικά
Α. -
Ο χρήστης antonis-team έγραψε:
Σήμερα με τα κεσάτια, βλέπω 10 σετ φρένα την ημέρα, και 10 μπροστινά συστήματα.
Τουτέστιν 250 περίπου τον μήνα. Και κατ’ επέκταση 3000 τον χρόνο. Που στα 50+ επαγγελματικά μου χρόνια, σημαίνει 150000 οπτικοί έλεγχοι!Αν και με το ζόρι κρατιέμαι να σχολιάσω με ειρωνικό ύφος όπως μας ειρωνεύεσε εσύ με αυτά που γράφεις αλλά τελος πάντων θα αντισταθώ θα πω απλά αυτό που νομίζω. Μήπως είσαι υπερβολικός ;; Λέω τώρα εγώ αν βλέπεις 10 αυτοκίνητα και ελέγχεις και τα φρένα να δεχτώ και ως μέρος του σερβις πόσα αυτοκίνητα έχεις κάθε μέρα συνολικά; Α και τα ταμπούρα που κυρίως είχαν τα αυτοκίνητα πριν από 40 ή 50 ή ακόμη και μερικά πριν 30 χρόνια πως τα έβλεπες χωρίς να τα ανοίξεις;
Σίγουρα δεν αμφισβητώ τις γνώσεις σου αλλά σίγουρα αμφισβητώ την ακρίβεια αυτών που γράφεις όχι σε αυτή την περίπτωση μόνο αλλά στις περισσότερες δημοσιεύσεις σου. -
Αν και φοβάμαι ότι θα ρίξω λάδι στη φωτιά θα ήθελα να ρωτήσω το εξής. Σε έναν δίλιτρο TFSI (2008):
στη μέση κάτω στη φωτό έχουμε τον ιμάντα που δίνει κίνηση στη γεννήτρια και στον κομπρεσέρ του aircondition που είναι αυτός :
από εκεί λοιπόν ακούγεται εδώ και αρκετό καιρό (μήνα περίπου) ένας συριγμός/σφύριγμα το οποίο μάλιστα κάνει και ένα πιο έντονο σφύριγμα για 1-2 δευτερόλεπτα όταν το σβήνω. Το σφύριγμα είναι πιο αισθητό στο ρελαντί. Μόλις πατήσω γκάζι χάνεται ελαφρώς αλλά ίσως να το 'τρώει' και ο ήχος του κινητήρα. Όπως μου είπε ο μηχανικός και μάλλον έχει δίκιο κάποιο ρουλεμάν ετοιμάζεται να μας αφήσει χρόνους. Η ερώτηση είναι πως μπορώ να εντοπίσω ποιο ρουλεμάν είναι από αυτά που βρίσκονται εκεί? Υπάρχει κάποιος τρόπος πριν λυθεί? Αλλά και αν λυθεί πως θα αναγνωριστεί το πεθαμένο ρουλεμάν? Με το μάτι? Ή πρέπει να αλλαχθούν όλα για σιγουριά?
-
Για να προλάβω να σας θυμήσω ότι το θέμα εδώ είναι τεχνικές απορίες.
Επίσης να σας θυμήσω ότι ο καθένας μπορεί να γράφει ό,τι θέλει (εντός θέματος) στο φόρουμ και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να τα θεωρήσει αληθινά.
Οπότε το πόσα ταμπούρα βλέπει ο ένας και το αν τον πιστεύει ο άλλος δεν ενδιαφέρει και να πάτε να τα πείτε αλλού.
Ευχαριστώ.** [mod]** -
Ο χρήστης Professeur έγραψε:
Το σφύριγμα είναι πιο αισθητό στο ρελαντί. Μόλις πατήσω γκάζι χάνεται ελαφρώς αλλά ίσως να το 'τρώει' και ο ήχος του κινητήρα. Όπως μου είπε ο μηχανικός και μάλλον έχει δίκιο κάποιο ρουλεμάν ετοιμάζεται να μας αφήσει χρόνους. Η ερώτηση είναι **πως μπορώ να εντοπίσω ποιο ρουλεμάν είναι **από αυτά που βρίσκονται εκεί? Υπάρχει κάποιος τρόπος πριν λυθεί? Αλλά και αν λυθεί πως θα αναγνωριστεί το πεθαμένο ρουλεμάν? Με το μάτι? Ή πρέπει να αλλαχθούν όλα για σιγουριά?Μπορείς να δοκιμάσεις να το ακούσεις. Με ακουστικό, μοιάζει με στηθοσκόπιο ιατρικό. Γέλαγα όταν το πρωτοείδα μα έμεινα με το στόμα ανοιχτό όταν, χωρίς να είμαι ειδικός, άκουσα σαφέστατα τη διαφορά ανάμεσα σε υγιή και μη κινούμενα μέρη κινητήρα σε λειτουργία.
-
Έχω πάρει τέτοιο (αυτό που έχει μια μακριά βελόνα μπροστά:
) και δεν το σκέφτηκα. Το θέμα είναι ότι τα ρουλεμάν κινούνται. Ίσως όμως πιάνει και έτσι (έντιτ: εννοώ να κολλήσω τη βελόνα στο κέντρο που είναι 'στάσιμο'). Θα το δοκιμάσω (όταν το βρω γιατί δεν ξέρω που το έχω). Ευχαριστώ. -
Έχω παρατηρήσει συμπτώματα αζύγιστου μπροστινού τροχού που εμφανίζονται όμως μόνο όταν επιταχύνω ή αφήνω το γκάζι. Το πρωτοπαρατήρησα σε ελαφρά κατηφόρα (ευθεία) της Αττικής Οδού: Με ελάχιστο γκάζι ώστε απλά να διατηρώ την ταχύτητά μου, το τιμόνι σταθερότατο. Πατώντας για να επιταχύνω ή αφήνοντάς το για να κόψω, εμφανίζεται μικρό τρέμουλο! Έχει κανείς κάποια εξήγηση για το παράξενο φαινόμενο;
Εμφανίζεται από τα 100 χαω και άνω. -
Ημιαξόνιο;
-
Έχω πάρει τέτοιο (αυτό που έχει μια μακριά βελόνα μπροστά:) και δεν το σκέφτηκα. Το θέμα είναι ότι τα ρουλεμάν κινούνται. Ίσως όμως πιάνει και έτσι (έντιτ: εννοώ να κολλήσω τη βελόνα στο κέντρο που είναι 'στάσιμο'). Θα το δοκιμάσω (όταν το βρω γιατί δεν ξέρω που το έχω). Ευχαριστώ.Ε λοιπόν είσαι προφέσορας με τα όλα σου!
Άρχισε να ακούς γενικά σε πολλά σημεία και θα το βρεις. Η διακριτικότητα που σου προσφέρει το ακουστικό είναι πολύ καλή, σου δείχνει με ασφάλεια ακριβώς πού είναι αυτό που δεν πάει καλά. -
Ο χρήστης Thάnos έγραψε:
Ημιαξόνιο;Τι μπορεί να πάθει όμως ένα ημιαξόνιο; Να έχει στραβώσει λίγο π.χ.;
-
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Έχω παρατηρήσει συμπτώματα αζύγιστου μπροστινού τροχού που εμφανίζονται όμως μόνο όταν επιταχύνω ή αφήνω το γκάζι. Το πρωτοπαρατήρησα σε ελαφρά κατηφόρα (ευθεία) της Αττικής Οδού: Με ελάχιστο γκάζι ώστε απλά να διατηρώ την ταχύτητά μου, το τιμόνι σταθερότατο. Πατώντας για να επιταχύνω ή αφήνοντάς το για να κόψω, εμφανίζεται μικρό τρέμουλο! Έχει κανείς κάποια εξήγηση για το παράξενο φαινόμενο;
Εμφανίζεται από τα 100 χαω και άνω.Βαση μηχανης;Σινεμπλοκ;
-
) και δεν το σκέφτηκα. Το θέμα είναι ότι τα ρουλεμάν κινούνται. Ίσως όμως πιάνει και έτσι (έντιτ: εννοώ να κολλήσω τη βελόνα στο κέντρο που είναι 'στάσιμο'). Θα το δοκιμάσω (όταν το βρω γιατί δεν ξέρω που το έχω). Ευχαριστώ.Απότι βλέπω είναι και το alternator εκεί, σε εμένα έχει 2 ρουλεμάν η κομπίνα του και έτσι όπως τα λες είναι πολύ πιθανόν να είναι αυτά!
Εγω τον είχα βγάλει σε μια φάση και είπα να τα αλλάξω έτσι για το καλό , δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση οπότε μπορεί να γλίτωσα άλλα στην πορεία! 15Ε τα είχα βρει! -
Ο χρήστης iliasp έγραψε:
) και δεν το σκέφτηκα. Το θέμα είναι ότι τα ρουλεμάν κινούνται. Ίσως όμως πιάνει και έτσι (έντιτ: εννοώ να κολλήσω τη βελόνα στο κέντρο που είναι 'στάσιμο'). Θα το δοκιμάσω (όταν το βρω γιατί δεν ξέρω που το έχω). Ευχαριστώ.Απότι βλέπω είναι και το alternator εκεί, σε εμένα έχει 2 ρουλεμάν η κομπίνα του και έτσι όπως τα λες είναι πολύ πιθανόν να είναι αυτά!
Εγω τον είχα βγάλει σε μια φάση και είπα να τα αλλάξω έτσι για το καλό , δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση οπότε μπορεί να γλίτωσα άλλα στην πορεία! 15Ε τα είχα βρει!Εγω θα εριχνα λιγο wd40 σε καθε ρουλεμαν μεχρι να βρω σε ποιο σταματαει ο θορυβος.
-
) και δεν το σκέφτηκα. Το θέμα είναι ότι τα ρουλεμάν κινούνται. Ίσως όμως πιάνει και έτσι (έντιτ: εννοώ να κολλήσω τη βελόνα στο κέντρο που είναι 'στάσιμο'). Θα το δοκιμάσω (όταν το βρω γιατί δεν ξέρω που το έχω). Ευχαριστώ.
Και βεβαίως αυτό το απλό ακουστικό, είναι υπέρ αρκετό. Με το μάτι και βεβαίως όταν το βγάλεις έξω το ρουλεμάν δεν θα δεις τίποτα. Εάν το πλύνεις και το γυρίσεις με ταχύτητα θα το ακούσεις μόνον. Όταν φαίνετε και με το μάτι, τότε έχει διαλύσει!. Κατά συνέπεια στην θέση που δούλευε, θα έκανε σαν αρκούδα!. Το θέμα της εξωτερικής λίπανσης, είναι πλέον ανέφικτο. Διότι σχεδόν όλα τα ρουλεμάν είναι ΖΖ, δηλαδή κλειστά και από της δυο πλευρές. Είτε με πλαστικό είτε με μεταλλικό κάλυμμα. Αυτό το κάνουν για να μην χάνουν το γράσο, και έτσι να πεθαίνουν μόνον από την χρήση. Σίγουρα ένας πολύ σφιγμένος ιμάντας, υπονομεύει την ζωή τους.
Φιλικά
Α. -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Εμφανίζεται από τα 100 χαω και άνω.
Εάν εξαιρέσουμε πρόβλημα με συνεμπλόκ, αυτό παρουσιάζετε σε στραβό λάστιχο φίλε. Όσα και βαρίδια να βάλεις σε αυτήν την περίπτωση, δεν διορθώνεται. Σήκωσε με τον γρύλο σου κάθε τροχό και γύρισε το με το χέρι αργά, (δευτερόλεπτο ανά στροφή). Εάν συμβαίνει αυτό θα ‘ανεβοκατεβαίνει’ η περίμετρος του ελαστικού!.
Ενημέρωσε μας.
Α. -
Ο χρήστης harlek έγραψε:
Ημιαξόνιο;
Τι μπορεί να πάθει όμως ένα ημιαξόνιο; Να έχει στραβώσει λίγο π.χ.;
Μήπως έχει αποκτήσει τίποτα μπόσικα στον μπιλιοφόρο και στις ¨λιγες¨ στροφες χτυπάει, ενω στις περισσότερες λόγο της φυγόκεντρου κάθεται σωστα και δεν το νιώθεις...
-
Τα ρουλεμάν με μεταλλικό κάλυμα είναι 1 Ζ, με 2 καλύματα είναι ΖΖ ή 2Ζ, με 1 πλαστικό είναι 1 RS, με 2 πλαστικά είναι 2 RS.
Πολλές φορές βάζουν με 1 κάλυμα και αφήνουν την πίσω πλευρά που κάθετε το ρουλεμάν ανοιχτή και στο σημείο που έχει κοιλότητα βάζουν γράσο εν ήδη αποθήκης.
Αν πλυθεί το ρουλεμάν με βενζίνη, ακόμα και καινούργιο να είναι θα χτυπήσει μετά από λίγο γιατί η βενζίνη όταν στεγνώνει αφήνει κεραμικά κατάλοιπα. Συνήθως δεν τα πλένουμε τα ρουλεμάν, εκτός από ειδική ανάγκη, τότε χρησιμοποιούμε ελαφρύ πετρέλαιο, ή πολύ ψιλό λάδι.
Στο δυναμό ή το altenator, συνήθως χτυπάει το εμπρός ρουλεμάν που είναι ο ιμάντας, αν βγεί ο ιμάντας και γυρίσουμε το δυναμό ή το altenator με το χέρι, αν το ρουλεμάν έχει πρόβλημα το καταλαβαίνουμε αμέσως από τον θόρυβο και από το πόσο ελεύθερα γυρίζει. Ένα καινοιύργιο ρουλεμάν δεν κάνει ποτέ θόρυβο και δεν γυρίζει ποτέ τελείως ελέυθερα, τρελά δηλαδή.
-
Ευχαριστώ όλους για τις πληροφορίες.
Δύο πράγματα:- το wd40, που ανάφερε ο bill33, μπορεί να παρατείνει τη ζωή τους ή δεν ενδεικνύεται για αυτή τη χρήση? Αν πέσει καθόλου στον ιμάντα (όσο περισσέψει με την περιστροφή) φαντάζομαι ότι δεν είναι και ότι καλύτερο για το ιμάντα?
- τα ρουλεμάν του κομπρεσερ και της γεννήτριας αλλάζονται μόνα τους ή η αγαπητή vw τα πηγαίνει πακέτο με όλο το ανταλλακτικό, γνωρίζετε? Κόστος κομπρεσέρ air condition, από αντιπροσωπεία = 900 ευρώ.
-
- τα ρουλεμάν του κομπρεσερ και της γεννήτριας αλλάζονται μόνα τους ή η αγαπητή vw τα πηγαίνει πακέτο με όλο το ανταλλακτικό, γνωρίζετε? Κόστος κομπρεσέρ air condition, από αντιπροσωπεία = 900 ευρώ.
Σε παλιό μοντέλο SEAT (γκρούπ VW), αλλάζονταν μόνα τους, αλλά σε εξειδικευμένα συνεργεία που ασχολούνται με δυναμό-Α/C κλπ. Ειδικά του Α/C που έσκουζε άσχημα, πρόπερσι στοίχισε 30€ +50 εργασία+40€ 'ξαναγέμισμα' του κυκλώματος.
Ρώτησε, δεν χάνεις τίποτε !
Διάφορες Τεχνικές απορίες..........