-
παντως πρεπει να πηγαινει καλα τωρα ε? το αμαξι εννοω... Πρεπει να ειναι 600 κιλα, οποτε με το νεο μοτερι, πρεπει να δινει τρελα!!!
-
Ουπστ! Και εγώ περιμενα να σταλ8ει email αν καποιος εχει απαντησει στο 8εμα!!! Με αποτελεσμα να νομιζω .....οτι κατι εκανα λα8ος και να μην εχει καν καταχωρη8ει το topic!!
Αρχικά...φίλε leonp αυτον τον λ δεν μου τον δώσανε με την μηχανή..εψαξα ντουλαπακι κατω απο τα κα8ισματα...τιποτα τελικα απο οτι φαινεται (μου ειχε κανει και εμενα εντυπωση)ειναι αυτο που λεει ο bill33
' Μαλλον για καρμπυρατερατο το κοβω με απλο οξειδωτικο καταλυτη.'Φιλε luck με εκαψε ο #$%^ ο μηχανικος ....η λογικη που προτιμησα να αλλαξω μηχανη απο το να παρω καινουργιο αμαξι ηταν τα 270€ περιπου που 8α γλιτωνα απο τα τελη κυκλοφοριας και τη μεταβιβαση...(τα 600cc ηρ8αν μολις 40€!!)ασε την καταναλωση καινουργια λαστιχα και γενικα καλη κατασταση αυτοκινητου!!Τωρα αυτο που σκεφτομαι ειναι να το περασω ετσι (χωρις να το δηλώσω) μιας και η μηχανη δεν εχει πολλες διαφορες εμφανισιακα (εκτος και αν καποιος δει τον αρι8μο κινητηρα:oops: ...αλλα ολο και καπως καλυβεται!!
φιλοι:
kouk 'Ο μόλυβδος παίδες έχει και λιπαντικές ιδιότητες ενώ η απουσία του σημαίνει και υψηλότερες θερμοκρασίες! ' ....σωστος!............ ' να μην αναπνέει όσο οδηγεί' ......εεεεεεε?!!δηλαδη προτινεις να γινω καπως ..... .....ετσι!!!
onix! σωστη η παρατηρηση σου 8α δοκιμασω να μετρησω τις εκπομπες με super και με αμολυβδη....και 8α σας πω και σας τα αποτελεσματα...
TGD ομολογω πως αυτο δεν το ηξερα...
manosk,elteo και spyros...δεν μπορειτε να φανταστειτε τι καραγκιοζης αποδειχτηκε...πηγα να μου ρι8μισει λιγο το ρελαντι και δεν 8υμαμαι πως το εφερε η κουβεντα και τι μου λεει.....'ε, για να δουλεψει καλα 8α πρεπει να κα8αριστει το καρμπυρατερ,ειχε μεινει ακινητη 3χρονια η μηχανη!!' @#$%5
back1 σωστοςςςς 8α παω να ρωτησω το κοστος...μπορει ωντος να συμφαιρει!!
nass και εκει που ειχα καταληξει!!!! μου αλλαζετε παλι τι γνωμη
alexastrag παλι σε σκεψεις...
GeorgeTabs λογικο μου ακουγετε!!!!
alexastrag οντως το 8υμαμαι!!!
Alexakis84 χμμ ! shell 96 οκτάνια !!!(δελεαστικο ακουγετε!!!)αλλα ειναι ακριβη ρε γμτ η ατιμη!!!!spyros19..καλα παει μωρε..... δεν εχει τα ανοιγματα.....εχει ομως χωσιματα!!! σαν μηχανάκι και απο παρκαρισμα αλλο τιποτα...το 'πετας' οπου βρεις και κα8αρισες ...χωρις αγχη και στεναχωριες!!!
Παντως αποφασισα να βαζω super προς το παρον (ειχε και κατι περιεργες μυρουδιες-ανα8υμιασεις με αμολυβδη!!!) αλλα 8α κανο και τιν μετρηση να δω διαφορα στις εκπομπες....(ΑΝΤ1,ΜΕGA.ΑLTER...κλπ ) και 8α αποφασισω σιγουρα!
Σημερα το πρωι ακουγα τυχαια και μια εκπομπη(στο ραδιο)...που μιλουσαν για αυτο το 8εμα....λενε πως αν δεν δουλευει ο καταλυτης βγαινουν καυσαερια....το πιο βλαβερο ειναι το βενζολιο ....καπως ετσι δεν 8υμαμαι κατι απο β νομιζο ομως που ειναι η 'νεα' γενια ρυπων που δημιουργουνται με τα καταλυτικα....και ειναι ιδιαιτερα καρκινογονα...
κα8ως επισης τα αμαξια της 'πρωτης γενιας' καταλυτων χρειαζονται αλλαγη καταλυτη...και συγκεκριμενα στην Ελλαδα ειπαν οτι ενασ αρι8μος της ταξεως των 500.000+ καταλυτικων αμαξιων στην Ελλαδα κυκλοφορουν με 'αχρηστο'καταλυτη...δηλαδη 8ελει αλλαγμα!!!! -
Φίλε mpizeli, συνοπτικά ισχύουν τα εξής:
-
Εφόσον το αυτοκίνητό σου είναι μη καταλυτικό, πρέπει να βάζεις super (με μόλυβδο, δεν υπάρχει πια στην αγορά) ή LRP (με κάλιο, αυτό που λένε τώρα 'super' ή 'new super'), εκτός αν το λέει κάπου ή το ξέρεις θετικά πως δουλεύει και με αμόλυβδη
-
Ο ρόλος του μολύβδου είναι (α) αντικροτικός, να 'ανεβάζει' ουσιαστικά τα οκτάνια (β) λιπαντικός για διάφορα στοιχεία του κινητήρα όπως οι έδρες των βαλβίδων. Επειδή με τις μοντέρνες βενζίνες δεν τίθεται θέμα (α), ουσιαστικά το κάλιο, που υποκαθιστά το μόλυβδο στη βενζίνη LRP εκπληρώνει το ρόλο (β). Αν ο κινητήρας σου απαιτεί την παρουσία αυτού του λιπαντικού (οι πιο μοντέρνοι κινητήρες δεν το χρειάζονται) τότε ΔΕΝ μπορεί να κάψει απλή αμόλυμβδη και πρέπει να βάζεις LRP
-
H LRP είναι ακριβότερη
-
Η LRP και η απλή αμόλυβδη είναι το ίδιο πράγμα από άποψη οκτανίων και εκπομπών ρύπων, δηλ. LRP = αμόλυβδη 95-άρα + κάλιο. Συνεπώς εφόσον δεν έχεις καταλύτη θα βγάζεις τα ίδια καυσαέρια και με τις δύο βενζίνες
-
Μια αμόλυβδη ή LRP βενζίνη χωρίς καταλύτη είναι γενικά επιβαρυντική για το περιβάλλον διότι περιέχει κυκλικούς (ή αρωματικούς) υδρογονάνθρακες όπως το βενζόλιο, οι οποίοι είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνοι. Συνεπώς η πρότασή μου είναι, όταν μπορέσεις, να αγοράσεις ένα αυτοκίνητο με καταλύτη και να αποσύρεις το παλιό
-
Καταλύτης σε παλιό κινητήρα πρακτικά δεν μπαίνει ή μπαίνει αλλά μειωμένης λειτουργικότητας (οξειδωτικός και όχι τριοδικός) και σε κάθε περίπτωση η αξία του ξεπερνά την αξία του κινητήρα ή και όλου του παλιού σου αυτοκινήτου
-
Το αν χρειάζεται αλλαγή ο καταλύτης δεν το λένε τα χιλιόμετρα αλλά η εκπομπή καυσαερίων. Οι καταλύτες έχουν αποδειχθεί πολύ πιο ανθεκτικοί απ΄ όσο νομίζαμε αρχικά: το '92 έλεγαν πως θα θέλαμε καταλύτη κάθε 80-100 χιλιάδες χλμ και υπάρχουν αυτοκίνητα με ίδιο καταλύτη για 200 χιλιάδες χλμ χωρίς πρόβλημα. Αν λοιπόν το καταλυτικό αυτοκίνητο βγάζει κάρτα καυσαερίων κανονικά (χωρίς 'λάδωμα' ) τότε είναι ΟΚ ο καταλύτης του
-
Το δικό σου που δεν είναι καταλυτικό και το λέει και πάνω στην άδεια έχει υψηλότερα όρια εκπομπής ρύπων, αλλά έχει πάντως. Πρέπει να βγάλεις κάρτα καυσαερίων για να δεις τι 'παίζεται' στον τομέα αυτό
-
-
Το έχω ξαναγράψει και παλιότερα, αλλά ας το ξαναγράψω.
Ο κινητήρας μου, όπως και όλοι οι ΤΟΥΟΤΑ μετά το 84, μπορεί να κάψει αμόλυβδη. Ξεκίνησα την έρευνα όταν διαπίστωσα μεγάλη διαφορά στην απόδοση με βενζίνη 100 οκτανίων (Shell συγκεκριμένα). Είδα επίσης πολύ καλύτερες τιμές στις εκπομπές καυσαερίων.
Είπα λοιπόν γιατί να μη βάζω καλή αμόλυβδη βενζίνη αφού ο κινητήρας μου μπορεί να την κάψει; Δεν ήθελα βεβαίως με τίποτα να γίνω άλλος ένας που ρυπαίνει με καυσαέρια. Έτσι ξεκίνησα μια έρευνα για να βεβαιωθώ πως η Super είναι απλώς μια αμόλυβδη με πρόσθετα άσχετα με την καύση και τα καυσαέρια.
Στο τέλος πήρα επίσημη γραπτή απάντηση από τη Shell (η οποία πρέπει να ομολογήσω ήταν άκρως εξυπηρετική και φιλική), πως οι δύο βενζίνες είναι ουσιαστικά ίδιες (και ρυπαίνουν το ίδιο αν δεν έχεις καταλύτη).
Από τότε βάζω αμόλυβδη 100 οκτανίων, μιας και το αυτοκίνητο κυκλοφορεί πολύ λίγο (και δε μου στοιχίζει ο κούκος-αηδόνι), έχει καλύτερη απόδοση, και βεβαίως ρυπαίνει λιγότερο.Παραθέτω το κείμενο της απάντησης.
*Subject : Using Unleaded Fuel in No-Catalyst Cars
Αγαπητέ κ. ________,
Σε συνέχεια χθεσινής τηλεφωνικής μας συνομιλίας, επιβεβαιώνουμε τα εξής:
Η βενζίνη New Super, που κυκλοφορεί σήμερα σε αντικατάσταση της μολυβδωμένης βενζίνης σούπερ, παράγει ρύπους στα επίπεδα της αμόλυβδης 95 RON.
Η βενζίνη V-Power Racing 99+, που διαθέτει μόνο η Shell στην ελληνική αγορά, παράγει σημαντικά χαμηλότερους ρύπους.
Το γεγονός αυτό το διαπιστώσατε κι ο ίδιος και μας το αναφέρατε, οφείλεται δε στη φύση του καυσίμου, ως προϊόν σύνθεσης.Συνεπώς, σε αυτοκίνητα χωρίς καταλύτη, στα οποία όμως μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμόλυβδο καύσιμο, η χρήση της V-Power Racing 99+ συνιστάται ανεπιφύλακτα, τόσο από την άποψη των υψηλότερων επιδόσεων, όσο και από την άποψη της χαμηλότερης ρύπανσης.
Σας ευχαριστούμε πολύ για την ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική επικοινωνία!
Για τη Shell Hellas *
Ονόματα και λοιπά στοιχεία διαθέσιμα σε όποιον τα ζητήσει. -
Ο χρήστης mpizeli έγραψε:
..............!!Τωρα αυτο που σκεφτομαι ειναι να το περασω ετσι (χωρις να το δηλώσω) μιας και η μηχανη δεν εχει πολλες διαφορες εμφανισιακα (εκτος και αν καποιος δει τον αρι8μο κινητηρα:oops: ...αλλα ολο και καπως καλυβεται!!.................!!!!
στο ΚΤΕΟ ελεγχεται ο αριθμος του κινητηρα και επισης εαν προκληθει ατυχημα και η ασφαλεια διαπιστωσει οτι εχει γινει τετοια μεταβολη χωρις να δηλωθει μπορει ειτε να μην αποζημιωσει ειτε να απαιτησει επιστροφη αποζημιωσης που εχει πληρωσει.
Αλλαγη κινητηρα....επιλογη βενζινης...