-
Ο χρήστης pininfarina έγραψε:
Και γιατι μετριο φτερο να ειναι το 45?
Διότι βρίσκεται ακριβώς στη μέση της δυνατής κλίσης που μπορούν να έχουν τα στοιχεία της αεροτομής.
Αν κόψεις το 90, οφείλεις να κόψεις και το 0.
Αν ξερεις απο αεροδυναμικη ή αν δεν ξερεις και ανοιξεις οποιοδηποτε βιβλιο/website θα δεις οτι δεν τιθεται καν ζητημα γωνιας 90 μοιρων σε πτερυγα, αφου μετα απο συγκεκριμενη γωνια πολυ μικροτερη του 90 γινεται αποκολληση ροης (stall) και η πτερυγα παυει να λειτουργει. Αντιθετα πολλες πτερυγες λειτουργουν στις 0 μοιρες, και φυσικα δινουν downforce/lift λογω του camber τους. Οποτε κοβω το 90 αλλα το 0 οχι
Το θέμα δεν είναι να κάνουμε λεπτομερειακή τεχνική ανάλυση, αλλά να καταλαβαινόμαστε (κάτι που αποδεικνύεται ακόμα δυσκολότερο τελικά). Ούτε το στολάρισμα έχει συγκεκριμένη τιμή κλίσης. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κατώτατο και κάποιο ανώτατο όριο για να μπορέσουμε να συννενοηθούμε. Θα μπορούσα κι εγώ από την αρχή να γράψω ότι οι 90 μοίρες είναι πρακτικά ουτοπικές, αλλά που θα έβαζα το 'μέτριο' (ενδεχομένως θ αχρειαζόταν να δώσω και λινκ για το τι εστί stall, τι κάμπερ, τι αρνητικό κάμπερ και ζήσε Μάη μου να φας τιφύλλι ) Θα έπρεπε να αρχίσουμε τα τεχνικά και τις αναλύσεις. Και λάβε υπόψη σου πως με συνέφερε να το κάνω από την αρχή, μιας και το 'μέτριο' κατεβαίνει κάτω από τις 45ο και άρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο το ότι οι περισσότερες πίστες θέλουν περισσότερο φτερό παρά λιγότερο. Δεν το έκανα όμως για να η χαθούμε. Εδώ χαθήκαμε ακόμα και τώρα, που το έθεσα απλοποιημένα.
Αυτο φυσικα δεν το λεω για παρεξηγηση , απλα θελω να πω οτι το 'λιγο' ή 'πολυ' φτερο ειναι σχετικο και παντα συγκριτικα με κατι αλλο.
Αυτή είναι η δική σου ερμηνεία. Ο HelTif ρώτησε τι εννοούσαμε όταν μιλαγαμε για περισσότερο και λιγότερο φτερό, και του απάντησα τι εννοούσα (κι εννοώ) εγώ.
Και τι εννοεί αραγε ο... ποιητής (F1 Live) όταν στo stat 'Downforce' της Σουζούκα γράφει ΣΚΕΤΟ 'medium' (δηλαδή 'μέτριο'). Υποτιθεται σύμφωνα με τα λεγόμενά σας πως το φτερό είναι σχετικό και πάντα συγκριτικά με κάτι άλλο!
Το 'λιγο' ή 'πολυ' φτερο ειναι συγκριτικα με κατι αλλο - στη συγκεκριμενη περιπτωση (F1Live) προφανως η συγκριση γινεται με το μεσο ορο σε ολες τις πιστες. Αυτο που ανεφερες οτι στις περισσοτερες πιστες τρεχουν με 'πολυ' φτερο σε σχεση με το μεσο ορο δεν καταλαβαινω απο πού προκυπτει. Και παλι ομως δεν ειναι αυτη η κυρια διαφωνια μας.
Εγω πάλι επιμένω πως εννοεί το μέσο (ή λίγο περισσότερο) της μέγιστης δυνατής δαδρομής γωνιών των στοιχείων.
Σε αυτο φυσικα δε διαφωνουμε, αλλα δεν αποδεικνυει οτι περισσοτερο φτερο βελτιωνει το γυρο σου.
Φαντάσου δηλαδή να μην είχα βάλει και το ΣΥΝΗΘΩΣ (και μάλιστα με κεφαλαία γράμματα, διότι την είχα ψυλλιαστεί τη δουλειά) τι θα γινότανε.
Μα σου ειπα οτι ουτε ΣΥΝΗΘΩΣ δεν ισχυει!!!
Ότι πεις...
Και πως ορίζεις το 'ιδανικό' αφού θες πάντα σύγκριση με κάτι άλλο; Ολίγον αντιφατική η ερμηνεία σου.
Το 'ιδανικο' ειναι η τιμη φτερου που προκυπτει απο την αναλυση του υπολογιστη ή στην πραξη, η οποια για συγκεκριμενη πιστα, συνθηκες, μονοθεσιο και οδηγο δινει τον καλυτερο δυνατο γυρο - συγκριτικα βεβαια με τις αλλες τιμες φτερου!
Αχά... (στα λόγια μου έρχεσαι).
Οποτε μεχρι να τεκμηριωσεις γιατι ο fisi με περισσοτερο φτερο απο τον fa αναμενοταν ταχυτερος, ή γιατι αυξηση φτερου=συνηθως καλυτερος γυρος, επετρεψε μου να συνεχισω να διαφωνω
Φυσικά... δεν ειναι ανάγκη να συμφωνήσουμε. Για την ιστορία, εφόσον η Σουζούκα είναι πίστα που ευνοεί περισσότερο φτερό, και ο Φίζι κινιόταν αργότερα από το αναμενόμενο, ΠΙΘΑΝΩΣ με λίγο περισσότερο φτερό να κινιόταν ταχύτερα.
-
Φυσικά... δεν ειναι ανάγκη να συμφωνήσουμε. Για την ιστορία, εφόσον η Σουζούκα είναι πίστα που ευνοεί περισσότερο φτερό, και ο Φίζι κινιόταν αργότερα από το αναμενόμενο, ΠΙΘΑΝΩΣ με λίγο περισσότερο φτερό να κινιόταν ταχύτερα.
το πιθανώς που χρησιμοποίησες δείχνει ότι δε μπορούμε να γνωρίζουμε πραγματικά άρα δεν έχει νόημα αυτό που γράφεις. Προσωπικά δε έχω ακούσει οδηγό να μετανιώνει για το σεταπ του μετά τον αγώνα κάτι που μάλλον σημαίνει πως ο Φισι διάλεξε το καλύτερο δυνατό για τις δικές του οδηγικές ικανότητες (στο χρόνο που είχε προφανώς και που είναι ίδιος για όλους)
-
...κοίτα ρε παιδί μου, πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο!
Τόσοι Ειδικοί μέσα στο forum και αυτοί οι... μαμάκιδες εκεί
έξω, στήνουν όπως τους καπνίσει τα μονοθέσια!!! τςτςτςτςτςτς!!! -
Το θέμα δεν είναι να κάνουμε λεπτομερειακή τεχνική ανάλυση, αλλά να καταλαβαινόμαστε (κάτι που αποδεικνύεται ακόμα δυσκολότερο τελικά). Ούτε το στολάρισμα έχει συγκεκριμένη τιμή κλίσης. Πρέπει όμως να χρησιμοποιήσουμε κάποιο κατώτατο και κάποιο ανώτατο όριο για να μπορέσουμε να συννενοηθούμε. Θα μπορούσα κι εγώ από την αρχή να γράψω ότι οι 90 μοίρες είναι πρακτικά ουτοπικές, αλλά που θα έβαζα το 'μέτριο' (ενδεχομένως θ αχρειαζόταν να δώσω και λινκ για το τι εστί stall, τι κάμπερ, τι αρνητικό κάμπερ και ζήσε Μάη μου να φας τιφύλλι ) Θα έπρεπε να αρχίσουμε τα τεχνικά και τις αναλύσεις.
OK λοιπον αν δεν εννοουσες 90 και 45 αλλα το ελεγες απλοϊκα κανενα προβλημα! Απλα ειδα οτι επεμενες 2-3 φορες στα νουμερα αυτα και στο οτι πρεπει να κοψεις το 90 αλλα και το 0 (οποτε παλι παιρνεις μο. γυρω στο 45) και δε μου'κατσε καλα στο ματι. Ενδεικτικα αναφερω οτι η κλιση που χρησιμοποιουν race cars ειναι δραματικα πιο κοντα στο 0 παρα στο 90.
Και λάβε υπόψη σου πως με συνέφερε να το κάνω από την αρχή, μιας και το 'μέτριο' κατεβαίνει κάτω από τις 45ο και άρα ενισχύεται ακόμα περισσότερο το ότι οι περισσότερες πίστες θέλουν περισσότερο φτερό παρά λιγότερο.
Αν αλλαξουμε τη δικη σου 'αριθμηση' και δεν εχουμε πια 90, 80 κτλ, μαζι με το μο. κατεβαινει και η τιμη που εφαρμοζεται σε καθε πιστα ξεχωριστα, οποτε το 'περισσοτερο' -συγκριτικα με το μο.- δεν ενισχυεται καθολου
Δεν το έκανα όμως για να η χαθούμε. Εδώ χαθήκαμε ακόμα και τώρα, που το έθεσα απλοποιημένα.
Καταλαβαινομαστε λοιπον -ελπιζω- οτι το 'μετριο' μπορει να οριστει με 3 τροπους:
Μεση τιμη απο τη μεγιστη/ελαχιστη δυνατη κλιση (που ανεφερες)
Μεση τιμη απο τη μεγιστη/ελαχιστη δυνατη κλιση σε f1 (μιας και πχ κλιση 0 μοιρες δεν εχει νοημα σε τετοια εφαρμογη)
Μεσος ορος της κλισης που χρησιμοποιειται στο πρωταθλημα (που εξαρταται απο πιστες κανονισμους κτλ)
Διαλεγεις και παιρνεις - εγω για συγκεκριμενη πιστα παιρνω την κουρτινα 2 και συνολικα την κουρτινα 3 Οπως ειχα πει ειναι κατι υποκειμενικο και δε νομιζω να διαφωνουμε σε κατι εδω.Εγω πάλι επιμένω πως εννοεί το μέσο (ή λίγο περισσότερο) της μέγιστης δυνατής δαδρομής γωνιών των στοιχείων.
Μπορει να εννοει και αυτο, εκει θα κολλησουμε?
Τωρα μαλιστα! Αλλα εχω κι εγω να δηλωσω κατι: ΠΙΘΑΝΩΣ την αλλη Κυριακη να βρεξει Και δεν πιστευω να διαφωνεις...
-
παιδια στη Κινα ημαστε!
-
Ο χρήστης adis4gr έγραψε:
παιδια στη Κινα ημαστε!Μπαααα... από Δευτέρα θα είμαστε στην Κίνα
-
Ο χρήστης liostemi έγραψε:
...κοίτα ρε παιδί μου, πράγματα που συμβαίνουν στον κόσμο!
Τόσοι Ειδικοί μέσα στο forum και αυτοί οι... μαμάκιδες εκεί
έξω, στήνουν όπως τους καπνίσει τα μονοθέσια!!! τςτςτςτςτςτς!!!Η παρακολούθηση, όπως και η συμετοχή στο φόρουμ είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ. Αν 'χαλιέσαι' μη μας διαβάζεις φίλε μου.
-
Ο χρήστης pininfarina έγραψε:
OK λοιπον αν δεν εννοουσες 90 και 45 αλλα το ελεγες απλοϊκα κανενα προβλημα! Απλα ειδα οτι επεμενες 2-3 φορες στα νουμερα αυτα και στο οτι πρεπει να κοψεις το 90 αλλα και το 0 (οποτε παλι παιρνεις μο. γυρω στο 45) και δε μου'κατσε καλα στο ματι. Ενδεικτικα αναφερω οτι η κλιση που χρησιμοποιουν race cars ειναι δραματικα πιο κοντα στο 0 παρα στο 90.Υπό την έννοια ότι ούτε το 0 μοίρες παίζει γενικώς ως επιλογή.
Αν αλλαξουμε τη δικη σου 'αριθμηση' και δεν εχουμε πια 90, 80 κτλ, μαζι με το μο. κατεβαινει και η τιμη που εφαρμοζεται σε καθε πιστα ξεχωριστα, οποτε το 'περισσοτερο' -συγκριτικα με το μο.- δεν ενισχυεται καθολου
Σωστό! (δική μου μαλακία, εν τη ρίμη του λόγου)
Καταλαβαινομαστε λοιπον -ελπιζω- οτι το 'μετριο' μπορει να οριστει με 3 τροπους:
Μεση τιμη απο τη μεγιστη/ελαχιστη δυνατη κλιση (που ανεφερες)
Μεση τιμη απο τη μεγιστη/ελαχιστη δυνατη κλιση σε f1 (μιας και πχ κλιση 0 μοιρες δεν εχει νοημα σε τετοια εφαρμογη)
Μεσος ορος της κλισης που χρησιμοποιειται στο πρωταθλημα (που εξαρταται απο πιστες κανονισμους κτλ)
Διαλεγεις και παιρνεις - εγω για συγκεκριμενη πιστα παιρνω την κουρτινα 2 και συνολικα την κουρτινα 3 Οπως ειχα πει ειναι κατι υποκειμενικο και δε νομιζω να διαφωνουμε σε κατι εδω.Αν σου πω ότι δεν κατάλαβα τίποτα από το παραπάνω, θα με πιστέψεις;
Τωρα μαλιστα! Αλλα εχω κι εγω να δηλωσω κατι: ΠΙΘΑΝΩΣ την αλλη Κυριακη να βρεξει Και δεν πιστευω να διαφωνεις...
Το ΠΙΘΑΝΩΣ αναφέρθηκε διότι ΔΕΝ γνωρίζω πόσο φτερό χρησιμοποιούσε ο Φίζι, άρα δεν μπορώ να είμαι σίγουρος (συναφές του ΣΥΝΗΘΩΣ δηλαδή, που σε πίστες σαν τη Σουζούκα περισσότερο ενισχύεται παρά αποδυναμώνεται ως πιθανότητα). Επίσης, υπενθυμίζω οτί δεν ήμουν εγώ αυτός που πρωτομίλησε για περισσότερο φτερό του Φίζι!
-
Ο χρήστης Vasilakis έγραψε:
Πρώτα απ' όλα υπάρχουν 2 πτέρυγες. Αν ο Φισικέλλα είχε περισσότερο φτερό πίσω από τους άλλους δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνει γρηγορότερη είσοδο και έξοδο. αφού έχεις υποστροφή αυξάνοντας την κλίση πίσω με την κλίση της μπροστά πτέρυγα σταθερή.Η μπροστινή αεροτομή ΔΕΝ παίζει ρόλο στην παραγωγή οπισθέλκουσας (και άρα τελικής ταχύτητας). Αντίθετα, ρυθμίζει το λόγο υποστροφής/υπερστροφής.
-
Δεν θυμάμαι πού πρέπει να το βάλω, αλλά θα το βάλω εδώ.
After a long straight do you downshift before or after pressing the brakes And when does traction control kick in? Canario, Chicago USA
Pedro de la Rosa: “You always press the brakes and then downshift. It’s only a few hundredths, but you always brake before. If you downshift before braking, the system will not allow you to downshift, because you would over-rev the engine. Traction control kicks-in on the the exit of the corner as the driver feeds in the throttle.”Source: Here
-
Δεν θυμάμαι πού πρέπει να το βάλω, αλλά θα το βάλω εδώ.After a long straight do you downshift before or after pressing the brakes And when does traction control kick in? Canario, Chicago USA
Pedro de la Rosa: “You always press the brakes and then downshift. It’s only a few hundredths, but you always brake before. If you downshift before braking, the system will not allow you to downshift, because you would over-rev the engine. Traction control kicks-in on the the exit of the corner as the driver feeds in the throttle.”Source: Here
Ναι αλλά εγώ το έχω δει να ενεργοποιείται και σε κατεβάσματα.
-
Ελάχιστα δουλεύει, εξαρτάται από το πόσο θα αφήσεις γκάζι κατά την επιβράδυνση και αν είναι πλατιές στροφές όπως στην Κίνα με την Γουίλιαμς που πατάς γκάζι πριν το μέσο κάποιων στροφών. Αλλά κυρίως δουλεύει στις εξόδους δεν είναι έτσι...?
-
Ελάχιστα δουλεύει, εξαρτάται από το πόσο θα αφήσεις γκάζι κατά την επιβράδυνση και αν είναι πλατιές στροφές όπως στην Κίνα με την Γουίλιαμς που πατάς γκάζι πριν το μέσο κάποιων στροφών. Αλλά κυρίως δουλεύει στις εξόδους δεν είναι έτσι...?Ναι δίκιο έχεις, απλά ανέφερα και μία υποπερίπτωση
-
Αλλά κυρίως δουλεύει στις εξόδους δεν είναι έτσι...?Έτσι είναι.
Επίσημο thread:GP Ιαπωνίας-Suzuka