-
Η ουσία παίδες είναι πως η ΜακΛάρεν ήταν ταχύτερη της Ρενό (ΚΑΙ) χθες, όχι όμως τόσο όσο την παρουσιάζετε ορισμένοι, παίρνοντας ως 'δείγμα' τους τελευταίους 10 γύρους. Ο Φίζι έχασε τη νίκη εχτές απλούστατα διότι είναι ΑΡΓΟΤΕΡΟΣ οδηγός ΚΑΙ από τον Κίμι και από τον Νάντο... η Ρενώ του μια χαρά ήταν!
As simple as that...
-
Ο χρήστης Vasilakis έγραψε:
migf1, δεν ξέρω τι θέλεις να πεις, αλλά και ο ΚΡ έκανε φάστεστ-λαπ στην Μαλασία και δεν μπορούσε ούτε με βόμβες να πάρει την νίκη.Δεν μιλάγαμε για νίκη... για σύγκριση δυνατότητας περιφοράς δυο μονοθεσίων μιλάγαμε.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
migf1, δεν ξέρω τι θέλεις να πεις, αλλά και ο ΚΡ έκανε φάστεστ-λαπ στην Μαλασία και δεν μπορούσε ούτε με βόμβες να πάρει την νίκη.
Δεν μιλάγαμε για νίκη... για σύγκριση δυνατότητας περιφοράς δυο μονοθεσίων μιλάγαμε.
Το ότι είναι σύγκριση περιφοράς μονοθεσίων το ξέρω, αλλά μόνο σε ένα γυρό απο τους πολλούς του αγώνα.
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Η ουσία παίδες είναι πως η ΜακΛάρεν ήταν ταχύτερη της Ρενό (ΚΑΙ) χθες, όχι όμως τόσο όσο την παρουσιάζετε ορισμένοι, παίρνοντας ως 'δείγμα' τους τελευταίους 10 γύρους. Ο Φίζι έχασε τη νίκη εχτές απλούστατα διότι είναι ΑΡΓΟΤΕΡΟΣ οδηγός ΚΑΙ από τον Κίμι και από τον Νάντο... η Ρενώ του μια χαρά ήταν!As simple as that...
Ειναι ενδιαφερουσα η λογικη. Ας πουμε στο Μοντε η Renault στην αρχη ηταν μια χαρα, περιπου στο ρυθμο της McLaren και ο Alonso κυνηγαγε τον Kimi. Μετα αντιμετωπισε καποια προβληματακια αφου τα λαστιχα ειχαν φτασει στα ρελια απο το σεταπ που ειχε επιλεξει η ομαδα και ο Alonso βρεθηκε να μπλοκαρει μεχρι και τη κουτση Μαρια. Ομως επειδη στην αρχη ηταν γρηγορο το αυτοκινητο, ο Ισπανος ειναι αργοτερος σχεδον απο το μισο grid. Ειναι και αυτο μια αποψη αλλα προσωπικα (μετα συγχωρεσεως) νομιζω λαθος.
-
migf1, δεν ξέρω τι θέλεις να πεις, αλλά και ο ΚΡ έκανε φάστεστ-λαπ στην Μαλασία και δεν μπορούσε ούτε με βόμβες να πάρει την νίκη.
Δεν μιλάγαμε για νίκη... για σύγκριση δυνατότητας περιφοράς δυο μονοθεσίων μιλάγαμε.
Το ότι είναι σύγκριση περιφοράς μονοθεσίων το ξέρω, αλλά μόνο σε ένα γυρό απο τους πολλούς του αγώνα.
Ναι, τον καλύτερο (όπως είναι τα ρεκόρ ένα πράμα )
Ασφαλέστερα συπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε (και να βγάλω) αν βρούμε τα γυρολόγια και των 3 οδηγών. Εγώ όσο κι αν έξαψα δεν τα βρήκα, οπότε το μοναδικό αξιόπιστο κριτήριο που μου απέμεινε είναι τα flaps.
Όποιος βρει τα γυρολόγια (μέλος του Forix ή του Atlas) ας τα ποστάρει. Είμαι πρόθυμος να αναθεωρήσω εαν χρειαστεί...
-
Ο χρήστης Go_For_Pole έγραψε:
Η ουσία παίδες είναι πως η ΜακΛάρεν ήταν ταχύτερη της Ρενό (ΚΑΙ) χθες, όχι όμως τόσο όσο την παρουσιάζετε ορισμένοι, παίρνοντας ως 'δείγμα' τους τελευταίους 10 γύρους. Ο Φίζι έχασε τη νίκη εχτές απλούστατα διότι είναι ΑΡΓΟΤΕΡΟΣ οδηγός ΚΑΙ από τον Κίμι και από τον Νάντο... η Ρενώ του μια χαρά ήταν!
As simple as that...
Ειναι ενδιαφερουσα η λογικη. Ας πουμε στο Μοντε η Renault στην αρχη ηταν μια χαρα, περιπου στο ρυθμο της McLaren και ο Alonso κυνηγαγε τον Kimi. Μετα αντιμετωπισε καποια προβληματακια αφου τα λαστιχα ειχαν φτασει στα ρελια απο το σεταπ που ειχε επιλεξει η ομαδα και ο Alonso βρεθηκε να μπλοκαρει μεχρι και τη κουτση Μαρια. Ομως επειδη στην αρχη ηταν γρηγορο το αυτοκινητο, ο Ισπανος ειναι αργοτερος σχεδον απο το μισο grid. Ειναι και αυτο μια αποψη αλλα προσωπικα (μετα συγχωρεσεως) νομιζω λαθος.
Είπαμε, χωρίς γυρολόγιο τα μόνα αξιόπιστα κριτήρια που έχουμε είναι τα flaps. Αν βρεθούν και με διαψεύδουν είμαι πρόθυμος να αναθεωρήσω.
Έως τότε, μπορείς να μου εξηγήσεις με τη λογική του Μονακό, που παραθέτεις παραπάνω, τη διαφορά του 1 sec στα flaps των Νάντο και Φίζι στη Σουζούκα;
-
ΟΤΙ και να πουμε ο κΙμι απεδειξε οτι ειναι μεγαλο ταλεντο τελικα σε ολα του...
-
Τελικά ήταν ή δεν ήταν άκυρη η εκκίνηση του David Coulthard; Γιατί κάτι τέτοιο καταγγέλει ο Αυστραλός Webber:
'The biggest thing is they have to do something about people jumping starts,' said the Williams driver, who finished fourth at Suzuka after starting seventh, alongside Coulthard in sixth.
'I mean Coulthard went two weeks early. It was like Ralf (Schumacher) in Brazil. With the technology we have, they have to do something.
'One thousand percent, he went before the lights went out.' (Απόκομμα από το Reuters)
-
Ο χρήστης Red Spirit έγραψε:
Τελικά ήταν ή δεν ήταν άκυρη η εκκίνηση του David Coulthard; Γιατί κάτι τέτοιο καταγγέλει ο Αυστραλός Webber:'The biggest thing is they have to do something about people jumping starts,' said the Williams driver, who finished fourth at Suzuka after starting seventh, alongside Coulthard in sixth.
'I mean Coulthard went two weeks early. It was like Ralf (Schumacher) in Brazil. With the technology we have, they have to do something.
'One thousand percent, he went before the lights went out.' (Απόκομμα από το Reuters)
Από την τηλεόραση φάνηκε όντως να 'κλέβει' παρασάγγας ο ΝτΚ. Το επισήμανε κι ο Πουρναράκης.
-
Κι όμως είναι εφικτό!!!
Θα έλεγα ότι είναι μεγάλη ευθεία αν καταλογίσουμε μέσα και την Curva Grande που είναι φλατ-αουτ.τέλος πάντων δε το είδαμε οπότε δε ξέρουμε τι έγινε ακριβώς δυστυχώς.....το μόνο που ξέρουμε είναι ότι παραπονέθηκε ο Αλόνσο
Εγώ το είδα πάντως. Ελάτε Κύπρο ρεεεε!
Q: And you went across the kerbs with him as well didn’t you?
FA: Yeah, I think he was a little bit unfair in the overtaking manoeuvre as he cut the first chicane and then he let me pass to recover the position because it was not fair what he did, but not enough because he was really in the tow and tried to overtake me into turn four. It was a little bit of a strange manoeuvre.Άρα επιβεβαιώνομαι!
μάλλον εγώ επιβεβαιώνομαι
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Το 2004 στη Βραζιλία λες; Που έσκασε στον τοίχο; Ο Alonso δεν ήταν; Τότε που ο Weber χτύπησε στον χύμα τροχό του;Ανάποδα τα θυμάσαι. Ο Webber έσκασε στον τοίχο και ο Alonso στον χύμα τροχό του.
Για την (μη) ποινή του Alonso: Αυτό που έκανε ο Raikkonen στην Monza είναι σχεδόν το ίδιο με αυτό που έκανε ο Alonso στον Klien. ΑΛΛΑ στην Μόντσα και ο Alonso έκοψε το σικέιν. Οπότε δεν υπάρχει θέμα ποινής (δεν αποκομίζει πλεονέκτημα). Στην περίπτώση της Suzuka έχουμε άλλον ένα κρίκο στην αλυσίδα τον ηλίθιων αποφάσεων της FIA. Ή αυτό που έκανε ο Ισπανός είναι επιλήψιμο, οπότε του επιβάλλεις ποινή ή δεν είναι επιλήψιμο, οπότε κάνεις τουμπεκί. Η απόφαση να του επιβάλλουν να αφήσει τον Klien να περάσει μου θύμισε εκείνη με την ετικέτα που έλειπε από τον κινητήρα του Hakkinen (αφαίρεσαν τους βαθμούς από την McLaren αλλά όχι από τον Mika).
-Είσαι έγκυος;
-Λίγο.....Για τα περί Ίμολα: Αν αυτά που αναφέρονται είναι αλήθεια, θα συμφωνήσω με Go_For_Pole και greo. Αν η ομάδα σου λέει ότι δεν αντέχει το ημιαξόνιο (με άλλα λόγια το μονοθέσιο δεν είναι ικανό για νίκη) και εσύ παρ' όλα αυτά πας μαμιώντας, τότε είσαι ηλίθιος. Τι θα πει καλά τους έκανε (τους εκδικείται; ) ή έτσι πάει γρήγορα το μονοθέσιο στην Ίμολα; Πήγενέ το αργά και τσίμπα κανένα πονταλάκι. Ο Wurz τι έκανε; Μόνο 6 πονταλάκια...
-
Ο χρήστης ripper έγραψε:
[snip]
Για τα περί Ίμολα: Αν αυτά που αναφέρονται είναι αλήθεια, θα συμφωνήσω με Go_For_Pole και greo. Αν η ομάδα σου λέει ότι δεν αντέχει το ημιαξόνιο (με άλλα λόγια το μονοθέσιο δεν είναι ικανό για νίκη) και εσύ παρ' όλα αυτά πας μαμιώντας, τότε είσαι ηλίθιος. Τι θα πει καλά τους έκανε (τους εκδικείται; ) ή έτσι πάει γρήγορα το μονοθέσιο στην Ίμολα; Πήγενέ το αργά και τσίμπα κανένα πονταλάκι. Ο Wurz τι έκανε; Μόνο 6 πονταλάκια...Θα συμφωνούσα κι εγώ αν η ΜακΛάρεν δεν είχε βεβαρυμένο ιστορικό εγκαταλείψεων από μηχανικές βλάβες (όχι ότι ο Κίμι είναι γενικώς άμοιρος ευθυνών, αλλά η κύρια ευθύνη στις μηχανικές βλάβες βαραίνει την ομάδα, όχι τον οδηγό). Όπως εγραψα στην ΕΛΟΦΕ, όταν η ομάδα σου λέει κάτι όπως το παραπάνω, είναι σαν να σου λέει, σε χιουμοριστικο-ελεύθερη μετάφραση: 'έχουμε κάνει μαλακία αλλά μη μας ξεφτιλίσεις (με εγκατάλειψη) ξεφτιλίσου εσύ μόνο (με κρούζινγκ)'.
-
Τελικά δεν το βρίσκει κανείς το γυρολόγιο της Σουζούκα?
-
http://journal.autosport-atlas.com/2005 ... times.html
-
Ο χρήστης mschumacher έγραψε:
Κι όμως είναι εφικτό!!!
Θα έλεγα ότι είναι μεγάλη ευθεία αν καταλογίσουμε μέσα και την Curva Grande που είναι φλατ-αουτ.τέλος πάντων δε το είδαμε οπότε δε ξέρουμε τι έγινε ακριβώς δυστυχώς.....το μόνο που ξέρουμε είναι ότι παραπονέθηκε ο Αλόνσο
FA: Yeah, I think he was a little bit unfair in the overtaking manoeuvre as he cut the first chicane and then he let me pass to recover the position because it was not fair what he did, but not enough because he was really in the tow and tried to overtake me into turn four. It was a little bit of a strange manoeuvre.Άρα επιβεβαιώνομαι!
ΜΣ, ξέρεις τι σημαίνει tow...?
-
Κι όμως είναι εφικτό!!!
ΜΣ, ξέρεις τι σημαίνει tow...?
ναι αλλά γιατί παραπονιέται?
-
Ο χρήστης nasos79 έγραψε:
Ας τολμούσε η FIA να δώσει ποινή αν έκρινε παράβαση. Τέτοιες ύπουλες παρεμβάσεις είναι πολύ ύποπτες.
Ας τολμούσε;;; Εδώ τους κάνουνε χάρη και θα βγουν κι από πάνω, αν είναι δυνατόν!!! Δηλαδή εσένα αυτό που έκανε ο Alonso, θα σε κάλυπτε αν το είχε κανει ο Kimi ΣΤΟΝ Alonso;
απάντηση:
Ή αυτό που έκανε ο Ισπανός είναι επιλήψιμο, οπότε του επιβάλλεις ποινή ή δεν είναι επιλήψιμο, οπότε κάνεις τουμπεκί. Η απόφαση να του επιβάλλουν να αφήσει τον Klien να περάσει μου θύμισε εκείνη με την ετικέτα που έλειπε από τον κινητήρα του Hakkinen (αφαίρεσαν τους βαθμούς από την McLaren αλλά όχι από τον Mika).
-Είσαι έγκυος;
-Λίγο.....Αυτό εννοούσα παραπάνω, τίποτα χειρότερο... (δεν είπα τίποτα για χαμένο χρόνο, κλπ.) Είναι ή δεν είναι περίεργη η ενέργεια της FIA? Αν άξιζε ποινή δώστου, αν όχι πάψε (η FIA όχι εσύ ).
-
Χωρίς να εμπλακούμε σε νέα μακροσκελή συζήτηση σε σχέση με τα lap times, ένα δεδομένο που συχνά κοιτάζουν οι ομάδες (τουλάχιστον στη Renault το κάνουν και συχνά το δημοσιεύουν) είναι η διαφορά του καλύτερου χρόνου από τον ιδανικό χρόνο (άθροισμα των καλύτερων sectors). Αυτό το στοιχείο τους δείχνει περίπου πόσο ευκολο-οδήγητο ήταν το μονοθέσιο στο συγκεκριμένο αγώνα και πόσο μπόρεσε ο οδηγός να πάρει το maximum, να πιέσει όσο μπορεί.
Αν για παράδειγμα οι χρόνοι διαφέρουν σημαντικά, τότε μπορεί να γίνει μια εικασία ότι ο οδηγός δεν εκμεταλλεύτηκε το μέγιστο της απόδοσης του μονοθεσίου.
Αυτό μόνο σαν βοηθητικό στοιχείο. Δεν έχω τέτοια δεδομένα από τη Suzuka, απλά το λέω για να έχουμε κατά νου ότι κάποιος οδηγός (πχ. GF) μπορεί να είχε μεγάλο ακόμα περιθώριο, που δεν το εκμεταλλεύτηκε, είτε από δική του αδυναμία, είτε από αδυναμία μονοθεσίου (πχ. δυσκολο-οδήγητο, κλπ.).
-
Ο χρήστης migf1 έγραψε:
Θα συμφωνούσα κι εγώ αν η ΜακΛάρεν δεν είχε βεβαρυμένο ιστορικό εγκαταλείψεων από μηχανικές βλάβες (όχι ότι ο Κίμι είναι γενικώς άμοιρος ευθυνών, αλλά η κύρια ευθύνη στις μηχανικές βλάβες βαραίνει την ομάδα, όχι τον οδηγό). Όπως εγραψα στην ΕΛΟΦΕ, όταν η ομάδα σου λέει κάτι όπως το παραπάνω, είναι σαν να σου λέει, σε χιουμοριστικο-ελεύθερη μετάφραση: 'έχουμε κάνει μαλακία αλλά μη μας ξεφτιλίσεις (με εγκατάλειψη) ξεφτιλίσου εσύ μόνο (με κρούζινγκ)'.Κατά τη γνώμη μου σε ελεύθερη μετάφραση: 'έχουμε κάνει μαλακία, πήγαινε συγκρατημένα να τσιμπήσουμε κανένα βαθμό'. Δεν πιστεύω ότι αν το έκανε ο Raikkonen θα ξεφτιλιζόταν, ούτε φυσικά ότι ο Wurz (που το έκανε) ξεφτιλίστηκε.
-
Καταρχήν να ευχαριστήσω τόσο τον Τάκη (takisp) για την υπόδειξη του URL όσο και τον Θέμη (opterios) για τον κόπο του να μου αποστείλει το γυρολόγιο (μιας κι εγώ δεν έχω πρόσβαση στο AtlasF1).
Ξεκινάω παραθέτοντας το ζιπαρισμένο γυρολόγιο σε μορφή Excel 2000 (κάντε κλκ για να να το κατεβάσετε… μόνο 17 kb).
Λοιπόν, δεν θα είμαι ειρωνικός (αν και θα μπορούσα )…
Από το γυρολόγιο είναι ΠΑΣΙΦΑΝΕΣ πως η ταχύτητα περιφοράς των Ρενό στη Σουζούκα ήταν όχι μόνο εφάμιλλη με αυτή της ΜακΛάρεν, αλλά μάλιστα σε 31 γύρους από τους 48 του αγώνα (εξαιρώ τους 5 γύρους του SC) η ΜακΛάρεν γύριζε αργότερα από τουλάχιστον μια Ρενό.
Η έκπληξη για μένα (όπως πιστεύω και για σας) είναι πως αυτοί που γύρισαν ταχύτερα περισσότερες φορές από τους υπόλοιπους δυο ήταν οι ΚΡ και Φίζι (από 17 φορές/γύρους ο καθένας τους). Μάλιστα κύριοι, ο Φίζι !!!
Ο ΦΑ γύρισε 14 φορές ταχύτερα από τους άλλους δυο (πολύ κοντά κι αυτός).Ελπίζω λοιπόν να ξεκαθαρίστηκε οριστικά πως η Ρενό ήταν στα ίδια επίπεδα ταχύτητας με τη ΜακΛάρεν στη Σουζούκα!
Πάμε τώρα στον Φίζι… Μέχρι και το 2ο πιτ-στοπ του (39ος γύρος) ο Ιταλός είχε γυρίσει ταχύτερα από τον Κίμι (και από τον Νάντο) σχεδόν σε διπλάσιους γύρους (16 έναντι 9). Η «καταστροφή» του άρχισε αμέσως μετά το 2ο πιτ-στοπ του, όπου επί 6 γύρους (μέχρι δηλαδή το 2ο πιτ-στοπ του Κίμι) έχανε από τον Φινλανδό κατά μέσο όρο παραπάνω από 1 sec στο γύρο (σύνολο 6 secs… κρατήστε το αυτό!).
Στο ίδιο διάστημα των 6 αυτών γύρων ο ομόσταβλος Νάντο έχανε κατά μέσο όρο από τον Κίμι ΜΟΝΟ μισό sec στο γύρ (σύνολο 3 secs… κρατήστε το κι αυτό). Εχω κιτρινίσει αυτό το διάστημα στο γυρολόγιο, για να το βρείτε πιο εύκολα.Πάμε τώρα στον για μένα πολύ καθοριστικό παράγοντα για να χάσει ο Φίζι τη νίκη στη Σουζούκα. Στους 4 γύρους του αμέσως μετά το 2ο πίτ-στοπ του, γύρισε κατά μέσο όρο 0.750 secs ΑΡΓΟΤΕΡΑ από ότι γύρισε ο ομόσταβλός του Νάντο στους αντίστοιχους δικούς του 4 γύρους μετά το δικό του 2ο πιτ-στοπ. (σύνολο 3 secs… κρατήστε το κι αυτό).
Επίσης, μετά το 2ο πιτ-στοπ του Κίμι, κι επί 6,5 συνεχόμενους γύρους (μέχρι να φάει δηλαδή το προσπέρασμα) ο Φίζι γύριζε κατά μέσο όρο 0.230 secs από τον ομόσταβλό του Νάντο (σύνολο 1.5 secs… κρατήστε το κι αυτό).
Τα παραπάνω…κρατημένα δηλώνουν ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ πως ο Φίζι στις κρίσιμες στιγμές αποδείχτηκε κατώτερος των περιστάσεων και ΔΕΝ του έφταιγε το μονοθέσιό του. Ή με άλλα λόγια, ο Νάντο στη θέση του θα τον είχε καθαρίσει χαλαρά τον αγώνα (αφού θα είχε αβάντα 3+1.5=4.5 έξτρα secs από τον Κίμι, συγκρτικά με τον ομόσταβλο Φίζι)!
Επίσημο thread:GP Ιαπωνίας-Suzuka