-
Ο χρήστης greo έγραψε:
τελικα εχω εγω δικιοδεν παλευεσαι!
- Παρεμπιπτοντως ΚΑΙ αυτο ειναι υποθεση (η ακτινα του οριζοντα γεγονοτων) εφοσον δεν εχει μπουκαρει κανεις μεσα να τον μετρησει ή δεν υπαρχει σχεση μεταξυ μαζας - ακτινας (οσο ξερω, μπορει να υπαρχει και να το αγνοω)
Αποδεικνυεται μεσω των μαθηματικων που στηριζουν τη θεωρια.Δηλαδη,μπορει να μην το επιασε κανενας με τα χερια του,ή το ειδε με τα ματια του (οξυμωρο του κερατα αλλωστε ) αλλα τα πάντα συμφωνουν και τιποτα δεν διαφωνει.
Το πόσο μας 'κανει' ειναι προσωπικο θεμα του καθενος.Η μαλλον,μας κανει-δε μας κανει,αυτο ειναι το μονο που ευσταθει βαση της θεωριας
Η επίλυση των ασκησεων ευρεσης της ακτινας του οριζοντα γεγονότων,ειναι μαλιστα αρκετα απλή,μιας και γνωριζουμε την ταχυτητα του φωτός (που θα την προσδιορισουμε ως ταχυτητα διαφυγης απο την τρυπα) η οποία αρκει να ειναι ίση με την βαρυτικη ελξη (που προφανως εχει αμεση σχεση με τη μαζα) της τρυπας.Νομος του αντιστρόφου τετραγωνου,κ.λ.π- Οι νομοι που εκφραζουμε ειναι αμεσα εξαρτωμενοι της αντιληπτικης μας ικανοτητας. Και ειναι οσο παγκοσμιοι μπορει να ειναι με δεδομενη την σταθερη θεση μας στο συμπαν, το εφημερο του πολιτισμου μας σε συμπαντικο χρονο και την περιορισμενη μας αντιληψη και ευφυϊα ως ειδος.
Αυτο που λες,ειναι κατι που θα ευσταθούσε μονο εαν μπορούσε να γινει αντιληπτο.Εφ'όσων δεν υπάρχει τροπος να μαντεψουμε αυτο που δεν γνωριζουμε (λογω χαμηλής ευφυίας ή ατελών αισθητηρίων),ακολουθούμε την αναπτυξη της γνωσης βαση των δικων μας δεδομενων.Το εφησυχαστικο ειναι οτι,οι θεωρίες τσεκαρονται χιλιάδες φορες για να αποδειχτουνε εσφαλμενες και να κατηργηθουν.Εαν εκατομμυρια πειραματα επιβεβαιωνουν μια θεωρια,και μολις ενα τη διαψευδει,η θεωρια αυτοματως σταματα θα θεωρειται αξιόπιστη.
Και εαν για την ισχυ μιας θεωριας εργαζονται 10 επιστημονες,για τη διαψευσή της (και την αναγνωρισή τους) θα εργαζονται 1000 -
Ο χρήστης greo έγραψε:
Στη μαλακια πρωτοι ειμαστε. Το οτι δεν εχουμε σχεδον καμια δικαιολογια να θεωρουμε τις θεωριες ως γεγονοτα (ως ειδος) δεν το εξεταζουμε.Με ενα σεισμογραφο δεν μπορεις να δωσεις τα στοιχεια ενος σεισμου. Εμεις βεβαια για το συμπαν με ενα σημειο παρατηρησης για το οποιο αγνοουμε τι ειδους παραμετροι μπορουν να το επηρεαζουν (το σημειο) εχουμε αποψη τσιμεντενια οχι μονο οτι εγινε Big Bang, αλλα και το τι ΑΚΡΙΒΩΣ εγινε 1 δισεκατομμυριοστο μετα την εκρηξη, οποτε περναμε απερισπαστοι στο τρισεκατομμυριοστο.
Κι εν τω μεταξύ πνιγόμαστε στο νέφος καυσαερίων που οι ίδιοι δημιουργούμε, δίχως να έχουμε βρει λύση.
Όπως και για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος και ... και ... και ...
(Συγνώμη αν σας πηδάω την κουβέντα, αν δεν το έλεγα θα έσκαγα). -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Στη μαλακια πρωτοι ειμαστε. Το οτι δεν εχουμε σχεδον καμια δικαιολογια να θεωρουμε τις θεωριες ως γεγονοτα (ως ειδος) δεν το εξεταζουμε.
Με ενα σεισμογραφο δεν μπορεις να δωσεις τα στοιχεια ενος σεισμου. Εμεις βεβαια για το συμπαν με ενα σημειο παρατηρησης για το οποιο αγνοουμε τι ειδους παραμετροι μπορουν να το επηρεαζουν (το σημειο) εχουμε αποψη τσιμεντενια οχι μονο οτι εγινε Big Bang, αλλα και το τι ΑΚΡΙΒΩΣ εγινε 1 δισεκατομμυριοστο μετα την εκρηξη, οποτε περναμε απερισπαστοι στο τρισεκατομμυριοστο.
Κι εν τω μεταξύ πνιγόμαστε στο νέφος καυσαερίων που οι ίδιοι δημιουργούμε, δίχως να έχουμε βρει λύση.
Όπως και για την καταστροφή του στρώματος του όζοντος και ... και ... και ...
(Συγνώμη αν σας πηδάω την κουβέντα, αν δεν το έλεγα θα έσκαγα).Πεθαινουμε απο τσιμπημα τσιμπουριου, ξοδευουμε μεγαλο ποσοστο της παραγομενης ενεργειας στα καλωδια κλπ κλπ κλπ Κατι τετοια εννοουσα, οταν ελεγα πως οι φυσικοι (τα μεγαλυτερα ψωνια του συμπαντος και χωρις αποδειξη απο το CERN το λεω γω που δουλευω στο Φυσικο και η μιση μου οικογενεια ειναι φυσικοι) θα επρεπε να ειναι λιγο πιο προσεκτικοι στις εκφρασεις που χρησιμοποιουν περιγραφοντας τις θεωριες τους.
- Παρεμπιπτοντως ΚΑΙ αυτο ειναι υποθεση (η ακτινα του οριζοντα γεγονοτων) εφοσον δεν εχει μπουκαρει κανεις μεσα να τον μετρησει ή δεν υπαρχει σχεση μεταξυ μαζας - ακτινας (οσο ξερω, μπορει να υπαρχει και να το αγνοω)
Αποδεικνυεται μεσω των μαθηματικων που στηριζουν τη θεωρια.Δηλαδη,μπορει να μην το επιασε κανενας με τα χερια του,ή το ειδε με τα ματια του (οξυμωρο του κερατα αλλωστε ) αλλα τα πάντα συμφωνουν και τιποτα δεν διαφωνει.
Το πόσο μας 'κανει' ειναι προσωπικο θεμα του καθενος.Η μαλλον,μας κανει-δε μας κανει,αυτο ειναι το μονο που ευσταθει βαση της θεωριας
Η επίλυση των ασκησεων ευρεσης της ακτινας του οριζοντα γεγονότων,ειναι μαλιστα αρκετα απλή,μιας και γνωριζουμε την ταχυτητα του φωτός (που θα την προσδιορισουμε ως ταχυτητα διαφυγης απο την τρυπα) η οποία αρκει να ειναι ίση με την βαρυτικη ελξη (που προφανως εχει αμεση σχεση με τη μαζα) της τρυπας.Νομος του αντιστρόφου τετραγωνου,κ.λ.πΠωπω Αλλη φορα οταν θα μπουρδολογω, θα φροντιζω να εισαι διακοπές
- Οι νομοι που εκφραζουμε ειναι αμεσα εξαρτωμενοι της αντιληπτικης μας ικανοτητας. Και ειναι οσο παγκοσμιοι μπορει να ειναι με δεδομενη την σταθερη θεση μας στο συμπαν, το εφημερο του πολιτισμου μας σε συμπαντικο χρονο και την περιορισμενη μας αντιληψη και ευφυϊα ως ειδος.
Αυτο που λες,ειναι κατι που θα ευσταθούσε μονο εαν μπορούσε να γινει αντιληπτο.Εφ'όσων δεν υπάρχει τροπος να μαντεψουμε αυτο που δεν γνωριζουμε (λογω χαμηλής ευφυίας ή ατελών αισθητηρίων),ακολουθούμε την αναπτυξη της γνωσης βαση των δικων μας δεδομενων.Το εφησυχαστικο ειναι οτι,οι θεωρίες τσεκαρονται χιλιάδες φορες για να αποδειχτουνε εσφαλμενες και να κατηργηθουν.Εαν εκατομμυρια πειραματα επιβεβαιωνουν μια θεωρια,και μολις ενα τη διαψευδει,η θεωρια αυτοματως σταματα θα θεωρειται αξιόπιστη.
Και εαν για την ισχυ μιας θεωριας εργαζονται 10 επιστημονες,για τη διαψευσή της (και την αναγνωρισή τους) θα εργαζονται 1000Το οτι δε γινεται αντιληπτο, δε σημαινει οτι ειναι ανυπαρκτο κατι, αρα και η 'παγκοσμιοτητα' ειναι κατι το παντελως υποκειμενικο. Ας πουμε οτι σε μια κοινωνια ψαριων σε μια λιμνη, οι νομοι που διεπουν τη λιμνη ειναι παγκοσμιοι και η επιφανεια της το τελος του συμπαντος.
Ενταξει προβοκατορικο και τραβηγμενο ειναι το τελευταιο, αλλα το λεω για να γινει αντιληπτο το πόιντ
-
πότε θα βάλουν Inverter στα αυτοκίνητα?
-
αύριο στις 10πμ
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Το οτι δε γινεται αντιληπτο, δε σημαινει οτι ειναι ανυπαρκτο κατι, αρα και η 'παγκοσμιοτητα' ειναι κατι το παντελως υποκειμενικο. Ας πουμε οτι σε μια κοινωνια ψαριων σε μια λιμνη, οι νομοι που διεπουν τη λιμνη ειναι παγκοσμιοι και η επιφανεια της το τελος του συμπαντος.Ενταξει προβοκατορικο και τραβηγμενο ειναι το τελευταιο, αλλα το λεω για να γινει αντιληπτο το πόιντ
Ούτε και σημαινει ομως και πως ειναι καλα και σωνει υπαρκτα 'πραματα' που δεν αντιλαμβανομαστε.Επειδη γνωριζουμε οτι υπάρχει η πιθανοτητα να υπάρχουν,δε σημαινει και οτι αποδειξαμε την υπαρξή τους.
Ούτε και φυσικα θα ισχυριστουμε την υπαρξή τους,επιζητωντας απο την επιστημη να αποδείξει το αντίθετο.Το περισσοτερο ρεαλιστικο σεναριο που μπορούμε να ακολουθούμε,ειναι να διευρυνουμε τους οριζοντες της γνωσης μας συμφωνα με ο,τι 'χειροπιαστο' εχουμε.Εαν αντιληφθουμε οτι ειχαμε σοβαρες αδυναμιες ως ειδος στην κατανοηση του Κοσμου,μαλλον θα ξανααρχισουμε απο την αρχη πάνω σε νεες και στερεότερες βασεις.Αυτη τη στιγμη όμως,οι μονες γνωστες σε εμας στερεες βασεις,ειναι αυτες που βασιζονται στα δικα μας (που δεν ειναι απαραιτητα 'μη-τελεια',απλα το υποθετουμε τωρα χαρην της συζητησης) αισθητηρια και στη δικη μας ευφυία.
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
αύριο στις 10πμΕπειδή δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξαναμπώ πριν τις 10 το πρωί, ευχαριστώ τους φορουμίτες για όσα μου προσέφεραν και για την υπομονή τους. Τους ευχαριστώ για τις γνώσεις που μεταλαμπάδευσαν κι εύχομαι να τους ξαναδώ στην επόμενη ζωή μου (ελπίζω όχι ως αμοιβάδα ή σκύλος).
Farewell Comrades! Hasta la victoria siempre! -
Ο χρήστης manosk έγραψε:
αύριο στις 10πμ
Επειδή δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξαναμπώ πριν τις 10 το πρωί, ευχαριστώ τους φορουμίτες για όσα μου προσέφεραν και για την υπομονή τους. Τους ευχαριστώ για τις γνώσεις που μεταλαμπάδευσαν κι εύχομαι να τους ξαναδώ στην επόμενη ζωή μου (ελπίζω όχι ως αμοιβάδα ή σκύλος).
Farewell Comrades! Hasta la victoria siempre!τα inverter δεν έχουν τα αποτελέσματα του LHC
-
Το έκανες επίτηδες!
-
Ο χρήστης j.marr έγραψε:
αύριο στις 10πμ
Επειδή δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ξαναμπώ πριν τις 10 το πρωί, ευχαριστώ τους φορουμίτες για όσα μου προσέφεραν και για την υπομονή τους. Τους ευχαριστώ για τις γνώσεις που μεταλαμπάδευσαν κι εύχομαι να τους ξαναδώ στην επόμενη ζωή μου (ελπίζω όχι ως αμοιβάδα ή σκύλος).
Farewell Comrades! Hasta la victoria siempre!τα inverter δεν έχουν τα αποτελέσματα του LHC
ανοιχτός όπως https://www.canals.org/store/images/Smart ass.jpg
-
Αύριο 10/09/2008 στις 10:30 το πρωί θα γίνει το πείραμα αν κατάλαβα καλά;
_
-
Κατι μου λέει,οτι ολοι θα προσπαθησουν αυριο να ξυπνησουν κατα τις 11:00.
Αμα σε βρει το κακο,τουλαχιστον να σε βρει στον υπνο σου. -
Ο χρήστης kubiak έγραψε:
Αύριο 10/09/2008 στις 10:30 το πρωί θα γίνει το πείραμα αν κατάλαβα καλά;_
Αύριο στις 10:30 θα αρχίσουνε να δοκιμάζουνε άμα δουλεύει, μέχρι να αρχίσουν τα πειράματα θα περάσει κάποιος καιρός ακόμη, και προβλέπεται να διαρκέσουν μερικές δεκαετίες (λογικό, αφού τόσα λεφτά κόστισε το μαραφέτι), εκτός κι αν κάποια μαύρη τρύπα μας καταπιεί νωρίτερα.
Μέχρι τότε μπορούμε να διαβάσουμε προσεκτικά το κείμενο που εξηγεί απλά και κατανοητά στο ευρύ κοινό τι θα συμβεί και ποιος ο στόχος
( )
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Μέχρι τότε μπορούμε να διαβάσουμε προσεκτικά το κείμενο που εξηγεί απλά και κατανοητά στο ευρύ κοινό τι θα συμβεί και ποιος ο στόχος
( )
Απίστευτοι!!!
Ισως ακουγοντας οτι το μποζόνιο Χίγκς αποκαλειται 'σωματιδιο του Θεού',να νομισανε οτι αυριο στο cern οι φυσικοι θα ψαξουν να βρουν καποιο κομματι του (καμια παντοφλα του,ή καμια γενειάδα) και να το θεωρούνε ιεροσυλία. -
-
Εδώ που τα λέμε, και σόρρυ για την χιλιοειπωμένη έκφραση, αλλά δεν ξέρω αν πρέπει να γελάω ή να κλαίω.
-
Ο χρήστης catalyst έγραψε:
Μέχρι τότε μπορούμε να διαβάσουμε προσεκτικά το κείμενο που εξηγεί απλά και κατανοητά στο ευρύ κοινό τι θα συμβεί και ποιος ο στόχοςΠραγματικά ρε παιδιά ό,τι και να γράψω δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που αισθάνομαι ρίχνοντας μια ματιά σε αυτό το link...
_
-
Παρόλο που υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι θρησκείες και οι οπαδοί τους έχουν μείνει στον μεσαίωνα.
Έτσι και βγει η Πάλιν αντιπρόεδρος (και πιθανή πρόεδρος αν κάτι συμβεί στον ήδη σιτεμένο Μακέην), η επιστήμη θα πάρει πόδι απ' την Αμερική...
-
Ο χρήστης Χρήστος Λάππας έγραψε:
Παρόλο που υπάρχουν και φωτεινές εξαιρέσεις, για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι θρησκείες και οι οπαδοί τους έχουν μείνει στον μεσαίωνα.Έτσι και βγει η Πάλιν αντιπρόεδρος (και πιθανή πρόεδρος αν κάτι συμβεί στον ήδη σιτεμένο Μακέην), η επιστήμη θα πάρει πόδι απ' την Αμερική...
Γιατί το λες αυτό? Δε συνέβη κάτι τέτοιο, όποιος και να ήταν ο αμερικανός πρόεδρος, εδώ και 70+ χρόνια. Δεν είναι χαζοί, άλλωστε. Ξέρουν ότι επενδύοντας στην επιστήμη έχουν εξασφαλισμενο (αν και όχι πάντα βραχυπρόθεσμο) κέρδος. H λίστατων κατόχων Nobel είναι μια ένδειξη.
-
Η απαισιοδοξία μου πηγάζει κυρίως από την εντεινόμενη μάχη μεταξύ επιστήμης και creationism στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ορισμένων πολιτειών. Όλο και περισσότερο δυσκολεύονται οι επιστήμονες να εμποδίσουν την θρησκεία να παρουσιάσει στους μαθητές δοξασίες και παραμύθια ως 'βάσιμες, εναλλακτικές επιστημονικές θεωρίες'.
Δες και εδώ.
Θετικές επιστήμες-Τεχνολογία