-
Tον κανονισμο μετεφρασα. Ειναι η πρωτη προταση. Ειναι οσο ασαφης φαινεται και τον εχει η FIA Appendix L Sporting Regulations 2006.
Τελευταια διευκρινηση γιατι το κουρασαμε: Οταν λεω 50-50 εννοω κοινη ευθυνη και οχι ακριβη ποσοστα (60-40 ή 30-70) γιατι δεν ξερω πως βγαινουν αυτα (αν βγαινουν). 2 οδηγοι παιξανε chicken και τη στιγμη που ενας απο τους 2 επρεπε να σηκωσουν ποδι δεν το εκανε κανεις και καταληξαν στα ντουζ. Τυπικο racing incident που συμβαινει σε καθε αγωνα και η ευθυνη μοιραζεται απο κοινου. Ουτε καν investigation δεν εκανε η ομοσπονδια μετα τον αγωνα, αρα μαλλον μ'εμενα συμφωνουν οσο και να σπανε τα κομπιουτερ ή να λακουβιαζουν οι ουρανοι των αυτοκινητων κατω απο συγκεκριμενα μπαλκονια
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Ουτε καν investigation δεν εκανε η ομοσπονδια μετα τον αγωνα, αρα μαλλον μ'εμενα συμφωνουν οσο και να σπανε τα κομπιουτερ ή να λακουβιαζουν οι ουρανοι των αυτοκινητων κατω απο συγκεκριμενα μπαλκονιαΔε νομιζω οτι συμφωνουν γιατι αν συνεχιζε ο Kilen μην εχεις καμια αμφιβολια οτι θα ετρωγε ποινη.
-
nevermind...
-
Πάντως, σαν γενική θέση νομίζω πως είναι λάθος να θέλουμε να βγάλουμε 'πόρισμα' για κάφε μικροεπαφή. Υπάρχουν περιπτώσεις που όπως αναφέρθηκε πάνω οι οδηγοί παίζουν 'chicken', και αν κάποιος δε σηκώσει τότε έχουμε ακούμπημα. Στη σημερινή εποχή λείπουν που λείπουν τα προσπεράσματα, αν προσπαθήσουμε να 'ποινικοποιήσουμε' το ρίσκο τότε ζήτω που καήκαμε!
Φόρτσα Σάτο!
-
Ο χρήστης Hellenic tifosi έγραψε:
Πάντως, σαν γενική θέση νομίζω πως είναι λάθος να θέλουμε να βγάλουμε 'πόρισμα' για κάφε μικροεπαφή. Υπάρχουν περιπτώσεις που όπως αναφέρθηκε πάνω οι οδηγοί παίζουν 'chicken', και αν κάποιος δε σηκώσει τότε έχουμε ακούμπημα. Στη σημερινή εποχή λείπουν που λείπουν τα προσπεράσματα, αν προσπαθήσουμε να 'ποινικοποιήσουμε' το ρίσκο τότε ζήτω που καήκαμε!Φόρτσα Σάτο!
Έχεις δίκιο (εκτός από το φόρτσα Σατο)
-
... να το γυρίσω λίγο αλλού ?
Νομιζω ( παντα ΙΜΟ ) ότι φετος ειδαμε πολλα προσπεράσματα στην 1η στροφή της Μαλαισίας.
Θυμάμαι όταν πρωτο έτρεξε η F1 στην Μαλαισία την απογοητευση πολλών που περίμεναν πολλα προσπεράσματα στο σημειο αυτό αλλα που τελικά δεν ήρθαν . Τελικα στην πράξη φάνηκε ότι το καλύτερο σημείο για προσπερασμα στην πίστα ήταν η τελευταία στροφή, επιβέβαιώνοντας τον κανόνα σχεδιάσης μιας στροφής που θέτει βασική προυπόθεση για προσπερασμα σε αυτήν την υπαρξη μιας τεχνικής στροφής ( μέρους ) πριν από αυτή .
( κλασικότερο παραδειγμα η στροφή La Caixa που όσο η Campsa ειναι αυτή που είναι, δεν δίνει τα αναμενόμενα προσπεράσματα παρόλο τις τροποποιήσεις που έχει δεχθει )
Στην Μαλαισια οι 2 ευθείες έχουν περίπου το ίδιο μηκος ( με την μπροστά ελαφρώς μεγαλύτερη ) οστώσο η τελευταία στροφή ακολουθεί την άκρως απαιτητική στροφή 14 ( αριθμηση F1.com ). Η στροφή 14 ειναι κατα τα λεγόμενα του MS ειναι η πιο ''tricky'.
παλια ειχε δηλώσει '.... όσο και γρηγορά να την περάσεις πάντα φεύγεις με την αίσθηση οτι μπορούσες καλύτερα .... και όταν την επόμενη φόρά προσπαθείς να κάνεις αυτό το παραπάνω που θα σε κανει να περάσεις πιο γρήγορα .... εχεις βγεί στο χωμα ...'
για να καταλήξω... φέτος νομίζω ότι ειδαμε παρα πολλά προσπεράσματα στην στροφή 1
Ισως η μεγάλη μπροστά ευθεία που έμοιαζε να μην φτάνει για εναν V10 ( που την ξεκινούσε με 2α και εφτανε μεχρι περίπου max speed ) ... εφτανε και περίσσευε για έναν V8.
Επίσης πολλες φορές η κάμερα από το κεντρικο Grandstand ( που έπιανε το πρωτο μερος της ευθείας ) σε ξεγελούσε ( τουλάχιστον εμένα ) και σε εδινε την εντύπωση πως το μονοθέσιο που ακολουθούσε δεν θα προλάβαινε να πλησιασει ... αλλα να που το έκανε .
Εχετε αποψη ?
υγ. τα γραφω αυτά γιατι το μυαλό μου είναι ηδη στην χαραξη της Μελβουρνης που οι ευθείες της δεν εφταναν για τους V10 ( με εξαιρεση την στροφή 13 μετα από τo εξαιρετικο τμημα της¦nbsp; Waite ) .... και σκεφτομαι ήδη την στροφή 3 ( που ψιλο δίνει αποπειρες και εκτιμώ ότι θα δώσει πολύ πράγμα ) και την ευθεία εκκινησης ( που είναι 'ανενεργό' εδώ και χρόνια και εκτιμώ ότι θα μείνει έτσι )
-
Για να το προχωρησουμε και λιγο παραπερα, τα προσπερασματα σε μικροτερες ευθειες ισως γινουν πιθανοτερα, λογω και της μεγαλυτερης ταχυτητας που εχουν τα μονοθεσια μεσα στη στροφη.
Ιδωμεν -
Anthony δεν καταλαβα γιατι οι v8 να φτανουν καλυτερα απο τους v10 για τις μικρες ευθειες. Αν θελεις εξηγησε το λιγο περισσοτερο.
Η αποψη μου ειναι οτι η δυνατοτητα για προσπερασμα εξαρταται κυρια απο το ποσο κοντα μπορεις να κρατηθεις στη στροφη εισοδου (δηλ. οσο μικροτερη ταχυτητα τοσο καλυτερα). Παντως και tricky στροφη που οδηγει σε λαθη μπορει να δωσει επιπλεον ευκαιριες.
Για τις 2 συγκεκριμενες ευθειες της Μαλαισιας εχω 2 παρατηρησεις:
- Η 'τεχνικη' προτελευταια δεν ειναι τοσο πιο αργη σε σχεση με την τελευταια -και οι δυο ειναι με 2α- ωστε να κανει αρκετα πιο δυσκολο το προσπερασμα. Επισης εχουν και παρομοιο μηκος. Οποτε και οι 2 θεωρητικα πρεπει να δινουν προσπερασματα με οποιοδηποτε κινητηρα.
- Αν και η τελευταια φουρκετα ειναι πιο ανοιχτη απο την 1η, που στη θεωρια δεν επιτρεπει χωσιμο και δυνατο φρεναρισμα, οι μπροστινοι ισως σκεφτονται οτι και να το αποφυγουν εκει κλεινοντας την εσωτερικη θα τη φανε στην 1η καθως δε θα εχουν καλη εξοδο για την ευθυεια. Ενω αν κλεισουν δεξια στην ευθεια, μαλλον τη γλιτωνουν για αλλο ενα γυρο...
Ο χρήστης greo έγραψε:
Για να το προχωρησουμε και λιγο παραπερα, τα προσπερασματα σε μικροτερες ευθειες ισως γινουν πιθανοτερα, λογω και της μεγαλυτερης ταχυτητας που εχουν τα μονοθεσια μεσα στη στροφη.Μεγαλυτερη ταχυτητα στη στροφη δε θα εχει μονο ο απο πισω... Αν αλλαξει κατι λογω μεγαλυτερης ταχυτητας & αεροδυναμικης θα συμβει μαλλον το αντιθετο για τα προσπερασματα απο αυτο που λες.
-
Εννοει ο αντονυ και ως πιθανοτητα συμφωνω και εγω οτι μπορει να υφισταται, οτι τωρα οι κινητηρες θα προλαβαινουν να δειξουν και σε μικροτερες ευθειες τις πληρεις δυναμεις τους γιατι θα ξεκινουν απο μεγαλυτερη ταχυτητα εξοδου και εχουν λιγοτερα αλογα να βγαλουν.
-
Ο χρήστης greo έγραψε:
Εννοει ο αντονυ και ως πιθανοτητα συμφωνω και εγω οτι μπορει να υφισταται, οτι τωρα οι κινητηρες θα προλαβαινουν να δειξουν και σε μικροτερες ευθειες τις πληρεις δυναμεις τους γιατι θα ξεκινουν απο μεγαλυτερη ταχυτητα εξοδου και εχουν λιγοτερα αλογα να βγαλουν.Ναι αλλα αυτο ισχυει εξισου και για τον εμπρος και για τον πισω!!!
-
Ο χρήστης pininfarina έγραψε:
Εννοει ο αντονυ και ως πιθανοτητα συμφωνω και εγω οτι μπορει να υφισταται, οτι τωρα οι κινητηρες θα προλαβαινουν να δειξουν και σε μικροτερες ευθειες τις πληρεις δυναμεις τους γιατι θα ξεκινουν απο μεγαλυτερη ταχυτητα εξοδου και εχουν λιγοτερα αλογα να βγαλουν.
Ναι αλλα αυτο ισχυει εξισου και για τον εμπρος και για τον πισω!!!
θελω να πω πως η διαφορα δυναμικότητας μεταξυ V8 μπορεί να εκφραστεί και ως προσπέρασμα στις μικρες πλέον ευθείες που έχουν οι πίστες
-
... και τωρα που βρισκω λίγο χρόνο θα προσπαθήσω να γινεω λιγο πιο αναλυτικός.
Θεωρώ πως οι ευθείες που υπάρχουν πλεον στην Φ1 'προλαβαίνουν' να αναdείξουν τα πλεονκτήματα ή την υστεριση ενος κινητήρα V8.
Ετσι θα ενεργοποιησουν σημεια προσπεράσματος που έχουμε χρονια να δούμε 'δραση' ( παρατηρήσατε ότι την τελευταια διετια σταματησαν τα προσπερασματα στην Adelaide του Magny Cours ???!!!??? ... η ποσα λιγα προσπερασματα γινονται στην μεγαλη ευθευα πριν την Ascari στην Monza ....)
Δεν εχω της απαραιτητρες γνωσεις αλλα .... μηπως οι V8 προλαβαινουν να δείξουν όλο το 'ρεπερτοριο' τους πιο γρηγορα απο εναν v10 ?
-
Πως γίνεται να τερματίζει γρηγορότερα ένας κινητήρας μικρότερης ροπής και ιπποδύναμης από εναν ισχυρότερο;;;
-
Ο χρήστης Luke Dreamwalker έγραψε:
Πως γίνεται να τερματίζει γρηγορότερα ένας κινητήρας μικρότερης ροπής και ιπποδύναμης από εναν ισχυρότερο;;;Μία απάντηση ίσως είναι ότι έχει πυκνώσει το κιβώτιο και το χρησιμοποιούμενο εύρος στροφών έχει περιοριστεί. Έτσι είναι μεν λιγότερο 'driveable' το μοτέρ, 'τερματίζει' όμως ίσως πιο γρήγορα. Ίσως.
-
... η πολυ απλα ο κανονας τον ελαστικων να δινει αυτή την εντυπωση .
Επισημο thread: GP Μαλαισιας-Sepang