-
Δεν ξέρω αν κάτι έχει γραφτεί στο παρελθόν αλλά θα ήθελα μια κουβέντα πάνω στο θέμα γιατί νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον κ πολύ χρήσιμο.
Πόσο επηρεάζουν? Σιγούρα πολύ.
-Οι πιέσεις πρέπει να είναι διαφορετικές ανάλογα τις σκλήροτητας της ανάρτησης? Την επιφάνεια οδοστρώματος, τις κλιματολογικές συνθήκες.
Την ποιότητα του ελαστικού, το στυλ οδήγησης.
-Στην πίστα?
-Σε ειδική?
Πρέπει να είναι διαφορετική η πίεση σε μια μεγάλη ειδική από μια μικρή?
Βάζουμε μεγάλυτερη πίεση φεύγοντας από το service κ βγάζουμε λίγο πριν την εκκίνηση?
Ποία η 'προτεινόμενη τακτική' στο θέμα των πιέσεων?Το ξέρω, είναι μεγάλο κεφάλαιο.
Για πείτε απόψεις αν θέλετε, νομίζω ότι αξίζει.
-
Δεν ξέρω αν κάτι έχει γραφτεί στο παρελθόν αλλά θα ήθελα μια κουβέντα πάνω στο θέμα γιατί νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον κ πολύ χρήσιμο.
-Οι πιέσεις πρέπει να είναι διαφορετικές ανάλογα τις σκλήροτητας της ανάρτησης? Την επιφάνεια οδοστρώματος, τις κλιματολογικές συνθήκες.
-Στην πίστα?
-Σε ειδική?
Βάζουμε μεγάλυτερη πίεση φεύγοντας από το service κ βγάζουμε λίγο πριν την εκκίνηση?
Ποία η 'προτεινόμενη τακτική' στο θέμα των πιέσεων?Το ξέρω, είναι μεγάλο κεφάλαιο.
-
-Στην πίστα?
-Σε ειδική?
-
Οι βασικές αρχές στους αγώνες είναι:
1.Οι ιδανικές πιέσεις μετριούνται με ζεστά λάστιχα.Συνεπώς είναι ανάλογες με την διάρκεια της διαδρομής καθώς και με το οδόστρωμα αλλά και με την εξωτερική θερμοκρασία.
2.Όσο κατεβάζουμε την πίεση τόσο πιο γρήγορα ζεστένεται το ελαστικό και το αντίθετο.
3.Εμπειρία που έρχεται με τον καιρό,με την φύση του κάθε ελαστικού και τέλος την γόμα του.
Εύχομαι να σε κατατόπισα. -
Ο χρήστης kleisj έγραψε:
Δεν ξέρω αν κάτι έχει γραφτεί στο παρελθόν αλλά θα ήθελα μια κουβέντα πάνω στο θέμα γιατί νομίζω ότι είναι ενδιαφέρον κ πολύ χρήσιμο.Πόσο επηρεάζουν? Σιγούρα πολύ.
-Στην πίστα?
-Σε ειδική?
ΑΓΑΠΗΤΕ kleisj,
ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ Η ΣΩΣΤΗ ΠΙΕΣΗ ΕΝΟΣ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΣΤΗΝ ΕΚΚΙΝΗΣΗ ΜΙΑΣ Ε.Δ. ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ. ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΣΤΟΤΕΡΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΦΘΟΡΑ ΤΟΥ.
ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΜΙΚΡΟΤΕΡΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΑΛΛΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΩ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΑ GROUP 'N' KAI TA WRC.
KAT'AΡΧΑΣ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ SERVICE PARK ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΥΨΗΛΟΤΕΡΗ ΠΙΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΩΣΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ Ε.Δ. ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΣΤΟ 1,9 - 2,0 ΓΙΑ ΤΑ GROUP 'N' KAI ΣΤΑ 1,8-1,9 ΓΙΑ ΤΑ WRC.
ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Ε.Δ. Η ΠΙΕΣΗ ΕΧΕΙ ΑΝΕΒΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΣΤΑ 2,3-2,4 BAR ΚΑΙ ΚΑΤ'ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΚΑΤΕΒΕΙ ΣΤΑ ΣΩΣΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Δ. ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ.
ΑΝ ΕΧΕΙ ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ ΚΑΙΡΟ 0,1 ΤΟΥ BAR ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΙΔΕΑ.
ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ ΑΡΚΕΤΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ Ε.Δ. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΥΠ'ΟΨΙΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΞΑΝΑ ΑΝΕΒΑΣΕΙ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ,Η ΤΗΝ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΙ ΚΙ' AΛΛΟ ΤΗΝ ΠΙΕΣΗ.ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΠΑΝΤΩΣ,Η ΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΠΡΕΠΕΙ ΜΕ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗ ΕΥΒΛΑΒΙΑ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΤΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ Ε.Δ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΑ ΔΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ.ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Μιλαμε για ασφαλτινα λαστιχα ? (ρωταω γιατι κανετε και χωμα )
-
Οι σωστη πιεση για καθε αυτοκινητο βρισκεται με δοκιμες και παντα με οργανο θερμοκρασιας ετσι ωστε να μπορεις να μετρησεις τη θερμοκρασια της γομας αφου αυτη κανει την περισσοτερη δουλεια.
Η ιδανικη θερμοκρασια της γομας ειναι διαφορετικη απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη, παιζει παντως μεταξυ 75-90 βαθμους και ομοιομορφα κατανεμημενη απο μεσα, στο κεντρο και στο εξω μερος του ελαστικου.Ξεκινωντας λοιπον τις δοκιμες για να βρεις την ιδανικη πιεση( αφου θεωρησεις τις συνθηκες σταθερες, δηλαδη οδοστρομα και αυτοκινητο) πρεπει να κρατας σημειωσεις για οτιδηποτε κανεις και για ολες τις μετρησεις σου.
Η χαμηλη πιεση αντιθετα με οτι ειπε ο malsot ζεσταινει πολυ γρηγορα το πλαινο του ελαστικου οχι ομως τη γομα, αρα θα αργησει να αποδωσει.
Αν ειναι πιο χαμηλη απο οτι πρεπει τοτε θα διπλωνει το πλαινο και δεν θα δουλευει η γομα οπως πρεπει.
Η υψηλη πιεση θα αναγκασει τη γομα να ζεσταθει πιο γρηγορα μιας και το ελαστικο θα στηριζεται καλα στο πλαινο του και θα δουλευει μονο η γομα. Για αυτο, οπως πολυ σωστα ειπε και ο el-em σε πιο κρυους καιρους βαζεις λιγο παραπανω πιεση ετσι ωστε να φτασεις στην ιδανικη θερμοκρασια και πιο γρηγορα αλλα και να εισαι σιγουρος οτι θα φτασει εκει που θελεις.
Απο την αλλη πλευρα αν βαλεις παραπανω απο την σωστη πιεση τοτε το η γομα θα υπερθερμανθει και γενικα θα γλυστρας σαν τρελλος¨Οπως και να εχει, χρειαζονται πολλες ωρες δοκιμων και μετρησεων για να βρεις κατι. Οι μετρησεις σου και τα αποτελεσματα(feedback) ομως θα σε βοηθησουν να προσαρμοζεiw τις πιεσεις αναλογα με τις συνθηκες και το στυλ σου. Και αυτο σηκωνει πολυ συζητηση.
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Μιλαμε για ασφαλτινα λαστιχα ? (ρωταω γιατι κανετε και χωμα )Η ΙΔΙΑ ΑΡΧΗ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΣΕ ΑΣΦΑΛΤΟ ΚΑΙ ΧΩΜΑ.
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Λώρη, δηλαδή από ειδική σε ειδική βγάζετε συνέχεια αέρα?
Αυτό δεν μειώνει την συνολική ποσότητα αέρα στο ελαστικό? -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αυτό δεν μειώνει την συνολική ποσότητα αέρα στο ελαστικό?Δεν ειναι απαραιτητο οτι βγαζουν συνεχεια. Πιθανοτατα στην αρχη της δευτερης βγαζουν αρκετο και μετα λιγο πολυ τους βγαινει κοντα, εκτος αν πρεπει να συμπληρωσουν καπου.
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Αυτό δεν μειώνει την συνολική ποσότητα αέρα στο ελαστικό?Όταν πάς στο βενζινάδικο τι λές , 'θέλω ένα κυβικό αέρα σε κάθε λάστιχο'?
-
Οταν πάω σε βενζινάδικο βάζω π.χ. 32 πίεση.
Η απορία μου είναι αν βγάζουν συνέχεια αέρα μετά από κάθε ειδική, ή αν έχω καταλάβει λάθος.
-
Ο χρήστης SteliosC έγραψε:
Οι σωστη πιεση για καθε αυτοκινητο βρισκεται με δοκιμες και παντα με οργανο θερμοκρασιας ετσι ωστε να μπορεις να μετρησεις τη θερμοκρασια της γομας αφου αυτη κανει την περισσοτερη δουλεια.
Η ιδανικη θερμοκρασια της γομας ειναι διαφορετικη απο κατασκευαστη σε κατασκευαστη, παιζει παντως μεταξυ 75-90 βαθμους και ομοιομορφα κατανεμημενη απο μεσα, στο κεντρο και στο εξω μερος του ελαστικου.Ξεκινωντας λοιπον τις δοκιμες για να βρεις την ιδανικη πιεση( αφου θεωρησεις τις συνθηκες σταθερες, δηλαδη οδοστρομα και αυτοκινητο) πρεπει να κρατας σημειωσεις για οτιδηποτε κανεις και για ολες τις μετρησεις σου.
Η χαμηλη πιεση αντιθετα με οτι ειπε ο malsot ζεσταινει πολυ γρηγορα το πλαινο του ελαστικου οχι ομως τη γομα, αρα θα αργησει να αποδωσει.
Αν ειναι πιο χαμηλη απο οτι πρεπει τοτε θα διπλωνει το πλαινο και δεν θα δουλευει η γομα οπως πρεπει.
Η υψηλη πιεση θα αναγκασει τη γομα να ζεσταθει πιο γρηγορα μιας και το ελαστικο θα στηριζεται καλα στο πλαινο του και θα δουλευει μονο η γομα. Για αυτο, οπως πολυ σωστα ειπε και ο el-em σε πιο κρυους καιρους βαζεις λιγο παραπανω πιεση ετσι ωστε να φτασεις στην ιδανικη θερμοκρασια και πιο γρηγορα αλλα και να εισαι σιγουρος οτι θα φτασει εκει που θελεις.
Απο την αλλη πλευρα αν βαλεις παραπανω απο την σωστη πιεση τοτε το η γομα θα υπερθερμανθει και γενικα θα γλυστρας σαν τρελλος¨Οπως και να εχει, χρειαζονται πολλες ωρες δοκιμων και μετρησεων για να βρεις κατι. Οι μετρησεις σου και τα αποτελεσματα(feedback) ομως θα σε βοηθησουν να προσαρμοζεiw τις πιεσεις αναλογα με τις συνθηκες και το στυλ σου. Και αυτο σηκωνει πολυ συζητηση.
Λοιπον αυτο το ειχα απορια και τελικα το καταλαβα τωρα.
Πιστευα οτι η χαμηλη πιεση ζεσταινει το λαστιχο και η υψηλη το αντιθετο.
Thanks Στελιο... -
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Οταν πάω σε βενζινάδικο βάζω π.χ. 32 πίεση.Η απορία μου είναι αν βγάζουν συνέχεια αέρα μετά από κάθε ειδική, ή αν έχω καταλάβει λάθος.
Εύγε νέε μου! Για διάβασε τους Βασικούς νόμους των αερίων
-
Να'σαι καλά...
-
Ο χρήστης timkoul έγραψε:
Λοιπον αυτο το ειχα απορια και τελικα το καταλαβα τωρα.
Πιστευα οτι η χαμηλη πιεση ζεσταινει το λαστιχο και η υψηλη το αντιθετο.
Thanks Στελιο...Και αυτό συμβαίνει....Γενικά το θέμα δεν είναι απλό και μονοδιάστατο....
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
Οταν πάω σε βενζινάδικο βάζω π.χ. 32 πίεση.Η απορία μου είναι αν βγάζουν συνέχεια αέρα μετά από κάθε ειδική, ή αν έχω καταλάβει λάθος.
ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ Ε.Δ. ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΑΕΡΑ. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΜΑΛΙΣΤΑ.
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
-
Ο χρήστης el-em έγραψε:
Η απορία μου είναι αν βγάζουν συνέχεια αέρα μετά από κάθε ειδική, ή αν έχω καταλάβει λάθος.
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
ΟΚ!..Ευχαριστώ Λώρη!!
-
Ο χρήστης kouk έγραψε:
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
ΟΚ!..Ευχαριστώ Λώρη!!
ΚΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΠΑΝΤΑ 'ΚΑΙΩ' ΤΑ ΔΑΧΤΥΛΑ ΜΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΥΡOΜΕΝΕΣ ΒΑΛΒΙΔΕΣ.
ΦΙΛΙΚΑ,
'EL-EM'
ΠΙΕΣΕΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΥ