-
Στα ζωντανα ειδικα, δεν υπαρχει ΣΚ, Χριστούγεννα, πασχα, καλοκαίρι.
Πρεπει να εισαι εκει (ή αν οχι πάντα εσυ, καποιος αλλος) 24/7/12 .
Με τα χωραφια ειναι λιγο καλυτερα, μπορεις να φτιάξεις ενα υποτυπώδες πρόγραμμα, αλλα ειναι πολλες οι φορες που ανατρέπεται...
...και φυσικά δεν πρεπει να βγαζουμε συμπεράσματα απο εναν κλαδο στηριζόμενοι σε λίγες (τρανταχτες) περιπτωσεις, ειτε αυτες ειναι στο πάνω ειτε στο κατω ακρο
-
Ο χρήστης bebes έγραψε:
...και φυσικά δεν πρεπει να βγαζουμε συμπεράσματα απο εναν κλαδο στηριζόμενοι σε λίγες (τρανταχτες) περιπτωσεις, ειτε αυτες ειναι στο πάνω ειτε στο κατω ακροΑυτό να το πεις του Καμπουράκη κ του HiFi, που νομίζουν ότι οι αγρότες που καλλιεργούν πατάτες τις βγάζουν με την τσάπα*.
*κ μάλιστα ... από λασπωμένο χωράφι.
-
Κάποιος που παίρνει, αν παίρνει, 500 ευρώ και τα δίνει για τα άμεσα έξοδα διαβίωσης, δηλαδή για να μην κοιμάται στο δρόμο και να τρέφεται, να έχει φως και νερό, να μη φοράει κουρέλια και πέραν τούτου ουδέν, ίιιιισως θα έπρεπε να ψαχτεί λίγο παραπάνω από τον κάθε Καμπουράκη που κόβει βόλτες στα κλασάτα στέκια με γεμάτες τσέπες, έχει δε στο μυαλό του ΑΚΡΙΒΩΣ την εικόνα που έβλεπα πριν 35 χρόνια, με τη γιαγιά μου να μαζεύει ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι πατάτες. Προφανώς από χωράφια βλέπει μόνο φωτογραφίες πλέον ο άνθρωπος ή ακούει διηγήσεις από χωρικούς που του μιλάνε για το μποστάνι τους.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Προφανώς από χωράφια βλέπει μόνο φωτογραφίες πλέον ο άνθρωπος ή ακούει διηγήσεις από χωρικούς που του μιλάνε για το μποστάνι τους.Πίνοντας τσίπουρο στο καφενείο του χωριού και κάνοντας «ρεπορτάζ» χλαπακώνοντας ότι μεζέ βρεθεί ...
Κλασσικά εικονογραφημένα πλέον από τους δημοσιογράφους που έχουν άποψη για όλα όμως. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Εγω ακομα θυμαμαι τα ξενυχτια για να ξεφορτωσουμε τα σταφυλια στο εργοστασιο.Ακομα θυμαμαι τις αμετρητες κλουβες που κουβαλησα και με ποναει η μεση μου.Ακομα θυμαμαι να ξυπναω απο τις 5 το πρωι για να ρεντισουμε 20 στρεμματα αμπελι και μολις τελειωνουμε να βρεχει,100000δρχ ξεπλυθηκαν αμεσως,τα σπυρια που εβγαζα απο τα δηλητήρια ευτυχως εχουν φυγει .Ακομα θυμαμαι τις 6000 δρχ μεροκαματο για τους εργατες στον τρυγο.Ακομα θυμαμαι την σκονη που ετρωγα οταν φρεζαριζα,τα πετρελαια που αγοραζα,τον παγο στις 5 Μαΐου που μας τα εκαψε,τα λεφτα που εδωσα (20000δρχ) για να τα δηλωσω στον ΕΛΓΑ,ακομα θυμαμαι το εργοστασιο που πληρωνε μετα απο 2+ χρονια τα σταφυλια που αγοραζε,πλεον δεν αγοραζει απο το χωριο καθως εχει δικα του.Οσο δεν ειχε ομως παρακαλαγε να του τα πανε.Τωρα ολο το χωριο παρακαλαει να τα αγορασει καποιος εμπορος.
Σαν τελευταια λυση θα το σκεφτομουν,σαν προτελευταία ομως οχι .
Φίλος αγρότης (κ γεωπόνος) έχει, πλέον, και ένα (μεγάλο) αμπέλι (με 'ειδική' ποικιλία κόκκινου σταφυλιού) που το μοσχοπουλάει κάθε χρόνο (θα πουλούσε κ το διπλό, αν είχε). Ποτέ δεν προβληματίστηκε, ποτέ δεν έδωσε με ανοιχτή πίστωση. Έχει κ ακτινίδια, βγάζει κ 12 Τ λάδι, σε κάθε περίπτωση μόνον από το αμπέλι μαζεύει πάνω από 100 Κ Ε τον χρόνο. Το βασικό, βέβαια, είναι ότι του αρέσει το κτήμα που δημιούργησε κ η δουλειά που κάνει. Είναι σήμερα 60+ ετών, ενώ ο γιός του (επίσης γεωπόνος) είναι υπάλληλος σε εταιρία στην Αθήνα.
Ο γιός μου μου λέει ότι θέλει να γίνει αγρότης. Δεν μ' ενοχλεί καθόλου η ιδέα...Mε ενα γρηγορο αλλα οχι προχειρο υπολογισμο ,αυτος ο φιλος σου θα πρεπει να καλλιεργει
250στρεμματα αμπελι χ 900 κιλα το στρεμμα χ0,45τιμη =100,000 κ αυτο αν η ποικιλια ειναι αγιωργιτικο ,συραχ ...
135 στρεμματα με ελιες 2000 ριζες χ6 κιλα λαδι τον χρονο(μεσος ορος) = 12000 κιλα.
Τα εχει αυτα τα στρεμματα ο φιλος σου ?? η απλως, ειναι, εκτος απο 'αγροτης' κ μεγαλος παραμυθας -
Από το σχολείο της μητέρας μου έχουν φύγει 4-5 παιδιά από την αρχή της χρονιάς, λόγω μετακόμισης στο χωριό. Φαίνεται πως αρχίζει να υπάρχει μια τάση επιστροφής στα πάτρια εδάφη(κλισέ).
-
Τα έχει, δίπλα στο φράγμα.
Κ παλιότερα τα σταφύλια του τα πουλούσε 70 - 90 λεπτά το κιλό ενώ πουλάει και μούστο κ διατηρούσε για πολλές 10ετίες κατάστημα γεωργικών φαρμάκων, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. -
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Τα έχει, δίπλα στο φράγμα.
Κ παλιότερα τα σταφύλια του τα πουλούσε 70 - 90 λεπτά το κιλό ενώ πουλάει και μούστο κ διατηρούσε για πολλές 10ετίες κατάστημα γεωργικών φαρμάκων, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα.Οποτε εχει ενα υποβαθρο.Εγω αν παω τωρα στα χωραφια της μανας μου για να ξεκινησω το οτιδηποτε εχω μονο μια τσαπα.
Τα αμπελια που γραφω απο πανω ηταν του θειου μου που επειδη ο γιος του εμενε Αθηνα δεν μπορουσε να τα φτιαχνει.Ετσι ανελαβα εγω για μερικα χρονια.
-
Ο χρήστης bibendum έγραψε:
dimik παρ ολα αυτα τα καλα που εχει η αγροτια προτιμησες να μεταναστασευσεις για να εισαι υπαλληλος γραφειου και πριν λιγο καιρο μας ελεγες ποσο σ αρεσει που επιασες δουλεια σε μεγαλη πολυεθνικη.οποτε ο αγροτης ειναι σαν το dacia ενα πραγμα, καλο για τους αλλους αλλα εμεις μακρυα.
Και γω μπορω να σας πω για τον ξαδερφο μου που ειναι ψαρας και μπορει να πετυχει μεροκαματο και 300 και 500 ευρω αν εχει τυχη καλη αλλα ξερετε ποσα αλλα εχει η υποθεση να φανταστω
Εκτός κι αν έχεις καμιά 100στη στρέμματα να μου χαρίσεις δεν έχω άλλη επιλογή......αν είχε ο πατέρας μου πίστεψε με θα σπούδαζα κάτι σχετικό και θα γινόμουν αγρότης
-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Οποτε εχει ενα υποβαθρο.Εγω αν παω τωρα στα χωραφια της μανας μου για να ξεκινησω το οτιδηποτε εχω μονο μια τσαπα.
Τα αμπελια που γραφω απο πανω ηταν του θειου μου που επειδη ο γιος του εμενε Αθηνα δεν μπορουσε να τα φτιαχνει.Ετσι ανελαβα εγω για μερικα χρονια.Ροδίτες?
(Υπόβαθρο δεν είχε, βρήκε από την γυναίκα του κ αγόρασε ο ίδιος ό, τι πουλιόταν γύρω γύρω - αλλά δεν είναι αυτό το θέμα, είπαμε. ) -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
dimik παρ ολα αυτα τα καλα που εχει η αγροτια προτιμησες να μεταναστασευσεις για να εισαι υπαλληλος γραφειου και πριν λιγο καιρο μας ελεγες ποσο σ αρεσει που επιασες δουλεια σε μεγαλη πολυεθνικη.
οποτε ο αγροτης ειναι σαν το dacia ενα πραγμα, καλο για τους αλλους αλλα εμεις μακρυα.
Και γω μπορω να σας πω για τον ξαδερφο μου που ειναι ψαρας και μπορει να πετυχει μεροκαματο και 300 και 500 ευρω αν εχει τυχη καλη αλλα ξερετε ποσα αλλα εχει η υποθεση να φανταστω
Εκτός κι αν έχεις καμιά 100στη στρέμματα να μου χαρίσεις δεν έχω άλλη επιλογή......αν είχε ο πατέρας μου πίστεψε με θα σπούδαζα κάτι σχετικό και θα γινόμουν αγρότης
Αρα στο ιδιο συμπερασμα καταληγεις και συ.
100 στρεμματα, ψιλοστρωμενη δουλεια αρα περισσοτερο επιχειρηματιας παρα αγροτης. Απ το 0 ομως να πας να γινεις αγροτης απλα δεν γινετε. Εκτος και το εχεις λυμμενο και ξεκινησεις μια παραγωγη περισσοτερο για χομπυ και στη συνεχεια να μεγαλωνεις... -
Ροδιτες εννοεις απο την Ροδο;Καμια σχεση.Μαντινεια ,Κακουρι αν εχεις ακουστα.Ως Αρτεμησιο ειναι πιο γνωστο πλεον.
Mοσχοφιλερο το σταφυλι του θειου.Τα χωραφια της μανας μου ειναι χερσα βεβαια.
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Κάποιος που παίρνει, αν παίρνει, 500 ευρώ και τα δίνει για τα άμεσα έξοδα διαβίωσης, δηλαδή για να μην κοιμάται στο δρόμο και να τρέφεται, να έχει φως και νερό, να μη φοράει κουρέλια και πέραν τούτου ουδέν, ίιιιισως θα έπρεπε να ψαχτεί λίγο παραπάνω από τον κάθε Καμπουράκη που κόβει βόλτες στα κλασάτα στέκια με γεμάτες τσέπες, έχει δε στο μυαλό του ΑΚΡΙΒΩΣ την εικόνα που έβλεπα πριν 35 χρόνια, με τη γιαγιά μου να μαζεύει ΑΚΡΙΒΩΣ έτσι πατάτες. Προφανώς από χωράφια βλέπει μόνο φωτογραφίες πλέον ο άνθρωπος ή ακούει διηγήσεις από χωρικούς που του μιλάνε για το μποστάνι τους.Εκτιθεσαι δευτερη φορα στο ιδιο θεμα
Αν διαβαζες στα σχολια εχει απαντησει ο ιδιος οτι τα κανει μονος του ολα αυτα (μποστανια,ελιες,κουνελια) -
Ο χρήστης kouliscd έγραψε:
Από το σχολείο της μητέρας μου έχουν φύγει 4-5 παιδιά από την αρχή της χρονιάς, λόγω μετακόμισης στο χωριό. Φαίνεται πως αρχίζει να υπάρχει μια τάση επιστροφής στα πάτρια εδάφη(κλισέ).Φευγεις απο την Αθηνα,αφηνεις πισω χρεη,φεσια κτλ,και πας στο πατρικο στο χωριο οπου τουλαχιστον δεν πληρωνεις νοικι/δανειο.
Αυτο δεν σημαινει οτι ελυσες οριστικα το προβλημα σου,αλλα απαλλαχθηκες απο ενα μερος του. -
Ο χρήστης dimik έγραψε:
.....αν είχε ο πατέρας μου πίστεψε με θα σπούδαζα κάτι σχετικό και θα γινόμουν αγρότηςΜε την επιδότηση για τους νέους αγρότες (αστείο ποσόν, αλλά από το τπτ καλύτερο) κ 50% επιδότηση για την δημιουργία υποδομής, το να γίνεις αληθινός επιχειρηματίας αγρότης είναι (οικονομικά) όσο δύσκολο είναι να γίνεις επιχειρηματίας σε οτδπτ.
Τώρα, το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κάποιοι τις επιδοτήσεις αντί εξοπλισμού τις έκαναν σκόνη και θρύψαλα*, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει έναν επαγγελματικό κλάδο ούτε να αποτρέψει κάποιον από το να ακολουθήσει με σοβαρότητα το επάγγελμα.*κάτι που δεν έγινε ούτε αποκλειστικά στον αγροτικό κλάδο, ούτε αποκλειστικά στην Ελλάδα!!!
-
Ο χρήστης Tiger έγραψε:
Εκτιθεσαι δευτερη φορα στο ιδιο θεμα
Αν διαβαζες στα σχολια εχει απαντησει ο ιδιος οτι τα κανει μονος του ολα αυτα (μποστανια,ελιες,κουνελια)Ελιές, μποστάνια, κουνέλια δεν είναι αγροτική επιχείρηση. Ελιές έχω κι εγώ και θα τις χαρακτήριζα πολύ ξεκούραστη ασχολία σε σχέση με άλλα πράγματα. Βασικά, όλοι οι γνωστοί μου κάνουν άλλες δουλειές και τις ελιές τις επισκέπτονται λίγες φορές το χρόνο για πότισμα, λίγο κλάδεμα όποτε χρειαστεί και τη συγκομιδή που κρατάει κανα μήνα το πολύ.
Τα μποστάνια δεν μετράνε, μην τρελαθούμε δηλαδή, άλλοι κάνουν ίδιο κόπο για ένα κήπο με λελουδικά.
Τα κουνέλια κι οι κότες είναι για όποιον θέλει και λίγο καλό κρεατάκι και σίγουρα, όταν τα βολεύουν γριές για τις οικιακές τους ανάγκες, δεν θέλουν τίποτα φοβερό, πλην του ταΐσματος και λίγης καθαριότητας.Εδώ λέμε για γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με μηχανήματα, (ημι)αυτόματα ποτίσματα και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αλλά το τόνισα: τίποτα δεν είναι εύκολο σήμερα. Θα σου βγει το λάδι ό,τι κι αν κάνεις, με επιχειρηματικό κίνδυνο ή κίνδυνο απόλυσης, με κάθε σκατιάρη να στα πρήζει αν είσαι υπάλληλος, με τους πιστωτές να σε κυνηγάνε αν είσαι Ε.Ε., με το κράτος να σε γδέρνει έτσι και τολμήσεις να γίνεις κερδοφόρος (ή και χωρίς κέρδη ).
Πολύ απλά, αυτό που ως προχθές φάνταζε πανάθλιο και κατάντια, σήμερα δείχνει να προσφέρει καλύτερες προοπτικές, ειδικά σε νέους που βαστάνε τα κότσια τους.Καλά, έτσι και σκάσει καμιά ασύνταχτη χρεωκοπία, όποιος παράγει φαγητό σε τούτη τη χώρα θα γίνει βασιλιάς.
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
.....αν είχε ο πατέρας μου πίστεψε με θα σπούδαζα κάτι σχετικό και θα γινόμουν αγρότης
Με την επιδότηση για τους νέους αγρότες (αστείο ποσόν, αλλά από το τπτ καλύτερο) κ 50% επιδότηση για την δημιουργία υποδομής, το να γίνεις αληθινός επιχειρηματίας αγρότης είναι (οικονομικά) όσο δύσκολο είναι να γίνεις επιχειρηματίας σε οτδπτ.
Τώρα, το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι κάποιοι τις επιδοτήσεις αντί εξοπλισμού τις έκαναν σκόνη και θρύψαλα*, δεν μπορεί να χαρακτηρίσει έναν επαγγελματικό κλάδο ούτε να αποτρέψει κάποιον από το να ακολουθήσει με σοβαρότητα το επάγγελμα.*κάτι που δεν έγινε ούτε αποκλειστικά στον αγροτικό κλάδο, ούτε αποκλειστικά στην Ελλάδα!!!
Τίποτα δεν είναι εύκολο στην ζωή....σου δίνεται όμως μια ευκαιρία να ξεφύγεις από το άστυ και να δημιουργήσεις κάτι μόνος σου. Αν το αγαπάς και δεν το κάνεις μόνο για βιοπορισμό και προσπαθήσεις σκληρά θεωρώ είναι πολύ πιο εύκολο από το να γίνεις επιχειρηματίας οπουδήποτε αλλού.
Μεράκι και ψάξιμο θέλει....
-
Ο χρήστης manosk έγραψε:
Εκτιθεσαι δευτερη φορα στο ιδιο θεμα
Αν διαβαζες στα σχολια εχει απαντησει ο ιδιος οτι τα κανει μονος του ολα αυτα (μποστανια,ελιες,κουνελια)Ελιές, μποστάνια, κουνέλια δεν είναι αγροτική επιχείρηση. Ελιές έχω κι εγώ και θα τις χαρακτήριζα πολύ ξεκούραστη ασχολία σε σχέση με άλλα πράγματα. Βασικά, όλοι οι γνωστοί μου κάνουν άλλες δουλειές και τις ελιές τις επισκέπτονται λίγες φορές το χρόνο για πότισμα, λίγο κλάδεμα όποτε χρειαστεί και τη συγκομιδή που κρατάει κανα μήνα το πολύ.
Τα μποστάνια δεν μετράνε, μην τρελαθούμε δηλαδή, άλλοι κάνουν ίδιο κόπο για ένα κήπο με λελουδικά.
Τα κουνέλια κι οι κότες είναι για όποιον θέλει και λίγο καλό κρεατάκι και σίγουρα, όταν τα βολεύουν γριές για τις οικιακές τους ανάγκες, δεν θέλουν τίποτα φοβερό, πλην του ταΐσματος και λίγης καθαριότητας.**Εδώ λέμε για γεωργικές εκμεταλλεύσεις, με μηχανήματα, (ημι)αυτόματα ποτίσματα και επιχειρηματική δραστηριότητα.
Αλλά το τόνισα: τίποτα δεν είναι εύκολο σήμερα. Θα σου βγει το λάδι ό,τι κι αν κάνεις, με επιχειρηματικό κίνδυνο ή κίνδυνο απόλυσης, με κάθε σκατιάρη να στα πρήζει αν είσαι υπάλληλος, με τους πιστωτές να σε κυνηγάνε αν είσαι Ε.Ε., με το κράτος να σε γδέρνει έτσι και τολμήσεις να γίνεις κερδοφόρος (ή και χωρίς κέρδη ).
Πολύ απλά, αυτό που ως προχθές φάνταζε πανάθλιο και κατάντια, σήμερα δείχνει να προσφέρει καλύτερες προοπτικές, ειδικά σε νέους που βαστάνε τα κότσια τους**.Καλά, έτσι και σκάσει καμιά ασύνταχτη χρεωκοπία, όποιος παράγει φαγητό σε τούτη τη χώρα θα γίνει βασιλιάς.
+100000000000000000000000000000000
-
Ο χρήστης ililias έγραψε:
Α, και εννοείται πως γνωρίζω πολύ καλά για τι ομιλώ!
...Μ' αρέσουν αυτές οι αναλύσεις ειδικών.
Μπας κ ξέρεις πόσο κάνει ένας πατατοεξαγωγέας (ξέρεις αυτό το 'κατάλληλο μηχάνημα για να σου βγάλει τις πατάτες εύκολα')? Ξεκινάει από 3.500 Ε. Πόσα ΠΟΛΛΑ στρέμματα πρέπει να έχεις για να τον έχεις, δλδ?
Και ξέρεις πως λένε αυτόν που βάζει πατάτες σε χωράφι όπου δεν μπορεί να πάει τρακτέρ για να τις βγάλει? Απελπισμένο.ΟΚ, ευτυχώς βρε Ηλία που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχω πιάσει τσάπα να βγάλω πατάτα και όντως μου διαφεύγουν κάποια πράγματα. Άλλα με λίγο ψάξιμο, τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους:
-Η στρεμματική απόδοση της πατάτας, είναι 3 τόνοι ανά στρέμμα, κι αν...
-Το κόστος παραγωγής της είναι 10 με 15 λεπτά το κιλό.
-Το κόστος διάθεσής της είναι συνήθως όχι παραπάνω από 50 λεπτά (συνήθως χαμηλότερα κατά μέσο όρο, αλλά δεν θέλω να γίνομαι ακραίος...).
-Αυτό σημαίνει πως το καθαρό κέρδος για τον παραγωγό, είναι λιγότερο από 40 λεπτά, ας πούμε 35 λεπτά.
-Άρα, αν όλα πάνε καλά και μπορέσει να πουλήσει την σοδειά του, θα εισπράξει από ένα στρέμμα, γύρω στο 1000άρικο.
-Για να βγάλεις τα 20χιλιάρικα, θέλεις 20 στρέμματα τέλειας απόδοσης, σε μια χρονιά που θα σου αγοράσουν την πατάτα σ' αυτά τα λεφτά. Επειδή τέτοιες τέλειες χρονιές δεν υπάρχουν, για να βγάλεις τα έξοδα του πατατοεξαγωγέα, ίσως χρειαστεί αρκετές χρονιές.
Και για του λόγου το αληθές: http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=160660Επιπλέον, οι πατάτες που πήρα στο σουπερμάρκετ (Νάξου) την τελευταία φορά, κόστιζαν 40 λεπτά το κιλό. Φαντάσου πόσο τις αγόρασαν από τον παραγωγό!
Επειδή ακόμη στην οικογένεια έχουμε το αμπέλι που το τρέχει ο ξάδερφός μου, είναι 12 στρέμματα και βγάζει κάτι λιγότερο από 1 τόνο στο στρέμμα, κυρίως Cabernet Sauvignon και Merlot , ενώ υπάρχουν και κάτι λίγες ρίζες Syrah, το σταφύλι πλέον δεν μπορεί να πουληθεί στην τιμή που το πωλούσαν. Το Ίδρυμα Αβέρωφ που το αγόραζε για το Κατώγι έχει τα δικά του αμπέλια και οι τιμές του 1€ το κιλό που έπιανε, δεν υπάρχουν. Στα 12 στρέμματα λοιπόν, στην καλή χρονιά, βγάζεις ότι βγάζει ένας υπάλληλος 8ώρου στην πόλη. Υπάρχει και η κακή χρονιά όμως, αν βρέξει πολύ (Γιάννενα θυμίζω... ), μπορείς να χάσεις την σοδειά (έχει συμβεί 2 φορές τα τελευταία χρόνια) ή μπορεί να βγάλεις απαράδεκτο κρασί (10,5 γράδος, μόνον για τσίπουρο κάνει, δεν έχει ωριμάσει αρκετά).
Σήμερα, παλεύει να το πουλήσει χύμα (και... μαύρα) στα μαγαζιά, ούτε καν το εμφιαλώνει, δεν πωλείται. Το τσίπουρο πωλείται καλύτερα και πιο εύκολα, αλλά αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο να πουληθεί, αναγκάζεσαι και γίνεσαι παράνομος και για να το βγάλεις και για να το πουλήσεις κλπ κλπ.Εκτάσεις 100 στρέμματα στην Ήπειρο, είναι ανέκδοτο όπως φαντάζεσαι, μόνον... απόγονοι μεγαλοτσιφλικάδων θα μπορούσαν να τις έχουν. Στα μέρη σου, μπορεί να είναι αλλιώς βέβαια...
Εγώ νομίζω πως ο μόνος τρόπος είναι να έχεις 200 στρέμματα καλλιέργεια και να έχεις 3-4 πράγματα που καλλιεργείς, για να βγάζεις σταθερό εισόδημα βρέξει χιονίσει. Και φυσικά, θέλεις και τα μηχανήματα, θέλεις και τους ανθρώπους, θέλεις και τα κεφάλαια. Ξέρεις πολλούς που να τα έχουν αυτά; Ο ξαδερφός μου πάντως, που παλεύει χρόνια ολόκληρα, δεν τα έχει καταφέρει. Ομολογώ, δεν είναι το τέλειο παράδειγμα, αφού δεν μπορεί ή δεν θέλει να το πάει παραπέρα...
Αλλά αν αυτός που είναι και παιδί που έχει μεγαλώσει σε αγροτική οικογένεια δεν τα καταφέρνει, θα τα καταφέρει ο αστός;Υπόψιν, η θεία μου είναι full time αγρότισσα, οπότε οι γονείς μου πχ δεν αγοράζουν τίποτε αγροτικό, όλα έρχονται από τον κήπο (για μένα κρατάει την ρόκα! ) της θείας...
Οπότε, αν θέλεις να μου πεις πως δεν γνωρίζω από την αγροτιά των εκατοντάδων στρεμμάτων (που είναι το 5% των αγροτών μας...), έχεις δίκιο: δεν είχαμε ποτέ τόση έκταση και δεν ξέρω. Για την υπόλοιπη αγροτιά, γνωρίζω όσα θα έπρεπε. Και ξέρω μόνον έναν συνομήλικό μου που αποφάσισε να γίνει αγρότης (ίσως γιατί δεν κατάφερε ακόμη να πάρει το πτυχίο του... ) και φυσικά είναι στην Λάρισα και όχι κάπου αλλού.
Επίσης, ξαναλέω: δεν μιλώ εδώ για αγρότες επιχειρηματίες! Όλοι όσοι είναι απελπισμένοι για μια δουλειά, για την τσάπα προορίζονται, ΌΧΙ για τον πατατοεξαγωγεοτέτοιο (πώς ήθελες να τον...βαφτίσω ρε Ηλία για να τον καταλάβουν όλοι; Δεν είναι όλοι σχετικοί, αλλιώς θα έγραφα σαν τον cabala, θα πετούσα κι ένα googlismάσχετο και θα το έπαιζα και...γνώστης!).
ΥΓ: Την πρώτη χρονιά είχα περάσει γεωπονική. Δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να περάσω καν το κατώφλι!
ΥΓ2: Δεν θέλουν όλοι να ξεφύγουν από την πόλη, κάποιοι θέλουν να μείνουν σ' αυτήν και αναγκάζονται να φύγουν. Αυτοί είναι σχεδόν σίγουρο, πως θ' αποτύχουν πρώτοι. -
Καλά, έτσι και σκάσει καμιά ασύνταχτη χρεωκοπία, όποιος παράγει φαγητό σε τούτη τη χώρα θα γίνει βασιλιάς.
Καταρχην η ασυντακτη χρεοκοπια ειναι πλεον δεδομενη.
Κατα δευτερον,αν καποιος παραγει με σπορους Καναδα,λιπασμα και φαρμακα ισραηλ,γερμανικο τρακτερ,εργατικα χερια αλλοδαπων,δεν παιρνει πια επιδοτησεις και επιστροφες ΦΠΑ,τοτε δεν ειμαι καθολου βεβαιος για το αν θα καταφερει να συνεχισει ακλονητος την παραγωγικη του δραστηριοτητα.
Ελλάδα , εργασία , αμοιβές , κλπ....