-
Μιάς καί μού έχει ανοίξει η όρεξη τόν τελευταίο καιρό,σκέφτομαι νά σάς ρωτήσω (φυσικά εγκυκλοπαιδιακού ενδιαφέρωντος είναι),μέ τί εκκεντροφόρο θά μπορούσα νά πάρω δύναμη,χωρίς όμως νά χρειάζετε κάποια επέμβαση στό πρόγραμμα τού εγκεφάλου;
Μέ 270-280 μοίρες,πιστεύετε ότι θά τά καταφέρω; -
Μιάς καί μού έχει ανοίξει η όρεξη τόν τελευταίο καιρό,σκέφτομαι νά σάς ρωτήσω (φυσικά εγκυκλοπαιδιακού ενδιαφέρωντος είναι),μέ τί εκκεντροφόρο θά μπορούσα νά πάρω δύναμη,χωρίς όμως νά χρειάζετε κάποια επέμβαση στό πρόγραμμα τού εγκεφάλου;
Καί όποιος γνωρίζει γερμανικά,άς μέ βοηθήσει λίγο.
Γράφει στό σάιτ τού risse (βελτιωτής όπελ) τά εξής:Ο χρήστης risse έγραψε:
'Welche nockenwelle konnen sie mir for den opel Omega 2.0 empfehlen?
For ihren typ (c20ne) empfehlen wir unsere 280* Hydro-Welle inklusive schlepphebel.Ein Iδngeres profil unseres sortimentes funktioniert in diesem motortyp nicht mehr einwandfrei.Das leerlaufverhalten und der drehmomentverlauf wδrden zum beispiel mit einer 296* Nockenwelle nicht zufrieden stellend.'
Τό πρώτο είναι η ερώτηση γιά τό ποιόν εκκεντροφόρο προτείνει ο βελτιωτής,τό δεύτερο η απάντηση.Τά * δίπλα στόν αριθμό είναι τό σύμβολο γιά τίς μοίρες,ενώ τά 'δ' μάλλον κάποιο γράμμα τής Γερμανικής γλώσσας πού δέν υπάρχει στό πληκτρολόγιο.
-
Οι διαστάσεις τού εκκεντροφόρου είναι:
-280 μοίρες
-Hub Max 11.8mm
-Hub OT 1.6mm
-Spreitzung 110 μοίρες.Τί ακριβώς σημαίνουν αυτά;
Η τιμή του είναι 309 ευρώ,μαζί μέ ωστήρια,χωρίς τά έξοδα αποστολής.
-
Οι εκκεντροφόροι συνήθως αναφέρονται με δυο χαρακτηριστικά
Duration και Valve Lift
Δηλαδή εκτός από την διάρκεια μεγάλο ρόλο παίζει και το βύθισμα.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Οι διαστάσεις τού εκκεντροφόρου είναι:-280 μοίρες
-Hub Max 11.8mm
-Hub OT 1.6mm
Η τιμή του είναι 309 ευρώ,μαζί μέ ωστήρια,χωρίς τά έξοδα αποστολής.
280 μοίρες είναι η δίαρκεια του εκκεντροφόρου,ενώ 11.8mm το μέγιστο βύθισμα
-
Εχμμ,αυτό πού εννοούσα είναι τί νά περιμένω με τίς διαστάσεις αυτές.
Αυτό πού θέλω βασικά νά μάθω,είναι άν θά φτάνει τό καύσιμο πού έχω τώρα,ή άν θά πρέπει νά τό αυξήσω μέ κάποιον τρόπο. -
Βασικά νομίζω πως θα έπρεπε να έχουμε και τα χαρακτηριστικά του εκκεντροφόρου που έχεις τώρα για να μπορούμε να κάνουμε μια σύγκριση.
Εκτός από το καύσιμο που σίγουρα θα θέλει παραπάνω,αν αυξήσεις αρκετά το βύθισμα ίσως χρειαστείς και ελατήρια βαλβίδων με κάποια πιο σκληρά.
Ο πιο ευκολος τροπος ειναι ενας ρυθμιστης πιεση βενζινης.
-
Ο χρήστης panoss έγραψε:
Ο πιο ευκολος τροπος ειναι ενας ρυθμιστης πιεση βενζινης.
Εχω ρυθμιστή πίεσης Πάνο.
Αυτό πού υποψιάζομαι από αυτήν τήν παράθεση τού βελτιωτή πού ποστάρισα,είναι ότι,μιάς καί η ερώτηση είναι 'ποιός εκκεντροφόρος γιά τόν κινητήρα μου' καί τού απαντάνε 'ο τάδε σέ κίτ' όπου τό 'κίτ' περιλαμβάνει μόνο τά ωστήρια καί τόν ίδιο τόν εκκεντροφόρο,καί μιάς καί ο έν λόγω βελτιωτής έχει τά πάντα(βαλβίδες-ελατήρια κ.τ.λ.),άρα ίσως,νά μήν χρειάζετε τίποτα άλλο.
Φυσικά αυτά τά συμπεραίνω...χωρίς νά μπορώ νά καταλάβω τά Γερμανικά!!! Δηλαδή...μαντεύω!!!
Κάποιος γνώστης Γερμανικών,θά μάς τά εξηγούσε όλα. -
Για τι αυτοκίνητο μιλάμε?
Έχει το αυτοκίνητο σου αισθητήρα θέσης εκκεντροφόρου?
Πιστευω οτι το καλυτερο θα ηταν ενα καλο remap για να δωσεις και βενζινη στις στροφες που θελεις και για να μπορει να τον εκκεντροφορο ο εγκεφαλος και να μην σου αναβει CEL.
Αν παλι ο κατασκευαστης σου λεει οτι δεν χρειαζετε προγραμμα και μπορει να δουλεψει ετσι, τοτε μαλλον θα δουλεψει.
Από εμπειρία και χωρίς να είμαι μηχανικός θα έλεγα πως οι 280 είναι πολύ και όταν λέω πολύ, εννοώ πως φοβάμαι μην χάσεις σε οδηγησημοτητα.
Δεν ξέρω αν ζητάς την απόλυτη ιπποδύναμη, αν ναι τότε αυτός φαίνετε ιδανικός. -
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Οι διαστάσεις τού εκκεντροφόρου είναι:-280 μοίρες
-Hub Max 11.8mm
-Hub OT 1.6mm
280 μοίρες είναι η συνολική διάρκεια (και είναι συμμετρικός δηλ. ίδιες μοίρες για εισαγωγή-εξαγωγή - αλλιώς θα ανέφερε 2 νούμερα)
11.8 mm είναι η max βύθιση
1.6 mm είναι ο λόγος της 'ράμπας'
Οσο μεγαλύτερος είναι ο λόγος , τόσο πιό απότομη είναι η κίνηση της βαλβίδας. Η ροή του αέρα κατά τη διάρκεια κίνησης της βαλβίδας εξαρτάται από το πόσο ομαλά ή απότομα ανοίγει η βαλβίδα. Μικρός λόγος σημαίνει ότι ανοίγει ομαλά , ενώ μεγάλος ότι ανοίγει απότομα. Με ομαλό άνοιγμα έχουμε ομαλή αύξηση της ροπής ειδικότερα στις χαμηλές στροφές , ενώ με απότομο άνοιγμα έχουμε απότομη αύξηση της ροπής και μόνο στις ψηλές στροφές.
Οι 110 μοίρες είναι η μέση διαφορά που έχουν μεταξύ τους τα 2 έκκεντρα εισαγωγής-εξαγωγής σε σχέση με το ΑΝΣ.Αν βάλουμε κάτω τα στοιχεία ο εκκεντροφόρος είναι :
Η βαλβίδα εξαγωγής ανοίγει 74' πριν το ΚΝΣ ...... EVO = 74
H βαλβίδα εξαγωγής κλείνει 26' μετά το ΑΝΣ ...... EVC = 26
H βαλβίδα εισαγωγής ανοίγει 34 πριν το ΑΝΣ ........ IVO = 34
H βαλβίδα εισαγωγής κλείνει 66 μετά το ΚΝΣ ........ IVC = 66
To κέντρο του εκκέντρου εξαγωγής απέχει από το ΑΝΣ 106' ... ICA = 106
To κέντρο του εκκέντρου εισαγωγής απέχει από το ΑΝΣ 114' ... ECA = 114
Αρα η μέση γωνία είναι 106+114/2 = 110' ..... LCA = 110
EVO + EVC + 180 = 74+26+180 = 280'
IVO + IVC + 180 = 34+66+180 = 280'
Το overlap των βαλβίδων είναι 60' (EVC+IVO)EVC = Exhaust Valve Close .......... EVO = Exhaust Valve Open
IVC = Intake Valve Close ............. IVO = Intake Valve Open
ICA = Intake Cam Angle .... ECA = Exhaust Cam Angle
LCA = Cam Lobe-center AngleΑν ξέρεις τα στοιχεία του εκκεντροφόρου που φοράει τώρα , μπορείς να κάνεις μια σύγκριση.
Το βασικότερο είναι αν γίνεται να έχεις 11.6mm βύθισμα χωρίς πρόβλημα.Τι αποτελέσματα θα έχει στο κινητήρα το ξέρει μόνο ο βελτιωτής. Προφανώς θα το έχει μελετήσει το θέμα , αλλά σίγουρα θα θέλει παραπάνω καύσιμο για να εκμεταλευτεί τη παραπάνω ποσότητα αέρα που θα μπένει στο κινητήρα. Μια πρόχειρη λύση είναι η αύξηση της πίεσης βενζίνης , αν και η σωστή λύση είναι ο προγραμματισμός του εγκεφάλου πάνω σε δυναμόμετρο ώστε να γίνει πλήρης εκμετάλευση του εκκεντροφόρου.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Μέ 270-280 μοίρες,πιστεύετε ότι θά τά καταφέρω;Αντρέα, με τους συγκεκριμένους 280άρηδες θα χρειαστείς οπωσδήποτε πρόγραμμα...και συμπίεση, ελατήρια και ότι άλλο προτείνει ο Γερμανός.
Διάρκεια 280 μοιρών και 11άρι βύθισμα είναι για αγωνιστικές απαιτήσεις. Μην το συζητάς καν για νορμάλ πρόγραμμα. Αν μπορείς μάθε τα χαρακτηριστικά του δικού σου και πες μας. Υποθέτω όμως ότι δύσκολα θα ξεπερνά τις 250 μοίρες.Ο theorallye και ο predator είχαν βάλει εκκεντροφόρο σε ραλλύ και δούλεψε με μαμά πρόγραμμα και μάλιστα πολύ καλά, αλλά μιλάμε για έναν εκκεντροφόρο αρκετά κοντά στον εργοστασιακό, οπότε το νορμάλ πρόγραμμα και τα μπεκ μπορούσαν να τον 'καλύψουν'.
-
Ο ρυθμιστής πίεσης βενζίνης πού έχω είναι 2,5 Μπάρ.
Τά χαρακτηριστικά τού 'μαμά' εκκεντροφόρου,πού μπορώ νά τά ψάξω;
Πέτρο,νομίζω ότι ο Γερμανός προτείνει τό συγκεκριμένο 'κίτ' εκκεντροφόρου,τό οποίο ΔΕΝ περιλαμβάνει ελατήρια-βαλβίδες κ.λ.π.
Δέν ξέρω καί γερμανικά ρε γμτ.Βασίλη,τό διάγραμμα δέν μπορώ νά τό δώ.
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Πέτρο,νομίζω ότι ο Γερμανός προτείνει τό συγκεκριμένο 'κίτ' εκκεντροφόρου,τό οποίο ΔΕΝ περιλαμβάνει ελατήρια-βαλβίδες κ.λ.π.
Για τους εργοστασιακούς εκκεντροφόρους θα σου πρότεινα να ψάξεις στο http://www.google.com, αλλιώς πιθανόν να ξέρουν σε κάποιο καντέτ κλαμπ του εξωτερικού (πάλι google δηλαδή).
-
Ο χρήστης HUNTER έγραψε:
Τώρα πρέπει να φαίνεται το διάγραμμα ........
Η πίεση της βενζίνης μάλλον λίγη είναι , αλλά το κυριότερο είναι ότι μάλλον θα χρειαστείς μεγαλύτερη συμπίεση.
Δες αυτά που είχα γράψει για στατική/δυναμική συμπίεση ... -
Λοιπών,τά στοιχεία τού 'μαμά' εκκεντροφόρου,είναι τά εξής:
steuerzeiten-dauer (einlass)- Εισαγωγή
274*Einlass offnet vor OT-εισαγωγή ανοίγει πρίν τό ΟΤ (ΑΝΣ)
23*Einlass shliest nach UT-εισαγωγή κλείνει μετά τό UT (ΚΝΣ)
71*Steuerzeiten-Dauer (auslass)-Εξαγωγή
274*Auslass offnet vor UT-Εξαγωγή ανοίγει πρίν τό UT (ΚΝΣ)
60*Auslass shliest nach OT-Εξαγωγή κλείνει μετά τό ΟΤ (ΑΝΣ)
35*Nockenhub einlass in mm-Βύθισμα εκκέντρου εισαγωγής σέ χιλιοστά
6.67Nockenhub auslass in mm-Βύθισμα εκκέντρου εξαγωγής σέ χιλιοστά
6.67Ventilhub einlass in mm-Βύθισμα βαλβίδας εισαγωγής σέ χιλιοστά
10Ventilhub auslass in mm-βύθισμα βαλβίδας εξαγωγής σέ χιλιοστά
10ΒΑ-ΣΙ-ΛΗΗΗΗ!!!
Υ.Γ.Τά στοιχεία μού τά βρήκε ο φίλος clutchmaster από τό φόρουμ τού GTC,καί τόν ευχαριστώ πολύ!!!
-
Εεεεε - φτασε !!
Εβαλα πάνω στο ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ τα στοιχεία του original εκκεντροφόρου για σύγκριση.
Η διαφορά δεν είναι μεγάλη σε διάρκεια , αλλά βέβαια η πρωπορεία που έχουν και το έκκεντρο της εισαγωγής και της εξαγωγής όπως και το μεγαλύτερο βύθισμα ευνοούν τις ψηλές στροφές μόνο.
Πολύ πιθανόν να δουλεύει και χωρίς αύξηση συμπίεσης - ελατήρια (αφού το λέει και ο κατασκευαστής) , όμως θέλει περισσότερο καύσιμο με επαναπρογραμματισμό γιατί έχει διαφορετικό χρονισμό.
Σίγουρα ότι κερδίσεις στις ψηλές στροφές θα το χάσεις στις χαμηλές , μόνο με αύξηση συμπίεσης θα έμενες στα ίδια χαμηλά και θα είχες μεγάλη διαφορά στις ψηλές. -
Χμμμ,όχι καί αυτό ακριβώς πού θά ήθελα.
Αυξηση συμπίεσης πόση θά πρέπει νά γίνει;Από τό εργοστάσιο είχε 9,2,τώρα μετά τό πρόσφατο πλανιάρισμα θά είναι ελαφρώς υψηλώτερη.
Στό σάιτ τού Ρίσσε βλέπω πλανιαρισμένα καπάκια 2 χιλιοστών!!!Λές νά χρειάζετε τόσο; -
Αντρέα
Ο χρήστης risse έγραψε:
'Welche nockenwelle konnen sie mir for den opel Omega 2.0 empfehlen?
For ihren typ (c20ne) empfehlen wir unsere 280* Hydro-Welle inklusive schlepphebel.Ein Iδngeres profil unseres sortimentes funktioniert in diesem motortyp nicht mehr einwandfrei.Das leerlaufverhalten und der drehmomentverlauf wδrden zum beispiel mit einer 296* Nockenwelle nicht zufrieden stellend.'
'ποιον τύπο εκκεντροφόρου μπορείτε να μου προτείνετε για το opel Omega 2.0?
Για τον τύπο σας (c20ne) συνιστούμε τον εκκεντροφόρο 280* Hydro-Welle που συμπεριλαμβάνει και τα κοκκοράκια. Ένα μεγαλύτερο προφίλ από τη γκάμα μας δεν λειτουργεί πλέον με αυτό τον τύπο κινητήρα χωρίς προβλήματα. Για παράδειγμα, με έναν εκκεντροφόρο 296* η συμπεριφορά στο ρελαντί και η ροπή δε θα είναι ικανοποιητικές'
Εκκεντροφόρος,καί σχετικά