-
Ο χρήστης BILL33 έγραψε:
Κάποια στιγμή που έτυχε να ταξιδέψω στα ανατολικά κ συγκεκριμένα στην Βουλγαρία με έγραψαν για Όριο ταχύτητας κ μου σφραγίσαν το διαβατήριο με μια κόκκινη σφραγίδα.
Όταν έφτασα στα σύνορα έπρεπε να πληρώσω το πρόστιμο για να πραγματοποιήσω διέλευση το οποίο κ έκανα.
Τώρα για την χώρα μας ίσως να γίνεται κάτι αντίστοιχο.Δεν γινεται κατι τετοιο πλεον.ΕΕ και δεν ειναι απαραιτητο το διαβατήριο .
Έχεις δίκιο μου διέφυγε ότι κ αυτοί είναι μέλη τις ΕΕ απλά με τα υπόλοιπα κράτη που δεν ανήκουν πρέπει ίσως να ''παίζει'' κάτι αντίστοιχο...
-
Ο χρήστης Angel!!!! έγραψε:
Αν κάνω πίσω το αμάξι μου έτσι:θα έχω πρόβλημα σε κανέναν έλεγχο;
ΚΤΕΟ θα περνάω;Καμιά άποψη κανεις;;;
-
Αν κάνω πίσω το αμάξι μου έτσι:
θα έχω πρόβλημα σε κανέναν έλεγχο;
ΚΤΕΟ θα περνάω;Καμιά άποψη κανεις;;;
Δεν ξέρω αν σε βοηθάω , αλλα κυκλοφορουσα (και πέρασα και ΚΤΕΟ) το rallye έτσι (χωρις τη θολόμπαρα).
Πάντως υπάρχει ένας νόμος που κάτι λέει για παραποίηση εσωτερικού και ασυμφωνία αριθμού θέσεων με αυτό που λέει η άδεια. -
Ο χρήστης dimgster έγραψε:
Δεν ξέρω αν σε βοηθάω , αλλα κυκλοφορουσα (και πέρασα και ΚΤΕΟ) το rallye έτσι (χωρις τη θολόμπαρα).
Πάντως υπάρχει ένας νόμος που κάτι λέει για παραποίηση εσωτερικού και ασυμφωνία αριθμού θέσεων με αυτό που λέει η άδεια.Αν πέρασες ΚΤΕΟ μια χαρά.
Για την αστυνομία έχουμε και άλλα μέσα.
Με ανησυχεί η θολόμπαρα όμως.
-
Πάντως υπάρχει ένας νόμος που κάτι λέει για παραποίηση εσωτερικού και ασυμφωνία αριθμού θέσεων με αυτό που λέει η άδεια.Αν πέρασες ΚΤΕΟ μια χαρά.
Για την αστυνομία έχουμε και άλλα μέσα.
Με ανησυχεί η θολόμπαρα όμως.
Η αστυνομία δεν πρόκειται να ασχοληθεί...εκτός αν προκαλέσεις και ψάχνουν να βρούν κάτι να σε γράψουν...και καλά.
Στο ΚΤΕΟ απλά με ρώτησαν γιατί έβγαλα τα καθίσματα...
Τους είπα οτι είχε χυθεί λάδι (από το χωριό) και τα είχα αφησει σε πληντήριο να μου τα πλύνουνε. -
Απαγορευεται να βγάλεις τα πίσω καθίσματα?
Τόσα επιβατικά κυκλοφορούν που έχουν αφαιρούμενα πίσω καθίσματα για διευκόλυνση φόρτωσης!
Εκείνο που πρέπει να τους ενδιαφέρει είναι να μην υπάρχουν περισσότερες θέσεις απο αυτές που αναγράφονται στην άδεια κυκλοφορίας όχι οι λιγότερες.
Ηξερα για το αντίθετο ... σε επαγγελματικό με κλειστά παραθυρα από Ford Fiesta Van έως Transit και Transporter. -
Παιδιά καλησπέρα καταρχήν.Παρακολουθώ το site εδώ και κάποιο καιρό και έχοντας μου αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις είπα να κάνω μερικές ερωτήσεις μιας και είμαι καινούριος οδηγός και ακόμα μαθαίνω.Λοιπόν αυτή τι στιγμή οδηγώ ένα VW Polo του 98 το οποίο όμως το πήρα σε άριστη κατάσταση από συνταξιούχο που του χε κάνει 30.000 Km.Και ας πούμε ότι το γκαζάκι το πατάω λίγο πιο πολύ απ τον 'μέσο' οδηγό και θέλω να ξέρω κατά πόσο φθείρονται τα εξαρτήματα του απ΄ αυτά που κάνω.Π.χ
α)Μ' Αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ κατέβασμα ταχύτητας μαζί με φρένο(για να μην ανεβούν και οι στροφές) για να επιβραδύνω.Προφανώς φθείρεται ο συμπλέκτης έτσι αλλά μήπως τραβάει και η μηχανή ζόρι?Και κατά πόσο μειώνω τη ζωή του συμπλέκτη μου σε σχέση με έναν οδηγό που δεν το κάνει.
β)Ένα άλλο είναι να πατάω γκάζι λίγο πριν αλλάξω ταχύτητα(με τον συμπλέκτη πατημένο).Το οποίο στο κατέβασμα κάνει και κάλο στο μοτέρ και στο συμπλέκτη ,αλλά εγώ το κάνω καμιά φορά και στο ανέβασμα γιατί γουστάρω πως φεύγει μπροστά,η ερώτηση η ίδια με πάνω.
γ)Ξέρει κανείς ιδιαιτερότητες του συγκεκριμένου αμαξιού που πρέπει να προσέξω?Π.χ.Έχω παρατηρήσει ότι τα λάστιχα του είναι πολύ μικρότερα από πιο καινούρια αμάξια παρόμοιας κατηγορίας,μεγαλύτερα λάστιχα=καλύτερο φρενάρισμα/κράτημα?
Να πώ και ότι σε γενικές γραμμές δεν το σκίζω το αμαξάκι δλδ πάνω από 5 χιλιαρο στροφές δεν το πάω.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων,mhtsos. -
Το α) δεν είμαι σίγουρος αν το καταλαβαίνω καλά. Κανονικά πατάς λίγο γκάζι για να συγχρονίσεις το κιβώτιο στο κατέβασμα και να μην σου κάνει την απότομη επιβράδυνση μόλις αφήσεις στο συμπλέκτη. Αν δεν το κάνεις έτσι και επίτηδες αφήνεις απότομα τον συμπλέκτη για να νιώσεις την απότομη επιβράδυνση από τον κινητήρα και ζορίζεις τον συμπλέκτη και όλη τη μετάδοση και κινδυνεύεις να μπλοκάρεις τους κινητήριους τροχούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται και ο κινητήρας σου μπορεί να μην χαίρεται να ανεβαίνει πολύ γρήγορα 2-3000 στροφές με το ζόρι.... καλό λοιπόν δεν κάνεις.
β) Το ίδιο με το α) αλλά λιγότερο έντονο, επίσης όμως καλό δεν κάνεις, καταπονείς κυρίως τον συμπλέκτη.
Τα σχετικά με το ζόρισμα είναι συζητήσιμα.... εσύ λες ότι δεν το ζορίζεις αφού δεν πας πάνω από 5000 στροφές ενώ για μένα τα α και β σημαίνουν περισσότερο ζόρισμα του αυτοκινήτου από ότι να το πηγαίνεις στις 6000 στροφές...
γ) Τα λάστιχα είναι αυτά που πρέπει να έχει το αυτοκίνητο ανάλογα με το βάρος του την ισχύ του και τα φρένα του για να κινείται με ασφάλεια και σχετική οικονομία. Φυσικά και μπορείς να τα αλλάξεις είτε μέσα στα όρια του μοντέλου (συχνά ένα μοντέλο προσφέρεται με διάφορες διαστάσεις) είτε και να ξεφύγεις τελείως.
Γενικά ανάλογα με τη συμπεριφορά σου, τα κέφια σου και τα λεφτά σου μπορείς να κάνεις πολλές τροποποιήσεις στο αυτοκίνητό σου. Εσύ επιλέγεις αν η αίσθηση που σου προσφέρει τα α και β αξίζει τα λεφτά του συμπλέκτη (και όχι μόνο) και τον κίνδυνο να χάσεις τον έλεγχο. Εσύ θα διαλέξεις αν οι πιο όμορφες ζάντες με πιο μεγάλα λάστιχα με την καλύτερη πρόσφυση και ίσως και φρένο (το ίσως γιατί ναι μεν έχεις καλύτερα λάστιχα αλλά οι βαρύτεροι τροχοί επιβαρύνουν το έργο των φρένων) αξίζουν τα λεφτά, την μείωση επιδόσεων, την μείωση της άνεσης, τον κίνδυνο να βρίσκουν κλπ κλπ. -
Ευχαριστώ για την απάντηση onyx.Στο:
a)Αφήνω μεν τον συμπλέκτη αλλά πολύ απαλά.Μάλιστα την βρίσκω πιο ομαλή την επιβράδυνση απ' ότι με σκέτα φρένα και γι αυτό μ' αρέσει να το κάνω άλλωστε.Αν δεις το πρώτο μου ποστ είπα ότι οι στροφές δεν ανεβαίνουν γιατί πατάω και φρένο συγχρόνως.Είναι κάτι σαν το αντίστροφο του rev match δηλαδή συγχρονίζω το κιβώτιο με τον κινητήρα και όχι το αντίστροφο όπως συνήθως.Το ξέρω ότι τρώγεται ο συμπλεκτικής έτσι και ο λόγος που δεν πρέπει να γίνεται σε καινούρια αυτοκίνητα είναι ότι ο συμπλέκτης είναι πολύ πιο ακριβός από ότι τα φρένα αλλά σε μεταχειρισμένο polo 98 βρίσκεις εύκολα πολύ φθηνό συμπλέκτη περίπου όσο κάνουν και τα φρένα.Άλλα 2 πλεονεκτήματα που έχω δει είναι ότι:
α)Δεν ζεσταίνεις τα φρένα σου,και
β)Ότι έχεις ήδη μια χαμηλότερη ταχύτητα(κιβωτίου ταχύτητα ) άρα και καλύτερο έλεγχο και καλύτερη επιβράδυνση του αυτοκινήτου σε περίπτωση έκτακτου φρεναρίσματος.Αυτό που δεν έχω ιδέα όμως και που με ενδιαφέρει γιατί καμία όρεξη δεν έχω να αλλάξω μοτέρ,είναι αν θα μειωθεί η ζωή του κινητήρα μου με αυτό(?).
b)-
c)Τα μεγαλύτερα λάστιχα μειώνουν την άνεση? -
Μπορείς να είσαι σίγουρος ότι κάνεις τόσο καταπληκτικά τον συγχρονισμό που λες;; Σίγουρα με το αργά αργά άφημα φθείρεις το συμπλέκτη. Και πολύ πιθανόν ζορίζεις τα φρένα σου που πρέπει εκτός από το αυτοκίνητο να φρενάρουν και τον κινητήρα με αποτέλεσμα και χειρότερα να φρενάρεις και τα φρένα να ζεσταίνεις.
Στον κινητήρα δεν πολυαρέσουν οι απότομες παθητικές αλλαγές, αν εσύ το κάνεις απαλά τότε δεν πειράζει.Θέλει συζήτηση. Τι θα πεί μεγαλύτερα λάστιχα;;....
Μεγαλύτερα λάστιχα εννοούμε σε πλάτος, σε διάμετρο ή σε πλαϊνά τοιχώματα; Και εννούμε με την ίδια ζάντα ή με πιο μεγάλη;Να ξεκαθαρίσουμε ότι μόνο στα τζίπ συνηθίζεται να μεγαλώνεις την διάμετρο πάνω από 2-3% σαν έναν πρόσθετο τρόπο αύξησης της απόστασης από το έδαφος. Στα υπόλοιπα αυτοκίνητα προσπαθείς να διατηρήσεις τη συνολική διάμετρο ίδια οπότε αν μεγαλώσεις ζάντα ή φαρδύνεις το λάστιχο αναγκαστικά ελαττώνεις προφίλ (λιγότερη άνεση) για να το πετύχεις. Γενικά ισχύουν τα παρακάτω:
Όσο μεγαλώνεις τη συνολική διάμετρο τροχού με ίδια ζάντα τόσο πιο άνετα.
Όσο μεγαλώνεις το φάρδος ελαστικού σε ίδια ζάντα με ίδια συνολική διάμετρο τροχού θα χάνεις άνεση λίγο λόγω σκληρότερου σκελετού αλλά επιπλέον θα έχουν και μια τάση να ακολουθούν ανωμαλίες του δρόμου που δεν βοηθάει στην άνεση.
Όσο μεγαλώνεις τη ζάντα με ίδια συνολική διάμετρο τροχού τόσο χειροτερεύει η άνεση.
Αν μεγαλώνεις και τη συνολική διάμετρο αλλά και τη ζάντα είναι δύσκολο να αποφασίσεις για το ποιο θα υπερισχύσει.
Αν μεγαλώσεις είτε ζάντα είτε λάστιχο ο τροχός θα βαρύνει που επίσης θα μειώσει την άνεση (και άλλα κακά). -
Ότι χρησιμοποιώ πολύ λιγότερο φρένο με αυτή τη μέθοδο είναι σίγουρο.Πολύ μεγάλη διαφορά...Το ότι σταματάω πιο ομαλά και ότι αισθάνομαι μεγαλύτερη σταθερότητα στο φρενάρισμα με αυτό τον τρόπο είναι βέβαια υποκειμενικό αλλά δεν μου έχει παραπονεθεί κανένας,το αντίθετο μάλιστα.Η μηχανή πάντως δεν χρειάζεται φρενάρισμα.Αν παρατηρήσεις με το που θα πατήσεις συμπλέκτη η βάλεις νεκρά η μηχανή σε ένα δευτερόλεπτο θα έχει πέσει στις 1.000 στροφές.Το οποίο μου φάνηκε περίεργο χτες που το σκεφτόμουν ότι δηλαδή η μηχανή επιβραδύνεται μόνη της τόσο γρήγορα,οπότε το έψαξα λίγο και από ότι φαίνεται γίνεται γιατί με του που σταματήσεις να πατάς γκάζι σταματάει να μπαίνει τόσος αέρας στη μηχανή και ο αέρας που είναι ήδη μέσα αντιστέκεται στα πιστόνια επιβραδύνοντας πολύ γρήγορα την μηχανή.Άρα όχι μόνο δεν χρειάζεται φρενάρισμα η μηχανή αλλά αυτή είναι που κάνει την επιβράδυνση.Μάλιστα τώρα που το έψαξα λίγο ακόμα η όλη ιστορία λέγεται engine breaking και οι γνώμες για το αν πρέπει να χρησιμοποιείται είναι μάλλον διφορούμενες απ' ότι κατάλαβα από άλλα forums,αν και οι περισσότεροι λένε είναι Ok να το χρησιμοποιείς αν δεν ανεβαίνουν οι στροφές...Αυτό με τα λάστιχα δεν το ήξερα πάντως.Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
-
Όσον αφορά το φρενάρισμα με ταχύτητα πολύ καλά κάνεις και φρενάρεις με ταχήτητα μέσα. Και φρενάρεις καλύτερα ταλαιπωρόντας λιγότερο τα φρένα , και έχεις καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου , και εχεις δύναμη αμα χρειαστείς σε περίπτωση επιτάγχυνσης για αποφυγή εμποδίου και ειναι πιο ομαλό το φρενάρισμα.
Μην ανησυχείς , δεν ζορίζεις όυτε κιβώτιο , ούτε κινητήρα ούτε δισκο. Σκέψου ότι το ζόρι ειναι πιο πολυ στην επιτάγχυνση παρά στην επιβράδυνση . Τα τακάκια και οι δίσκοι σου θα φθείρονται λιγότερο καθώς απαιτείται λιγότερο πίεση για να επιβραδύνουν στην επιυμητη ταχύτητα. Επίσης τα υγρα θα ανεβάζουν λιγότερες θερμοκρασίες οπότε σε τυχόν κατάβαση απο βουνό θα έχεις πολύ περισσότερα περιθώρια να εχεις το πραγματικό φρένο εκει που θα το χρειαστεις.
-
Ο χρήστης onyx ! έγραψε:
την μείωση επιδόσεων, την μείωση της άνεσης, τον κίνδυνο να βρίσκουν κλπ κλπ.Και την αύξηση της κατανάλωσης.
-
Ο χρήστης 4mhtsos έγραψε:
Αν παρατηρήσεις με το που θα πατήσεις συμπλέκτη η βάλεις νεκρά η μηχανή σε ένα δευτερόλεπτο θα έχει πέσει στις 1.000 στροφές.Το οποίο μου φάνηκε περίεργο χτες που το σκεφτόμουν ότι δηλαδή η μηχανή επιβραδύνεται μόνη της τόσο γρήγορα,οπότε το έψαξα λίγο και από ότι φαίνεται γίνεται γιατί με του που σταματήσεις να πατάς γκάζι σταματάει να μπαίνει τόσος αέρας στη μηχανή και ο αέρας που είναι ήδη μέσα αντιστέκεται στα πιστόνια επιβραδύνοντας πολύ γρήγορα την μηχανή.Άρα όχι μόνο δεν χρειάζεται φρενάρισμα η μηχανή αλλά αυτή είναι που κάνει την επιβράδυνση.Μάλλον λίγο τα μπέρδεψες.
Αρχικά, λίγη φυσική γυμνασίου: Αδράνεια το μέγεθος που μας δείχνει το πόσο θα αντιστέκεται ένα σώμα στη μεταβολή της κινητικής του κατάστασης. Δηλαδή στο θέμα μας, πόσο εύκολα θα επιβραδύνει ένα αυτοκίνητο. Η αδράνεια είναι ευθέως ανάλογη της μάζας (μεγάλη μάζα, μεγάλη αδράνεια) ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, αδράνεια = βάρος. Άρα όσο πιο βαρύ είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο δύσκολα θα σταματάει. Τώρα:
Όταν αφήνεις το γκάζι και διατηρείς ταχύτητα στο κιβώτιο, η μηχανή συνεχίζει να περιστρέφεται λόγω της αδράνειας. Επίσης, με ταχύτητα στο κιβώτιο, η μηχανή πρέπει να επιβραδύνει ΚΑΙ το υπόλοιπο απάξι. Αν πχ το αμάξι ζυγίζει 1 τόνο, αυτός ο τόνος είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί από τη μία στιγμή στην άλλη => αδράνεια.
Σε περίπτωση που αποσυμπλέξεις, τότε αποσυνδέεις τη μηχανή με το υπόλοιπο αμάξι και άρα το μόνο πράγμα που μένει να επιβραδύνει ο κινητήρας πριν φτάσει στο ρελαντί είναι τα ίδια του τα κινούμενα μέρη (πιστόνια και στροφαλοφόρο άξονα κατά βάση). Αυτά ζυγίζουν ελάχιστα κιλά (πάνω από 20; αμφιβάλλω...). Άρα επιβραδύνονται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με ολόκληρο το όχημα που ζυγίζει 1 τόνο ή παραπάνω. Το αποτέλεσμα είναι να σου φαίνεται ότι μόλις πατάς το συμπλέκτη οι στροφές πέφτουν (μιας και λόγω μικρής αδράνειας το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό).
Ο λόγος που παρατηρείται η επιβράδυνση είναι αφενός οι εσωτερικές τριβές του κινητήρα (στις οποίες προστίθενται ΚΑΙ οι τριβές μεταξύ τροχών και οδοστρώματος και στο σύστημα μετάδοσης, αν κινούμαστε με ταχύτητα στο κιβώτιο και 0 γκάζι), αλλά και όπως σωστά αναφέρεις η δημιουργία πίεσης στους κύλινδρους όταν δεν ανοίγουν οι βαλβίδες. Αυτή η 'επιβράδυνση' επιβραδύνει πάρα πολύ γρήγορα τα ελάχιστα κιλά των εσωτερικών μερών του κινητήρα, αλλά πολύ πιο αργά ολόκληρο το όχημα, αφού είναι πολύ βαρύτερο και άρα έχει πολύ μεγαλύτερη αδράνεια.
Να προσθέσω ότι φρενάροντας με τον κινητήρα μειώνουμε την κατανάλωση καυσίμου, μιας και διανύουμε απόσταση χωρίς να καταναλώνουμε καύσιμο (απλά χρησιμοποιώντας την αδράνεια - ευχαριστούμε κύριε Νεύτωνα ). Αντιθέτως, εάν όταν επιβραδύνουμε πατάμε συμπλέκτη και διανύουμε μία απόσταση με το ρελαντί, τότε καταναλώνουμε καύσιμο.
-
καταρχας καλησπερα σε ολους,
ειμαι 20 χρονων και σκοπευω να αγορασω μια yamaha xt660 και οπως ειναι φυσικο δεν εχω διπλωμα για μεγαλου κυβισμου αλλα για μεχρι 125cc!σε περιπτωση που με σταματησουν τι κυρωσεις θα εχω?
ευχαριστω -
Είναι παράνομο να φοράω κράνος εντός του αυτοκινήτου (δεν φαίνεται το πρόσωπο του οδηγού, μειωμένη ορατότητα ίσως κλπ)?
Και να ναι, πόσο είναι το πρόστιμο?
-
το θεμα ειναι το αν θα σε σταματησουν η το αν τρακαρεις,τι θαγινει μετα?
-
Ο χρήστης markvag έγραψε:
Μάλλον λίγο τα μπέρδεψες.
Αρχικά, λίγη φυσική γυμνασίου: Αδράνεια το μέγεθος που μας δείχνει το πόσο θα αντιστέκεται ένα σώμα στη μεταβολή της κινητικής του κατάστασης. Δηλαδή στο θέμα μας, πόσο εύκολα θα επιβραδύνει ένα αυτοκίνητο. Η αδράνεια είναι ευθέως ανάλογη της μάζας (μεγάλη μάζα, μεγάλη αδράνεια) ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ, αδράνεια = βάρος. Άρα όσο πιο βαρύ είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο δύσκολα θα σταματάει. Τώρα:
Όταν αφήνεις το γκάζι και διατηρείς ταχύτητα στο κιβώτιο, η μηχανή συνεχίζει να περιστρέφεται λόγω της αδράνειας. Επίσης, με ταχύτητα στο κιβώτιο, η μηχανή πρέπει να επιβραδύνει ΚΑΙ το υπόλοιπο απάξι. Αν πχ το αμάξι ζυγίζει 1 τόνο, αυτός ο τόνος είναι δεδομένο ότι δεν μπορεί να ακινητοποιηθεί από τη μία στιγμή στην άλλη => αδράνεια.
Σε περίπτωση που αποσυμπλέξεις, τότε αποσυνδέεις τη μηχανή με το υπόλοιπο αμάξι και άρα το μόνο πράγμα που μένει να επιβραδύνει ο κινητήρας πριν φτάσει στο ρελαντί είναι τα ίδια του τα κινούμενα μέρη (πιστόνια και στροφαλοφόρο άξονα κατά βάση). Αυτά ζυγίζουν ελάχιστα κιλά (πάνω από 20; αμφιβάλλω...). Άρα επιβραδύνονται πολύ πιο εύκολα σε σχέση με ολόκληρο το όχημα που ζυγίζει 1 τόνο ή παραπάνω. Το αποτέλεσμα είναι να σου φαίνεται ότι μόλις πατάς το συμπλέκτη οι στροφές πέφτουν (μιας και λόγω μικρής αδράνειας το χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό).
Ο λόγος που παρατηρείται η επιβράδυνση είναι αφενός οι εσωτερικές τριβές του κινητήρα (στις οποίες προστίθενται ΚΑΙ οι τριβές μεταξύ τροχών και οδοστρώματος και στο σύστημα μετάδοσης, αν κινούμαστε με ταχύτητα στο κιβώτιο και 0 γκάζι), αλλά και όπως σωστά αναφέρεις η δημιουργία πίεσης στους κύλινδρους όταν δεν ανοίγουν οι βαλβίδες. Αυτή η 'επιβράδυνση' επιβραδύνει πάρα πολύ γρήγορα τα ελάχιστα κιλά των εσωτερικών μερών του κινητήρα, αλλά πολύ πιο αργά ολόκληρο το όχημα, αφού είναι πολύ βαρύτερο και άρα έχει πολύ μεγαλύτερη αδράνεια.
Να προσθέσω ότι φρενάροντας με τον κινητήρα μειώνουμε την κατανάλωση καυσίμου, μιας και διανύουμε απόσταση χωρίς να καταναλώνουμε καύσιμο (απλά χρησιμοποιώντας την αδράνεια - ευχαριστούμε κύριε Νεύτωνα ). Αντιθέτως, εάν όταν επιβραδύνουμε πατάμε συμπλέκτη και διανύουμε μία απόσταση με το ρελαντί, τότε καταναλώνουμε καύσιμο.
Φίλε mark δεν χρειαζόταν να μπείς στον κόπο να μου γράφεις φυσική δευτέρας γυμνασίου τα χω φάει με το κουτάλι και ακόμα τα τρώω στο παν.Επειδή δεν νομίζω να τα μπέρδεψα αν και πράγματι μπακαλίστικα το εξήγησα,Παραθέτω απόσπασμα απ τη Wikipedia για όποιον ενδιαφέρεται:
http://en.wikipedia.org/wiki/Engine_braking
Petrol (gasoline) engines
The term engine braking usually refers to the braking effect caused by throttle position induced vacuum in petrol (gasoline) engines. While some of the braking force is due to friction in the drive train, this is negligible compared to the effect from vacuum.
When the throttle is lifted less air is allowed to pass through the intake manifold, and the engine works against this vacuum. It is the deceleration of the engine against this vacuum which provides the braking effect.
Οπως βλέπεις οι τριβές της μηχανής είναι αμελητέες μπροστά στην 'επιβράδυνση του καινού'.και γι αυτό μου φαινόταν και περίεργο.
Δεν είμαι σίγουρος τι σε μπέρδεψε/διαφώνησες με αυτά που είπα.Εμενα πάλι αυτο το κομμάτι με μπέρδεψε:
Το αποτέλεσμα είναι να σου φαίνεται ότι μόλις πατάς το συμπλέκτη οι στροφές πέφτουν
Δηλαδή δεν πέφτουν οι στροφές?Λέει ψέματα το κοντέρ?
Να πούμε επίσης ότι κρυώνει και η μηχανή έτσι,δηλαδή μπαίνει και βγαίνει αέρας στη μηχανή χωρίς καύση και 'ξεκουράζεται' ο κινητήρας.
-
Ο χρήστης τηοδςρισ7 έγραψε:
καταρχας καλησπερα σε ολους,
ειμαι 20 χρονων και σκοπευω να αγορασω μια yamaha xt660 και οπως ειναι φυσικο δεν εχω διπλωμα για μεγαλου κυβισμου αλλα για μεχρι 125cc!σε περιπτωση που με σταματησουν τι κυρωσεις θα εχω?
ευχαριστω -
Ο χρήστης gustom2008 έγραψε:
το θεμα ειναι το αν θα σε σταματησουν η το αν τρακαρεις,τι θαγινει μετα?Άν τρακάρω τι πρόβλημα να έχω, το κράνος θα προστατεύει το κεφάλι μου από χτυπήματα και θραύσματα μια χαρά.
Διάφορες ερωτήσεις/απορίες σχετικές με το αυτοκίνητο